Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Voldemort i Mapa Huncwotów
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 15.10.2020 05:59
|
![]() Postów: 76 Dom: HufflepuffPunkty: 859 Ranga: Wzór do na¶ladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
Mam tak± zagwostkê. Jak my¶licie, jak na Mapie Huncwotów podpisana by³aby osoba Voldemorta? Voldemort, Tom Riddle czy Ten Którego Imienia nie Wolno Wymawiaæ? A mo¿e jako "niepe³na" osoba z rozszczepion± dusz± nie by³by widoczny? ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wci±¿ czekam na list z Hogwartu... ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki bêd± ogl±da³y Harrego Pottera ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 17.10.2020 12:13
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Moim zdaniem by³by podpisany jako Tom Riddle. Mapa mia³a w nosie wszystkie pseudonimy i zmiany imion, w koñcu pokazywa³a Petera Pettigrew, a nie Parszywka czy Glizdogona, prawda? W³a¶nie a propos Parszywka, to ja mam tak± zagwozdkê - dlaczego Fred i George, którzy korzystali z mapy przez 4,5 roku, nigdy nie zauwa¿yli, ¿e w towarzystwie ich m³odszego brata zawsze porusza siê uwa¿any za zmar³ego czarodziej... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 17.10.2020 17:37
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Te¿ my¶lê, ¿e by³by podpisany jako Tom Riddle, a w³a¶ciwie Tom Marvolo Riddle. Tak jak mia³ naprawdê na imiê. Mapa pokazuje zawsze prawdziwe imiê i nazwisko, a Lord Voldemort to by³a tylko jego ksywka. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 19.10.2020 19:30
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Mam nieodparte wra¿enie, ¿e zale¿a³oby to tylko od humoru Rowling w czasie pisania Naprawdê bardzo mi przykro, ¿e nie umiem udzieliæ innej odpowiedzi na teoretyczne pytania ksi±¿kowe. Nie no, my¶lê, ¿e by³by widoczny i to raczej pod g³ównym imieniem, a nie jako "Voldziu Mordziu". Parszywek to powalony wyj±tek i mo¿e uda³o mu siê oszukaæ mapê przez to, ¿e kilkana¶cie lat by³ w tej samej formie. Niewykluczone, ¿e utraci³ co¶ ze swojego cz³owieczeñstwa ;p ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze "¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 19.10.2020 19:46
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Parszywek te¿ by³ widoczny pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem, przecie¿ Harry go zobaczy³. Faktycznie dziwne, ¿e Fred i George tego nie zauwa¿yli, mo¿e nie zwrócili uwagi, w koñcu tyle osób siê tam pa³êta, ¿e ³atwo go by³o przeoczyæ. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 19.10.2020 20:24
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Nie pamiêtam w sumie za wiele, co do Mapy :v No bo czy ona pokazywa³a centaury? A inne magiczne istoty, duchy itd.? Serio nie pamiêtam takich rzeczy Mimo tego braku mogê powiedzieæ jedno - w Hogwarcie musia³o byæ kilkuset uczniów. Wypatrzenie w tym nat³oku kropek i nazwisk jednej, konkretnej osoby, nie mog³o byæ proste. Zw³aszcza jak siê jej nie szuka³o. No i zawsze pozostaje opcja, ¿e Bli¼niaki uzna³y, ¿e to zbieg okoliczno¶ci lub przewidzenie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze "¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach |
|
|
|
Nieoryginalna |
Dodany dnia 20.10.2020 22:30
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 18 Postów: 1510 Dom: HufflepuffPunkty: 30436 Ranga: cierñ krzy¿a Data rejestracji: 26.01.14 |
Wypatrzenie w tym nat³oku kropek i nazwisk jednej, konkretnej osoby, nie mog³o byæ proste. Zw³aszcza jak siê jej nie szuka³o. No i zawsze pozostaje opcja, ¿e Bli¼niaki uzna³y, ¿e to zbieg okoliczno¶ci lub przewidzenie Przecie¿ fakt, ¿e Voldemort naprawdê nazywa³ siê Tom Riddle, to te¿ nie by³a jaka¶ wiedza powszechna, z tego co pamiêtam. My¶lê, ¿e pokazywa³ siê na Mapie Huncwotów, tylko pytanie, od którego momentu? Trudno mi sobie wyobraziæ, ¿e ju¿ od samego pocz±tku, czyli akcji "Kamienia", kiedy chowa siê jeszcze w turbanie Quirrela Ale koncept mapy Huncwotów nie zosta³ jednak do koñca przemy¶lany przez Rowling po prostu, co pokazuje przyk³ad Petera (który tak, pokazywa³ siê na mapie). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within) |
|
|
|
| Anastazja Schubert |
Dodany dnia 21.10.2020 18:31
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 342 Dom: RavenclawPunkty: 9789 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
Te¿ my¶lê, ¿e koncept tej mapy nie zosta³ do koñca przemy¶lany przez sam± autorkê. Wprowadzi³a j± w trzeciej czê¶ci i w³a¶nie przez takie numery jak z Peterem widaæ, ¿e nie my¶la³a o tym wcze¶niej. Z ka¿d± kolejn± czê¶ci± rozwija³a swoje pomys³y d³ugofalowe i zaczê³a wrzucaæ "smaczki" o rzeczach, które rozwinê³y siê kilka tomów pó¼niej. Tu najwyra¼niej ten koncept dopiero raczkowa³. I te¿ uwa¿am, ¿e Voldemort by³by podpisany jako Tom Riddle, a Nieor s³usznie zauwa¿y³a, ¿e jego prawdziwe nazwisko nie by³o jak±¶ powszechn± wiedz±. Mimo to, rzeczywi¶cie ciekawe jak siê pokazywa³ bêd±c pod turbanem Quirrela. Mo¿e siê nie pokazywa³, jak duchy? Z drugiej strony, o ile dobrze pamiêtam, to Prawie Bezg³owego Nicka chyba Harry widzia³ na mapie. |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 21.10.2020 19:21
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Te¿ sobie przypominam, ¿e chyba Harry szuka³ Nicka, ¿eby mu powiedzia³, czy wie co¶ o diademie Ravenclaw, ale nie jestem pewny, a w tej chwili nie mam jak sprawdziæ. A Pettigrew zosta³ zauwa¿ony przez Harry'ego tylko w filmie, w ksi±¿ce to nie mia³o miejsca, w ksi±¿ce zosta³ z³apany przez Snape'a z map± po tym, jak Malfoy doniós³ mu, ¿e widzia³ Harry'ego w Hogsmeade. Pettigrewa na mapie zobaczy³ Lupin, kiedy Syriusz wci±ga³ Rona i Parszywka do tunelu pod Bij±c± Wierzb±. A co do Voldemorta pod turbanem Quirella... Te¿ ciekawa sprawa, któr± trudno rozstrzygn±æ. Nie wiem, co o tym my¶leæ... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 21.10.2020 20:31
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Gordian s³usznie zauwa¿y³, ¿e Harry widzi na mapie Petera tylko w filmie, nie za¶ w ksi±¿ce i to ma sens. Istnieje bowiem taka bardzo dobra teoria, ¿e Huncwoci tworz±c mapê specjalnie zabezpieczyli j± przed wykryciem swoich "nocnych wycieczek" w wypadku otwarcia jej przez kogo¶ z innego oprócz jednego z nich. To by te¿ wyja¶nia³o dlaczego Snape móg³ zobaczyæ na mapie Lupina, który otworzy³ mapê ale z wra¿enia zapomnia³ jej zamkn±æ zaklêciem. Wiêc mapa potem ca³y czas pokazywa³a osoby, tak jak by je mia³ prawo widzieæ Remus Lupin. Co do Voldemorta to faktycznie móg³ byæ widziany jako Tom Riddle, albo z powodu bycia niepe³nym cz³owiekiem nie pokazywaæ go wcale. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 21.10.2020 21:45
|
Sk³aniam siê ku temu, ¿e Voldemort z cia³em by³ po prostu Tomem. Okre¶lenie co z momentem, gdy by³ ty³em g³owy Quirella to ju¿ inne kwestia. Bo czym on w³a¶ciwie wtedy by³? Dusz± która znalaz³a swojego nosiciela? Je¿eli tak, to podejrzewam, ¿e zasady dotycz±ce duchów go nie dotyczy³y i po prostu pojawia³ siê jako swój ¿ywiciel/nosiciel/s³uga. blad logiczny, dobrze rozumiem, ¿e d±¿ysz do tego, ¿e Huncwotów widzieli tylko oni sami? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze "¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 23.10.2020 19:42
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Nie d±¿ê, po prostu znalaz³em w Internecie tak± teoriê wyja¶niaj±c± mi. sprawê dlaczego Bli¼niacy przez dwa lata nie odkryli jakiego¶ nieznanego Petera w dormitorium Gryfindoru. Wydaje mi siê logiczne, ¿e takie zdolne cwaniaczki jak James, lub Syriusz zabezpieczy³y siê jako¶, przed odkryciem, ¿e nocami wa³êsaj± siê po okolicy. Gdyby mapa wpad³a w rêce np. Mc Gonagall, tak zdolna nauczycielka pewnie po pewnym czasie np. z pomoc± Dumbledore'a i Flitwicka pewnie w koñcu odkry³a by jej tajemnicê Chyba, ¿e sama przemiana w animagiczn± postaæ czyni³a ich niewidzialnymi dla mapy. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 26.10.2020 09:51
|
Chyba, ¿e sama przemiana w animagiczn± postaæ czyni³a ich niewidzialnymi dla mapy. Nie czyni³a, poniewa¿ Lupin zobaczy³ Syriusza wci±gaj±cego Rona i Glizdogona do tunelu pod wie¿±. I nie s±dzê, ¿eby oni widzieli mapê inaczej, ni¿ inni, co najwy¿ej mogli faktycznie tam widzieæ swoje "animagiczne" postacie, które w koñcu tylko oni mogli rozpoznaæ, co nawet i by³oby logiczne. Ale z drugiej strony, w takim wypadku mapa pokazywa³aby Glizdogona, a nie Parszywka, co te¿ mog³oby siê wydaæ podejrzane. Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Hufflepuff

gordian119
Slytherin

Ravenclaw