Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
10.08.2026 14:25
Oho widze ze polskie znaki tez juz opuszczaja HPneta :v

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Remus Lupin
Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Zastanawia mnie, czy my tak naprawdê znamy konkretne zas³ugi kogokolwiek, kto tam dzia³a³?

Takich konkretnych i napisanych "czarno na bia³ym" zas³ug nikt nam niestety w ksi±¿kach nie przedstawi³. Jednak wspomniane jest kilkakrotnie, ¿e Severus Snape "¶ledzi innych ¶miercio¿erców" i wykrywa co robi±, jakie maj± plany. W ZF jak jest lekcja oklumencji i Snape w g³owie Harry'ego dostrzega jak Rookwood klêczy przed Voldemortem, i ten wzywa potem Avery'ego, to co¶ mu mistrz eliksirów gada, ¿e to "nie jego zadanie dowiadywaæ siê co Czarny Pan i jego ¶miercio¿ercy planuj±. Potter odpowiada zgry¼liwie pytaniem, "Bo to pana zadanie, tak?" I Snape potwierdza. Wiemy, ¿e myli³ tropy i na pewno jak±¶ zas³ug± by³o to, ¿e dostarczy³ Trio miecz Gryffindora, ¿e wpad³ na pomys³ z eliksirem wielosokowym i 7 Potterami, dziêki czemu nie mogli od razu zabiæ Wybrañca.

A o Remusie faktycznie nic, a na pewno niewiele. Wspomina w KP, ¿e "zszed³ do podziemia", czyli wilko³aków i mizerne skutki tam poczyni³, bo wiêkszo¶æ jest za Voldemortem. W³a¶ciwie to du¿o jest mowy o "sk³adaniu raportów" przez poszczególnych cz³onków. Lupin by³ takim 'wojownikiem', potrafi³ rzucaæ zaklêcia, ale jak s³usznie zauwa¿ono, i tak wszystko w sumie krêci³o siê wokó³ Wybrañca, jego misji, horkruksów, a reszta w sumie nie mia³a znaczenia. Zreszt± Albus przed ¶mierci± powiedzia³, ¿e "Harry to nasza jedyna (ostatnia?) nadzieja" czy co¶ takiego, ¿eby mu zaufaæ, wiêc Lupinowi tak jak i innym pozostawa³o wype³niaæ polecenia nie¿yj±cego ju¿ Dumbledore'a. Oczywi¶cie wiemy, ¿e próbowa³ im pomóc, ale ostatecznie nie zosta³a mu powierzona tajemnica i misja pana Pottera, tak jak i Severusowi, Hagridowi, Kingsleyowi czy innym. Uwa¿am, ¿e nie mia³ jakiej¶ znacz±cej roli do odegrania w misji ZF - pewnie tyle ile za pierwszym razem kiedy Voldemort sia³ zamêt i terror.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind
Remus Lupin...jak tylko go zobaczy³am w filmie, czyli w scenie z poci±giem, gdzie odgoni³ Dementora, od razu go polubi³am. By³o widaæ, ¿e w koñcu trafi³ siê kto¶ normalny, kto bêdzie uczy³ czarnej magii... czy by³ normalny? No nie do koñca, aczkolwiek nie by³o to zwi±zane z intelektem, a z pewn± ma³± przypad³o¶ci±, któr± by³o zmienianie siê w Wilko³aka;)
Bardzo polubi³am Remusa za jego do¶wiadczenie, podej¶cie do uczniów, inteligencjê...a to, ¿e okaza³ siê Wilko³akiem tylko doda³o mu wyrazisto¶ci i polotu:D
"Wiêzieñ Askabanu" to moja ulubiona ekranizacja filmowa z Harrego Pottera i Lupin jest jednym z powodów, ¿e tak jest. W pó¼niejszych czê¶ciach nie by³ ju¿ taki wyrazisty i bardzo ¿a³owa³am, ¿e tak ma³o go pokazuj±.
Jego ¶mieræ by³a tak okropnie potraktowana, tak ma³ostkowa, ¿e ledwo j± zauwa¿y³am...by³am bardzo rozczarowana...
Wiem, ¿e byæ mo¿e w ksi±¿ce jest to pokazane inaczej i nie mogê siê doczekaæ, a¿ o nim przeczytam:)

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix u¿ytkownikaArekmalfoy
Ah Remus, moja ulubiona postaæ :3 Jako nauczyciel by³ najbardziej kompetentny je¶li bierzemy pod uwagê tylko nauczycieli OPCM, ale ja ¶mia³o stwierdzê, ¿e nie licz±c Dumbledore'a, McGonagall czy nawet Flitwicka to w³a¶nie Remus by³ najlepszym nauczycielem z ca³ej kadry ucz±cej w erze Golden Trio. Charyzmatyczny, umia³ rozmawiaæ z m³odzie¿±, mia³ zdolno¶ci przywódcze, w g³ównej mierze umia³ racjonalnie my¶leæ...no w³a¶nie w g³ównej, bo jednak gdy dowiedzia³ siê, ¿e Tonks jest w ci±¿y...no troche mu odbi³o, ale nie przypuszcza³bym, ¿e bêdzie w stanie opu¶ciæ swoj± ma³¿onkê. No có¿, ale jednak zrozumia³ swoje postêpowanie (trochê w tym jest zas³ugi Harry'ego jednak i dramy jak± mu zrobi³) i wróci³ do Tonks i Zakonu, robi±c wszystko co w swojej mocy by broniæ Hogwartu, za co zap³aci³ cenê ¿ycia.

Jako uczeñ te¿ by³ niezwykle inteligentny ale niewiele jednak wiemy o nim...no i minus za to, ¿e tolerowa³ (co najmniej) wszelkie rzeczy jakie James i Syriusz robili Severusowi.

No ale i tak Remus by³, jest i bêdzie moim najwiêkszym autorytetem (obok Neville'a) w ca³ej serii

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: