Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Luna Lovegood
SeaMan
Dlaczego w filmie wymy¶lono w±tek, ¿e Luna chodziæ na bosaka? Przecie¿ z praktycznego punktu widzenia by³o to raczej niemo¿liwe. W zakazanym lesie boso i po Hogwarcie? Ciê¿ko to sobie wyobraziæ.

SeaMan
Ale jako¶ sobie tego nie wyobra¿am. Luny w Hogwarcie na bosaka. A reakcje innych?
Np. jak szuka³a to chyba by³o przed koñcem roku, Luna by³a w szatach i co posz³aby na ucztê boso gdyby nie znalaz³a? Trochê niedorzeczne.

SeaMan
No tak z drugiej strony fakt, mo¿e tym te¿ chcieli podkre¶liæ, ¿e by³a nielubiana.
Ciekawe swoj± drog± jaki Luna mia³a do tego stosunek?

Prefix u¿ytkownikamonciakund
Mi siê wydaje, ¿e trochê za ma³o znamy t± postaæ by powiedzieæ (napisaæ?), ze Luna nie przejmowa³a siê tym co ludzie o niej mówili. Mo¿liwe, ¿e po prostu t³umi³a wszystko w sobie, bo w sumie nie pamiêtam by w filmach dzieli³a siê uczuciami z jak±kolwiek inn± postaci± ;)

A co do chodzenia boso, to moim zdaniem faktycznie mo¿e byæ to jeden ze sposobów na pokazanie jej odmienno¶ci. I to nie jest tak, ¿e wszêdzie chodzi³a na bosaka - jest naprawdê wiele scen, gdzie ma buty.
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

SeaMan
monciakund napisa³(a):

Mi siê wydaje, ¿e trochê za ma³o znamy t± postaæ by powiedzieæ (napisaæ?), ze Luna nie przejmowa³a siê tym co ludzie o niej mówili. Mo¿liwe, ¿e po prostu t³umi³a wszystko w sobie, bo w sumie nie pamiêtam by w filmach dzieli³a siê uczuciami z jak±kolwiek inn± postaci± ;)

A co do chodzenia boso, to moim zdaniem faktycznie mo¿e byæ to jeden ze sposobów na pokazanie jej odmienno¶ci. I to nie jest tak, ¿e wszêdzie chodzi³a na bosaka - jest naprawdê wiele scen, gdzie ma buty.

Dok³adnie. Odnosi siê wra¿enie, ¿e przed spotkaniem z Harrym nie mia³a w ogóle okazji z kim¶ zamieniæ zdania. A pamiêtajmy, ¿e nosi³a w sobie traumê ¶mierci mamy.
W ogóle ca³a sytuacja w zakazanym lesie to nic innego jak ucieczka Luny w miejsce odosobnienia i w³asnego ¶wiata. A jej reakcja na pytanie Harrego: trochê. Nie wierzê, ¿e w tej temperaturze Lunie nie by³o w stopy zimno. Jakby chcia³a zbyæ tê kwestiê i próbowaæ funkcjonowaæ mimo dokuczania.
Swoj± drog± dlaczego posz³a do zakazanego lasu na bosaka, przecie¿ mog³a ubraæ chocia¿ skarpetki lub cokolwiek, a nie i¶æ ca³kiem boso?

Anastazja Schubert
Luna by³a specyficzn± osob± i te¿ mi siê wydaje, ¿e to by³a jedynie wizja twórców filmu, ¿eby przedstawiæ j± jako tê "dziwaczkê". W ksi±¿kach chodzenie boso nie by³o wyra¼nie podkre¶lone, ale przecie¿ tam dzia³a nasza wyobra¼nia i nie musimy mieæ podanego wszystkiego na talerzu, ¿eby sobie uzmys³owiæ, ¿e by³a trochê inna.

Odnosi siê wra¿enie, ¿e przed spotkaniem z Harrym nie mia³a w ogóle okazji z kim¶ zamieniæ zdania.

Wychodzi na to, ¿e nie mia³a przyjació³ ani bliskich znajomych, ale do kogo¶ tam na pewno siê odzywa³a. Przy czym odnoszê wra¿enie, ¿e ci ludzie, do których próbowa³a zagadaæ, mogli nie byæ zadowoleni z tego faktu, niestety.

SeaMan
Tylko, czy Luna chodzi³a boso, bo chcia³a, czy bo jej chowano rzeczy?

Prefix u¿ytkownikamonciakund
Tylko, czy Luna chodzi³a boso, bo chcia³a, czy bo jej chowano rzeczy?

Zak³adam (zapewne s³usznie), ¿e nie ma w¶ród nas osób, które zna³y by odpowied¼ na to pytanie ;) My mo¿emy podawaæ tylko swoje przypuszczenia, ale czy s± prawdziwe to nie wiemy.

Jak pos³ugujesz siê jêzykiem angielskim mo¿esz spróbowaæ napisaæ do re¿ysera konkretnej czê¶ci (on chyba bêdzie najodpowiedniejsz± osob±), mo¿e uzyskasz odpowied¼ na pytanie ;)
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Prefix u¿ytkownikalouise60
Jak dla mnie to twórcy filmu chcieli na swój sposób podkre¶liæ charakter Luny. Zreszt± jest ona tak barwn± postaci±, ¿e chodzenie boso po lesie nie powinno dziwiæ, ale rozumiem Twoje zaciekawienie i podoba mi siê dog³êbna analiza.

A to, czy chodzi³a bez butów (bo wci±¿ rozmawiamy o filmie? Nie pamiêtam, ¿eby w ksi±¿ce by³a wzmianka, a seriê przeczyta³am 3 razy. Wiem, hañba mi) to my¶lê, ¿e to kwestia zabierania jej rzeczy. Przypuszczam, ¿e zby³a to wzruszeniem ramion i uzna³a, ¿e poczeka, a¿ komu¶ znudzi siê dokuczanie i odda rzeczy pierwotnej w³a¶cicielce.

SeaMan
Tylko, czy faktycznie wzrusza³a ramionami, czy po prostu t³umi³a w sobie emocje?
Jej odpowied¼ na pytanie Harrego w lesie : trochê. Moim zdaniem to wskazuje w³a¶nie na t³umienie. Nie wierzê jako¶, ¿e Lunie by³o komfortowo na boso w zakazanym lesie i w Hogwarcie.
Widaæ w ogóle, ¿e w filmie Luna bardzo w sobie wszystko chowa. Nawet sposób jej mówenia o ¶mierci jej matki. Zawsze wydaje siê spokojna i jakgdyby bez wiêkszych emocji.

SeaMan
Wczoraj Zakon Feniksa w TV i parê przemy¶leñ pod k±tem Luny co s±dzicie?
Luna w lesie sprawia³a wra¿enie osoby nadwyraz spokojnej. Na prawdê nie daw³a po sobie w ¿aden sposób poznaæ, ¿e biednej Lunie kto¶ dokucza. Nawet mia³a spodnie podwiniête do po³owy ³ydek tak ¿eby lepiej siê chodzi³o na bosaka. A jej odpowied¼ na pytanie Harrego, ¿e tylko trochê jest jej zimno na prawdê rozczula.
Zastanawia mnie tylko ca³y czas jedno. Po co Luna posz³a akurat do lasu je¿eli zosta³a siê boso?
No i w koñcu jak z lekcjami i bytowaniem boso w Hogwarcie.
Luna sprawia wra¿enie w filmie osoby wyj±tkowej w³a¶nie przez swoje pozytywne opanowanie i próbê ignorowania przeszkód ¿yciowych. Zawsze jest sob±, zawsze mi³a, zawsze pozytywna. Nawet gdy siê co¶ z³ego dzieje wokó³ niej.

SeaMan
Ma³e od¶wie¿enie co s±dzicie?

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: