Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Podsumowujemy rok - ogólnie
Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Ten rok jest trudny do podsumowania, bo jak zauwa¿y³a Mikasa i wszyscy inni "to by³ dziwny rok". Niby nic niezwyk³ego siê nie dzia³o po za "Tym" oczywi¶cie, a czas i tak zlecia³ jak szalony.
Niewiele w tym roku planowa³em, a jeszcze mniej uda³o siê zrealizowaæ. Praca w choæ du¿ej czê¶ci zdalna, a mimo to wystarczy³a, aby siê "tym" zaraziæ. Jednak w sumie dobrze "by³o minê³o" i tylko minimalne skutki jeszcze siê wlok±. Zmieni³o nam te¿ siê kierownictwo i teraz jest "zasuwanie" z robot±, ale ca³kiem w granicach rozs±dku i bez niepotrzebnych nerwów. Zupe³nie jednak nie czekam na koniec roku, bo to nic nie zmieni, a przynajmniej nie bêdzie to ¿adna zmiana radykalna. Nawet o dziwo nie dra¿ni mnie zbytnio, kompletny brak dnia i ta zimna i mokra "nibyjesieñ". Mam pewne plany z podjêciem bardziej na serio dodatkowej pracy "na swoim" ( tymczasowo tylko "po godzinach";). zgodnej z moimi zainteresowaniami, "ale siê zobaczy". Bo trzeba by w to jeszcze du¿o zainwestowaæ, a pó¼niejszy zwrot wy³o¿onych ¶rodków mo¿e siê okazaæ bardzo problematyczny. Tymczasem to tyle.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikafuerte
U mnie dzisiaj wjedzie ciê¿ka filozofia. To by³ bardzo trudny rok, a pandemia to chyba tylko spotêgowa³a. Natomiast pomimo wielu trudnych rzeczy, które siê wydarzy³y, ¿aden rok nie nauczy³ mnie tyle co ten. I jeszcze nigdy moje ¿ycie nie zmieni³o siê tak bardzo i to co mogê napisaæ, to to, ¿e zmiana zawsze jest dobra. Nawet, je¶li jest trudna, je¿eli wydaje siê koñcem ¶wiata, to koniec koñców zawsze wychodzi na plus. Dlatego my¶lê sobie, ¿e wcale nie jest ¼le. I oczywi¶cie mog³oby byæ lepiej, a przez pandemiê nadal jeste¶my uziemieni i niewiele zajêæ mo¿emy uskuteczniaæ, ale tak czy siak - nie narzekam. ¯yjê w zgodzie ze sob±, robiê wszystko na co mam ochotê (no prawie, bo covid), jestem otwarta na nowe rzeczy, a jednocze¶nie nie mam zupe³nie ¿adnych oczekiwañ ani na nic siê nie nastawiam. Pozna³am w tym roku nowych, ciekawych ludzi i nawet, je¶li to by³ tylko przelot, to te¿ mnie czego¶ nauczy³. Jestem ¶wiadoma siebie, tego czego chcê, siebie stawiam na pierwszym miejscu i to jest w s p a n i a ³ e. Wydaje mi siê, ¿e pod wzglêdem tego, jak ten rok siê rozpocz±³, szczególnie w kontek¶cie pandemii i tego, ¿e byli¶my wszyscy do¶æ mocno przera¿eni, to chyba i tak mog³o byæ gorzej. I mo¿e jeszcze bêdzie, a mo¿e nie. Cokolwiek siê nie wydarzy, ja to przyjmujê.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaSam Quest
Ja my¶lê, ¿e pod wieloma wzglêdami jest to rok, który bêdziemy dosyæ mocno pamiêtaæ. A jakie wydarzenie 2020 by¶cie uznali za najwa¿niejsze? W kontek¶cie ¶wiata i w kontek¶cie Polski?

Wiem, ¿e na ca³ym ¶wiecie dziej± siê teraz cyrki, ale my ¿yjemy i gnijemy w Polsce, wiêc ten cyrk w tym kraju dotyka nas szczególnie mocno. Wydaje mi siê, ¿e pomimo wielu wa¿nych wydarzeñ, poruszenie wywo³ane decyzj± TK bêdzie dla mnie szczególnie wa¿n± rzecz± tego roku. To poczucie wspólnoty i wkurzenia tysiêcy ludzi, a co najwa¿niejsze to, ¿e trwa to nadal i nie ustaje.
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Angelina Johnson
Trochê Wam zazdroszczê, bo dla mnie ten rok to jedno wielkie pasmo pora¿ek. Ciê¿ko mi nawet opisaæ jak wiele rzeczy posz³o nie tak, ale to a¿ niesamowite, ¿e wszystko posz³o jak jaki¶ domek z kart. We mnie sam covid sporo uderzy³, bo mieli¶my wzi±æ kredyt, kupiæ mieszkanie, ale obecnie banki maj± takie wymagania, ¿e nawet naprawdê du¿a suma zgromadzonych przez nas pieniêdzy ich nie zadowala. Nie mówi±c ju¿ o cenach mieszkañ, choæ tego siê spodziewali¶my, bo co roku dro¿ej±. Tak¿e w tym roku jeszcze przed pandemi± by³o nas staæ na w miarê du¿e 3-pokojowe, na co nas bêdzie staæ w nastêpnym roku? Albo za dwa lata, jak dalej bêd± takie problemy? Na szopê?

By³am te¿ w trakcie zmiany pracy, bo moja obecna to jest dno i wodorosty, po prostu nienawidzê jej, mam dosyæ pracy na zmiany w pi±tek, ¶wi±tek, ka¿dy weekend i ¶wiêta plus jeszcze muszê siê wyk³ócaæ jak chcê wolne na niedziele, by spêdziæ j± z mê¿em. No ale nagle przy pandemii firmy wycofa³y siê z zatrudnienia i nie wiem jak u Was w miastach, ale w moim by³y jedne wielkie redukcje etatów. Mnóstwo moich znajomych potraci³o prace przez umowy na czas okre¶lony, bo wiadomo, ¿e zwalnia siê pracowników z mniejszym sta¿em pracy. A ja nawet nie mia³am szansy podpisaæ ¿adnej nowej umowy, choæ mo¿e to i lepiej, bo nie wiem jak poradziliby¶my sobie na bezrobociu obydwoje (mój m±¿ mia³ pracê, ale wyjazdow± do Niemiec i na czas zamkniêcia granic w praktyce pracy nie mia³, nikt mu nie p³aci³, wiêc moja wyp³ata i oszczêdno¶ci na dom musia³y nam wystarczyæ).

Potem nadesz³o prawo, by matki, których dzieci ucz± siê zdalnie, mog³y braæ wolne. Tym sposobem ja nie mog³am mieæ wolnego, bo przecie¿ kto¶ musia³ pracowaæ. Po wakacjach u mnie w pracy zaczê³y siê masowe chorowania na covid - du¿o kobiet bardzo ¼le to przesz³o, jedna jest ju¿ ponad miesi±c na zwolnieniu. Ja nie chorowa³am, wolnego nadal braæ nie mog³am, bo kto¶ musi harowaæ. Harowa³am tak niemal ca³y rok z przerw± wakacyjn±, z któr± i tak by³ problem, by j± wzi±æ i obecnie nasz prezes, mimo ¿e spó³ka wysz³a w tym roku na plus (mimo pandemii!) chce zabraæ nam wszystkie dodatki, dziêki którym moja pensja wystarcza mi na ¿ycie (go³a pensja to ¶miech na sali).

Mogê jeszcze wymieniaæ mnóstwo rzeczy jak to, ¿e mój brat nie przyjedzie na ¶wiêta z Anglii, jak to ¿e czeka³am 3 lata ¿eby móc wzi±æ urlop na ¶wiêta (mamy kolejki), a nie wiadomo czy go dostanê, bo ci±gle kto¶ u nas choruje, jak to, ¿e moja mama pracuje w szpitalu i ci±gle jest przeziêbiona i siê o ni± bojê... dla mnie ten rok to jest po prostu pasmo pora¿ek i masakra. Moje ¿ycie wygl±da tak, ¿e haruje jak wó³, wracam do domu, gotuje obiad, wychodzê z psem, idê spaæ, bo nie mam na NIC si³y i tak w kó³ko przez praktycznie ca³y ten rok. No, czasem jeszcze sobie pop³acze, bo nic innego mi nie zosta³o.

W sumie dobrze jest siê wy¿aliæ chocia¿ tutaj, dziêki ;D

Pamiêtaj chemiku m³ody, komentuj ficki lub zmieñ siê w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoli³em aby szko³a przeszkadza³a mi w edukacji.
Zawsze mia³am szczê¶cie. I znów bêdê je mieæ.

Krew na twoich rêkach, Falka,
Krew na twej sukience
P³oñ, p³oñ, Falka, za twe zbrodnie
Sp³oñ i skonaj w mêce!

Trochê wstyd, ale có¿, zas³u¿y³am ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix u¿ytkownikaMikasa
Chcia³am najpierw powiedzieæ, ¿e przeczyta³am wszystkie wasze wpisy i podsumowania. Angelina, wiem co czujesz, by³am w podobnej sytuacji 2-3 lata temu i wiem, ¿e to jest koszmarne :( Trzymam kciuki za odwrócenie kart.

Piszê, bo wpis fuerte, i w sumie was wszystkich, da³ mi do my¶lenia. W rozmowach z wami i z lud¼mi z innych ¶rodowisk, przy podsumowaniu roku przewija siê do¶æ uporczywie jeden motyw - jakie¶ mentalne przemiany, objawienia, zmiany w my¶leniu. I tak siê zastanawiam, czy to tylko kwestia tego, ¿e mózg przechodzi takie zmiany po 25 roku ¿ycia (koñczy siê wtedy rozwój kory mózgowej), czy mo¿e w³a¶nie bezprecedensowy za naszego ¿ycia kryzys covidowy i przeoranie dotychczasowych realiów spo³ecznych tak na nas wp³ynê³o? ¯e mo¿e taki pierwszy trudny rok - jednocze¶nie globalnie i osobi¶cie - sk³oni³ nas do jakich¶ refleksji, pouk³adania priorytetów, itd.? Co my¶licie?
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikafuerte
Je¿eli mam napisaæ za siebie - mniej mnie zmieni³a pandemia ni¿ to co siê po prostu wydarzy³o w moim ¿yciu w tym roku. Pandemia zmieni³a jedynie moje podej¶cie do ludzi - wiêc nie wiem, mo¿e to du¿o - bo u¶wiadomi³am sobie, ¿e wcale nie jestem samotnikiem i ¿e ja siê naprawdê lubiê spotykaæ z lud¼mi i co wiêcej - lubiê poznawaæ nowych ludzi. A to ju¿ by³o dla mnie wielkim szokiem, bo nagle okaza³o siê, ¿e nie mam zupe³nie problemu z nawi±zywaniem znajomo¶ci, a zawsze uwa¿a³am siê za kogo¶ wycofanego.

Natomiast wydaje mi siê, ¿e faktycznie u wielu osób - widzê to nawet po swoich znajomych - ten rok pod wzglêdem osobistym by³ po prostu ciê¿ki. Wiêc nie przerzuca³abym ca³ego ciê¿aru na pandemiê, bo o ile ona nam znacznie utrudnia ¿ycie i powoduje du¿o stresu o siebie, o pracê czy o bliskich, to jednak nie jest ¿adnym koñcem ¶wiata. Tak na dobr± sprawê my¶lê sobie, ¿e nic nie jest, ale jednak osobiste niepowodzenia czy ciê¿kie rzeczy dotykaj± nas bardziej. Natomiast ja siê staram na to nie patrzeæ jak na pora¿ki, tylko jak na co¶, co mnie czego¶ uczy na przysz³o¶æ. I naprawdê, czujê siê o jakie¶ 10 lat m±drzejsza po tym co przesz³am w tym roku; zakoñczenie pewnych etapów, utrata bliskich, nowa praca ni¿ mog³abym siê kiedykolwiek spodziewaæ. Ale wszystko prze¿y³am, poradzi³am sobie i hej, jest dobrze.

Prefix u¿ytkownikamonciakund
Dla mnie równie¿ ten rok by³ (jest) po prostu ciê¿ki, ale mo¿e zacznijmy od pozytywów.

Najwa¿niejszym z nich (i chyba najbardziej wyczekiwanym) by³o skoñczenie szko³y. Co prawda ostatnie kilka miesiêcy nauczania przebiega³o trochê inaczej, no ale ¿ycie. Zda³am tak¿e maturê (jeeej), dosta³am siê na studia. By³am na pierwszym w ¿yciu weselu, a nawet dwóch, co by³o jeszcze bardziej dla mnie specjalne, bo wesele by³o mojego brata. Mog³am puszczaæ bañki, byæ DJem, fachowc± od grilla - no i zyska³am super bratow±!
Pomimo sytuacji epidemiologicznej uda³o mi siê odwiedziæ kilkoro moich znajomych w wakacje. By³am w lesie, k±pa³am siê w jeziorze, pali³am ogniska do 4 nad ranem. Wygra³am w dobble z Nior oraz pó¼niej z innymi hpnetowiczami w £odzi. I to w sumie tyle dobrego.

Z tych negatywnych wydarzeñ to przede wszystkim dobi³y mnie matury. Ta jedna wielka niewiadoma terminu mnie dobija³a, zupe³nie nie mog³am ogarn±æ wtedy ¿ycia. No i by³o mi niesamowicie przykro, ¿e najd³u¿sze wakacje wszechczasów wypadaj± mi akurat w takiej rzeczywisto¶ci. Mia³am na nie wielkie plany, nic z nich nie wysz³o. Mia³am siê wynie¶æ z domu na studia, równie¿ nie wysz³o. Zdalna nauka mnie dobija i pozbawia motywacji do wszystkiego.

I teraz stwierdzenie, które nie wiem do jakiej kategorii wrzuciæ. W tym roku przez zaistnia³e sytuacja zaczê³am robiæ na potêgê na drutach. Wydaje mi siê, ¿e jestem w tym coraz lepsza i co najwa¿niejsze, niesamowicie mnie to odstresowuje. Polecam ka¿demu, tylko przygotujcie siê na bankructwo spowodowane zakupem miliona w³óczek xD
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikagordian119
Muszê wam powiedzieæ, ¿e te podsumowania roku na HPnecie zawsze bardzo lubi³em. Od czterech lat, czyli od kiedy jestem na tej stronie, zawsze tu pisa³em, trochê dla siebie, trochê dla was, bo jednak pisz±c z Wami na sb, na sówkach, w Hogwarcie (hehe), bawi±c siê razem zbieraj±c punkty dla domu w pucharze (drugie hehe) mog³em was poznaæ i polubiæ, wiêc to trochê tak, jak dzielenie siê swoim ¿yciem z przyjacielem. Tak by³o w roku 2016, 2017, 2018 i 2019. Wtedy, jakkolwiek nie bywa³yby to trudne lata, a przynajmniej trudne w nich momenty, tak zawsze stara³em siê patrzeæ na wszystko z wrodzonym sobie optymizmem, z nadziej±. W tym roku jednak, chocia¿ wiedzia³em, ¿e taki temat siê tu pojawi i zaczniecie siê tu dzieliæ swoimi prze¿yciami, obawia³em siê go. Bo w tym roku po prostu dzia³o siê na ¶wiecie du¿o. A¿ za du¿o. I ¼le. To, co siê dzia³o wokó³ nas, wp³ywa³o na nasze ¿ycie tak, jak nigdy wcze¶niej. Pewnie ma³o kto z nas kiedykolwiek prze¿y³ tyle, co w tym do¶æ niezwyk³ym, a nawet bardzo niezwyk³ym, roku 2020. Ja te¿. W wiêkszo¶ci s± to, niestety, prze¿ycia nieprzyjemne, z których jednak staram siê wyci±gaæ dobre wnioski, co¶ dobrego z tego roku wynie¶æ, choæ jest to naprawdê trudne... Ale ten rok podsumujê inaczej. Ju¿ nie takim do¶æ krótkim wpisem, jak przed rokiem, dwoma, trzema czy czterema. Teraz napiszê tu elaborat. Skoro wy siê dzielicie wszystkim, to ja te¿...

Rok zacz±³ siê naprawdê ¶wietnie, to by³ chyba najciekawszy i najfajniejszy pocz±tek roku, jaki kiedykolwiek mia³em w ¿yciu. By³em w górach ze znajomymi, podobnie, jak rok wcze¶niej. Mieli¶my wtedy "trochê lata w ¶rodku zimy", bo w Sylwestra zrobili¶my sobie imprezê tematyczn± pod tytu³em "pla¿a" i powiem wam, ¿e niektórzy mieli naprawdê ciekawe pomys³y na przebrania, jak np. owiniêcie siê w parawan xD By³o jak w PRLu - trochê ¶mieszno, trochê straszno, bo po raz kolejny w moim ¿yciu jeszcze bardziej zda³em sobie sprawê z tego, ¿e kobiety i mê¿czy¼ni w ¿yciu nie bêd± siê rozumieæ i ¿e nie przepadam za idealistami. Sprawa by³a b³aha, ale wywo³a³a u mnie do¶æ sporego facepalma: otó¿ bal sylwestrowy zacz±³ siê od poloneza, tak dla beki. Jako¶ tak siê z³o¿y³o, ¿e facetów by³o tam wiêcej, ni¿ dziewczyn, wiêc nie bardzo mieli z kim poloneza tañczyæ. Wpadli wiêc na ¶wietny pomys³ - wyci±gnêli z ³azienek w pensjonacie mopy i zaczêli tañczyæ poloneza z mopami xD Ja tam z tego mia³em polewkê i uzna³em za bardzo zabawne i kreatywne, ale nie wszyscy moje zdanie podzielali. Otó¿ znalaz³a siê pewna grupa dziewczyn, która poczu³a siê tym faktem zniesmaczona i sprzysiêg³y siê, ¿e na ca³ej imprezie ¿adna nie bêdzie tañczyæ z ¿adnym ch³opakiem. Tañczy³y tylko ze sob± nawzajem, ¿eby udowodniæ facetom, ¿e taniec z osob± tej samej p³ci nie jest niczym z³ym i wstydliwym. Osobi¶cie by³em tym nieco za¿enowany, pope³ni³em, niestety, ten b³±d, ¿e wda³em siê z nimi w dyskusjê, wiêc ostatecznie tylko siê z³apa³em za g³owê i machn±³em na to rêk±. Ja chyba jednak totalnie nie pasujê do wspó³czesno¶ci, a moje idea³y s± zupe³nie inne od tych dominuj±cych w moim pokoleniu, wiêc czujê siê trochê osamotniony (có¿, wy mówili¶cie tu otwarcie o swoich pogl±dach, wiêc ja te¿ to zrobiê).

Ale mimo tego dziwactwa, i tak wszystko siê bardzo fajnie uda³o, razem z czwórk± innych osób wdrapali¶my siê na ¦nie¿kê w nocy (by³o weso³o...), ¿eby obserwowaæ pierwszy w roku 2020 wschód S³oñca w górach - wra¿enie by³o bardzo ciekawe. Mam z tamtej wyprawy zdjêcie, w którym stojê jedn± nog± po stronie polskiej, drug± po stronie czeskiej, fajnie to wygl±da xD Pogoda by³a do¶æ niesprzyjaj±ca takim wyprawom, bo w dniach poprzednich spad³o trochê ¶niegu, a w Sylwestra i Nowy Rok nie by³o mrozu, wiêc ¶nieg siê roztapia³ i by³o potwornie ¶lisko, skutkiem czego bardzo czêsto zdarza³y nam siê upadki. Wróci³em wiêc do domu z kilkoma dodatkowymi siniakami, zadrapaniami i totalnie rozwalon± czapk±, która nadawa³a siê ju¿ tylko do ¶mieci xD

Generalnie pocz±tek roku by³ dobry, by³ po prostu kontynuacja bardzo udanej dla mnie drugiej po³owy roku 2019, czu³em, ¿e jestem we w³a¶ciwym miejscu, ¿e po tylu latach permanentnego zmêczenia ¿yciem wreszcie znalaz³em co¶, w czym czujê siê dobrze. Mia³em bliskie sobie osoby, mia³em przyjació³, mia³em nawet perspektywê, ¿e uda mi siê wej¶æ w udany zwi±zek, po raz pierwszy tak w miarê ¶wiadomie, a¿ tu nagle pojawi³ siê koronawirus i wszystko siê spie...przy³o. Szczerze mówi±c, nie by³o mnie w¶ród osób panikuj±cych z powodu epidemii. Na pocz±tku wydawa³o mi siê to jakie¶ dziwne i odleg³e, oderwane od rzeczywisto¶ci wrêcz, ¿e ludzie panikuj±, bo na drugim koñcu ¶wiata szaleje jaki¶ tam wirus. Nie potraktowa³em tego zbyt powa¿nie, bo chorób na ¶wiecie w ró¿nych jego czê¶ciach jest mnóstwo, w ogóle to do mnie nie trafia³o. Ale kiedy ten ma³y skurczybyk pojawi³ siê w naszym kraju i zacz±³ siê ca³y ten cyrk na kó³kach, by³em tym coraz bardziej przygnieciony. Samej choroby a¿ tak bardzo siê nie ba³em, podchodzi³em do tego w sposób "jak Bóg da, to nie zachorujê, a jak zachorujê, to mówi siê trudno, jako¶ przez to przejdê". Ani na chwilê nie wpad³em w panikê z powodu samej choroby, bardziej mnie dobi³ lockdown. Wiecie, jak siê ¿y³o normalnie, czasami wszystko by siê da³o, ¿eby móc trochê odpocz±æ, nie wychylaæ nosa z domu, tak, ¿eby nikt nic od nas nie chcia³, ale jednak musieæ siedzieæ w zamkniêciu tyle czasu, nie móc siê z nikim zobaczyæ, to naprawdê potrafi byæ ciê¿kie... Zw³aszcza wtedy, kiedy czuje siê, ¿e zaczê³o siê wychodziæ w ¿yciu na prost±, ¿e dzieje siê coraz lepiej. Ten wiosenny lockdown totalnie zrujnowa³ moje plany na zwi±zek, o których pisa³em wcze¶niej, co mnie szczególnie mocno zabola³o, bo na serio pok³ada³em w tym nadziejê. Do tego w zasadzie ca³kowita niemo¿no¶æ wyj¶cia z domu choæby na jaki¶ spacer czy na rower strasznie mnie dobija³a, towarzystwo mojej rodziny sta³o siê w pewnym momencie dla mnie strasznie irytuj±ce, bo nie mog³em zobaczyæ nikogo innego, wszyscy siê sob± zmêczyli¶my, zw³aszcza, ¿e pó³ marca i ca³y kwiecieñ wszyscy w zasadzie ca³y czas siedzieli¶my w domu w ogóle siê z niego nie ruszaj±c. No i jest jeszcze piek³o zdalnego nauczania, które na uniwersytetach trwa nieprzerwanie od marca i pewnie potrwa przynajmniej do czerwca. Ca³a rado¶æ ze studiowania, jak± mia³em wcze¶niej, ca³kowicie ze mnie usz³a, nie zosta³o jej ju¿ ani krzty. I nie tylko rado¶æ, ale i ca³a moja motywacja do nauki drastycznie spad³a. Studiów rzuciæ nie zamierzam, ale bardzo mi siê nie u¶miecha zdalne studiowanie. Po prostu... nie. I serio odda³bym wiele, ¿eby wróciæ do stacjonarnych studiów, przynajmniej na italianistyce, bo historiê i tak w tym roku koñczê.

Pó¼na wiosna, kiedy w maju ¶wiat trochê odetchn±³, i lato przesz³y mi ca³kiem normalnie. Ju¿ nie by³o takich restrykcji, przynajmniej w Warszawie, no bo by³ ten ca³y podzia³ na strefy, wiadomo. W czerwcu zacz±³em znowu ponownie spotykaæ siê z lud¼mi, w wakacje mieli¶my dwie du¿e imprezy rodzinne, ogólnie wszystko wygl±da³o bardzo normalnie. Nigdzie, co prawda, nie wyjecha³em, ale u mnie to absolutnie normalne, rzadko wyje¿d¿am na wakacje, a jak ju¿ wyje¿d¿am, to na ogó³ ¿a³ujê xD Wiêc wakacje by³y ca³kiem normalne. Je¼dzi³em na rowerze, je¼dzi³em do Warszawy do znajomych, mogê siê te¿ pochwaliæ, ¿e wzi±³em udzia³ w podca¶cie historycznym, by³em na przegl±dzie kina w³oskiego, ogólnie o wakacjach mogê powiedzieæ, ¿e by³y ca³kiem okej.

Jesieni± znowu zacz±³ siê pandemiczny cyrk. We wrze¶niu wpad³em w deprechê, kiedy dowiedzia³em siê, ¿e kolejny semestr na studiach (a pewnie i rok, choæ nikt nic jeszcze o drugim semestrze nie mówi) bêdzie zdalny. Znowu wszystko zaczê³o siê zamykaæ, znowu zaczê³a siê panika przed wirusem, choæ tym razem, w przeciwieñstwie do wiosny, wszystko obrasta ju¿ absurdem. Czujê siê z tym ¼le, bo jako student dwukierunkowy ca³y czas siedzê w domu, bo nawet, gdybym na si³ê móg³ gdzie¶ wyj¶æ i zobaczyæ inne twarze, ni¿ te, które widzê na co dzieñ, móc pogadaæ na ¿ywo z innymi lud¼mi, a nie tylko przez messengera, czujê tylko, ¿e marnujê czas, ¿e marnujê ¿ycie siedz±c na ty³ku w domu przed ekranem i udaj±c, ¿e cokolwiek robiê, bo studiowanie zdalne jest jakim¶ ma³o ¶miesznym ¿artem. Nie jest wiêc rewelacyjnie, jest wrêcz kiepsko...

Pytacie, co uwa¿am o wyroku TK, który podzieli³ nasze spo³eczeñstwo? Có¿, nigdy nie by³em, nie jestem i nie bêdê zwolennikiem aborcji i gdyby sprawa toczy³a siê wokó³ aborcji na ¿±danie, w ¿yciu bym siê pod tym nie podpisa³. Uwa¿am jednak, ¿e to nie jest sprawa, któr± da siê za³atwiæ aktem prawnym. Bardzo bym chcia³, ¿eby ¶wiat by³ lepszym miejscem, ¿eby ludzie byli lepsi, ¿eby siê kochali, ¿eby byli m±drzejsi, ¿eby z rozwag± podchodzili do ró¿nych rzeczy, w tym przypadku tych, które prowadz± do zap³odnienia... A ¿e tak nie jest, to musimy siê dostosowaæ do sytuacji takiej, jak± mamy, a nie marzyæ o idealnym ¶wiecie, którego nigdy nie bêdzie. Wiêc popar³em tê mniej radykaln± i mniej lewicow± czê¶æ protestów, która mia³a na celu zachowanie istniej±cego porz±dku (bo nasze prawo aborcyjne by³o, moim skromnym zdaniem, najlepsze na ¶wiecie), a nie wykrzyczenie wulgarnych hase³ obra¿aj±cych wszystkich, którzy nie my¶l± w podobny sposób, co oni, czy te¿ zwrócenie Polski gwa³townie w lew± stronê, mówi±c przy tym, ¿e to "demokratyczna rewolucja". Na demonstracjach nie by³em, nigdy nie chodzê, w ¿yciu by³em na jednej i to malutkiej. Takie wydarzenia bywaj± nieprzyjemne, wrêcz niebezpieczne, organizatorzy czêsto nie radz± sobie z opanowaniem t³umu, pojawiaj± siê tam nieco bardziej "atencyjne" typy, które pokojow± demonstracjê zamieniaj± w zamieszki, a ja nie mam ochotê dostaæ kamieniem albo gazem pieprzowym od jednej albo drugiej strony.

¯eby nie koñczyæ tak mega depresyjnie, ten rok mia³, mimo wszystko, swoje dobre strony. Wzros³a moja samoocena, nawet nie potrafiê powiedzieæ dlaczego konkretnie. Powiedzia³bym, ¿e po prostu zm±drza³em. Zmieni³ siê nieco (na lepsze oczywi¶cie) mój stosunek do ludzi, zrozumia³em, jak bardzo wa¿na jest rozmowa z drugim cz³owiekiem. Przesta³em uzale¿niaæ swoje szczê¶cie od tego, czy jestem w zwi±zku, czy nie, zrozumia³em w tej kwestii du¿o rzeczy, których wcze¶niej zrozumieæ nie by³em w stanie. Znalaz³em sobie nowe zainteresowania, odkry³em na nowo, ¿e jestem w czym¶ naprawdê dobry, ¿e mam swoje pole, ¿e mam co¶ do zrobienia, ¿e mogê znowu robiæ co¶, co lubiê. Pod wzglêdem zdobywania ¿yciowego do¶wiadczenia by³ to wiêc rok bardzo bogaty, ostatecznie dobry.
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A je¶li chcecie zdobyæ
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie ceni± sobie fortele.

Posycz sobie, ma³a ¿mijko
Wij siê, ¿mijko, wij
B±d¼ milutka dla Gordiana
Bo ciê przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
I tak siê zastanawiam, czy to tylko kwestia tego, ¿e mózg przechodzi takie zmiany po 25 roku ¿ycia (koñczy siê wtedy rozwój kory mózgowej), czy mo¿e w³a¶nie bezprecedensowy za naszego ¿ycia kryzys covidowy i przeoranie dotychczasowych realiów spo³ecznych tak na nas wp³ynê³o? ¯e mo¿e taki pierwszy trudny rok - jednocze¶nie globalnie i osobi¶cie - sk³oni³ nas do jakich¶ refleksji, pouk³adania priorytetów, itd.? Co my¶licie?

Mi siê wydaje, ¿e obecna sytuacja w Polsce i na ¶wiecie, lockdowny mog³a niektórym pomóc w u¶wiadomieniu sobie pewnych kwestii.
MI osobi¶cie przy pracy zdalnej i wiosennym lockdownie, ale tak¿e teraz, gdy mia³am kwarantannê mocno da³o siê we znaki mieszkanie w bloku. Od kiedy wyprowadzi³am siê ze wsi my¶la³am, ¿e nie chcê tam wracaæ, ale w tym roku poczu³am siê w tych czterech ¶cianach jak w klatce. Do tego najmniejszy szmer od s±siadki piêtro wy¿ej jest u mnie s³yszany jakby nie dzieli³ nas beton i nagle mia³am dosyæ. Zaczê³am ca³kiem powa¿nie rozwa¿aæ powrót na wie¶, ale jednak problem z prac± mnie powstrzymuje.
Do tego u¶wiadomi³am sobie jak wa¿ne jest dla mnie spotykanie siê na ¿ywo z rodzin± i odkry³am, ¿e w lesie jest fajnie. :D

I wiem, ¿e gdyby nie pandemia i praca zdalna nie dowiedzia³abym siê tego wszystkiego o sobie. Wiêc na pewno koniec ¶wiata mia³ na mnie wp³yw w tym roku, ale z drugiej strony najwiêksze zmiany mentalne prze¿y³am po obejrzeniu "Nasza Planeta" na Netflixie, a to nie zas³uga pandemii, a zami³owania siostrzenicy do zwierz±t. :D
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaSam Quest dnia 11.12.2020 09:39
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikaKrnabrny
Tak, to by³ zdecydowanie dziwny rok. Na pewno wa¿nym wydarzeniem dla mnie by³o to, ¿e skoñczy³em pisaæ pracê licencjack±, obroni³em licencjat i wyleczy³em sobie bark - nie bêdê ju¿ musia³ trzy razy w miesi±cu lataæ na sor. Co do pandemii pocz±tkowo zacz±³em siê bardzo baæ s³ysz±c doniesienia z Hiszpanii, gdzie sytuacja by³a tragiczna, stara³em siê trzymaæ obostrzeñ, ale...zacz±³ istnieæ moment, gdy zw±tpi³em w pandemiê nie w wirusa. Wp³ynê³o na to i nag³e zdjêcie obostrzeñ i tryb prowadzenia kampanii przez pana Dudê i mo¿e moja pod¶wiadomo¶æ która mia³a tego do¶æ. Teraz na oddziale, gdzie siê leczy³em by³y osoby z koron± (plus jaki¶ oddzia³ dla nich na górze szpitala), wiêc znowu siê wystraszy³em i sta³o siê to nie wiem realniejsze. Wa¿n± spraw± jest te¿, ¿e zacz±³em znacznie wiêcej czytaæ i mo¿e mam wra¿enie, nie wykluczam ¿e mylne, ¿e jako¶ trochê dojrza³em przez ten rok. A teraz mam do³a, bo zanim zacz±³em leczyæ t± rêkê wys³a³em kilka cv do jakich¶ sklepów itd... i nigdzie nawet nie odpisali. Z jednej strony to dobrze, bo wys³a³em te cv i krótko potem by³ telefon, ¿e siê termin na operacjê zwolni³ + rehabilitacja i nie by³bym w stanie pracowaæ, z drugiej co¶ mnie wziê³o, ¿e nie znajdê nigdzie pracy i beznadzieja. I wiem, ¿e to irracjonalne, bo szuka³em jej tylko dos³ownie chwilê, ale nie zaradzê, jutro pewnie bêdzie lepiej. Na razi to tyle.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-rymy.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/krnabrny.pngs2.ifotos.pl/img/Zaznaczen_aehwnqq.pngs2.ifotos.pl/img/Zaznaczen_aenawhs.png

s2.ifotos.pl/img/Screensho_awsqanq.png

Prefix u¿ytkownikaLiliana2194
No có¿, jak wszystkim innym, mi ¿ycie utrudnia³a pandemia koronawirusa, nawet je¶li nie by³a najwiêkszym ¼ród³em mojej frustracji. W³a¶ciwie to mam wra¿enie, ¿e znoszê j± lepiej ni¿ wiêkszo¶æ osób - nie przypominam sobie, by choæ raz dopad³a mnie nuda i nie czu³am siê bardzo uwiêziona, ograniczona mo¿e ju¿ tak, wci±¿ jednak nie na tyle, by ³amaæ jakiekolwiek zakazy albo narzekaæ na ich istnienie (kilka z nich to lekka przesada, wiem przecie¿, proszê od³o¿yæ tê broñ).

W 2020 zakoñczy³am sze¶cioletni± znajomo¶æ. Zdawa³oby siê, ¿e po tak d³ugim czasie, którego wiêkszo¶æ rozmawia³o siê prawie codziennie, uwa¿a siê drug± osobê za wystarczaj±co istotn±, by rzuciæ szybkie "sorry, ale ¿egnaj na zawsze, informujê, bo pewnie skompromitowa³aby¶ siê nadal do mnie pisz±c". Najwidoczniej moja kole¿anka (nie nazwê jej przyjació³k±, jeszcze czego) pomy¶la³a "bêdzie zabawniej, je¶li poczekam, a¿ z³o¿y mi ¿yczenia urodzinowe, a potem sobie zniknê, niczego nie wyja¶niê i po paru miesi±cach usunê j± ze znajomych na portalach spo³eczno¶ciowych".
W sumie jakkolwiek by tej operacji nie przeprowadzi³a, ani ja, ani moja samoocena nie wysz³yby¶my z niej ca³o, ale chyba da³o siê to uczciwiej rozegraæ...

Wola³abym nie wdawaæ siê w szczegó³y co do ca³ej reszty. Generalnie to by³am mocno niezadowolona ze swojej sytuacji ¿yciowej, czêsto popada³am w stany wiêkszego przygnêbienia i dopiero w pa¼dzierniku, o ile dobrze pamiêtam, wreszcie siê ogarnê³am i zaczê³am po¶wiêcaæ wiêcej uwagi codziennym sprawom ni¿ temu, jak ogólnie to wszystko wygl±da albo co siê wydarzy w przysz³o¶ci. Nie rozwi±za³am ¿adnego ze swoich problemów, wiêc trudno byæ dobrej my¶li, ale, hmm, pozostaje cieszyæ siê póki mo¿na.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maniakhogliliana.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/hogwart.jpg

- - W Hogwarcie: - -

2) Valerie Adams
2.06.2019 -

1.bp.blogspot.com/-f6fn3825Rzg/XYoz2x_dXHI/AAAAAAAAAR4/U1Y3euTkpT43y5p-PzE3sOQUfVacTTDSgCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B4.png1.bp.blogspot.com/-Zt_p7ufiG7Y/XYpLUrPHdYI/AAAAAAAAASE/nWcAY3gPZdsKeHF_BgLud7iBasVSvJ96ACLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B2.png1.bp.blogspot.com/-HKWCp81dwBg/XYpLY6y0M3I/AAAAAAAAASI/Fq-O29kpGyY-why2RTfwu4MiQoKaXz0LwCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B3.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: tutaj

1) Liliana Williams
18.06.2014 - 31.05.2019

~ moja ulubienica spo¶ród tej dwójki ~

1.bp.blogspot.com/-q33F5-l7z8g/XYotFEOYb9I/AAAAAAAAARQ/VUrs-_XIhyoKJu9-MM_2dZ_CPYx0_qQ8wCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B5.png1.bp.blogspot.com/-mBVG84cJUbY/XYowhPqZ9XI/AAAAAAAAARk/B5LZeE8-XIoPOaPZl2s8ZZtF5wRiD1rngCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B7.png1.bp.blogspot.com/-t25RlOp8RvQ/XYow9oCKVCI/AAAAAAAAARs/4wgSpZgFBM40x3mCffKZE0UIHujdlr4cQCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B8.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: 1. Lijka
2. Poboczne

- - Za 2017/2018: - -

www.harry-potter.net.pl/images/articles/humor.png

- - INBJN - -

Ten little Indian Boys went out to dine
One choked his little self and then there were nine.

68.media.tumblr.com/37a766bdee65f9dd103179e474f9a484/tumblr_o12brp9Qyv1qcffyto9_540.gif

Nine little Indian Boys sat up very late
One overslept himself and then there were eight.

Eight little Indian Boys travelling in Devon
One said he'd stay there and then there were seven.

Seven little Indian Boys chopping up sticks
One chopped himself in halves and then there were six.

49.media.tumblr.com/1ba28d7561830ce3ca69cf6dc1fefd68/tumblr_o1h4vyoU8Q1rpfvalo2_540.gif

Six little Indian Boys playing with a hive
A bumblebee stung one and then there were five.

Five little Indian Boys going in for law
One got in Chancery and then there were four.

Four little Indian Boys going out to sea
A red herring swallowed one and then there were three.

Three little Indian Boys walking in the zoo
A big bear hugged one and then there were two.

Two little Indian Boys sitting in the sun
One got frizzled up and then there was one.

One little Indian Boy left all alone
He went out and hanged himself and then there were none.

68.media.tumblr.com/bc978621ce1b3c07e887fb332616a035/tumblr_o15s27VgQV1unz0ero4_r1_500.gif

orig14.deviantart.net/3cce/f/2007/344/b/6/_raincloud__rvmp_by_bad_blood.gif

- - - -

66.media.tumblr.com/3c390d626aef57a973918bf2e130b093/tumblr_put2dopQgR1rm48goo1_500.png

Anastazja Schubert
Zastanawiam siê czy a¿ tak wiele siê zmieni³o w tym roku w moim ¿yciu. Zmieni³ siê na pewno mój nastrój i siê mentalnie postarza³am, ale w gruncie rzeczy uwa¿am, ¿e mam szczê¶cie.

Nikt ode mnie z rodziny nie zachorowa³ na covid (i oby tak zosta³o!), nikt nie straci³ pracy, mnie przerzucili na zdaln± i dowiedzia³am siê, ¿e od nowego roku dostanê podwy¿kê (cieszê siê z tego niesamowicie!). Generalnie nie przepadam za t± prac± i my¶la³am, ¿e mo¿e na koniec roku akademickiego j± rzucê, ale nie mam nic lepszego do roboty, siedzê w domu, wiêc w sumie to czemu nie? I tak
teraz nie znajdê nic innego.

Pierwszy raz od pocz±tku studiów spêdzi³am tyle czasu z rodzicami. Siedzia³am z nimi od pocz±tku pandemii do pa¼dziernika i prze¿yli¶my razem dwie kwarantanny (nikt siê nie pozabija³, wiêc jest dobrze!). Zda³am sobie sprawê, ¿e tak naprawdê to mam szczê¶cie, ¿e ich mam i ¿e zawsze mogê wróciæ do domu rodzinnego. Mój ch³opak jest z tej samej miejscowo¶ci, jego rodzice mieszkaj± ulicê dalej, wiêc te¿ nie mieli¶my problemu z widywaniem siê, no i nie wiem nawet ile kilometrów wykrêcili¶my na rowerach przez ten czas.

Obroni³am siê zdalnie z drugiego licencjatu, zaczê³am zdalnie magisterkê. Nawet uda³o mi siê dwa razy umówiæ na ¿ywo z lud¼mi z mojego kierunku, wiêc nie jest ¼le.
Zrobi³am siê trochê kur± domow±, o co bym siê nie podejrzewa³a. Nauczy³am siê gotowaæ wiele nowych rzeczy, hodujê kwiaty i zio³a, od niedawna uczê siê robiæ na drutach. Moncia, szykuj siê, ¿e bêdê pytaæ o porady!

Jedyne w czym mi pandemia przeszkodzi³a to podró¿e. Zawsze by³o ich w moim ¿yciu sporo, ten rok zaczê³am od wyjazdu do Tbilisi w styczniu i do Oslo w lutym, a potem siê skoñczy³o. Mimo wszystko, kiedy my¶lê o tym jak siê niektórym ¿ycie przewróci³o do góry do nogami, to wstyd by³oby mi stwierdziæ, ¿e to problem. Po prostu niedogodno¶æ.

Prefix u¿ytkownikaRachel Otterly
A wiêc pora na moje wypociny dotycz±ce tego roku.
Ogó³em, nie narzekam, nie by³ tragiczny. Pomimo, ¿e pandemia zamknê³a nas wszystkich w domach, rz±d zirytowa³ wiêkszo¶æ ludzi mieszkaj±cych w Polsce, a memiarze mieli mnóstwo okazji do ironizowania rzeczywisto¶ci, mi siê bardzo podoba³o. Du¿o siê dzia³o, du¿o uda³o siê osi±gn±æ.
Pocz±tek roku by³ gor±cy - dzia³ania na Bliskim Wschodzie, pocz±tek pandemii nie nastraja³ optymistycznie. Takie chwile jak tamte pomimo lekkiego strachu i zainteresowania odkry³y wiele nowych rozrywek. Wraz z normaln± czê¶ci± klasy typowali¶my codziennie wydarzenia dnia, tygodnia, miesi±ca. Jakbym mia³a teraz przyznaæ komu¶ nagrodê za najlepsze przewidzenie przysz³o¶ci, musia³abym j± daæ sobie. Serio.
Pierwsze dwa miesi±ce to by³a ciê¿ka praca - moja nauczycielka od biologii przygotowa³a grupê nastawion± na sukces w konkursie kuratoryjnym. Wiêkszo¶æ lekcji spêdza³am z tamt± czwórk± w ma³ym pomieszczeniu zwanym izolatk±, a czas wolny zamieni³ siê w odrabianie zaleg³o¶ci. Jednak kto jak nie ja? W marcu, ju¿ podczas zdalnego, mog³am celebrowaæ zdobycie laureata (najwy¿sza nagroda) z najwy¿szym wynikiem w¶ród naszej czwórki (oni - klasa 8, ja - 6). Op³aci³o siê tamte siedzenie.
Potem... przysz³a pandemia do Polski. O ile na pocz±tku, jak problem nas nie dotyczy³, by³am neutralnie do tego nastawiona. Jednak potem zmieni³am zdanie - okaza³o siê, ¿e moi rodzice s± w grupie ryzyka. Na szczê¶cie tata ju¿ wcze¶niej mia³ zdaln±, a mama przesz³a na rotacyjn±. Niby mog³am siê cieszyæ, lecz w pewnym momencie moi rodziciele stracili wêch i smak. Nie pojechali na testy - czemu? Tego jeszcze nie wiem. Koniec koñców, po tygodniu wszystko im przesz³o i mog³am cieszyæ siê zdalnymi. A w³a¶nie, zdalne:
Ze zdalnymi by³a taka sprawa, ¿e szko³a ¶rednio siê do tego przygotowa³a i zamiast 2 tygodni na pocz±tku wyszed³ tydzieñ, zanim uczniowie ogarnêli, ¿e to obowi±zkowe i ¿e co¶ takiego jak Teamsy istnieje. Nie rozumiem ludzi, którzy wtedy ze zdalnego siê tak cieszyli, ¿e podci±gn± sobie oceny. No niby tak, ale mieli ciê¿ej nawet na pocz±tku wrze¶nia. Mi zdalne ocen nie podci±gnê³o, g³ównie przez wewnêtrznego leniuszka. Ale i tak skoñczy³am ze ¶redni± 6.0.
Wakacje spêdzi³am g³ównie w domu, poza epizodem na obozie Taekwondo. Nie by³o ¼le.
Potem przyszed³ wrzesieñ wraz z klas± 7 i nowymi przedmiotami. Potterowskim akcentem zosta³a nauczycielka od fizyki, która przypomina³a Umbridge w 101%. Reszta by³a w miarê normalna, a¿ przysz³o zdalne. Tu by³o wiêksze nieogarniêcie ni¿ przy pierwszej fali - uwaga, to by³o mo¿liwe. Do teraz jest tradycja na muzyce i plastyce, ¿e kto¶ z uczniów rozwala lekcjê igrzyskami ¶mierci. Schemat wci±¿ taki sam - zaczyna siê wyciszeniem nauczyciela, a koñczy czterema spotkaniami, smutnymi konfidentami i brakiem prac. Szczê¶cie w nieszczê¶ciu.
Wiêkszym pechem by³y dla mnie treningi. Kiedy rozpocz±³ siê jesienny deszcz problemów, z³apa³am paciorkowce na migda³kach - nadal leczê. No niby wszystko w porz±dku, ale Olimpiada M³odzie¿y w plecy. Potem, gdy zaczê³o siê zdalne, wszystko zamkniête (jesieñ), to klub nadal dzia³a. Korzystamy w wiêkszo¶ci z tego samego sprzêtu, niewiele dezynfekowane, ale nadal siê bijemy. Co gorsza - zawody z lud¼mi z ca³ej Polski równie¿ siê odbywa³y. Treningi i zawody w plecy, nie chcia³am nara¿aæ rodziny i oni sami tez siê nie zgodzili.
Koniec koñców, na razie nie ma tragedii, choæ sytuacja z treningami mnie smuci, zw³aszcza, ¿e trenerka wyzna³a mnóstwo pretensji mojej mamie pomiêdzy sztucznymi pochwa³ami. My¶lê nad czê¶ciow± rezygnacj±, ale czy 7 lat warto ot tak skoñczyæ?
Siemka wszystkim, tu Rachel!
Uwielbiam Pottera, mangi i inne takie sprawy.
Jak kto¶ ma jakies pytania, pytajcie. Nie gryzê.
jestem cholernym czytaczem
Mam mnóstwo pomys³ów, których nie koñczê.
Ulubione anime i mangi:
1. My Hero Academia/Danganronpa
2. Noragami
3. Code Geass
4. Naruto
5. Mob Psycho 100

Super postaci i ich
Tapety, utworzone przez marmar9903 z reddita:
i.redd.it/8zpi8mduhin51.png
:midoriya - deku:
i.redd.it/06ti166hxvq51.png
:uraraka:
i.redd.it/kgzurwwkkpo51.png
:iida:
i.redd.it/d2vgcyawfbo51.png
:bakugo:
i.redd.it/nuj7lfd6mio51.png
:todoroki:
i.redd.it/qaxh7ucvywn51.png
:kirishima:
i.redd.it/csspfrgm54o51.png
:kaminari:
i.redd.it/uqzzk9h1g3r51.png
:asui:
i.redd.it/cvyl82o1spn51.png
:tokoyami:
i.redd.it/n72cqx625bp51.png
:sero:
i.redd.it/br6xu951wnq51.png
:jiro:
i.redd.it/e2jhe9i14wr51.png
:yaomomo:
i.redd.it/lpclznxr6pr51.png
:mina:
i.redd.it/ox1q6aycygt51.png
:kendo: - najlepsza
i.redd.it/x94gpbognmz51.png
:monoma:
i.redd.it/fg65n0hbez661.png
:tetsutetsu:
i.redd.it/9464d4gehbb61.png
:hatsume:

Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter
Cze¶æ! Zacznê od tego, ¿e strona w ogóle ju¿ nie zachêca do wchodzenia na ni±. Reklamy syropów na serce oraz mulenie i zacinanie, powoduj± u mnie smutek i ¿al, bo to chyba pierwszy taki rok, kiedy tygodniami siê tu nie logujê ( i raczej siê to ju¿ nie zmieni).

My¶lê, ¿e ten rok dla wszystkich by³ w dobrym czy z³ym znaczeniu wyj±tkowy. Z dobrych rzeczy to obroni³am magistra i wziê³am ¶lub, oraz moje kwiaty w ogrodzie rosn± jak szalone. Ze z³ych - covid, a nawet byle wzmianka o nim w pewnym momencie sprawia³a, ¿e odechciewa³o mi siê wszystkiego. To samo mam z polityk±.

I to tyle, s± trzy linijki? :D

p.s. Paula, cieszê siê, ¿e Ci siê uk³ada w ¿yciu i dziêkujê za kartkê ¶wi±teczn±!

p.p.s. czy z³o¿ycie w koñcu proroka z moim wywiadem?

Weso³ych ¶wi±t! ~ Wasza UBP

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto za³o¿yæ maskê.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma"
"po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzêdniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartê
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Anastazja Schubert
No to ja jeszcze podsumujê wydarzenia polskie i ¶wiatowe i jaki to mia³o na mnie wp³yw.

No wiêc zacznê od stycznia i zabójstwie genera³a Solejmaniego, o czym pisa³ ju¿ Spike. Sta³o siê to jakie¶ pó³tora tygodnia przed moim wylotem do Tbilisi i pamiêtam, ¿e mama zaczê³a ¶wirowaæ, ¿ebym nie lecia³a (mia³o te¿ na to wp³yw przypadkowe str±cenie samolotu pasa¿erskiego przez Iran). Koniec koñców polecia³am, bo uzna³am, ¿e wprawdzie z Tbilisi do Teheranu jest bli¿ej ni¿ z Polski, ale wci±¿ to podobna odleg³o¶æ jak ta, która dzieli Kraków i Pary¿. Nic mi siê nie sta³o, wojna amerykañsko - irañska nie wybuch³a i spêdzi³am mi³y czas na wyje¼dzie.

O tym, jaki wp³yw mia³a na mnie pandemia, ju¿ pisa³am, wiêc pominê. Siedzenie w domu, dwie kwarantanny, poza tym spoko. Jeszcze tylko z wyjazdem do Oslo mia³am farta, bo wróci³am 1 marca do Polski, a Norwegia od 3 marca wprowadzi³a kwarantannê dwutygodniow± dla wszystkich przyje¿d¿aj±cych. Nie wyobra¿am sobie swoich finansów po za³atwieniu na w³asn± rêkê lokum i jedzenia w tym kraju przez dwa tygodnie xD

No i w koñcu to nieszczêsne TK. Moje zdanie jest do¶æ ostre, nie ma w nim ani jednego mi³ego s³owa dla rz±du ani ludzi antichoice (nie, nigdy nie nazwê ich "prolife", bo ¿ycie to oni potrafi± tylko zniszczyæ). Na pocz±tku chodzi³am na protesty. Wywiesi³am parasolkê na balkonie. By³am nawet w lokalnej parafii i wywiesi³am na tablicy og³oszeñ i bramie przed ko¶cio³em (ale nie chcia³am niczego dewastowaæ, dlatego przyklei³am to ta¶m± klej±c±. Przekaz by³, ludzie widzieli, ale nie zosta³o na sta³e). Ale potem policja zaczê³a biæ ludzi, gazowaæ, zrobi³o siê nieprzyjemnie. Dla jasno¶ci - nie czu³am siê ani razu zagro¿ona ze strony innych osób bêd±cych na protestach, nie by³am ¶wiadkini± ¿adnych problemów, ale potem rozla³a siê fala przemocy ze strony policji i niestety odpu¶ci³am dalsze chodzenie.
Nie odpu¶ci³am za to nienawi¶ci do naszego rz±du. ***** ***. Ca³ym sercem.

Prefix u¿ytkownikagordian119
To co, czas na kolejne podsumowania? Do koñca roku niby jeszcze kilka tygodni pozosta³o, ale ju¿ raczej nic rewolucyjnego nas nie czeka, a zesz³oroczne podsumowania te¿ zaczyna³y siê mniej wiêcej w tym czasie, wiêc... chyba tak.

Przypomina mi siê taki mem sprzed roku, gdzie rok 2021 le¿a³ na kozetce u psychoterapeuty i mówi³ "czujê, ¿e ludzie zbyt wiele ode mnie oczekuj±". Ja te¿ w sumie wiele oczekiwa³em... Rok 2021 by³ dla mnie tak d³ugi, obfity w wydarzenia i mêcz±cy (a nastêpny zapowiada siê jeszcze bardziej intensywnie), ¿e mam wra¿enie, ¿e od 1 stycznia minê³y ju¿ naprawdê ca³e wieki. No to po kolei...

Sylwestra spêdzi³em w domu, po raz pierwszy od czterech lat, ale to nie by³a tak do koñca wina pandemii, bo ju¿ wcze¶niej postanowi³em, ¿e tak bêdzie. Mia³em serdecznie do¶æ imprez i wyjazdów sylwestrowych po tych kilku do¶æ... szalonych. Stycznia czy pocz±tku lutego w sumie nie mam jak podsumowywaæ, bo, jak my wszyscy, siedzia³em w zamkniêciu i nawet nie za wiele z tego czasu pamiêtam. Kilka razy spotka³em siê ze znajomymi, co by³o dla mnie wa¿ne i chyba ostatecznie uczyni³o ten czas szczê¶liwym na tyle, na ile tylko byæ takowym móg³. Przynajmniej mieli¶my siebie i to by³o najwa¿niejsze... Wtedy te¿, ¿eby kompletnie nie zmarnowaæ tego czasu, zacz±³em pracowaæ nad swoim w³oskim i angielskim. I o ile w przypadku tego pierwszego nie wiem, czy zrobi³em jakie¶ wyra¼ne postêpy, o tyle mój angielski zdecydowanie siê poprawi³, dzi¶ mogê powiedzieæ, ¿e mówiê w nim mo¿e nie idealnie, ale potrafiê siê w nim p³ynnie i bez problemu wyraziæ.

Mniej wiêcej w po³owie lutego zaczêli schodziæ siê do mnie uczniowie na korepetycje. Pozbawieni wsparcia nauczycieli chwytali siê wszelkich mo¿liwych ¶rodków do tego stopnia, ¿e w pewnym momencie musia³em zacz±æ odrzucaæ oferty, bo nie wyrabia³em czasowo. Ekonomicznie jednak, mo¿na powiedzieæ, zbi³em na tym poka¼n± sumkê, bo przychód zdecydowanie dominowa³ nad wydatkami, których w lockdownie nie mog³o byæ du¿o, wiêc pod tym wzglêdem ten czas jak najbardziej na plus, nawet je¶li by³o mêcz±co. Pod koniec lutego te¿ UW da³ zgodê na stacjonarny wf, wiêc mia³em wreszcie namiastkê powrotu na normalne zajêcia i by³em wniebowziêty, bo moje ¿ycie znów nabiera³o regularnego trybu, mia³em znów jakie¶ konkretne krótkoterminowe cele.

W marcu koronawirus bardzo mocno uderzy³ w moje okolice, mój powiat by³ tym z najwiêksz± ilo¶ci± zaka¿eñ w przeliczeniu na liczbê mieszkañców w ca³ym kraju. Da³o siê to odczuæ, bo na serio nie by³o ulicy, na której kto¶ by nie chorowa³. W koñcu uderzy³ i w moj± rodzinê, tak¿e we mnie. Na szczê¶cie, wszystko rozesz³o siê po ko¶ciach, nie czuli¶my siê jako¶ szczególnie ¼le i wszyscy to przetrwali¶my. Pojawi³ siê, niestety, problem (jeszcze wiêkszy) z moj± babci±, któr± w szpitalu doprowadzili do stanu bycia w zasadzie warzywkiem, wymaga³a coraz wiêcej opieki i w koñcu tata zdecydowa³ siê odes³aæ j± do hospicjum. Có¿, ona i tak ju¿ nawet nas nie rozpoznaje, wiêc jej to niewielk± ró¿nicê robi, a tacie nieco l¿ej... Nie mog³em patrzeæ, jak on siê z tego powodu mêczy³ i by³ uwi±zany w domu jak pies. Na Wielkanoc uda³o nam siê ju¿ wszystkim wyzdrowieæ, wiêc spêdzili¶my j± w sumie normalnie, bez takich cyrków jak przed rokiem, kiedy spotykali¶my siê na Teamsach.

Kwiecieñ by³ bardzo ciekawy, z kilku powodów. Po pierwsze, w³a¶ciwie z dnia na dzieñ totalnie zmieni³em swoje plany na najbli¿szy rok. Pierwotnie zak³ada³em powrót na italianistykê, ale znalaz³em miejsce, w którym jestem teraz - Szko³ê Edukacji. Ci z was, którzy utrzymuj±/utrzymywali ze mn± jaki¶ wiêkszy ni¿ tylko wymiana uprzejmo¶ci na sb kontakt zapewne wiedz±, ¿e moje ambicje s± zwi±zane z nauczycielstwem. Droga do niego jest dla mnie d³uga, w±ska i krêta, ale jestem ju¿ na ostatniej prostej. Upraszczaj±c, SE zdecydowanie pozwoli mi osi±gn±æ ten cel zdecydowanie najmniejszym kosztem i z mo¿liwie najlepszymi efektami. Po drugie, spróbowa³em si³ jako lektor jêzyka polskiego jako obcego i, bêd±c totalnym samoukiem i amatorem, polubi³em to. Zajmowa³em siê tym przez pó³ roku, ostatecznie siê (przynajmniej chwilowo) wycofa³em, bo brakowa³o mi na to si³y i czasu, ale nie wykluczam, ¿e kiedy¶ do tego wrócê. Po trzecie, napisa³em swój pierwszy od jakich¶ 5 lat historyczny artyku³ (je¶li to was interesuje, mo¿na go przeczytaæ tu).

Maj by³ dla mnie trudny i mêcz±cy. Z uwagi na matury mia³em coraz wiêcej pracy, musia³em znacznie przy¶pieszyæ pisanie magisterki (jeszcze wtedy mia³em nadziejê na jej w miarê szybk± obronê), ogólnie nie by³o lekko. Wtedy te¿ obejrza³em ten film, który znacznie zmieni³ moje postrzeganie ¶wiata (mo¿e mniej on sam, ale raczej wnioski które wyci±gn±³em z niego i kilku rozmów). Zacz±³em trochê bardziej rozumieæ feministki, mo¿e jeszcze nie na tyle, ¿eby zacz±æ je popieraæ, ale zmieni³em "trochê" swoje spojrzenie na ca³y ten bajzel na ¶wiecie.

W czerwcu skoñczy³em studia (zajêcia, bo na obronê jeszcze trochê musia³em poczekaæ), a za kasê zarobion± na korepetycjach pojecha³em na tygodniow± wycieczkê na Sycyliê, gdzie bardzo mi siê podoba³o. Nigdy nie by³em typem zaciêtego podró¿nika, ale od dawna chcia³em odwiedziæ po³udniowe W³ochy. O samej podró¿y nie bêdê siê jako¶ szczególnie d³ugo rozpisywa³, bo za du¿o czasu by mi to zajê³o, ale by³o na serio fajnie.

Resztê wakacji spêdzi³em bardzo normalnie. Nigdzie ju¿ nie wyje¿d¿a³em, poza weekendem spêdzonym u babci. Je¼dzi³em na rowerze, chodzi³em na basen, spotyka³em siê ze znajomymi - normalka. Warto tylko nadmieniæ, ¿e by³y one dla mnie krótsze, ni¿ standardowo, bo ju¿ 23 sierpnia wyjecha³em na obóz, który rozpoczyna³ moje studia. Na zajêciach jestem oficjalnie od 30 sierpnia i... dalsza czê¶æ roku to w zasadzie tylko SE, która poch³ania wiêkszo¶æ mojego czasu. Niemniej du¿o, nawet bardzo du¿o, siê tu nauczy³em. G³ównie o samym sobie, nabra³em nieco pewno¶ci siebie jako nauczyciel, zyska³em narzêdzia do realizacji moich celów, zobaczy³em du¿± czê¶æ swoich pozytywnych cech, o których wcze¶niej nie mia³em pojêcia, a i kilka negatywnych (które ³adnie siê nazywa "przestrzeni± do rozwoju";). Ogólnie bardzo fajnie, jestem zadowolony, nawet je¶li mam bardzo ma³o czasu wolnego.

Pandemia, która pewnie jeszcze trochê potrwa (chocia¿ nie chcê ju¿ nic prognozowaæ, s³yszê co najmniej 10 ekspertyz tygodniowo, które ró¿ni± siê od siebie we wszystkim), nie zmieni³a mnie a¿ tak bardzo jako cz³owieka, czego siê obawia³em, i to chyba najlepsza czê¶æ mijaj±cego roku. Najgorsz± za¶ jest to, ¿e w³a¶nie trochê zmieni³a, bo jestem wiecznie zdenerwowany i zestresowany, czego wcze¶niej zawsze udawa³o mi siê unikaæ. Zacz±³em siê bardzo baæ o przysz³o¶æ, która nigdy mnie a¿ tak nie przera¿a³a. Teraz tylko z niepokojem ¶ledzê statystyki rozwoju pandemii w naszym kraju, mniej ni¿ samej choroby obawiaj±c siê kolejnych lockdownów. Jestem z³y, bo pandemia wytworzy³a wiele precedensów, których ludzie zaczêli u¿ywaæ nie z uwagi na wirusa, ale dla w³asnej wygody (wszelkiego rodzaju zdalne spotkania i eventy, w³±cznie ze zdaln± nauk±) i bojê siê, ¿e one ju¿ nie odejd±. I ¿e moje pokolenie, i tak ju¿ bardzo egoistyczne, stanie siê band± socjopatów, a ja pozostanê sam przez ca³e ¿ycie. No, ale nadzieja umiera ostatnia, a p³omyczek nadziei na lepsze jutro jeszcze siê we mnie tli i, znaj±c mnie, bêdzie siê pali³ dopóki, dopóty pali siê p³omieñ mojego ¿ycia, wiêc... ostatecznie chyba nie jest ¼le i z podniesion± g³ow± trzeba i¶æ do przodu :D
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A je¶li chcecie zdobyæ
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie ceni± sobie fortele.

Posycz sobie, ma³a ¿mijko
Wij siê, ¿mijko, wij
B±d¼ milutka dla Gordiana
Bo ciê przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind
Gordian, zazdroszczê ci tego, ¿e podszkoli³e¶ angielski, ja próbowa³am ju¿ niezliczon± ilo¶æ razy i zawsze porzuca³a ambitne plany i nic z tego nie wychodzi³o. Zdradzisz, w jaki sposób siê uczy³e¶? Ogólnie super, ¿e siê tak rozwijasz, szkoda tylko ¿e czasy, jakie mamy powoduj± u ciebie tyle stresu:( ¯yczê ci, by nowy rok, mimo ¿e bêdzie jeszcze bardziej zabiegany, przyniós³ jednak wiêcej psychicznego spokoju :)

Mój rok 2021 min±³ ca³kiem spokojnie, nie dzia³o siê nic szczególnego. Cieszy³am siê ¶wie¿o wyremontowan± ³azienk± i planowa³am remont kuchni. Pierwsza po³owa 2021 r. to by³a praca, nauka zdalna syna i jeszcze raz praca, w pewnym momencie dosyæ ciê¿ka i stresuj±ca.
Na wakacje pojechali¶my w góry, ale to nie by³ wyjazd moich marzeñ, zbyt du¿o nic nie robienia hehe. Chocia¿ pogoda nam dopisa³a wy¶mienicie, wiêc nie mam co narzekaæ ;)
Druga po³owa 2021 r. to znowu praca i nauka zdalna syna, ale tym razem w pracy mia³am ju¿ mega luz i wszystko uk³ada³o siê super i bez stresu. W pa¼dzierniku zapisa³am siê na prawo jazdy, a w listopadzie zda³am teoriê. Zaraz potem z³apa³am Covida i mia³am izolacjê, a rodzina kwarantannê. Chorobê przesz³am nienajgorzej, wiêc te¿ trochê sobie odpoczê³am. W grudniu zaczê³am jazdy i zajê³am siê ¶wi±tecznymi przygotowaniami oraz robieniem prezentów dla rodziny. Je¶li chodzi o przyjemno¶ci, to mia³am w tym roku sporo czasu na rysowanie, pisanie na blogu, pisanie fanfiction i czytanie ksi±¿ek.
Podsumowuj±c, rok 2021 by³ ca³kiem przyjemny. Pandemia niewiele na niego wp³ynê³a, nie odczu³am jaki¶ du¿ych problemów z ni± zwi±zanych. Mia³am du¿o wolnego czasu, ma³o stresu i pogoda te¿ mi siê podoba³a, bo by³a piêkna jesieñ, a najwiêksze upa³y w lato przele¿a³am na le¿aku w górach :)
i.ibb.co/8DTZnrV/Hogwarts-Houses.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-pedzel.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/f427d4baf088.png

naforum.zapodaj.net/thumbs/b3f1629c56b2.jpg

naforum.zapodaj.net/thumbs/3b5d5b75c61c.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudia.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/klaudialindomensmierci.jpg

O tym zawsze pogadam:D

*rysowanie*ksi±¿ki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach LoduSerce*zdrowie*nauka*blogi*góry*konie*dinozaury*rêkodzie³o

Znajdziesz mnie na:

blogu:https://sagaoludz...gspot.com/
instagramie:http://www.pictam...5597626476

mrauuuu Love Ulubione anime - Noragami

media0.giphy.com/media/tBpYqkMgAPaWA/giphy.gif

Ulubione filmy - seria Jurrasic

akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201553/rs_500x272-150603111143-rs_500x272-150522100555-giphy.gif

[color=#ffff00]Ukochane bajki

m.gifmania.com.mx/Gifs-Animados-Walt-Disney/Gif-Animadas-Peliculas-Walt-Disney/Imagenes-Animadas-Bella-Bestia/Personajes-Bella-Bestia/Rosa-Encantada-75560.gif

i1.kwejk.pl/k/obrazki/2011/10/045f0cf3c2a06cb7076a1e0e0cb5aaec.gif

Dziêki za odwiedziny ^^[/color]

www.sagaoludziachlodu-rysunki.blogspot.com
Prefix u¿ytkownikafuerte
Ciekawy to by³ rok, spêdzony na poszukiwaniu siebie, próbowaniu nowych rzeczy, poznawaniu nowych ludzi, pope³nianiu b³êdów i wyci±ganiu z nich wniosków. Jestem na pewno bli¿ej uzyskania odpowiedzi na niektóre pytania, czujê, ¿e du¿o siê o sobie dowiedzia³am przez ten rok. By³o intensywnie, by³o ciekawie, a jednocze¶nie mam ¶wiadomo¶æ, ¿e s± w moim ¿yciu osoby, które s± jak±¶ sta³±, do której zawsze mogê wróciæ z tego poszukiwania siebie. I ¿e nauczy³am siê bardziej dbaæ o relacje, a jednocze¶nie postanowi³am nie traciæ czasu na osoby, które nieszczególnie s± zainteresowane kontaktem ze mn±.

Jedynym powodem frustracji w tym roku by³o ¿ycie w tym chorym kraju.

Prefix u¿ytkownikaLiliana2194
Oversharing time, bo uwa¿am ilo¶æ nieszczê¶æ, które na mnie spad³y za tak przesadn±, ¿e a¿ wymagaj±c± omówienia.
Spróbujmy udawaæ, ¿e nie jestem z tym podsumowaniem mocno spó¼niona ;d

2023 by³ koszmarny, stanowi³ w sumie przed³u¿enie 2022 (streszczenie 22: ¶mieræ zwierzaka, choroba - wyleczona po paru tygodniach, ale efekty ci±gnê³y siê miesi±cami - tu¿ przed Bo¿ym Narodzeniem kolejna choroba, problemy z lud¼mi, a tak¿e edukacyjne, ¿e tak to ujmê, i dla dope³nienia wra¿enia, ¿e dopad³ nas pech, du¿o rzeczy siê zepsu³o, w tym laptop. Uda³o mi siê uruchomiæ go jeszcze kilka razy i przenie¶æ czê¶æ plików na nowy, ale nie skoñczy³am, a najwyra¼niej jest ju¿ po nim </3).

2023 nie by³ a¿ tak jednostajny, ale pod pewnymi wzglêdami i w niektórych momentach by³o gorzej. W dalszym ci±gu dokucza³a mi wspomniana wy¿ej choroba, wkrótce po niej zapad³am na kolejn± i parê tygodni pó¼niej zdawa³o mi siê, ¿e dosz³a trzecia - fa³szywy alarm, ale wspominam, bo razem ze szczytem moich dolegliwo¶ci by³y to najgorsze dni mojego ¿ycia, panicznie bojê siê chorób. Tak na marginesie, przed 2022 nie by³am chorowita, wiêc zacytujê: "kiedy¶ to by³y czasy, a teraz nie ma czasów".

Z pierwszej jeszcze w tamtym roku siê wyleczy³am, ale wnioskuj±c po wynikach z 2024, ciê¿ko bêdzie to utrzymaæ. Do tego muszê na sta³e wyeliminowaæ ze swojej diety pszenicê i ziemniaki, a s³odycze i nabia³ (z wyj±tkiem chudego bia³ego sera) bardzo ograniczyæ. W ten sposób usuniêto z mojego ¿ycia wszystkie ulubione potrawy i prawie wszystkie ulubione desery. Przez chorobê numer dwa nie mogê piæ zimnych napojów i oczywi¶cie je¶æ lodów, wiêc odpad³y mi kolejne ulubione produkty spo¿ywcze. Jeszcze niewykluczone, ¿e kiedy¶ do nich wrócê, ale póki co nie widzê efektów leczenia.

Ograniczenia odbi³y siê to na mojej wadze - udowodni³am przypadkiem, ¿e nie jestem w stanie zmusiæ siê do jedzenia, je¶li co¶ mi nie smakuje, bo solidnie schud³am i teraz to ju¿ na pewno mam z powrotem niedowagê.

Dobra strona tego wszystkiego: oswoi³am siê z prze³ykaniem tabletek, a to bardzo przydatna umiejêtno¶æ.

Poza tym mama mia³a st³uczkê samochodow± (nie jej samochód i nie jej wina - jedno i drugie znajomego) i inne w³asne problemy, zmar³ nastêpny mój zwierzak (papugi ¿yj± d³ugo, wiêc dziwnie siê z³o¿y³o, ¿e odesz³y tu¿ po sobie), a nasza sytuacja finansowa dramatycznie siê pogorszy³a. Panika.

Ale zanim do tego dosz³o, zd±¿y³am kupiæ Dziedzictwo Hogwartu i jestem t± gr± zachwycona. Wa¿ny moment, bo ciê¿ko znale¼æ jak±kolwiek, która jednocze¶nie jest dostêpna na PC i mnie interesuje, a ta nie do¶æ ¿e udana, to jeszcze akcja dzieje siê w moim ulubionym uniwersum.

Je¶li chodzi o moje zainteresowania, mia³am s³aby rok czytelniczy. Ksi±¿kê roku zepsu³a mi jej kontynuacja, przeczyta³am wiêcej ni¿ zwykle naprawdê fatalnych historii i nie pobi³am rekordu czytelniczego (zatrzyma³am siê na 78 ksi±¿kach). Za to seriale i filmy, które ogl±da³am w tamtym roku by³y generalnie do¶æ dobre.

A co do muzyki, chcia³am poszerzyæ swoje horyzonty i poszukaæ ³adnych g³osów (bo ich barwami interesujê siê bardziej ni¿ przeciêtny cz³owiek), wiêc w minionym roku postanowi³am daæ drug± szansê k-popowi. D³ugo siê z tym wstrzymywa³am, poniewa¿ 1) pierwsze piosenki, które us³ysza³am nie przypad³y mi do gustu i b³êdnie za³o¿y³am, ¿e pozosta³e zespo³y bêd± mia³y dyskografie w podobnym stylu 2) ludzie traktuj± s³uchaczy tej muzyki okropnie i nie chcia³am musieæ odbieraæ tego osobi¶cie. A ju¿ i tak by³am tym zjawiskiem poirytowana, bo by³o zwyczajnie wbrew moim zasadom moralnym.
Poznawanie tego zak±tka internetu zajê³o mi do¶æ spor± czê¶æ roku i mocno mi siê z nim kojarzy, dlatego gdybym o tym nie wspomnia³a, mia³abym wra¿enie, ¿e czego¶ brakuje, zreszt± ka¿da okazja jest dobra, by pomarudziæ na niew³a¶ciwe ludzkie zachowania.

No i jeszcze dodam, ¿e edukacyjnie ten rok by³ du¿o lepszy, spo³ecznie chyba te¿ - ale to niewiele znaczy, bo w 2022 by³o naprawdê ¼le pod tym wzglêdem, a moje nastawienie jest mo¿e nawet gorsze ni¿ w poprzednich latach.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaLiliana2194 dnia 03.04.2024 21:12
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maniakhogliliana.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/hogwart.jpg

- - W Hogwarcie: - -

2) Valerie Adams
2.06.2019 -

1.bp.blogspot.com/-f6fn3825Rzg/XYoz2x_dXHI/AAAAAAAAAR4/U1Y3euTkpT43y5p-PzE3sOQUfVacTTDSgCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B4.png1.bp.blogspot.com/-Zt_p7ufiG7Y/XYpLUrPHdYI/AAAAAAAAASE/nWcAY3gPZdsKeHF_BgLud7iBasVSvJ96ACLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B2.png1.bp.blogspot.com/-HKWCp81dwBg/XYpLY6y0M3I/AAAAAAAAASI/Fq-O29kpGyY-why2RTfwu4MiQoKaXz0LwCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B3.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: tutaj

1) Liliana Williams
18.06.2014 - 31.05.2019

~ moja ulubienica spo¶ród tej dwójki ~

1.bp.blogspot.com/-q33F5-l7z8g/XYotFEOYb9I/AAAAAAAAARQ/VUrs-_XIhyoKJu9-MM_2dZ_CPYx0_qQ8wCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B5.png1.bp.blogspot.com/-mBVG84cJUbY/XYowhPqZ9XI/AAAAAAAAARk/B5LZeE8-XIoPOaPZl2s8ZZtF5wRiD1rngCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B7.png1.bp.blogspot.com/-t25RlOp8RvQ/XYow9oCKVCI/AAAAAAAAARs/4wgSpZgFBM40x3mCffKZE0UIHujdlr4cQCLcBGAsYHQ/s1600/Ostatni%2B8.png

www.harry-potter.net.pl/images/smiley/it_s_all_about_magic_by_leogomes91.gif Karta postaci: 1. Lijka
2. Poboczne

- - Za 2017/2018: - -

www.harry-potter.net.pl/images/articles/humor.png

- - INBJN - -

Ten little Indian Boys went out to dine
One choked his little self and then there were nine.

68.media.tumblr.com/37a766bdee65f9dd103179e474f9a484/tumblr_o12brp9Qyv1qcffyto9_540.gif

Nine little Indian Boys sat up very late
One overslept himself and then there were eight.

Eight little Indian Boys travelling in Devon
One said he'd stay there and then there were seven.

Seven little Indian Boys chopping up sticks
One chopped himself in halves and then there were six.

49.media.tumblr.com/1ba28d7561830ce3ca69cf6dc1fefd68/tumblr_o1h4vyoU8Q1rpfvalo2_540.gif

Six little Indian Boys playing with a hive
A bumblebee stung one and then there were five.

Five little Indian Boys going in for law
One got in Chancery and then there were four.

Four little Indian Boys going out to sea
A red herring swallowed one and then there were three.

Three little Indian Boys walking in the zoo
A big bear hugged one and then there were two.

Two little Indian Boys sitting in the sun
One got frizzled up and then there was one.

One little Indian Boy left all alone
He went out and hanged himself and then there were none.

68.media.tumblr.com/bc978621ce1b3c07e887fb332616a035/tumblr_o15s27VgQV1unz0ero4_r1_500.gif

orig14.deviantart.net/3cce/f/2007/344/b/6/_raincloud__rvmp_by_bad_blood.gif

- - - -

66.media.tumblr.com/3c390d626aef57a973918bf2e130b093/tumblr_put2dopQgR1rm48goo1_500.png

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: