Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Syriusz i Azkaban, dlaczego?
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 24.09.2017 00:19
|
![]() Pochwały: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzedaży Data rejestracji: 09.04.15 |
W ogóle motyw z tym palcem też daje sporo do myślenia - no bo nikt się nie zastanowił, dlaczego po wybuchu zostaje tylko palec? W dodatku odcięty? Skoro to był wybuch, to nie powinni szukać po Peterze plamy krwi, a jeśli miałoby go zmienić w proch, to dlaczego palec został? Nie zbadali natury tego zaklęcia?Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Ciekawe czy ktoś sprawdził czy to palec Petera czy tylko założyli, że tak jest? Al, no Syriusz nie zachowywał się jak niewinny, ale to też nie zmienia faktu, że w okół jego sprawy było pełno niechlujstwa ze strony Ministerstwa. Mamy winnego, mamy czyn, wsadźmy go do więzienia bez procesu. - brzmi jak plan ![]() MI też nie wydaje się by używanie Veritaserum było nielegalne, nigdzie nie przypominam sobie o tym wzmianki. Myślę, że wszystko mogłoby potoczyć się inaczej gdyby Syriusz dopadł Petera nie w Londynie, a w Sandomierzu. Wtedy Ojciec Mateusz na pewno wysłuchałby Syriusza i pomógłby mu w udowodnieniu swojej niewinności. Ale niestety Blackowi zabrakło kogoś kto chciałby go przynajmniej wysłuchać. Chociaż ciekawe czy gdyby ktoś dałby mu szansę to Syriusz by się bronił. ![]() Ściana uznania i miłości ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie kłam, że go nie znasz Harry'ego Pottera zagrał niektórych nawet nabrał, że ma oczy koloru zielonego a tak naprawdę są niebieskiego "Tak jak Ron" - woła Ulica dziewczyna pięknego lica. Potteromaniak z niej na schwał i nie jest to żaden wał. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie każda Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to słońce, czy to deszcz W moich myślach on wciąż jest Myślę o nim nieustannie Nawet gdy się kąpię w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak się to zaczęło Lecz gdy serce moje drgnęło Cała byłam zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnę Nawet jeśli spotkam bombę Jest to miłość jednostronna Ale źle to nie wygląda Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() Ściana chwały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 03.10.2017 19:57
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Faktycznie był legalny, sposób jego stosowania był ściśle określony przez ministerstwo i w tym przypadku pewnie można by było go użyć. Po prostu źle zapamiętałam jeden fragment z książki, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Tak czy siak wszystko się sprowadza do tego, że Syriusza pozbawili jakiejkolwiek możliwości obrony, przede wszystkim powinni mu wytoczyć uczciwy proces. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 06.02.2018 09:44
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Dziękuję za wpisy, pomogły mi w zrozumieniu tej kwestii. Faktycznie Syriusz mógł się czuć winny śmierci Jamesa i Lily i pewno był w szoku po zdradzie przyjaciela i jeżeli Harremu po tylu latach powiedział "to ja ich zabiłem" to podobnie mógł odpowiedzieć Dumbledore. Aczkolwiek, to w jaki sposób mówi Harremu o tym, że został zesłany do Azkabanu bez sądu, z goryczą i pretensją do Croucha, przeczy twierdzeniu, że potraktował pobyt w Azkabanie jako zasłużoną karę. Być może, gdy w więzieniu ochłonął i emocje opadły, nie miał już możliwości wytłumaczyć się komukolwiek. I pewno był w depresji, więc nie miał motywacji do ucieczki. Albus mógł nie "drążyć tematu" , bo sprawa wydawała się jasna. Morderstwo Riddle (dziadków i ojca Voldemorta), Dumbledore połączył "z góry" z tym czarnoksiężnikiem i jedynie szukał dowodów na swoją tezę. To morderstwo, pierwsze popełnione przez Voldemorta, miało miejsce w latach 40-tych ubiegłego wieku, więc Morfin zmarł w więzieniu długo przed 1981 rokiem. Z zaklęciem Fideliusa to faktycznie jest duża niejasność, no bo właściwie czemu James Potter nie mógłby być strażnikiem tajemnicy? Tak byłoby najprościej i najbezpieczniej. |
|
|
|
| Paul59 |
Dodany dnia 20.12.2023 10:03
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 17 Ranga: Mugol Data rejestracji: 07.10.23 |
Hej, Jeśli chodzi o Syriusza, to naprawdę szlag trafia, że go tyle lat w Azkabanie trzymali. Z tym że Dumbledore nie spotkał się z nim wcześniej, no to jest właśnie pytanie. Może był jakiś plan, który nie wyszedł, albo coś. Fakt, trochę dziwne, że Dumbledore, który tak bacznie obserwował sytuację, nie zrobił czegoś wcześniej. Te sprawy z Riedlem i Syriuszem... trochę to naciągane, że Dumbledore od razu uwierzył w to, że Syriusz jest winny. Coś mi świta, że w tej chwili panowała jakaś mega paranoia i strach przed Voldemortem, więc może to było tego wynikiem. Potem, jak się okazało, to taki fail w jego ocenie. Co do ucieczki Syriusza wcześniej, no kurczę, to też jest zagadka. Mógłbyś myśleć, żeby się odbił wcześniej, ale może miał jakiś plan, albo po prostu nie mógł. Po prostu lubił sobie posiedzieć, kto wie. Edytowane przez Paul59 dnia 25.04.2024 13:47 Pozdrawiam, Paul 😊
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw
W dodatku odcięty?