Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Czy boicie siê ¶mierci?
|
|
| Albus12 |
Dodany dnia 03.05.2007 11:56
|
![]() Ostrze¿enia: 3 Postów: 1733 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2405 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 17.03.07 |
Codziennie zadajê sobie to samo pytanie "Czy bojê siê ¶mierci?" czasami moja odpowied¼ brzmi "tak" , czasami "nie". Jako katolik wiem ¿e po ¶mierci pójdê do nieba albo do piek³a...Bojê siê i¶æ do piek³a....gdy le¿ê wieczorem w ³ó¿ku rozmy¶lam nad moimi grzechami czy one mog± sprawiæ ¿e pójdê do piek³a, ¿e zamknie siê przedemn± brama nieba...Lecz nie mamy pewno¶ci czy Bog istnieje, ale ka¿dy wierz±cy wierzy ¿e tak. A co bêdzie je¿eli zostali¶my ok³amani... A jak wy s±dzicie? Czy boicie siê ¶mierci? Wzystkie komentarze tybu "Tak", lub "Nie" s± bezsensuu wiêc odpowied¼cie szczerze nie ka³amcie rozwiñce swoj± odpowied¼. Je¿eli w temacie pojawi sie. taki komentarz "Temat jest bezensu" administrator bêdzie poproszonyu przeze mnie alby usuniêto ten komentarz "I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
Martin Luther King |
|
|
|
Angie Davis |
Dodany dnia 03.05.2007 12:14
|
![]() Pochwa³y: 12 Postów: 4033 Dom: SlytherinPunkty: 19297 Ranga: ¯ywa Legenda Data rejestracji: 01.05.07 |
Nie bojê sie ¶mierci niewiem dlaczego ale sie nie boje raz prawie sie utopi³am ale mnie wywali³o na brzeg ale fajnie sie czu³am mo¿e to dzieki temy *mysli* i teraz umiem p³ywaæ No to moja odp. brzmi NIE ![]() ¦lizgonka Sawyer ![]() ![]() ![]() ![]() Kto jest smiercio¿erc±? Ja! Kto¶ o tym wie? Mo¿e rzucê na niego Avada Kedavra? Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-w³asnej-wszechwiedzy Krukonów, chroñ nas Slytherinie! Fanka: ~Lost (Zagubionych) ~Naruto ~Roofi'ego ~Marcina Mroziñskiego ~Kuby Werela ~Chada Michaell'a Murray'a ~Josha Holloway'a ~Justin'a Timberlake'a ~Sean'a Paul'a ~Patryka Ró¿nieckiego ~Avril Lavigne ~Draco Malfoy'a ~Regulusa Black'a ~Syriusza Black'a ~Jacoba Black'a ~Jazz Jackrabbit'a 2 ~Gothic'a ![]() ![]() |
|
|
|
| Inglorion |
Dodany dnia 03.05.2007 12:15
|
![]() Postów: 94 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 471 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 14.04.07 |
Co tyczy siê twojego strachu przed piek³em. Mogê ci zarêczyæ, ¿e takie co¶ jak piek³o nie istnieje i jest to tylko jeden z sposobów utrzymywania przez chrze¶cijañstwo wiernych. Gdyby nie mity o piek³o to ludzie by nie mieli wyrzutów sumienia (tj. strachu), ¿e nie poszli do ko¶cio³a itp. Czy siê bojê ¶mierci? Nie, i nigdy siê nie ba³em (nie licz±c krótkiego okresu gdy by³em wiernym katolikiem, ale to ju¿ mine³o). S± dwa warianty jakie przyjmujê: 1) jak umrzesz to twoje ja¼ñ po prostu znika. Dla nie których jest to straszna my¶l, ale moim zdaniem to jest tylko smutne, a nie straszne. Przecie¿ jak umrê to nie muszê siê baæ ognia piekielnego, bo wiem, ¿e nie istnieje. 2) istniej te¿ mo¿liwo¶æ, ¿e po ¶mierci jednak nasze Wy¿sze Ja gdzie¶ idzie, ale nie ma tam podzia³u na piek³ i niebo, bo tam jest nieskoñczono¶æ '¶wiatów'. Jest to bardzo rozleg³y ¶wiat w którym owszem mo¿na znale¼æ co¶ podobnego do piek³a, ale nie trafisz tam jak nie bêdziesz tego chcia³. Je¶li bardzo siê tego piek³a boisz i na pewno siê w nim znajdziesz. tak± wizjê ¶mierci przestawiaj± ludzie, którzy do¶wiadczyli OOBE i s±dz±, ¿e spotkali swoich zmar³ych bliskich. Sam nie wierze , w który wariant bardziej wie¿e. Ale na pewno nie wierzê w wizjê ¿ycia po ¶mierci jak± przestawia ko¶ció³. Mo¿e jak uda mi siê OOBE to bêdê mia³ jakie¶ niepodzielne zdanie na ten temat. |
|
|
|
| TonksII |
Dodany dnia 05.05.2007 18:59
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 242 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 19.04.07 |
Mia³am umrzeæ.. dwa razy... Raz gdy moja mama byla ze mna w 7 miesiacu ciazy... Mieli wypadek... A raz jak plywalam w basenie i doplynelam tam gdzie nie moglam siegnac dna... zaczelam sie topic... gdyby nie moja kolezanka prawdopodobnie nie napisalabym tego posta.... Czy boje sie smierci?? Nie... bo co ma byc to bedzie... tlumacze tak sobie... nie mam nic do stracenia... A co do piekla to zgadzam sie z powyzszym... Nie mam o tym zdania... jest to prawdopodobnie wymysl... a niebo?? o z nim? istnieje?? Mialam mnostwo zachwian w wierze... Ale uznalam ze zycie bez wiary jest niczym... Nie ma sensu... Wiec trzeba w cos wierzyc bo... Trzeba wierzyc ze sie uda bowiem WIARA czyni cuda... Wiec... to wszystko sie wkoncu rozwiaze ale czy nie bedzie wtedy za pozno?? Pozdrawiam :***:lol: Ka¿dy z nas wierzy, ¿e to, co ma do powiedzenia, jest o wiele wa¿niejsze od tego, co móg³by powiedzieæ drugi!- Albus Dumbledore
' Dumbledore by³by szczê¶liwy widz±c ¿e na ¶wiecie przyby³o troche mi³o¶ci"- Minerwa McGonnagal |
|
|
|
| cho89 |
Dodany dnia 05.05.2007 22:48
|
![]() Postów: 261 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 501 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.04.07 |
moja odpowied¼ to wielkie TAK, bojê ¶mierci jak cholera. my¶lê, ¿e to typowy strach przed nieznanym. nic na tym ¶wiecie nie jest tak nieznane jak ¶mieræ w³a¶nie i to, co siê po niej dzieje z nasz± ¶wiadomo¶ci±, dusz±, ja¼ni± czy jak to sobie nazwiecie. podobnie jak Inglorion my¶lê, ¿e 'piek³o' wymy¶lone zosta³o przez chrze¶cijan ku przestrodze, nie nale¿y tego interpretowaæ dos³ownie. ale fakt, ¿e do ¶wiêto¶ci mi daleeeeko, a jest jednak taka opcja ¿e piek³o istnieje - i to mnie przera¿a jak czasem o tym pomy¶lê.. ale na szczê¶cie ostatnio nie mam specjalnie czasu na takie rozmy¶lania, wiêc nie psuj± mi one humoru
|
|
|
|
| Peeves |
Dodany dnia 05.05.2007 22:56
|
![]() Postów: 5424 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 8978 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 06.02.07 |
Ja nie bojê siê tego wymiaru ¶mierci o którym wiêkszo¶æ tutaj mówi... bo owszem bojê siê ¶mierci i nie mam powodu by tego ukrywaæ... ale nie bojê siê tego co bêdzie po mojej ¶mierci... nie wierzê w ¿ycie pozagrobowe... uwielbiam za to teoriê o imaginacji jednostki, która swoj± ja¼ni± stwarza ¶wiat i wraz z jej ¶mierci± ginie wszystko... no ale nie wa¿ne... najbardziej jednak bojê siê tego momentu utraty zycia... fizycznego przy tym bólu... bo wiecie co jest najgorsze przy samobójstwie... gdy chcesz wybraæ sposób umarcia, nie mo¿esz siê zdecydowaæ, bo ka¿dy niesie ze sob± jaki¶ ból... i ten fizyczny i psychiczny... "Aggressive, tough and defiant may describe me, but that leaves the impression I'm mean and I'm not. People expect me to have fangs."
Joann Jett |
|
|
|
| Inglorion |
Dodany dnia 06.05.2007 15:03
|
![]() Postów: 94 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 471 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 14.04.07 |
Jak bym mia³ pope³niæ samobójstwo to tylko Z³oty Strza³... Zaæpa³bym siê w pizdu i tyle . Ale nigdy nie mia³em zamiaru odchodziæ z tego ¶wiata.A co siê tyczy ¿ycia bez wiary - da siê ¿yæ. Sam jestem ateist± i jako¶ ¿yjê sobie szczê¶liwy na tym ¶wiecie . A ¿e wiara czyni cuda wie¿e tylko pod innym znaczeniem. Je¶li bardzo wierzysz, ¿e jeste¶ zdrowy to bêdziesz, a je¶li ci±gle my¶li o chorobie to zachorujesz. Wierzysz w stygmaty i ¿e na nie zas³ugujesz to na pewno je bêdziesz mia³. Si³a umys³u a nie dzia³anie boga ![]() Nic nie ma po ¶mierci? Nawet mo¿e lepiej, gdyby nic nie by³o, bo co to za interes umieraæ w tym ¶wiecie i pojawiæ siê w kolejnym w którym te¿ jest na pewno niesamowity burdel - tak jak tutaj. A na dodatek w kolejnym ¶wiecie mia³by¶ ca³± wieczno¶æ bezczynnej wegetacji i sielanki, czyli tego czego najbardziej nie lubiê... |
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 06.05.2007 15:23
|
![]() Postów: 6322 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 28147 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 26.02.07 |
Wiecie co... mnie zawsze w kwestii ¶mierci przera¿a³y dwie rzeczy... Tak jak mówi³a Peeves - sam moment umierania, i druga rzecz... biblijne wyobra¿enie nieba. W tej chwili ju¿ nie wierzê w Boga i niebo jako takie, ale kiedy¶ strasznie mnie ono przera¿a³o... ¯ycie bez ¿adnych problemów, idealne, wszystko po mojej my¶li... nudne jak cholera... Ja wiem, ¿e by³am psychicznym dzieckiem, bo chyba nie znajdziecie nikogo innego, kto w dzieciñstwie ba³by siê nieba...
|
|
|
|
| TomV |
Dodany dnia 06.05.2007 18:32
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 115 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 3128 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 23.12.06 |
Sami niewierz±cy tutaj czy co? =P I'm scared of nothing, albo tak mi siê na razie wydaje. Piek³o istnieje! Jest tam piêkna czerwono-czarna sceneria. Jest te¿ bardzo gor±co i w wielu miejscach pali siê ogieñ. Usmaleni ludzie z ³opatami dorzucaj± wêgiel do ognia, ¿eby siê ci±gle pali³o i ¿eby szatan mia³ ciep³o. A on sam, diabe³, chodzi sobie z wide³kami i k³uje w d*pê tych, którzy siê obijaj± =P Jak mo¿ecie nie wierzyæ w co¶ takiego?? =P Bierz co siê da i nie oddawaj!
|
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 06.05.2007 18:34
|
![]() Postów: 6322 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 28147 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 26.02.07 |
Eeejj.. ty wiesz, ¿e nawet mnie zachêci³e¶ tym opisem... Kurcze, mo¿e powinnam siê kiedys wybraæ^^. |
|
|
|
| Inglorion |
Dodany dnia 06.05.2007 18:50
|
Jak ja bym poszed³ do piek³a to bym rozpocz±³ bunt i przej±³ w³adzê co mi zrobi jeden ma³y szatanek jak ja bêdê mia³ bilionow± armiê przeklêtych dusz... kiedy¶ ogl±da³em gifa na którym w górnej czê¶ci by³o niebo. Same wyprostowane plecy, wynios³e miny i rêce z³o¿one jak do modlitwy. W dolnej czê¶ci by³o piek³o: impreza, wszyscy nawaleni i naæpani, a na ¶rodku szatan jako DJ ... a¿ siê chce byæ tym z³ym
|
|
|
|
| TonksII |
Dodany dnia 07.05.2007 20:27
|
![]() Postów: 7 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 242 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 19.04.07 |
W naszym wieku to normalne, ¿e nie rozumiemy wiary.. potem bêdzie jeszcze gorzej... dojd± pytania typu: Kiedy bêdzie koniec ¶wiata? Jak to bêdzie wygl±da³o? Czy bojê siê tego? Normalnie maaasakra... A je¶li chodzi o to ¿e jestem zacofana w sprawach wiary.. w sumie nawet mnie to nie przera¿a i nie wiem dlaczego... A co do piekie³ka.. Oczy mnie bêd± bola³y przez ten pomarañczowy :lol: Ka¿dy z nas wierzy, ¿e to, co ma do powiedzenia, jest o wiele wa¿niejsze od tego, co móg³by powiedzieæ drugi!- Albus Dumbledore
' Dumbledore by³by szczê¶liwy widz±c ¿e na ¶wiecie przyby³o troche mi³o¶ci"- Minerwa McGonnagal |
|
|
|
| Limonka |
Dodany dnia 07.05.2007 23:14
|
TonksII, zawsze mo¿na zmieniæ wystrój piek³a na srebrno zielony^^
|
|
|
|
| TomV |
Dodany dnia 08.05.2007 13:41
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 115 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 3128 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 23.12.06 |
No pewnie, mozna tam doprowadziæ wodê bie¿±c±, za³ozyæ klimatyzacjê, kafelki na pod³o¿e, kolorowe tapety w kwiatki na ¶ciany, jeszcze meble wrzuciæ a na koniec kablówka i neostrada ;P Bierz co siê da i nie oddawaj!
|
|
|
|
| jimenez |
Dodany dnia 08.05.2007 13:53
|
![]() Postów: 26 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 532 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 03.02.07 |
o tak - bojê siê jak cholera. codziennie wieczorem zastanawiam sie co bedzie jak np. wpadne nastepnego dnia pod samochod. eeech. juz naprawde nie macie lepszych tematow? /to forum schodzi na psy... ;| / |
|
|
|
| demelza_robins |
Dodany dnia 15.05.2007 19:15
|
![]() Postów: 173 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1018 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 24.02.07 |
Ja te¿ bardzo bojê siê ¶mierci...Co bêdzie pó¼niej? NIC? Czy jednak CO¦? Najbardziej bojê siê obudzenia siê w grobie...Pewien pisarz mia³ bzika na punkcie budzenia siê w grobie...¦mieræ mo¿e mnie spotkaæ zaraz...To straszny temat. Czasami(czêsto)rozmy¶lam o swojej ¶mierci. Z tymi, których ju¿ to spotka³o nie mo¿emy siê komunikowaæ, wiêc nikt ¿yj±cy nie wie co to za uczucie. Najbardziej bojê siê ¶mierci z braku powietrza, np.topi±c siê, albo ¶mierci z powodu zabójstwa. nie lubiê s³owa wieczno¶æ, bo mnie przera¿a. Jak mo¿na ¿yæ...ci±gle? Te pytania pozostaj± retoryczne. Mog³abym d³ugo wypowiadaæ siê o ¶mierci...ale na tym poprzestanê. Placebo...
Cause soulmates never die. |
|
|
|
| Vemyavia |
Dodany dnia 15.05.2007 19:23
|
![]() Postów: 24 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 35 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 29.04.07 |
Boimy siê ¶mierci tylko dlatego, ¿e nie wiemy co zobaczymy, co bêdziemy czuli? Czêsto mówi siê, ¿e boimy siê tylko nieznanego. W tym przypadku to prawda. Bojê siê tego, gdzie po ¶mierci siê znajdê. Czy zobaczê Boga? Je¶li tak, to bêdzie to dla mnie dziwne nawrócenie. Dlaczego? Bo od niedawna czêsto o tym my¶lê i teraz wierzê w to, co jest udowodnione. Jezus ¿y³, s± dowody, ale czy naprawdê jest tym kim jest? Czy jest piek³o? Je¶li tak, to czy jest tam diabe³, jak tam jest? Jakie jest przy tym uczucie - umieranie. Nikt nigdy nie udowodni³, ¿e istnieje reinkarnacja, ale czy kto¶ udowodni³, ¿e istnieje niebo, piek³o i, ¿e pójdziemy do 'raju'? A co z lud¼mi, którzy pamiêtaj± pewne miejsca na ¶wiecie, ale nigdy tam nie byli? Na razie ¿yjmy w tera¼niejszo¶ci, kiedy¶ umrzemy czy tego chcemy czy nie. Przed tym nic nas nie ochroni. Ile my mamy lat, ¿e musimy ju¿, teraz baæ siê ¶mierci? Je¶li nie chcecie zadrêczaæ siê przez swoje ¿ycie, to nie my¶lcie o tym. A mo¿e zanim umrzemy, naukowcy odkryj± co jest po naszym ¿yciu - no có¿... Przed nami nawet 60-70 lat |
|
|
|
| TomV |
Dodany dnia 16.05.2007 15:12
|
Ooo... ale to nie jest ¶mieszne, potwory istniej± naprawdê!!! A moja baba od gegry to co?? Edytowane przez TomV dnia 16.05.2007 15:13 Bierz co siê da i nie oddawaj!
|
|
|
|
| luna_pomyluna |
Dodany dnia 20.05.2007 20:20
|
![]() Postów: 660 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 872 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.04.07 |
//hehe.... moi nauczyciele to tez dobry przyk³ad// A ja bojê siê ¶mierci. I jestem osóbk± wierz±c±... nie umia³abym nie wierzyæ w nic, bo to by by³o zbyt przybijaj±ce... My¶lê ¿e po ¶mierci jest tak jak mówi chrze¶cijañstwo, za to bardzo bojê siê momentu ¶mierci, a tak¿e ¶mierci klinicznej... ciarki mnie przechodza jak o tym my¶lê... ![]() Jestem niezrównowa¿on± psychicznie dziewczynk±, posiadam 14 lat, niebieskie oczy, br±zowe w³osy i szczery wielki u¶miech. Lubiê ¶piewaæ i gadaæ. Kocham ogl±daæ filmy sensacyjne, ob¿eraæ siê, wkurzaæ rodzeñstwo, ¶miaæ siê do ³ez, oraz robiæ g³upie miny... nienawidzê paj±ków, papierosów, papryki marynowanej, oliwek i przypraw zio³owych. Uwielbiam HP i wszystko co z nim jest zwi±zane, oraz taniec R&B. It's me! |
|
|
|
| adzilla |
Dodany dnia 21.05.2007 18:02
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 663 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 703 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 07.05.07 |
Boje sie jej..naetw nie tak bardzo mojej.. moich bliskich bojê sie bardzo.. to okropne jak mysle, ¿e ich mo¿e kiedys zabrakn±c... dlatego Mamo, Tato.. KOcham was bardzo! Mamus, wracaj juz z tego szpitala, bo jestes tam juz d³ugo, bo 11 dni...Têsknimy, czekamy! Kocham Was ;* ¦miercio¿erca. |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Angie Davis
Slytherin

. Ale nigdy nie mia³em zamiaru odchodziæ z tego ¶wiata.