Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Kto jest panem Czarnej Ró¿d¿ki?
Prefix u¿ytkownikaManiaLovegood
Ostatnio wg³êbiaj±c siê bardziej w historiê Grindewalda i Dumbledora zacze³am analizowac dzieje Czarnej Ró¿d¿ki i tego kto jest jej prawowitym w³a¶cicielem. Byæ mo¿e mój tok rozumowania jest b³êdny ale ciekaw jestem waszego zdania na ten temat. ¯eby ³atwiej by³o uchwyciæ moj± my¶l ujmê to w punktach. Zacznijmy od tego, ¿e aby zostaæ pe³nym, prawowitym panem Czarnej Ró¿d¿ki i korzystaæ z pe³ni jej mocy trzeba by³o zabiæ jej poprzedniego w³a¶ciciela. Przejd¼my wiêc do pocz±tku.
1. W niewiadomy nam sposób (ale zak³adaj±c ¿e poprzez zabicie poprzedniego w³a¶ciciela) panem ró¿d¿ki staje siê Gregorowicz.
2. M³ody Grindewald kradnie ró¿d¿kê Gregorowiczowi nie zabijaj±c go (po przecie¿ widzimy ¿e wiele lat pó¼niej odwiedza go Voldemort).
3. W 1945 r. Dumblegor pokonuje Grindewalda w ich s³ynnym pojedynku (równie¿ go nie zabijajac bo Grindewald umiera wiele lat pozniej zabity w wiezeiniu w Nurmengardzie)
4. Dumbledor jest rozbrojony przez Dracona i zabity przez Snape'a na wie¿y astronomicznej
5. Harry rozbraja Draco w dworze Malfoyów i zabiera jego ró¿d¿kê

Jak widaæ od Grindewalda zaczynaj±c ¿aden z nich nie zabi³ poprzedniego w³a¶ciciela ró¿d¿ki. Zrobi³ to natomiast Voldemort (zabijaj±c Gregorowicza, który zak³adamy, ¿e by³ jedynym prawdziwym Panem Czarnej Ró¿d¿ki). Logika wskazuje wiêc, ¿e od zabrania ró¿d¿ki z grobu Dumbledora to Voldemort by³ jej prawowitym Panem i powinna w jego rêkach dzia³aæ z pe³ni± swojej mocy. Bo zabi³ Gregorowicza na d³ugo przed tym zanim Harry rozbroi³ Draco.
culturallydisoriented.files.wordpress.com/2012/07/tumblr_m7dk9xvcdk1rys4czo2_400.gif

sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/hogwarts-is-my-home-2.png

Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu...
Wiedzma Hedwiga

Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera
Harry

Takoizu
Nie trzeba zabiæ poprzednika. Olivander to t³umaczy³. Wystarczy go pokonaæ/ zabraæ j±. A Draco rozbrajaj±c Albusa, pokona³ go - uczyni³ bezbronnym. Ta ró¿d¿ka instynktownie wyczuwa³a, ze jej poprzedni w³a¶ciciel zosta³ pokonany i s³u¿y³a komu innemu.
Nawet dobrowolne przekazanie by wystarczy³o.
To ¿e historia tej ró¿d¿ki jest krwawa nie znaczy ¿e konieczny jeat mord.
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Nie jestem pewna ale Olivander t³umaczy³ to odno¶nie zwyk³ej ró¿d¿ki. Konkretnie to ró¿d¿ki Draco, któr± zabra³ Harry i która zaczê³a od tej chwili s³u¿yæ Harry'emu. Poza tym Harry rozbroi³ Draco nie z Czarnej Ró¿d¿ki tylko z jego w³asnej wiêc nawet je¶li wystarczy ukra¶æ, wytr±ciæ w pojedynku ró¿d¿kê to ta konkretn± a nie dowoln± :) Tak mi siê wydaje przynajmniej. Oczywi¶cie historia musia³a siê tak zatoczyæ, ¿eby to Harry zosta³ jej panem ale jest tu trochê niekonsekwencji. Najpotê¿niejsza ró¿d¿ka na ¶wiecie a wystarczy j± w nocy wykra¶æ z domu w³a¶ciciela aby zmieni³a swojego Pana.
culturallydisoriented.files.wordpress.com/2012/07/tumblr_m7dk9xvcdk1rys4czo2_400.gif

Wiedzma Hedwiga

Harry

Prefix u¿ytkownikaBad wolf
Najpotê¿niejsza ró¿d¿ka na ¶wiecie a wystarczy j± w nocy wykra¶æ z domu w³a¶ciciela aby zmieni³a swojego pana.

Mi siê wydaje, ¿e to chodzi o to, ¿e ró¿d¿ka by³a potê¿na i tego samego chcia³a od w³a¶ciciela. ¯eby by³ potê¿ny. A skoro czarodziej da³ siê rozbroiæ/ zabiæ, to wcale nie by³ potê¿ny - a ró¿d¿ka jakie¶ tam potrzeby ma.
DIMASH

i.pinimg.com/564x/b5/cb/f5/b5cbf53e650560438f1f933aefb7b416.jpg

i.pinimg.com/originals/c3/aa/b9/c3aab950c770646a5d91dd12a6b4c827.gif

Takoizu
Je¶li chodzi o sposób w jaki zdoby³ j± Gromdenwald, to faktycznie jeat pewna niekonsekwencja ze strony Rowling ( nie pierwsza zreszt±). Co do ró¿d¿ki Draco ona s³u¿y³a Harry'emu ale czu³ ró¿nicê miêdzy ni± a swoj± w³asn±. (?).
Wydaje mi siê, ¿e fenomen Czarnej Ró¿d¿ki polaga na tym, ¿e s³u¿y bez zarzutu i jest powa¿niejsza ni¿ inne.
Jestem prawie pewna, ¿e Olivander w kwestii przechodzenia przez pokonanie mówi³ odno¶nie w³a¶nie Czarnej Ró¿d¿ki, a nie zwyk³ej. Wszak gdyby chodzi³o o zwyk³± ró¿d¿kê w³a¶ciciel traci³ by j± w ka¿dym pojedynku. A tak ró¿d¿ka( zwykla) mogla s³u¿yæ komu¶ innemu je¶li ta osoba zabra³a lub po¿yczy³a j± od prawowitego w³a¶ciciela. ( Hermiona mia³a problem z ró¿d¿ka Bell bo sama jej nie zabra³a).
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

W filmie na pewno rozmowa dotyczy³a ró¿d¿ki Draco. Harry prosi³ Olinadera o sprawdzenie ró¿d¿ek. Olli opisa³ wszystkie co do rdzenia i materia³u i o ró¿d¿ce Draco powiedzia³, ¿e nale¿a³a do Draco. Harry siê zdziwi³, ¿e Olli u¿y³ czasu przesz³ego a Ollivander na to, ¿e wygl±da na to, ¿e zmieni³a w³a¶ciciela. Potem dopiero Harry zapyta³ o Czarn± Ró¿d¿kê i Olli wymijaj±co powiedzia³ tylko, ¿e jest bardzo potê¿na ale ¿e to chyba tylko taka bajka dla ma³ych czarodziejów. Potem Harry powiedzia³ ¿e Voldemort j± ma i ze Ollibvander o tym wie. Olli powiedzia³ ze Voldemort robi³ mu straszne rzeczy i ze je¶li to prawda ze Voldemort ja zdoby³ to Harry nie ma z nim szans. Musze jednak sprawdziæ t± scenê w ksi±¿ce bo o ile t± w filmie mogê przytoczyæ niemal co do s³owa to tej z ksi±¿ki a¿ tak dok³adnie nie pamiêtam co do wypowiadanych tre¶ci wiêc mogê siê myliæ.

Wiedzma Hedwiga

Harry

Prefix u¿ytkownikaania919
No, ale z czarn± ró¿d¿k± jest analogicznie jak ze zwyk³±, wystarczy pokonaæ jej poprzedniego w³a¶ciciela niekoniecznie go zabijaj±c. To, ¿e zmienia³a w³a¶ciciela poprzez morderstwo to dlatego, ¿e przyci±ga³a do siebie takich typków spod ciemnej gwiazdy, a nie dlatego, ¿e tak trzeba. Sk±d ta ró¿d¿ka wie, ¿e Harry pokona³ Dracona to nie wiem. Jak dla mnie to Malfoy powinien byæ jej panem.
Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie.

W Ravenclawie tylko ci,
których umys³ piêknem l¶ni.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/misgal2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/mistrzgaleriiania.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/artykul.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/ania.png

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

No, ale z czarn± ró¿d¿k± jest analogicznie jak ze zwyk³±, wystarczy pokonaæ jej poprzedniego w³a¶ciciela niekoniecznie go zabijaj±c. To, ¿e zmienia³a w³a¶ciciela poprzez morderstwo to dlatego, ¿e przyci±ga³a do siebie takich typków spod ciemnej gwiazdy, a nie dlatego, ¿e tak trzeba. Sk±d ta ró¿d¿ka wie, ¿e Harry pokona³ Dracona to nie wiem. Jak dla mnie to Malfoy powinien byæ jej panem.

No wiêc za³ó¿my, ¿e rzeczywi¶cie wystarczy j± odebraæ w³a¶cicielowi to w takim razie panem Czarnej Ró¿d¿ki powinien zostaæ Voldemort :D Bo Harry nie odebra³ Draco Czarnej Ró¿d¿ki tylko inn±. Draconowi czarna ró¿d¿kê zabra³ Voldemort wyjmuj±c j± z grobu Dumbledora :D

Wiedzma Hedwiga

Harry

Prefix u¿ytkownikalosiek13
Po pierwsze, nawet je¶li mowa o ró¿d¿ce Dracona, to w chwili jej przejêcia jest to "Czarna Ró¿d¿ka", bo on rozbrajaj±c Dumbledore'a go pokona³ i tym samym sta³ siê jej panem.

Jasno i wyra¼nie, przejêcie Czarnej Ró¿d¿ki t³umaczy sam Harry Voldemortowi, który te¿ nie kuma³, ¿e j± mo¿na przej±æ bez zabijania:

- Ta ró¿d¿ka wci±¿ ciê nie s³ucha tak, jak powinna, bo zabi³e¶ nie tê osobê. Severus Snape
nigdy nie by³ prawowitym panem Czarnej Ró¿d¿ki. Nie pokona³ Dumbledorer17;a.
- Zabi³...
- Czy ty mnie nie s³uchasz? Snape nigdy nie pokona³ Dumbledorer17;a! Razem tê ¶mieræ
zaplanowali! Dumbledore chcia³ umrzeæ niepokonany i to on by³by ostatnim prawowitym
panem Czarnej Ró¿d¿ki! Gdyby wszystko potoczy³o siê zgodnie z tym planem, ró¿d¿ka na
zawsze utraci³aby swoj± niezwyk³± moc, bo nikt mu jej nie odebra³!
- W takim razie Dumbledore móg³ mi równie dobrze sam daæ tê ró¿d¿kê, Potter! -
wycedzi³ z m¶ciw± satysfakcj± Voldemort. - Wykrad³em tê ró¿d¿kê z grobu jej ostatniego
pana! Wzi±³em j± wbrew woli jej ostatniego pana! Do mnie nale¿y jej moc!
- Nadal tego nie rozumiesz, Riddle? Nie wystarczy po prostu j± mieæ! Mo¿esz j± trzymaæ
w d³oni, mo¿esz jej u¿ywaæ, ale przez to nie stajesz siê jej prawdziwym w³a¶cicielem
. Nie
s³ucha³e¶ tego, co mówi³ Ollivander? To ró¿d¿ka wybiera czarodzieja... Czarna Ró¿d¿ka
rozpozna³a swojego nowego pana, zanim Dumbledore umar³, a by³ nim kto¶, kto nigdy jej nie
dotkn±³. Odebra³ ró¿d¿kê Dumbledorer17;owi wbrew jego woli, nie zdaj±c sobie w pe³ni sprawy
z tego, co uczyni³, nie maj±c pojêcia, ¿e najpotê¿niejsza, najgro¼niejsza ró¿d¿ka na ¶wiecie
jest gotowa mu s³u¿yæ...

Uprzedzaj±c pytanie "Dlaczego Voldemort nie by³ panem Czarnej Ró¿d¿ki, w koñcu trafi³ Pottera Avad±?!":

- Zabi³ mnie pana ró¿d¿k±.
- Nie uda³o mu siê ciebie zabiæ moj± ró¿d¿k± - poprawi³ go Dumbledore. - Chyba
mo¿emy siê zgodziæ co do tego, ¿e nie umar³e¶...

Tadam.

Po pierwsze, nawet je¶li mowa o ró¿d¿ce Dracona, to w chwili jej przejêcia jest to "Czarna Ró¿d¿ka", bo on rozbrajaj±c Dumbledore'a go pokona³ i tym samym sta³ siê jej panem.

hmm zwyk³a ró¿d¿ka sta³a siê czarn± ró¿d¿k±? to siê kupy nie trzyma. Nadal uwa¿am, ¿e jest to mocno naci±gane.

Czarna Ró¿d¿ka
rozpozna³a swojego nowego pana, zanim Dumbledore umar³, a by³ nim kto¶, kto nigdy jej nie
dotkn±³. Odebra³ ró¿d¿kê Dumbledorer17;owi wbrew jego woli

no w³a¶nie rozpozna³a swojego pana w osobie, która j± odebra³a. Wiêc jej panem ca³y czas by³ Draco. Do momentu w którym Voldemort nie wykladl jej z grobu. Bardziej logiczne wydaje mi siê, to ¿e ró¿dzka uznala za swojego pana osobê, która wykrad³a ja ze skrytki (bo tak mo¿emy potraktowac grob dumbledora) niz osobê która " mojemu panu wykrad³a jak±s inna rózdzke".

Zastanawima mnie tez, czy czarodziej moze byc jednoczesnie Panem dwoch ró¿dzek? Czy obie mu bêda sluzyc jak nalezy? Czy raczej ta nowa zajmie miejsce starej i ta stara juz nie bedzie tak posluszna.

Wiedzma Hedwiga

Harry

Bardziej logiczne wydaje mi siê, to ¿e ró¿dzka uznala za swojego pana osobê, która wykrad³a ja ze skrytki (bo tak mo¿emy potraktowac grob dumbledora) niz osobê która " mojemu panu wykrad³a jak±s inna rózdzke".
no nie, bo Dumbledore le¿±c w grobie nie by³ ju¿ panem czarnej ró¿d¿ki wiêc kradzie¿ jej z jego grobu nic Voldemortowi nie da³a.

Zastanawima mnie tez, czy czarodziej moze byc jednoczesnie Panem dwoch ró¿dzek? Czy obie mu bêda sluzyc jak nalezy? Czy raczej ta nowa zajmie miejsce starej i ta stara juz nie bedzie tak posluszna.
tak, mo¿e, mo¿e byæ panem nawet miliona ró¿d¿ek jednocze¶nie

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

ania919 napisa³(a):

Bardziej logiczne wydaje mi siê, to ¿e ró¿dzka uznala za swojego pana osobê, która wykrad³a ja ze skrytki (bo tak mo¿emy potraktowac grob dumbledora) niz osobê która " mojemu panu wykrad³a jak±s inna rózdzke".
no nie, bo Dumbledore le¿±c w grobie nie by³ ju¿ panem czarnej ró¿d¿ki wiêc kradzie¿ jej z jego grobu nic Voldemortowi nie da³a.

no tak bo panem czarnej ró¿d¿ki by³ Draco bo to on wytr±ci³ j± Dumbledorowi. A Voldemort wykrad³ z grobu Dumbledora ró¿d¿kê nale¿±c± do Draco. Skoro Grindewald sta³ sie panem ro¿dzki bez walki, wykradajac j± Gregorowiczowi to analogicznie Voldemort powinien stac siê panem czarnej ró¿dzki ktora wykradl z Draconowi z grobu Dumbledora.

Wiedzma Hedwiga

Harry

Syriusz32
Ale Voldemort nie wykrad³ ró¿d¿ki jej w³a¶cicielowi. Grindewald ju¿ za to tak. Wiêc to trochê inna sytuacja. Bo nie wykrad³ jej Draconowi, tylko Dumbledore'owi który ju¿ nie by³ jej w³a¶cicielem.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/syriuszwielkawojnaff.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/tajemnicamini.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zarlok.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zasluzony.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

"Syriusz przejmujesz siê mniej swoj± matur± ni¿ ¶lizgoni wygraniem Pucharu, a to jest jakie¶ osi±gniêcie xD" ~ Anton

Takoizu
ManiaLovegood napisa³(a):

hmm zwyk³a ró¿d¿ka sta³a siê czarn± ró¿d¿k±? to siê kupy nie trzyma. Nadal uwa¿am, ¿e jest to mocno naci±gane.

Czarna Ró¿d¿ka
dotkn±³. Odebra³ ró¿d¿kê Dumbledorer17;owi wbrew jego woli

no w³a¶nie rozpozna³a swojego pana w osobie, która j± odebra³a. Wiêc jej panem ca³y czas by³ Draco. Do momentu w którym Voldemort nie wykladl jej z grobu. Bardziej logiczne wydaje mi siê, to ¿e ró¿dzka uznala za swojego pana osobê, która wykrad³a ja ze skrytki (bo tak mo¿emy potraktowac grob dumbledora) niz osobê która " mojemu panu wykrad³a jak±s inna rózdzke".

.

Raczej chodzi o to, ¿e Czarna Ró¿d¿ka wiedzia³a kto jest jej prawowitym panem. Nie by³o ¿adnego przeistaczania siê ró¿d¿ki Dracona w Czarn± Ró¿d¿kê.
Ta któr± Voldemort zabra³ z grobu Albusa - fizycznie owszem by³a Czarn± Ró¿d¿k±. Ale nie mia³a os³awionej mocy Czarnej Ró¿d¿ki.
Snape przed ¶mierci± powiedzia³ Do Voldemorta, ¿e przecie¿ dokona³ ta ró¿d¿k± niesamowitych rzeczy. Na co ten stwierdzi³, ¿e to nie zas³uga ró¿d¿ki.
Podczas pojedynku Voldemorta z Harrym Czarna Ró¿d¿ka wiedzia³a, ¿e to Harry jej jej Panem i tutaj mam dwa warianty:
a) nie mog³a zadzia³aæ w sposób jaki chcia³ Voldemort, kiedy naprzeciw sta³ jej prawowity Pan,
b) moc ró¿d¿ki przywi±zuje siê do czarodzieja. Kiedy Harry rozbroi³ Draco i zabra³ mu ró¿d¿kê, to automatycznie w³ada³ jej moc±. Bez konieczno¶ci fizycznego w³adania nad ro¿d¿k±. (teoria naci±gana, ale mo¿liwa)

Prefix u¿ytkownikalosiek13
Wystarczy czytaæ Insygnia ¦mierci ze zrozumieniem. Jakie naci±gane t³umaczenia? Sposób w jaki kto¶ siê staje w³a¶cicielem czyjej¶ ró¿d¿ki, jest bardzo jasny. To ró¿d¿ka wybiera w³a¶ciciela, a nie odwrotnie. Ja¶niej siê chyba nie da :V

"Ogolnie rzecz bior±c, je¶li ró¿d¿kê kto¶ komu¶ zabiera, to przywi±zuje siê ona do tego kto j± zdoby³"

"Posiadanie ró¿d¿ki podlega bardzo subtelnym prawom, ale je¶li kto¶ j± przejmie, ró¿d¿ka zwykle podporz±dkowuje siê nowemu panu"

"Kiedy j± uchwyci³, z koñca wytrysn±³ snoo iskier, opadaj±c na cia³o jej poprzedniego w³asciciela. Teraz gotowa ju¿ by³a s³u¿yæ nowemu panu." -cytaty zHP i IS.

Sugeruja nam one ze rozdzki podporzadkowuja sie temu kto je przejal. Zakladam ze te same zasady dotycza tez czarnej rozdzki. Poza tym nawet zakladajac ze Harry stal sie panem czarnej rozdzki po wydarzeniach w dworze Malfoyow, to Voldemort zabral rozdzke z grobu juz po tej sytuacji. Zabral wiec z grobu rozdzke Harry,ego przejal ja. Mozna wiec zakladac, ze czarna rozdzka podlegajac tym samym prawom co inne rozdzki powinna sluzyc Voldemortowi. Oczywiscie wiem ze nie sluzyla. Aczkolwiek Voldemort bycmoze nie mogl zabic Harrego bo Szalonooki oddal zycie chroniac go w drodze do nory. Za to rozdzka usmiercila horkruksa czego nie dokonalaby zwykla rozdzka. Gdyby czarna rozdzka nie byla mu w pelni posluszna mysle ze Voldemort nie bylby w stanie zniszczyc horkruksa nawet jesli to on sam go stworzyl. Ale to takie moje luzne przemyslenia

Wiedzma Hedwiga

Harry

¯eby staæ siê panem ró¿d¿ki trzeba pokonaæ jej poprzedniego w³a¶ciciela. Dumbledore NIE BY£ PANEM TEJ RÓ¯D¯KI kiedy Voldemort mu j± wykrad³. Skoro w³a¶cicielem by³ Harry to Voldemot musia³by pokonaæ Harry'ego, a nie Dumbledore'a.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

ania919 napisa³(a):

¯eby staæ siê panem ró¿d¿ki trzeba pokonaæ jej poprzedniego w³a¶ciciela. Dumbledore NIE BY£ PANEM TEJ RÓ¯D¯KI kiedy Voldemort mu j± wykrad³. Skoro w³a¶cicielem by³ Harry to Voldemot musia³by pokonaæ Harry'ego, a nie Dumbledore'a.

To w takim razie Grindewald nie powinien byc panem czarnej rozdzki (bo tylko wykradl ja gregorowiczowi-zadnej walki nie bylo, nikt nikogo nie pokonal)

Wiedzma Hedwiga

Harry

I wiem ze Dumbledor nie byl. Mowie tylko ze Voldemort wykradl rozdzke z GROBU DUMBLEDORA a nie DUMBLEDOROWI. Trzeba czytac ze zrozumieniem... Wykradl rozdzke nalezaca (teoretycznie) do Harrego, ktora to (rozdzka) znajdowala sie w grobie Dumbledora. Wiec okradl Harrego. Skoro grindwald stal sie panem rozdzki przez kradziez to Voldemort tez bo tez rozdzke ukradl. Juz nie wazne komu i skad ja ukradl ale ukradl wiec tak jak grindewald powinien stac sie jej panem

Wiedzma Hedwiga

Harry

Cytat z harry potter wiki:
Zanim jednak Grindelwald opu¶ci³ pracowniê rzuci³ na Gregorowicza zaklêcie osza³amiaj±ce, zapewniaj±c sobie tym prawo do Czarnej Ró¿d¿ki.
Grindewald nie tylko ukrad³ ró¿d¿kê, ale te¿ oszo³omi³ jej poprzedniego w³a¶ciciela, a wiêc go pokona³. Sama kradzie¿ by nic nie da³a.

W Ravenclawie tylko ci,

i.imgur.com/ZSNVgbV.png

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: