Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
Drukuj temat
Czy chcieliby¶cie. ¿eby Harry'ego wprowadzono do kanonu lektur?
Selia
Ja jestem przeciwna. Czemu? Choæby lektura by³a ciekawa czêsto nas odrzuca i jeste¶my zmuszani do jej przeczytania. Choæ nawet by³by jeden +... Z klasówki z HP dosta³abym 5... a nawet 6 jakbym mia³a 'wenê' =)
"¦miejecie siê ze mnie, bo jestem inny. Ja siê ¶miejê z was, bo wszyscy jeste¶cie tacy sami."

Jonathan Davis

Prefix u¿ytkownikaOLCIA
Gdyby wprowadzili Harrego Pottera jako ksi±¿ka obowi±zkowa w szkole to napewno b³yska³abym wiedz± na ten temat i z chêci± siedzia³abym na lekcjach, no có¿ ale musze dodaæ ze szko³ê skonczy³am juz ponad 2 lata temu wiêc nawet gdyby ksi±zka by³a obowi±zkowa to ja bym siê nie za³apa³a na to, bo na studiach napewno tego nie wprowadz±!Nie
Szczê¶liwy cz³owiek jest wtedy, kiedy przestaje narzekaæ na problemy które ma, a zaczyna doceniaæ jak wiele ma ich za sob±

Hermiona1334
Lady Pink ta ksi±¿ka ma wiele ukrytych prezkazów których mo¿na siê doszukaæ podczas czytania.A jak chodzi o wprowadzenie do kanonu to nie wiem czy to do koñca m±dre.To znaczy wtedy Harry przesta³ by byæ wyj±tkowy.Ka¿dy na tej stronie wolno i bez przymusu czyta Harry'egoa ja wola³abym,¿eby ta ksi±¿ka pozosta³a jednak orginalna a jej czytanie czym¶ wyj±tkowym.Ale wprowadzenie do kanonu lektur by³oby exstra:D

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Hermiona1334
do Marlenqua:to by³ ostatnia poszarpana i okaleczona cz±stka duszy Voldemorta.
Zgadzam siê z Tob± jak chodzi o czytanie Harry'ego i jego wyj±tkowo¶æ,ale
Niktórzy nastolatkowie nie rozumiej± paru w±tków, a co dopiero dzieciarnia z podstawówki.
Ja jestem z podstawówki i doskonale rozumiem Harry'ego.Nie my¶l sobie,¿e wszyscy z podstawówki s± niekumaci bo to tylko niektórzy okey?

Ewa_Granger
Oczywi¶cie ¿e tak!! Jedna z ciekawszych ksi±¿ek do omawiania!! I wszystko bym wiedzia³a, dostawa³abym dobre oceny za wypracowania i wogóle!! By³abym chyba jedyn± z klasy, która co¶ o tej ksi±¿ce i autorce wie!! i inni musieliby zacz±æ czytaæ ksi±¿ki!! I jakby trzeba by³o na te¶cie koñcz± cym gimnazjum napisaæ charakterystykê Harry'ego Pottera lub innego g³ównego bohatera by³oby ¶wietne!! Ale to jest z pewno¶ci± nie realne!! ¯al ;( ;):)jezyk
Ewunusia93

Prefix u¿ytkownikaPotteroholiczka
TAK TAK TAK TAK!!!!!! Ostatnio nawet rozwa¿ali¶my z nasza psork± taki pomys³, bo mog³a jedn± lekturê sama wybraæ...ale niestety po³owa klasy by³a przeciw i stanê³o na jakim¶ badziewiu. Z Harry'ego mia³abym same szóstki!!!:smilewinkgrin:

SaraSnape
Ka¿dy by chyba chcia³ ¿eby zamiast badziewia czytaæ co¶ normalnego:D U mnie to ze zgod± klasow± nie by³oby problemu tylko z nauczycielk± gorzej:D Z Pottera to mia³abym tylko celuj±ce!:):D
hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpgttp://hogsmeade.pl/SaraSnape******

karolakhp
Oczywi¶cie ¿e bym chcia³a :D. Jedna normalna,ciekawa i wci±gaj±ca lektura. A nie tak jak te co do tej pory mia³am ;/. Po³owy z nich nawet nie wypo¿yczy³am ¿eby przeczytaæ :lol:. Ale pewna czê¶æ ludzi twierdzi ze HP tylko omota³ ludzi i ¿e to totalna g³upota czytaæ tak± ksi±¿kê ;/. Mo¿e kiedy¶ nasz pan minister zmieni zdanie i wprowadzi to do kanonu lektur.
"-... A teraz zwracam siê do ciebie, Harry Potterze. Pozwoli³e¶ by twoi przyjaciele zginêli za ciebie,zamiast
otwarcie stawiaæ mi czo³o. Bêdê na ciebie czeka³ w Zakazanym Lesie. Przez godzinê.Je¶li siê tam pojawisz,je¶li siê nie poddasz, bitwa znowu rozgorzeje,ale tym razem ja sam ruszê do boju, Harry Potterze odnajdê ciê i ukarzê ka¿dego mê¿czyznê,kobietê i dziecko, którzy bêd± próbowali ukryæ ciê przede mn±.Masz godzinê"

^^^^

"-By³e¶ taki dzielny.
Nie móg³ mówiæ. Poch³ania³ j± wzrokiem,my¶l±c,¿e móg³by tak staæ i patrzeæ na ni± wiecznie. Tylko patrzeæ,nic wiêcej.
-Jeste¶ ju¿ blisko-powiedzia³ James.-Bardzo blisko.Jeste¶my ciebie tacy dumni.
-Czy to boli ? To dziecinne pytanie wymknê³o mu siê z ust, za nim zdo³a³ je powstrzymaæ.
-Umieranie?Nie,w ogóle nie boli- odrzek³ Syriusz-To takie co¶ jak za¶niêcie, tylko jest szybsze i ³atwiejsze.
-A on bêdzie chcia³ zrobiæ to szybko. ¯eby ju¿ by³o po wszystkim-odezwa³ siê Lupin.
-Nie chcia³em,¿eby¶cie umarli- powiedzia³ Harry,a te s³owa te¿ wyrwa³y mu siê bez udzia³u woli.-¯adne z was.
Przepraszam..."

^^^^

"-Zostaniecie ze mn±?
-Do samego koñca-odrzek³ James.
-Nie zobacz± was ?
-Jeste¶my czê¶ci± ciebie- powiedzia³ Syriusz.-Nikt inny nie mo¿e nas zobaczyæ.
Harry spojrza³ na swoj± matkê.
-B±d¼ blisko mnie-szepn±³.
I wszed³ w mroczny las."

^^^^

Im_Ginny
A, ja szczerze bym nie chcia³a bo dla mnie Harry jest ksi±¿ka na jeden raz, chocia¿ nie mo¿na jej nic zarzuciæ.Mo¿e siê niektórym wyda to 'sztywniackie' ale skoro jeste¶my Polakami to powinni¶my przeczytaæ Polskie ksi±¿ki, te stare t± klasykê.Rozumiem ¿eby to by³a taka lektura dodatkowa.
Edytowane przez Im_Ginny dnia 01.05.2008 12:01
I'm... Im

We don't need no education.
We don't need no thought control.
No dark sarcasm in the classroom.
Teacher, leave those kids alone.
Hey, Teacher, leave those kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall.
[ Pink Floyd - Another brick in the wall (part II)]

img76.imageshack.us/img76/8775/44204mx6.jpg
*Angel Witch
*Saxon
*Megadeth
*Alice In Chains
* Iron Maiden
*Radiohead
*D¿em
*Metallica
*Led Zeppelin
*Queen
*Pink Floyd
*Van Halen
*W.A.S.P
*Mercyful Fate

www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/5610882/2/istockphoto_5610882_electric_guitar.jpg
Alternatywno-rockowa trójca na tej stronie:

*mimid
*Im
*Claire

Emma Danee
Nie. Dlaczego?
1. HP ma byæ dla nas przyjamna¶ci±, a nie przymusow± lektur±.
2. Wyora¿acie sobie jeszcze wiêcej rozmów na temat tych ksi±¿ek w ko¶cio³ach, na lekcjach religi, w radiach, telewizji???
3. Ju¿ sobie wyobra¿am tematy wypracowañ... 'HP, dobro czy z³o?' i wiele wiele innych.
4. Jeszcze m³odzierzy potrzeba kap³ana, który wypêdza³by z nich szatana.
Czyli ogó³em... Za du¿e poruszenie, HP nieby³by ju¿ tak± sam± przyjamno¶ci±, a wielu kojarzy³by siê tylko z lektur±. Ju¿ teraz w niektórych parafiach, jak ksi±dz dowiaduje siê ¿e kto¶ czyta ksi±¿ki o HP to wypêdzaj± z niego demony, szatana itd., a co by by³o, gdyby HP by³ lektór±?
Nie sztuk± jest litowaæ siê, sztuk± jest pomóc bezinteresownie...

hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

Hermiona1334
Ania95-ka¿dy Potteromaniak jest wyj±tkowy i zas³uguje na szcunek.A w sprawie kanonu zgadzam siê z Tob±.HP jest dla nas wyj±tkowy,a gdyby sta³ siê lektur± szkoln± to by³by przymusem.Ale fajnie by by³o mieæ w gimie test kompetencji(na zakoñczenie roku)o tytule Harry Potter.By³abym najlepsza w klasie,bo ja te¿ jestem"Potterow± jedynaczk±".Chocia¿ u nas paru ch³paków z mojej klasy lubi HP:D.

Prefix u¿ytkownikaNavHeera
U mnie raz by³o jako lektura, to jaka¶ sfrustrowana matka przybieg³a do szko³y i zaczê³a krzyczeæ, jakie to lektury zadaj± jej dziecku.
Ja bym sie ucieszy³a jakby HP by³ lektur±. Mo¿e wreszcie mia³abym na koniec z polaka co¶ wiêcej ni¿ 3.

Agusia Grenger
Pewnie!!! By³oby super! Teraz MOGÊ czytaæ HP, czego moja mama nie lubi, bo zapominam o ca³ym ¶wiecie, czytam przed szko³±, po szkole, czasem nawet w nocy... Gdyby to by³a lektura MUSIA£ABYM przeczytaæ...!
Moje ulubione cytaty:
" Ch³opiec, Który Prze¿y³ pozostaje symbolem wszystkiego, o co walczymy : triumfu dobra nad z³em, potêgi niewinno¶ci, wyrwania w oporze"
" Mo¿e jest, a mo¿e go niem ma, ale pozostaje faktem, ¿e potrafi poruszaæ siê szybciej ni¿ Severus Snape, gdy mu siê pogrozi szamponem..."

Malicious Lady
Jak najbardziej. Nasze spo³eczeñstwo niezbyt chêtnie siêga po ksi±¿ki - widzê to po moich rówie¶nikach, a moim zdaniem "Harry Potter" zachêca do siêgania po ksi±¿ki, bynajmniej tak by³o w moim przypadku, chcia³am: wiêcej, wiêcej ;) Mo¿e w koñcu m³odzie¿ przesta³aby kaleczyæ nasz polski jêzyk, bo wiadomo, ¿e czytaj±c ksi±¿ki robimy mniej b³êdów, a wiêc kolejny plus. Ponadto Harry Potter jest idealnym wzorem do na¶ladowania, tak samo jak m±dre s³owa profesora Dumbledor'a.

Hermiona1334
Ja te¿ myslê,¿e by³oby ¶wietnie mieæ HP za lekturê.Ale to mog³o by albo przekonaæ wiele osób do jej czytania poza szko³±,albo zniechêciæ (z racji przymusu).Fajnie by by³o omawiaæ HP na lekcjach,choæ moja nauczycielka nie lubi tych ksi±¿ek.A w sumie to rozk³adanioe HP na"czynniki pierwsze"mog³o by mi popsuæ przyjemno¶æ z jego czytania.Lepiej,¿eby Harry zachowa³ swoj± wyj±tkowo¶æ.Mówiê Wam-lepiej jest przeczytaæ co¶ z w³asnej woli ni¿ z przymusu.Jak wiêc widzicie s± i plusy i minusy w tej sprawie
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony"
"Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni"
"Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ"

Addio93
Nigdy! Bardzo lubiê czytaæ, HP uwielbiam, ale pod ¿adnym pozorem nie chcia³abym go omawiaæ w szkole. Wszystko traci swój urok... Ka¿da ksi±¿ka, któr± muszê omawiaæ staje siê dla mnie nieciekawa. G³ównie dlatego, ¿e wszystko rozk³ada siê na czynniki pierwsze: moje wyobra¿enia siê zmieniaj±, to ju¿ nie jest to. Nie chcia³abym analizowaæ zachowania Harry'ego, pisaæ jego charakterystyki, oceniaæ czemu zrobi³ w³a¶nie to, a nie tamto... ¦wiat HP wyobrazi³am sobie bardzo dok³adnie i nie chcia³abym, ¿eby zniszczy³y go bezsensowne wynurzenia innych uczniów w mojej klasie typu: Bardzo polubi³am/em Harry'ego, bo jest bardzo s³odziutki, milutki, no... kofffam go... (leee)Nie
"Budujemy zamki szczê¶cia z ludzkich ko¶ci."

"Za du¿o mówimy o zmianie ¶wiata, a za ma³o zmieniamy. Za du¿o mówimy o mi³o¶ci, a za ma³o kochamy."

"Szkoda mi twych ³ez..."

Faux
Chcia³bym, by tak siê sta³o. To, co sam nie dostrzeg³em w ksi±¿kach dostrrzegliby inni na forum klasy. I co najwa¿niejsze: by³oby to bez obciachu - bez obrazy, ale u nas w klasie to raczej nie ma wielu entuzjastów HP. :(

www.qfant.pl
Prefix u¿ytkownikaE-Vaire
Jasne, ¿e nie. To g³upota, jako lektury powinno siê dawaæ dzieciom bardziej warto¶ciowe ksi±¿ki, a nie Pottera. Hm... Ju¿ sobie wyobra¿am omawianie tej lekturki:

1. 'Harry Potter' J.K. Rowling.
2. Charakterystyka g³ównego bohatera ksi±¿ki. (No wiecie, np. g³upota =D).
3. Harry Potter kontra Voldemort - stosunki. (Czy¿by nienawi¶æ?).
4. Przyjaciele - trafni?
5. Bla bla bla...

No nie roz¶mieszajcie mnie =/

sebek2
no jasne ¿e tak ale wiekszo¶æ mojej klasy nie intersuje taka ksia¿ka z wzgledu na ilosc stron ja przeczyta³em wszyskie czesci w 7 tygodni dzienie czytajac 4 godz.
sebek2

Lunatyczka95
Fajnie by by³o V tom, ale moja kalsa zabi³aby mnie gdybym zaproponowa³a chocia¿by I. Za du¿o stron dla nich (a ja osobi¶cie V czytam w trzy do piêciu godzin).

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: