Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
"Jeżycjada" M. Musierowicz
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 21.02.2014 19:38
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 22.04.07 |
![]() Cykl powieści dla młodzieży autorstwa Małgorzaty Musierowicz. Jego nazwa pochodzi od poznańskiej dzielnicy Jeżyce. Wymyślił ją profesor Zbigniew Raszewski, wielbiciel serii i przyjaciel autorki, żartobliwie nawiązując do Iliady. Dotychczas ukazało się 20 tomów cyklu: pierwszy ("Małomówny i rodzina" został wydany w 1975, a najnowszy ("McDusia" ) w 2012. Planowana jest kontynuacja cyklu ("Wnuczka do orzechów" ).Książki Musierowicz przewijają się co jakiś czas w spisie fakultatywnych lektur, szczególnie jeśli chodzi o podstawówkę i gimnazjum. Dlatego prawdopodobnie każdy miał z tą serią do czynienia w mniejszym bądź większym stopniu. Czytaliście kilka tomów, może wszystkie? Lubicie sposób przedstawiania rodziny Borejków? Czekacie na nową część? ![]() Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności. ![]() Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Seferyn Collotye |
Dodany dnia 21.02.2014 20:13
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 7 Postów: 1060 Dom: RavenclawPunkty: 19293 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 20.04.10 |
Cóż, znam tylko "Opium w rosole" i w sumie - z tego, co pamiętam, bo czytałem dawno - była dosyć ciekawa. Co do relacji, nie pamiętam historii aż tak dobrze, żeby coś na ten temat powiedzieć. Ale pamiętam, że kiedyś poszukiwaliśmy w Poznaniu Jeżyc i tej ulicy (???) związanej z serią. Byłem z kilkoma osobami na kilkudniowym wyjeździe do Poznania i akurat była z nami moja koleżanka, która jest ogromną fanką Musierowicz i jej książek - okazało się, że nasza nauczycielka też była wielbicielką tej serii, więc "wymusiły" na naszym kierowcy, aby zawiózł nas na tę ulicę. Błądziliśmy chyba przez godzinę, ale w końcu dotarliśmy na miejsce. Jakoś specjalnie nie pamiętam, jak tam było, ale ulica jak wszystkie inne. Tak mi się przypomniało. Witaj, przybyszu, w przedsionku mojego umysłu, lecz strzeż się! Dla tych, którzy zagubią się w jego zakamarkach, nie ma ratunku. Przekraczaj więc jego bramy na własną odpowiedzialność. ![]() Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light... ![]() Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real? ![]() Praca na rzecz HPnetu: listopad - grudzień 2011 - moderator grudzień 2011 - listopad 2014 - administrator lipiec 2016 - luty 2017 - administrator techniczny ![]() Studnia przeznaczenia W studni przeznaczenia Na wysokim szczycie Pośród bezistocia Błyszczą gwiezdne oczy ![]() W studni przeznaczenia Dźwięczą bezustannie Echa próśb i modlitw Smętne treny wiatru ![]() W studni przeznaczenia Świecą wraz z księżycem Srebrnych monet stosy Puste zabobony W studni przeznaczenia Woda krwawi złotem Diament krzesi ogień Srebrem tętnią żyły ![]() W studni przeznaczenia Iskrzą się marzenia Myśli jak kryształy Krzyczą z bezsilności ![]() W studni przeznaczenia Plączą się warkocze Zdobne pantofelki Słychać jęk cierpienia ![]() ![]() Hall of Fame "I'd really like to be in closer contact with life. I'm a little too distant, I guess. I like to place myself outside." Yves Saint Laurent ![]() "I don't care if people I admire criticize me because their opinion is valuable to me." Karl Lagerfeld ![]() |
|
|
|
dobrosia1 |
Dodany dnia 30.03.2014 11:41
|
![]() Postów: 764 Dom: SlytherinPunkty: 9768 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 07.03.14 |
Musiałam kiedyś przecztać pierwszą na konkurs. Kiedy zaczęłam, tak mnie to wciągneło, że na konkurs miałam przeczytane wszystkie. Naj bardziej podobała mi się Noelka i Ida Sierpniowa. Doskonała książka na odstresowanie |
|
|
|
Liliana2194 |
Dodany dnia 08.07.2014 22:28
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 20 Postów: 1283 Dom: HufflepuffPunkty: 20246 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 18.06.14 |
Bardzo lubię "Jeżycjadę". Pierwszą jej częścią, z jaką się zetknęłam, była "McDusia", dostałam ją od ciotki, ale mnie nie zainteresowała. Dopiero później wciągnęła mnie ta seria - gdy przeczytałam "Trollę", bo była to moja lektura szkolna. Spodobała mi się, więc sięgnęłam po "Żabę" i "Czarną polewkę". Potem zaczęłam czytać po kolei. Jestem przy "Brulionie Bebe B." i jak skończę, przejdę do Noelki. Zdecydowanie najbardziej podobało mi się "Opium w rosole" Edytowane przez Liliana2194 dnia 18.05.2018 20:39
![]() ![]() - - W Hogwarcie: - - 2) Valerie Adams 2.06.2019 - ![]() ![]() ![]() Karta postaci: tutaj1) Liliana Williams 18.06.2014 - 31.05.2019 ~ moja ulubienica spośród tej dwójki ~ ![]() ![]() ![]() Karta postaci: 1. Lijka2. Poboczne - - Za 2017/2018: - - ![]() - - INBJN - - Ten little Indian Boys went out to dine One choked his little self and then there were nine. ![]() Nine little Indian Boys sat up very late One overslept himself and then there were eight. Eight little Indian Boys travelling in Devon One said he'd stay there and then there were seven. Seven little Indian Boys chopping up sticks One chopped himself in halves and then there were six. ![]() Six little Indian Boys playing with a hive A bumblebee stung one and then there were five. Five little Indian Boys going in for law One got in Chancery and then there were four. Four little Indian Boys going out to sea A red herring swallowed one and then there were three. Three little Indian Boys walking in the zoo A big bear hugged one and then there were two. Two little Indian Boys sitting in the sun One got frizzled up and then there was one. One little Indian Boy left all alone He went out and hanged himself and then there were none. ![]() ![]() - - - - ![]() |
|
|
|
Xeri |
Dodany dnia 09.07.2014 08:05
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1380 Dom: SlytherinPunkty: 9223 Ranga: Dystrybutor słodyczy Weasleyów Data rejestracji: 26.05.13 |
Jak byłam w IV chyba klasie stałam sobie w bibliotece szkolnej i czytałam listę lektur, a mój wzrok padł na "Kwiat kalafiora". Wypożyczyłam, przeczytałam, spodobało mi się, ale nie zagłębiałam się w tę serię (nasza biblioteka jest bardzo uboga, a nie znałam wtedy Biblioteki Publicznej). Killa miesięcy temu musiałam przeczytać "Czarną polewkę" na konkurs kuratoryjny i znów mi się podobała. Kiedy wracałyśmy z panią z Bydgoszczy, powiedziałam jej, że bym chętnie przeczytała całą serię, a ona mi później podrzuciła "McDusię", której nie przeczytałam do końca. Swoją drogą, słyszycie różnicę w "McDusi" i "Magdusi"? ![]() Czy chcesz, czy chcesz pod drzewem skryć się? Tu zawisł ten, co troje zginęło z jego mocy. Dziwnie już tutaj bywało, nie dziwniej więc by się stało, gdybyśmy się spotkali pod wisielców drzewem o północy. Czy chcesz, czy chcesz pod drzewem skryć się? Choć trup ze mnie już, uwolnię cię od przemocy. Dziwnie już tutaj bywało, nie dziwniej więc by się stało, gdybyśmy się spotkali pod wisielców drzewem o północy. Czy chcesz, czy chcesz pod drzewem skryć się? Tu do mnie miałaś zbiec, żeby uniknąć przemocy. Dziwnie już tutaj bywało, nie dziwniej więc by się stało, gdybyśmy się spotkali pod wisielców drzewem o północy. Czy chcesz, czy chcesz pod drzewem skryć się też? W naszyjniku ze sznura u boku mego nie czekaj pomocy. Dziwnie już tutaj bywało, nie dziwniej więc by się stało, gdybyśmy się spotkali pod wisielców drzewem o północy. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
MorganaViolinist |
Dodany dnia 02.02.2015 19:41
|
![]() Postów: 34 Dom: RavenclawPunkty: 96 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 31.01.15 |
Więc tak, około cztery lata temu czytałam z ciekawości "Kłamczuchę". Nie miałam jej jako lektury i ciekawiło mnie za co Pani Małgorzata dostała swoje nagrody. I po przeczytaniu nadal tego nie wiem, książka okazała się tak nudna, że obserwowanie ściany byłby ciekawsze. Na dodatek książka jest tak napisana, że po zaledwie 20 stronach główna bohaterka uznaje jakiegoś randomowego gościa za miłość swego życia. |
|
|
|
Erudieth |
Dodany dnia 02.02.2015 20:01
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 1317 Dom: GryffindorPunkty: 14924 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 29.12.14 |
MorganaViolinist napisał(a): Więc tak, około cztery lata temu czytałam z ciekawości "Kłamczuchę". Nie miałam jej jako lektury i ciekawiło mnie za co Pani Małgorzata dostała swoje nagrody. I po przeczytaniu nadal tego nie wiem, książka okazała się tak nudna, że obserwowanie ściany byłby ciekawsze. Na dodatek książka jest tak napisana, że po zaledwie 20 stronach główna bohaterka uznaje jakiegoś randomowego gościa za miłość swego życia. Myślę, że odczułaś takie wrażenie, bo to była jedyna książka z serii, którą przeczytałaś. Fakt, Aniela jest lekkomyślna, ale nie obwiniajmy za to pani Małgorzaty. "Ida Sierpniowa" - przeczytaj, a potem wyrażaj opinie na temat Jeżycjady. ![]() |
|
|
|
Lotta |
Dodany dnia 17.04.2015 13:08
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 48 Dom: GryffindorPunkty: 1401 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 02.05.14 |
To jedna z moich ulubionych serii i mam do niej olbrzymi sentyment. W dzieciństwie czytałam wszystkie części (a potem w liceum i już na studiach na bieżąco doczytywałam te najnowsze, które właśnie się ukazywały). Najbardziej zachwycała mnie atmosfera tych powieści i dom Borejków pełen ludzi oraz porozkładanych wszędzie książek. Śledząc co czytają poszczególni bohaterowie, sama nabierałam apetytu na sięgnięcie po to samo (i niejeden raz tak właśnie zrobiłam ). Niedawno wymyśliłam sobie powrót do Jeżyc i jestem teraz w trakcie czytania całej serii od początku. Właśnie przechodzę do "Pulpecji", czyli do ósmej części. Tego, co ty widzisz, nikt inny nie widzi. Choćby widział dużo więcej. W. Myśliwski ![]() K. Kieślowski, Gadające głowy |
|
|
|
Nessa Laime |
Dodany dnia 17.04.2015 16:46
|
![]() Postów: 292 Dom: RavenclawPunkty: 3116 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 21.08.14 |
Moja pierwsza ukochana seria, jeszcze przed HP! Pamiętam, że zaczęło się od przeczytania "Kłamczuchy" na konkurs z polskiego i potem już tylko była wizyta w bibliotece szkolnej - przeczytałam wszystkie części w bodajże pół roku, później moim śladem poszła koleżanka. We własnym zbiorze książek mam dwie ostatnie części ("McDusia" i "Wnuczka do orzechów" ), ale reszty nie zamierzam kupować, bo jest tego zdecydowanie za dużo jak na mój budżet ![]() ![]() ![]() Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() Harry jest jak... na przykład czekolada. Jeśli spróbowało się czekolady, nigdy się nie zapomina jej smaku. Tak samo z Harrym. Nigdy się nie zapomni magii, która z niego płynie, magii, która cię zaczarowała. ~ania potter ![]() - Ginny, nie nazywaj Rona palantem, nie jesteś kapitanem drużyny... - No wiesz, tak często sam nazywałeś go palantem, że chciałam cię wyręczyć. Kto ci podbił oko, Granger? Chcę mu posłać kwiaty. Irytek odleciał rechocząc i wrzeszcząc: - Pottuś kocha Pomuluną! - To miłe, że nikomu o tym nie powiesz - mruknął Harry. - Tak, Quirrell to był świetny nauczyciel -powiedział głośno Harry. - Miał tylko jedna wadę: z tylu głowy wystawał mu Lord Voldemort. - Granger, odejmuję Gryffindorowi pięć punktów za chamskie wyrażanie się o naszej nowej dyrektor... Macmillan też pięć, bo mi się sprzeciwiasz... Potter pięć, bo cię nie lubię... Weasley, koszulka ci wyłazi za to też pięć punktów... Dajcie mi znać, jak już pokonacie Voldemorta, dobrze? - Wiesz co, Weasley, to bardzo dobry pomysł - rzekł Lockhart. - Powinienem pójść przygotować się do mojej następnej lekcji. I odszedł szybkim krokiem. - Przygotować się do lekcji- prychnął za nim Ron. - Raczej zakręcić sobie loki. - Nie sądzę, by to miało jakieś znaczenie- oświadczyła chłodno profesor McGonagall - chyba że za drzwiami czeka jakiś szaleniec z siekierą, żeby zamordować pierwszą osobę która wyjdzie z Wielkiej Sali. - Później go poszukam, na pewno znajdę go gdzieś na górze, wypłakującego sobie oczy nad starymi pantoflami mojej matki albo nad czymś podobnym. Oczywiście, mógł też wczołgać się do szybu wentylacyjnego i tam zdechnąć, ale to chyba złudna nadzieja. - Gdyby mózg był ze złota, byłbyś biedniejszy nawet od Weasleya. - Może jest chory! - szepnął Ron z nadzieją. - Może sam odszedł - mruknął Harry - bo znowu nie dali mu obrony przed czarną magią! - Albo może go wylali! - zawołał Ron. - Przecież nikt go nie znosi, więc... - A może - rozległ się lodowaty głos tuż za nimi - czeka, żeby usłyszeć, dlaczego wy dwaj nie przyjechaliście pociągiem razem z innymi. Znasz swoją matkę, Malfoy, prawda? - powiedział Harry. - Ma minę, jakby jej ktoś podsunął łajno pod nos... Czy ona zawsze ma taki wyraz twarz, czy może tylko wtedy, kiedy ty jesteś w pobliżu? A co będzie, jeśli machnę różdżką i nic się nie stanie? Ja wiem? Może ją rzucisz i rąbniesz go w nos - zaproponował Ron. - Na co oni tak się gapią? - zapytał Albus, który razem z Rose wystawił głowę przez okno przedziału. - Nie przejmuj się - odrzekł Ron. - Na mnie. Jestem bardzo sławny. ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 17.04.2015 18:10
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Moja mama wychowywała się na tej serii, więc siłą rzeczy i ja zaczęłam czytać te książki. Mam do nich na pewno jakiś sentyment, chociaż nigdy nie przeczytałam wszystkich. Ciężko mi teraz nawet przyporządkować postacie do każdej z nich, bo czytałam je tak dawno... Pamiętam tylko, że nie przepadałam za "Kłamczuchą" - za główną bohaterką ściślej mówiąc. "Ida sierpniowa" była za to moją ulubioną gimnazjalną lekturą i przy okazji książką, którą teraz z serii najbardziej pamiętam. Myślę, że ta historia ma swoją magię, a śledzenie losów rodziny Borejków na przestrzeni tych wszystkich lat (pierwsza książka powstała chyba koło 40 lat temu?) może być fascynujące. Musierowicz nie wymyślała nie wiadomo jakich historii, chociaż nie powiedziałabym, że książki były nudne. Nie ma się jednak co spodziewać science fiction od powieści, które oscylują wokół historii jednej rodziny. Dla kogoś minusem może być to, że faktycznie nagromadziło się już tyle postaci, że trudno się połapać kto jest kto - chociaż na okładkach niektórych książek pojawiał się rysunek drzewa genealogicznego. Z drugiej strony Musierowicz naprawdę pokazała swój talent i umiejętności, tworząc tyle postaci, z których każda jest inna. Żadna właściwie nie jest do siebie podobna na tyle, żeby pomylić je na podstawie cech charakteru. Może warto więc, żeby ktoś, kto chciałby w przyszłości sam pisać, zapoznał się z twórczością Musierowicz chociażby po to, żeby zobaczyć, jak konstruuje się postacie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
ania potter |
Dodany dnia 18.04.2015 12:12
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 1163 Dom: SlytherinPunkty: 10153 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 17.04.14 |
Ja przeczytałam tylko pięć książek z tej serii. McDusia, Ida Sierpniowa, Noelka, Kwiat Kalafiora i Kłamczuchę. Szczerze mówiąc, bardzo mi się podobały, ale nie zamierzam czytać dalszych części. Mnie, jakby się ktoś zapytał, polecam z dobrą myślą książki pani Małgorzaty lights will guide you home and ignite your bones and i will try to fix you w Hogwarcie możecie mnie znaleźć jako Anne Leishale ![]() ![]() |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 28.07.2015 13:05
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
Te książki są bardzo tanie i zastanawiam się czy nie kupić całej serii. Zaczęłam od części zatytułowanej "Opium w rosole". Kompletnie nie pamiętam co tam sie działo, ale wiem, że bardzo mi się podobało. Kojarzę, że w większości części przedstawione były takie życiowe problemy i chyba zycie za komuny. Z chęcią zabrałabym się za te nowsze części. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
BlueAri |
Dodany dnia 16.08.2015 20:41
|
![]() Postów: 83 Dom: RavenclawPunkty: 417 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 16.08.15 |
Moja ukochana seria. Czytałam wszystkie książki, są wspaniałe! Polecam je wszystkim. Ale najlepiej nie czytać jednego tomu, tylko solidnie przyłożyć się do czytania całej serii, bo wtedy ta powieść staje siętaka.. hm... magiczna, ale oczywiście w innym sensie niż Harry Potter. Uwielbiam te książki |
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 02.02.2016 11:08
|
![]() Pochwały: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzedaży Data rejestracji: 09.04.15 |
Uwielbiałam Jeżycjadę i czytałam ją namiętnie, Najczęściej chyba "Szósta Klepka" i "Brulion Bebe B." Nie wiem czy nadal by mi się podobało, ale dzięki tej serii przenosiłam się do innego świata, PRL i te klimaty Czytałam do Tygrysa i Róży włącznie, generalnie już wcześniej odczuwałam spadek formy i na tym zakończyłam. Nie wiem czy ja dorosłam, czy mój gust się zmienił, a może im dalej tym gorzej, ale zawsze będę dobrze wspominała pierwsze części i zapewne niedługo kupię mojej chrześnicy szóstą klepkę, za jakieś 5 lat ![]() Ściana uznania i miłości ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie kłam, że go nie znasz Harry'ego Pottera zagrał niektórych nawet nabrał, że ma oczy koloru zielonego a tak naprawdę są niebieskiego "Tak jak Ron" - woła Ulica dziewczyna pięknego lica. Potteromaniak z niej na schwał i nie jest to żaden wał. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie każda Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to słońce, czy to deszcz W moich myślach on wciąż jest Myślę o nim nieustannie Nawet gdy się kąpię w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak się to zaczęło Lecz gdy serce moje drgnęło Cała byłam zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnę Nawet jeśli spotkam bombę Jest to miłość jednostronna Ale źle to nie wygląda Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() Ściana chwały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
hermionka12 |
Dodany dnia 06.11.2016 20:23
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 46 Dom: HufflepuffPunkty: 744 Ranga: Prefekt Hufflepuffu Data rejestracji: 18.01.07 |
Ja tam obecnie czekam na "Ciotkę Zgryzotkę" umilam sobie czas odświeżając całą serię. Te książki są niesamowite można je czytać wiele razy, a i tak nadal są wciągające. Momentami bawią i wzruszają są po prostu cudowne. Hermionka
|
|
|
|
Catherine Black |
Dodany dnia 07.11.2016 14:06
|
![]() Postów: 97 Dom: HufflepuffPunkty: 2194 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 11.08.16 |
dwa razy przeczytałam całą serię i uwielbiam ją wgl sposób pisania M.Musierowicz jest świetny i bardzo lekki, a ja zatonęłam w życiu Borejków i tej cudnej atmosferze ich domujak ktoś tu wyżej napisał pierwsze części są zdecydowanie najlepsze, alenie przeszkadza mi to z niecierpliwością czekać na nowe apropos jedną z moich ukochanych postaci jest profesor Dmuchawiec ![]() Severus spojrzał na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechętnym podziwem. - Dostałeś Wybitny z Eliksirów na SUMach? Harry uśmiechnął się radośnie. - Dałem egzaminatorowi autograf. Snape jęknął. by Horcrexhexer - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ![]() ,,Problem nie jest problemem. Problemem jest twoje podejście do problemu.'' ,,Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.'' ~Kapitan Jack Sparrow ![]() |
|
|
|
hermionka12 |
Dodany dnia 15.04.2017 13:45
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 1 Postów: 46 Dom: HufflepuffPunkty: 744 Ranga: Prefekt Hufflepuffu Data rejestracji: 18.01.07 |
Dzięki temu lekkiemu stylowi pisarskiemu Pani Małgorzaty Musierowicz jej książki się pochłania w tepmie ekspresowym. Ja bardzo ją podziwiam, że udało jej się stworzyć tak cudowną serię do której bardzo miło się wraca. Też lubię profesora Dmuchawca ;-). Chociaż chyba tylko Magdusia jest taką postacią za, którą nie bardzo przepadam. A już to jak został potraktowany Ignacy Grzegorz Stryba przez nią bardzo mnie zdenerwowało tym bardziej, że jest ona córka Kreski i Maćka. Liczyłam, że będzie trochę inna no, ale się przeliczyłam. Hermionka
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

ja mam propozycję. poczujmy się staro. ile lat mieliście jak założyliście tu konto a ile macie teraz?a miałam 18 a teraz mi stuknie 30 w lipcu 

Christina

Gryffindor
został wydany w 1975, a najnowszy ("McDusia" ) w 2012. Planowana jest kontynuacja cyklu ("Wnuczka do orzechów" ).

Ravenclaw

Slytherin
Hufflepuff

). 

Pamiętam, że zaczęło się od przeczytania "Kłamczuchy" na konkurs z polskiego i potem już tylko była wizyta w bibliotece szkolnej - przeczytałam wszystkie części w bodajże pół roku, później moim śladem poszła koleżanka. We własnym zbiorze książek mam dwie ostatnie części ("McDusia" i "Wnuczka do orzechów" ), ale reszty nie zamierzam kupować, bo jest tego zdecydowanie za dużo jak na mój budżet