Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Wasze zdanie o Zgredku
natus276
Co my¶licie o tym skrzacie? Bo ja go uwielbiam. Jest taki ¶mieszny czasem i taki zapatrzony w Harry'ego, ¿e szok :) I bardzo mi siê podoba³o jak usi³owa³ go ratowaæ... By³ taki kochany no i tak ¶miesznie przedstawiony w filmie :)
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaXeri dnia 10.11.2013 10:35

__Cameron__
Jak mo¿na robiæ tyle b³êdów? Rozumiem ¿e nie ka¿dy zna siê idealnie na ortografii, ale przecie¿ b³êdy s± podkre¶lane.
A Zgredka lubiê, tylko czasem mnie wkurza³ w Komnacie Tajemnic, no i mia³ tak± wzruszaj±c± ¶mieræ.

Sev1302
tiaaa.... ZgreDku a nie Zgreku... to po pierwsze.

Oczywi¶cie, ¿e uwielbbiam Zgredka, w dwójce by³ bardzo zabawny z tym ratowaniem Pottera, a w szóstce ju¿ bardzo by³o widaæ jak wielce potrafi zrobiæ dla Harrego, to jego po¶wiêcenia... które tak siê skoñczy³o....
¦mieræ Zredka by³a jedn± z najbardziej wzruszaj±cych scen, na których p³aka³am jak bóbr. Nie chodzi mi o sam± ¶mieræ Zgredka ale o ten okropny ¿al Harrego i to jego rozmy¶lanie....

...beautiful...
Chcia³abym wszystkim zakomunikowaæ, ¿e jestem dziewczyn± ;]

"Snape milcza³ przez chwilê, patrz±c na niego, a potem wychrypia³:
- Wiêc ukryj ich gdzie¶. Ukryj j±... Ich wszystkich. W jakim¶... bezpiecznym miejscu. B³agam.
- A co mi dasz w zamian, Severusie?
- W zamian? - Snape wytrzeszczy³ oczy na Dumbledore'a (...) - Wszystko.

"Szpiegowa³em dla ciebie, k³ama³em dla ciebie, nara¿a³em dla ciebie ¿ycie, a wszystko to robi³em, by zapewniæ bezpieczeñstwo synowi Lily. A teraz mówisz mi, ¿e hodowa³e¶ go jak ¶winiaka na rze¼...
- To bardzo wzruszaj±ce, Severusie - (...) - A wiêc w koñcu dojrza³e¶ do tego, by przejmowaæ siê losem tego ch³opca?
-Jego losem? - wykrzykn±³ Snape. - Expecto patronum!
Z koñca jego ró¿d¿ki wystrzeli³a srebna ³ania. Wyl±dowa³a na pod³odze, przebieg³a przez pokój i wyskoczy³a przez okno. Dumbledore patrzy³, a¿ jej srebrna po¶wiata zniknê³a w ciemno¶ci, a potem odwróci³ siê do Snape'a. Oczy mia³ pe³ne ³ez.
- Przez te wszystkie lata?...
- Zawsze.

Santino
Zgredek to ¶wietny skrzat domowy, trochê denerwuj±cy (w Komnacie Tajemnic). Bardzo wzruszaj±cy by³ moment jego ¶mierci, ale w koñcu zgin±³ za tego, którego tak ubóstwia³. Szkoda mi go by³o jak czyta³em Insygnia:(

Gizmolina
Sev1302 napisa³/a:
Oczywi¶cie, ¿e uwielbbiam Zgredka, w dwójce by³ bardzo zabawny z tym ratowaniem Pottera, a w szóstce ju¿ bardzo by³o widaæ jak wielce potrafi zrobiæ dla Harrego, to jego po¶wiêcenia... które tak siê skoñczy³o....
¦mieræ Zredka by³a jedn± z najbardziej wzruszaj±cych scen, na których p³aka³am jak bóbr. Nie chodzi mi o sam± ¶mieræ Zgredka ale o ten okropny ¿al Harrego i to jego rozmy¶lanie....

Ach... lepiej nie mo¿na by³o tego uj±æ... A¿ siê ³ezka w oku krêci na samo wspomnienie Zgredka, który zawsze by³ gotowy, aby s³u¿yæ Harry'emu, mimo ¿e nie by³ on jego panem.
Spoczywaj w spokoju, miêdzy krzakami w Muszelce. ;)
WWW.VERITASERUM.CBA.PL

Addio93
Uwa¿am, ¿e Zgredek to bardzo ciekawa i intryguj±ca postaæ. W Komnacie Tajemnic by³ do¶æ denerwuj±cy, ale w nastêpnych czê¶ciach pokaza³ jaki naprawdê jest. Zawsze taki beztroski, naiwny i zapatrzony w Harry'ego... Smutno mi, ¿e zgin±. Wed³ug mnie to by³a najbardziej przejmuj±ca ¶mieræ w 7 czê¶ci. Podziwiam go za to, ¿e chcia³ byæ wolny...
"Budujemy zamki szczê¶cia z ludzkich ko¶ci."

"Za du¿o mówimy o zmianie ¶wiata, a za ma³o zmieniamy. Za du¿o mówimy o mi³o¶ci, a za ma³o kochamy."

"Szkoda mi twych ³ez..."

Phoenix21hp
Jak ju¿ mówiæ o b³êdach to: nie pisze siê Harrego tylko Harry'ego - przypadki czy tam co¶ takiego. Zgredku, nie Zgreku. Najbardziej wkurzaj±ce to by³y te b³êdy: "dal mnie jest fajny z wielu powoduw
ale i szkoda mi zgredka bo na koniec zginol nie stety"
B³±d na b³êdzie!!!
Ja sam lubi³em Zgredka, jednak ¿e z VII podoba³ mi siê Stworek
Edytowane przez Phoenix21hp dnia 28.05.2008 21:56

Malicious Lady
Lubiê go, poniewa¿ by³ bardzo oddany i lojalny, wobec Harry'ego. Czasem nawet jego postaæ mnie ¶mieszy³a, ale pamiêtam, ¿e czytaj±c "Insygnia ¦mierci" wzruszy³am siê przy w±tku o jego ¶mierci i zrobi³o mi siê go ¿al.
Swoj± drog± jestem ciekawa jak potoczy³y siê losy Stworka. Niestety Pani Rowling tego nie opisa³a.

Hermiona1334
Nawet dosyæ go lubiê za odwagê i waleczno¶æ i za jeego uni¿on± postawê.My¶lê,¿e zas³u¿y³ na to by byæ wolnym skrztem.Szkoda tylko ¿e zgin±³ w DH,ale pomóg³ przyjacielowi-zgin±³ jak bohater.W³a¶nie dlatego darzê go sympati±.:D
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony"
"Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni"
"Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ"

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Tonks91
Jest to moja ulubiona postaæ, no mo¿e po za Syriuszem. Bardzo mi siê podoba jego wygl±d w filmach, pasuje do jego charakteru. Super by³o jak zacz±³ zbieraæ skarpetki. :):):) Gdy w Insygniach zgi±³ p³aka³am jak ma³e dziecko!!!!! Nie do¶æ, ¿e autorka u¶miercia³ mojego ulubionego bohatera <Syriusz> to na domiar z³ego musia³a te¿ zabiæ Zgredka!!!!!!! Przecie¿ on by³a taki kochany, zabawny i w ogóle...go mog³a oszczêdziæ!!
Ron uniós³ wysoko odznakê. - Nie wierzê! Nie wierzê! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak ka¿dy w naszej rodzinie?
- A ja i Fred to, co, jeste¶my tylko s±siadami?" hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

emigratka
Zgredek to jedna z moich ulubionych postaci. Uwa¿am, ¿e by³ ¶wietny (no mo¿e w komnacie Tajemnic czasem trochê irytuj±cy;)). By³ strasznie ¶mieszny szczególnie jak zacz±³ zbieraæ skarpetki. My¶lê, ¿e nie powinien zgin±æ choæ to podkre¶la jak wiele gotów by³ po¶wiêciæ dla Harry'ego....i chyba tak jak wiêkszo¶æ strasznie mnie wzruszy³ nie tyle moment ¶mierci Zgredka ile to jak Harry ¿egna³ siê z Nim po raz ostatni...

Liluchna
Zgredek to bardzo fajny skrzat i zawsze sie stara³ pomuc chociarz mu to niewychodzi³o zabardzo.Szkoda ,¿e musia³a zgin±æ .Jestem ³a na Rowling ,¿e go u¶mierci³a.A te jego uszka :) Bardzo fajny by by³ z niego kolega :)))

kamilx98
Zgredek to najfajniejszy skrzat w filmie harry potter i tyko mnie wnerwia jak sam siê ka¿e np; wal±æ siê w nos lamp± / ja k na harrego napu¶ci³ t³uczek przypali³ sobie rêce ¿elazkiem albo wali³ siê t± butelk± jak harry by³ w szpitalu jest trochê dziwny ale nie tak jak inne skrzaty npp; mrurzka zabi³a by siê dla swjego pana .
bez tytu³u

niezapominajka
Zgredek - kochany dobry skrzat... Bardzo chcia³abym mieæ takiego Zgredka - NIE do sprz±tania oczywi¶cie - ale jako cudownego przyjaciela...
Uwa¿am, ¿e to jedna z najmilszych postaci w ksi±¿ce.
By³ szlachetny, lojalny, niezwykle oddany Harry'emu choæ wcale nie musia³, bo by³ przecie¿ wolnym skrzatem. Jego heroizm i po¶wiêcenie s± naprawdê niezwyk³e.
A sposób w jaki umar³, by³ tragiczny i okrutny... Rzadko zdarza mi siê p³akaæ, ale scena jego ¶mierci tak mn± wstrz±snêla, ¿e siê pop³aka³am :(
Edytowane przez niezapominajka dnia 30.08.2008 23:48

LadyofLake
Zgredek by³ lojany, wierny, szlachetny i bardzo odwa¿ny. Ca³kowicie 'odda³ siê' Harry'emu w podziêce za to, ¿e m³ody czarodziej go oswobodzi³. Kiedy umiera³ w 'Insygniach ¦mierci', rycza³am jak g³upia. Prawie tak samo, jak na ¶mierci Snape'a. Rowling naprawdê strasznie siê uwziê³a w ostatnim tomie na wszystkich moich ulubionych bohaterów. Chocia¿ tego biednego skrzata mog³a oszczêdziæ.
Edytowane przez LadyofLake dnia 28.02.2010 13:20
'Mimo to kocha³a go nadal, bo - po raz pierwszy w ¿yciu - pozna³a, co to wolno¶æ. Mog³a go kochaæ, choæby mia³ siê o tym nigdy nie dowiedzieæ, nie potrzebowa³a jego pozwolenia, by niepokoiæ siê tym, co ludzie knuj± przeciwko niemu. To w³a¶nie by³a wolno¶æ - czuæ to, czego pragnê³o jej serce, nie bacz±c na to, co pomy¶l± inni.' - Paulo Coelho, 'Pi±ta Góra'

img262.imageshack.us/img262/8425/264262c7.png
(c) pottermoviesandbooks.blog.onet

www.ladyoflake.tumblr.com
Tarah
Zgredek to jedna z najmilszych i najbardziej kochanych osób w ca³ej serii. I, choæ kocham postaæ Bellatriks, nigdy nie zapomnê jej tego, co mu zrobi³a. P³aka³am przy jego ¶mierci w ksi±¿ce i obawia³am siê tej sceny w filmie - a tam rozrycza³am siê jeszcze bardziej, bo filmowy Zgredek zawsze bardziej podoba³ mi siê od ksi±¿kowego (to chyba za te jego oczy i uszka, które widzia³am wtedy na ekranie...).

Prefix u¿ytkownikaLapa15
Zgredek o bardzo ciekawa postaæ. Choæ Harry Potter nie by³ jego panem, traktowa³ go tak, jakby nim by³. Nawet rodzina Malfoyów w KT nie obchodzi³a go tak, jak zapewnienie Harry'emu bezpieczeñstwa. Ten skrzat naprawdê troszczy³ siê o Pottera. Prosty przyk³ad: danie mu skrzeoziela. Umar³ ¶mierci± bohatera.
media.giphy.com/media/R6DRohtmrCf9m/giphy.gif

Moje wewnêtrzne oko tu cierpi

i66.tinypic.com/2d0kx0l.png

Prefix u¿ytkownikaCordiale
Zgredek? Uwielbiam go! Zawsze chcia³ pomóc Harry'emu choæ nie wzywany. Dawa³ mu dobre pomys³y, które mu pomaga³y. By³ po prostu cudownym skrzatem domowym.
"Dobra, marudo, nie marud¼ ju¿ tak, bo zamarudzisz mnie na ¶mieræ."

31.media.tumblr.com/a4680331a0e696af3a51b345db3fc2b3/tumblr_mfvcyqBCrE1ra5xmxo1_500.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY

Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter
Oczywi¶cie chcia³abym mieæ takiego Zgredka w domu. Pomaga³by mi, a ja bym siê obija³a. Taka prawda.

Jednak trzeba przyznaæ, ¿e by³ on wspania³aym stworzeniem i nieocenionym przyjacielem, Chwa³a mu za to.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy siê to, co masz w ¶rodku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto za³o¿yæ maskê.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikujê jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszê fanficka ducha, ¿e tak to ujmê, czyli takiego, którego nie ma"
"po czê¶ci trudny jêzyk wynika z za³o¿eñ p³omieñ odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzêdniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartê
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix u¿ytkownikaTimes
Zgredek by³ pomocnikiem Harry'ego Potter'a w róznych sprawach, pomaga³ mu na dobre i na z³e tak, ¿e odda³ za niego ¿ycie. By³ wspania³ym przyjacielem i bohaterem sagi.

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: