Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czy Harry Potter jest g³upi?
ishar
Ju¿ to pisa³em, ale nie mogê przej¶æ obojêtnie.
Magia to narzêdzie w ludzkich rêkach. W nieodpowiednich, dzia³a na szkodê.
Tak jak energia atomowa - jest zabójcza, zabi³a tysi±ce ludzi, a mimo to jest powszechnie stosowana na ludzk± korzy¶æ.

IMO zamiast zabraniaæ HP, rodzice, wychowawcy i Ko¶ció³ powinni skupiaæ uwagê najm³odszych czytelników na tym, co godne w nim na¶ladownictwa i zwróciæ uwagê na z³o, którego powinni siê wystrzegaæ.
I wilk syty, i owca ca³a.
Edytowane przez ishar dnia 01.02.2008 21:45

jetinajt
Ju¿ to pisa³em, ale nie mogê przej¶æ obojêtnie.
Magia to narzêdzie w ludzkich rêkach. W nieodpowiednich, dzia³a na szkodê.

W ksi±¿kach fantasy tak, ale w ¿yciu nie. I problem pojawia siê, gdy kto¶ traktujê okultyzm i spirytyzm tak samo jak magiê z ksi±¿ek. Oczywi¶cie, ¿e s± to problemy jednostkowe, jednak ich skutki s± gro¼nie nie tylko dla osoby, która magii u¿ywa, ale te¿ dla jej otocznia. Widzia³em raz w telewizji program o osobach opêtanych i na prawdê ich relacjê nie by³y przyjemne. I nawet je¶li nie wierzysz w teologiê Chrze¶cijañska, to je¶li traktowaæ te przypadki jako przyk³ady chorób psychicznych to s± one na prawdê przera¿aj±ce.
Zgadzam sie z Limonk±, ¿e Ko¶ció³ w sprawie Pottera reaguje zbyt emocjonalnie, co mu zdecydowanie nie pomaga. Ale Paladyn i Jedyny te¿ maja racjê, ¿e dla osób o niewykszta³conej osobowo¶ci wiara w to co opisuje pani Rowling mo¿e byæ powa¿nym zagro¿eniem. Mo¿e nie od razu opêtaniem, ale powa¿nymi problemami natury psychologicznej na pewno. Wystarczy sobie poczytaæ posty w "czy chcieliby¶cie aby Hogwart istnia³", w których ludzie wypowiadaj± siê w stylu "on istnieje", albo "czekam na list z Hogwartu", ¿eby zdaæ sobie sprawê z tego, ze tym ludziom HP wyra¼nie nie s³u¿y.

A tutaj ciekawy artyku³ o prawdziwej magii:
http://egzorcyzmy...&Itemid=53
Edytowane przez jetinajt dnia 01.02.2008 22:30
http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0

http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY

[quote]Ridcully mlasn±³ z satysfakcj±.
- My w Ankh-Morpork wiemy, z czego siê robi piwo - stwierdzi³.
Magowie pokiwali g³owami - rzeczywi¶cie wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem.
[/quote]

http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s

[quote]Harry shouted, "Crucio!";(...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it."

...a potem (...) ¶ci±³ ³odygê fasoli, dodaj±c morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcze¶niej przestêpstw kradzie¿y, oszustwa i wtargniêcia na cudzy teren. Usz³o mu to jednak na sucho; ¿y³ d³ugo i szczê¶liwie, bez ¶ladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczyni³. Co dowodzi, ¿e je¶li cz³owiek jest bohaterem, to w³a¶ciwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytañ.
[/quote]

Limonka
A sk±d Ty wiesz co my¶li Rowling?

Uhm, logicznie my¶lê?

O oczywi¶cie, ¿e nie poniewa¿ nie macie racji i wiecie, ¿e ponie¶liby¶cie klêskê. Nie dysponuje zapewne zbyt wieloma argumentami poza: ''Wy macie jakie¶ chore podej¶cie do rzeczy, czego siê tak czepiacie, Harry wcale taki nie jest''.

Ehh, przecie¿ ja ca³y czas, praktycznie na ka¿dy Twój post odpowiadam argumentami. Za to Ty notorycznie olewasz moje pro¶by o fragmenty, cytaty, konkretne sytuacje, no ale niewa¿ne. Pominê tak¿e fakt, ¿e Twoje pisanie tutaj jest tak± sam± klêsk±, jak by³oby moje na forum katolickim. Nic tutaj nie wskórasz, to mogê Ci zagwarantowaæ. Taki jeste¶ odwa¿ny i chêtny do nawracania, to spróbuj gdzie¶, gdzie ludzie zajmuj± siê bardziej realn± magi±, na przyk³ad na magick.pl ^^. [EDIT: Chocia¿ tam ludzie s± bardzo tolerancyjni, i podobno nawet katolicy tam urzêduj±. I co ciekawe, przypuszczam, ¿e ci straszliwi ludzie, interesuj±cy siê OKROPN¡ I ZU¡ magi±, s± znacznie bardziej tolerancyjni ni¿ Ty ;)]

Ksi±¿ki o Harrym Potterze mog± byæ gro¼ne poniewa¿ uniewra¿liwiaja m³odego czytelnika na zagro¿enia p³yn±ce z magii i jej stosowania. Co prawda w ¶wiecie ksi±¿ki magom nic nie grozi, chyba, ¿e sami sobie zrobi± krzywdê, ale w rzeczywisto¶ci magia niesie ze sob± tylko z³o.

Trzeba by byæ ¶lepym, by nie zauwa¿yæ, ile z³a magia niesie ze sob± w HP. A to, ¿e dzieci zachwalaj± na forum ¶wiat magii, pisz±, ¿e jest wspania³y i chcia³yby w nim ¿yæ oznacza tylko fascynacjê ¶wiatem literackim. Owszem, fascynacjê magi± równie¿, ale magi± tylko i wy³±cznie jako elementem ¶wiata przedstawionego. Przecie¿ dzieci zawsze fascynowa³y siê magi±. Przed "er± Pottera" tak¿e, temu nie mo¿na zaprzeczyæ.

Fan Harrego mo¿e w przysz³o¶ci zechcieæ pos³u¿yæ siê magi±, a to niestety nie bêdzie dla niego takie fajne jak dla Pottera. Oto zagro¿enie p³yn±ce z HP.

Tak naprawdê, szczerze w±tpiê, by jakie¶ dziecko mog³o zafascynowaæ siê prawdziw± magi± przez Harry'ego Pottera. HP raczej utwierdza je w przykrym "fakcie", ¿e magia jest tylko w bajkach.

Zadowolona?

Jak najbardziej, gdy¿ tak jak my¶la³am to "zagro¿enie" jedynie mnie rozbawi³o ;].

Wystarczy sobie poczytaæ posty w "czy chcieliby¶cie aby Hogwart istnia³", w których ludzie wypowiadaj± siê w stylu "on istnieje", albo "czekam na list z Hogwartu", ¿eby zdaæ sobie sprawê z tego, ze tym ludziom HP wyra¼nie nie s³u¿y.

jetinajt, ja my¶lê, ¿e to w wiêkszo¶ci ¿arty i takie wczuwanie siê dla zabawy. Tak samo jak my organizowali¶my Sylwester z Voldemortem, czy w programie "Uwaga" Minerva i Arthur Weasley (to ich internetowe nicki) udawali czarodziejów, przy pomocy realizatorów i producentów - ot taka zabawa, do której nale¿y podej¶æ z dystansem ;). Aczkolwiek zgadzam siê, ¿e zdarzaj± siê przypadki do¶æ dziwne =P. Mimo to jednak (to ju¿ bardziej do Paladyna kierujê ;)), nie uwa¿am, ¿eby to czyni³o Pottera z³± ksi±¿k±.
Edytowane przez Limonka dnia 01.02.2008 22:58

Paladyn
Uhm, logicznie my¶lê?

Uhm, no nie wiem..;)

Ehh, przecie¿ ja ca³y czas, praktycznie na ka¿dy Twój post odpowiadam argumentami. Za to Ty notorycznie olewasz moje pro¶by o fragmenty, cytaty, konkretne sytuacje, no ale niewa¿ne. Pominê tak¿e fakt, ¿e Twoje pisanie tutaj jest tak± sam± klêsk±, jak by³oby moje na forum katolickim. Nic tutaj nie wskórasz, to mogê Ci zagwarantowaæ. Taki jeste¶ odwa¿ny i chêtny do nawracania, to spróbuj gdzie¶, gdzie ludzie zajmuj± siê bardziej realn± magi±, na przyk³ad na magick.pl ^^.

Wybacz, ale nie pamiêtam zbyt wiele pró¶b o cytaty (bêdê wdziêczny za od¶wie¿enie pamiêci). Nie wszystko da siê zacytowaæ, poniewa¿ w HP jest wiele tre¶ci ukrytych. Mimo to staram siê wyja¶niaæ moje zdanie. Chcia³bym wyja¶niæ, ¿e nie mam zamiaru nikogo nawracaæ. Mo¿e moje posty maja charakter moralistyczny, ale nie pisa³em nigdy: rNawracajcie siê, odrzuæcie magiê i z³o, ukorzcie siê i wyznajcie wasze grzechyr1;, no bez przesady.
Ale do¶æ ju¿ o mnie.

Trzeba by byæ ¶lepym, by nie zauwa¿yæ, ile z³a magia niesie ze sob± w HP. A to, ¿e dzieci zachwalaj± na forum ¶wiat magii, pisz±, ¿e jest wspania³y i chcia³yby w nim ¿yæ oznacza tylko fascynacjê ¶wiatem literackim. Owszem, fascynacjê magi± równie¿, ale magi± tylko i wy³±cznie jako elementem ¶wiata przedstawionego. Przecie¿ dzieci zawsze fascynowa³y siê magi±. Przed "er± Pottera" tak¿e, temu nie mo¿na zaprzeczyæ.

Wybacz, ¿e u¿yjê perswazji, ale wydaje mi siê, ¿e wmówi³a¶ sobie, ¿e HP jest niegro¼n± bajeczk± i nie widzisz innych mo¿liwo¶ci. Zauwa¿ wiêc, ¿e ta ksi±¿ka mówi w bezpo¶redni sposób o bia³ej magii jako o czym¶ dobrym i bezpiecznym. Pokazuje jakoby ta magia pomaga³a i s³u¿y³a dobru (oczywi¶cie bia³a). Jest to oczywiste zak³amywanie prawdy, które mo¿e doprowadziæ nie¶wiadomego czytelnika do bardzo z³ego sposobu my¶lenia. I trudno siê dziwiæ, ¿e ludzie bêd± potem chodziæ do wró¿ek i nara¿aæ siê na wp³yw rogatego.

Tak naprawdê, szczerze w±tpiê, by jakie¶ dziecko mog³o zafascynowaæ siê prawdziw± magi± przez Harry'ego Pottera. HP raczej utwierdza je w przykrym "fakcie", ¿e magia jest tylko w bajkach.

I znowu. HP przedstawia magiê jako dobr± je¿eli umie siê jej u¿ywaæ i odpowiednio siê wybierze. Dziecko, któremu wpoi siê, ¿e jest to bezpieczny i przyjemny sposób na ¿ycie (bo tak ta ksi±¿ka mo¿e dzia³aæ) nie bêdzie mia³o w przysz³o¶ci oporów przed jej stosowaniem, wiêcej mo¿e j± uznaæ za niegro¼n± rozrywkê.
Poza tym HP jest (z wy³±czeniem magii, choæ niekoniecznie, bo przecie¿ magia istnieje równie¿ w rzeczywisto¶ci, ale w innej formie) najbardziej realn± bajk± z jak± mo¿na siê spotkaæ. Akcja rozgrywa siê w do bólu realnych miejscach, co wiêcej w naszych czasach. Trzeba mieæ naprawdê du¿y problem ¿eby tego nie zauwa¿yæ.
Niech Was Bóg b³ogos³awi!

Limonka
Uhm, no nie wiem..

Noo, tak jak my¶la³am. I jak tu normalnie rozmawiaæ z cz³owiekiem, który jest zdania, ¿e jedynym ¿yciowym celem J.K. Rowling jest deprawowanie dzieci. lol.

Mo¿e moje posty maja charakter moralistyczny, ale nie pisa³em nigdy: rNawracajcie siê, odrzuæcie magiê i z³o, ukorzcie siê i wyznajcie wasze grzechyr1;, no bez przesady.

Racja, nie pisa³e¶. Ale przy³azisz sobie tutaj i zaczynasz nam wszystkim wmawiaæ, ¿e jeste¶my za¶lepieni, nie widzimy oczywistych rzeczy, nie my¶limy logicznie, tylko dlatego, ¿e patrzymy na bajkê, jak na bajkê.

Wybacz, ¿e u¿yjê perswazji, ale wydaje mi siê, ¿e wmówi³a¶ sobie, ¿e HP jest niegro¼n± bajeczk± i nie widzisz innych mo¿liwo¶ci.

A Ty wmówi³e¶ sobie co¶ ca³kiem przeciwnego. Na takiej samej zasadzie jak ja. I co mnie najbardziej ¶mieszy, uwa¿asz, ¿e jestem za¶lepiona i otaczam siê w³asnymi pogl±dami, nie dopuszczaj±c do siebie nic innego... a ja tak naprawdê jestem otwarta na nowe teorie i gdyby¶ tylko przedstawi³ mi kilka sensownych argumentów, by³abym sk³onna siê z Tob± zgodziæ.

Swoj± drog±, w ka¿dej ksi±¿ce da siê znale¼æ jakie¶ drugie dno, czy te Twoje "ukryte" dowody na zawarte w niej z³o. Wszêdzie. Gdyby jakie¶ dziecko przeczyta³o samo, bez ¿adnej integracji rodziców, czy kogokolwiek doros³ego, Bibliê i Harry'ego Pottera, to moim zdaniem bardziej zaszkodzi³aby mu Biblia, bo tam to dopiero dziej± siê dziwne rzeczy i to bez magii ;]. To dowód na to, ¿e wszystko mo¿e zaszkodziæ dziecku, bez odpowiedniego ukierunkowania.

Zauwa¿ wiêc, ¿e ta ksi±¿ka mówi w bezpo¶redni sposób o bia³ej magii jako o czym¶ dobrym i bezpiecznym.

Taak, za to magia w Kopciuszku i tego typu bajkach jest przedstawiona jako Z£OOOOO. W bajkach magia zazwyczaj jest przedstawiana jako co¶ dobrego, tak by³o od lat, jest i bêdzie. Pominê fakt, ¿e z mojego punktu widzenia, bia³a magia JEST dobra. I bezpieczna w sumie te¿. T³umaczenie, ¿e "nie, nie jest!" mo¿esz sobie odpu¶ciæ, znam ju¿ Twoje zdanie na ten temat, a moja opinia jest wyrobiona i w miarê sta³a. No chyba, ¿e masz jaki¶ argument, którego jeszcze nie przedstawia³e¶, to s³ucham.

Jest to oczywiste zak³amywanie prawdy, które mo¿e doprowadziæ nie¶wiadomego czytelnika do bardzo z³ego sposobu my¶lenia.

Prawda to rzecz wzglêdna. To co dla Ciebie jest prawd±, dla wielu osób mo¿e byæ k³amstwem. Szczególnie daje siê to odczuæ w sprawach wiary...

I trudno siê dziwiæ, ¿e ludzie bêd± potem chodziæ do wró¿ek i nara¿aæ siê na wp³yw rogatego.

Taak, to naprawdê straszne, ¿e kto¶ pójdzie do wró¿ki! Z£OOO! Szataaaaaaaan! Aczkolwiek ja tam uwa¿am, ¿e chodzenie do wró¿ki jest zbêdne, lepiej samemu siê tym zaj±æ ;).

Poza tym HP jest (z wy³±czeniem magii, choæ niekoniecznie, bo przecie¿ magia istnieje równie¿ w rzeczywisto¶ci, ale w innej formie) najbardziej realn± bajk± z jak± mo¿na siê spotkaæ. Akcja rozgrywa siê w do bólu realnych miejscach, co wiêcej w naszych czasach. Trzeba mieæ naprawdê du¿y problem ¿eby tego nie zauwa¿yæ.

Ale¿ ja to widzê. Ale nie widzê w tym nic z³ego. Jak ju¿ pisa³am wcze¶niej, magia zazwyczaj by³a przedstawiana jako co¶ dobrego i Potter niczego w tej kwestii nie zmienia.
Edytowane przez Limonka dnia 02.02.2008 21:26

Serea
Nie wszystko da siê zacytowaæ, poniewa¿ w HP jest wiele tre¶ci ukrytych. Mimo to staram siê wyja¶niaæ moje zdanie.

Ja jak narazie w twoich wypowiedziach ¿adnych wyja¶nieñ, popartych sensownymi argumentami nie widzia³am. A co do tre¶ci ukrytych. W Bibli z tego co wiem te¿ sa tre¶ci ukryte. Jakby siê tak przypatrzeæ to mog± one byæ nawet w Kubusiu Puchatku.
Zauwa¿ wiêc, ¿e ta ksi±¿ka mówi w bezpo¶redni sposób o bia³ej magii jako o czym¶ dobrym i bezpiecznym. Pokazuje jakoby ta magia pomaga³a i s³u¿y³a dobru (oczywi¶cie bia³a)

Dobra, tylko spokojnie. Poka¿ mi bajkê dla dzieci w której nie ma chod¼by odrobiny magii. Nie mówiê, ¿e Potter jest bajk± tylko dla dzieci, ale to raczej z my¶l± o nich Rowling napisa³a t± ksi±¿ke.
I trudno siê dziwiæ, ¿e ludzie bêd± potem chodziæ do wró¿ek i nara¿aæ siê na wp³yw rogatego.

I ca³e z³o ¶wiata jest przez to, ¿e ludzi wierz± w tarota, horoskopy i chodz± do wró¿ek. A co ci one przeszkadzaj±? Je¶li kto¶ chce do nich chodziæ to niech chodzi. W±tpie, by która¶ z nich kaza³a swojemu klientowi odprawiaæ czarn± msze.
I znowu. HP przedstawia magiê jako dobr± je¿eli umie siê jej u¿ywaæ i odpowiednio siê wybierze. Dziecko, któremu wpoi siê, ¿e jest to bezpieczny i przyjemny sposób na ¿ycie (bo tak ta ksi±¿ka mo¿e dzia³aæ) nie bêdzie mia³o w przysz³o¶ci oporów przed jej stosowaniem, wiêcej mo¿e j± uznaæ za niegro¼n± rozrywkê.

Je¶li bedzie siê kierowa³o wy³±cznie HP to w±tpie by mu siê uda³o bo najpierw musia³oby chyba znale¶æ patyczek z w³osem jednorozca w ¶rodku. Je¶li znasz miejsce gdzie mo¿na takie znale¶æ to chêtnie pos³ucham.

Kopciuszka te¿ mo¿na przedstawiæ w ¶wiecie tera¼niejszym. Nic ³atwiejszego. Zreszt± Limonka nie napisa³a nic co mog³oby zaprzecaæ powyrzszemu stwierdzeniu. Ale zastanów siê. Ostatnio bardzo wiele ksi±¿ek dzieje siê w czasach realnych, s± w nich elementy magii i nikt siê nie skar¿y. Przyk³adem mo¿e byæ "Laura i tajemnica Aventerry"
Edytowane przez Serea dnia 02.02.2008 21:47
img217.imageshack.us/img217/8311/tumblrkyee1na7tq1qzmh77.gif

Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie.

img.userbars.pl/19/3689.png

FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid xD
* Io xD
* Sarahis!
(dopisa³am siê sama, sorry xD)
Esey
* losiek13
* E-Vaire
* Kyinra

Zapisy czynne ; P

OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA.

I odrobinê mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworz± Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko.

PseudoBETA do wynajêcia -> Sarahis poleca

Wielbicielka palantowatych tworów wyobra¼ni Serei i Sarahis xD

img.userbars.pl/162/32343.gif

http://myanimelist.net/animelist/Andromeda69
Miss Bagwell
A choæby po to, ¿eby umieæ u¿ywaæ zapa³ek. Zauwa¿, ¿e czarodzieje, którzy nie maj± kontaktu ze ¶wiatem mugoli ca³kowicie trac± zdolno¶æ do ¿ycia poza mydlan± bañk± jak± jest ich ¶wiat. Ich ¿ycie uzale¿nione jest od kawa³ka kija, bez którego nie potrafi± wykonaæ podstawowych czynno¶ci. S± oni uzale¿nieni od magii w sposób o wiele wiêkszy ni¿ my od komputerów. I gdyby kiedy¶ zdarzy³o siê tak, ¿e ta mydlana bañka by pêk³a, to ca³y gatunek ludzi magicznie uzdolnionych wygin±³ by tylko dlatego, ¿e mieli w pogardzie ¶wiat mugoli.

No bo skoro maj± swój ¶wiat to po co im ¶wiat mugoli? Ty jeste¶ Polakiem i masz swoje tradycje i zwyczaje wiêc nie potrzebne ci do szczê¶cia tradycje twoich rówie¶ników z innych krajów. Mo¿esz co najwy¿ej sie nimi interesowaæ jak chocia¿by pan Weasley, którego pasj± s± mugolskie wynalazki. Gdyby czarodzieje ca³kowicie olali sobie ¶wiat magii to w Hogwarcie nie uczono mugoloznstwa a ministrowie magii nie posy³ali by ochrony dla mugolskiego premiera.
My te¿ mamy swoje na³ogi bez których nie wyobra¿amy sobie ¿ycia np. telefony komórkowe czy komputery.
Po za tym po co im umiejêtno¶æ pos³ugiwania siê zapa³kami skoro maj± ró¿d¿ki? To tak jakby¶ zarzuci³ palaczowi który u¿ywa wy³±cznie zapalniczki by nauczy³ siê zapalaæ papierosa zapa³kami...

O tak, to ¶wiêta prawda i mo¿na powiedzieæ, ¿e irytuje mnie trochê, ¿e Rowling uczyni³a wszystkich czarodziejów, którzy nie wychowywali siê u Mugoli, takimi ignorantami

No bez jaj. Wielu czarodziejów fascynuje siê ¶wiatem mugoli a ta ''ignorancja'' wywodzi siê wy³±cznie z s³abej znajomo¶ci ich ¶wiatem. Spójrzmy na to z drugiej strony; Dursleyowie wobec Pottera i ¶wiata magii. To w jaki sposób oni podchodz± do ¶wiata czarodziejów jest o wiele bardziej chamskie i nieprzyzwoite. Traktuj± czarodziejów jak potencjalnych wrogów i gardz± nimi a czarodzieje siê w ten sposób nie zachowuj±.No nie licz±c Malfoyów ale my¶lê , ¿e na przyk³adzie tej rodziny Rowling chcia³a przedstawiæ przejaw skrajnego rasizmu wobec mugoli.

Harry nie gardzi mugolami w sposób bezpo¶redni, poniewa¿ stawia³oby go to na równi z Malfojem (a tego Rowling zapewne by nie chcia³a). Jak zapewne wszyscy pamiêtamy wielu jego kolegów i znajomych uwa¿a mugoli za ciemnych i zacofanych, o mam cytat: ''Mugole nic nie kumaj±. Nie potrafi± s³uchaæ. Nie potrafi± patrzeæ. To tumany.'' (J.K. Rowling ''Harry Potter i wiêzieñ Azkabanu'' s.43) Czy ta wypowied¼ nie ¶wiadczy o pogardzie.

A czy¿ Stan nie mia³ racji? Nie wiesz o co mu chodzi³o? Ju¿ gdzie¶ o tym pisa³am: mugole maj± uosabiaæ ludzi , którzy s± ¶lepo zapatrzeni tylko w to co mog± sobie wyja¶niæ za pomoc± rozumu. Dla nich liczy siê tylko to co widza normalnymi oczami a nie sercem czy dusz±.

Ksi±¿ki o Harrym Potterze mog± byæ gro¼ne poniewa¿ uniewra¿liwiaja m³odego czytelnika na zagro¿enia p³yn±ce z magii i jej stosowania

Tobie te¿ brak wra¿liwo¶ci skoro uwa¿asz , ¿e ksi±¿ka mo¿e spaczyæ mój umys³.

I proszê nie pisz wiêcej Malfoj czy jako¶ tam to to mnie razi.
Bjork

www.totalmusicmagazine.com/interviews/bjork_1.jpg

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

maybe not from the sources
you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love
you just ain't receiving...

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Full mug my friends certainly familiar
Ah, hear that glitch say search the orbs

Tree-ann said it his seize the circus
Ram's wool that cause way a cricus

Warmy funny Anna say say maluska

Sworn under an oath to war

Phwoar so spirit smother me in
Ah, hear that glitch fought and ought

Fuel full fat her glass of milk
Warm sitting here, sitting in bed

Fever Ray

If I Hard A Heart

This will never end cause I want more
More give me more give me more

If I had a heart I could love you
If I had a voice I would sing
After the night when I wake up
Ir17;ll se what tomorrow brings

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Dangling feet from window frame
Will they ever ever reach the floor

Cushion filled with all I found
Underneath and inside just to come around

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

www.thelineofbestfit.com/wp-content/media/2010/01/TheKnife.jpg

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
One night to speed up truth
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To call for hands of above
To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
The start of simple touch
One night to push and scream
And make believes.

Ten days of perfect tunes
The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Paladyn
Poka¿ mi bajkê dla dzieci w której nie ma chod¼by odrobiny magii. Nie mówiê, ¿e Potter jest bajk± tylko dla dzieci, ale to raczej z my¶l± o nich Rowling napisa³a t± ksi±¿ke.

Proszê bardzo! Jest to chocia¿by przedstawiany przez Ciebie wy¿ej Kubu¶ Puchatek. No chyba, ¿e za magiê uznasz gadaj±ce pluszowe zwierz±tka powo³ane do ¿ycia w wyobra¼ni ma³ego ch³opca.

Je¶li bedzie siê kierowa³o wy³±cznie HP to w±tpie by mu siê uda³o bo najpierw musia³oby chyba znale¶æ patyczek z w³osem jednorozca w ¶rodku.

Magia nie koñczy siê na machaniu ró¿d¿kami. Chodzi³o mi o fascynacjê magi±, a nie o ma³powanie Pottera. Ciekawy ¶wiata m³ody cz³owiek mo¿e znale¼æ chocia¿by w Internecie mnóstwo mo¿liwo¶ci rozpoczêcia wielkiej przygody w magicznym ¶wiecie.

Ostatnio bardzo wiele ksi±¿ek dzieje siê w czasach realnych, s± w nich elementy magii i nikt siê nie skar¿y. Przyk³adem mo¿e byæ "Laura i tajemnica Aventerry"

O ile dobrze wiem tytu³owa Laura jest pojedyncz± i wybran± do specjalnego celu osobisto¶ci±. W ksi±¿kach o HP magów jest wielu, a sama magia s³u¿y im przede wszystkim do u³atwiania ¿ycia. W tym ca³y problem, magia jest przedstawiana jako co¶ ogólnie przydatnego i przyjemnego.

Noo, tak jak my¶la³am. I jak tu normalnie rozmawiaæ z cz³owiekiem, który jest zdania, ¿e jedynym ¿yciowym celem J.K. Rowling jest deprawowanie dzieci. lol.

Nie wiem jak ty ale ja mam jeszcze poczucie humoru, którego da³em przejaw.;)

Ja jak narazie w twoich wypowiedziach ¿adnych wyja¶nieñ, popartych sensownymi argumentami nie widzia³am.

A Ty wmówi³e¶ sobie co¶ ca³kiem przeciwnego. Na takiej samej zasadzie jak ja. I co mnie najbardziej ¶mieszy, uwa¿asz, ¿e jestem za¶lepiona i otaczam siê w³asnymi pogl±dami, nie dopuszczaj±c do siebie nic innego... a ja tak naprawdê jestem otwarta na nowe teorie i gdyby¶ tylko przedstawi³ mi kilka sensownych argumentów, by³abym sk³onna siê z Tob± zgodziæ.

Co dla ciebie jest sensownymi argumentami? Co by³o w dotychczasowych bezsensownego? Podaj proszê rodzaj dowodów (co to ma byæ), a przedstawiê Ci.

Gdyby jakie¶ dziecko przeczyta³o samo, bez ¿adnej integracji rodziców, czy kogokolwiek doros³ego, Bibliê i Harry'ego Pottera, to moim zdaniem bardziej zaszkodzi³aby mu Biblia, bo tam to dopiero dziej± siê dziwne rzeczy i to bez magii ;]. To dowód na to, ¿e wszystko mo¿e zaszkodziæ dziecku, bez odpowiedniego ukierunkowania.

Twoja teoria jest zapewne czê¶ciowo prawdziwa. Jednak moim zdaniem porównywanie Harrego Pottera do ¦wiêtej Ksiêgi chrze¶cijañstwa nie jest zbyt trafne. Przede wszystkim siedmioraczki Rowling s± przeznaczone dla wspó³czesnego czytelnika, który ma takie a nie inne spojrzenie na ¶wiat. Biblia by³a pisana na przestrzeni wielu tysiêcy lat i mentalno¶æ ludzka wielokrotnie siê w tym czasie zmieni³a. Biblia ma kszta³towaæ prawid³owe spojrzenie na sprawy wiary w Boga. Czy wed³ug ciebie HP tak¿e?

Taak, to naprawdê straszne, ¿e kto¶ pójdzie do wró¿ki! Z£OOO! Szataaaaaaaan! Aczkolwiek ja tam uwa¿am, ¿e chodzenie do wró¿ki jest zbêdne, lepiej samemu siê tym zaj±æ ;).

Oczywi¶cie, ¿e chodzenie do wró¿ki jest czynem z³ym dla chrze¶cijan. Ale je¿eli Ty sama wolisz sobie wró¿yæ z tarota, fusów, zwierzêcych wnêtrzno¶ci itp. jest to Z£OOO! i Szataaaaaaaan!:smilewinkgrin:

Serea
Magia nie koñczy siê na machaniu ró¿d¿kami. Chodzi³o mi o fascynacjê magi±, a nie o ma³powanie Pottera. Ciekawy ¶wiata m³ody cz³owiek mo¿e znale¼æ chocia¿by w Internecie mnóstwo mo¿liwo¶ci rozpoczêcia wielkiej przygody w magicznym ¶wiecie.

Ale¿ oczywi¶cie. Ale zainteresowanie magi±, nie musi byæ od razu z³ym czynem. Dopiero "zastosowanie" jej do celów szkodz±cym innym jest z³e. Kiedy¶ ju¿ kto¶ poda³ przyk³ad, ¿e je¶li kto¶ siê czym¶ interesuje (np.: broni± paln±), ale nie urzywa swojej wiedzy do szkodzenia innym nie jest to ¿adnym grzechem ani niczym w tym rodzaju.
Oczywi¶cie, ¿e chodzenie do wró¿ki jest czynem z³ym dla chrze¶cijan. Ale je¿eli Ty sama wolisz sobie wró¿yæ z tarota, fusów, zwierzêcych wnêtrzno¶ci itp. jest to Z£OOO! i Szataaaaaaaan!

Gdyby¶ móg³ mi ³askawie wyja¶niæ, co w tym widzisz z³ego, mo¿e wreszcie zrozumia³abym twój tok my¶lenia. Bo jak narazie mi siê to nie uda³o.
O ile dobrze wiem tytu³owa Laura jest pojedyncz± i wybran± do specjalnego celu osobisto¶ci±. W ksi±¿kach o HP magów jest wielu, a sama magia s³u¿y im przede wszystkim do u³atwiania ¿ycia. W tym ca³y problem, magia jest przedstawiana jako co¶ ogólnie przydatnego i przyjemnego.

Po pierwsze: Laura nie jest jedyna. Zgadzam siê, ¿e osób takich jest mniej ni¿ w Potterze, ale te¿ przedstawiaj± z³e i dobre cechy cz³owieka.
Po drugie: Taki opis magii jest bardzo ogólny. Bo nie widzê nic przyjemnego w zaklêciach niewybaczalnych i kl±twach.
Wybacz, ale nie pamiêtam zbyt wiele pró¶b o cytaty (bêdê wdziêczny za od¶wie¿enie pamiêci).

A wiêc razem z kilkoma innymi u¿ytkownikami prosi³am kiedy¶ ciebie albo jedynego (ju¿ dobrze nie pamiêtam) by¶ pokaza³ mi miejsce w Potterze, które nawo³uje (czy to w tre¶ci jawnej, czy ukrytej) do satanizmu.
img217.imageshack.us/img217/8311/tumblrkyee1na7tq1qzmh77.gif

Tak. On ocieka cholernym seksem i jest cholernie cudowny. A jego francuski to marzenie.

img.userbars.pl/19/3689.png

FAN CLUB SoLL pod patronatem Trio: Sol, Villemo i Ingrid xD
* Io xD
* Sarahis!
(dopisa³am siê sama, sorry xD)
Esey
* losiek13
* E-Vaire
* Kyinra

Zapisy czynne ; P

OBSESYJNA FANKA STEPHANA LAMBIELA.

I odrobinê mniej obsesyjna kwartetu, który wraz z nim tworz± Brian Joubert, Johnny Weir i Evgeni Plushenko.

PseudoBETA do wynajêcia -> Sarahis poleca

Wielbicielka palantowatych tworów wyobra¼ni Serei i Sarahis xD

img.userbars.pl/162/32343.gif

http://myanimelist.net/animelist/Andromeda69
Paladyn
Ale zainteresowanie magi±, nie musi byæ od razu z³ym czynem. Dopiero "zastosowanie" jej do celów szkodz±cym innym jest z³e. Kiedy¶ ju¿ kto¶ poda³ przyk³ad, ¿e je¶li kto¶ siê czym¶ interesuje (np.: broni± paln±), ale nie urzywa swojej wiedzy do szkodzenia innym nie jest to ¿adnym grzechem ani niczym w tym rodzaju.

Zainteresowanie je¿eli jest tylko ciekawo¶ci± i nie prowadzi do praktyki r11; oczywi¶cie nie. Jednak chodzi mi o uniewra¿liwienie czytelnika na z³o p³yn±ce z magii (poza nielicznymi zaklêciami niewybaczalnymi wiêkszo¶æ magii w HP s³u¿y dobru czarodziejów). Po przeczytaniu takiej ksi±¿ki wiêkszo¶æ mo¿e pojmowaæ magiê jako co¶ dobrego (pod warunkiem, ¿e umie siê z niej w³a¶ciwie korzystaæ). W tym w³a¶nie tkwi g³ówne zagro¿enie p³yn±ce z tej ksi±¿ki.

Gdyby¶ móg³ mi ³askawie wyja¶niæ, co w tym widzisz z³ego, mo¿e wreszcie zrozumia³abym twój tok my¶lenia. Bo jak narazie mi siê to nie uda³o.

Proszê bardzo. Jak wiesz jestem chrze¶cijaninem, a Biblia i KKK w oczywisty sposób zabraniaj± praktykowania czarów i wró¿b:
Nale¿y odrzuciæ wszelkie formy wró¿biarstwa, odwo³anie siê do szatana lub demonów, przywo³ywanie zmar³ych lub inne praktyki maj±ce ods³aniaæ przysz³o¶æ. ( KKK p.2116)

Nie chcia³bym, by¶cie mieli cos wspólnego z demonami. (...) Nie mo¿ecie piæ z kielicha Pana i z kielicha demonów. (1.Kor. 10,20)

Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan, bóg twój, nie ucz siê pope³niania tych samych obrzydliwo¶ci jak tamte narody. Nie znajdzie siê po¶ród ciebie nikt, kto by przeprowadza³ przez ogieñ swego syna lub córkê( pogañski rytua³), uprawia³ wró¿by, gus³a, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawia³ zaklêcia, pyta³ duchów i widma, zwraca³ siê do umar³ych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana ka¿dy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwo¶ci wypêdza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza. Dochowasz pe³nej wierno¶ci Panu, Bogu swemu. Te narody, bowiem, które ty wydziedziczysz, s³ucha³y wró¿bitów i wywo³uj±cych umar³ych. Lecz tobie nie pozwala na to Pan, Bóg twój. (Pwt 18, 9-14)

B³ogos³awieni, którzy p³ucz± swe szaty, aby w³adza nad drzewa ¿ycia do nich nale¿a³a i aby bramami wchodzili do Miasta. Na zewn±trz s± psy, gu¶larze, rozpustnicy, zabójcy, ba³wochwalcy i ka¿dy, kto k³amstwo kocha i nim ¿yje. ( Ap 22, 14-15)

A wiêc razem z kilkoma innymi u¿ytkownikami prosi³am kiedy¶ ciebie albo jedynego (ju¿ dobrze nie pamiêtam) by¶ pokaza³ mi miejsce w Potterze, które nawo³uje (czy to w tre¶ci jawnej, czy ukrytej) do satanizmu.

Pro¶cie, a bêdzie wam dane.
Po pierwsze sama magia mo¿e wci±gn±æ w kult szatana, a jak wcze¶niej pisa³em HP mo¿e do jej praktykowania zachêcaæ.
Po drugie Harry jako g³ówny pozytywny bohater postêpuje w my¶l jednej z g³ównych zasad satanizmu. Kocha swoich przyjació³ i tych, którzy s± mu przychylni, a z ca³ego serca nienawidzi swoich wrogów. Na przyk³ad Sewerus Snape. W pierwszej czê¶ci sta³ siê ju¿ obiektem nienawi¶ci Harrego, która z biegiem lat tylko siê pog³êbia³a. W pierwszych czterech czê¶ciach nie mia³ raczej jaki¶ wielkich powodów ¿eby go nienawidziæ. No, mo¿e czasami Snape urazi³ jego osobista dumê, ale na tym raczej siê koñczy³o. Wiêkszo¶æ podejrzeñ zosta³a odparta (chocia¿by próba zabójstwa Harrego w 1. czê¶ci w czasie meczu). On jednak nienawidzi swojego nauczyciela, podobnie jak z reszta Malfoy'a.
W pewnym momencie znienawidzi³ Rona, który o¶mieli³ mu siê przeciwstawiæ.
W tym momencie nienawidzi³ w Ronie wszystkiego, od czubka g³owy po skrawek go³ych koster wystaj±cych spod kasztanowych spodni od pi¿amy.
Przebaczy³ mu dopiero gdy ten skruszony go przeprosi³ (ale Harry pierwszy rêki by nie poda³).

Limonka
Po drugie Harry jako g³ówny pozytywny bohater postêpuje w my¶l jednej z g³ównych zasad satanizmu. Kocha swoich przyjació³ i tych, którzy s± mu przychylni, a z ca³ego serca nienawidzi swoich wrogów. Na przyk³ad Sewerus Snape. W pierwszej czê¶ci sta³ siê ju¿ obiektem nienawi¶ci Harrego, która z biegiem lat tylko siê pog³êbia³a. W pierwszych czterech czê¶ciach nie mia³ raczej jaki¶ wielkich powodów ¿eby go nienawidziæ. No, mo¿e czasami Snape urazi³ jego osobista dumê, ale na tym raczej siê koñczy³o. Wiêkszo¶æ podejrzeñ zosta³a odparta (chocia¿by próba zabójstwa Harrego w 1. czê¶ci w czasie meczu). On jednak nienawidzi swojego nauczyciela, podobnie jak z reszta Malfoy'a.

Wiesz, zazwyczaj tak jest, ¿e m³odzie¿, a w³a¶ciwie wiêkszo¶æ ludzi, lubi swoich przyjació³, a nie lubi wrogów. To jest rzecz normalna. Zapytam Ciê ju¿ który¶ raz, czy Ty uwa¿asz, ¿e ludzie chcieliby czytaæ ksi±¿kê, w której wszyscy siê kochaj±, nie wiem, hasaj± po ³±kach, zbieraj± kwiatki, ¶piewaj± piosenki i generalnie raduj± siê mi³o¶ci± panuj±c± wokó³? Ja rozumiem, ¿e Twoim zdaniem to mog³oby zaiste byæ piêkne, ale wiêkszo¶æ ludzi jest raczej innego zdania.

W pewnym momencie znienawidzi³ Rona, który o¶mieli³ mu siê przeciwstawiæ.

A o tym ju¿ gdzie¶ rozmawiali¶my. Ja NIENAWIDZÊ grochówki i pana od matematyki. Tak siê tylko mówi. Zasadniczo ma³o kto traktuje to dos³ownie.

Btw, Paladyn, tak mi siê wydaje, ¿e by³by¶ du¿o powa¿niej traktowany, gdyby¶ nie czepia³ siê ka¿dego maleñkiego i nieistotnego szczegó³u.

Paladyn
A o tym ju¿ gdzie¶ rozmawiali¶my. Ja NIENAWIDZÊ grochówki i pana od matematyki. Tak siê tylko mówi. Zasadniczo ma³o kto traktuje to dos³ownie.

Nie wiem jak dla Ciebie, ale wed³ug mnie nienawi¶æ to nienawi¶æ. Mo¿e Ty traktujesz niektóre rzeczy niedos³ownie, ale nie wszyscy (a mo¿e i wiêkszo¶æ) tak my¶li. Nadu¿ywanie s³ów nienawi¶æ, mi³o¶æ i innych dotycz±cych bardzo silnych uczuæ nie jest najlepszym pomys³em, bo z czasem strac± one dla Ciebie na sile i znaczeniu, ale nie dla innych ludzi. Wyobra¼ sobie, ¿e powiesz kole¿ance na któr± siê rozz³o¶cisz: "Nienawidzê ciê!" Dla Ciebie mo¿e nie bêdzie to nic wielkiego, ale j± mo¿e to bardzo zaboleæ.

Btw, Paladyn, tak mi siê wydaje, ¿e by³by¶ du¿o powa¿niej traktowany, gdyby¶ nie czepia³ siê ka¿dego maleñkiego i nieistotnego szczegó³u.

Diabe³ tkwi w szczegó³ach.;)

Miss Bagwell
Hmm, po czê¶ci popieram Li , ale ma te¿ zastrze¿enia co do tej ''nienawi¶ci'' Ja od pierwszej klasy nienawidzê matmy, ale có¿ to nie cz³owiek lecz przedmiot wiêc nie krzywdzê nikogo mówi±c otwarcie co my¶lê. Zupe³nie inaczej jest kiedy mówimy o cz³owieku. Nienawi¶æ równa siê z ¿yczeniem danej osobie ¶mierci do której j± czujemy a wiêc jest paskudnym uczuciem. Ja osobi¶cie go nie do¶wiadczy³am i my¶lê ¿e nigdy nie przyjdzie mi na my¶l bo komukolwiek ¿yczyæ ¶mierci. Ale to normalne i bardzo ludzkie, ze cz³owiek czasem odczuwa nienawi¶æ do cz³owieka w przyp³ywie z³o¶ci, gniewu czy innych silnych emocji. To ¿e Harry poczu³ gwa³town± chêæ uduszenia Rona czy nienawi¶æ do nigo nie znaczy ¿e on go nienawidzi³ . To by³ przyp³yw gwa³townych emocji,nic wiêcej.
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Limonka
Nadu¿ywanie s³ów nienawi¶æ, mi³o¶æ i innych dotycz±cych bardzo silnych uczuæ nie jest najlepszym pomys³em, bo z czasem strac± one dla Ciebie na sile i znaczeniu, ale nie dla innych ludzi.

Fakt, nie popieram nadu¿ywania takich s³ów, ale niestety - jest to ju¿ normalne. "Po¿yczysz zeszyt od matmy? Dziêêêki, ja ciê normalnie kocham!", albo "Bo¿e, jak ja nienawidzê kogo¶tam!". Takie teksty s³yszy siê codziennie. A ksi±¿ka, jako ¿e ma byæ realistyczna, równie¿ to zawiera.

Diabe³ tkwi w szczegó³ach.

Skoro tak twierdzisz. Aczkolwiek ja np. przez to Twoje czepianie siê wszystkiego, mimo ¿e zawsze Harry'ego nie lubi³am i krytykowa³am, teraz za¿arcie go broniê.
Edytowane przez Limonka dnia 12.02.2008 17:25

Miss Bagwell
Och, a ja siê zgadzam tym razem z Paladynem! Diabe³ tkwi w szczegó³ach! I to w najmniejszych!
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

jetinajt
Och, a ja siê zgadzam tym razem z Paladynem! Diabe³ tkwi w szczegó³ach! I to w najmniejszych!

I dlatego wiêkszo¶æ naszych rodaków go nie widzi. Wszak ¶piewa³ nasz wielki bard:

"S³usznie siê lêka Pan Ciemno¶ci,
¯e ciê¿ko bêdzie mia³ z Lachami;
W szczegó³ach przecie¿ diabe³ go¶ci,
A Polak gardzi szczegó³ami!".

Swoj± drog± zadziwiaj±ce jest jak totalna ignorancja i brak wra¿liwo¶ci na pewne rzeczy broni wiêkszo¶æ naszych rodaków przed zakusami z³ego. Widaæ szczê¶cie g³upiego. Szkoda tylko, ¿e w pewnym momencie mo¿e siê skoñczyæ, gdy kto¶ na powa¿nie zainteresuje siê magi±, a nie zainteresuje siê jej skutkami duchowymi dla praktykuj±cego.
Edytowane przez jetinajt dnia 13.02.2008 10:20
http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0

http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY

[quote]Ridcully mlasn±³ z satysfakcj±.
- My w Ankh-Morpork wiemy, z czego siê robi piwo - stwierdzi³.
Magowie pokiwali g³owami - rzeczywi¶cie wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem.
[/quote]

http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s

[quote]Harry shouted, "Crucio!";(...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it."

...a potem (...) ¶ci±³ ³odygê fasoli, dodaj±c morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcze¶niej przestêpstw kradzie¿y, oszustwa i wtargniêcia na cudzy teren. Usz³o mu to jednak na sucho; ¿y³ d³ugo i szczê¶liwie, bez ¶ladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczyni³. Co dowodzi, ¿e je¶li cz³owiek jest bohaterem, to w³a¶ciwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytañ.
[/quote]

Miss Bagwell
I dlatego wiêkszo¶æ naszych rodaków go nie widzi.

Na szczê¶cie s± i tacy którzy go widz±.

Szkoda tylko, ¿e w pewnym momencie mo¿e siê skoñczyæ, gdy kto¶ na powa¿nie zainteresuje siê magi±, a nie zainteresuje siê jej skutkami duchowymi dla praktykuj±cego.

Wiesz co do tych praktyk... A mo¿e jednak te praktyki naucz± tego co próbowa³ zakazanego owocu? Oczywisæie naucz±, ¿e to jest z³e i do niczego nie prowadzi. Cz³owiek to z natury istota która musi doswiadczyæ z³ego na w³asnej skórze i nie uwierzy póki sam siê nie przekona. I uwa¿am , ¿e to najlepsza lekcja.
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 13.02.2008 11:36
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

claire108
Przeczyta³am te wszystkie wywody i najbardziej zwróci³am uwagê na fragmenty o nienawi¶ci... Nie, nie dlatego, ¿e chcê siê na si³ê przyczepiæ, ale chcia³abym co¶ wyja¶niæ. Paladyn, dlaczego uwa¿asz, ¿e Harry NIENAWIDZI£ Malfoya? Proszê o jaki¶ fragment. Harry nie nienawidzi³ Dracona. On potêpia³ jego stosunek do osób z mugolskich rodzin (Hermiona), do biednych (Ron), nie lubi³ jego samouwielbienia i zarozumialstwa, brzydzi³ siê jego zapêdami do czarnej magii. Nie zauwa¿y³e¶, ¿e w KP Harry zaczyna³ wspó³czuæ Malfoyowi? Ba, wierzy³ w to, ¿e Draco tak naprawdê nie chcia³ zabiæ Dumbledore'a. Gdzie tu nienawi¶æ?
Co do Snape'a... Harry równie¿ nie darzy³ go nienawi¶ci± (pocz±tkowo, rzecz jasna). Jako jedenastolatek czu³ jedynie roz¿alenie. By³ z³y na to, ¿e Snape niesprawiedliwie odejmuje punkty Gryfonom, a ponadto podejrzewa³, ¿e ma zamiar wykra¶æ Kamieñ Filozoficzny (bo wszystko na to wskazywa³o). Pó¼niej Harry dowiedzia³ sie, dlaczego Snape tak bardzo nie lubi³ (zbyt ³agodne s³owo, ale tu równie¿ nie pasuje s³owo "nienawidzi³";) ojca Harry'ego. I tu mo¿na zauwa¿yæ, ¿e Harry wspó³czuje Snape'owi i czuje niechêæ do swojego ojca (przyrównuje go nawet do Dracona). Sprawa komplikuje siê, gdy Harry zaczyna obwiniaæ Snape'a o to, ¿e przyczyni³ sie do ¶mierci Syriusza... Tak, czuje nienawi¶æ. Tylko ¿e ta nienawi¶æ jest spowodowana ¿alem po stracie jedynej bliskiej Harry'emu osoby (prawie rodziny). Potem dowiaduje siê, ¿e to Snape powtórzy³ Voldemortowi przepowiedniê, która dotyczy³a Harry'ego i jego rodziców. Do tego dochodzi istotny fakt: Snape zabi³ Dumbledore'a. Kto w takich okoliczno¶ciach nie odczuwa³by nienawi¶ci?
SPOILER!
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e ostatecznie Harry pozna³ prawdê i zrozumia³ powody dzia³ania Snape'a. Na pewno nie czu³ do niego nienawi¶ci, kiedy nadawa³ swojemu synowi imiê Albus SEVERUS.
Edytowane przez claire108 dnia 13.02.2008 14:08
"I would regard it as a mark of extreme favour if you would stoop to honor me with this next dance."

www.reelfilm.com/images/becjane.jpg

Paladyn
Wiesz co do tych praktyk... A mo¿e jednak te praktyki naucz± tego co próbowa³ zakazanego owocu? Oczywisæie naucz±, ¿e to jest z³e i do niczego nie prowadzi. Cz³owiek to z natury istota która musi doswiadczyæ z³ego na w³asnej skórze i nie uwierzy póki sam siê nie przekona. I uwa¿am , ¿e to najlepsza lekcja.

Taaak, skakanie z mostu na Bangi bez sznura tak¿e jest dobr± lekcj± - nigdy wiêcej o nim nie zapomnisz. Wed³ug mnie twój post stawia u¿ywanie magii na jednej linii z wk³adaniem palców miêdzy drzwi, czy jazd± pod pr±d. Magia ma bardzo powa¿ne skutki, poniewa¿ zazwyczaj doprowadza do opêtania cz³owieka przez z³e moce. Daje ona poczucie z³udne w³adzy i wielko¶ci z którego nie ³atwo siê wyzwoliæ. Nie zawsze mo¿na z tego ³atwo wybrn±æ, poniewa¿ szatan nie oddaje ³atwo tego, co raz wzi±³. Opêtani s± terroryzowani przez diab³a i czêsto doprowadza ich on prawie do szaleñstwa. Skutki tych praktyk s± wiêc o wiele powa¿niejsze i wyciskaj± sta³e piêtno na psychice ofiary. Pomoc udzielona przez egzorcystê pomaga zapewne w nawróceniu, ale nie ¿yczê nikomu takiej sposobno¶ci do poprawy.

Miss Bagwell
Paladyn, dlaczego uwa¿asz, ¿e Harry NIENAWIDZI£ Malfoya? Proszê o jaki¶ fragment. Harry nie nienawidzi³ Dracona. On potêpia³ jego stosunek do osób z mugolskich rodzin (Hermiona), do biednych (Ron), nie lubi³ jego samouwielbienia i zarozumialstwa, brzydzi³ siê jego zapêdami do czarnej magii. Nie zauwa¿y³e¶, ¿e w KP Harry zaczyna³ wspó³czuæ Malfoyowi? Ba, wierzy³ w to, ¿e Draco tak naprawdê nie chcia³ zabiæ Dumbledore'a. Gdzie tu nienawi¶æ?

O przepraszam w ksi±¿ce jest pare fragmentów w którch Potter wyra¿a swoje uczucia wobec Mafoya i jest to nienawi¶æ. Oczywisæie nie jest to ten rodzaj nienawi¶ci jak± ¿ywi³ do Vodemorta, bo np. w rozdziale Septusempra ¿a³owa³ , ¿e go zrani³. A swojego najwiêkszego antagonisty napewno by nie ¿a³owa³.
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost