Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czytelnicze podsumowanie roku
Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje
Piszecie tu stanowczo za wcze¶nie! W ksi±¿kowych planach 2019 mam wymêczenie "D¿umy", skoñczenie dodatkowego opowiadania z pierwszego tomu "Mrocznej Wie¿y" i jeszcze co najmniej jedn± ksi±¿kê, wiêc sk±d ten po¶piech? Wrócê tu za jakie¶ dwa tygodnie, ale ¿eby nie by³o, ¿e post dla punktów to powiem kim i czym siê zawiod³em.

A wiêc trzy Antonowe zawody roku:
3. Stephen King - pomimo, ¿e przeczyta³em tylko "Pana Mercedesa" i "Rolanda" (no i totalny zawód - "Uniesienie" - ale to chyba by³o w grudniu zesz³ego roku) to jednak do¶wiadczy³em sporo niedosytu. Niby by³o dobrze, ale jednak w tych ksi±¿kach nie by³o takiego wielkiego "wow" ani nie by³y to wy¿yny wy¿yn literackich. Spodziewa³em siê po prostu wiêcej, ale obiecujê dalej szukaæ jakiego¶ ponadprzeciêtnego i genialnego dzie³a tego autora..

2. Tajne zapiski Agathy Christie, czy co¶ takiego - prawdopodobnie nigdzie nie dostaniecie tej ksi±¿ki, wiêc na niewiele wam siê zda wiedza, ¿e mam podobne odczucia jak w przypadku Kinga. Po stu stronach ci±g³e powtarzanie tego samego s³ownictwa i analiza poszczególnych dzie³ Christie wg tego samego schematu mo¿e zacz±æ nudziæ. I pomimo tego, ¿e przeczytanie tej pozycji zajê³o mi niemal ca³y wyjazd nad morze, to nie ¿a³ujê, ¿e po ni± siêgn±³em - opowiadanie z Poirotem pij±cym wódkê by³o tego warte.

1. Rafa³ Kosik - uwielbiam go i zdecydowanie jest to mój ulubiony pisarz. W takim razie co posz³o nie tak? Próbowa³em w tym roku cztery razy - "Mars", "Obywatel, który siê zawiesi³", "Nowi ludzie" i " FNiN oraz kl±twa domu McKilianów". Zacznijmy od koñca - ten tom "Felixa, Neta i Niki" czyta³em drugi lub trzeci raz i by³ wspania³y, jak ca³a seria. W³a¶nie za ni± tak uwielbiam Kosika i ¶wiadomo¶æ, ¿e nastêpna czê¶æ wyjdzie pewnie pod koniec nastêpnego roku(w³a¶ciwie to oni skoñczyli gimnazjum?) jest trochê smutna. Niestety poza bezkonkurencyjnym FNiN s± te¿ bardziej konkurencyjne ksi±¿ki ponoæ dla starszego odbiorcy. Co mnie zawiod³o? Chyba to samo co u Kinga - oczekiwa³em za wiele. Mo¿e to wina tego, ¿e "Nowi ludzie" i "Obywatel, który siê zawiesi³" to zbiory bardzo nierównych opowiadañ. Niektóre z nich by³y naprawdê dobre, ale przykro mi 11 tom "Felixa...", który te¿ nie by³ pe³noprawn± powie¶ci± by³ co najmniej kilka poziomów wy¿ej, wiêc problem tkwi gdzie indziej. Mo¿e w czasie powstawania, bo wydaje mi siê, ¿e ma³o które z tych opowiadañ s± m³odsze niæ Hp-net, ale tak to ju¿ bywa. Szczerze liczê, ¿e "Ró¿aniec", który mo¿e zdo³am przeczytaæ w tym roku(Gwiazdorze, liczê na ciebie!) poprawi moje postrzeganie wszystkiego spod pióra Kosika, co jest adresowane teoretycznie do nie-m³odzie¿y i nie-dzieci.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje dnia 01.01.2020 22:58
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze

"¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach

Prefix u¿ytkownikalouise60
A to i ja siê wypowiem, choæ do koñca roku zd±¿ê jeszcze kilkana¶cie ksi±¿ek wch³on±æ Hopsa hopsa najwy¿ej zrobiê edycjê posta Wrozka

Liczba przeczytanych ksi±¿ek:
50-60, nie jestem w stanie dok³adniej sprecyzowaæ.

Trzy najlepsze ksi±¿ki:
1. Remigiusz Mróz - Czarna Madonna; powiem wprost: zachêci³a mnie ok³adka i opis ksi±¿ki, jako ¿e uwielbiam tematykê samolotów pasa¿erskich i katastrof lotniczych. To by³ g³ówny powód, dla którego kupi³am t± ksi±¿kê z którym¶ wydaniem Newsweeka. Opis nie do koñca zdradza, co naprawdê bêdzie siê dzia³o w ksi±¿ce. Mog³abym to opisaæ jednym s³owem, ale nie chcê spojlerowaæ, wiêc je¶li kto¶ jest ciekaw to Hedwiga - odpiszê najszybciej jak bêdê mog³a.

2. Remigiusz Mróz - seria o Joannie Chy³ce; tak, wiem, znowu Mróz, ale ma ¶wietny styl pisania. Wystarczy ¶ci±gn±æ fragment dowolnej ksi±¿ki i zobaczyæ, w jaki sposób pisze, mnie osobi¶cie bardzo odpowiada. Joanna Chy³ka to prawniczka ze ¶wietnym charakterem, w pierwszej czê¶ci serii zostaje jej przydzielony aplikant i w ten sposób zaczynaj± wspólne sprawy. S± one do¶æ nietypowe, a ¿eby siê o tym przekonaæ to wystarczy wpisaæ w google "Joanna Chy³ka seria" - tam s± wypisane wszystkie tomy, od pierwszego do ostatniego, wraz z krótkimi opisami. ¦wiat prawniczy w ksi±¿ce nie przyt³acza, pojawia siê trochê polityki, ale naprawdê minimalna ilo¶æ. Jestem osob±, która nienawidzi polityki do szpiku ko¶ci, to w ogóle nie moja bajka. W ksi±¿ce by³o jej tyle, ¿e mi nie przeszkadza³o, wiêc to chyba daje do¶æ jasny obraz, ¿e naprawdê jest jej niewiele, je¶li kto¶ te¿ jest na bakier z tym tematem.

3. Stephen King - Christine; mo¿e nie jest to najnowsza ksi±¿ka i te¿ j± kupi³am jaki¶ tydzieñ temu pod wp³ywem impulsu. Znowu ok³adka mnie zachêci³a, a dla tych, którzy nie znaj± tego tytu³u, wstawiam opis:

To by³a mi³o¶æ od pierwszego wejrzenia. Siedemnastoletni Arnie Cunningham zobaczy³ Christine i zdecydowa³, ¿e musi ona nale¿eæ do niego. Zafascynowany, nie s³ucha³ ostrze¿eñ najlepszego przyjaciela ani swojej dziewczyny, która go w koñcu opu¶ci³a, pokonana przez rywalkê. Rodzice, nauczyciele i wrogowie Arniego przekonali siê, co znaczy stan±æ na drodze m¶ciwej i bezlitosnej Christine. Bo Christine to nie kobieta. To siej±cy z³o i ¶mieræ Plymouth fury rocznik 1958, samochód widmo.

Samochód widmo, czy to nie brzmi super? Z tego co mi wiadomo, jest nawet ekranizacja tego filmu Ksiazka

Rozczarowanie roku:
Stephen King - Outsider; znowu King, ale naprawdê, czeka³am na t± ksi±¿kê. Przeczyta³am j± stosunkowo niedawno i cieszê siê, ¿e by³a to ksi±¿ka po¿yczona, a nie kupiona, bo inaczej ¿a³owa³abym wydanych pieniêdzy.
¯art, nigdy nie ¿a³ujê pieniêdzy na ksi±¿ki, choæby nie wiem jak s³aba by³a.
Pocz±tek ¶wietny, wci±gnê³am siê tak, ¿e postanowi³am zarwaæ noc. Po po³owie ksi±¿ki... Mia³am wra¿enie, jakby autorowi zabrak³o pomys³u na fabu³ê. Czyta³am opinie na ten temat i widzia³am, ¿e wiele jest podobnych do mojej osobistej; na pocz±tku by³o takie wow, ale potem coraz ciê¿ej siê czyta³o. Zakoñczenie to jaka¶ totalna pora¿ka. I znów, dla ciekawskich: mogê zdradziæ nieco, jednak bez spojlerowania, je¶li kto¶ chce, to Hedwiga

Od oko³o miesi±ca czytam ksi±¿ki na³ogowo, tak jak dawniej. Wcze¶niej nie mia³am tyle czasu ani mo¿liwo¶ci, a ksi±¿ek nie chcia³am zabieraæ ze sob±, bo mi po prostu szkoda ich niszczyæ. A je¶li nie niszcz± siê samym "transportem", to zawsze mog± byæ jakie¶ losowe przypadki, np. kto¶ w poci±gu omy³kowo wyleje herbatê na moj± ksi±¿kê i wtedy by by³a czarna rozpacz :lezki: dosta³am cynk o platformie, umo¿liwiaj±cej czytanie mnóstwa ksi±¿ek na czytnikach, telefonie, komputerze (dziêki Livka!), a jako ¿e telefon mam zawsze przy sobie, to teraz mogê czytaæ wszêdzie: w komunikacji, w kolejce do lekarza, nawet w drodze do pracy (o ile nie jest za zimno). Je¶li kto¶ ciekaw nazwy platformy, to te¿ proszê o Hedwiga ; nie chcê siaæ reklamy, bo nie wiem czy jest to dozwolone.

W przysz³ym roku mam zamiar przeczytaæ tyle ksi±¿ek, ile mam wzrostu Hopsa hopsa kto¶ chce siê wspólnie podj±æ wyzwania? Przede mn± 159 tytu³ów do przeczytania w 2020 roku Ksiazka

Prefix u¿ytkownikafuerte
Mia³am wrzuciæ ksi±¿ki, które przeczyta³am w tym roku, wiêc nadesz³a pora. Nie uda³o mi siê przeczytaæ jeszcze dwóch, tak jak pisa³am w poprzednim po¶cie, ale pyknê³am jedn±, wiêc nie ma tragedii. Kolejno¶æ przypadkowa.

1. Mariusz Szczygie³, "Nie ma";
2. Filip Springer, "Dwunaste: Nie my¶l, ¿e uciekniesz";
3. Olga Tokarczuk, "Podró¿ Ludzi Ksiêgi";
4. Anna Bikont, "Sendlerowa. W ukryciu";
5. Olga Tokarczuk, "Opowiadania Bizarne";
6. Marta Abramowicz, "Zakonnice odchodz± po cichu";
7. £ukasz Orbitowski, "Inna dusza";
8. Robert Galbraith, "Zabójcza biel";
9. Joanna Bator, "Ciemno, prawie noc".

Je¶li chodzi o najlepsze ksi±¿ki, to trudno mi wybraæ tê jedn±, która by³a naprawdê naj, ale pierwsza trójka to zdecydowanie: "Inna Dusza", "Podró¿ Ludzi Ksiêgi" i "Ciemno, prawie noc". Nie bêdê szeregowaæ wed³ug miejsc, bo nie umiem wybraæ, ale wszystkie te ksi±¿ki zrobi³y na mnie bardzo du¿e wra¿enie, je¶li zestawiæ je z pozosta³ymi.

Zdecydowanie najs³absza z tego grona jest "Zabójcza biel". Nie polecam nikomu, kompletna strata czasu. Chyba, ¿e kto¶ siê nudzi i potrzebuje odmó¿d¿yæ, to proszê bardzo, ale ostrzegam, ¿e mózg siê po tym bardzo d³ugo nie chce zregenerowaæ.

Trochê wiêcej spodziewa³am siê po "Sendlerowej" i "Dwunaste", ale te¿ trudno powiedzieæ, ¿ebym siê rozczarowa³a. Mo¿e po prostu to nie mój czas na trudne ksi±¿ki. Ale z pewno¶ci± warto przeczytaæ. W³a¶ciwie uwa¿am, ¿e wszystko - poza jednym wyj±tkiem, o którym wy¿ej - co znajduje siê na tej li¶cie warto.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix u¿ytkownikaMikasa
Zainspirowana dzisiejszymi rozmowami na sb, wrzucê co¶ od siebie. Nie robi³am w tym roku listy, wiêc nie pamiêtam dok³adnie, ile ksi±¿ek przeczyta³am i która mi siê najbardziej w tym roku podoba³a, ale je¿eli mam wybieraæ, to:

3 ulubione ksi±¿ki roku

1. Dziwne przypadki ludzkiego mózgu - Sam Kean

Ksi±¿ka, która bardzo ciekawy sposób opisuje ró¿ne "b³êdy matrixa" i wyja¶nia, jak dochodzi np. do fantomowego bólu, do synestezji, do zaburzenia stron, na czym polega echolokacja, epilepsja, itd. Jest tego naprawdê du¿o, my¶lê, ¿e wrócê do ksi±¿ki, ¿eby lepiej j± zapamiêtaæ. ¦wietnie siê to czyta.

2. ZDERZENIE CYWILIZACJI I NOWY KSZTA£T £ADU ¦WIATOWEGO - SAMUEL P. HUNTINGTON (sorry za Capsa, skopiowa³am z google)

Nie powiem, ¿eby to by³a ³atwa i przyjemna ksi±¿ka, mêczy³am j± ze dwa miesi±ce. Mimo to, wrzucam j± na podium, bo pozwoli³a mi poznaæ i zrozumieæ wiele mechanizmów rz±dz±cych ¶wiatem. Jest to publikacja jako¶ z lat 90', wiêc dochodzi tylko do etapu po zimnej wojnie, ale mo¿na znale¼æ du¿o informacji istotnych dla naszych czasów.Autor wyja¶nia powstawanie cywilizacji, ró¿ne kierunki geopolityki, ruchy spo³eczne i wiele innych spraw. Ogarnia w tej ksi±¿ce ca³y ¶wiat, wiêc mo¿na siê dowiedzieæ czego¶ np. o sposobie my¶lenia Chiñczyków czy Arabów. Je¿eli interesuj± was tematy spo³eczno-polityczne, to polecam.

3. Cia³o nie k³amie - dr Judy Melinek (pozwolê sobie przekopiowaæ to co ju¿ napisa³am w innym temacie)

Ksi±¿ka napisana przez pani± doktor, która pracowa³a jako lekarz s±dowy, zaczynaj±c w Nowym Jorku. Ksi±¿ka jest napisana w taki sposób, ¿e czyta siê to jednym tchem, naprawdê. Autorka opisuje swoj± pracê pod wieloma k±tami - spraw kryminalnych, samobójstw, chorób, wypadków, a¿ w koñcu... zamachów z 11 wrze¶nia, kiedy to by³a czê¶ci± ekipy identyfikuj±cej ofiary.

Rozczarowanie roku

Pobudzeni. Sk±d siê wziê³y hormony i jak kontroluj± praktycznie wszystko:
Randi Hutter Epstein

Kupi³am tê ksi±¿kê bardzo impulsywnie i ¿a³ujê. Liczy³am, ¿e doedukujê siê trochê o dzia³aniu w³a¶nie hormonów. I okej, jakie¶ tam informacje s±, ale jest to ksi±¿ka g³ównie o naukowcach, którzy przys³u¿yli siê badaniu tych substancji, o ich ¿yciu i o historii samych hormonów. W sumie trochê stracony czas, nawet je¿eli ju¿ na zawsze zapamiêtam, ¿e przysadka mózgowa produkuje hormon wzrostu.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaMikasa dnia 01.01.2020 21:39
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix u¿ytkownikaSam Quest
To chyba dobry moment na podsumowanie!

Ja nie wiem ile przeczyta³am, raczej nie wiele, bo jako¶ nie umiem poczytywanie Musierowicz, SoLL i itp., uznaæ za czytanie ksi±¿ki.
Najlepsze rzeczy jakie w tym roku przeczyta³am to ff na HPnecie, ale jeden szczególnie mocno jest w moim serduszku i na pewno do niego wrócê.

Top 1: Dziewczyna z Porcelany - Alette (¶wistoklik)

Bardzo siê wkrêci³am w tê historiê, polubi³am bohaterów i panuj±cy klimat. Do tego znane z serii postacie pojawiaj± siê w rolach epizodycznych i s± naprawdê fajnie przedstawione. Do tego plot twist, który zry³ mi baniê, je¿eli potrzebujecie dobrego ff, to ten jest idealnym wyborem.

Top 2:Dziewczyny wojenne: prawdziwe historie - £ukasz Modelski

Bardzo siê wci±gnê³am w t± ksi±¿kê i prze¿ywa³am historie w niej opisane. Jak tytu³ wskazuje, ksi±¿ka opowiada o bodaj¿e 11 kobietach, które w ró¿ny sposób dotknê³a wojna i jej nastêpstwa. Dla mnie ¶wietna lektura. Polecam.

Top 3: Ameryka.PL - Dorota Masela

Historiê Polaków, którzy zapragnêli spe³niæ swój American dream i wysz³o to z ró¿nym skutkiem. Te¿ ca³kiem przyjemnie mi siê to czyta³o.

Generalnie du¿o wiêcej nie przeczyta³am, zaczê³am czytaæ Harrariego i Od Zwierz±t do Bogów, ale utknê³am jako¶ po pierwszym rozdziale, chocia¿ mi siê podoba³a i chcê wróciæ do niej.
Odesz³am te¿ od beletrystyki i zaczê³am czytaæ reporta¿e oraz biografie, bo jako¶ tak do ksi±¿ek fabularnych mam jak±¶ tak± niechêæ ostatnio. Nie wiem dlaczego, ale z fabu³ czytam tylko ff na HPnecie xD
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/d5.png

Daniel Radclffe to mój crush
Nie k³am, ¿e go nie znasz
Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
¿e ma oczy koloru zielonego
a tak naprawdê s± niebieskiego
"Tak jak Ron" - wo³a Ulica
dziewczyna piêknego lica.
Potteromaniak z niej na schwa³
i nie jest to ¿aden wa³.

Daniel Radcliffe to mój crush
Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz
Z zarostem mu do twarzy
O takim Danie ka¿da Samica marzy.

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_59/3_t2_2.jpg

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Czy to s³oñce, czy to deszcz
W moich my¶lach on wci±¿ jest
My¶lê o nim nieustannie
Nawet gdy siê k±piê w wannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nie wiem jak siê to zaczê³o
Lecz gdy serce moje drgnê³o
Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Nawet je¶li spotkam bombê
Jest to mi³o¶æ jednostronna
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

media1.giphy.com/media/Cw4JIAsQHweeQ/source.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-redaktor.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-materialy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-prorok.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20201.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydpro2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_najzabawniejszy.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/auor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najlepszy_newsman.png
zapodaj.net/images/5e3ae3d9098f9.jpg

Prefix u¿ytkownikafuerte
Mój tegoroczny wynik jest lepszy ni¿ zesz³oroczny, ale i tak nie uda³o mi siê wykonaæ postanowienia, ¿e przeczytam w tym roku 30 ksi±¿ek. Nawet siê nie zbli¿y³am do tej liczby, chocia¿ pocz±tek roku wygl±da³ naprawdê obiecuj±co. Poni¿ej lista przeczytanych ksi±¿ek, a jeszcze ni¿ej najlepsze.

1. Pawe³ So³tys, "Nierado¶æ";
2. Zygmunt Mi³oszewski, "Jak zawsze";
3. Marcin Wicha, "Rzeczy, których nie wyrzuci³em";
4. Klementyna Suchanow, "To jest wojna. Kobiety, fundamentali¶ci, nowe ¶redniowiecze";
5. £ukasz Lam¿a, "¦wiaty równoleg³e. Czego ucz± nas p³askoziemcy, homeopaci i ró¿d¿karze";
6. Pawe³ Piotr Reszka, "P³uczki. Poszukiwacze ¿ydowskiego z³ota";
7. Maggie Nelson, "Argonauci";
8. Hampton Sides, "Ogar piekielny ¶ciga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka ob³awa na jego zabójcê";
9. Mira Marcinów, "Bezmatek";
10. Szczepan Twardoch, "Król";
11. Szczepan Twardoch, "Królestwo";
12. Katarzyna Nosowska, "Powrót z Bambuko";
13. Ma³gorzata Sidz, "Kocie chrzciny. Lato i zima w Finlandii";
14. Sally Rooney, "Normalni ludzie";
15. Olga Drenda, Ma³gorzata Halber, "Ksi±¿ka o mi³o¶ci";
16. Andrzej Gry¿ewski, Sylwia Sitkowska, "Niekochalni. Lêk przed blisko¶ci±";

Ogólnie znalaz³abym jeszcze ze dwie, które przeczyta³am, ale to jakie¶ psychologiczne rzeczy i nie pamiêtam tytu³ów. Tak¿e niech zostanie 16.

Uda³o mi siê w tym roku przeczytaæ bardzo du¿o ¶wietnych ksi±¿ek, ale jednocze¶nie bardzo wielu ksi±¿ek nie skoñczy³am - i ich nie umieszcza³am na li¶cie, bêd± na przysz³y rok. Z tego te¿ wzglêdu trudno mi wybraæ trzy najlepsze, ale mo¿e zrobiê tak, ¿e wybiorê topkê i dodam jeszcze wyró¿nionych.

1. Marcin Wicha, "Rzeczy, których nie wyrzuci³em".

Ksi±¿ka bêd±ca dziennikiem w³a¶ciwie i opisem trudnej relacji z matk± i trudnej drogi do pogodzenia siê z jej ¶mierci±. Odbywa siê to w³a¶nie poprzez pisanie o rzeczach, które zostaj± nam po zmar³ych bliskich i z którymi trzeba siê uporaæ. Bardzo poruszaj±ca ksi±¿ka, p³aka³am na niej rzewnymi ³zami. Ciekawe szczególnie z punktu widzenia, ¿e szczególnie my, dwudziestolatkowie, mo¿emy zobaczyæ, jak inaczej teraz wygl±da budowanie relacji rodzic-dziecko.

2. Mira Marcinów, "Bezmatek".

Kolejna ksi±¿ka o stracie matki, pisana tym razem z perspektywy m³odej kobiety. Poch³onê³am tê ksi±¿kê w jedno popo³udnie, chocia¿ temat jest strasznie ciê¿ki i bolesny. ¦wietnie napisana, poruszaj±ca i mocna. Podobnie jak Wicha, Marcinów równie¿ zachowuje formê dziennika. Z jakiego¶ jednak powodu wgl±d w jej emocje nie wydaje siê a¿ tak zawstydzaj±co intymny, ¿eby czytelnik nie mia³ odwagi tego czytaæ. ¦wietna rzecz.

3. Maggie Nelson, "Argonauci"

Podium te¿ zamyka ksi±¿ka, która jest dziennikiem. Dziennikiem, a trochê esejem, a trochê czym¶ pomiêdzy. Opowie¶æ kobiety, która ¿yje z transp³ciowym partnerem; opowie¶æ o tym, jak zmienia siê ¿ycie ich obojga, jak inni postrzegaj± ich jako parê. Jak nawet bardzo wyrozumia³y i tolerancyjny cz³owiek potrafi ³apaæ siê na tym, ¿e nie wszystko rozumie i czasami mówi co¶ czego nie powinien.

Je¶li chodzi o wyró¿nienia - zdecydowanie Klementyna Suchanow, "To jest wojna. Kobiety, fundamentali¶ci i nowe ¶redniowiecze". Ksi±¿ka wysz³a na pocz±tku tego roku i opisuje dzia³alno¶æ Ordo Iuris i ich wp³ywy na ¶wiecie i w Polsce. Nie jest to mo¿e reporta¿ wybitnie napisany. Ale bardzo otwiera oczy i niestety stanowi przepowiedniê tego co wydarzy³o siê w Polsce w pa¼dzierniku z prawem do aborcji. Ale to przepowiedniê 1:1. No i Pawe³ Piotr Reszka "P³uczki. Poszukiwacze ¿ydowskiego z³ota". Mocna i zawstydzaj±ca dla naszego narodu ksi±¿ka.

Prefix u¿ytkownikaNieoryginalna
Dobra, przez pandemiê czyta³am du¿o XD Teraz mam ma³o czasu przez studia, niemniej ten okres pandemiczny sprawi³, ¿e znów zaczê³am czytaæ du¿o i wszystko, co mi wpad³o w rêce, z czego siê bardzo cieszê. Mo¿e przejdê do wyliczanki kategoriami, bo chyba tak bêdzie mi naj³atwiej, i ewentualnie napiszê kilka s³ów.

> Lektury (bo matura hehe): 7
"Ferdydurke", "Konrad Wallenrod", "Szewcy" Witkacego (chocia¿ nie wiem, czy siê liczy, bo totalnie nic nie zrozumia³am), opowiadania Borowskiego, "Inny ¶wiat" Herlinga-Grudziñskiego, "D¿uma" Camusa, "Zd±¿yæ przed panem Bogiem" Hanny Krall

Chyba bez komentarza. Cieszê siê, ¿e w ogóle siêgnê³am po jakiekolwiek lektury i nadrobi³am te z poprzednich lat, bo zazwyczaj ¶rednio mi to wychodzi³o, niemniej te wymagane w trzeciej klasie s± du¿o ciekawsze (w ramach pocieszenia dla obecnych licealistów).

Tym tropem nieco "szkolnym" siêgnê³am po wiêcej ksi±¿ek Gombrowicza ("Dziennik",
"Transatlantyk") oraz o tematyce wojennej: "Piêæ lat kacetu" Grzesiuka, "Ziele na kraterze" Wañkowicza (i potem tropem autorskim "Na tropie smêtka"), "Ucieczka z getta" Haliny Zawadzkiej i "Bunkier" Goldsteina.

Poza tym wróci³am do Remarque'a, którego czyta³am ju¿ kilka lat temu i przypomnia³am sobie, dlaczego tak uwielbiam jego twórczo¶æ. "Na zachodzie bez zmian", "Kochaj bli¼niego", "Czarny obelisk", "Czas ¿ycia i czas ¶mierci" (który polecam najbardziej, moim zdaniem to jedna z najlepszych jego powie¶ci).

Inni autorzy, po których regularnie siêga³am to Tokarczuk ("Anna In w grobowcach ¶wiata", "Dom dzienny, dom nocny", "Prawiek i inne czasy") oraz odkry³am H³askê i jego opowiadania. "Piêkni dwudziestoletni" "Drugie zabicie psa", "Sowa, córka piekarza", "Nawrócony w Jaffie", "Wszyscy byli odwróceni", "Ósmy dzieñ tygodnia" , "Cmentarze", "Nastêpny do raju", "Brudne czyny". Podkre¶li³am te, które najbardziej zapad³y mi w pamiêæ, ale najgorêcej polecam (na pewno na pocz±tek) "Piêknych dwudziestoletnich", teoretycznie autobiografii, choæ balansuj±cej mocno na pograniczu fikcji literackiej. Niemniej ta ksi±¿ka jest po prostu do bólu szczera i bezkompromisowo rozprawia siê z wczesnym PRLem.

Kategoria reporta¿/autobiografia:

- "Busz po polsku" Kapu¶ciñskiego
- "Unorthodox. Jak porzuci³am ¶wiat ortodoksyjnych ¿ydów" Deborah Feldman
- "Bia³ystok. Bia³a si³a, czarna pamiêæ" Kêcki (chyba najlepszy reporta¿, jaki czyta³am w 2020)
- "Z mi³o¶ci? To wspó³czujê" Agaty Romaniuk, czyli reporta¿e o kobietach w Omanie
- "Przysz³o nam tu ¿yæ. Reporta¿e z Rosji" Jeleny Kostiuczenko
- "Ba³kany. Terror kultury", czyli zbiór esejów który wpad³ mi w rêce, nie do koñca reporta¿, ale to moja lista i l±duje w tej kategorii. Bo tak.

Poza tym jak mówi³am, du¿o rzeczy po prostu "wpad³o mi w rêce", czy w¶ród starych ksi±¿kach mojej matki, w namiotach przy pla¿y czy bibliotece.

- "Kocia ko³yska" Kurta Vonneguta
- "Historia Alejandro Mayty" Mario Vargas Llosy
- "¯elazna stopa" Londona
- "Marina" Zafona
- "Ob³êd" Kopiñskiej (kategoria: rozczarowanie roku, wcze¶niej czyta³am jej reporta¿e, po raz pierwszy siêgnê³am po fikcjê i mocno siê zawiod³am, bo historia jest p³aska i ma³o wiarygodna)
- "45 pomys³ów na powie¶æ" Krzysztofa Vargi
- "Uchod¼cy" Henryka Grynberga, zbiór esejów, czêsto anegdotycznych, ksi±¿ka mocno autobiograficzna, niemniej bêd±ca swego rodzaju ho³dem ca³emu pokolenia, przewija siê w niej Polañski, H³asko, Ida Kamiñska, Osiecka, Komeda. Jedna z najlepszych lektur w tym roku dla mnie.
- "Rok ma³py" Patti Smith
- "Czarne li¶cie" Mai Wolny
- "Gracz", "Notatki z podziemia" Dostojewskiego
- "Pokora" Twardocha, czyli jego ostatnia powie¶æ (i pierwsza, po któr± siêgnê³am, muszê w koñcu wzi±æ siê za "Króla", bo widzia³am tylko sceniczn± adaptacjê). Bohaterem jest ¦l±zak, Alois Pokora, i jego losy, od dzieciñstwa w górniczej rodzinie, przez okopy pierwszej wojny ¶wiatowej i rewolucjê berliñsk±, po trudny powrót na ¦l±sk. Przewija siê problem podzia³ów klasowych, to¿samo¶ci kulturowej, relacji rodzinnych, jedna z najlepszych ksi±¿ek, po które siêgnê³am.

Zmêczy³am siê samym spisywaniem tego i nie chce mi siê jednak tego zliczaæ, pozdrawiam. Popodkre¶la³am tytu³y, które znalaz³yby siê w mojej topce i niestety godzê siê z my¶l±, ¿e w tym roku pewnie nie przeczytam nawet po³owy tego, co w 2020.

Aha, zapomnia³abym, bonus dla wszystkich germanofobów: w ramach powtórki maturalnej i powrotu do serii po latach skoñczy³am KF w wersji niemieckiej ("Harry Potter und der stein der Weisen") + przeczyta³am "Komnatê" w oryginale.
Edytowane przez Prefix u¿ytkownikaNieoryginalna dnia 06.01.2021 13:06

i.imgur.com/AqdSKcK.gif

i.imgur.com/AMSIjl0.jpg

i.imgur.com/z94JHcB.jpg

i.imgur.com/IOq4uF6.png

i.imgur.com/dj3Zj8i.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najoryginalniejszy_nick.png

i.imgur.com/nO5N78p.png

i.imgur.com/Dcribpk.png

i.imgur.com/0OhslGx.jpg

media1.tenor.com/images/e321945b3ac887e9a7cdb51b4d824850/tenor.gif

like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within)

Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje
Hah, pamiêtacie jak rok temu wierzy³em, ¿e "Ró¿aniec" bêdzie lepszy ni¿ wszystkie inne doros³e ksi±¿ki Kosika? No i by³ - tak w dwóch trzecich, bo potem nieco zaczê³o siê sypaæ, chocia¿ to obsesyjne zabijanie wszystkich bohaterów w ka¿dej ksi±¿ce w imiê jakiego¶ przes³ania ma pewny dziwny urok.

W "Kameleonie" nie by³o inaczej i absolutnie wszyscy co do jednego zostali eksterminowani przez chyba najdziwniejsz± ¿yw± formê w kosmosie wygl±daj±c± z grubsza jak wyprostowany tuba/puzon/tr±bka/im podobne. Mimo to przez klimat tej ksi±¿ki (godny ¦wiata Dysku - niestety w 2020 przeczyta³em tylko jednego Pratchetta) poprawi³a siê moja opinia o ksi±¿kach Kosika skierowanych do niby bardziej doros³ych czytelników.

Ksi±¿kowo to to by³ dla mnie rok kilku nazwisk:

- Ricka Riordana - postanowi³em przeczytaæ ponownie Percy'ego za czasów pierwszego lockdownu i tak siê wci±gn±³em, ¿e skoñczy³em na przeczytaniu 12 jego ksi±¿ek, z czego 10 z rzêdu. I tak - Jackson i spó³ka wci±¿ s± tak samo cudowni jak dawniej, ze szczególnym naciskiem na pierwsz± seriê.

- Jo Nesbo - przeczyta³em jego 6 ksi±¿ek - 4 o Harrym Hole (tego nie czyta siê jak hole niestety) i dwie insze - £owców G³ów i Krew na ¶niegu. Zawsze bêdê go serdecznie poleca³, bo to jest na dobr± sprawê inna liga krymina³u, w którym siê powa¿nie zakopa³em.
By³y wzloty i upadki - Camilla Lackberg (mam zapisan± tylko "Ksiê¿niczkê lodu", ale jestem ¶wiêci przekonany, ¿e by³o co¶ jeszcze) jest jak dla meh, Nele Neuhaus, której przeczyta³em 4 ksi±¿ki, bo innych nie by³o pod rêk± mocno nierówna (mimo to "Przyjació³ po grób" czyta³o siê ¶wietnie dwa tygodnie po byciu w wiêkszo¶ci miejsc kluczowych dla akcji, tylko trzeba prze¿yæ polskie nazwy pisane po niemiecku), a Viveca Sten i Ingrid Hedstrom znalezione w kryminalnej serii Polityki sprzed lat pozytywnie mnie zaskoczy³y, wbrew temu co pisali ludzie na lubimyczytaæ.
Szokiem by³ jeszcze Jêdrzej Pasierski i jego "Roztopy". Niespodziewanie to jest najlepszy polski krymina³ jaki w moim krótkim ¿yciu czyta³em. Nie ¶ciemniam - nawet bohaterowie maj± imiona, które nie odrzucaj±. Czytajcie go ¶mia³o!

- Filipa Springera jako trzeciego wa¿niejszego nazwiska. Przeczyta³em cztery jego ksi±¿ki z chyba o¶miu, które sam napisa³ (nie liczê jakiej¶ wydanej przez bibliotekê we Wrze¶ni, bo je¿eli wiêkszo¶æ tych ksi±¿ek da siê dorwaæ ze spor± ilo¶ci± szczê¶cia, to tej siê nie da pewnie w ogóle). Architektura PRL-u, ³ad przestrzenny, problemy mieszkaniowe naszego piêknego (czasami) kraju - dla normalnego cz³owieka (nie jestem normalny) mo¿e nie zabrzmi to fascynuj±co, ale jest w wykonaniu Springera. Uwielbiam jego sposób snucia opowie¶ci, która pomimo bycia reporta¿em jest bardziej niesamowita ni¿ to o czym napiszê w gdzie¶ ni¿ej jako "pora¿ki roku". Pomimo ¿e wszystkie te ksi±¿ki to gorzkie pigu³ki to czyta siê je wspaniale.
A - i nowe wydania "Wanny z kolumnad±" i "13 piêtra" wygl±daj± zar±bi¶cie, maj± genialnej jako¶ci papier, sprawiaj±, ¿e da siê te ksi±¿ki gdzie¶ dorwaæ i nawet cena ok³adkowa jest jako¶ do prze³kniêcia (zawa³ alert, wiêc sprawd¼cie sobie sami).

By³a klasyka - "Ojciec chrzestny", "D¿uma" i "Rok 1984". Wszystkie genialne i warte przeczytania w ka¿dej sytuacji.
By³a klasyka Kinga - "Zielona mila" i "L¶nienie". Pierwsza bardziej warta przeczytania ni¿ druga, ale i tak mniej ni¿ te z poprzedniej linijki.
Byli niewymienieni jeszcze wy¿ej nobli¶ci - Olga Tokarczuk (uwielbiam) i Mario Vargas Lllosa (którego po "Pantaleonie i wizytantkach" kocham jakby mniej).
Byli Preston i Child oraz ksi±¿ki o agencie specjalnym FBI Penderga¶cie. Realizmu tutaj tyle co prawdy na profilu Janusza Kowalskiego, ale jak to siê czyta.
By³o kilka niewymienionych tytu³ów (w tym "Marina"), które nie zapad³y mi w pamiêæ na tyle, by je tu wymieniæ.

I s± te te¿ ksi±¿ki i autorzy niewymienieni, bo albo zaskoczyli mnie super pozytywnie, albo negatywnie.
Pozytywnie:
- Amor Towles i jego "D¿entelmen w Moskwie" - ta ksi±¿ka jest niesamowita. Tak po prostu. Jej akcja toczy siê na przestrzeni 40 lat - od rewolucji pa¼dziernikowej do po³owy lat 50. Hrabia Rostow zostaje skazany na do¿ywocie w hotelu Metropol. Z wielkiego apartamentu musi siê przenie¶æ do malutkiego pokoju na poddaszu. S±d postawi³ sprawê jasno - je¿eli opu¶ci hotel to zostanie zabity. Na dobr± sprawê to portret lat burzliwych przemian widzianych przez hotelowe okna i ho³d dla Rosji i Rosjan. Polecam!

- Brandon Sanderson i jego "Archiwum Burzowego ¦wiat³a". Nieskoñczone zreszt±. Ka¿dy tom ma po 1100-1300 stron, wiêc bierzcie siê za te kolosy rozwa¿nie, bo to fantastyka najwy¿ej próby. Nie ka¿da postaæ jest równie przekonuj±ca, w trzecim tomie, który teraz koñczê, niektóre w±tki s± napisane odrobinê na odwal i niektóre wydarzenia s± po prostu g³upie, ale co z tego. Da³em siê wci±gn±æ i wam te¿ tego ¿yczê, je¶li s± to wasze klimaty.

Oraz zawód roku, najwiêksza padaka itd.:
- "W labiryncie" Donato Carrisiego - ta ksi±¿ka to jest absurd. Seryjny morderca-gwa³ciciel-porywacz poruszaj±cy siê w stroju królika z demonicznymi oczami w kszta³cie serc goniony przez prywatnego detektywa, który us³ysza³, ¿e umrze, wiêc postanowi³ rozwi±zaæ nierozwi±zan± przez siebie sprawê sprzed lat. A i tak - ponad po³owa wydarzeñ nigdy siê nie wydarzy³a i jest wymys³em porwanej policjantki, któr± nasz serco-oki przyjaciel hipnotyzowa³ i szprycowa³ narkotykami. Wielkie i solidne XD

Ogólnie przeczyta³em 61 ksi±¿ek i jestem bardzo zadowolony z tego, jakie to by³y pozycje. Co prawda mog³o byæ ich wiêcej, mog³a byæ jaka¶ Agathy Christie, mog³em przeczytaæ jak±kolwiek lekturê na czas itd. ale i tak uwa¿am, ¿e wysz³o super.
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze

"¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach

No to znowu zacznê ja xD

W tym roku te¿ sza³u nie by³o, ale co¶ tam siê czyta³o, chocia¿ pewnie do 12 ksi±¿ek nie dobi³am.

1. Gerald Posner - Dzieci Hitlera

Historie dzieci nazistów, nie tylko tych czo³owych. Wp³yw przesz³o¶ci ich ojców na nich samych, ich relacje i wspomnienia z czasów wojny i powojennych. Naprawdê mnie to wci±gnê³o i czyta³am z zapartym tchem.

2. Arthur Conan Doyle - Studium w szkar³acie

Z tego co ustali³am pierwsza ksi±¿ka o Sherlocku, wy¶mienicie mi siê to czyta³o, teraz zaczê³am kontynuacjê, ale nie wci±ga a¿ tak. My¶lê, ¿e bêdê wraca³a do tego, bo pokocha³am od pierwszej strony.

Czyta³am jeszcze jakie¶ g³upotki, ale nic do czego bym chcia³a wracaæ, czy to pamiêtaæ. Mo¿e 2022 bêdzie lepszy, :D
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
i nie jest to ¿aden wa³.

Z zarostem mu do twarzy

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

My¶lê o nim nieustannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

¦ciana chwa³y

www.harry-potter.net.pl/images/articles/adminlenkrico.jpgwww.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

Prefix u¿ytkownikafuerte
U mnie ten rok zdecydowanie by³ lepszy od dwóch poprzednich pod wzglêdem przeczytanych ksi±¿ek. Zarówno ilo¶ciowo, jak i jako¶ciowo. Natomiast nie uda³o mi siê dobiæ do 30. ksi±¿ek, chocia¿ zabrak³o niewiele.

Poni¿ej wrzucam listê przeczytanych ksi±¿ek (kolejno¶æ przypadkowa), a pó¼niej moje tegoroczne podium.

1. Serotonina, Michel Houellebecq
2. Trylogia kopenhaska, Tove Ditlevsen
3. Zrób sobie raj, Mariusz Szczygie³
4. Uleg³o¶æ, Michel Houellebecq
5. Szczury z via Veneto, Piotr Kêpiñski
6. Strup. Hiszpania rozdrapuje rany, Katarzyna Kobylarczyk
7. Eleanor Oliphant ma siê ca³kiem dobrze, Gail Honeyman
8. Miasto Archipelag. Polska mniejszych miast, Filip Springer
9. Czasy kóz, Luan Starova
10. Nie zd±¿ê, Olga Gitkiewicz
11. Wyspa trzech ojczyzn. Reporta¿ z podzielonego Cypru, Thomas Orchowski
12. Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku, Zbigniew Rokita
13. Sonnenberg, Krzysztof Varga
14. Z³ap i ukrêæ ³eb. Szpiedzy, k³amstwa i zmowa milczenia wokó³ gwa³cicieli Ronan Farrow
15. Nienawi¶æ sp. z o.o. Jak dzisiejsze media ka¿± nam gardziæ sob± nawzajem Matt Taibbi
16. Koniec ¶wiata, umyj okna, Agnieszka Jelonek
17. Missoula. Gwa³ty w amerykañskim miasteczku akademickim, Jon Krakauer
18. Koniec z Eddym, Edouard Louis
19. Nomadland, Jessica Bruder
20. Sempre Susan. Wspomnienie o Susan Sontag, Sigrid Nunez
21. £yski licz± do trzech, Olga Hund
22. Wyhoduj sobie wolno¶æ. Reporta¿e z Urugwaju, Szymon Opryszek, Maria Hawranek
23. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, Joanna Gierak-Onoszko
24. Fale, Virginia Woolf
25. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albani, Ma³gorzata Rejmer
26. Niewidzialne kobiety. Jak dane tworz± ¶wiat skrojony pod mê¿czyzn Caroline Criado Perez
27. San Francisco. Dziki brzeg wolno¶ci, Magda Dzia³oszyñska-Kossow

Podium:

1. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda - Joanna Gierak-Onoszko

Nie mia³am ¿adnych w±tpliwo¶ci, ¿e to tê ksi±¿kê umieszczê na pierwszym miejscu. Wstrz±saj±cy reporta¿ o katolickich szko³ach z internatem w Kanadzie, w których katowano i czêsto mordowano dzieci, zabierane g³ównie rdzennej ludno¶ci zamieszka³ej tamte tereny. Moim zdaniem jest to ksi±¿ka, któr± powinien przeczytaæ ka¿dy, a ju¿ na pewno ka¿dy, kto bezkrytycznie przyjmuje nauki g³oszone przez ko¶ció³ katolicki. Ostrzegam tylko, ¿e ksi±¿ka jest tak mocna, ¿e trzeba robiæ sobie przerwy. A wszystko to wydarzy³o siê naprawdê.

2. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albani - Ma³gorzata Rejmer

Ta pozycja te¿ mn± wstrz±snê³a. Historie komunizmu znamy dobrze z w³asnego podwórka, jednak, kiedy czyta siê to z perspektywy innego kraju, dostrzega siê tak¿e inne aspekty. Niestety jest to te¿ ksi±¿ka, która opowiada o rzeczach, które dzisiaj wydaj± siê dziwnie znajome, chocia¿ wiêkszo¶æ z nas uwa¿a, ¿e metody komunistów ju¿ s³usznie minê³y. Okazuje siê jednak, ¿e wiele mechanizmów dzia³a w Polsce dzisiaj bardzo podobnie. Ksi±¿ka ostrze¿enie.

3. Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku - Zbigniew Rokita

Tegoroczny laureat Nike. Ciekawe spojrzenie na historiê Górnego ¦l±ska, który sam do koñca nie wie czy jest ¦l±ski, Niemiecki czy Polski. Spojrzenie z ró¿nych perspektyw, wys³uchanie g³osów ka¿dej ze stron przeplatane histori± rodzinn± autora. ¦wietnie napisana, stara siê du¿o wyja¶niæ, a jednocze¶nie mam wra¿enie, ¿e nie wyja¶nia nic w kontek¶cie to¿samo¶ci ¦l±zaków. I w ogóle nie jest to zarzut. Warto, je¶li jest siê ciekawym tego, jak rodzi³a siê w ogóle sama potrzeba narodowo¶ciowa ¦l±zaków. I zak³adam, ¿e warto, nawet je¶li siê samemu ze ¦l±ska pochodzi.

Prefix u¿ytkownikamonciakund
W minionym roku uda³o mi siê przeczytaæ w ca³o¶ci 16 ksi±¿ek, co uwa¿am za sukces bior±c pod uwagê ile dodatkowych tekstów musia³am czytaæ na studia. Ksi±¿ki w kolejno¶ci chronologicznej, bo zapisywa³am na bie¿±co w zeszycie :D

1. Ku Klux Klan. Tu mieszka mi³o¶æ - Katarzyna Surmiak-Domañska
2. Dzieci Norwegii. O pañstwie (nad)opiekuñczym - Maciej Czarnecki
3. Cafe Macondo. Reporta¿e z Kolumbii - Maciej Weso³owski
4. Przez trzy Ameryki - Tomasz Gorazdowski
5. Wyhoduj sobie wolno¶æ. Reporta¿e z Urugwaju - Maria Hawranek, Szymon Opryszek
6. Przeminê³o z wiatrem - Margaret Mitchell
7. Olimpijki - Anna Suliñska
8. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albanii - Ma³gorzata Rejmer
9. Bloki w s³oñcu. Ma³a historia Ursynowa Pó³nocnego - Lidia Pañkow
10. Amerykañskie lato. Depesze z ulic Chicago - Alex Kotlowitz
11. Królestwo z tego ¶wiata - Alejo Carpentier
12. Nowy York. Od Mannahatty do Ground Zero - Magdalena Rittenhouse
13. Balun Canan - Rosario Castellanos
14. Mi³o¶æ w czasach zarazy - Gabriel Garcia Marquez
15. Green Point. Kroniki Ma³ej Polski - Ewa Winnicka
16. Pedro Paramo - Juan Rulfo

Opowiadanie:
1. Felix, Net i Nika oraz Zygfryd Samozwaniec

Ksi±¿ki zaczête, ale z ró¿nych wzglêdów nie dokoñczone:
1. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda - Joanna Gierak-Onoszko (pomimo znania historii ludno¶ci rdzennej obu Ameryk oraz Australii nie by³am psychicznie przebrn±æ przez t± ksi±¿kê, od³o¿y³am po jakich¶ 100 stronach)
2. Dreamland - Sam Quinones (wielki zawód, ksi±¿ka zapowiada³a siê bardzo dobrze po opisie na ok³adce, w rzeczywisto¶ci porzuci³am ze wzglêdu na lanie wody autora)
3. Co siê sta³o w Jonestown? Sekta Jima Jonesa i najwiêksze zbiorowe samobójstwo - Jeff Guinn (wci±¿ czytam)

Pozycje podkre¶lone to moja topka:
B³oto dok³adnie z takich samych wzglêdów jak fuerte
Ku Klux Klan ze wzglêdu na fascynuj±c± (dla mnie) historiê i rozmowy ze wspó³czesnymi cz³onkami KKK.
Bloki ze wzglêdu na temat niezwykle bliski mojemu sercu, bo na Ursynowie Pó³nocnym siê wychowa³am.

Dodatkowo polecam Królestwo z tego ¶wiata. Ksi±¿ka dziwna, ale warta przeczytania. Opowiada o buncie niewolników na Haiti, ale wplecione s± w ni± elementy realizmu magicznego.
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikaRosalind Rooks
Ja z ksi±¿ek przeczytanych tym roku mam 5 wyró¿niaj±cych siê pozycji.

Pierwsza to Bezmatek Miry Marcinów. Temat matki oraz w szczególno¶ci relacji matka-córka jest dla mnie szczególnie interesuj±cy i trochê wra¿liwy, mo¿e dlatego a¿ tak mi przypad³a ta ksi±¿ka. Od razu po przeczytaniu doda³am j± do swoich "ulubionych" i czêsto j± wspominam. Takie 5/5 dla mnie.

Druga, pod niektórymi wzglêdami podobna w narracji to Cukry Doroty Kotas, o dziewczynie na spektrum Aspergera. Czyta siê j± trochê jak pamiêtnik, ale mimo subiektywizmu nie mog³am siê oderwaæ. Po przeczytaniu ksi±¿ki od razu zakupi³am drugi egzemplarz dla mojej przyjació³ki na urodziny, ogólnie 4,5/5.

Trzecia z wyró¿nionych to ksi±¿ka, która premierê mia³a ju¿ dawno, jest to Prawiek i inne czasy Olgi Tokarczuk. Pierwsza ksi±¿ka noblistki, jak± przeczyta³am i na pewno nie ostatnia. Ciê¿ko mi by³o j± od³o¿yæ mimo ¿e chwilami musia³am robiæ sobie przerwy na "oddech". Najbardziej doceniam w niej chyba specyficzny klimat. Tutaj bez w±tpienia 5/5.

Czwarta ksi±¿ka, która pozytywnie mnie zaskoczy³a to Sen o Okapi autorki Mariana Leky. Fabu³a w du¿ym skrócie polega na tym, ¿e za ka¿dym razem kiedy babcia g³ównej bohaterki ¶ni o okapi, kto¶ w wiosce umiera. Mimo niepokoj±cego opisu jest to w du¿ej mierze ksi±¿ka o dorastaniu, stracie, mi³o¶ci (nie jest to jednak romans) i ogólnie "¿yciu". Równie¿ oceni³am j± 5/5.

No i ostatni± z wyró¿nionych jest oczywi¶cie 27 ¶mierci Toby'ego Obeda Joanny Gierak-Onoszko. Bardzo ciê¿ka lektura, któr± na szczê¶cie uda³o mi siê dokoñczyæ. Temat niezwykle wa¿ny i przera¿aj±cy, cieszy tylko fakt ¿e wreszcie dostrzegany ogólno¶wiatowo, nie tylko w Kanadzie. ¦wietnie napisana, tak¿e 5/5.

Inne ksi±¿ki które przeczyta³am w tym roku i oceni³am pozytywnie to:
Matki i córki A³beny Grabowskiej
Pie¶ñ o Achillesie Madeline Miller
¦wiaty równoleg³e. Czego ucz± nas p³askoziemcy, homeopaci i ró¿d¿karze £ukasza Lam¿y
Piekarnia czarodzieja Gu Byeong-mo
Tarot przy kuchennym stole: Pogaduszki o przysz³o¶ci zapisanej w kartach Melissy Cynovej

Z rozczarowañ/¶redniaków mam dwie pozycje i s± to:
Jêzyczni. Co jêzyk robi naszej g³owie Jagody Ratajczak - spore rozczarowanie, du¿o niejasnych, niesk³adnych informacji, niewyczerpany temat, dziwne wstawki humorystyczne które nie pasowa³y mi do ca³o¶ci. 2/5
Tam, gdzie rozmawiaj± umarli Brandona Hobsona - nie tyle rozczarowanie, co po prostu ¶redniak. Chwilami wci±gaj±ca, chwilami nudna, zakoñczenie ma³o satysfakcjonuj±ce, jednak mimo wszystko nie mogê jej uznaæ za po prostu "z³±". Ot takie 3/5.
well, I can break through the earth
come out soft and wild

Anastazja Schubert
W 2021 roku postanowi³am sobie zapisywaæ wszystko, co przeczyta³am, ¿eby móc zobaczyæ, czy uda mi siê przeczytaæ wiêcej ni¿ w 2020. Chyba nie by³o tego wiêcej, ale idzie mi nie¼le. Od kiedy zaczê³am studia czyta³am bardzo ma³o dla przyjemno¶ci, a i lektury czyta³am pobie¿nie, bo ju¿ trzeba by³o je omawiaæ, bo trzeba by³o biec dalej... Pandemia da³a mi takie wytchnienie i mo¿liwo¶æ czytania dla siebie.

W 2020 czyta³am sporo ksi±¿ek, które podoba³y mi siê w dzieciñstwie, w 2021 kilka jeszcze skoñczy³am, a potem zaczê³am powa¿niejsze lektury. Po pierwszym wyborze ksi±¿ki na 2022 czujê, ¿e bêdê kontynuowaæ tamten pomys³ jezyk

No to lista, jad±c chronologicznie od stycznia 2021:

Ksiê¿yc w nowiu
Zaæmienie
Przed ¦witem
Drugie ¿ycie Bree Tanner
S³oñce w mroku
(no, to jak widaæ zaczê³am z grubej rury xD)
¯ycie Zero Waste Katarzyny W±growskiej - poradnik, ale przeczyta³am ca³y. Du¿o z nich ju¿ wcze¶niej stosowa³am na co dzieñ, ale parê rzeczy uda³o mi siê zmieniæ. W ka¿dym razie, jest to trend obecny w moim ¿yciu ju¿ parê lat, wiêc ta ksi±¿ka nie wnios³a dla mnie wiele nowego. Jak kto¶ raczkuje w temacie to polecam.
Sekrety urody Koreanek nic z tego nie wprowadzi³am w ¿ycie. Nic xD Smarowa³am siê kremem z filtrem prawie do koñca wakacji, ale potem? Przypomnia³o mi siê o tym wczoraj jak przegl±da³am swoj± listê ksi±¿ek.
27 ¶mierci Toby'ego Obeda bardzo ciê¿ka ksi±¿ka, ale bardzo warto¶ciowa. Cieszê siê, ¿e j± przeczyta³am, bo bardzo otworzy³a mi oczy na zbrodnie Ko¶cio³a Katolickiego, o których nie mia³am pojêcia.
Polska w ruchu - zbiór esejów naukowych o zmieniaj±cym siê kraju.
Z Hajerem na kraj Indii - emerytowany górnik ze ¦l±ska leci do Indii. Ksi±¿kê z autografem dosta³am na osiemnastkê i jako¶ tak wysz³o, ¿e nie mog³am siê za ni± wtedy zabraæ. Du¿o rubasznego humoru, dla mnie ju¿ mocno ¿enuj±cy. Wiem, ¿e starsi ludzie tacy s±, ale ¿arciki z bab by³y w jego wydaniu tak stereotypowe, ¿e ju¿ my¶la³am, ¿e tej ksi±¿ki nie skoñczê, bo mi siê oczy do wewn±trz czaszki obróc± na sta³e.
Wieki bezwstydu - seks i erotyka w staro¿ytno¶ci - bardzo ciekawa lektura, nie tylko o samym seksie, ale i o staro¿ytnej moralno¶ci. Pod wieloma wzglêdami ró¿nimy siê od Greków i Rzymian, ale w wielu kwestiach mo¿na by powiedzieæ, ¿e dopiero w XXI wieku wracamy do tego, co ju¿ kiedy¶ by³o normalne.
Otwórz oczy Rafa³a Gêbury. Nietrafiony tytu³, bior±c pod uwagê jak pó¼niej antyszczepy wy¶wiechtali to has³o. Sam zbiór reporta¿y ¶wietny, bardzo ciekawy. Jak kto¶ ogl±da³ choæ odcinek 7 metrów pod ziemi± to z pewno¶ci± doceni pana Gêburê i w wydaniu papierowym.
Harry Potter i filozofia - zbiór esejów filozoficznych. Dosta³am tê ksi±¿kê na 14 czy 15 urodziny i jak to dobrze, ¿e siê wtedy za ni± nie zabra³am! Zestawienie Pottera i Platona jako broni±cych swoje warto¶ci czy nieboj±cych siê ¶mierci, pokazanie podej¶cia do si³y przyja¼ni w ró¿nych ujêciach filozoficznych, a nawet rozwa¿ania na temat istnienia Boga. Wszystko to w ujêciu Potterowo-filozoficznym. Ciê¿ka lektura, wymagaj±ca wiele my¶lenia, na pewno nie do poczytania dla rozlu¼nienia. Ale je¶li kto¶ interesuje siê filozofi±, to warto.

Uda³o mi siê przeczytaæ ³±cznie 15 ksi±¿ek (o dwóch tu celowo nie wspominam). Wynik nienajlepszy, ale tak czy inaczej lepszy ni¿ w poprzednich latach. Pewnie ju¿ nigdy nie dobijê do takich wyników jak w dzieciñstwie, gdy ci±gle siê w czym¶ zaczytywa³am. Mimo to, trzymam kciuki za sam± siebie, ¿eby w 2022 przeczytaæ wiêcej, a je¶li nie wiêcej, to choæ tyle samo ksi±¿ek co w 2021.

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
W ubieg³ym roku uda³o mi siê wreszcie co¶ przeczytaæ dla rozrywki.
Próbowa³em przeczytaæ jedn± z czê¶ci "Kronik Diuny" mianowicie "Dzieci Diuny". Nigdy nie by³em jakim¶ fanem tego uniwersum, ale czyta³em. Jednak nie tym razem, bo szybko znu¿y³o mnie to peudofilozoficzne i pseudomistyczne glêdzenie.
Nastêpnie zachêcony entuzjastycznymi recenzjami siêgn±³em po pierwsz± czê¶æ "Gobelin, Obroñca Roan" . Po obiecuj±cym pocz±tku dalsza czê¶æ mnie odrzuci³a i dos³ownie po kilku dniach domêczy³em to dzie³o do koñca, z mocny postanowieniem i¿ nigdy nie siêgnê po nastêpne tomy. Co za cz³owiek z pokrêcon± w wyobra¼ni± to napisa³ i dla kogo?.
Nastêpna seri± jak± zacz±³em czytaæ jest reklamowana jako "nowy Harry Potter" seria Nevermoor o przygodach Morrigan Crow. Zazwyczaj je¶li co¶ robiê to staram siê jedn± rzecz w tym samym czasie, ale w tym przypadku czyta³em te ksi±¿ki nawet w czasie gotowania obiadu. Rzeczywi¶cie bardzo dobre, za¶ trzecia cze¶æ, nawet zachwycaj±ca. Autorka ma chyba co¶/wiele wspólnego z ze ¶rodowiskami feministycznymi, a nawet LGBT, ale jak dot±d uda³o jej siê zachowaæ zdrowy umiar. Kto zna moje pogl±dy i wiedzê w dziedzinie antropologii, ten powinien wiedzieæ co to znaczy. Gdy czytam Ksi±¿kê pisan± za³o¿eniami "Girl Power", a mimo to doceniam tre¶æ, to znaczy, ¿e ca³o¶ciowy przekaz jest antropologicznie poprawny i dobrze ilustruje rzeczywisto¶æ. No i bohaterowie, zarówno g³ówna pozytywna jak i g³ówny antagonista, a przynajmniej tak siê pocz±tkowo wydaje, ¿e jest antagonist±, prawdziwe mistrzostwo ¶wiata.
[spoiler] Ksi±¿ki zwieraj± smaczki i wstawki polityczne oraz odniesienia do pandemii w trzeciej czê¶ci. w trzeciej czê¶ci s± dwa rozdzia³y, które s± przezabawnym trollingiem naszego ¶wiata, a konkretnie zagro¿eñ na jakie mo¿na natkn±æ siê w bibliotekach. Autorka chyba kiedy¶ widzia³a bardzo star± komediê w której wystêpowa³ "Conan bibliotekarz" :D (fragment do obejrzenia) na YouTube /spoiler].
To nie jest ¿adna próba skopiowania HP. Choæ rzeczywisto¶ci i niektóre postacie s± analogiczne, i dzia³aj± z podobnych pobudek a t³umacze w wyra¼ny sposób nawi±zywali do jêzyka i stylu Polkowskiego. I jeszcze jedno, chwilami s± nieco d³u¿sze opisy spowalniaj±ce akcjê. Fragmenty audiobooka pierwszego i drugiego tomu, te¿ s± dostêpne na YouTube, ale niestety nie te najciekawsze.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Chcia³am tak offtopowo powiedzieæ, ¿e czytam te wasze podsumowania i chyba muszê zerkn±æ na te 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, bo widzê, ¿e HPnet to czyta³. Dodatkowo zainteresowa³a mnie seria Nevermoor od logicznego, mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a siê pochwaliæ przeczytaniem tych ksi±¿ek za rok xD
i.imgur.com/T8lLRQU.png

¦ciana uznania i mi³o¶ci

Harry'ego Pottera zagra³
niektórych nawet nabra³,
i nie jest to ¿aden wa³.

Z zarostem mu do twarzy

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

My¶lê o nim nieustannie

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Ca³a by³am zakochana
I tak kocham tego Dana

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

Nigdy o nim nie zapomnê
Ale ¼le to nie wygl±da

Oj nana, oj nana
Bardzo kocham Dana

wiersz by Elizabeth_

i.gifer.com/5lP2.gif

¦ciana chwa³y

Prefix u¿ytkownikaMorfinGaunt
Sam Quest napisa³(a):

Chcia³am tak offtopowo powiedzieæ, ¿e czytam te wasze podsumowania i chyba muszê zerkn±æ na te 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, bo widzê, ¿e HPnet to czyta³. Dodatkowo zainteresowa³a mnie seria Nevermoor od logicznego, mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a siê pochwaliæ przeczytaniem tych ksi±¿ek za rok xD

A¿ zmartwychwsta³em specjalnie, a¿eby napisaæ ten post! Tak¿e i mnie zaintrygowa³a ta ksi±¿ka 27 ¶mierci... i po obejrzeniu filmiku na Strefie Czytacza (swoj± drog± wielki fan HP i byæ mo¿e nawet u¿ytkownik HPneta[?!]) zastanawiam siê nad kupnem.

Co do Nevermoor, to samo. Po przeczytaniu, ¿e logiczny czyta³ i poleca³, równie¿ obejrza³em filmik od wy¿ej wymienionych i nie zastanawia³em siê wcale. Kupi³em od razu wszystkie 3 czê¶ci! Autorka w³a¶nie pisze czê¶æ 4, a wszystkich ma byæ a¿ 9, wiêc jestem na tak!
MorfinGaunt

i.postimg.cc/gkk79Ch8/rowling.png

i.postimg.cc/15GVmCdR/ornamentline.png

Je¶li kto¶ ci mówi, ¿e czuje siê benowo, albo do bena z takim ¿yciem, to wiedz, ¿e to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma ¿artów!

i.postimg.cc/yxJC8bjf/poster.png

zapodaj.net/images/f1efe2ea40db3.png

Prefix u¿ytkownikafuerte
Cze¶æ, je¶li kto¶ tu jeszcze w ogóle jest ;)

Czas na czytelnicze podsumowanie roku 2022. W moim przypadku ten rok by³ wyj±tkowo marny pod wzglêdem czytelniczym, zak³adam, ¿e z powodu egzaminu i po¶wiêcania wiêcej czasu na szeroko pojête "¿ycie". Ksi±¿ek przeczyta³am ledwo 15, tym razem nie bêdê wymieniaæ wszystkich, ale wrzucam poni¿ej swoje TOP 10. A potem biorê po 200 z³ z ka¿dej dru¿yny i s³ucham Pañstwa.

1. Lato, kiedy mama mia³a zielone oczy, Tatjana Tibuleac
2. Honor. Opowie¶æ ojca, który zabi³ w³asn± córkê, Lene Wold
3. Góra Tajget, Anna Dziewit-Meller
4. Pianie kogutów, p³acz psów, Wojciech Tochman
5. Czystka, Katarzyna Surmiak-Domañska
6. Pusty przelot, Daniel Odija
7. Czerwony ¶nieg na Etnie, Jaros³aw Miko³ajewski, Pawe³ Smoleñski
8. Klara i s³oñce, Kazuo Ishiguro
9. Beze mnie jeste¶ nikim. Przemoc w polskich domach, Jacek Ho³ub
10. Miedzianka. Historia znikania, Filip Springer

Prefix u¿ytkownikaMorfinGaunt
Nie potrafiê wybraæ top 10, dlatego wypiszê wszystko co uda³o mi siê przeczytaæ/przes³uchaæ w roku poprzednim. Podzielê to na oceny, jakie przyzna³em w skali 1-10.

PRZECZYTANE Ksiazka
9/10
Gregor i Niedokoñczona Przepowiednia, Suzanne Collins
Igrzyska ¶mierci, Suzanne Collins
Do¿ywocie + opowiadanie Sza³awi³a, Marta Kisiel
Nagle trup, Marta Kisiel

8/10
Kultowe teleturnieje, Roman Czejarek
Daleko od szosy, Henryk Czarnecki
Titanic - nieuchronna katastrofa. Legendy i rzeczywisto¶æ, John P. Eaton, Charles A. Haas
Nevermoor. Przypadki Morrigan Crow, Jessica Townsend
Gwiazdkowy Prosiaczek, J.K. Rowling

7/10
Harry Potter. Podró¿ przez historiê magii, J.K. Rowling
Don Juan raz jeszcze, Andrzej Bart
Seriale. Do nastêpnego odcinka, Katarzyna Czajka-Kominiarczuk
Cudowny lek. Robert Koch, Ludwik Pasteur i pr±tki gru¼licy, Thomas Goetz
Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku, Zbigniew Rokita
Ba¶niobór, Brandon Mull
The Inheritance Games, Jennifer Lynn Barnes
Mistrz i Ma³gorzata, Michai³ Bu³hakow
Mumia, Pawe³ Le¶niak
Wigilia Wszystkich ¦wiêtych, Agatha Christie
Pusta noc (seria ¯niwiarz), Paulina Hendel
Jedyny i Niepowtarzalny Ivan, Katherine Alice Applegate

6/10
Ma³a ksiêga dawnych Islandczyków. O zwyczajach, tradycjach i przes±dach, Alda Sigmundsdóttir
Co nas (nie) zabije. Najwiêksze plagi w historii ludzko¶ci, Jennifer Wright
Instytut, K.C. Archer

5/10
451° Fahrenheita, Ray Bradbury
Ksiêga wiedzy czarodziejskiej. Przewodnik po zaczarowanym ¶wiecie Harry'ego Pottera. Wydanie rozszerzone, Elizabeth Kronzek, Allan Zola Kronzek
Sandman: Preludia i nokturny, Neil Gaiman

4/10
Piêciowidmowy hotel, Pierdomenico Baccalario

PRZES£UCHANE Muzyk
8/10
Doktor Jekyll i Pan Hyde, Robert Louis Stevenson

7/10
Wojna makowa, Rebecca F. Kuang

6/10
Naku*wiam zen, Maria Peszek
Frankenstein, Mary Shelley

5/10
Pierwszych piêtna¶cie ¿ywotów Harry'ego Augusta, Claire North
Ksiê¿na Diana. Mi³o¶æ, zdrada, samotno¶æ, Iwona Kienzler

¦rednia roku: 6,88
MorfinGaunt

i.postimg.cc/gkk79Ch8/rowling.png

Je¶li kto¶ ci mówi, ¿e czuje siê benowo, albo do bena z takim ¿yciem, to wiedz, ¿e to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma ¿artów!

i.postimg.cc/yxJC8bjf/poster.png

zapodaj.net/images/f1efe2ea40db3.png

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Pora na tradycyjne podsumowanie.
Na pocz±tek informacja, i¿ nowe wydania Kamienia Filozoficznego i Komnaty Tajemnic zosta³y poprawione i uzupe³nione o poprawki oraz fragmenty, które by³y obecne w wersji angielskiej, a z jakiego¶ powodu nie znalaz³y siê we wcze¶niejszych wydanych po polsku t³umaczeniach.

Znów uda³o mi siê co nieco przeczytaæ dla rozrywki.
1. "Magiczny Ekspres" dwie czê¶ci. O jakie to by³o nudne i g³upie i równie niemieckie jak rysunki Harry'ego na ok³adkach nienieckich wydañ HP. To co autorka zrobi³a ze ¶wietnym pomys³em i znakomitym pocz±tkiem zas³uguje na jak±¶ zemstê drwala, który ¶cina³ drzewa, aby wyprodukowaæ papier na którym wydrukowano to co¶. Pod koniec mimo, ¿e czyta³em to po polsku s³ysza³em w g³owie charakterystyczny niemiecki akcent. Jednak zamierzam przeczytaæ trzeci± i ostatni± czê¶æ kiedy zostanie wydana, bo ciekawi mnie czy autorka do koñca zachowa ten poziom i zmarnuje potencja³, bo by³y tam dwie postacie jawi±ce siê jako tacy lokalni antagoni¶ci w stylu Draco M. co zosta³o ca³kowicie zmarnowane.

2. Zaciekawiony postaci± autorki, która jest antropologiem, przeczyta³em du¿± czê¶æ opowiadañ "Ziemiomorze" i im dalej tym bardziej traci³em ochotê na poznanie dalszego ci±gu tej historii. Pierwsze czê¶ci jednak oceniam jako ca³kiem dobre.

3. Seria "Zaginione Miasta" Siêgn±³em po to zachêcony entuzjastycznymi recenzjami na kilku kana³ach booktuba. i jedyne co mogê dobrego powiedzieæ, to i¿ oprócz ciekawego pocz±tku ta seria napisana jest bardzo piêknym literacko jêzykiem. Bardzo szybko jednak przechodzi w typow± telenowelê i to dos³ownie. Autorka ca³e akapity marnuje na szczegó³owe opisywanie uczuæ g³ównej bohaterki z których wiêkszo¶æ odnosi siê do reakcji na widok poznanych ch³opaków Têcza. Do sza³u doprowadzi³y mnie liczne klasyczne pseudonaukowe teorie spiskowe Jest tam niemal wszystko od Atlantydy i niszczenia gleby przez ludzi przez nieprawid³ow± uprawê, ( poprawnie trzeba to robiæ jakimi¶"grabkami" tak jak robi± to"krasnoludy" slu¿ace elfom), po miêso¿erne dinozaury przyzwyczajane do wegeterianizmu, jest nawet sugestia, i¿ Ziemia mo¿e byæ plaska, skoro mo¿na zej¶æ do jej j±dra po schodach i nie jest tam gor±co. Wiêcej bredni nie zapamiêta³em, bo przerwa³em czytanie przed koñcem trzeciego tomu. Byæ mo¿e komu¶ siê to jednak spodoba o ile jest fanem seriali. A dowiedzia³em siê i¿ autorka studiowa³a jaki¶ kierunek zwi±zany z filmami, wiêc je¶li kto¶ planuje zaj±c siê pisarstwem niech na zawsze wyrzeknie siê ogl±dania seriali, bo inaczej bêdzie pisa³ takie rozwodnione mydliny.

4. I na koñcu co¶ bardziej pozytywnego co¶ co tymczasowo zakoñczy³em na pierwszej czê¶ci oraz kawa³ku drugiej i zastanawiam siê czy kontynuowaæ. "Akademia Dobra i Z³a". Pocz±tek tradycyjnie, a w³a¶ciwie jedna trzecia ksi±¿ki znakomity niektóre rozdzia³y to pere³ki humoru, zwykle czarnego humoru (ale ja ma nieco dziwne poczucie humoru). Dalej posz³o to w kierunku typowej m³odzie¿ówki za¶ s±dz±c po opisach pozosta³ych czê¶ci najlepiej aby to siê skoñczy³o na tej jednej. Bo jako prze¶miewcza parodia klasycznych ba¶ni i stereotypów jest to bardzo dobre, (a s³owa hymnu miasteczka: "B³ogos³awiona przeciêtno¶æ" towarzysz±cy przygotowaniom na przybycie porywacza Dyrektora Akademii, to jedna z tych pere³ek któr± na zawsze zapamiêtam. S± jeszcze prze¶miewcze momenty w pozosta³ej czê¶ci ksi±¿ki i nawet udane. Ogólnie uwa¿am, zenie zmarnowa³em czasu na tê lekturê.
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaAneta02
Rok 2022 by³ dla mojej czytelniczej duszy raczej...ma³o bogaty, raczej ubogi. No dobrze, tragiczny.
Przez kilka pierwszych miesiêcy nie ci±g³o mnie do lektury, przez kilka nastêpnych brak³o czasu. D³ugo mêczy³am siê z powie¶ci± Trygve Gulbranssena A lasy wiecznie ¶piewaj± i ostatecznie jej nie skoñczy³am. By³a to ca³kiem ciekawa opowie¶æ o szanowanym rodzie skandynawskim - niezale¿nym, silnym i rozwijaj±cym siê. O przerwaniu powie¶ci zadecydowa³ fakt, ¿e nie podoba³ mi siê sposób przedstawiania fabu³y (wszystko dzia³o siê zbyt szybko, na przestrzeni wielu dziesi±tek i nawet setek lat) i pojawienie siê na horyzoncie nowej pozycji: Podpalaczki Stephena Kinga.

Tutaj odkry³am na nowo fascynacjê jego powie¶ciami (ju¿ wcze¶niej zdarza³o mi siê je poczytywaæ w sporej ilo¶ci) i Podpalaczkê przeczyta³am z wielk± przyjemno¶ci±. Po opiniach przeczytanych na ró¿nych portalach spodziewa³am siê, ¿e bêdzie powodowa³a dreszczyk strachu przebiegaj±cy po plecach, jednak po lekturze stwierdzam, ¿e by³a ona raczej niepokoj±ca - je¶li to odpowiednie s³owo. Jakby nie patrzeæ, dziwnie siê czyta o niespe³na dziesiêcioletniej morderczyni z przypadku - lub i nie.

Trzeci± i zarazem ostatni± przeczytan± ksi±¿k± by³a Zielona Mila Kinga. Byæ mo¿e by³a jeszcze jaka¶ powie¶æ na przestrzeni tamtego roku, o której zapomnia³am, jednak najistotniejszy by³ dla mnie fakt, ¿e w tej siê zakocha³am. Dawno nie czyta³am tak poruszaj±cej i ciekawej, przera¿aj±cej, ³zawej i jednocze¶nie momentami zabawnej i przyjemnej pozycji, przy czym wspomnê, ¿e ca³y jej zarys by³ w klimacie, który ogólnie lubiê. ¦mia³o mogê powiedzieæ, ¿e zakoñczy³am rok ¶wietn± ksi±¿k±!

https://www.wattpad.com/user/Lavender_Potter

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: