Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Ksi±¿ka czy film?
|
|
| HeRmIoNa_GrAnGeR_WeAsLeY |
Dodany dnia 22.05.2008 17:17
|
![]() Postów: 11 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 66 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 20.03.08 |
Wed³ug mnie ksi±¿ka jest lepsza ni¿ film.Miêdzy innym dlatego ,¿e w filmie du¿o rzeczy zostaje pominiêtych ,ale oczywi¶cie nie jest to niczyja wina poniewa¿ gdyby mieli nakrêciæ film nie wycinaj±c ¿adnej sceny ,by³by on strasznie d³ugi.Uwa¿am i¿ najlepszy film nakrêcony na podstawie sagi J.K.Rowling to ,,Harry Potter i Wiêzieñ Azkabanu". |
|
|
|
| Malicious Lady |
Dodany dnia 29.05.2008 16:34
|
![]() Postów: 260 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 347 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 29.05.08 |
Oczywi¶cie ksi±¿ki. W ekranizacjach pomijaj± zbyt wiele w±tków, a to mnie cholernie dra¿ni. Przyznam, ¿e efekty, grafika, efekty d¼wiêkowe etc. w filmach s± bardzo dobre, lecz te "braki" s± irytuj±ce, dlatego wolê ksi±¿ki. |
|
|
|
| Atlantyda |
Dodany dnia 18.06.2008 12:16
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 59 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 16.06.08 |
Tak wolê ksi±¿kê, ale muszê przyznaæ ¿e niektóre w±tki poruszane w filmie te¿ s± ciekawie przedstawione. Warto przeczytaæ i ksi±¿kê i obejrzeæ film - bez zaznajomienia siê z ksi±¿k± nie wszystkie informacje w nim zawarte bêd± zrozumia³e dla ogl±dacza, po za tym wiele epizodów jest tam ominiêtych lub po prostu zmienionych. Dlatego zachêcam do ksi±¿ki - jest naprawdê ciekawie napisana, ale nie odrzucam te¿ od filmu, bo obraz ogólny Hogwartu jest tam ¶wietnie pokazany i równie¿ rozwija wyobra¼nie:). Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:51
|
|
|
|
| Arry |
Dodany dnia 18.06.2008 19:36
|
![]() Postów: 36 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 468 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 05.06.08 |
Na pewno ksi±¿ka jest ciekawsza i jak kto¶ napisa³ pobudza wyobra¼nie. To co jest w ksi±¿ce nie jest na ekranie, te dialogi, zabawne sytuacje tego jest ma³o w filmie bo ksi±¿ka jest gruba, a film nie mo¿e trwaæ te¿ za d³ugo. Dlatego du¿o fajnych w±tków w ksi±¿ce nie ma na ekranie. Ale film te¿ lubi, warto jest po prostu przeczytaæ ksi±¿kê, a pó¼niej obejrzeæ film je¶li chce siê naprawdê zrozumieæ o czym jest naprawdê ta opowie¶æ i o co w niej chodzi. Poza tym ksi±¿kê siê czyta d³ugo (je¶li chcemy prze¿ywaæ ka¿dy rozdzia³ ), a film ogl±damy 2-3 godziny i koniec.Ksi±¿ka ma swoje plusy i film ma swoje plusy. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:52
|
|
|
|
| Czerwona Sonja |
Dodany dnia 18.06.2008 19:46
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 18.06.08 |
Ksi±¿ka zawsze przewy¿sza film - ten drugi nie pozostawia miejsca wyobra¼ni, nie daje nam mo¿liwo¶ci swobodnego fantazjowania, kreowania w³asnych wizerunków bohaterów i ¶wiata. Zuba¿a nas. Ksi±¿ka jest poza tym medium dok³adniejszym, film z racji bycia filmem, opuszcza wiele mniej znacz±cych w±tków, które nas tak samo bawi± i interesuj±, jak te g³ówne. Nie twierdzê, ¿e filmy o Harrym s± z³e - im dalej w las, tym lepiej. Ale stanowczo wolê sobie poczytaæ. No man may have me, unless he's beaten me in a fair fight.
|
|
|
|
| Hermiona1334 |
Dodany dnia 18.06.2008 21:55
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
Ksi±¿ka jest o niebo lepsza! Filmy o HP s± tak s³abe nieraz, ¿e a¿ mnie to wkurza. Niektóre sceny w ogóle nie zgadzaj± siê z ksi±¿k±, s± przeinaczone, skrócone na maxa ub w ogóle wyciête. To strasznie wkurza. Trzecia czê¶æ by³a nawet niez³a, ale czwarta... Tam by³o fajne tylko odrodzenie Voldemorta. Nie wspominaj±c ju¿ o tym, ¿e film jest po prostu zbyt ogólny. Nie daje tych wspania³ych prze¿yæ co ksi±¿ka, nie pobudza wyobra¼ni. Ogl±daj±c film nigdy nie mo¿na "odlecieæ" w swój ¶wiat HP. Nie lubiê ich. Kiedy czyta siê ksi±¿kê mo¿na wyobra¿aæ sobie jak wygl±daj± bohaterowie, prze¿yæ wspania³± przygodê, z¿yæ siê z nimi, przenie¶æ siê do swojego ¶wiata HP! ~ Ksi±¿ki s± boskie! Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:49
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony" "Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni" "Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ" |
|
|
|
| Ginny Potter94 |
Dodany dnia 11.07.2008 10:51
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 29 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 10.07.08 |
Moim zdaniem ksi±¿ki s± najlepsze, wiêcej siê dzieje, wszystko jest dok³adnie opisane. W filmie wiele fragmentów zosta³o pominiêtych. Chocia¿ przyznam, ¿e te¿ bardzo mi siê podoba³y. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:48
|
|
|
|
| Hermiona1334 |
Dodany dnia 11.07.2008 11:10
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 77 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 787 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 09.03.08 |
Ksi±¿ka jest 100 razy lepsza. W filmie mnóstwo rzeczy jest pominiêtych, wyciêtych lub zmienionych. To nie sztuka obejrzeæ film i wed³ug mnie, jak kto¶ tylko ogl±da filmy, nie czytaj±c ksi±¿ek, to jest po prostu leniwy i nie ma prawa nazywaæ siê Potteromaniakiem. Filmy s± nieraz tak przerobione, ¿e w ogóle nie wiadomo o co w nich chodzi. Nie lubiê za bardzo filmów, a do kina idê tylko po to by skrytykowaæ potem to jak bardzo film ró¿ni³ siê od ksi±¿ki. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:47
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony" "Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni" "Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ" |
|
|
|
| Lucky_Twice |
Dodany dnia 12.07.2008 15:07
|
![]() Ostrze¿enia: 5 Postów: 7 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 150 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 12.07.08 |
Zdecydowanie wole ksi±¿kê od filmu. Film nie oddaje tego wszystkiego co jest w ksi±¿ce, no i w filmie jest wszystko tak jak sobie to wyobrazi³ re¿yser. Kto wie jak by to wygl±da³o z perspektywy innej osoby. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:46
I'm so lucky lucky
I'm so lovely lovely Dumbledore is not die.... |
|
|
|
| Tonks91 |
Dodany dnia 12.07.2008 22:46
|
![]() Postów: 27 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 231 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 30.07.07 |
Oczywi¶cie wolê ksi±¿kê, jest d³u¿sza, ma wiêcej szczegó³ów, dzia³a na wyobra¼niê. Film te¿ nie jest z³y ale to nie ksi±¿ka! Strasznie du¿o rzeczy jest w nim pomijanych, trwa strasznie krótko... |
|
|
|
| Libby |
Dodany dnia 13.07.2008 12:08
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 35 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 11.07.08 |
Ksi±¿ka! Wiêcej szczegó³ów, mo¿na samemu sobie to wszystko wyobraziæ, przemy¶leæ, zrozumieæ... Poza tym po przeczytaniu jakiej¶ ksi±¿ki z serii HP, zawsze mam wra¿enie, ¿e ogl±da³am film... Np. teraz po czê¶ci 6 i 7, a jeszcze filmu nie by³o, to po prostu moja wyobra¼nia ; P Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:45
amazing and magic harry potter's world.
|
|
|
|
| emigratka |
Dodany dnia 15.07.2008 16:52
|
![]() Postów: 70 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 321 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 20.04.08 |
Ewidentnie ksi±¿ki s± lepsze. Po pierwsze filmy nie s± zbyt dok³adne i czêsto niezgodne z ksi±¿k±, po drugie ksi±¿ki pobudzaj± wyobra¼niê, a w filmie masz ju¿ gotowy obraz wszystkich bohaterów i miejsc, nie mo¿esz nic zmieniæ. Po trzecie ksi±¿kê siê d³u¿ej czyta...a to daje wiêcej emocji i wiêcej rozrywki i po czwarte ksi±¿ka wci±ga, jak zacznê czytaæ wieczorem to nie skoñczê dopóki nie przeczytam i dziêki temu noc spêdzam w ¶wiecie magii... Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:43
|
|
|
|
| Wielki Inkwizytor Hogwartu |
Dodany dnia 16.07.2008 18:38
|
![]() Postów: 9 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 100 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 11.07.08 |
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e lepsza jest ksi±¿ka, poniewa¿ zawiera wiêcej ciekawych szczegó³ów ni¿ film i podczas jej czytania mo¿na sobie wszystko wyobraziæ. A poza tym ksi±¿ka bardzo wci±ga. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:42
|
|
|
|
KaskaPMNokturn |
Dodany dnia 17.07.2008 17:49
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 9 Dom: HufflepuffPunkty: 625 Ranga: Prefekt Hufflepuffu Data rejestracji: 22.05.08 |
Ksi±¿ki... Filmy s± ¼le nakrêcone: pominiête szczegó³y, zmieniane sytuacje... Najgorszym filmem dla mnie by³ Zakon Feniksa... Okropne rozczarowanie. Dobrym filmem by³ WA, wiec jedynie on dla mnie móg³ by ''zast±piæ'' ksi±¿kê. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:40
|
|
|
|
Siwann |
Dodany dnia 31.07.2008 14:22
|
![]() Postów: 13 Dom: HufflepuffPunkty: 320 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 31.07.08 |
Nie wyró¿niê siê bo odpowiem....ksi±¿ka, filmy s± ok (chocia¿ ZF mnie totalnie rozczarowa³), ale chocia¿ wiem, ¿e nie da siê w nich wszystkiego umie¶ciæ to i tak uwa¿am, ¿e za du¿o w nich pominiêto, a po za tym ksi±¿ka ma zawsze swój niepowtarzalny klimat i ukryt± magiê. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:39
![]() |
|
|
|
| Luke James Potter |
Dodany dnia 06.08.2008 21:35
|
![]() Ostrze¿enia: 5 Postów: 9 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1855 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 02.08.08 |
Mogê powiedzieæ, ¿e wszystkie ksi±¿ki s± ¶wietne. Jednak co do filmów mam mieszane uczucia. Od 1 do 4 bardzo mi siê podoba³y, ale Zakon Feniksa jest s³aby. Twierdze tak dlatego, ¿e ksi±¿ka jest bardzo obszerna i zawiera wiele w±tków. Niestety film pokazuje tylko niektóre z nich, co ma niekorzystny wp³yw na t± ekranizacjê. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:39
"Je¶li s±dzisz, ¿e w dobie komputerów sztuka czytania zanik³a, zw³aszcza w¶ród dzieci, to niezawodny znak,¿e jeste¶ MUGOLEM!" "Ostatnie k³êby pary rozwija³y siê w jesiennym powietrzu. Poci±g powoli znikn±³ za zakrêtem. Harry wci±¿ unosi³ rêkê w ge¶cie po¿egnania. - Da sobie radê - powiedzia³a Ginny. Harry spojrza³ na ni±, opu¶ci³ rêkê i z roztargnieniem dotkn±³ ni± blizny na czole. - Wiem. Od dziewiêtnastu lat blizna nie zabola³a go ani razu. Wszystko by³o dobrze." |
|
|
|
| severus malfoy |
Dodany dnia 11.08.2008 17:16
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 12 Ranga: Mugol Data rejestracji: 10.08.08 |
Zdecydowanie ksi±¿ki! W ka¿dym filmie jest co¶ zmienione lub wrêcz dodane. Na przyk³ad kompletnie skrócony fina³ w quiddichu. A po za tym to zgadzam siê, ¿e ksi±¿ki czyta siê o wiele d³u¿ej i jest wiêcej rado¶ci z jej czytania. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:38
|
|
|
|
| Son Goku Potter |
Dodany dnia 18.08.2008 22:58
|
![]() Postów: 5 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 154 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 04.08.08 |
Rzadko siê zdarza, ¿eby film by³ lepszy od ksi±¿ki. W tym przypadku te¿ tak jest. Uwa¿am, ¿e wszystkie filmy o HP nie s± dobre, no mo¿e poza 1 i 2, ale ksi±¿ki i tak s± o wiele lepsze i bardziej ciekawe. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:35
|
|
|
|
| kamilx98 |
Dodany dnia 21.08.2008 11:55
|
![]() Ostrze¿enia: 3 Postów: 13 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 1234 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 29.07.08 |
Zale¿y od której czê¶ci, bo jedynka lepsza ni¿ ksi±¿ka. A 4 lepszy film ni¿ ksi±¿ka. Zale¿y od re¿ysera. Najlepszy David Yetes. 5 mu wysz³a, ciekawe jak 6 mu wyjdzie i podzielona 7 na dwie czê¶ci. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:35
bez tytu³u
|
|
|
|
Cordiale |
Dodany dnia 01.06.2013 16:41
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 1254 Dom: SlytherinPunkty: 9381 Ranga: Dystrybutor s³odyczy Weasleyów Data rejestracji: 11.04.13 |
A wiêc ja osobi¶cie uwa¿am, ¿e lepsza jest ksi±¿ka. Jest du¿o ciekawych fragmentów, które w filmie zosta³y opuszczone, narrator, który przedstawia wygl±d wszystkiego, gdzie bohater siê znajduje - co pomaga w rozszerzeniu wyobra¼ni, wyt³umaczenia, które w ekranizacji nie zosta³y zawarte. Poza tym film od trzeciej czê¶ci staje siê szary, ciemny, smutny... Poza tym Irytek oraz wiele innych postaci jakich do filmu nie w³±czono. Edytowane przez Christina dnia 15.02.2014 18:33
"Dobra, marudo, nie marud¼ ju¿ tak, bo zamarudzisz mnie na ¶mieræ." ![]() http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina
), a film ogl±damy 2-3 godziny i koniec.

Hufflepuff

Slytherin