Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
10.08.2026 14:25
Oho widze ze polskie znaki tez juz opuszczaja HPneta :v

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Harry Potter i Ksi±¿ê Pó³krwi
Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind
Ksi±¿ê Pó³krwi jest zdecydowanie moj± ulubion± czê¶ci± je¶li chodzi o ksi±¿kê. W tym tomie by³o wszystko co lubiê, akcja, dreszczyk, du¿o zaklêæ i szkolnych scenek, mi³o¶æ i przyja¼ñ i wiele innych. To tak ogólnie;)
Szczególnie bardzo spodoba³y mi siê zajêcia Harry'ego z Dumbledorem i ich podró¿e do przesz³o¶ci poprzez wspomnienia. Nie mog³am siê doczekaæ, a¿ dowiem siê czego¶ wiêcej o Voldemorcie, bo bardzo mi tego brakowa³o w filmie.
Perypetie Rona, Hermiony i Lawender, a tak¿e Harry'ego i Ginny by³y ca³kiem fajn± odskoczni± od ci±g³ych walk.
Pojawienie siê Slughorna te¿ by³o mi³ym powiewem ¶wie¿o¶ci, bardzo fajnie wykreowana postaæ. Nie mogê jednak nie wspomnieæ o Snape, który od tego tomu zyska³ u mnie bardzo wiele w oczach, jego rola w ca³ej serii zaczê³a byæ bardziej klarowna.
¦mieræ Dumbledora by³a poruszaj±ca, a kolejne rozdzia³y wzruszaj±ce, a¿ do samego koñca.

Co mi siê nie podoba³o? Klub ¶limaka, serio za du¿o tego by³o ble;P Mog³oby byæ te¿ wiêcej romantycznych scen z Ginny, szczególnie, ¿e bardzo j± polubi³am i o dziwo wcale nie widzê w niej Boony (na szczê¶cie).
i.ibb.co/8DTZnrV/Hogwarts-Houses.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-pedzel.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/f427d4baf088.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/b3f1629c56b2.jpg

naforum.zapodaj.net/thumbs/3b5d5b75c61c.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudia.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudialindomensmierci.jpg

O tym zawsze pogadam:D

*rysowanie*ksi±¿ki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach LoduSerce*zdrowie*nauka*blogi*góry*konie*dinozaury*rêkodzie³o

Znajdziesz mnie na:

blogu:https://sagaoludz...gspot.com/
instagramie:http://www.pictam...5597626476

mrauuuu Love Ulubione anime - Noragami

media0.giphy.com/media/tBpYqkMgAPaWA/giphy.gif

Ulubione filmy - seria Jurrasic

akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201553/rs_500x272-150603111143-rs_500x272-150522100555-giphy.gif

[color=#ffff00]Ukochane bajki

m.gifmania.com.mx/Gifs-Animados-Walt-Disney/Gif-Animadas-Peliculas-Walt-Disney/Imagenes-Animadas-Bella-Bestia/Personajes-Bella-Bestia/Rosa-Encantada-75560.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2011/10/045f0cf3c2a06cb7076a1e0e0cb5aaec.gif

Dziêki za odwiedziny ^^[/color]

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix u¿ytkownikaTwinnek
Nie pamiêtam dok³adnie wcze¶niejszych czê¶ci, ale wydajê mi siê ¿e Ksi±¿ê Pó³krwi sta³ siê moj± ulubion± czê¶ci± po jej przeczytaniu. Jest taka jaka powinna byæ, oczywi¶cie moim skromnym zdaniem. A ogólnie to wszystkie ksi±¿ki J.K Rowling wydaj± siê perfekcyjne i dopracowane, a to czy nam siê spodoba zale¿y od nas.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaTwinnek dnia 10.04.2018 20:18

Prefix u¿ytkownikaDziecinnyRysownik
A ja uwa¿am Ksiêcia za jedn± z najs³abszych czê¶ci.
Mia³a ona potencja³ na bycie jedn± z moich ulubionych czê¶ci, ale niepotrzebnie wci¶niêto tam masê niepotrzebnych, s³abo napisanych romansów. Czytaj±c t± czê¶æ, mialam fragmentami wra¿enie, ¿e czytam jaki¶ zmierzch w wersji J.K.R. Czytanie mnie tak nudzi³o, ¿e a¿ mia³am ochotê skoñczyæ ju¿ z seri± HP.
Mimo, i¿ lubi³am sceny z wspomnieniami oraz ostatnie rozdzia³y bardzo mi siê podoba³y, to nie zmienia to tego, ¿e za t± ksi±¿k± po prostu nie przepadam.
Strasznie irytowa³a mnie postaæ Ginny. Typowa postaæ "fanfikowejmarysue", denerwowa³a mnie bardziej ni¿ postaæ Harrego "garystu" Pottera.
Poza tym-przez praktycznie wszystkie wcze¶niejsze czê¶ci Harry po prostu Ginny ignorowa³, dlaczego akurat teraz na ni± zwróci³ uwagê :v?
Hermiona w tej czê¶ci nie by³a Hermion±-dla mnie zachowywa³a siê wrêcz¿e idiotycznie, jej ci±g³e foszki by³y strasznie irytuj±ce.
Ogólnie wiêkszo¶æ postaci zachowywa³a siê jak fochliwe dziesiêciolatki. Mo¿e to mia³o byæ zabawne czy co¶ - ale dla mnie to ¶mieszne nie by³o. Chocia¿ ja mam do¶æ dziwne poczucie humoru, to mo¿e dlatego :v.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaDziecinnyRysownik dnia 10.04.2018 21:18
nic

Www.Www.www
Prefix u¿ytkownikablad logiczny
DziecinnyRysownik, widzia³a¶ gdzie¶ mo¿e jakie¶ dobrze napisane przez Rowling romanse :D Cytujê jednak tylko opinie wielu z czytaj±cych. Ja na to zupe³nie nie zwróci³em uwagi, bo Hogwart to taka "zupe³nie inna szko³a". Rowling jednak uzna³a, ¿e to ju¿ "ten czas" i uwzglêdni³a w zachowaniach g³ównych bohaterów. Jednak g³ówna akcja toczy siê przecie¿ wokó³ innych problemów. Hermiona moim zdaniem by³a jak najbardziej sob±, tylko bardzo jej nie w smak by³y poczynania Rona. Ona ju¿ ostatecznie ustabilizowa³a swoje uczucia i skupi³a je wy³±cznie na nim, a on sobie zaszala³.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaKamil29
Ja czytam wlasnie ksiêcia pò³krwi i jest fajna interesuj±ca a mam zamiar przeczytac wszystkie tomy HP :angry2:

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
Ciê¿ko w ogóle mówiæ, by ksi±¿ki Rowling odstawa³y zbytnio od siebie poziomem. Mimo to jednak, je¶li mam wskazywaæ na minimalne ró¿nice to niestety "Ksi±¿ê Pó³krwi" znajduje siê u mnie w dolnej czê¶ci rankingu. Dzisiaj czyta mi siê przyjemnie, kiedy czytam ju¿ po raz "n-ty", ale pamiêtam jak d³ugo nie mog³em siê wci±gn±æ czytaj±c j± po raz pierwszy, co mi siê nie zdarzy³o w innych czê¶ciach. Historie o Voldemorcie s± bardzo ciekawe, ale najbardziej zachwyca mnie zwrot akcji na koñcu z jednym bohaterem, który to zwrot zostaje nam jeszcze ciekawiej wyja¶niony w ostatnim tomie:). My¶lê, ¿e dla mnie du¿ym rozczarowaniem by³o to, ¿e tom ten jest du¿o krótszy od "Zakonu Feniksa", który jest moim ulubionym. W dodatku sporo uwagi poswiêcono romansom, do których nie mam nic przeciwko, ale zwi±zek Harry'ego z Ginny jest dla mnie strasznie grubymi niæmi szyty. Przez 5 lat Harry w ogóle siê Ginny nie interesuje, a tu nagle od pocz±tku tomu zmienia nagle zdanie.
Mimo to czytaj±c po raz kolejny "Ksiêcia Pó³krwi" czyta siê go coraz przyjemniej.

Prefix u¿ytkownikaArekmalfoy
Moja ulubiona czê¶æ. G³ównie przez wspomnienia o Tomie (jaka szkoda, ¿e w filmie pokazali ich bardzo ma³o :c) ale jako¶ tak ma w sobie co¶, co sprawia, ¿e czêsto do niej wracam i nawet wybiórczo j± sobie czytam, bez czytania poprzednich czê¶ci

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Je¶li chodzi o film to tê czê¶æ "zr±bali koncertowo", przede wszystkim dodaj±c niepotrzebne sceny których, w ksi±¿ce nie by³o. Wi±zanie sznurówek to chyba nawet najmniej idiotyczna rzecz, choæ budzi tutaj najwiêcej kontrowersji. Jednak chyba ka¿dy na tej stronie lubi siê z tego po¶miaæ. Jednak drêtwa gra Daniela, ¿a³osno-g³upawe miny Dumbledore,a, oraz zrobienie Luny pospolitej idiotki. Tego siê nie daje prze³kn±æ. Do ksi±¿ki jednak te¿ wraca³em kilka razy.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Kosocin4
Filmy ogólnie niszcz± ka¿d± ksi±¿kê, dziwie siê szczerze ludziom, którzy tylko ogl±dali HP i s± fanami, bo ja nie wiem czy by mi siê to podoba³o Marudzi czekam na to, a¿ kiedy¶ powstanie serial, w którym jeden rozdzia³ to jeden odcinek :D

Prefix u¿ytkownikalothien
Kosocin, nie do koñca siê z Tob± zgodzê. W moim przypadku na pierwszym miejscu by³y filmy o HP (które obejrza³am z czystej ciekawo¶ci i siê wci±gnê³am), a potem dopiero ksi±¿ki. I nie ¿a³ujê. Filmy by³y ¶wietne, a ksi±¿ki by³y uzupe³nieniem szczegó³ów, bo jak wiadomo, w ekranizacji nierzadko pomijane s± niektóre kwestie, ¿eby z filmu nie zrobiæ tasiemca i jednocze¶nie zachowaæ wszystko to, co najwa¿niejsze.
Ogólnie ka¿demu to polecam - najpierw ekranizacja, a potem ksi±¿ka dla uzupe³nienia ca³o¶ci. Ekranizacje czasem siê niektórym nie podobaj±, bo kto¶ zna ca³± fabu³ê zawart± w ksi±¿ce, potem ogl±da film i mo¿e siê rozczarowaæ. A po obejrzeniu mamy ju¿ w g³owie obraz postaci - czyli dobór aktorów. Przy czytaniu sami wyobra¿amy sobie dan± postaæ na podstawie opisu i pó¼niej znowu mo¿e siê okazaæ, ¿e dobrany aktor nie dopad³ nam do gustu i to potêguje rozczarowanie.
Akurat w temacie HP zdania s± mocno podzielone, ja nale¿ê do tej grupy której ekranizacja siê podoba³a. I nie piszê tego z tego powodu, ¿e ogl±da³am filmy przed ksi±¿k±.
My¶lê, ¿e na taki serial "jeden rozdzia³ - jeden odcinek" zabrak³oby bud¿etu i chêtnych do ogl±dania. Pamiêtajmy te¿ o tym, ¿e s± te¿ takie osoby, które albo ogl±daj± film, albo czytaj± ksi±¿ki.

Prefix u¿ytkownikaNicram_93
Mimo, ¿e moja przygoda z Potterem zaczê³a siê od filmów 1,2,3, to nie zgodzê siê z Avlee. Lubiê filmy HP, jedne s± grosze, drugie lepsze (zw³aszcza pierwsze dwa ¶wietnie odzwierciedlaj± ksi±¿ki i maj± t± magiê), jednak nic nie przebije ksi±¿ek. Zdecydowanie polecam ka¿demu najpierw czytaæ ksi±¿ki, a dopiero potem siêgaæ po filmy, inaczej wiele siê traci, nie wa¿ne czy to seria HP, czy jakakolwiek inna. Filmy czêsto zmieniaj± co¶ wzglêdem ksi±¿ek, ucinaj± wiele fragmentów, przez co czêsto ciê¿ko po³apaæ siê po samych ekranizacjach o co chodzi. Sam siê nie raz zastanawia³em, czy gdybym ogl±da³ tylko filmy, to czy po pó¼niejszych czê¶ciach w ogóle bym wiedzia³ o co w ogóle chodzi³o w wielu miejscach. W filmach HP od czê¶ci czwartej jest wiele powycinanych rzeczy, przez to kto¶ kto nie czyta³ ksi±¿ek, mo¿e wiele rzeczy nie zrozumieæ. Poza tym ogl±daj±c najpierw film, tracimy wszystko je¶li chodzi o wyobra¼niê. Do dzi¶ pamiêtam jak wyobra¿a³em sobie Ministerstwo Magii, a jak potem w filmie wygl±da³o to ca³kowicie inaczej.

Dlatego zdecydowanie polecam najpierw ksi±¿ki, potem filmy, w ka¿dym przypadku. Zreszt± z tego co siê orientuje jest to opinia wiêkszo¶ci ludzi, choæ szanuje je¶li kto¶ ma inne zdanie.

Za serial jednak podziêkujê, filmy ju¿ s±, innych aktorów, ani scenerii sobie nie wyobra¿am, co prawda niektóre czê¶ci pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, ale teraz ju¿ za pó¼no. Dla sagi by³oby najlepiej, aby zostawiæ j± ju¿ w spokoju, co pokaza³o przede wszystkim Przeklête Dziecko, a moim zdaniem Fantastyczne Zwierzêta równie¿ pozostawiaj± wiele do ¿yczenia, choæ tu opinie s± podzielone.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnews2020.jpg

Dom

Gryffindor

78.media.tumblr.com/tumblr_lqra1k0UNn1qa8ir9o1_r5_250.gif

"Mo¿e w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie mêstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota."

Postaæ w Hogwarcie

www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/1_12.jpg

Natalie Swan

(Prefekt Gryffindoru)

Harry, Ron, Hermiona - czyli przyja¼ñ, która przetrwa wszystko

78.media.tumblr.com/5ca244c2b4120254d6676b75e59020f5/tumblr_mr9voaoDyY1suuepho1_500.gif

i.gifer.com/llT.gif

78.media.tumblr.com/e2e051649d617fa14188e82aecbadf3d/tumblr_mv3jzf0LbI1qew2ypo3_500.gif

Severus Snape, czyli cz³owiek zagadka

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/07/789bf784107070ed4bcbc391742c8c34.gif

Kluby pi³karskie

i.pinimg.com/originals/a0/96/32/a096320fec0651f3ad30db0a085872d0.jpg

Juventus F.C.

www.sofw.pl/wp-content/uploads/2014/09/215.jpg

Wis³a Kraków

polskielogo.net/wp-content/uploads/2016/01/106-korona-kielce-ikona.jpg

Korona Kielce

d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/00/26/5e08d9d07bf05_o_medium.jpg

AKS 1947 Busko-Zdrój

Filmy:

66.media.tumblr.com/tumblr_m7nmgbwdez1ry1l11o1_500.gif

Harry Potter

media3.giphy.com/media/7guVjhMF9qBKE/giphy.gif

Gwiezdne Wojny

thumbs.gfycat.com/FamiliarThunderousBarasinga-size_restricted.gif

W³adca Pier¶cieni

i.gifer.com/3Np8.gif

Piraci z Karaibów

media.giphy.com/media/dCBZMlXEstaQE/giphy.gif

Indiana Jones

i.makeagif.com/media/9-17-2015/yTHEA2.gif

Kiler

i.imgur.com/EGm1gJS.gif

Mistrz kierownicy ucieka

Muzyka

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Modern_Talking.svg/1280px-Modern_Talking.svg.png

Kosocin4
Te¿ zdecydowanie najpierw wolê czytaæ i stworzyæ swoje wyobra¿enie ni¿ pó¼niej ju¿ ci±gle widzieæ sceny z filmu czy serialu czytaj±c

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: