Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Kara ¶mierci
|
|
| Vayamess |
Dodany dnia 18.05.2008 10:47
|
![]() Postów: 718 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1822 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 29.11.07 |
Ukamienowanie, powieszenie, ukrzy¿owanie, duszenie, a w minionym wieku tak 'modne' (ugh, co za s³owo) w¶ród hitlerowców i nie tylko, rozstrzeliwanie - to tylko niektóre z form, jakie mo¿e przybraæ kara ¶mierci. ¦mieræ, jako sposób karania przestêpców by znany ju¿ od dawna, najdawniejsze wzmianki o nim znajduj± siê bodaj¿e w Starym Testamencie. Warto wspomnieæ, ¿e ¶mierci± ukarano np. Sokratesa - zosta³ zmuszony do wypicia trucizny. I analizuj±c tak wiek po wieku historiê cywilizacji, trzeba przyznaæ, ¿e kara ¶mierci by³a wci±¿ powszechna i popularna. Za co karano? Ano za pobicie rodziców, z³orzeczenie im, cudzo³óstwo, morderstwa, sodomê, zdradê, bunt, gwa³ty, podpalenia, rabunki, fa³szowanie monet... Prawo Drakona (621 p.n.e.) przewidywa³o karê ¶mierci za wiêkszo¶æ wykroczeñ, nawet tych drobnych. Samo u¶miercanie wcale jednak nie by³o takie proste. Wyobra¼cie sobie bowiem, ¿e sznur, na którym miano powiesiæ skazañca musia³ mieæ odpowiedni± d³ugo¶æ. Inaczej urwa³by g³owê skazanemu. W sukurs jednak przysz³a królowa nauk i zaraz obmy¶lono sprytny wzór o stosunku masy cia³a do d³ugo¶ci szura. Nabijanie na pal te¿ nie nale¿a³o do naj³atwiejszych, za to z pewno¶ci± do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem. Koniec z ciekawostkami, teraz konkrety: W 1977 Amnesty International rozpoczê³a kampaniê przeciwko karze ¶mierci i w efekcie do koñca XX wieku wiêkszo¶æ pañstw demokratycznych znios³a ten sposób kary. W Polsce przestano karaæ ¶mierci± w roku 1988 roku, a ustawowo zniesiona zosta³a w 1998 r. Jednak nadal stosowana jest w ok. 60 krajach na ¶wiecie m.in. w USA (gdzie skazany na ¶mieræ - i, o dziwo, ¿e chodzi mi tu o Michaela Scofielda xD - mo¿e wybraæ sobie sposób wykonania kary), Chinach (gdzie mo¿esz zostaæ u¶miercony za niep³acenie podatku VAT, czy te¿ kradzie¿ krowy), Japonii, Korei P³d., Arabii Saudyjskiej, Iranie (gdzie zostaniesz ukamienowany za trzykrotne przy³apanie na pijañstwie), Singapurze (gdzie karze siê ¶mierci± tylko w pi±tki^^), Malezji. W Europie jedynym krajem, gdzie stosuje siê karê ¶mierci jest Bia³oru¶. A jak bêdzie w Polsce? Czy kara ¶mierci zostanie przywrócona? Pan Prezes Rady Ministrów ma dosyæ sprecyzowane pogl±dy: "Znoszenie kary ¶mierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercê z góry, w znacznie lepszej sytuacji ni¿ ofiarê. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje ¿ycia, choæ sam mo¿e odebraæ je drugiemu cz³owiekowi.", "Jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek." - Jaros³aw Kaczyñski, "Czas na zmiany". Ale mo¿e zmieni³ ju¿ zdanie, gdy¿ powiedzia³ to jakie¶ 15 lat temu. Ja mam bardzo mieszane uczucia co do u¶miercania przestêpców. Nie wiem, które stanowisko w tej sprawie obj±æ, choæ trochê bardziej sk³aniam siê do przeciwników kary ¶mierci. A co Wy my¶licie o karze ¶mierci? Powinna byæ stosowana czy nie? Edytowane przez Vayamess dnia 18.05.2008 10:57 |
|
|
|
Filemona |
Dodany dnia 18.05.2008 11:22
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 1077 Dom: RavenclawPunkty: 2089 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 10.03.07 |
Ja jestem raczej przeciw karze ¶mierci. Ka¿dy ma prawo do ¿ycia. Chyba, ¿e w przypadku seryjnych morderców, którzy ju¿ niejednokrotnie uciekli z wiêzienia. Ludzi nie powinno siê zabijaæ z innych powodów. W³a¶ciwie w ogóle nie powinno siê tego robiæ. Ale w niektórych przypadkach to nie ma wyj¶cia. PS Vay, nie wspomnia³a¶ o bardzo wa¿nym przyk³adzie. W staro¿ytnym Egipcie karano ¶mierci± tego, kto zabi³ kota. To brzmi sensownie. ;) Edytowane przez Filemona dnia 18.05.2008 11:22
|
|
|
|
Lady Mary Jane |
Dodany dnia 18.05.2008 16:15
|
![]() Postów: 541 Dom: RavenclawPunkty: 1379 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 31.03.08 |
¦wietny temat. Moim zdaniem kary ¶mierci nie powinno siê stosowaæ w ¿adnym kraju na ¶wiecie. Nie do¶æ, ¿e jest to odbieranie ¿ycia cz³owiekowi, to jeszcze jest to odbieranie ¿ycia w sposób ca³kowicie nielogiczny. Fakt- seryjni mordercy powinni ponie¶æ kary okrutne, ale nie powinno siê z pe³n± ¶wiadomo¶ci± ich zabijaæ. ¦mierc na krze¶le, przez powieszenie, wstrzykniêcie trucizny czy ukamienowanie jest czym¶ tak bardzo niemoralnym, ¿e nie mo¿na sobie tego wyobraziæ. ¯ycie mo¿e odebraæ cz³owiekowi tylko Bóg. Nikt inny. Osobi¶cie, zawsze bêdê przeciwko karze ¶mierci, nawet gdyby to by³ nie wiem jaki mord. Uwa¿am, ¿e osoby, które pope³ni³y nawet najstraszniejsze zbrodnie, powinny byæ skazywane na karê do¿ywocia, ale nie ¶mierci. Ludzie mog± przetrzymywac ich w nasjtraszniejszych wiêzieniach, za³amaæ psychicznie, ale nie zabijaæ. ¦mieræ, to nie jest 'kara' - ¶mieræ to konieczno¶æ, która kiedy¶ i tak bêdzie musia³a nast±piæ. Wed³ug mnie nie jest kar± skracanie ¿ycia cz³owieka, który i tak nie ma ju¿ nic do stracenia. Dziêkujê. Chcê z Tob± przej¶æ przez piek³o...
|
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 18.05.2008 16:25
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
¯ycie mo¿e odebraæ cz³owiekowi tylko Bóg. Ale¿ oczywi¶¶cie... Dla mnie kara ¶mierci jest bezsensowna ;] O wiele gorsz± jest odsiadywanie do¿ywocia, ¶wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie wyjdzie siê na wolno¶æ. Tacy ludzie CHC¡ ¶mierci. A jakie¶ trucizny, ¶ciêcia czy powieszenia - pff. Chyba ka¿dy przestêpca wola³by umrzeæ ni¿ siedzieæ kilkadziesi±t lat w jakiej¶ celi. Je¶li kto¶ na przyk³ad zabi³ inn± osob± to powinien ponie¶æ karê wiêksz± ni¿ los, który spotka³ ofiarê. |
|
|
|
| ishar |
Dodany dnia 18.05.2008 16:27
|
![]() Postów: 243 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1645 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Skracaj±c do minimum: Zdecydowanie za kar± ¶mierci w przypadkach szczególnego okrucieñstwa, w pe³ni umy¶lnego i zaplanowanego dzia³ania, na które s± niepodwa¿alne dowody. Do¿ywocie to za ma³o - po co ¶cierwo ma paso¿ytowaæ na moich podatkach? |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 18.05.2008 16:34
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
ishar, nie s±dzisz, ¿e kara ¶mierci to kara dosyæ krótka? Nie zak³adajcie, ¿e po ¶mierci spotka go jakie¶ metaforyczne piek³o lub koniec istnienia. Je¶li pierwsze (wieczno¶æ kary - wspaniale!) to w porz±dku, niech i bêdzie kara ¶mierci. Je¶li ¶mieræ oznacza koniec istnienia to bez ró¿nicy facetowi jak zgin±³ skoro i tak pó¼niej nie pamiêta o tym. Ale. Je¶li ¶mierci± jest nic innego niæ po prostu istnienie sobie na drugim ¶wiecie to chyba cz³owiek by trochê ¿a³owa³ [je¶li nie jest psychopat±] tego co zrobi³ skoro odsiedzia³ za kratkami 60 lat. Ale w ogóle, je¶li po smierci koñczymy ¿ywot na ziemi, a zaczynamy 'tam' to co za ró¿nica co zrobili¶my wcze¶niej? ;P |
|
|
|
| ishar |
Dodany dnia 18.05.2008 16:50
|
![]() Postów: 243 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1645 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 26.08.07 |
Pewnie, za niektóre mordy lekka ¶mieræ to zdecydowanie za ma³o. Zamkniêcie w celi na d³ugie lata mia³oby sens, ale nie teraz, gdy pobyt w wiêzieniu wygl±da znacznie lepiej ni¿ w obozach pracy, wiê¼niowie miewaj± lepiej ni¿ bezdomni czêsto. Paradoksalnie szczególnie w krajach o wysokim rozwoju cywilizacyjnym i przestrzegaj±cych prawa cz³owieka. A na wiê¼nia idzie gruba kasa, ¿eby go zresocjalizowaæ, w wiêzieniach maj± oni przecie¿ zajêcia, pracê itd. Owszem zamkniêcie w izolatce ze szczurami bardzo by mi siê podoba³o, po 3 tygodniach usuniêcie nad¿artego truch³a i kolejny delikwent do niej trafia. Oszczêdno¶æ ¶rodków i korzy¶æ w postaci definitywnego usuniêcia szkodliwego elementy ze ¶rodowiska. Jak z utylizacj± odpadów... Dlatego preferujê usuwanie - raz, a dobrze, jak najni¿szym kosztem. Nie ulegaj±c te¿ niepotrzebnemu zezwierzêceniu, nie bêdziemy teraz nikogo torturowaæ. Edytowane przez ishar dnia 18.05.2008 16:50 |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 18.05.2008 17:03
|
Te¿ racja wiêc wniosek - najlepsz± kar± by³oby zamkniêcie w wiêzieniu, ale w okropnych warunkach, a jednocze¶nie nie a¿ tak trudnych, ¿eby przestêpca nie zgin±³. Ale w wiêzieniach co raz lepiej. Ale nadal nie jestem pewna co jest gorsze, lekka ¶mieræ czy zamkniêcie do ¶mierci naturalnej. Ani to, ani to nie jest prawdziw± karê. Edytowane przez E-Vaire dnia 18.05.2008 17:21
|
|
|
|
| Kapitan menel |
Dodany dnia 19.05.2008 15:42
|
![]() Ostrze¿enia: 2 Postów: 190 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 388 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 14.09.07 |
Kara ¶mierci mo¿e nie bo nikt nie ma prawa odbieraæ innej osobie ¿ycia.Bardziej bym by³ sk³onny karze Pozbawienie wolno¶ci do koñca ¿ycia.To jest gorsze ni¿ kara ¶mierci poniew¿ ma siê tê ¶wiadomo¶æ ¿e do koñca ¿ycia nie wyjdzie siê na wolno¶æ. |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 19.05.2008 18:03
|
Kapitan Menel, dlaczego powtarzasz moje s³owa? Dla mnie kara ¶mierci jest bezsensowna ;] O wiele gorsz± jest odsiadywanie do¿ywocia, ¶wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie wyjdzie siê na wolno¶æ. Bardziej bym by³ sk³onny karze Pozbawienie wolno¶ci do koñca ¿ycia.To jest gorsze ni¿ kara ¶mierci poniew¿ ma siê tê ¶wiadomo¶æ ¿e do koñca ¿ycia nie wyjdzie siê na wolno¶æ.
|
|
|
|
Mistrzyni_Afrytow |
Dodany dnia 19.05.2008 19:22
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 461 Dom: RavenclawPunkty: 702 Ranga: Prefekt Ravenclawu Data rejestracji: 04.03.08 |
E- V, mo¿e my¶licie podobnie? Wielu ludzi ma podobne zdanie do Twojego. Kiedy¶ przeprowadza³am ankietê, w³a¶nie na ten temat. Ponad 80% odpowiada³o w³a¶nie tak, jak Ty teraz napisa³a¶, lub ¿e tylko Bóg ( albo nikt, zale¿y od wiary ) nie ma prawa odbieraæ drugiemu cz³owiekowi ¿ycia. Tylko poszczególne jednostki zgodzi³yby siê na ten czyn pod pewnym "ale". Jednak chcia³aby zaznaczyæ, i¿ przewa¿nie tamci ludzie nie zastanawiali siê zbyt d³ugo nad odpowiedzi±. Czyli nie mieli czasu rozwa¿aæ aktualnej sytuacji w wiêzieniach i tak dalej. Zreszt± t± ankietê robi³am dosyæ dawno. Byæ mo¿e teraz odpowiedzi by³by zgo³a inne? Edytowane przez Mistrzyni_Afrytow dnia 19.05.2008 19:23
"Powsta³em z nico¶ci, obra³em drogê ku wolno¶ci..."
Bóg mu ju¿ nie ufa Nie dotrzyma³ obietnicy Nie stoi w szeregach anielskich Sta³ siê nikim Sta³ siê cz³owiekiem. ![]() Mam maniê: To ci±g³e s³ów kompletowanie. Tak by³o, jest i tak zostanie... ![]() Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika Do tych nale¿y jutrzejszy dzieñ, Co nowych ³akn± zdobyczy. Kto siê usuwa w ciszê i cieñ, Ten siê do ¿ywych nie liczy. A. Asnyk Mówimy NIE stereoptypom. Nie rozmawiam z osobami poni¿ej 150 IQ^^ Nie napiszê "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widaæ. Gra pozorów. To co¶ co lubie. Chcesz mnie poznaæ? Powodzenia... Wiesz co siê liczy? ![]() Dew neh loh moh na wszystkich zatwardzia³ych w swych przekonaniach. Dam ci jedno takie s³owo i jeden taki dzieñ Mam ogieñ który p³onie i rozrywa cieñ, Znam chwile co jak nó¿ przecinaj± sznur, Dam ci jedno takie s³owo które zburzy mur... Odciêli anio³om skrzyd³a bo dawa³y wolno¶æ. Odarli z ich szat gdy¿ za piêkne by³y. Obrzucili je b³otem bo bia³± skórê mia³y Teraz stoj± Ranne, nagie, brudne lecz nadal doskona³e... ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ "Bo nie si³a lecz charakter daje nam przewagê..." Marcelina Bekeczna Adrian Agnieszka Angela Burzowa Chmurka^^ Clover Dominika Karolina Krzysiu Madzia Marta Micha³ Natalia Ola Sebastian To nie lista przyjació³. To osoby, które na d³ugo utkwi± w mej pamiêci... =* ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ![]() Bo ja jestem Bogiem U¶wiadom to sobie Ty te¿ jeste¶ Bogiem Tylko wyobra¼ to sobie S³yszysz s³owa od których w³os je¿y siê na g³owie... O rany rany Jestem niepokonany $skromny i bystry $Szczery do bólu $¯e a¿ przezroczysty $W pe³ni poczytalny $Za czyny swe odpowiedzialny $Jak Ty nieprzemakalny $Wyprzedza ¶wiat realny $Da przep³yw momentalny, Energiê, cios werbalny $Eksperymentalny $W sposób niekonwencjonalny g³oszê tre¶ci, s³uchaj proszê $Trafiam ciê w punkt centralny $Wiedz ¿e niepewno¶ci sp³oszê $Gniew boski jest nieobliczalny $Unoszê ciê, bo z góry widok kapitalny.... $Widzê, widzê, widzê. Wiêcej wiem wiêcej. Tak to jest mniej wiêcej $ Lekko jak hel nape³niam trwog±, i zapewniam jak wrogom kontakt z pod³og±. Tw± dozgonn± chêæ dorównania swym bogom ![]() Bo¿e, ludzie starzej± siê, marzenia nikn± Ja chce tylko swoim bliski zapewniæ wszystko. Mam jedn± sprawê ca³kiem osobist± Czasem ju¿ nie potrafiê ¿yæ z t± my¶l± To czego pragnê od lat to dla mnie wszystko Bo¿e, my¶lê ¿e mogê nazwaæ to modlitw±... Co przysz³o odejdzie, upadnie co powsta³o Jutro bêdzie du¿o tego czego dzi¶ jest ma³o Ja i ¶wiat t± ca³o¶æ mam I co by siê nie dzia³o dalej gram Oddajmy ho³d Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany... http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=relatedjestem jebanym debilem - Kto¶ tu mi siê na profil w³ama³, MIMID! |
|
|
|
fan Lupina |
Dodany dnia 19.05.2008 19:30
|
![]() Postów: 223 Dom: GryffindorPunkty: 3941 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 03.08.07 |
Nabijanie na pal te¿ nie nale¿a³o do naj³atwiejszych, za to z pewno¶ci± do jednych z okrutniejszych, przynajmniej moim zdaniem. Kiedy¶ czyta³em o tym na Wikipedii. My¶la³em, ¿e zwymiotujê. Niestety tak karano przestêpców w dawnych czasach. A za³amanie rdzenia krêgowego, jak w przypadku powieszenia to równie¿ nieludzkie, jak inne metody kary. Czyta³em gdzie¶, ¿e jest kilku katów i tylko jeden naciska w³a¶ciwy guzik, ale to chyba w przypadku zastrzyku trucizny. Ja jestem przeciwko karze ¶mierci, przecie¿ to do jasnej ciasnej odebranie ¿ycie drugiemu cz³owiekowi. Owszem, przestêpcy powinnie byæ karani, ale nie w ten sposób. Co najwy¿ej kar± do¿ywocia, by nie wyszlli ju¿ wiêcej na wolno¶æ. Jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek. W tym masz racjê Vayamess, choæ ja mam pomys³, aby np. sfingowaæ, ¿e przestêpca zostaje skazany na ¶mieræ, a w rzeczywisto¶ci odsiaduje do¿ywocie. Jednak czy nasza dyskusja mo¿e co¶ zmieniæ. Edytowane przez fan Lupina dnia 19.05.2008 19:39
|
|
|
|
| Thonks |
Dodany dnia 19.05.2008 20:12
|
![]() Postów: 669 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1252 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 14.06.07 |
fan lupina napisa³: W tym masz racjê Vayamess, choæ ja mam pomys³, aby np. sfingowaæ, ¿e przestêpca zostaje skazany na ¶mieræ, a w rzeczywisto¶ci odsiaduje do¿ywocie Nie wiem czy to mia³oby jakikolwiek sens, bo przynjamniej dla mnie do¿ywotnie odsiadywanie kary w wiêzieniu by³oby gorsze ni¿ ¶mieræ. ¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna. A co do kary ¶mierci uwa¿am, ¿e nie powinno siê jej stosowaæ. NIKT nie ma prawa odbieraæ ¿ycia drugiemu cz³owiekowi. Edytowane przez Thonks dnia 19.05.2008 20:13 |
|
|
|
Mistrzyni_Afrytow |
Dodany dnia 19.05.2008 20:16
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 461 Dom: RavenclawPunkty: 702 Ranga: Prefekt Ravenclawu Data rejestracji: 04.03.08 |
"Znoszenie kary ¶mierci jest nie tylko nielogiczne, ale i niemoralne. Stawia mordercê z góry, w znacznie lepszej sytuacji ni¿ ofiarê. Morderca automatycznie uzyskuje gwarancje ¿ycia, choæ sam mo¿e odebraæ je drugiemu cz³owiekowi." Odbieraj±c komu¶ ¿ycie sami stajemy siê mordercami. Dlaczego wiêc tak¿e mamy uzyskaæ gwarancje do ¿ycia, choæ samemu mo¿emy je odebraæ drugiemu cz³owiekowi? I tak tworzy siê b³êdne ko³o... Co do samej kary ¶mierci. Je¶li ju¿ mia³aby istnieæ to wiadomo - w warunkach humanitarnych. Dobrym przyk³adem kary ¶mierci jest film "Zielona mila". Tam mo¿emy dostrzec minus takiego postêpowania. Cz³owiek jak wiadomo jest istot± nie nieomyln±. Skoro wspó³cze¶nie do wiêzienia trafia wiele ludzi niewinnych, to tak samo wielu niewinnych by umiera³o - za nic. Nie jestem te¿ za zabijaniem z tak b³ahych powodów jak niep³acenie podatków, czy przy³apanie trzy razy na pijañstwie ( choæ to mo¿na by jeszcze na upartego wyt³umaczyæ. Pijak i tak prêdzej, czy pó¼niej umrze, po co ma zawadzaæ spo³eczeñstwu?^^). Zgadzam siê z E-Vaire. Najlepsz± kar± by³y okropne warunki w wiêzieniach, takie aby przestêpcy mogliby zapamiêtaæ do koñca ¿ycia jak ogromn± i straszn± karê ponie¶li za swoje wyczyny. EDIT: Tonks mi siê wepchnê³a^^ ¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna. Przewa¿nie tacy najwiêksi zbrodniarze prawdê mówi±c nic sobie z tego nie robi±. A w wiêzieniu czeka na nich wiele atrakcji... i nie mówiê tu tylko o tym co pokazuj± na filmach =) Edytowane przez Mistrzyni_Afrytow dnia 19.05.2008 20:20
"Powsta³em z nico¶ci, obra³em drogê ku wolno¶ci..."
Bóg mu ju¿ nie ufa Nie dotrzyma³ obietnicy Nie stoi w szeregach anielskich Sta³ siê nikim Sta³ siê cz³owiekiem. ![]() Mam maniê: To ci±g³e s³ów kompletowanie. Tak by³o, jest i tak zostanie... ![]() Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika Do tych nale¿y jutrzejszy dzieñ, Co nowych ³akn± zdobyczy. Kto siê usuwa w ciszê i cieñ, Ten siê do ¿ywych nie liczy. A. Asnyk Mówimy NIE stereoptypom. Nie rozmawiam z osobami poni¿ej 150 IQ^^ Nie napiszê "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widaæ. Gra pozorów. To co¶ co lubie. Chcesz mnie poznaæ? Powodzenia... Wiesz co siê liczy? ![]() Dew neh loh moh na wszystkich zatwardzia³ych w swych przekonaniach. Dam ci jedno takie s³owo i jeden taki dzieñ Mam ogieñ który p³onie i rozrywa cieñ, Znam chwile co jak nó¿ przecinaj± sznur, Dam ci jedno takie s³owo które zburzy mur... Odciêli anio³om skrzyd³a bo dawa³y wolno¶æ. Odarli z ich szat gdy¿ za piêkne by³y. Obrzucili je b³otem bo bia³± skórê mia³y Teraz stoj± Ranne, nagie, brudne lecz nadal doskona³e... ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ "Bo nie si³a lecz charakter daje nam przewagê..." Marcelina Bekeczna Adrian Agnieszka Angela Burzowa Chmurka^^ Clover Dominika Karolina Krzysiu Madzia Marta Micha³ Natalia Ola Sebastian To nie lista przyjació³. To osoby, które na d³ugo utkwi± w mej pamiêci... =* ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ![]() Bo ja jestem Bogiem U¶wiadom to sobie Ty te¿ jeste¶ Bogiem Tylko wyobra¼ to sobie S³yszysz s³owa od których w³os je¿y siê na g³owie... O rany rany Jestem niepokonany $skromny i bystry $Szczery do bólu $¯e a¿ przezroczysty $W pe³ni poczytalny $Za czyny swe odpowiedzialny $Jak Ty nieprzemakalny $Wyprzedza ¶wiat realny $Da przep³yw momentalny, Energiê, cios werbalny $Eksperymentalny $W sposób niekonwencjonalny g³oszê tre¶ci, s³uchaj proszê $Trafiam ciê w punkt centralny $Wiedz ¿e niepewno¶ci sp³oszê $Gniew boski jest nieobliczalny $Unoszê ciê, bo z góry widok kapitalny.... $Widzê, widzê, widzê. Wiêcej wiem wiêcej. Tak to jest mniej wiêcej $ Lekko jak hel nape³niam trwog±, i zapewniam jak wrogom kontakt z pod³og±. Tw± dozgonn± chêæ dorównania swym bogom ![]() Bo¿e, ludzie starzej± siê, marzenia nikn± Ja chce tylko swoim bliski zapewniæ wszystko. Mam jedn± sprawê ca³kiem osobist± Czasem ju¿ nie potrafiê ¿yæ z t± my¶l± To czego pragnê od lat to dla mnie wszystko Bo¿e, my¶lê ¿e mogê nazwaæ to modlitw±... Co przysz³o odejdzie, upadnie co powsta³o Jutro bêdzie du¿o tego czego dzi¶ jest ma³o Ja i ¶wiat t± ca³o¶æ mam I co by siê nie dzia³o dalej gram Oddajmy ho³d Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany... http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=relatedjestem jebanym debilem - Kto¶ tu mi siê na profil w³ama³, MIMID! |
|
|
|
| ishar |
Dodany dnia 19.05.2008 20:32
|
A co do kary ¶mierci uwa¿am, ¿e nie powinno siê jej stosowaæ. NIKT nie ma prawa odbieraæ ¿ycia drugiemu cz³owiekowi. Nikt nie ma te¿ prawa kra¶æ i ograniczaæ drugiemu wolno¶ci. Dziwne, ¿e tak wielu ludzi sobie nic z tego nie robi. Ale có¿, niektórym to siê widaæ podoba. Nadstawiajcie policzki dalej:rol: Macie, ludziska, wielkie serca, którzy tak mówcie. I pewnie równie twarde dupy, od czêstego kopania. Straszne warunki i perspektywa spêdzenia reszty ¿ycia w wiêzieniu musi byæ przera¿aj±ca. Banialuki, jak czêsto s³yszycie o samobójstwach, lub chocia¿ ich próbach, w wiêzieniach? Zaiste, pewnie my¶licie, ¿e trudno siê zabiæ pod okiem stra¿ników?:rol: Ogniem i mieczem, ¶mieræ za ¶mieræ. Babiloñczycy byli o krok do przodu przed nami ![]() |
|
|
|
| Thonks |
Dodany dnia 19.05.2008 20:56
|
![]() Postów: 669 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1252 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 14.06.07 |
ishar napisa³: Nikt nie ma te¿ prawa kra¶æ i ograniczaæ drugiemu wolno¶ci No w³a¶nie, dlatego takie rzeczy s± karane wiêzieniem i s³usznie. Niewielu jest ludzi, którzy uwa¿aj±, ¿e za takiego rzeczy nie powinno siê ponosiæ konsekwencji. I nie wielu jest te¿ takich, ktorzy bêd± siê nadstawiaæ i nie reagowaæ w takich sytuacjach. ishar napisa³: Straszne warunki i perspektywa spêdzenia reszty ¿ycia w wiêzieniu musi byæ przera¿aj±ca. Banialuki, jak czêsto s³yszycie o samobójstwach, lub chocia¿ ich próbach, w wiêzieniach? Zaiste, pewnie my¶licie, ¿e trudno siê zabiæ pod okiem stra¿ników? Nie, pope³nienie samobójstwa w wiêzieniu nie jest zbytnio trudno¶ci±. Jak kto¶ chce to tak zrobi. Zda¿aj± siê takie przypadki co ¶wiadczy o tym, ¿e ¶mieræ jest mniejsz± kar± ni¿ odsiadywanie d³ugoletniego lub do¿ywotniego wyroku. Tylko, gdy wiêzieñ pope³nia samobójstwo nikt (kto w przypadku kary ¶mierci musia³by wykonaæ wyrok) nie musi ¿yæ ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e zabi³ drugiego cz³owieka. Chocia¿ napewno s± te¿ ludzie, którym ta ¶wiadomo¶æ wcale nie przeskadza. |
|
|
|
fan Lupina |
Dodany dnia 19.05.2008 21:54
|
![]() Postów: 223 Dom: GryffindorPunkty: 3941 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 03.08.07 |
Thonks, ja mia³em na my¶li, ¿e, jak to powiedzia³ Kaczyñski"jest wielce prawdopodobne, ¿e w niektórych przypadkach przestêpca nie zabija³by, maj±c w perspektywie stryczek". Gdyby np. przestêpca zabi³ kogo¶, mo¿na wypu¶ciæ fa³szyw± plotkê, ¿e dosta³ karê ¶mierci, to by inni po prostu nie zabijali. |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 19.05.2008 22:20
|
Ponad 80% odpowiada³o w³a¶nie tak, jak Ty teraz napisa³a¶, lub ¿e tylko Bóg ( albo nikt, zale¿y od wiary ) nie ma prawa odbieraæ drugiemu cz³owiekowi ¿ycia. JA TAK nie napisa³am! Poza tym, je¶li Menel nie ma nic do dodania to nie musi siê tu udzielaæ. Niech czyta poprzednie posty i nie powtarza mnie. Zreszt±, my¶lê, ¿e CZYTA£ je. przynjamniej dla mnie do¿ywotnie odsiadywanie kary w wiêzieniu by³oby gorsze ni¿ ¶mieræ. ¦wiadomo¶æ, ¿e ju¿ nigdy nie bêde mog³a zobaczyæ nic innego tylko wnêtrze wiêzienia jest po prostu okropna. I znowu. Czy kto¶ jeszcze ma zamiar wtr±ciæ to co ja JU¯ NAPISA£AM? Kiedy¶ czyta³em o tym na Wikipedii. My¶la³em, ¿e zwymiotujê. Ale¶ ty wra¿liwy O.o |
|
|
|
gne |
Dodany dnia 20.05.2008 08:07
|
![]() Pochwa³y: 24 Postów: 3001 Dom: RavenclawPunkty: 23582 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 29.08.07 |
I znowu. Czy kto¶ jeszcze ma zamiar wtr±ciæ to co ja JU¯ NAPISA£AM? Tak, Ja powtórzê. Jest w naszym kraju co¶ takiego jak wolno¶æ s³owa i ka¿dy ma prawo wypowiedzieæ siê na ten temat, a fakt czy powtórzy twoje s³owa jest tu akurat najmniej wa¿ny. Nie jeste¶ pêpkiem ¶wiata. To forum s³u¿y do wyra¿ania w³asnych opini i nigdzie nie jest napisane, ¿e opinie maj± byæ ró¿ne od Twoich. Przestañ siê wywy¿szaæ. Z reszta nie pochlebiaj sobie, ¿e inni powtarzaj± Twoj± opiniê... Ja jestem przeciwko karze ¶mierci. Uwa¿am, ¿e to nie ludzkie zabijaæ kogo¶. Ten ¶wiat jest juz i tak pe³en przemocy. Powinni¶my chyba z tym walczyæ. Rozumiem, ¿e przestêpców trzeba karaæ, ale nie zabijaæ. Czy my tez mamy staæ siê mordercami? Byæ mo¿e moje zdanie by³oby inne gdyby jaki¶ pedofil zgwa³ci³ moje dziecko (na razie nie mam dzieci To tylko taka hipoteza...). Kara do¿ywocia jest chyba jednak wystarczaj±ca. Odizolowanie od ludzi... I wcale nie musz± towarzyszyæ temu jakie¶ straszne warunki. Wystarczy ¿eby skazany poczu³ co straci³. ![]() |
|
|
|
| ishar |
Dodany dnia 20.05.2008 09:34
|
I ¿eby¶ ty p³aci³a za jego pobyt w warunkach lepszych, ni¿ bezdomni, czy nie jeden cz³owiek ¿yj±cy w biedzie. Na wiêzienia idzie gruba kasa. Przecie¿ nie ma ju¿ tak, ¿e wiê¼niowie siedz± ca³y dzieñ w celi z kiblem wy³±cznie. Nigdy nie s³yszeli¶cie o tym, jak niektórzy staraj± siê trafiæ z powrotem do pierdla, nie maj±c do czego wracaæ, bo nie musz±c siê o nic staraæ? Nie okazuj lito¶ci, bo sama jej nie dost±pisz:rol: |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Ravenclaw

Gryffindor

To tylko taka hipoteza...). Kara do¿ywocia jest chyba jednak wystarczaj±ca. Odizolowanie od ludzi... I wcale nie musz± towarzyszyæ temu jakie¶ straszne warunki. Wystarczy ¿eby skazany poczu³ co straci³.