Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pasjonat Opieki Nad Magicznymi Stworzeniami
17.09.2025 10:21
ona by Ci poleciła najlepsze lokalne kebaby co najwyżej xD

Pracownik departamentu
14.09.2025 19:58
Zapomniałam wcześniej zapytać o jakieś polecajki i nie udało mi się nigdzie znaleźć lokalnego jedzenia, tylko jakieś zwykłe kotlety :( Dobre, co prawda, ale takie jak w całej Polsce

Pasjonat Opieki Nad Magicznymi Stworzeniami
14.09.2025 19:55
Anastazja Schubert, OnlyDream tam mieszka :D

Pracownik departamentu
13.09.2025 21:58
Hej! Ja zrobiłam sobie w zeszłym tygodniu wycieczkę po Podlasiu, pierwszy raz tam byłam, jestem zachwycona pięknymi cerkwiami. Nie pamiętam kto tu był z Łomży, ale melduję, że też odwiedziłam! jezyk

Żywy worek treningowy
12.09.2025 17:55
Takoizu, oby było lepiej jak wyjdzie serial

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45363 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39462 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikalosiek13

Posiada 34226 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Co sądzisz na temat epilogu?
Myrtle
A ja uważam, że epilog był dobry. Ostatnia książka była bardzo mroczna i dramatyczna. Pani Rowling pragnęła przez to zakończenie pokazać, iż nawet po najtragiczniejszych wydarzeniach nie powinno się poddawać rozpaczy, tylko żyć dalej oraz że można nawet po najczarniejszym okresie znaleźć szczęście.
Ludzie, dla czego wszyscy uważają, że szczęśliwe zakończenia są niepoważne?! Ze niby za mało realistyczne? Nie Zdaje mi się, iż przez takie spojrzenie świat wydaje się jeszcze bardziej smutny niż jest w rzeczywistości.
Umrzeć, to byłaby wielka przygoda...

DarekMarkowski
Witam. dzisiaj zakończyłem czytać ostatnią cześć Harrego i musze powiedzieć że z ksiąszka jest dobra a cała saga dorasta razem z Harrym i w moim przypadku z czytelników. ale nie mogę się pozbyć wrażenia tego że nie wiem tylu żeczy które na końcu powinny być zawarte. kim Harry Został, czy powtórzył rok w szkole i ukończył ją. Któ został dyrektorem szkoły. Tyle pytań a nie czytam żadnych dodatkowych książek o Harrym, które nie napisała J.K.
mam sentyment do tej autorki i wydaje mi się że chce ona te 19 lat zostawić (może narazie) czytelnikom by sami sobie wyobrazili 19 lat życia Harrego w szczęściu i spokoju. Ale czy to jest możliwe?
Ja czytałem Harrego po to by poznawać jego niesamowitą historię i rozwiązywać zagadki razem znim. Ale teraz tego nie mogę zrobić bo zagadki które miałbym rozwiązywać z Harrym sam musiał bym wymyśleć.
A tak wogóle to wydaje mi się że Harry był szczęśliwy. po tylu przygodach złych i dobrych został zwykłym czarodziejem?? Dom-Praca-Przyjaciele. zero przygód Sleep
O TO AUTORCE CHODZIŁO?? prosze o kontakt.
Prosze o kontakt

Lubie historie Harrego Pottera

Ksiaze_Pol_Krwi
epilog był dla mnie zarówno wisieką na torcie jak i beczką dziekciu jest stanowczo za krótki a nie ma nic na temat tych lat jakie mineły od pokonania Toma jednak wszystko się dobrze zakończyło
hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg

Chackster
O epilogu opinii kilka:
Imiona bachorów - nie wiem jak wam, ale mi tu zalatuje nawiązaniem do Władcy Pierścieni, a w szczególności Sama i jego trzódki :-D
Nastrój - pękłem. W ostatnich rozdziałach były momenty, w której JKR udało się wpędzić mnie w stan rozpaczy. Tak pozytywnie zdołowany i przejety tragicznymi wydarzeniami byłem chyba tylko podczas lektury Lux Perpetua, kiedy...nieważne, przeczytajcie sami :D
I za to JKR należą się punkty. Ale za to, ze mój nastrój został zdewastowany przez to "fanfikowate" zakończenie, wybaczyć jej nie mogę.
Epilog nic nie wyjaśnia, a jednocześnie nie ma w sobie nawet szczypty tajemniczości. "Nie zadawaj się z synem Draco Malfoya" - czy to nie wygląda jak żywcem wyjete z opowiastki gimnazisty-potteromaniaka?! No właśnie! :D Komercha, komercha, komercha...

Trep
Beznadziejne były(wg mnie) imiona dzieci Potterów- Albus(oczami wyobraźni dostrzegłem małego chłopca z siwą brodą zerkającego ze swych okularów połówek), albo James czy Lily(autorce skończyły się imiona? Po za tym czemu imiona wszystkich dzieci nawiązują do Harryr17;ego? Czemu nie nazywają się np. Artur i Molly? Taki dobór imion wskazuje na niezwykle egoistyczne podejście Harryr17;ego do spraw rodziny- nie uważacie? I tu również przyłączam się do przedmówcy- gdzie uleciał cały raczej mroczny klimat książki?! A Żeby nie było że tylko narzekam- reszta książki była super! ;P
hogsmeade.pl/button/ravenclaw.jpg

Luna_9
Mnie zakończenie się podoba. Ładne było. Jak ktoś czytał newsa z krótką wypowiedzią Rowling to wie że tak miało być od początku. Juz przed wydaniem HP i KM miała zaplanowane że to tak się skończy.
Jeśli będziesz pogrążać się w smutku 1 minute stracisz aż 60 sekund szczęścia

www.horses.dbv.pl
kasienka930
Jak dla mnie pani Rowling przesadziła z tymi imionami. Jakoś tak... dziwinie. Lily to Lily - rudowłosa piękność o zielonych oczach, a nie jakaś mała gówniara ^^ Severus to Severus - nietoperz o czarnych, tłustych włosach, a nie dzieciak (wiem, że to drugie imie, ale mimo wszystko lekka przesada) ^^ No, ale poza tym epilog bardzo mi się podobał. Powiem więcej - wzruszył mnie. Choć trudno mi sobie wyobrazić Harrego z dzieciakami to na samą myśl na mojej twrazy pojawia się uśmiech.

Prefix użytkownikaOLCIA
Czytając książkę byłam zachwcona coraz bardziej z rozdziału na rozdział, myslalam że epilog bedzie równy innym jednak chyba po raz pierwszy muszę stweirdzić że zawiodlam się... Lepiej byłoby tam umieścic opis po krótko dalszych losów bohaterów... np. chcuialabym tam zobaczyć rozkwit związku Harrego z Ginny, Rona z Hermioną. dalsze losy innych bohaterów kto kim został. Wiadomo było że będzie gromadka dzieci. troszke przesłodzone. jednak lepsze to ni zeby Harry zosał pokonany
Szczęśliwy człowiek jest wtedy, kiedy przestaje narzekać na problemy które ma, a zaczyna doceniać jak wiele ma ich za sobą

Miss Weasley
Moim skromnym zdaniem,ale jak widzę większość tak sądzi.Epilog mnie rozczarował:( Przesłodzony na maxa.Harry żonaty?!Jakoś nie moge sobie tego wyobrazić.Pani Rowling mogła sobie podarować ten epilog.:|

marti96
Epilog jest troche za słodki i niczego nie wyjaśnia! Ciągle niewiadomo co dalej z większością postaci:( Napisła tylko że Neville będzie uczył w Hogwarcie zielarstawa. Może było sie domyślićk, ale co dalej z Luną??

www.emma-dan-hp.xx.pl
Prefix użytkownikaMagnus Walter
Jak dla mnie Eplog jest denny i w ogóle.
Po za tym - jak można TO COŚ nazwać epilogiem?
Przecież on nic nie wyjaśnia! Po to jest taki zas... epilog, by w nim wszystko wyjaśnić, a nie walnąć sześć stron o Albusie Severusie (bez komentarza) i tyle. Powinna napisać:
"Nadeszły wakacje. Harry leżał na łóżku w domu przy Grimmauld Place i rozmyślał. Są to pierwsze jego wakacje od czasu ostatecznej śmierci Lorda Voldemorta. Są to jego pierwsze wakacje, które nie spędzi u Dursleyów. Są to jego pierwsze wakacje, w których jego urodziny zostaną hucznie obchodzone. Są to jego pierwsze wakacje, w których mógł spokojnie posiedzieć z Ginny.
Słońce wlewało się do pokoju Syriusza i aż się prosiło o wyjście i opalanie się...".

To taki początek. Powinna też opisać życie poszczególnych postaci; Neville, Teddy, Luna itp., itd. Powinna napisać o tym, kto został Ministrem Magii, o dementorach, Azkabanie, o końcu śmierciożerców, o ślubie głównych bohaterów, o narodzinach dzieci, o tym, gdzie postanowili mieszkać, o Weasleyach, o Xeofiliusie Lovegoodzie, o Ricie Skeeter... to wszystko mnie bardzo interesowało.

Po to istnieje coś takiego, jak EPILOG, by wyjaśnić nie wyjaśnione, a nie wrzucić jakiś cukierkowy obraz na King's Cross. Nawet to, jak Harry patrzał na odjazd swoich dzieci mnie nie wzruszyło. Po za tym... cała książka jakoś nie wyszła. W szóstej części trio umie to, co powinno, a zaraz w siódmej, Hermiona wali z zaklęć jakich używa Dumbledore. Hello! Ona oszalała? I jeszcze to ACCIO KSIĄŻKA. Kolejne naciągnięcie. Śmierć MISTRZA ELIKSIRÓW (bez komentarza). Odnajdywanie horkruksów przez 17-nasto latków!!!! NISZCZENIE ICH! Weasley wchodzi do Komnaty Tajemnic... muhahaha! To mnie dobiło. Ja myślałem, że języka węży od tak się nie nauczysz, bo gdyby tak można było zrobić, to nikt nie robił by zamieszania w związku z Potterem w II. części.

CAŁA KSIĄŻKA JEST DOSYĆ DOBRA, ALE EPILOG TO D-N-O!!!

Klaudia@Harry Potter
Mi też zbytnio nie podobał się epilog. Zgadzam się z Magnus Walter, że Rowling powinna opisać życie ważnych bohaterów po śmierci Voldemorta bezpośrednio po jego śmierci. A nie 19 lat później. Wkurzyło mnie też to, że nie było słowa o ślubie Harry'ego i Ginny. Mam nadzieję, że dowiemy się czegoś więcej z Encyklopedii, którą pisze Rowling.
Moje nowe konto to: Lotien.

Mishia
Nie wiem co wy chcecie od tego epilogu. Mnie się podobał, przydało sie cos tak słodkiego w tej książce po tylu tragicznych sytuacjach. Chociaż pani Rowling mogła się trochę bardziej postarać. Imiona dzieci...wiedziałam że będą się tak nazywać, to było jak najbardziej do przewidzenia, ogólnie epilog sam w sobie był dobry lecz przydałoby się trochę więcej informacji o życiu tej ''świętej'' trójcy.
Jestem animagiem^^-Sokół
Mój Patronus: Kot
Mój dom:
hogsmeade.pl/button/userbar-gryffindor.jpg

Lauri
Epilog..jak dla mnie idealny na zakonczenie. Tak jak Mishia stwierdziła..musiało się w końcu coś naprawde przyjemnego pojawić. Życie bez zmartwień i problemów. Jedyne o co można mieć prentensje, że za duża przerwa była..zabrakło jeszcze kilku rozdziałów. Voldemort został pokonany...i bum Harry ma ok 30 lat...ale co się przez te lata stało..ukonczył szkołe?, co teraz robi? postawili Harremu pomnik? nazwali szkole jego imieniem? cokolwiek.. a nie idzie z dziećmi na peron pojawia się 20 różnych imion i nie wiadomo co się dzieje.
Albus Severus...wydaje mi się, że to imie jest na zasadzie takiej samej jak Harry James..nikt poza Harrym nie zwracał się do niego poprzez 2 imiona. Rowling chyba chciała przez to wyrazić szacunek dla tych postaci dlatego podane zostały oba imiona (pierwsze i drugie).

carolinca92
Według mnie to epilog jest za krótki. Przez te 7 częsci Harry'ego, w książce pojawiło się bardzo dużo osób, które towarzyszyły naszemu głównemu bohaterowi. Owszem, autorka opisała nam, że Harry był z Ginny i miał z nią dzieci itd, ale mimo wszystko powinna napisac jak wyglądało życie np. Goerg'a Weasleya po jego ślubie z Angelina. Rowling powinna też wspomniec o przyjaciołach Harry'ego, których poznajemy już w pierwszym tomie, np.: Seamus albo Dean. Oni byli za długo w tej książce, żeby nie napisac o nich nic. Dlatego też jestem rozczarowana zakończeniem. Po tak długiej przygodzie z Harry'm spodziewałam się czegoś dużo lepszego.
Carolinca

Prefix użytkownikalimsina
Mnie tez epilog się nie podobał. Rowling niestety przesłodziła.
Wolałabym, aby opisała co działo się kilka miesięcy po wojnie, próbę odbudowy magicznego świata, problemy z jakimi wszyscy muszą się zmierzyć po stracie bliskich...
To co miałoby się dziać kilkanaście lat później wolałabym sobie sama dopowiedzieć.
farm3.static.flickr.com/2215/2188738366_c05a35ae8d.jpg

Prefix użytkownikabrathermiony
Dla mnie epilog bardzo fajny ,chociaż szkoda za Rowling ze nie pokazała więcej bohaterów w epilogów.Jestem ciekawy do jakich domów trafiły dzieci Harrego ,Rona i Hermiony.

Prefix użytkownikaMikasa
Jestem nowa, ale zacznę się udzielać.

Epilog mnie rozczarował - był zbyt cukierkowy i nastąpił za szybko. Ja najbardziej czekałam na te chwile po pokonaniu Voldemorta. Bardzo chciałabym "zobaczyć" pierwsze spotkanie Harry'ego z pogrążonymi w żałobie Weasley'ami. Co by mu powiedziała Molly, co by robił George... Do tej pory się nad tym zastanawiam. Zdecydowanie powinny być pokazane pierwsze dni a nawet tygodnie "nowego ładu". Ta powieść była zbyt rozgległa, zbyt wielowątkowa, żeby zakończyć ją jedną sceną.
Mam jeszcze nadzieję, że zostanie to zawarte w tej mitycznej encyklopedii, która ma powstać.

Prefix użytkownikabrathermiony
Podobno autorka zaczęła prace nad nią,podejrzewam ze premiera w Polsce pewnie pod koniec przyszełego roku albo jeszcze później.mam nadzieje ze bedze tam dużo ciekawych inf na temat bohaterów jak potyczyły się ich los no i samego Hogwartu przeszłości i przyszłosci

Prefix użytkownikaMelodyjka XD
Mnie się tam nawet podobał. Po tylu epilogach z innej części Pottera nareszcie dobrze jest przeczytać porządne zakończenie. A co do imion dzieci- to kwestia sentymentu ^_^
"Dreams are like rainbows. Only idiots try to chase them."

Moje najulubieńsze książki:
Ania z zielonego wzgórza
Powrót Czerwonego Smoka
Seria Harry Potter
Władca Pierścieni
W 80 dni dookoła świata
Seria Atramentowego Świata

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: