Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
10.08.2026 14:25
Oho widze ze polskie znaki tez juz opuszczaja HPneta :v

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Ksi±¿ka czy film?
HeRmIoNa_GrAnGeR_WeAsLeY
Wed³ug mnie ksi±¿ka jest lepsza ni¿ film.Miêdzy innym dlatego ,¿e w filmie du¿o rzeczy zostaje pominiêtych ,ale oczywi¶cie nie jest to niczyja wina poniewa¿ gdyby mieli nakrêciæ film nie wycinaj±c ¿adnej sceny ,by³by on strasznie d³ugi.Uwa¿am i¿ najlepszy film nakrêcony na podstawie sagi J.K.Rowling to ,,Harry Potter i Wiêzieñ Azkabanu".
Zosta³am przydzielona do Gryffindoru
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszê poprawnie po polsku.

Malicious Lady
Oczywi¶cie ksi±¿ki. W ekranizacjach pomijaj± zbyt wiele w±tków, a to mnie cholernie dra¿ni. Przyznam, ¿e efekty, grafika, efekty d¼wiêkowe etc. w filmach s± bardzo dobre, lecz te "braki" s± irytuj±ce, dlatego wolê ksi±¿ki.

Atlantyda
Tak wolê ksi±¿kê, ale muszê przyznaæ ¿e niektóre w±tki poruszane w filmie te¿ s± ciekawie przedstawione. Warto przeczytaæ i ksi±¿kê i obejrzeæ film - bez zaznajomienia siê z ksi±¿k± nie wszystkie informacje w nim zawarte bêd± zrozumia³e dla ogl±dacza, po za tym wiele epizodów jest tam ominiêtych lub po prostu zmienionych. Dlatego zachêcam do ksi±¿ki - jest naprawdê ciekawie napisana, ale nie odrzucam te¿ od filmu, bo obraz ogólny Hogwartu jest tam ¶wietnie pokazany i równie¿ rozwija wyobra¼nie:).
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:51

Arry
Na pewno ksi±¿ka jest ciekawsza i jak kto¶ napisa³ pobudza wyobra¼nie. To co jest w ksi±¿ce nie jest na ekranie, te dialogi, zabawne sytuacje tego jest ma³o w filmie bo ksi±¿ka jest gruba, a film nie mo¿e trwaæ te¿ za d³ugo. Dlatego du¿o fajnych w±tków w ksi±¿ce nie ma na ekranie.
Ale film te¿ lubi, warto jest po prostu przeczytaæ ksi±¿kê, a pó¼niej obejrzeæ film je¶li chce siê naprawdê zrozumieæ o czym jest naprawdê ta opowie¶æ i o co w niej chodzi.
Poza tym ksi±¿kê siê czyta d³ugo (je¶li chcemy prze¿ywaæ ka¿dy rozdzia³ jezyk), a film ogl±damy 2-3 godziny i koniec.
Ksi±¿ka ma swoje plusy i film ma swoje plusy.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:52

Czerwona Sonja
Ksi±¿ka zawsze przewy¿sza film - ten drugi nie pozostawia miejsca wyobra¼ni, nie daje nam mo¿liwo¶ci swobodnego fantazjowania, kreowania w³asnych wizerunków bohaterów i ¶wiata. Zuba¿a nas. Ksi±¿ka jest poza tym medium dok³adniejszym, film z racji bycia filmem, opuszcza wiele mniej znacz±cych w±tków, które nas tak samo bawi± i interesuj±, jak te g³ówne. Nie twierdzê, ¿e filmy o Harrym s± z³e - im dalej w las, tym lepiej. Ale stanowczo wolê sobie poczytaæ.
No man may have me, unless he's beaten me in a fair fight.

Hermiona1334
Ksi±¿ka jest o niebo lepsza! Filmy o HP s± tak s³abe nieraz, ¿e a¿ mnie to wkurza. Niektóre sceny w ogóle nie zgadzaj± siê z ksi±¿k±, s± przeinaczone, skrócone na maxa ub w ogóle wyciête. To strasznie wkurza. Trzecia czê¶æ by³a nawet niez³a, ale czwarta... Tam by³o fajne tylko odrodzenie Voldemorta. Nie wspominaj±c ju¿ o tym, ¿e film jest po prostu zbyt ogólny. Nie daje tych wspania³ych prze¿yæ co ksi±¿ka, nie pobudza wyobra¼ni. Ogl±daj±c film nigdy nie mo¿na "odlecieæ" w swój ¶wiat HP. Nie lubiê ich. Kiedy czyta siê ksi±¿kê mo¿na wyobra¿aæ sobie jak wygl±daj± bohaterowie, prze¿yæ wspania³± przygodê, z¿yæ siê z nimi, przenie¶æ siê do swojego ¶wiata HP! ~ Ksi±¿ki s± boskie!:D
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:49
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony"
"Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni"
"Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ"

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Ginny Potter94
Moim zdaniem ksi±¿ki s± najlepsze, wiêcej siê dzieje, wszystko jest dok³adnie opisane. W filmie wiele fragmentów zosta³o pominiêtych. Chocia¿ przyznam, ¿e te¿ bardzo mi siê podoba³y.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:48

Hermiona1334
Ksi±¿ka jest 100 razy lepsza. W filmie mnóstwo rzeczy jest pominiêtych, wyciêtych lub zmienionych. To nie sztuka obejrzeæ film i wed³ug mnie, jak kto¶ tylko ogl±da filmy, nie czytaj±c ksi±¿ek, to jest po prostu leniwy i nie ma prawa nazywaæ siê Potteromaniakiem. Filmy s± nieraz tak przerobione, ¿e w ogóle nie wiadomo o co w nich chodzi. Nie lubiê za bardzo filmów, a do kina idê tylko po to by skrytykowaæ potem to jak bardzo film ró¿ni³ siê od ksi±¿ki.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:47
"Wygl±dasz bardzo zdrowo Potter,wiêc wybacz mi,ale nie zwolniê ciê z obowi±zku odrobienia pracy domowej.
Chyba ¿eby¶ umar³,wtedy mo¿esz ¶mia³o czuæ siê zwolniony"
"Bêdziemy na tyle silni,na ile bêdziemy zjednoczeni i na tyle s³abi na ile bêdziemy podzieleni"
"Co ma byæ to bêdzie a jak ju¿ bêdzie to trzeba siê z tym zmierzyæ"

www.huncwots-world.blog.onet.pl
Lucky_Twice
Zdecydowanie wole ksi±¿kê od filmu. Film nie oddaje tego wszystkiego co jest w ksi±¿ce, no i w filmie jest wszystko tak jak sobie to wyobrazi³ re¿yser. Kto wie jak by to wygl±da³o z perspektywy innej osoby.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:46
I'm so lucky lucky
I'm so lovely lovely

Dumbledore is not die....

Tonks91
Oczywi¶cie wolê ksi±¿kê, jest d³u¿sza, ma wiêcej szczegó³ów, dzia³a na wyobra¼niê. Film te¿ nie jest z³y ale to nie ksi±¿ka! Strasznie du¿o rzeczy jest w nim pomijanych, trwa strasznie krótko...
Ron uniós³ wysoko odznakê. - Nie wierzê! Nie wierzê! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak ka¿dy w naszej rodzinie?
- A ja i Fred to, co, jeste¶my tylko s±siadami?" hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

Libby
Ksi±¿ka! Wiêcej szczegó³ów, mo¿na samemu sobie to wszystko wyobraziæ, przemy¶leæ, zrozumieæ...
Poza tym po przeczytaniu jakiej¶ ksi±¿ki z serii HP, zawsze mam wra¿enie, ¿e ogl±da³am film... Np. teraz po czê¶ci 6 i 7, a jeszcze filmu nie by³o, to po prostu moja wyobra¼nia ; P
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:45
amazing and magic harry potter's world.

emigratka
Ewidentnie ksi±¿ki s± lepsze. Po pierwsze filmy nie s± zbyt dok³adne i czêsto niezgodne z ksi±¿k±, po drugie ksi±¿ki pobudzaj± wyobra¼niê, a w filmie masz ju¿ gotowy obraz wszystkich bohaterów i miejsc, nie mo¿esz nic zmieniæ. Po trzecie ksi±¿kê siê d³u¿ej czyta...a to daje wiêcej emocji i wiêcej rozrywki i po czwarte ksi±¿ka wci±ga, jak zacznê czytaæ wieczorem to nie skoñczê dopóki nie przeczytam i dziêki temu noc spêdzam w ¶wiecie magii...
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:43

Wielki Inkwizytor Hogwartu
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e lepsza jest ksi±¿ka, poniewa¿ zawiera wiêcej ciekawych szczegó³ów ni¿ film i podczas jej czytania mo¿na sobie wszystko wyobraziæ. A poza tym ksi±¿ka bardzo wci±ga.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:42

Prefix u¿ytkownikaKaskaPMNokturn
Ksi±¿ki... Filmy s± ¼le nakrêcone: pominiête szczegó³y, zmieniane sytuacje... Najgorszym filmem dla mnie by³ Zakon Feniksa... Okropne rozczarowanie. Dobrym filmem by³ WA, wiec jedynie on dla mnie móg³ by ''zast±piæ'' ksi±¿kê.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:40

Prefix u¿ytkownikaSiwann
Nie wyró¿niê siê bo odpowiem....ksi±¿ka, filmy s± ok (chocia¿ ZF mnie totalnie rozczarowa³), ale chocia¿ wiem, ¿e nie da siê w nich wszystkiego umie¶ciæ to i tak uwa¿am, ¿e za du¿o w nich pominiêto, a po za tym ksi±¿ka ma zawsze swój niepowtarzalny klimat i ukryt± magiê.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:39
img.photobucket.com/albums/v378/creamtheory13/HPBanner15.png

http://siwann.tumblr.com/
Luke James Potter
Mogê powiedzieæ, ¿e wszystkie ksi±¿ki s± ¶wietne. Jednak co do filmów mam mieszane uczucia. Od 1 do 4 bardzo mi siê podoba³y, ale Zakon Feniksa jest s³aby. Twierdze tak dlatego, ¿e ksi±¿ka jest bardzo obszerna i zawiera wiele w±tków. Niestety film pokazuje tylko niektóre z nich, co ma niekorzystny wp³yw na t± ekranizacjê.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:39
"Je¶li s±dzisz,
¿e w dobie komputerów
sztuka czytania zanik³a,
zw³aszcza w¶ród dzieci,
to niezawodny znak,¿e jeste¶
MUGOLEM!"

"Ostatnie k³êby pary rozwija³y siê w jesiennym powietrzu. Poci±g powoli znikn±³ za zakrêtem. Harry wci±¿ unosi³ rêkê w ge¶cie po¿egnania.
- Da sobie radê - powiedzia³a Ginny.
Harry spojrza³ na ni±, opu¶ci³ rêkê i z roztargnieniem dotkn±³ ni± blizny na czole.
- Wiem.
Od dziewiêtnastu lat blizna nie zabola³a go ani razu.
Wszystko by³o dobrze."

severus malfoy
Zdecydowanie ksi±¿ki! W ka¿dym filmie jest co¶ zmienione lub wrêcz dodane. Na przyk³ad kompletnie skrócony fina³ w quiddichu. A po za tym to zgadzam siê, ¿e ksi±¿ki czyta siê o wiele d³u¿ej i jest wiêcej rado¶ci z jej czytania.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:38

Son Goku Potter
Rzadko siê zdarza, ¿eby film by³ lepszy od ksi±¿ki. W tym przypadku te¿ tak jest.
Uwa¿am, ¿e wszystkie filmy o HP nie s± dobre, no mo¿e poza 1 i 2, ale ksi±¿ki i tak s± o wiele lepsze i bardziej ciekawe.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:35

kamilx98
Zale¿y od której czê¶ci, bo jedynka lepsza ni¿ ksi±¿ka. A 4 lepszy film ni¿ ksi±¿ka. Zale¿y od re¿ysera. Najlepszy David Yetes. 5 mu wysz³a, ciekawe jak 6 mu wyjdzie i podzielona 7 na dwie czê¶ci.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:35
bez tytu³u

Prefix u¿ytkownikaCordiale
A wiêc ja osobi¶cie uwa¿am, ¿e lepsza jest ksi±¿ka. Jest du¿o ciekawych fragmentów, które w filmie zosta³y opuszczone, narrator, który przedstawia wygl±d wszystkiego, gdzie bohater siê znajduje - co pomaga w rozszerzeniu wyobra¼ni, wyt³umaczenia, które w ekranizacji nie zosta³y zawarte. Poza tym film od trzeciej czê¶ci staje siê szary, ciemny, smutny... Poza tym Irytek oraz wiele innych postaci jakich do filmu nie w³±czono.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaChristina dnia 15.02.2014 18:33
"Dobra, marudo, nie marud¼ ju¿ tak, bo zamarudzisz mnie na ¶mieræ."

31.media.tumblr.com/a4680331a0e696af3a51b345db3fc2b3/tumblr_mfvcyqBCrE1ra5xmxo1_500.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=dLhFDYQHDQY

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: