Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Syriusz i Azkaban, dlaczego?
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 24.09.2017 00:19
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
W ogóle motyw z tym palcem te¿ daje sporo do my¶lenia - no bo nikt siê nie zastanowi³, dlaczego po wybuchu zostaje tylko palec? W dodatku odciêty? Skoro to by³ wybuch, to nie powinni szukaæ po Peterze plamy krwi, a je¶li mia³oby go zmieniæ w proch, to dlaczego palec zosta³? Nie zbadali natury tego zaklêcia?Wcze¶niej nie zwróci³am na to uwagi. Ciekawe czy kto¶ sprawdzi³ czy to palec Petera czy tylko za³o¿yli, ¿e tak jest? Al, no Syriusz nie zachowywa³ siê jak niewinny, ale to te¿ nie zmienia faktu, ¿e w okó³ jego sprawy by³o pe³no niechlujstwa ze strony Ministerstwa. Mamy winnego, mamy czyn, wsad¼my go do wiêzienia bez procesu. - brzmi jak plan ![]() MI te¿ nie wydaje siê by u¿ywanie Veritaserum by³o nielegalne, nigdzie nie przypominam sobie o tym wzmianki. My¶lê, ¿e wszystko mog³oby potoczyæ siê inaczej gdyby Syriusz dopad³ Petera nie w Londynie, a w Sandomierzu. Wtedy Ojciec Mateusz na pewno wys³ucha³by Syriusza i pomóg³by mu w udowodnieniu swojej niewinno¶ci. Ale niestety Blackowi zabrak³o kogo¶ kto chcia³by go przynajmniej wys³uchaæ. Chocia¿ ciekawe czy gdyby kto¶ da³by mu szansê to Syriusz by siê broni³. ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 03.10.2017 19:57
|
![]() Pochwa³y: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 09.10.15 |
Faktycznie by³ legalny, sposób jego stosowania by³ ¶ci¶le okre¶lony przez ministerstwo i w tym przypadku pewnie mo¿na by by³o go u¿yæ. Po prostu ¼le zapamiêta³am jeden fragment z ksi±¿ki, przepraszam za wprowadzenie w b³±d. Tak czy siak wszystko siê sprowadza do tego, ¿e Syriusza pozbawili jakiejkolwiek mo¿liwo¶ci obrony, przede wszystkim powinni mu wytoczyæ uczciwy proces. Kto ma olej w g³owie, temu do¶æ po s³owie. W Ravenclawie tylko ci, których umys³ piêknem l¶ni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 06.02.2018 09:44
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Dziêkujê za wpisy, pomog³y mi w zrozumieniu tej kwestii. Faktycznie Syriusz móg³ siê czuæ winny ¶mierci Jamesa i Lily i pewno by³ w szoku po zdradzie przyjaciela i je¿eli Harremu po tylu latach powiedzia³ "to ja ich zabi³em" to podobnie móg³ odpowiedzieæ Dumbledore. Aczkolwiek, to w jaki sposób mówi Harremu o tym, ¿e zosta³ zes³any do Azkabanu bez s±du, z gorycz± i pretensj± do Croucha, przeczy twierdzeniu, ¿e potraktowa³ pobyt w Azkabanie jako zas³u¿on± karê. Byæ mo¿e, gdy w wiêzieniu och³on±³ i emocje opad³y, nie mia³ ju¿ mo¿liwo¶ci wyt³umaczyæ siê komukolwiek. I pewno by³ w depresji, wiêc nie mia³ motywacji do ucieczki. Albus móg³ nie "dr±¿yæ tematu" , bo sprawa wydawa³a siê jasna. Morderstwo Riddle (dziadków i ojca Voldemorta), Dumbledore po³±czy³ "z góry" z tym czarnoksiê¿nikiem i jedynie szuka³ dowodów na swoj± tezê. To morderstwo, pierwsze pope³nione przez Voldemorta, mia³o miejsce w latach 40-tych ubieg³ego wieku, wiêc Morfin zmar³ w wiêzieniu d³ugo przed 1981 rokiem. Z zaklêciem Fideliusa to faktycznie jest du¿a niejasno¶æ, no bo w³a¶ciwie czemu James Potter nie móg³by byæ stra¿nikiem tajemnicy? Tak by³oby najpro¶ciej i najbezpieczniej. |
|
|
|
| Paul59 |
Dodany dnia 20.12.2023 10:03
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 07.10.23 |
Hej, Je¶li chodzi o Syriusza, to naprawdê szlag trafia, ¿e go tyle lat w Azkabanie trzymali. Z tym ¿e Dumbledore nie spotka³ siê z nim wcze¶niej, no to jest w³a¶nie pytanie. Mo¿e by³ jaki¶ plan, który nie wyszed³, albo co¶. Fakt, trochê dziwne, ¿e Dumbledore, który tak bacznie obserwowa³ sytuacjê, nie zrobi³ czego¶ wcze¶niej. Te sprawy z Riedlem i Syriuszem... trochê to naci±gane, ¿e Dumbledore od razu uwierzy³ w to, ¿e Syriusz jest winny. Co¶ mi ¶wita, ¿e w tej chwili panowa³a jaka¶ mega paranoia i strach przed Voldemortem, wiêc mo¿e to by³o tego wynikiem. Potem, jak siê okaza³o, to taki fail w jego ocenie. Co do ucieczki Syriusza wcze¶niej, no kurczê, to te¿ jest zagadka. Móg³by¶ my¶leæ, ¿eby siê odbi³ wcze¶niej, ale mo¿e mia³ jaki¶ plan, albo po prostu nie móg³. Po prostu lubi³ sobie posiedzieæ, kto wie. Edytowane przez Paul59 dnia 25.04.2024 13:47 Pozdrawiam, Paul 😊
|
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Ravenclaw
W dodatku odciêty?