Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Kara ¶mierci
Vayamess
Ukamienowanie, powieszenie, ukrzy¿owanie, duszenie, a w minionym wieku tak 'modne' (ugh, co za s³owo) w¶ród hitlerowców i nie tylko, rozstrzeliwanie - to tylko niektóre z form, jakie mo¿e przybraæ kara ¶mierci.
¦mieræ, jako sposób karania przestêpców by znany ju¿ od dawna, najdawniejsze wzmianki o nim znajduj± siê bodaj¿e w Starym Testamencie. Warto wspomnieæ, ¿e ¶mierci± ukarano np. Sokratesa - zosta³ zmuszony do wypicia trucizny. I analizuj±c tak wiek po wieku historiê cywilizacji, trzeba przyznaæ, ¿e kara ¶mierci by³a wci±¿ powszechna i popularna. Za co karano? Ano za pobicie rodziców, z³orzeczenie im, cudzo³óstwo, morderstwa, sodomê, zdradê, bunt, gwa³ty, podpalenia, rabunki, fa³szowanie monet... Prawo Drakona (621 p.n.e.) przewidywa³o karê ¶mierci za wiêkszo¶æ wykroczeñ, nawet tych drobnych. Samo u¶miercanie wcale jednak nie by³o takie proste. Wyobra¼cie sobie bowiem, ¿e sznur, na którym miano powiesiæ skazañca musia³ mieæ odpowiedni± d³ugo¶æ. Inaczej urwa³by g³owê skazanemu. W sukurs jednak przysz³a królowa nauk i zaraz obmy¶lono sprytny wzór o stosunku masy cia³a do d³ugo¶ci szura. Nabijanie na pal te¿ nie nale¿a³o do naj³atwiejszych, za to z pewno¶ci± do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem. Koniec z ciekawostkami, teraz konkrety:
W 1977 Amnesty International rozpoczê³a kampaniê przeciwko karze ¶mierci i w efekcie do koñca XX wieku wiêkszo¶æ pañstw demokratycznych znios³a ten sposób kary. W Polsce przestano karaæ ¶mierci± w roku 1988 roku, a ustawowo zniesiona zosta³a w 1998 r. Jednak nadal stosowana jest w ok. 60 krajach na ¶wiecie m.in. w USA (gdzie skazany na ¶mieræ - i, o dziwo, ¿e chodzi mi tu o Michaela Scofielda xD - mo¿e wybraæ sobie sposób wykonania kary), Chinach (gdzie mo¿esz zostaæ u¶miercony za niep³acenie podatku VAT, czy te¿ kradzie¿ krowy), Japonii, Korei P³d., Arabii Saudyjskiej, Iranie (gdzie zostaniesz ukamienowany za trzykrotne przy³apanie na pijañstwie), Singapurze (gdzie karze siê ¶mierci± tylko w pi±tki^^), Malezji. W Europie jedynym krajem, gdzie stosuje siê karê ¶mierci jest Bia³oru¶. A jak bêdzie w Polsce? Czy kara ¶mierci zostanie przywrócona? Pan Prezes Rady Ministrów ma dosyæ sprecyzowane pogl±dy: "Znoszenie kary ¶mierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercê z góry, w znacznie lepszej sytuacji ni¿ ofiarê. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje ¿ycia, choæ sam mo¿e odebraæ je drugiemu cz³owiekowi.", "Jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek." - Jaros³aw Kaczyñski, "Czas na zmiany". Ale mo¿e zmieni³ ju¿ zdanie, gdy¿ powiedzia³ to jakie¶ 15 lat temu.
Ja mam bardzo mieszane uczucia co do u¶miercania przestêpców. Nie wiem, które stanowisko w tej sprawie obj±æ, choæ trochê bardziej sk³aniam siê do przeciwników kary ¶mierci.
A co Wy my¶licie o karze ¶mierci? Powinna byæ stosowana czy nie?
Edytowane przez Vayamess dnia 18.05.2008 10:57

Prefix u¿ytkownikaFilemona
Ja jestem raczej przeciw karze ¶mierci. Ka¿dy ma prawo do ¿ycia. Chyba, ¿e w przypadku seryjnych morderców, którzy ju¿ niejednokrotnie uciekli z wiêzienia. Ludzi nie powinno siê zabijaæ z innych powodów. W³a¶ciwie w ogóle nie powinno siê tego robiæ. Ale w niektórych przypadkach to nie ma wyj¶cia.

PS Vay, nie wspomnia³a¶ o bardzo wa¿nym przyk³adzie. W staro¿ytnym Egipcie karano ¶mierci± tego, kto zabi³ kota. To brzmi sensownie. ;)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaFilemona dnia 18.05.2008 11:22

http://www.krollewpbf.aaf.pl/
Prefix u¿ytkownikaLady Mary Jane
¦wietny temat. Moim zdaniem kary ¶mierci nie powinno siê stosowaæ w ¿adnym kraju na ¶wiecie. Nie do¶æ, ¿e jest to odbieranie ¿ycia cz³owiekowi, to jeszcze jest to odbieranie ¿ycia w sposób ca³kowicie nielogiczny. Fakt- seryjni mordercy powinni ponie¶æ kary okrutne, ale nie powinno siê z pe³n± ¶wiadomo¶ci± ich zabijaæ. ¦mierc na krze¶le, przez powieszenie, wstrzykniêcie trucizny czy ukamienowanie jest czym¶ tak bardzo niemoralnym, ¿e nie mo¿na sobie tego wyobraziæ. ¯ycie mo¿e odebraæ cz³owiekowi tylko Bóg. Nikt inny. Osobi¶cie, zawsze bêdê przeciwko karze ¶mierci, nawet gdyby to by³ nie wiem jaki mord. Uwa¿am, ¿e osoby, które pope³ni³y nawet najstraszniejsze zbrodnie, powinny byæ skazywane na karê do¿ywocia, ale nie ¶mierci. Ludzie mog± przetrzymywac ich w nasjtraszniejszych wiêzieniach, za³amaæ psychicznie, ale nie zabijaæ. ¦mieræ, to nie jest 'kara' - ¶mieræ to konieczno¶æ, która kiedy¶ i tak bêdzie musia³a nast±piæ. Wed³ug mnie nie jest kar± skracanie ¿ycia cz³owieka, który i tak nie ma ju¿ nic do stracenia.

Dziêkujê.
Chcê z Tob± przej¶æ przez piek³o...

Prefix u¿ytkownikaE-Vaire
¯ycie mo¿e odebraæ cz³owiekowi tylko Bóg.

Ale¿ oczywi¶¶cie...

Dla mnie kara ¶mierci jest bezsensowna ;] O wiele gorsz± jest odsiadywanie do¿ywocia, ¶wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie wyjdzie siê na wolno¶æ. Tacy ludzie CHC¡ ¶mierci. A jakie¶ trucizny, ¶ciêcia czy powieszenia - pff. Chyba ka¿dy przestêpca wola³by umrzeæ ni¿ siedzieæ kilkadziesi±t lat w jakiej¶ celi. Je¶li kto¶ na przyk³ad zabi³ inn± osob± to powinien ponie¶æ karê wiêksz± ni¿ los, który spotka³ ofiarê.

ishar
Skracaj±c do minimum:
Zdecydowanie za kar± ¶mierci w przypadkach szczególnego okrucieñstwa, w pe³ni umy¶lnego i zaplanowanego dzia³ania, na które s± niepodwa¿alne dowody.
Do¿ywocie to za ma³o - po co ¶cierwo ma paso¿ytowaæ na moich podatkach?

ishar, nie s±dzisz, ¿e kara ¶mierci to kara dosyæ krótka? Nie zak³adajcie, ¿e po ¶mierci spotka go jakie¶ metaforyczne piek³o lub koniec istnienia. Je¶li pierwsze (wieczno¶æ kary - wspaniale!) to w porz±dku, niech i bêdzie kara ¶mierci. Je¶li ¶mieræ oznacza koniec istnienia to bez ró¿nicy facetowi jak zgin±³ skoro i tak pó¼niej nie pamiêta o tym. Ale. Je¶li ¶mierci± jest nic innego niæ po prostu istnienie sobie na drugim ¶wiecie to chyba cz³owiek by trochê ¿a³owa³ [je¶li nie jest psychopat±] tego co zrobi³ skoro odsiedzia³ za kratkami 60 lat.
Ale w ogóle, je¶li po smierci koñczymy ¿ywot na ziemi, a zaczynamy 'tam' to co za ró¿nica co zrobili¶my wcze¶niej? ;P

ishar
Pewnie, za niektóre mordy lekka ¶mieræ to zdecydowanie za ma³o. Zamkniêcie w celi na d³ugie lata mia³oby sens, ale nie teraz, gdy pobyt w wiêzieniu wygl±da znacznie lepiej ni¿ w obozach pracy, wiê¼niowie miewaj± lepiej ni¿ bezdomni czêsto. Paradoksalnie szczególnie w krajach o wysokim rozwoju cywilizacyjnym i przestrzegaj±cych prawa cz³owieka. A na wiê¼nia idzie gruba kasa, ¿eby go zresocjalizowaæ, w wiêzieniach maj± oni przecie¿ zajêcia, pracê itd. Owszem zamkniêcie w izolatce ze szczurami bardzo by mi siê podoba³o, po 3 tygodniach usuniêcie nad¿artego truch³a i kolejny delikwent do niej trafia. Oszczêdno¶æ ¶rodków i korzy¶æ w postaci definitywnego usuniêcia szkodliwego elementy ze ¶rodowiska. Jak z utylizacj± odpadów...
Dlatego preferujê usuwanie - raz, a dobrze, jak najni¿szym kosztem. Nie ulegaj±c te¿ niepotrzebnemu zezwierzêceniu, nie bêdziemy teraz nikogo torturowaæ.
Edytowane przez ishar dnia 18.05.2008 16:50

Te¿ racja wiêc wniosek - najlepsz± kar± by³oby zamkniêcie w wiêzieniu, ale w okropnych warunkach, a jednocze¶nie nie a¿ tak trudnych, ¿eby przestêpca nie zgin±³. Ale w wiêzieniach co raz lepiej. Ale nadal nie jestem pewna co jest gorsze, lekka ¶mieræ czy zamkniêcie do ¶mierci naturalnej. Ani to, ani to nie jest prawdziw± karê.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaE-Vaire dnia 18.05.2008 17:21

Kapitan menel
Kara ¶mierci mo¿e nie bo nikt nie ma prawa odbieraæ innej osobie ¿ycia.Bardziej bym by³ sk³onny karze Pozbawienie wolno¶ci do koñca ¿ycia.To jest gorsze ni¿ kara ¶mierci poniew¿ ma siê tê ¶wiadomo¶æ ¿e do koñca ¿ycia nie wyjdzie siê na wolno¶æ.
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszê poprawnie po polsku.<-- A czy Ty mo¿esz powiedzieæ to samo?

Kapitan Menel, dlaczego powtarzasz moje s³owa?

Dla mnie kara ¶mierci jest bezsensowna ;] O wiele gorsz± jest odsiadywanie do¿ywocia, ¶wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie wyjdzie siê na wolno¶æ.

Bardziej bym by³ sk³onny karze Pozbawienie wolno¶ci do koñca ¿ycia.To jest gorsze ni¿ kara ¶mierci poniew¿ ma siê tê ¶wiadomo¶æ ¿e do koñca ¿ycia nie wyjdzie siê na wolno¶æ.

Prefix u¿ytkownikaMistrzyni_Afrytow
E- V, mo¿e my¶licie podobnie? Wielu ludzi ma podobne zdanie do Twojego. Kiedy¶ przeprowadza³am ankietê, w³a¶nie na ten temat. Ponad 80% odpowiada³o w³a¶nie tak, jak Ty teraz napisa³a¶, lub ¿e tylko Bóg ( albo nikt, zale¿y od wiary ) nie ma prawa odbieraæ drugiemu cz³owiekowi ¿ycia. Tylko poszczególne jednostki zgodzi³yby siê na ten czyn pod pewnym "ale". Jednak chcia³aby zaznaczyæ, i¿ przewa¿nie tamci ludzie nie zastanawiali siê zbyt d³ugo nad odpowiedzi±. Czyli nie mieli czasu rozwa¿aæ aktualnej sytuacji w wiêzieniach i tak dalej. Zreszt± t± ankietê robi³am dosyæ dawno. Byæ mo¿e teraz odpowiedzi by³by zgo³a inne?
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaMistrzyni_Afrytow dnia 19.05.2008 19:23
"Powsta³em z nico¶ci, obra³em drogê ku wolno¶ci..."

img390.imageshack.us/img390/5254/10rt3.jpg
Bóg mu ju¿ nie ufa
Nie dotrzyma³ obietnicy
Nie stoi w szeregach anielskich
Sta³ siê nikim
Sta³ siê cz³owiekiem.

img517.imageshack.us/img517/1779/55708225ia2.png

Mam maniê: To ci±g³e s³ów kompletowanie. Tak by³o, jest i tak zostanie...

www.mhh.pl/portal/upload/editor/lolasz/Image/paktofonika_wstep.jpg
Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika

Do tych nale¿y jutrzejszy dzieñ,
Co nowych ³akn± zdobyczy.
Kto siê usuwa w ciszê i cieñ,
Ten siê do ¿ywych nie liczy.

A. Asnyk

Mówimy NIE stereoptypom.
Nie rozmawiam z osobami poni¿ej 150 IQ^^
Nie napiszê "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widaæ.
Gra pozorów. To co¶ co lubie.
Chcesz mnie poznaæ? Powodzenia...
Wiesz co siê liczy?

img403.imageshack.us/img403/6435/20hh3.jpg

Dew neh loh moh na wszystkich zatwardzia³ych w swych przekonaniach.

Dam ci jedno takie s³owo i jeden taki dzieñ
Mam ogieñ który p³onie i rozrywa cieñ,
Znam chwile co jak nó¿ przecinaj± sznur,
Dam ci jedno takie s³owo które zburzy mur...

Odciêli anio³om skrzyd³a
bo dawa³y wolno¶æ.
Odarli z ich szat
gdy¿ za piêkne by³y.
Obrzucili je b³otem
bo bia³± skórê mia³y
Teraz stoj±
Ranne, nagie, brudne
lecz nadal doskona³e...

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

"Bo nie si³a lecz charakter daje nam przewagê..."

Marcelina Bekeczna

Adrian
Agnieszka
Angela
Burzowa Chmurka^^
Clover
Dominika
Karolina
Krzysiu
Madzia
Marta
Micha³
Natalia
Ola
Sebastian

To nie lista przyjació³. To osoby, które na d³ugo utkwi± w mej pamiêci... =*

img291.imageshack.us/img291/6815/61zx6.jpg

Bo ja jestem Bogiem
U¶wiadom to sobie
Ty te¿ jeste¶ Bogiem
Tylko wyobra¼ to sobie
S³yszysz s³owa od których w³os je¿y siê na g³owie...

O rany rany
Jestem niepokonany

$skromny i bystry
$Szczery do bólu
$¯e a¿ przezroczysty
$W pe³ni poczytalny
$Za czyny swe odpowiedzialny
$Jak Ty nieprzemakalny
$Wyprzedza ¶wiat realny
$Da przep³yw momentalny, Energiê, cios werbalny
$Eksperymentalny
$W sposób niekonwencjonalny g³oszê tre¶ci, s³uchaj proszê
$Trafiam ciê w punkt centralny
$Wiedz ¿e niepewno¶ci sp³oszê
$Gniew boski jest nieobliczalny
$Unoszê ciê, bo z góry widok kapitalny....
$Widzê, widzê, widzê. Wiêcej wiem wiêcej. Tak to jest mniej wiêcej
$ Lekko jak hel nape³niam trwog±, i zapewniam jak wrogom kontakt z pod³og±. Tw± dozgonn± chêæ dorównania swym bogom

img261.imageshack.us/img261/7295/aniol2ci6.jpg
Bo¿e, ludzie starzej± siê, marzenia nikn±
Ja chce tylko swoim bliski zapewniæ wszystko.
Mam jedn± sprawê ca³kiem osobist±
Czasem ju¿ nie potrafiê ¿yæ z t± my¶l±
To czego pragnê od lat to dla mnie wszystko
Bo¿e, my¶lê ¿e mogê nazwaæ to modlitw±...

Co przysz³o odejdzie, upadnie co powsta³o
Jutro bêdzie du¿o tego czego dzi¶ jest ma³o
Ja i ¶wiat t± ca³o¶æ mam
I co by siê nie dzia³o dalej gram

Oddajmy ho³d Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany...
http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=related

jestem jebanym debilem - Kto¶ tu mi siê na profil w³ama³, MIMID!

Prefix u¿ytkownikafan Lupina
Nabijanie na pal te¿ nie nale¿a³o do naj³atwiejszych, za to z pewno¶ci± do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem.

Kiedy¶ czyta³em o tym na Wikipedii. My¶la³em, ¿e zwymiotujê. Niestety tak karano przestêpców w dawnych czasach. A za³amanie rdzenia krêgowego, jak w przypadku powieszenia to równie¿ nieludzkie, jak inne metody kary. Czyta³em gdzie¶, ¿e jest kilku katów i tylko jeden naciska w³a¶ciwy guzik, ale to chyba w przypadku zastrzyku trucizny.

Ja jestem przeciwko karze ¶mierci, przecie¿ to do jasnej ciasnej odebranie ¿ycie drugiemu cz³owiekowi. Owszem, przestêpcy powinnie byæ karani, ale nie w ten sposób. Co najwy¿ej kar± do¿ywocia, by nie wyszlli ju¿ wiêcej na wolno¶æ.

Jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek.

W tym masz racjê Vayamess, choæ ja mam pomys³, aby np. sfingowaæ, ¿e przestêpca zostaje skazany na ¶mieræ, a w rzeczywisto¶ci odsiaduje do¿ywocie. Jednak czy nasza dyskusja mo¿e co¶ zmieniæ.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikafan Lupina dnia 19.05.2008 19:39

www.blednyrycerz.ddl2.pl
Thonks
fan lupina napisa³:
W tym masz racjê Vayamess, choæ ja mam pomys³, aby np. sfingowaæ, ¿e przestêpca zostaje skazany na ¶mieræ, a w rzeczywisto¶ci odsiaduje do¿ywocie

Nie wiem czy to mia³oby jakikolwiek sens, bo przynjamniej dla mnie do¿ywotnie odsiadywanie kary w wiêzieniu by³oby gorsze ni¿ ¶mieræ. ¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna.

A co do kary ¶mierci uwa¿am, ¿e nie powinno siê jej stosowaæ. NIKT nie ma prawa odbieraæ ¿ycia drugiemu cz³owiekowi.
Edytowane przez Thonks dnia 19.05.2008 20:13

Prefix u¿ytkownikaMistrzyni_Afrytow
"Znoszenie kary ¶mierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercê z góry, w znacznie lepszej sytuacji ni¿ ofiarê. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje ¿ycia, choæ sam mo¿e odebraæ je drugiemu cz³owiekowi."

Odbieraj±c komu¶ ¿ycie sami stajemy siê mordercami. Dlaczego wiêc tak¿e mamy uzyskaæ gwarancje do ¿ycia, choæ samemu mo¿emy je odebraæ drugiemu cz³owiekowi? I tak tworzy siê b³êdne ko³o...

Co do samej kary ¶mierci. Je¶li ju¿ mia³aby istnieæ to wiadomo - w warunkach humanitarnych. Dobrym przyk³adem kary ¶mierci jest film "Zielona mila". Tam mo¿emy dostrzec minus takiego postêpowania. Cz³owiek jak wiadomo jest istot± nie nieomyln±. Skoro wspó³cze¶nie do wiêzienia trafia wiele ludzi niewinnych, to tak samo wielu niewinnych by umiera³o - za nic.
Nie jestem te¿ za zabijaniem z tak b³ahych powodów jak niep³acenie podatków, czy przy³apanie trzy razy na pijañstwie ( choæ to mo¿na by jeszcze na upartego wyt³umaczyæ. Pijak i tak prêdzej, czy pó¼niej umrze, po co ma zawadzaæ spo³eczeñstwu?^^).
Zgadzam siê z E-Vaire. Najlepsz± kar± by³y okropne warunki w wiêzieniach, takie aby przestêpcy mogliby zapamiêtaæ do koñca ¿ycia jak ogromn± i straszn± karê ponie¶li za swoje wyczyny.

EDIT: Tonks mi siê wepchnê³a^^

¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna.

Przewa¿nie tacy najwiêksi zbrodniarze prawdê mówi±c nic sobie z tego nie robi±. A w wiêzieniu czeka na nich wiele atrakcji... i nie mówiê tu tylko o tym co pokazuj± na filmach =)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaMistrzyni_Afrytow dnia 19.05.2008 20:20
"Powsta³em z nico¶ci, obra³em drogê ku wolno¶ci..."

img390.imageshack.us/img390/5254/10rt3.jpg
Bóg mu ju¿ nie ufa
Nie dotrzyma³ obietnicy
Nie stoi w szeregach anielskich
Sta³ siê nikim
Sta³ siê cz³owiekiem.

img517.imageshack.us/img517/1779/55708225ia2.png

Mam maniê: To ci±g³e s³ów kompletowanie. Tak by³o, jest i tak zostanie...

www.mhh.pl/portal/upload/editor/lolasz/Image/paktofonika_wstep.jpg
Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika

Do tych nale¿y jutrzejszy dzieñ,
Co nowych ³akn± zdobyczy.
Kto siê usuwa w ciszê i cieñ,
Ten siê do ¿ywych nie liczy.

A. Asnyk

Mówimy NIE stereoptypom.
Nie rozmawiam z osobami poni¿ej 150 IQ^^
Nie napiszê "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widaæ.
Gra pozorów. To co¶ co lubie.
Chcesz mnie poznaæ? Powodzenia...
Wiesz co siê liczy?

img403.imageshack.us/img403/6435/20hh3.jpg

Dew neh loh moh na wszystkich zatwardzia³ych w swych przekonaniach.

Dam ci jedno takie s³owo i jeden taki dzieñ
Mam ogieñ który p³onie i rozrywa cieñ,
Znam chwile co jak nó¿ przecinaj± sznur,
Dam ci jedno takie s³owo które zburzy mur...

Odciêli anio³om skrzyd³a
bo dawa³y wolno¶æ.
Odarli z ich szat
gdy¿ za piêkne by³y.
Obrzucili je b³otem
bo bia³± skórê mia³y
Teraz stoj±
Ranne, nagie, brudne
lecz nadal doskona³e...

"Bo nie si³a lecz charakter daje nam przewagê..."

Marcelina Bekeczna

Adrian
Agnieszka
Angela
Burzowa Chmurka^^
Clover
Dominika
Karolina
Krzysiu
Madzia
Marta
Micha³
Natalia
Ola
Sebastian

To nie lista przyjació³. To osoby, które na d³ugo utkwi± w mej pamiêci... =*

img291.imageshack.us/img291/6815/61zx6.jpg

Bo ja jestem Bogiem
U¶wiadom to sobie
Ty te¿ jeste¶ Bogiem
Tylko wyobra¼ to sobie
S³yszysz s³owa od których w³os je¿y siê na g³owie...

O rany rany
Jestem niepokonany

$skromny i bystry
$Szczery do bólu
$¯e a¿ przezroczysty
$W pe³ni poczytalny
$Za czyny swe odpowiedzialny
$Jak Ty nieprzemakalny
$Wyprzedza ¶wiat realny
$Da przep³yw momentalny, Energiê, cios werbalny
$Eksperymentalny
$W sposób niekonwencjonalny g³oszê tre¶ci, s³uchaj proszê
$Trafiam ciê w punkt centralny
$Wiedz ¿e niepewno¶ci sp³oszê
$Gniew boski jest nieobliczalny
$Unoszê ciê, bo z góry widok kapitalny....
$Widzê, widzê, widzê. Wiêcej wiem wiêcej. Tak to jest mniej wiêcej
$ Lekko jak hel nape³niam trwog±, i zapewniam jak wrogom kontakt z pod³og±. Tw± dozgonn± chêæ dorównania swym bogom

img261.imageshack.us/img261/7295/aniol2ci6.jpg
Bo¿e, ludzie starzej± siê, marzenia nikn±
Ja chce tylko swoim bliski zapewniæ wszystko.
Mam jedn± sprawê ca³kiem osobist±
Czasem ju¿ nie potrafiê ¿yæ z t± my¶l±
To czego pragnê od lat to dla mnie wszystko
Bo¿e, my¶lê ¿e mogê nazwaæ to modlitw±...

Co przysz³o odejdzie, upadnie co powsta³o
Jutro bêdzie du¿o tego czego dzi¶ jest ma³o
Ja i ¶wiat t± ca³o¶æ mam
I co by siê nie dzia³o dalej gram

Oddajmy ho³d Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany...
http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=related

jestem jebanym debilem - Kto¶ tu mi siê na profil w³ama³, MIMID!

ishar
A co do kary ¶mierci uwa¿am, ¿e nie powinno siê jej stosowaæ. NIKT nie ma prawa odbieraæ ¿ycia drugiemu cz³owiekowi.

Nikt nie ma te¿ prawa kra¶æ i ograniczaæ drugiemu wolno¶ci. Dziwne, ¿e tak wielu ludzi sobie nic z tego nie robi. Ale có¿, niektórym to siê widaæ podoba. Nadstawiajcie policzki dalej:rol:

Macie, ludziska, wielkie serca, którzy tak mówcie. I pewnie równie twarde dupy, od czêstego kopania.

Straszne warunki i perspektywa spêdzenia reszty ¿ycia w wiêzieniu musi byæ przera¿aj±ca. Banialuki, jak czêsto s³yszycie o samobójstwach, lub chocia¿ ich próbach, w wiêzieniach?
Zaiste, pewnie my¶licie, ¿e trudno siê zabiæ pod okiem stra¿ników?:rol:

Ogniem i mieczem, ¶mieræ za ¶mieræ.
Babiloñczycy byli o krok do przodu przed nami;)

Thonks
ishar napisa³:
Nikt nie ma te¿ prawa kra¶æ i ograniczaæ drugiemu wolno¶ci

No w³a¶nie, dlatego takie rzeczy s± karane wiêzieniem i s³usznie. Niewielu jest ludzi, którzy uwa¿aj±, ¿e za takiego rzeczy nie powinno siê ponosiæ konsekwencji. I nie wielu jest te¿ takich, ktorzy bêd± siê nadstawiaæ i nie reagowaæ w takich sytuacjach.

ishar napisa³:
Straszne warunki i perspektywa spêdzenia reszty ¿ycia w wiêzieniu musi byæ przera¿aj±ca. Banialuki, jak czêsto s³yszycie o samobójstwach, lub chocia¿ ich próbach, w wiêzieniach? Zaiste, pewnie my¶licie, ¿e trudno siê zabiæ pod okiem stra¿ników?

Nie, pope³nienie samobójstwa w wiêzieniu nie jest zbytnio trudno¶ci±. Jak kto¶ chce to tak zrobi. Zda¿aj± siê takie przypadki co ¶wiadczy o tym, ¿e ¶mieræ jest mniejsz± kar± ni¿ odsiadywanie d³ugoletniego lub do¿ywotniego wyroku. Tylko, gdy wiêzieñ pope³nia samobójstwo nikt (kto w przypadku kary ¶mierci musia³by wykonaæ wyrok) nie musi ¿yæ ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e zabi³ drugiego cz³owieka. Chocia¿ napewno s± te¿ ludzie, którym ta ¶wiadomo¶æ wcale nie przeskadza.

Prefix u¿ytkownikafan Lupina
Thonks, ja mia³em na my¶li, ¿e, jak to powiedzia³ Kaczyñski"jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek". Gdyby np. przestêpca zabi³ kogo¶, mo¿na wypu¶ciæ fa³szyw± plotkê, ¿e dosta³ karê ¶mierci, to by inni po prostu nie zabijali.

www.blednyrycerz.ddl2.pl
Ponad 80% odpowiada³o w³a¶nie tak, jak Ty teraz napisa³a¶, lub ¿e tylko Bóg ( albo nikt, zale¿y od wiary ) nie ma prawa odbieraæ drugiemu cz³owiekowi ¿ycia.

JA TAK nie napisa³am! Poza tym, je¶li Menel nie ma nic do dodania to nie musi siê tu udzielaæ. Niech czyta poprzednie posty i nie powtarza mnie. Zreszt±, my¶lê, ¿e CZYTA£ je.

przynjamniej dla mnie do¿ywotnie odsiadywanie kary w wiêzieniu by³oby gorsze ni¿ ¶mieræ. ¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna.

I znowu. Czy kto¶ jeszcze ma zamiar wtr±ciæ to co ja JU¯ NAPISA£AM?

Kiedy¶ czyta³em o tym na Wikipedii. My¶la³em, ¿e zwymiotujê.

Ale¶ ty wra¿liwy O.o

Prefix u¿ytkownikagne
I znowu. Czy kto¶ jeszcze ma zamiar wtr±ciæ to co ja JU¯ NAPISA£AM?

Tak, Ja powtórzê. Jest w naszym kraju co¶ takiego jak wolno¶æ s³owa i ka¿dy ma prawo wypowiedzieæ siê na ten temat, a fakt czy powtórzy twoje s³owa jest tu akurat najmniej wa¿ny. Nie jeste¶ pêpkiem ¶wiata. To forum s³u¿y do wyra¿ania w³asnych opini i nigdzie nie jest napisane, ¿e opinie maj± byæ ró¿ne od Twoich. Przestañ siê wywy¿szaæ. Z reszta nie pochlebiaj sobie, ¿e inni powtarzaj± Twoj± opiniê...

Ja jestem przeciwko karze ¶mierci. Uwa¿am, ¿e to nie ludzkie zabijaæ kogo¶. Ten ¶wiat jest juz i tak pe³en przemocy. Powinni¶my chyba z tym walczyæ. Rozumiem, ¿e przestêpców trzeba karaæ, ale nie zabijaæ. Czy my tez mamy staæ siê mordercami? Byæ mo¿e moje zdanie by³oby inne gdyby jaki¶ pedofil zgwa³ci³ moje dziecko (na razie nie mam dzieci jezyk To tylko taka hipoteza...). Kara do¿ywocia jest chyba jednak wystarczaj±ca. Odizolowanie od ludzi... I wcale nie musz± towarzyszyæ temu jakie¶ straszne warunki. Wystarczy ¿eby skazany poczu³ co straci³.
www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_C9HW0VT8HWB4j5ioQty4pa6Ex9wMeLs6.jpg

ishar
I ¿eby¶ ty p³aci³a za jego pobyt w warunkach lepszych, ni¿ bezdomni, czy nie jeden cz³owiek ¿yj±cy w biedzie. Na wiêzienia idzie gruba kasa. Przecie¿ nie ma ju¿ tak, ¿e wiê¼niowie siedz± ca³y dzieñ w celi z kiblem wy³±cznie. Nigdy nie s³yszeli¶cie o tym, jak niektórzy staraj± siê trafiæ z powrotem do pierdla, nie maj±c do czego wracaæ, bo nie musz±c siê o nic staraæ?

Nie okazuj lito¶ci, bo sama jej nie dost±pisz:rol:

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: