Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Gambit Królowej
|
|
monciakund |
Dodany dnia 10.11.2020 12:41
|
![]() Pochwa³y: 31 Postów: 2334 Dom: GryffindorPunkty: 43236 Ranga: halo, regulamin! Data rejestracji: 11.03.13 |
![]() Oparty na powie¶ci Waltera Tevisa miniserial Netflix pt. "Gambit królowej" to opowie¶æ o dojrzewaniu i o tym, jaka jest prawdziwa cena geniuszu. M³oda Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), która pod koniec lat 50. ubieg³ego wieku trafia do prowadzonego w stanie Kentucky sierociñca, odkrywa w sobie niezwyk³y talent do szachów, jednocze¶nie uzale¿niaj±c siê od przepisywanych dzieciom leków na uspokojenie. Dziewczyna, drêczona przez w³asne demony i napêdzana wybuchowym koktajlem ze ¶rodków odurzaj±cych podkrêconym jej w³asnymi obsesjami, zmienia siê w wyj±tkowo uzdolnion± i czaruj±c± outsiderkê, która postanawia szturmem podbiæ konserwatywny i zdominowany przez mê¿czyzn ¶wiat zawodowych szachów. ¼ród³o: filmweb Stosunkowo nowy serial netflixa, zyskuj±cy bardzo dobre oceny, Ogl±dali¶cie? Macie na jego temat jakie¶ przemy¶lenia? A mo¿e znajduje siê na Waszej li¶cie? Zapraszam do dyskusji. ![]() - - - The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die. - - - ![]() - - - Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are. - - - ![]() --- Nad przepa¶ci±, tego¿ roku ¯yraf masa siê w amoku Rodzi. Pamiêæ ludzka jest Zawodna, mimo tego fiest Tysi±ce, z tej okazji, Ku jej chwale od Abchazji A¿ po Nordkapp wspominacie. "Czyjej chwale?", siê spytacie. Jak to czyjej? Monci* naszej. Gryfa córce, redakcyjnej Na tym ¶wiecie ambitniejszej Od niej nie ma. Tu rysunek, Tam malunek i do tego Social media. Wizerunek Hp-neta tam kreuje, ego Strony reperuje. Szczerze, Bardzo, bardzo szczerze mówi±c Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda. ¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj. Koniec, basta - taki mus i ¯yraf pasta. --- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Anastazja Schubert |
Dodany dnia 18.01.2021 14:16
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 342 Dom: RavenclawPunkty: 9789 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
Wypowiem siê jako pierwsza, bo widzê, ¿e temat zagin±³ bez odpowiedzi i a¿ nie mogê w to uwierzyæ. Serial "wci±gnê³am" na dwa razy. Nie umiem spêdziæ caluteñkiego dnia ogl±daj±c co¶ na raz, st±d ten podzia³. Bardzo mi siê to podoba³o. Fabu³a, plenery, stroje, atmosfera, nie widzê do czego mog³abym siê tu w ogóle przyczepiæ. Nawet je¶li by³a to postaæ wymy¶lona to cieszê siê, ¿e pokazano siln±, kobiec± sylwetkê realizuj±c± siê g³ównie w mêskim ¶wiecie. Je¶li jakakolwiek dziewczyna poczuje siê w ten sposób zachêcona do samorealizacji pomimo obiektywnych przeszkód to bardzo dobrze. Przyznam szczerze, ¿e sza³ na ten serial sprawi³, ¿e i mnie zachcia³o siê pograæ w szachy, które le¿a³y w szafie ³adnych parê lat. Póki co od obejrzenia Gambitu tu¿ przed ¶wiêtami, uda³o mi siê to zrobiæ dwa razy i, no có¿, Beth Harmon to ze mnie ¿adna. Mimo wszystko dobrze jest od czasu do czasu sprawiæ swojemu umys³owi tak± rozrywkê. |
|
|
|
| Takoizu |
Dodany dnia 19.01.2021 14:18
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1014 Dom: SlytherinPunkty: 9614 Ranga: Praktykant w ¦w Mungu Data rejestracji: 10.11.15 |
Serial obejrza³am podobnie jak Anastazja na dwa razy. W³±czy³am go z ciekawo¶ci, bo widzia³am dyskusje na jednym z profili facebookowych na jego temat ale my¶la³am, ¿e po pierwszy odcinku go wy³±czê. Tak siê jednak nie sta³o. Jestem zaskoczona tym jak bardzo spodoba³ mi siê ten serial. Do tej pory preferowa³am raczej produkcje fantasy/ si-fi, a tu nie mog³am siê od niego oderwaæ i wiem, ¿e na pewno kiedy¶ do niego wrócê. Oczywi¶cie nie sposób nie doceniæ polskiego akcentu w serialu w postaci Marcina Dorociñskiego wcielaj±cego siê w Borgova , co prawda nie ma zbyt wielu kwestii mówionych ale wg mnie wypad³ ¶wietnie. Podoba mi siê równie¿ postaæ grana przez Harry'ego Mellinga ( którego znamy jako Dudleya). Jednak przez ca³y film mia³am oczy skupione tylko na g³ównej bohaterce i to nie tylko dlatego, ¿e mia³a rewelacyjne ubrania które z chêci± bym przygarnê³a. Anya Taylor-Joy zrobi³a kawa³ dobrej roboty wcielaj±c siê w Beth. ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 19.01.2021 18:14
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mnie te¿ bardzo podoba³ siê ten serial. G³ównie chyba dlatego, ¿e to w koñcu by³o co¶ innego - mo¿e sama historia o skrzywdzonym g³ównym bohaterze nie, ale przynajmniej t³o by³o nowe. My¶lê, ¿e ma³o kto siê zreszt± spodziewa³, ¿e o szachach da siê zrobiæ ciekawy serial, chocia¿ nasi rodzice przecie¿ ogl±dali mecze Kasparowa i siê tym emocjonowali, wiêc widocznie siê da, haha. W ka¿dym razie ja te¿ pozytywnie zaskoczy³am siê tym serialem, natomiast z rêk± na sercu uwa¿am, ¿e koñcówka mog³aby byæ lepsza i co¶ siad³o jednak. Natomiast mo¿e takie zakoñczenia te¿ s± potrzebne i jak widaæ po reakcjach ludzi na ¶wiecie, wiêkszo¶ci przypadaj± do gustu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Gryffindor

Ravenclaw
Slytherin