Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Czytelnicze podsumowanie roku
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 15.12.2019 22:16
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Piszecie tu stanowczo za wcze¶nie! W ksi±¿kowych planach 2019 mam wymêczenie "D¿umy", skoñczenie dodatkowego opowiadania z pierwszego tomu "Mrocznej Wie¿y" i jeszcze co najmniej jedn± ksi±¿kê, wiêc sk±d ten po¶piech? Wrócê tu za jakie¶ dwa tygodnie, ale ¿eby nie by³o, ¿e post dla punktów to powiem kim i czym siê zawiod³em. A wiêc trzy Antonowe zawody roku: 3. Stephen King - pomimo, ¿e przeczyta³em tylko "Pana Mercedesa" i "Rolanda" (no i totalny zawód - "Uniesienie" - ale to chyba by³o w grudniu zesz³ego roku) to jednak do¶wiadczy³em sporo niedosytu. Niby by³o dobrze, ale jednak w tych ksi±¿kach nie by³o takiego wielkiego "wow" ani nie by³y to wy¿yny wy¿yn literackich. Spodziewa³em siê po prostu wiêcej, ale obiecujê dalej szukaæ jakiego¶ ponadprzeciêtnego i genialnego dzie³a tego autora.. 2. Tajne zapiski Agathy Christie, czy co¶ takiego - prawdopodobnie nigdzie nie dostaniecie tej ksi±¿ki, wiêc na niewiele wam siê zda wiedza, ¿e mam podobne odczucia jak w przypadku Kinga. Po stu stronach ci±g³e powtarzanie tego samego s³ownictwa i analiza poszczególnych dzie³ Christie wg tego samego schematu mo¿e zacz±æ nudziæ. I pomimo tego, ¿e przeczytanie tej pozycji zajê³o mi niemal ca³y wyjazd nad morze, to nie ¿a³ujê, ¿e po ni± siêgn±³em - opowiadanie z Poirotem pij±cym wódkê by³o tego warte. 1. Rafa³ Kosik - uwielbiam go i zdecydowanie jest to mój ulubiony pisarz. W takim razie co posz³o nie tak? Próbowa³em w tym roku cztery razy - "Mars", "Obywatel, który siê zawiesi³", "Nowi ludzie" i " FNiN oraz kl±twa domu McKilianów". Zacznijmy od koñca - ten tom "Felixa, Neta i Niki" czyta³em drugi lub trzeci raz i by³ wspania³y, jak ca³a seria. W³a¶nie za ni± tak uwielbiam Kosika i ¶wiadomo¶æ, ¿e nastêpna czê¶æ wyjdzie pewnie pod koniec nastêpnego roku(w³a¶ciwie to oni skoñczyli gimnazjum?) jest trochê smutna. Niestety poza bezkonkurencyjnym FNiN s± te¿ bardziej konkurencyjne ksi±¿ki ponoæ dla starszego odbiorcy. Co mnie zawiod³o? Chyba to samo co u Kinga - oczekiwa³em za wiele. Mo¿e to wina tego, ¿e "Nowi ludzie" i "Obywatel, który siê zawiesi³" to zbiory bardzo nierównych opowiadañ. Niektóre z nich by³y naprawdê dobre, ale przykro mi 11 tom "Felixa...", który te¿ nie by³ pe³noprawn± powie¶ci± by³ co najmniej kilka poziomów wy¿ej, wiêc problem tkwi gdzie indziej. Mo¿e w czasie powstawania, bo wydaje mi siê, ¿e ma³o które z tych opowiadañ s± m³odsze niæ Hp-net, ale tak to ju¿ bywa. Szczerze liczê, ¿e "Ró¿aniec", który mo¿e zdo³am przeczytaæ w tym roku(Gwiazdorze, liczê na ciebie!) poprawi moje postrzeganie wszystkiego spod pióra Kosika, co jest adresowane teoretycznie do nie-m³odzie¿y i nie-dzieci. Edytowane przez CoSieDzieje dnia 01.01.2020 22:58
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze "¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach |
|
|
|
louise60 |
Dodany dnia 16.12.2019 10:54
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 75 Dom: HufflepuffPunkty: 2679 Ranga: Pasjonat Opieki Nad Magicznymi Stworzeniami Data rejestracji: 18.11.19 |
A to i ja siê wypowiem, choæ do koñca roku zd±¿ê jeszcze kilkana¶cie ksi±¿ek wch³on±æ najwy¿ej zrobiê edycjê posta ![]() Liczba przeczytanych ksi±¿ek: 50-60, nie jestem w stanie dok³adniej sprecyzowaæ. Trzy najlepsze ksi±¿ki: 1. Remigiusz Mróz - Czarna Madonna; powiem wprost: zachêci³a mnie ok³adka i opis ksi±¿ki, jako ¿e uwielbiam tematykê samolotów pasa¿erskich i katastrof lotniczych. To by³ g³ówny powód, dla którego kupi³am t± ksi±¿kê z którym¶ wydaniem Newsweeka. Opis nie do koñca zdradza, co naprawdê bêdzie siê dzia³o w ksi±¿ce. Mog³abym to opisaæ jednym s³owem, ale nie chcê spojlerowaæ, wiêc je¶li kto¶ jest ciekaw to - odpiszê najszybciej jak bêdê mog³a.2. Remigiusz Mróz - seria o Joannie Chy³ce; tak, wiem, znowu Mróz, ale ma ¶wietny styl pisania. Wystarczy ¶ci±gn±æ fragment dowolnej ksi±¿ki i zobaczyæ, w jaki sposób pisze, mnie osobi¶cie bardzo odpowiada. Joanna Chy³ka to prawniczka ze ¶wietnym charakterem, w pierwszej czê¶ci serii zostaje jej przydzielony aplikant i w ten sposób zaczynaj± wspólne sprawy. S± one do¶æ nietypowe, a ¿eby siê o tym przekonaæ to wystarczy wpisaæ w google "Joanna Chy³ka seria" - tam s± wypisane wszystkie tomy, od pierwszego do ostatniego, wraz z krótkimi opisami. ¦wiat prawniczy w ksi±¿ce nie przyt³acza, pojawia siê trochê polityki, ale naprawdê minimalna ilo¶æ. Jestem osob±, która nienawidzi polityki do szpiku ko¶ci, to w ogóle nie moja bajka. W ksi±¿ce by³o jej tyle, ¿e mi nie przeszkadza³o, wiêc to chyba daje do¶æ jasny obraz, ¿e naprawdê jest jej niewiele, je¶li kto¶ te¿ jest na bakier z tym tematem. 3. Stephen King - Christine; mo¿e nie jest to najnowsza ksi±¿ka i te¿ j± kupi³am jaki¶ tydzieñ temu pod wp³ywem impulsu. Znowu ok³adka mnie zachêci³a, a dla tych, którzy nie znaj± tego tytu³u, wstawiam opis: To by³a mi³o¶æ od pierwszego wejrzenia. Siedemnastoletni Arnie Cunningham zobaczy³ Christine i zdecydowa³, ¿e musi ona nale¿eæ do niego. Zafascynowany, nie s³ucha³ ostrze¿eñ najlepszego przyjaciela ani swojej dziewczyny, która go w koñcu opu¶ci³a, pokonana przez rywalkê. Rodzice, nauczyciele i wrogowie Arniego przekonali siê, co znaczy stan±æ na drodze m¶ciwej i bezlitosnej Christine. Bo Christine to nie kobieta. To siej±cy z³o i ¶mieræ Plymouth fury rocznik 1958, samochód widmo. Samochód widmo, czy to nie brzmi super? Z tego co mi wiadomo, jest nawet ekranizacja tego filmu ![]() Rozczarowanie roku: Stephen King - Outsider; znowu King, ale naprawdê, czeka³am na t± ksi±¿kê. Przeczyta³am j± stosunkowo niedawno i cieszê siê, ¿e by³a to ksi±¿ka po¿yczona, a nie kupiona, bo inaczej ¿a³owa³abym wydanych pieniêdzy. ¯art, nigdy nie ¿a³ujê pieniêdzy na ksi±¿ki, choæby nie wiem jak s³aba by³a. Pocz±tek ¶wietny, wci±gnê³am siê tak, ¿e postanowi³am zarwaæ noc. Po po³owie ksi±¿ki... Mia³am wra¿enie, jakby autorowi zabrak³o pomys³u na fabu³ê. Czyta³am opinie na ten temat i widzia³am, ¿e wiele jest podobnych do mojej osobistej; na pocz±tku by³o takie wow, ale potem coraz ciê¿ej siê czyta³o. Zakoñczenie to jaka¶ totalna pora¿ka. I znów, dla ciekawskich: mogê zdradziæ nieco, jednak bez spojlerowania, je¶li kto¶ chce, to ![]() Od oko³o miesi±ca czytam ksi±¿ki na³ogowo, tak jak dawniej. Wcze¶niej nie mia³am tyle czasu ani mo¿liwo¶ci, a ksi±¿ek nie chcia³am zabieraæ ze sob±, bo mi po prostu szkoda ich niszczyæ. A je¶li nie niszcz± siê samym "transportem", to zawsze mog± byæ jakie¶ losowe przypadki, np. kto¶ w poci±gu omy³kowo wyleje herbatê na moj± ksi±¿kê i wtedy by by³a czarna rozpacz dosta³am cynk o platformie, umo¿liwiaj±cej czytanie mnóstwa ksi±¿ek na czytnikach, telefonie, komputerze (dziêki Livka!), a jako ¿e telefon mam zawsze przy sobie, to teraz mogê czytaæ wszêdzie: w komunikacji, w kolejce do lekarza, nawet w drodze do pracy (o ile nie jest za zimno). Je¶li kto¶ ciekaw nazwy platformy, to te¿ proszê o ; nie chcê siaæ reklamy, bo nie wiem czy jest to dozwolone.W przysz³ym roku mam zamiar przeczytaæ tyle ksi±¿ek, ile mam wzrostu kto¶ chce siê wspólnie podj±æ wyzwania? Przede mn± 159 tytu³ów do przeczytania w 2020 roku
|
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 01.01.2020 20:59
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mia³am wrzuciæ ksi±¿ki, które przeczyta³am w tym roku, wiêc nadesz³a pora. Nie uda³o mi siê przeczytaæ jeszcze dwóch, tak jak pisa³am w poprzednim po¶cie, ale pyknê³am jedn±, wiêc nie ma tragedii. Kolejno¶æ przypadkowa. 1. Mariusz Szczygie³, "Nie ma"; 2. Filip Springer, "Dwunaste: Nie my¶l, ¿e uciekniesz"; 3. Olga Tokarczuk, "Podró¿ Ludzi Ksiêgi"; 4. Anna Bikont, "Sendlerowa. W ukryciu"; 5. Olga Tokarczuk, "Opowiadania Bizarne"; 6. Marta Abramowicz, "Zakonnice odchodz± po cichu"; 7. £ukasz Orbitowski, "Inna dusza"; 8. Robert Galbraith, "Zabójcza biel"; 9. Joanna Bator, "Ciemno, prawie noc". Je¶li chodzi o najlepsze ksi±¿ki, to trudno mi wybraæ tê jedn±, która by³a naprawdê naj, ale pierwsza trójka to zdecydowanie: "Inna Dusza", "Podró¿ Ludzi Ksiêgi" i "Ciemno, prawie noc". Nie bêdê szeregowaæ wed³ug miejsc, bo nie umiem wybraæ, ale wszystkie te ksi±¿ki zrobi³y na mnie bardzo du¿e wra¿enie, je¶li zestawiæ je z pozosta³ymi. Zdecydowanie najs³absza z tego grona jest "Zabójcza biel". Nie polecam nikomu, kompletna strata czasu. Chyba, ¿e kto¶ siê nudzi i potrzebuje odmó¿d¿yæ, to proszê bardzo, ale ostrzegam, ¿e mózg siê po tym bardzo d³ugo nie chce zregenerowaæ. Trochê wiêcej spodziewa³am siê po "Sendlerowej" i "Dwunaste", ale te¿ trudno powiedzieæ, ¿ebym siê rozczarowa³a. Mo¿e po prostu to nie mój czas na trudne ksi±¿ki. Ale z pewno¶ci± warto przeczytaæ. W³a¶ciwie uwa¿am, ¿e wszystko - poza jednym wyj±tkiem, o którym wy¿ej - co znajduje siê na tej li¶cie warto. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 01.01.2020 21:32
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Zainspirowana dzisiejszymi rozmowami na sb, wrzucê co¶ od siebie. Nie robi³am w tym roku listy, wiêc nie pamiêtam dok³adnie, ile ksi±¿ek przeczyta³am i która mi siê najbardziej w tym roku podoba³a, ale je¿eli mam wybieraæ, to: 3 ulubione ksi±¿ki roku 1. Dziwne przypadki ludzkiego mózgu - Sam Kean Ksi±¿ka, która bardzo ciekawy sposób opisuje ró¿ne "b³êdy matrixa" i wyja¶nia, jak dochodzi np. do fantomowego bólu, do synestezji, do zaburzenia stron, na czym polega echolokacja, epilepsja, itd. Jest tego naprawdê du¿o, my¶lê, ¿e wrócê do ksi±¿ki, ¿eby lepiej j± zapamiêtaæ. ¦wietnie siê to czyta. 2. ZDERZENIE CYWILIZACJI I NOWY KSZTA£T £ADU ¦WIATOWEGO - SAMUEL P. HUNTINGTON (sorry za Capsa, skopiowa³am z google) Nie powiem, ¿eby to by³a ³atwa i przyjemna ksi±¿ka, mêczy³am j± ze dwa miesi±ce. Mimo to, wrzucam j± na podium, bo pozwoli³a mi poznaæ i zrozumieæ wiele mechanizmów rz±dz±cych ¶wiatem. Jest to publikacja jako¶ z lat 90', wiêc dochodzi tylko do etapu po zimnej wojnie, ale mo¿na znale¼æ du¿o informacji istotnych dla naszych czasów.Autor wyja¶nia powstawanie cywilizacji, ró¿ne kierunki geopolityki, ruchy spo³eczne i wiele innych spraw. Ogarnia w tej ksi±¿ce ca³y ¶wiat, wiêc mo¿na siê dowiedzieæ czego¶ np. o sposobie my¶lenia Chiñczyków czy Arabów. Je¿eli interesuj± was tematy spo³eczno-polityczne, to polecam. 3. Cia³o nie k³amie - dr Judy Melinek (pozwolê sobie przekopiowaæ to co ju¿ napisa³am w innym temacie) Ksi±¿ka napisana przez pani± doktor, która pracowa³a jako lekarz s±dowy, zaczynaj±c w Nowym Jorku. Ksi±¿ka jest napisana w taki sposób, ¿e czyta siê to jednym tchem, naprawdê. Autorka opisuje swoj± pracê pod wieloma k±tami - spraw kryminalnych, samobójstw, chorób, wypadków, a¿ w koñcu... zamachów z 11 wrze¶nia, kiedy to by³a czê¶ci± ekipy identyfikuj±cej ofiary. Rozczarowanie roku Pobudzeni. Sk±d siê wziê³y hormony i jak kontroluj± praktycznie wszystko: Randi Hutter Epstein Kupi³am tê ksi±¿kê bardzo impulsywnie i ¿a³ujê. Liczy³am, ¿e doedukujê siê trochê o dzia³aniu w³a¶nie hormonów. I okej, jakie¶ tam informacje s±, ale jest to ksi±¿ka g³ównie o naukowcach, którzy przys³u¿yli siê badaniu tych substancji, o ich ¿yciu i o historii samych hormonów. W sumie trochê stracony czas, nawet je¿eli ju¿ na zawsze zapamiêtam, ¿e przysadka mózgowa produkuje hormon wzrostu. Edytowane przez Mikasa dnia 01.01.2020 21:39
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 29.12.2020 17:32
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
To chyba dobry moment na podsumowanie! Ja nie wiem ile przeczyta³am, raczej nie wiele, bo jako¶ nie umiem poczytywanie Musierowicz, SoLL i itp., uznaæ za czytanie ksi±¿ki. Najlepsze rzeczy jakie w tym roku przeczyta³am to ff na HPnecie, ale jeden szczególnie mocno jest w moim serduszku i na pewno do niego wrócê. Top 1: Dziewczyna z Porcelany - Alette (¶wistoklik) Bardzo siê wkrêci³am w tê historiê, polubi³am bohaterów i panuj±cy klimat. Do tego znane z serii postacie pojawiaj± siê w rolach epizodycznych i s± naprawdê fajnie przedstawione. Do tego plot twist, który zry³ mi baniê, je¿eli potrzebujecie dobrego ff, to ten jest idealnym wyborem. Top 2 ziewczyny wojenne: prawdziwe historie - £ukasz Modelski Bardzo siê wci±gnê³am w t± ksi±¿kê i prze¿ywa³am historie w niej opisane. Jak tytu³ wskazuje, ksi±¿ka opowiada o bodaj¿e 11 kobietach, które w ró¿ny sposób dotknê³a wojna i jej nastêpstwa. Dla mnie ¶wietna lektura. Polecam. Top 3: Ameryka.PL - Dorota Masela Historiê Polaków, którzy zapragnêli spe³niæ swój American dream i wysz³o to z ró¿nym skutkiem. Te¿ ca³kiem przyjemnie mi siê to czyta³o. Generalnie du¿o wiêcej nie przeczyta³am, zaczê³am czytaæ Harrariego i Od Zwierz±t do Bogów, ale utknê³am jako¶ po pierwszym rozdziale, chocia¿ mi siê podoba³a i chcê wróciæ do niej. Odesz³am te¿ od beletrystyki i zaczê³am czytaæ reporta¿e oraz biografie, bo jako¶ tak do ksi±¿ek fabularnych mam jak±¶ tak± niechêæ ostatnio. Nie wiem dlaczego, ale z fabu³ czytam tylko ff na HPnecie ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 06.01.2021 11:08
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mój tegoroczny wynik jest lepszy ni¿ zesz³oroczny, ale i tak nie uda³o mi siê wykonaæ postanowienia, ¿e przeczytam w tym roku 30 ksi±¿ek. Nawet siê nie zbli¿y³am do tej liczby, chocia¿ pocz±tek roku wygl±da³ naprawdê obiecuj±co. Poni¿ej lista przeczytanych ksi±¿ek, a jeszcze ni¿ej najlepsze. 1. Pawe³ So³tys, "Nierado¶æ"; 2. Zygmunt Mi³oszewski, "Jak zawsze"; 3. Marcin Wicha, "Rzeczy, których nie wyrzuci³em"; 4. Klementyna Suchanow, "To jest wojna. Kobiety, fundamentali¶ci, nowe ¶redniowiecze"; 5. £ukasz Lam¿a, "¦wiaty równoleg³e. Czego ucz± nas p³askoziemcy, homeopaci i ró¿d¿karze"; 6. Pawe³ Piotr Reszka, "P³uczki. Poszukiwacze ¿ydowskiego z³ota"; 7. Maggie Nelson, "Argonauci"; 8. Hampton Sides, "Ogar piekielny ¶ciga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka ob³awa na jego zabójcê"; 9. Mira Marcinów, "Bezmatek"; 10. Szczepan Twardoch, "Król"; 11. Szczepan Twardoch, "Królestwo"; 12. Katarzyna Nosowska, "Powrót z Bambuko"; 13. Ma³gorzata Sidz, "Kocie chrzciny. Lato i zima w Finlandii"; 14. Sally Rooney, "Normalni ludzie"; 15. Olga Drenda, Ma³gorzata Halber, "Ksi±¿ka o mi³o¶ci"; 16. Andrzej Gry¿ewski, Sylwia Sitkowska, "Niekochalni. Lêk przed blisko¶ci±"; Ogólnie znalaz³abym jeszcze ze dwie, które przeczyta³am, ale to jakie¶ psychologiczne rzeczy i nie pamiêtam tytu³ów. Tak¿e niech zostanie 16. Uda³o mi siê w tym roku przeczytaæ bardzo du¿o ¶wietnych ksi±¿ek, ale jednocze¶nie bardzo wielu ksi±¿ek nie skoñczy³am - i ich nie umieszcza³am na li¶cie, bêd± na przysz³y rok. Z tego te¿ wzglêdu trudno mi wybraæ trzy najlepsze, ale mo¿e zrobiê tak, ¿e wybiorê topkê i dodam jeszcze wyró¿nionych. 1. Marcin Wicha, "Rzeczy, których nie wyrzuci³em". Ksi±¿ka bêd±ca dziennikiem w³a¶ciwie i opisem trudnej relacji z matk± i trudnej drogi do pogodzenia siê z jej ¶mierci±. Odbywa siê to w³a¶nie poprzez pisanie o rzeczach, które zostaj± nam po zmar³ych bliskich i z którymi trzeba siê uporaæ. Bardzo poruszaj±ca ksi±¿ka, p³aka³am na niej rzewnymi ³zami. Ciekawe szczególnie z punktu widzenia, ¿e szczególnie my, dwudziestolatkowie, mo¿emy zobaczyæ, jak inaczej teraz wygl±da budowanie relacji rodzic-dziecko. 2. Mira Marcinów, "Bezmatek". Kolejna ksi±¿ka o stracie matki, pisana tym razem z perspektywy m³odej kobiety. Poch³onê³am tê ksi±¿kê w jedno popo³udnie, chocia¿ temat jest strasznie ciê¿ki i bolesny. ¦wietnie napisana, poruszaj±ca i mocna. Podobnie jak Wicha, Marcinów równie¿ zachowuje formê dziennika. Z jakiego¶ jednak powodu wgl±d w jej emocje nie wydaje siê a¿ tak zawstydzaj±co intymny, ¿eby czytelnik nie mia³ odwagi tego czytaæ. ¦wietna rzecz. 3. Maggie Nelson, "Argonauci" Podium te¿ zamyka ksi±¿ka, która jest dziennikiem. Dziennikiem, a trochê esejem, a trochê czym¶ pomiêdzy. Opowie¶æ kobiety, która ¿yje z transp³ciowym partnerem; opowie¶æ o tym, jak zmienia siê ¿ycie ich obojga, jak inni postrzegaj± ich jako parê. Jak nawet bardzo wyrozumia³y i tolerancyjny cz³owiek potrafi ³apaæ siê na tym, ¿e nie wszystko rozumie i czasami mówi co¶ czego nie powinien. Je¶li chodzi o wyró¿nienia - zdecydowanie Klementyna Suchanow, "To jest wojna. Kobiety, fundamentali¶ci i nowe ¶redniowiecze". Ksi±¿ka wysz³a na pocz±tku tego roku i opisuje dzia³alno¶æ Ordo Iuris i ich wp³ywy na ¶wiecie i w Polsce. Nie jest to mo¿e reporta¿ wybitnie napisany. Ale bardzo otwiera oczy i niestety stanowi przepowiedniê tego co wydarzy³o siê w Polsce w pa¼dzierniku z prawem do aborcji. Ale to przepowiedniê 1:1. No i Pawe³ Piotr Reszka "P³uczki. Poszukiwacze ¿ydowskiego z³ota". Mocna i zawstydzaj±ca dla naszego narodu ksi±¿ka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Nieoryginalna |
Dodany dnia 06.01.2021 12:16
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 18 Postów: 1510 Dom: HufflepuffPunkty: 30436 Ranga: cierñ krzy¿a Data rejestracji: 26.01.14 |
Dobra, przez pandemiê czyta³am du¿o XD Teraz mam ma³o czasu przez studia, niemniej ten okres pandemiczny sprawi³, ¿e znów zaczê³am czytaæ du¿o i wszystko, co mi wpad³o w rêce, z czego siê bardzo cieszê. Mo¿e przejdê do wyliczanki kategoriami, bo chyba tak bêdzie mi naj³atwiej, i ewentualnie napiszê kilka s³ów. > Lektury (bo matura hehe): 7 "Ferdydurke", "Konrad Wallenrod", "Szewcy" Witkacego (chocia¿ nie wiem, czy siê liczy, bo totalnie nic nie zrozumia³am), opowiadania Borowskiego, "Inny ¶wiat" Herlinga-Grudziñskiego, "D¿uma" Camusa, "Zd±¿yæ przed panem Bogiem" Hanny Krall Chyba bez komentarza. Cieszê siê, ¿e w ogóle siêgnê³am po jakiekolwiek lektury i nadrobi³am te z poprzednich lat, bo zazwyczaj ¶rednio mi to wychodzi³o, niemniej te wymagane w trzeciej klasie s± du¿o ciekawsze (w ramach pocieszenia dla obecnych licealistów). Tym tropem nieco "szkolnym" siêgnê³am po wiêcej ksi±¿ek Gombrowicza ("Dziennik", "Transatlantyk") oraz o tematyce wojennej: "Piêæ lat kacetu" Grzesiuka, "Ziele na kraterze" Wañkowicza (i potem tropem autorskim "Na tropie smêtka"), "Ucieczka z getta" Haliny Zawadzkiej i "Bunkier" Goldsteina. Poza tym wróci³am do Remarque'a, którego czyta³am ju¿ kilka lat temu i przypomnia³am sobie, dlaczego tak uwielbiam jego twórczo¶æ. "Na zachodzie bez zmian", "Kochaj bli¼niego", "Czarny obelisk", "Czas ¿ycia i czas ¶mierci" (który polecam najbardziej, moim zdaniem to jedna z najlepszych jego powie¶ci). Inni autorzy, po których regularnie siêga³am to Tokarczuk ("Anna In w grobowcach ¶wiata", "Dom dzienny, dom nocny", "Prawiek i inne czasy") oraz odkry³am H³askê i jego opowiadania. "Piêkni dwudziestoletni" "Drugie zabicie psa", "Sowa, córka piekarza", "Nawrócony w Jaffie", "Wszyscy byli odwróceni", "Ósmy dzieñ tygodnia" , "Cmentarze", "Nastêpny do raju", "Brudne czyny". Podkre¶li³am te, które najbardziej zapad³y mi w pamiêæ, ale najgorêcej polecam (na pewno na pocz±tek) "Piêknych dwudziestoletnich", teoretycznie autobiografii, choæ balansuj±cej mocno na pograniczu fikcji literackiej. Niemniej ta ksi±¿ka jest po prostu do bólu szczera i bezkompromisowo rozprawia siê z wczesnym PRLem. Kategoria reporta¿/autobiografia: - "Busz po polsku" Kapu¶ciñskiego - "Unorthodox. Jak porzuci³am ¶wiat ortodoksyjnych ¿ydów" Deborah Feldman - "Bia³ystok. Bia³a si³a, czarna pamiêæ" Kêcki (chyba najlepszy reporta¿, jaki czyta³am w 2020) - "Z mi³o¶ci? To wspó³czujê" Agaty Romaniuk, czyli reporta¿e o kobietach w Omanie - "Przysz³o nam tu ¿yæ. Reporta¿e z Rosji" Jeleny Kostiuczenko - "Ba³kany. Terror kultury", czyli zbiór esejów który wpad³ mi w rêce, nie do koñca reporta¿, ale to moja lista i l±duje w tej kategorii. Bo tak. Poza tym jak mówi³am, du¿o rzeczy po prostu "wpad³o mi w rêce", czy w¶ród starych ksi±¿kach mojej matki, w namiotach przy pla¿y czy bibliotece. - "Kocia ko³yska" Kurta Vonneguta - "Historia Alejandro Mayty" Mario Vargas Llosy - "¯elazna stopa" Londona - "Marina" Zafona - "Ob³êd" Kopiñskiej (kategoria: rozczarowanie roku, wcze¶niej czyta³am jej reporta¿e, po raz pierwszy siêgnê³am po fikcjê i mocno siê zawiod³am, bo historia jest p³aska i ma³o wiarygodna) - "45 pomys³ów na powie¶æ" Krzysztofa Vargi - "Uchod¼cy" Henryka Grynberga, zbiór esejów, czêsto anegdotycznych, ksi±¿ka mocno autobiograficzna, niemniej bêd±ca swego rodzaju ho³dem ca³emu pokolenia, przewija siê w niej Polañski, H³asko, Ida Kamiñska, Osiecka, Komeda. Jedna z najlepszych lektur w tym roku dla mnie. - "Rok ma³py" Patti Smith - "Czarne li¶cie" Mai Wolny - "Gracz", "Notatki z podziemia" Dostojewskiego - "Pokora" Twardocha, czyli jego ostatnia powie¶æ (i pierwsza, po któr± siêgnê³am, muszê w koñcu wzi±æ siê za "Króla", bo widzia³am tylko sceniczn± adaptacjê). Bohaterem jest ¦l±zak, Alois Pokora, i jego losy, od dzieciñstwa w górniczej rodzinie, przez okopy pierwszej wojny ¶wiatowej i rewolucjê berliñsk±, po trudny powrót na ¦l±sk. Przewija siê problem podzia³ów klasowych, to¿samo¶ci kulturowej, relacji rodzinnych, jedna z najlepszych ksi±¿ek, po które siêgnê³am. Zmêczy³am siê samym spisywaniem tego i nie chce mi siê jednak tego zliczaæ, pozdrawiam. Popodkre¶la³am tytu³y, które znalaz³yby siê w mojej topce i niestety godzê siê z my¶l±, ¿e w tym roku pewnie nie przeczytam nawet po³owy tego, co w 2020. Aha, zapomnia³abym, bonus dla wszystkich germanofobów: w ramach powtórki maturalnej i powrotu do serii po latach skoñczy³am KF w wersji niemieckiej ("Harry Potter und der stein der Weisen") + przeczyta³am "Komnatê" w oryginale. Edytowane przez Nieoryginalna dnia 06.01.2021 13:06
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within) |
|
|
|
CoSieDzieje |
Dodany dnia 06.01.2021 15:29
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 1033 Dom: HufflepuffPunkty: 30039 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 20.08.17 |
Hah, pamiêtacie jak rok temu wierzy³em, ¿e "Ró¿aniec" bêdzie lepszy ni¿ wszystkie inne doros³e ksi±¿ki Kosika? No i by³ - tak w dwóch trzecich, bo potem nieco zaczê³o siê sypaæ, chocia¿ to obsesyjne zabijanie wszystkich bohaterów w ka¿dej ksi±¿ce w imiê jakiego¶ przes³ania ma pewny dziwny urok. W "Kameleonie" nie by³o inaczej i absolutnie wszyscy co do jednego zostali eksterminowani przez chyba najdziwniejsz± ¿yw± formê w kosmosie wygl±daj±c± z grubsza jak wyprostowany tuba/puzon/tr±bka/im podobne. Mimo to przez klimat tej ksi±¿ki (godny ¦wiata Dysku - niestety w 2020 przeczyta³em tylko jednego Pratchetta) poprawi³a siê moja opinia o ksi±¿kach Kosika skierowanych do niby bardziej doros³ych czytelników. Ksi±¿kowo to to by³ dla mnie rok kilku nazwisk: - Ricka Riordana - postanowi³em przeczytaæ ponownie Percy'ego za czasów pierwszego lockdownu i tak siê wci±gn±³em, ¿e skoñczy³em na przeczytaniu 12 jego ksi±¿ek, z czego 10 z rzêdu. I tak - Jackson i spó³ka wci±¿ s± tak samo cudowni jak dawniej, ze szczególnym naciskiem na pierwsz± seriê. - Jo Nesbo - przeczyta³em jego 6 ksi±¿ek - 4 o Harrym Hole (tego nie czyta siê jak hole niestety) i dwie insze - £owców G³ów i Krew na ¶niegu. Zawsze bêdê go serdecznie poleca³, bo to jest na dobr± sprawê inna liga krymina³u, w którym siê powa¿nie zakopa³em. By³y wzloty i upadki - Camilla Lackberg (mam zapisan± tylko "Ksiê¿niczkê lodu", ale jestem ¶wiêci przekonany, ¿e by³o co¶ jeszcze) jest jak dla meh, Nele Neuhaus, której przeczyta³em 4 ksi±¿ki, bo innych nie by³o pod rêk± mocno nierówna (mimo to "Przyjació³ po grób" czyta³o siê ¶wietnie dwa tygodnie po byciu w wiêkszo¶ci miejsc kluczowych dla akcji, tylko trzeba prze¿yæ polskie nazwy pisane po niemiecku), a Viveca Sten i Ingrid Hedstrom znalezione w kryminalnej serii Polityki sprzed lat pozytywnie mnie zaskoczy³y, wbrew temu co pisali ludzie na lubimyczytaæ. Szokiem by³ jeszcze Jêdrzej Pasierski i jego "Roztopy". Niespodziewanie to jest najlepszy polski krymina³ jaki w moim krótkim ¿yciu czyta³em. Nie ¶ciemniam - nawet bohaterowie maj± imiona, które nie odrzucaj±. Czytajcie go ¶mia³o! - Filipa Springera jako trzeciego wa¿niejszego nazwiska. Przeczyta³em cztery jego ksi±¿ki z chyba o¶miu, które sam napisa³ (nie liczê jakiej¶ wydanej przez bibliotekê we Wrze¶ni, bo je¿eli wiêkszo¶æ tych ksi±¿ek da siê dorwaæ ze spor± ilo¶ci± szczê¶cia, to tej siê nie da pewnie w ogóle). Architektura PRL-u, ³ad przestrzenny, problemy mieszkaniowe naszego piêknego (czasami) kraju - dla normalnego cz³owieka (nie jestem normalny) mo¿e nie zabrzmi to fascynuj±co, ale jest w wykonaniu Springera. Uwielbiam jego sposób snucia opowie¶ci, która pomimo bycia reporta¿em jest bardziej niesamowita ni¿ to o czym napiszê w gdzie¶ ni¿ej jako "pora¿ki roku". Pomimo ¿e wszystkie te ksi±¿ki to gorzkie pigu³ki to czyta siê je wspaniale. A - i nowe wydania "Wanny z kolumnad±" i "13 piêtra" wygl±daj± zar±bi¶cie, maj± genialnej jako¶ci papier, sprawiaj±, ¿e da siê te ksi±¿ki gdzie¶ dorwaæ i nawet cena ok³adkowa jest jako¶ do prze³kniêcia (zawa³ alert, wiêc sprawd¼cie sobie sami). By³a klasyka - "Ojciec chrzestny", "D¿uma" i "Rok 1984". Wszystkie genialne i warte przeczytania w ka¿dej sytuacji. By³a klasyka Kinga - "Zielona mila" i "L¶nienie". Pierwsza bardziej warta przeczytania ni¿ druga, ale i tak mniej ni¿ te z poprzedniej linijki. Byli niewymienieni jeszcze wy¿ej nobli¶ci - Olga Tokarczuk (uwielbiam) i Mario Vargas Lllosa (którego po "Pantaleonie i wizytantkach" kocham jakby mniej). Byli Preston i Child oraz ksi±¿ki o agencie specjalnym FBI Penderga¶cie. Realizmu tutaj tyle co prawdy na profilu Janusza Kowalskiego, ale jak to siê czyta. By³o kilka niewymienionych tytu³ów (w tym "Marina"), które nie zapad³y mi w pamiêæ na tyle, by je tu wymieniæ. I s± te te¿ ksi±¿ki i autorzy niewymienieni, bo albo zaskoczyli mnie super pozytywnie, albo negatywnie. Pozytywnie: - Amor Towles i jego "D¿entelmen w Moskwie" - ta ksi±¿ka jest niesamowita. Tak po prostu. Jej akcja toczy siê na przestrzeni 40 lat - od rewolucji pa¼dziernikowej do po³owy lat 50. Hrabia Rostow zostaje skazany na do¿ywocie w hotelu Metropol. Z wielkiego apartamentu musi siê przenie¶æ do malutkiego pokoju na poddaszu. S±d postawi³ sprawê jasno - je¿eli opu¶ci hotel to zostanie zabity. Na dobr± sprawê to portret lat burzliwych przemian widzianych przez hotelowe okna i ho³d dla Rosji i Rosjan. Polecam! - Brandon Sanderson i jego "Archiwum Burzowego ¦wiat³a". Nieskoñczone zreszt±. Ka¿dy tom ma po 1100-1300 stron, wiêc bierzcie siê za te kolosy rozwa¿nie, bo to fantastyka najwy¿ej próby. Nie ka¿da postaæ jest równie przekonuj±ca, w trzecim tomie, który teraz koñczê, niektóre w±tki s± napisane odrobinê na odwal i niektóre wydarzenia s± po prostu g³upie, ale co z tego. Da³em siê wci±gn±æ i wam te¿ tego ¿yczê, je¶li s± to wasze klimaty. Oraz zawód roku, najwiêksza padaka itd.: - "W labiryncie" Donato Carrisiego - ta ksi±¿ka to jest absurd. Seryjny morderca-gwa³ciciel-porywacz poruszaj±cy siê w stroju królika z demonicznymi oczami w kszta³cie serc goniony przez prywatnego detektywa, który us³ysza³, ¿e umrze, wiêc postanowi³ rozwi±zaæ nierozwi±zan± przez siebie sprawê sprzed lat. A i tak - ponad po³owa wydarzeñ nigdy siê nie wydarzy³a i jest wymys³em porwanej policjantki, któr± nasz serco-oki przyjaciel hipnotyzowa³ i szprycowa³ narkotykami. Wielkie i solidne XD Ogólnie przeczyta³em 61 ksi±¿ek i jestem bardzo zadowolony z tego, jakie to by³y pozycje. Co prawda mog³o byæ ich wiêcej, mog³a byæ jaka¶ Agathy Christie, mog³em przeczytaæ jak±kolwiek lekturê na czas itd. ale i tak uwa¿am, ¿e wysz³o super. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze "¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 28.12.2021 19:00
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
No to znowu zacznê ja ![]() W tym roku te¿ sza³u nie by³o, ale co¶ tam siê czyta³o, chocia¿ pewnie do 12 ksi±¿ek nie dobi³am. 1. Gerald Posner - Dzieci Hitlera Historie dzieci nazistów, nie tylko tych czo³owych. Wp³yw przesz³o¶ci ich ojców na nich samych, ich relacje i wspomnienia z czasów wojny i powojennych. Naprawdê mnie to wci±gnê³o i czyta³am z zapartym tchem. 2. Arthur Conan Doyle - Studium w szkar³acie Z tego co ustali³am pierwsza ksi±¿ka o Sherlocku, wy¶mienicie mi siê to czyta³o, teraz zaczê³am kontynuacjê, ale nie wci±ga a¿ tak. My¶lê, ¿e bêdê wraca³a do tego, bo pokocha³am od pierwszej strony. Czyta³am jeszcze jakie¶ g³upotki, ale nic do czego bym chcia³a wracaæ, czy to pamiêtaæ. Mo¿e 2022 bêdzie lepszy, ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 31.12.2021 12:11
|
U mnie ten rok zdecydowanie by³ lepszy od dwóch poprzednich pod wzglêdem przeczytanych ksi±¿ek. Zarówno ilo¶ciowo, jak i jako¶ciowo. Natomiast nie uda³o mi siê dobiæ do 30. ksi±¿ek, chocia¿ zabrak³o niewiele. Poni¿ej wrzucam listê przeczytanych ksi±¿ek (kolejno¶æ przypadkowa), a pó¼niej moje tegoroczne podium. 1. Serotonina, Michel Houellebecq 2. Trylogia kopenhaska, Tove Ditlevsen 3. Zrób sobie raj, Mariusz Szczygie³ 4. Uleg³o¶æ, Michel Houellebecq 5. Szczury z via Veneto, Piotr Kêpiñski 6. Strup. Hiszpania rozdrapuje rany, Katarzyna Kobylarczyk 7. Eleanor Oliphant ma siê ca³kiem dobrze, Gail Honeyman 8. Miasto Archipelag. Polska mniejszych miast, Filip Springer 9. Czasy kóz, Luan Starova 10. Nie zd±¿ê, Olga Gitkiewicz 11. Wyspa trzech ojczyzn. Reporta¿ z podzielonego Cypru, Thomas Orchowski 12. Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku, Zbigniew Rokita 13. Sonnenberg, Krzysztof Varga 14. Z³ap i ukrêæ ³eb. Szpiedzy, k³amstwa i zmowa milczenia wokó³ gwa³cicieli Ronan Farrow 15. Nienawi¶æ sp. z o.o. Jak dzisiejsze media ka¿± nam gardziæ sob± nawzajem Matt Taibbi 16. Koniec ¶wiata, umyj okna, Agnieszka Jelonek 17. Missoula. Gwa³ty w amerykañskim miasteczku akademickim, Jon Krakauer 18. Koniec z Eddym, Edouard Louis 19. Nomadland, Jessica Bruder 20. Sempre Susan. Wspomnienie o Susan Sontag, Sigrid Nunez 21. £yski licz± do trzech, Olga Hund 22. Wyhoduj sobie wolno¶æ. Reporta¿e z Urugwaju, Szymon Opryszek, Maria Hawranek 23. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, Joanna Gierak-Onoszko 24. Fale, Virginia Woolf 25. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albani, Ma³gorzata Rejmer 26. Niewidzialne kobiety. Jak dane tworz± ¶wiat skrojony pod mê¿czyzn Caroline Criado Perez 27. San Francisco. Dziki brzeg wolno¶ci, Magda Dzia³oszyñska-Kossow Podium: 1. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda - Joanna Gierak-Onoszko Nie mia³am ¿adnych w±tpliwo¶ci, ¿e to tê ksi±¿kê umieszczê na pierwszym miejscu. Wstrz±saj±cy reporta¿ o katolickich szko³ach z internatem w Kanadzie, w których katowano i czêsto mordowano dzieci, zabierane g³ównie rdzennej ludno¶ci zamieszka³ej tamte tereny. Moim zdaniem jest to ksi±¿ka, któr± powinien przeczytaæ ka¿dy, a ju¿ na pewno ka¿dy, kto bezkrytycznie przyjmuje nauki g³oszone przez ko¶ció³ katolicki. Ostrzegam tylko, ¿e ksi±¿ka jest tak mocna, ¿e trzeba robiæ sobie przerwy. A wszystko to wydarzy³o siê naprawdê. 2. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albani - Ma³gorzata Rejmer Ta pozycja te¿ mn± wstrz±snê³a. Historie komunizmu znamy dobrze z w³asnego podwórka, jednak, kiedy czyta siê to z perspektywy innego kraju, dostrzega siê tak¿e inne aspekty. Niestety jest to te¿ ksi±¿ka, która opowiada o rzeczach, które dzisiaj wydaj± siê dziwnie znajome, chocia¿ wiêkszo¶æ z nas uwa¿a, ¿e metody komunistów ju¿ s³usznie minê³y. Okazuje siê jednak, ¿e wiele mechanizmów dzia³a w Polsce dzisiaj bardzo podobnie. Ksi±¿ka ostrze¿enie. 3. Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku - Zbigniew Rokita Tegoroczny laureat Nike. Ciekawe spojrzenie na historiê Górnego ¦l±ska, który sam do koñca nie wie czy jest ¦l±ski, Niemiecki czy Polski. Spojrzenie z ró¿nych perspektyw, wys³uchanie g³osów ka¿dej ze stron przeplatane histori± rodzinn± autora. ¦wietnie napisana, stara siê du¿o wyja¶niæ, a jednocze¶nie mam wra¿enie, ¿e nie wyja¶nia nic w kontek¶cie to¿samo¶ci ¦l±zaków. I w ogóle nie jest to zarzut. Warto, je¶li jest siê ciekawym tego, jak rodzi³a siê w ogóle sama potrzeba narodowo¶ciowa ¦l±zaków. I zak³adam, ¿e warto, nawet je¶li siê samemu ze ¦l±ska pochodzi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
monciakund |
Dodany dnia 01.01.2022 14:41
|
![]() Pochwa³y: 31 Postów: 2334 Dom: GryffindorPunkty: 43236 Ranga: halo, regulamin! Data rejestracji: 11.03.13 |
W minionym roku uda³o mi siê przeczytaæ w ca³o¶ci 16 ksi±¿ek, co uwa¿am za sukces bior±c pod uwagê ile dodatkowych tekstów musia³am czytaæ na studia. Ksi±¿ki w kolejno¶ci chronologicznej, bo zapisywa³am na bie¿±co w zeszycie ![]() 1. Ku Klux Klan. Tu mieszka mi³o¶æ - Katarzyna Surmiak-Domañska 2. Dzieci Norwegii. O pañstwie (nad)opiekuñczym - Maciej Czarnecki 3. Cafe Macondo. Reporta¿e z Kolumbii - Maciej Weso³owski 4. Przez trzy Ameryki - Tomasz Gorazdowski 5. Wyhoduj sobie wolno¶æ. Reporta¿e z Urugwaju - Maria Hawranek, Szymon Opryszek 6. Przeminê³o z wiatrem - Margaret Mitchell 7. Olimpijki - Anna Suliñska 8. B³oto s³odsze ni¿ miód. G³osy komunistycznej Albanii - Ma³gorzata Rejmer 9. Bloki w s³oñcu. Ma³a historia Ursynowa Pó³nocnego - Lidia Pañkow 10. Amerykañskie lato. Depesze z ulic Chicago - Alex Kotlowitz 11. Królestwo z tego ¶wiata - Alejo Carpentier 12. Nowy York. Od Mannahatty do Ground Zero - Magdalena Rittenhouse 13. Balun Canan - Rosario Castellanos 14. Mi³o¶æ w czasach zarazy - Gabriel Garcia Marquez 15. Green Point. Kroniki Ma³ej Polski - Ewa Winnicka 16. Pedro Paramo - Juan Rulfo Opowiadanie: 1. Felix, Net i Nika oraz Zygfryd Samozwaniec Ksi±¿ki zaczête, ale z ró¿nych wzglêdów nie dokoñczone: 1. 27 ¶mierci Toby'ego Obeda - Joanna Gierak-Onoszko (pomimo znania historii ludno¶ci rdzennej obu Ameryk oraz Australii nie by³am psychicznie przebrn±æ przez t± ksi±¿kê, od³o¿y³am po jakich¶ 100 stronach) 2. Dreamland - Sam Quinones (wielki zawód, ksi±¿ka zapowiada³a siê bardzo dobrze po opisie na ok³adce, w rzeczywisto¶ci porzuci³am ze wzglêdu na lanie wody autora) 3. Co siê sta³o w Jonestown? Sekta Jima Jonesa i najwiêksze zbiorowe samobójstwo - Jeff Guinn (wci±¿ czytam) Pozycje podkre¶lone to moja topka: B³oto dok³adnie z takich samych wzglêdów jak fuerte Ku Klux Klan ze wzglêdu na fascynuj±c± (dla mnie) historiê i rozmowy ze wspó³czesnymi cz³onkami KKK. Bloki ze wzglêdu na temat niezwykle bliski mojemu sercu, bo na Ursynowie Pó³nocnym siê wychowa³am. Dodatkowo polecam Królestwo z tego ¶wiata. Ksi±¿ka dziwna, ale warta przeczytania. Opowiada o buncie niewolników na Haiti, ale wplecione s± w ni± elementy realizmu magicznego. ![]() - - - The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die. - - - ![]() - - - Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are. - - - ![]() --- Nad przepa¶ci±, tego¿ roku ¯yraf masa siê w amoku Rodzi. Pamiêæ ludzka jest Zawodna, mimo tego fiest Tysi±ce, z tej okazji, Ku jej chwale od Abchazji A¿ po Nordkapp wspominacie. "Czyjej chwale?", siê spytacie. Jak to czyjej? Monci* naszej. Gryfa córce, redakcyjnej Na tym ¶wiecie ambitniejszej Od niej nie ma. Tu rysunek, Tam malunek i do tego Social media. Wizerunek Hp-neta tam kreuje, ego Strony reperuje. Szczerze, Bardzo, bardzo szczerze mówi±c Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda. ¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj. Koniec, basta - taki mus i ¯yraf pasta. --- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Rosalind Rooks |
Dodany dnia 02.01.2022 19:50
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 149 Dom: SlytherinPunkty: 1203 Ranga: Doros³y czarodziej Data rejestracji: 01.02.19 |
Ja z ksi±¿ek przeczytanych tym roku mam 5 wyró¿niaj±cych siê pozycji. Pierwsza to Bezmatek Miry Marcinów. Temat matki oraz w szczególno¶ci relacji matka-córka jest dla mnie szczególnie interesuj±cy i trochê wra¿liwy, mo¿e dlatego a¿ tak mi przypad³a ta ksi±¿ka. Od razu po przeczytaniu doda³am j± do swoich "ulubionych" i czêsto j± wspominam. Takie 5/5 dla mnie. Druga, pod niektórymi wzglêdami podobna w narracji to Cukry Doroty Kotas, o dziewczynie na spektrum Aspergera. Czyta siê j± trochê jak pamiêtnik, ale mimo subiektywizmu nie mog³am siê oderwaæ. Po przeczytaniu ksi±¿ki od razu zakupi³am drugi egzemplarz dla mojej przyjació³ki na urodziny, ogólnie 4,5/5. Trzecia z wyró¿nionych to ksi±¿ka, która premierê mia³a ju¿ dawno, jest to Prawiek i inne czasy Olgi Tokarczuk. Pierwsza ksi±¿ka noblistki, jak± przeczyta³am i na pewno nie ostatnia. Ciê¿ko mi by³o j± od³o¿yæ mimo ¿e chwilami musia³am robiæ sobie przerwy na "oddech". Najbardziej doceniam w niej chyba specyficzny klimat. Tutaj bez w±tpienia 5/5. Czwarta ksi±¿ka, która pozytywnie mnie zaskoczy³a to Sen o Okapi autorki Mariana Leky. Fabu³a w du¿ym skrócie polega na tym, ¿e za ka¿dym razem kiedy babcia g³ównej bohaterki ¶ni o okapi, kto¶ w wiosce umiera. Mimo niepokoj±cego opisu jest to w du¿ej mierze ksi±¿ka o dorastaniu, stracie, mi³o¶ci (nie jest to jednak romans) i ogólnie "¿yciu". Równie¿ oceni³am j± 5/5. No i ostatni± z wyró¿nionych jest oczywi¶cie 27 ¶mierci Toby'ego Obeda Joanny Gierak-Onoszko. Bardzo ciê¿ka lektura, któr± na szczê¶cie uda³o mi siê dokoñczyæ. Temat niezwykle wa¿ny i przera¿aj±cy, cieszy tylko fakt ¿e wreszcie dostrzegany ogólno¶wiatowo, nie tylko w Kanadzie. ¦wietnie napisana, tak¿e 5/5. Inne ksi±¿ki które przeczyta³am w tym roku i oceni³am pozytywnie to: Matki i córki A³beny Grabowskiej Pie¶ñ o Achillesie Madeline Miller ¦wiaty równoleg³e. Czego ucz± nas p³askoziemcy, homeopaci i ró¿d¿karze £ukasza Lam¿y Piekarnia czarodzieja Gu Byeong-mo Tarot przy kuchennym stole: Pogaduszki o przysz³o¶ci zapisanej w kartach Melissy Cynovej Z rozczarowañ/¶redniaków mam dwie pozycje i s± to: Jêzyczni. Co jêzyk robi naszej g³owie Jagody Ratajczak - spore rozczarowanie, du¿o niejasnych, niesk³adnych informacji, niewyczerpany temat, dziwne wstawki humorystyczne które nie pasowa³y mi do ca³o¶ci. 2/5 Tam, gdzie rozmawiaj± umarli Brandona Hobsona - nie tyle rozczarowanie, co po prostu ¶redniak. Chwilami wci±gaj±ca, chwilami nudna, zakoñczenie ma³o satysfakcjonuj±ce, jednak mimo wszystko nie mogê jej uznaæ za po prostu "z³±". Ot takie 3/5. well, I can break through the earth come out soft and wild |
|
|
|
| Anastazja Schubert |
Dodany dnia 03.01.2022 17:48
|
![]() Pochwa³y: 6 Postów: 342 Dom: RavenclawPunkty: 9789 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
W 2021 roku postanowi³am sobie zapisywaæ wszystko, co przeczyta³am, ¿eby móc zobaczyæ, czy uda mi siê przeczytaæ wiêcej ni¿ w 2020. Chyba nie by³o tego wiêcej, ale idzie mi nie¼le. Od kiedy zaczê³am studia czyta³am bardzo ma³o dla przyjemno¶ci, a i lektury czyta³am pobie¿nie, bo ju¿ trzeba by³o je omawiaæ, bo trzeba by³o biec dalej... Pandemia da³a mi takie wytchnienie i mo¿liwo¶æ czytania dla siebie. W 2020 czyta³am sporo ksi±¿ek, które podoba³y mi siê w dzieciñstwie, w 2021 kilka jeszcze skoñczy³am, a potem zaczê³am powa¿niejsze lektury. Po pierwszym wyborze ksi±¿ki na 2022 czujê, ¿e bêdê kontynuowaæ tamten pomys³ ![]() No to lista, jad±c chronologicznie od stycznia 2021: Ksiê¿yc w nowiu Zaæmienie Przed ¦witem Drugie ¿ycie Bree Tanner S³oñce w mroku (no, to jak widaæ zaczê³am z grubej rury )¯ycie Zero Waste Katarzyny W±growskiej - poradnik, ale przeczyta³am ca³y. Du¿o z nich ju¿ wcze¶niej stosowa³am na co dzieñ, ale parê rzeczy uda³o mi siê zmieniæ. W ka¿dym razie, jest to trend obecny w moim ¿yciu ju¿ parê lat, wiêc ta ksi±¿ka nie wnios³a dla mnie wiele nowego. Jak kto¶ raczkuje w temacie to polecam. Sekrety urody Koreanek nic z tego nie wprowadzi³am w ¿ycie. Nic Smarowa³am siê kremem z filtrem prawie do koñca wakacji, ale potem? Przypomnia³o mi siê o tym wczoraj jak przegl±da³am swoj± listê ksi±¿ek.27 ¶mierci Toby'ego Obeda bardzo ciê¿ka ksi±¿ka, ale bardzo warto¶ciowa. Cieszê siê, ¿e j± przeczyta³am, bo bardzo otworzy³a mi oczy na zbrodnie Ko¶cio³a Katolickiego, o których nie mia³am pojêcia. Polska w ruchu - zbiór esejów naukowych o zmieniaj±cym siê kraju. Z Hajerem na kraj Indii - emerytowany górnik ze ¦l±ska leci do Indii. Ksi±¿kê z autografem dosta³am na osiemnastkê i jako¶ tak wysz³o, ¿e nie mog³am siê za ni± wtedy zabraæ. Du¿o rubasznego humoru, dla mnie ju¿ mocno ¿enuj±cy. Wiem, ¿e starsi ludzie tacy s±, ale ¿arciki z bab by³y w jego wydaniu tak stereotypowe, ¿e ju¿ my¶la³am, ¿e tej ksi±¿ki nie skoñczê, bo mi siê oczy do wewn±trz czaszki obróc± na sta³e. Wieki bezwstydu - seks i erotyka w staro¿ytno¶ci - bardzo ciekawa lektura, nie tylko o samym seksie, ale i o staro¿ytnej moralno¶ci. Pod wieloma wzglêdami ró¿nimy siê od Greków i Rzymian, ale w wielu kwestiach mo¿na by powiedzieæ, ¿e dopiero w XXI wieku wracamy do tego, co ju¿ kiedy¶ by³o normalne. Otwórz oczy Rafa³a Gêbury. Nietrafiony tytu³, bior±c pod uwagê jak pó¼niej antyszczepy wy¶wiechtali to has³o. Sam zbiór reporta¿y ¶wietny, bardzo ciekawy. Jak kto¶ ogl±da³ choæ odcinek 7 metrów pod ziemi± to z pewno¶ci± doceni pana Gêburê i w wydaniu papierowym. Harry Potter i filozofia - zbiór esejów filozoficznych. Dosta³am tê ksi±¿kê na 14 czy 15 urodziny i jak to dobrze, ¿e siê wtedy za ni± nie zabra³am! Zestawienie Pottera i Platona jako broni±cych swoje warto¶ci czy nieboj±cych siê ¶mierci, pokazanie podej¶cia do si³y przyja¼ni w ró¿nych ujêciach filozoficznych, a nawet rozwa¿ania na temat istnienia Boga. Wszystko to w ujêciu Potterowo-filozoficznym. Ciê¿ka lektura, wymagaj±ca wiele my¶lenia, na pewno nie do poczytania dla rozlu¼nienia. Ale je¶li kto¶ interesuje siê filozofi±, to warto. Uda³o mi siê przeczytaæ ³±cznie 15 ksi±¿ek (o dwóch tu celowo nie wspominam). Wynik nienajlepszy, ale tak czy inaczej lepszy ni¿ w poprzednich latach. Pewnie ju¿ nigdy nie dobijê do takich wyników jak w dzieciñstwie, gdy ci±gle siê w czym¶ zaczytywa³am. Mimo to, trzymam kciuki za sam± siebie, ¿eby w 2022 przeczytaæ wiêcej, a je¶li nie wiêcej, to choæ tyle samo ksi±¿ek co w 2021. ![]() ![]() Czasem co¶ piszê Artyku³y: Historia pod skór± zapisana Fan-fiction Drugie ¿ycie Gilderoy'a Lockharta Podanie o przyjêcie do Hogwartu |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 03.01.2022 19:33
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
W ubieg³ym roku uda³o mi siê wreszcie co¶ przeczytaæ dla rozrywki. Próbowa³em przeczytaæ jedn± z czê¶ci "Kronik Diuny" mianowicie "Dzieci Diuny". Nigdy nie by³em jakim¶ fanem tego uniwersum, ale czyta³em. Jednak nie tym razem, bo szybko znu¿y³o mnie to peudofilozoficzne i pseudomistyczne glêdzenie. Nastêpnie zachêcony entuzjastycznymi recenzjami siêgn±³em po pierwsz± czê¶æ "Gobelin, Obroñca Roan" . Po obiecuj±cym pocz±tku dalsza czê¶æ mnie odrzuci³a i dos³ownie po kilku dniach domêczy³em to dzie³o do koñca, z mocny postanowieniem i¿ nigdy nie siêgnê po nastêpne tomy. Co za cz³owiek z pokrêcon± w wyobra¼ni± to napisa³ i dla kogo?. Nastêpna seri± jak± zacz±³em czytaæ jest reklamowana jako "nowy Harry Potter" seria Nevermoor o przygodach Morrigan Crow. Zazwyczaj je¶li co¶ robiê to staram siê jedn± rzecz w tym samym czasie, ale w tym przypadku czyta³em te ksi±¿ki nawet w czasie gotowania obiadu. Rzeczywi¶cie bardzo dobre, za¶ trzecia cze¶æ, nawet zachwycaj±ca. Autorka ma chyba co¶/wiele wspólnego z ze ¶rodowiskami feministycznymi, a nawet LGBT, ale jak dot±d uda³o jej siê zachowaæ zdrowy umiar. Kto zna moje pogl±dy i wiedzê w dziedzinie antropologii, ten powinien wiedzieæ co to znaczy. Gdy czytam Ksi±¿kê pisan± za³o¿eniami "Girl Power", a mimo to doceniam tre¶æ, to znaczy, ¿e ca³o¶ciowy przekaz jest antropologicznie poprawny i dobrze ilustruje rzeczywisto¶æ. No i bohaterowie, zarówno g³ówna pozytywna jak i g³ówny antagonista, a przynajmniej tak siê pocz±tkowo wydaje, ¿e jest antagonist±, prawdziwe mistrzostwo ¶wiata. [spoiler] Ksi±¿ki zwieraj± smaczki i wstawki polityczne oraz odniesienia do pandemii w trzeciej czê¶ci. w trzeciej czê¶ci s± dwa rozdzia³y, które s± przezabawnym trollingiem naszego ¶wiata, a konkretnie zagro¿eñ na jakie mo¿na natkn±æ siê w bibliotekach. Autorka chyba kiedy¶ widzia³a bardzo star± komediê w której wystêpowa³ "Conan bibliotekarz" (fragment do obejrzenia) na YouTube /spoiler]. To nie jest ¿adna próba skopiowania HP. Choæ rzeczywisto¶ci i niektóre postacie s± analogiczne, i dzia³aj± z podobnych pobudek a t³umacze w wyra¼ny sposób nawi±zywali do jêzyka i stylu Polkowskiego. I jeszcze jedno, chwilami s± nieco d³u¿sze opisy spowalniaj±ce akcjê. Fragmenty audiobooka pierwszego i drugiego tomu, te¿ s± dostêpne na YouTube, ale niestety nie te najciekawsze. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 04.01.2022 20:05
|
Chcia³am tak offtopowo powiedzieæ, ¿e czytam te wasze podsumowania i chyba muszê zerkn±æ na te 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, bo widzê, ¿e HPnet to czyta³. Dodatkowo zainteresowa³a mnie seria Nevermoor od logicznego, mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a siê pochwaliæ przeczytaniem tych ksi±¿ek za rok ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
MorfinGaunt |
Dodany dnia 05.01.2022 19:35
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 652 Dom: HufflepuffPunkty: 7033 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 07.12.16 |
Sam Quest napisa³(a): Chcia³am tak offtopowo powiedzieæ, ¿e czytam te wasze podsumowania i chyba muszê zerkn±æ na te 27 ¶mierci Toby'ego Obeda, bo widzê, ¿e HPnet to czyta³. Dodatkowo zainteresowa³a mnie seria Nevermoor od logicznego, mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a siê pochwaliæ przeczytaniem tych ksi±¿ek za rok ![]() A¿ zmartwychwsta³em specjalnie, a¿eby napisaæ ten post! Tak¿e i mnie zaintrygowa³a ta ksi±¿ka 27 ¶mierci... i po obejrzeniu filmiku na Strefie Czytacza (swoj± drog± wielki fan HP i byæ mo¿e nawet u¿ytkownik HPneta[?!]) zastanawiam siê nad kupnem. Co do Nevermoor, to samo. Po przeczytaniu, ¿e logiczny czyta³ i poleca³, równie¿ obejrza³em filmik od wy¿ej wymienionych i nie zastanawia³em siê wcale. Kupi³em od razu wszystkie 3 czê¶ci! Autorka w³a¶nie pisze czê¶æ 4, a wszystkich ma byæ a¿ 9, wiêc jestem na tak! MorfinGaunt
![]() ![]() Je¶li kto¶ ci mówi, ¿e czuje siê benowo, albo do bena z takim ¿yciem, to wiedz, ¿e to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma ¿artów! ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 02.01.2023 19:53
|
Cze¶æ, je¶li kto¶ tu jeszcze w ogóle jest ![]() Czas na czytelnicze podsumowanie roku 2022. W moim przypadku ten rok by³ wyj±tkowo marny pod wzglêdem czytelniczym, zak³adam, ¿e z powodu egzaminu i po¶wiêcania wiêcej czasu na szeroko pojête "¿ycie". Ksi±¿ek przeczyta³am ledwo 15, tym razem nie bêdê wymieniaæ wszystkich, ale wrzucam poni¿ej swoje TOP 10. A potem biorê po 200 z³ z ka¿dej dru¿yny i s³ucham Pañstwa. 1. Lato, kiedy mama mia³a zielone oczy, Tatjana Tibuleac 2. Honor. Opowie¶æ ojca, który zabi³ w³asn± córkê, Lene Wold 3. Góra Tajget, Anna Dziewit-Meller 4. Pianie kogutów, p³acz psów, Wojciech Tochman 5. Czystka, Katarzyna Surmiak-Domañska 6. Pusty przelot, Daniel Odija 7. Czerwony ¶nieg na Etnie, Jaros³aw Miko³ajewski, Pawe³ Smoleñski 8. Klara i s³oñce, Kazuo Ishiguro 9. Beze mnie jeste¶ nikim. Przemoc w polskich domach, Jacek Ho³ub 10. Miedzianka. Historia znikania, Filip Springer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
MorfinGaunt |
Dodany dnia 03.01.2023 20:18
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 652 Dom: HufflepuffPunkty: 7033 Ranga: ¯ywy worek treningowy Data rejestracji: 07.12.16 |
Nie potrafiê wybraæ top 10, dlatego wypiszê wszystko co uda³o mi siê przeczytaæ/przes³uchaæ w roku poprzednim. Podzielê to na oceny, jakie przyzna³em w skali 1-10. PRZECZYTANE ![]() 9/10 ● Gregor i Niedokoñczona Przepowiednia, Suzanne Collins ● Igrzyska ¶mierci, Suzanne Collins ● Do¿ywocie + opowiadanie Sza³awi³a, Marta Kisiel ● Nagle trup, Marta Kisiel 8/10 ● Kultowe teleturnieje, Roman Czejarek ● Daleko od szosy, Henryk Czarnecki ● Titanic - nieuchronna katastrofa. Legendy i rzeczywisto¶æ, John P. Eaton, Charles A. Haas ● Nevermoor. Przypadki Morrigan Crow, Jessica Townsend ● Gwiazdkowy Prosiaczek, J.K. Rowling 7/10 ● Harry Potter. Podró¿ przez historiê magii, J.K. Rowling ● Don Juan raz jeszcze, Andrzej Bart ● Seriale. Do nastêpnego odcinka, Katarzyna Czajka-Kominiarczuk ● Cudowny lek. Robert Koch, Ludwik Pasteur i pr±tki gru¼licy, Thomas Goetz ● Kaj¶. Opowie¶æ o Górnym ¦l±sku, Zbigniew Rokita ● Ba¶niobór, Brandon Mull ● The Inheritance Games, Jennifer Lynn Barnes ● Mistrz i Ma³gorzata, Michai³ Bu³hakow ● Mumia, Pawe³ Le¶niak ● Wigilia Wszystkich ¦wiêtych, Agatha Christie ● Pusta noc (seria ¯niwiarz), Paulina Hendel ● Jedyny i Niepowtarzalny Ivan, Katherine Alice Applegate 6/10 ● Ma³a ksiêga dawnych Islandczyków. O zwyczajach, tradycjach i przes±dach, Alda Sigmundsdóttir ● Co nas (nie) zabije. Najwiêksze plagi w historii ludzko¶ci, Jennifer Wright ● Instytut, K.C. Archer 5/10 ● 451° Fahrenheita, Ray Bradbury ● Ksiêga wiedzy czarodziejskiej. Przewodnik po zaczarowanym ¶wiecie Harry'ego Pottera. Wydanie rozszerzone, Elizabeth Kronzek, Allan Zola Kronzek ● Sandman: Preludia i nokturny, Neil Gaiman 4/10 ● Piêciowidmowy hotel, Pierdomenico Baccalario PRZES£UCHANE ![]() 8/10 ● Doktor Jekyll i Pan Hyde, Robert Louis Stevenson 7/10 ● Wojna makowa, Rebecca F. Kuang 6/10 ● Naku*wiam zen, Maria Peszek ● Frankenstein, Mary Shelley 5/10 ● Pierwszych piêtna¶cie ¿ywotów Harry'ego Augusta, Claire North ● Ksiê¿na Diana. Mi³o¶æ, zdrada, samotno¶æ, Iwona Kienzler ¦rednia roku: 6,88 MorfinGaunt
![]() ![]() Je¶li kto¶ ci mówi, ¿e czuje siê benowo, albo do bena z takim ¿yciem, to wiedz, ¿e to nie przelewki i trzeba takiej osobie natychmiast pomóc! Bo z Benem nie ma ¿artów! ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 03.01.2023 21:17
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Pora na tradycyjne podsumowanie. Na pocz±tek informacja, i¿ nowe wydania Kamienia Filozoficznego i Komnaty Tajemnic zosta³y poprawione i uzupe³nione o poprawki oraz fragmenty, które by³y obecne w wersji angielskiej, a z jakiego¶ powodu nie znalaz³y siê we wcze¶niejszych wydanych po polsku t³umaczeniach. Znów uda³o mi siê co nieco przeczytaæ dla rozrywki. 1. "Magiczny Ekspres" dwie czê¶ci. O jakie to by³o nudne i g³upie i równie niemieckie jak rysunki Harry'ego na ok³adkach nienieckich wydañ HP. To co autorka zrobi³a ze ¶wietnym pomys³em i znakomitym pocz±tkiem zas³uguje na jak±¶ zemstê drwala, który ¶cina³ drzewa, aby wyprodukowaæ papier na którym wydrukowano to co¶. Pod koniec mimo, ¿e czyta³em to po polsku s³ysza³em w g³owie charakterystyczny niemiecki akcent. Jednak zamierzam przeczytaæ trzeci± i ostatni± czê¶æ kiedy zostanie wydana, bo ciekawi mnie czy autorka do koñca zachowa ten poziom i zmarnuje potencja³, bo by³y tam dwie postacie jawi±ce siê jako tacy lokalni antagoni¶ci w stylu Draco M. co zosta³o ca³kowicie zmarnowane. 2. Zaciekawiony postaci± autorki, która jest antropologiem, przeczyta³em du¿± czê¶æ opowiadañ "Ziemiomorze" i im dalej tym bardziej traci³em ochotê na poznanie dalszego ci±gu tej historii. Pierwsze czê¶ci jednak oceniam jako ca³kiem dobre. 3. Seria "Zaginione Miasta" Siêgn±³em po to zachêcony entuzjastycznymi recenzjami na kilku kana³ach booktuba. i jedyne co mogê dobrego powiedzieæ, to i¿ oprócz ciekawego pocz±tku ta seria napisana jest bardzo piêknym literacko jêzykiem. Bardzo szybko jednak przechodzi w typow± telenowelê i to dos³ownie. Autorka ca³e akapity marnuje na szczegó³owe opisywanie uczuæ g³ównej bohaterki z których wiêkszo¶æ odnosi siê do reakcji na widok poznanych ch³opaków . Do sza³u doprowadzi³y mnie liczne klasyczne pseudonaukowe teorie spiskowe Jest tam niemal wszystko od Atlantydy i niszczenia gleby przez ludzi przez nieprawid³ow± uprawê, ( poprawnie trzeba to robiæ jakimi¶"grabkami" tak jak robi± to"krasnoludy" slu¿ace elfom), po miêso¿erne dinozaury przyzwyczajane do wegeterianizmu, jest nawet sugestia, i¿ Ziemia mo¿e byæ plaska, skoro mo¿na zej¶æ do jej j±dra po schodach i nie jest tam gor±co. Wiêcej bredni nie zapamiêta³em, bo przerwa³em czytanie przed koñcem trzeciego tomu. Byæ mo¿e komu¶ siê to jednak spodoba o ile jest fanem seriali. A dowiedzia³em siê i¿ autorka studiowa³a jaki¶ kierunek zwi±zany z filmami, wiêc je¶li kto¶ planuje zaj±c siê pisarstwem niech na zawsze wyrzeknie siê ogl±dania seriali, bo inaczej bêdzie pisa³ takie rozwodnione mydliny.4. I na koñcu co¶ bardziej pozytywnego co¶ co tymczasowo zakoñczy³em na pierwszej czê¶ci oraz kawa³ku drugiej i zastanawiam siê czy kontynuowaæ. "Akademia Dobra i Z³a". Pocz±tek tradycyjnie, a w³a¶ciwie jedna trzecia ksi±¿ki znakomity niektóre rozdzia³y to pere³ki humoru, zwykle czarnego humoru (ale ja ma nieco dziwne poczucie humoru). Dalej posz³o to w kierunku typowej m³odzie¿ówki za¶ s±dz±c po opisach pozosta³ych czê¶ci najlepiej aby to siê skoñczy³o na tej jednej. Bo jako prze¶miewcza parodia klasycznych ba¶ni i stereotypów jest to bardzo dobre, (a s³owa hymnu miasteczka: "B³ogos³awiona przeciêtno¶æ" towarzysz±cy przygotowaniom na przybycie porywacza Dyrektora Akademii, to jedna z tych pere³ek któr± na zawsze zapamiêtam. S± jeszcze prze¶miewcze momenty w pozosta³ej czê¶ci ksi±¿ki i nawet udane. Ogólnie uwa¿am, zenie zmarnowa³em czasu na tê lekturê. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Aneta02 |
Dodany dnia 05.01.2023 22:52
|
![]() Pochwa³y: 14 Postów: 1886 Dom: GryffindorPunkty: 28403 Ranga: Niezwyciê¿ony mag Data rejestracji: 12.03.18 |
Rok 2022 by³ dla mojej czytelniczej duszy raczej...ma³o bogaty, raczej ubogi. No dobrze, tragiczny. Przez kilka pierwszych miesiêcy nie ci±g³o mnie do lektury, przez kilka nastêpnych brak³o czasu. D³ugo mêczy³am siê z powie¶ci± Trygve Gulbranssena A lasy wiecznie ¶piewaj± i ostatecznie jej nie skoñczy³am. By³a to ca³kiem ciekawa opowie¶æ o szanowanym rodzie skandynawskim - niezale¿nym, silnym i rozwijaj±cym siê. O przerwaniu powie¶ci zadecydowa³ fakt, ¿e nie podoba³ mi siê sposób przedstawiania fabu³y (wszystko dzia³o siê zbyt szybko, na przestrzeni wielu dziesi±tek i nawet setek lat) i pojawienie siê na horyzoncie nowej pozycji: Podpalaczki Stephena Kinga. Tutaj odkry³am na nowo fascynacjê jego powie¶ciami (ju¿ wcze¶niej zdarza³o mi siê je poczytywaæ w sporej ilo¶ci) i Podpalaczkê przeczyta³am z wielk± przyjemno¶ci±. Po opiniach przeczytanych na ró¿nych portalach spodziewa³am siê, ¿e bêdzie powodowa³a dreszczyk strachu przebiegaj±cy po plecach, jednak po lekturze stwierdzam, ¿e by³a ona raczej niepokoj±ca - je¶li to odpowiednie s³owo. Jakby nie patrzeæ, dziwnie siê czyta o niespe³na dziesiêcioletniej morderczyni z przypadku - lub i nie. Trzeci± i zarazem ostatni± przeczytan± ksi±¿k± by³a Zielona Mila Kinga. Byæ mo¿e by³a jeszcze jaka¶ powie¶æ na przestrzeni tamtego roku, o której zapomnia³am, jednak najistotniejszy by³ dla mnie fakt, ¿e w tej siê zakocha³am. Dawno nie czyta³am tak poruszaj±cej i ciekawej, przera¿aj±cej, ³zawej i jednocze¶nie momentami zabawnej i przyjemnej pozycji, przy czym wspomnê, ¿e ca³y jej zarys by³ w klimacie, który ogólnie lubiê. ¦mia³o mogê powiedzieæ, ¿e zakoñczy³am rok ¶wietn± ksi±¿k±! |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Hufflepuff

najwy¿ej zrobiê edycjê posta
- odpiszê najszybciej jak bêdê mog³a.
dosta³am cynk o platformie, umo¿liwiaj±cej czytanie mnóstwa ksi±¿ek na czytnikach, telefonie, komputerze (dziêki Livka!), a jako ¿e telefon mam zawsze przy sobie, to teraz mogê czytaæ wszêdzie: w komunikacji, w kolejce do lekarza, nawet w drodze do pracy (o ile nie jest za zimno). Je¶li kto¶ ciekaw nazwy platformy, to te¿ proszê o 
Ravenclaw

ziewczyny wojenne: prawdziwe historie - £ukasz Modelski 

Gryffindor

Slytherin

. Do sza³u doprowadzi³y mnie liczne klasyczne pseudonaukowe teorie spiskowe Jest tam niemal wszystko od Atlantydy i niszczenia gleby przez ludzi przez nieprawid³ow± uprawê, ( poprawnie trzeba to robiæ jakimi¶"grabkami" tak jak robi± to"krasnoludy" slu¿ace elfom), po miêso¿erne dinozaury przyzwyczajane do wegeterianizmu, jest nawet sugestia, i¿ Ziemia mo¿e byæ plaska, skoro mo¿na zej¶æ do jej j±dra po schodach i nie jest tam gor±co. Wiêcej bredni nie zapamiêta³em, bo przerwa³em czytanie przed koñcem trzeciego tomu. Byæ mo¿e komu¶ siê to jednak spodoba o ile jest fanem seriali. A dowiedzia³em siê i¿ autorka studiowa³a jaki¶ kierunek zwi±zany z filmami, wiêc je¶li kto¶ planuje zaj±c siê pisarstwem niech na zawsze wyrzeknie siê ogl±dania seriali, bo inaczej bêdzie pisa³ takie rozwodnione mydliny.