Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
25.05.2026 23:00
14, teraz 33 Duszek

Harrych świąt!
25.05.2026 18:38
Prawie 15 vs 34 no elo [*]

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
25.05.2026 01:12
Ja miałam 10 jak założyłam a zaraz kończę 21 ;(

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
24.05.2026 17:45
Nedelle, aż wstyd się przyznać Lucjuszja mam propozycję. poczujmy się staro. ile lat mieliście jak założyliście tu konto a ile macie teraz?a miałam 18 a teraz mi stuknie 30 w lipcu :lezki:

Harrych świąt!
18.05.2026 22:28
Zastanawiam się, jak ożywić naszego trupa, skoro wszyscy tęsknią... to w ogóle możliwe? Whistle

Shanti Black, tyle lat w błędnym przekonaniu xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Czy polscy fani Harry'ego Pottera powinni wyjść z podziemia i zacząć aktywnie działać w świecie realnym?
Pewnie, piszę się na to! Pewnie, piszę się na to! 44%[7 głosów]
No nie wiem... najwyżej dołączę gdy wszystko się rozkręci. No nie wiem... najwyżej dołączę gdy wszystko się rozkręci. 44%[7 głosów]
Nie wiem... ale raczej się na to nie piszę. Aktywność internetowa powinna nam wszystkim wystarczać. Nie wiem... ale raczej się na to nie piszę. Aktywność internetowa powinna nam wszystkim wystarczać. 13%[2 głosów]
Nigdy. Pomysł to kompletna bzdura, a autor tematu jest idiotą. Nigdy. Pomysł to kompletna bzdura, a autor tematu jest idiotą. 0%[0 głosów]
Głosów ogółem : 16
Drukuj temat
Aktywny fandom
Prefix użytkownikaMuminekOsw
Hej!
To mój pierwszy post/temat/wpis na tym forum i chyba pierwsza "poważniejsza" aktywność na tej stronie, dlatego z góry przepraszam, że wbijam tu bez pardonu z nowym, może nieco dziwnym tematem. Coby nie marnować przestrzeni internetowej, napiszę o sobie tutaj: Jestem Piotr, mam 20 lat, Harry'ego czytam od 7 roku życia. A teraz przejdźmy do meritum...

Tematem tego wpisu jest Polski Fandom Harry'ego Pottera. Po analizie "rynku" stwierdzam, że pomimo nadal wzrastającej internetowej aktywności polskich potteromaniaków (tutaj na czele stoi ta strona, ale mam na myśli także polskich użytkowników Pottermore), brak konkretnej aktywności w świecie realnym. Oczywiście, chylę czoło przed wszystkimi świetnymi sprawami, dziejącymi się w internetowym potteroszaleństwie, artykułami, dyskusjami, tłumaczeniami wywiadów itp.; jednak czy prawdziwy fandom (bo w przypadku tego co się tutaj dzieje nie można nie mówić o określonej społeczności fanów) nie powinien wyjść poza wirtualne mury? To całe niewychodzenie z cienia sieci można argumentować chaosem organizacyjnym, trudnościami w kontakcie, zbyt dużym obszarem działania (cała Polska). Owszem, coś w tym jest... ale są sposoby. Pozwólcie, że opowiem o nich w końcowej części tego wpisu.

Co konkretnie kryje się pod tajemniczym hasłem "aktywny fandom"? Nic innego jak przełożenie działania internetowego, na działanie w świecie realnym. Zmienia się jedynie forma. Uwzględniamy więc wszystko, co praktykują inne polskie fandomy, czyli aktywność na ogólnopolskich konwentach - tutaj mowa przede wszystkim o przebierańcach. Czy nie podnieca i nie ekscytuje Was myśl o kilkunastoosobowej grupie czarodziejów, mającej tak wyczesane stroje, że każdy chce sobie zrobić z nimi zdjęcie? Na Pyrkonie (poznański festiwal fantastyki) nie zauważyłem ani jednego przebrania nawiązującego do świata Pottera. Ten fakt zapewnia nas o luce w społeczności zorganizowanych grup przebierańców, którą możemy łatwo zapełnić. Aktywność konwentowa to także wspólne organizowanie paneli i prelekcji, a co za tym idzie reklama Polskiego Fandomu Harry'ego Pottera. Fandomy Star Warsowe, Star Trekowe, mangowe itd. praktykują te wszystkie aktywności i wychodzi im to całkiem nieźle. Drugą sprawą jest aktywność wewnątrzfandomowa, czyli zloty fanów, wspólne imprezy, wyjazdy na imprezy zagraniczne, a może nawet wyjazd na spotkanie z JKR. Niemożliwe? Nic bardziej mylnego. Fandom stwarza warunki do tego typu działań. W końcu "w kupie siła"!

Dlaczego w polskiej społeczności fanów fantastyki brak aktywności fanów świata Harry'ego Pottera? Powodów może być wiele: lekceważące podejście do tej serii, stawianie jej na równi z takimi "arcydziełami" jak "Saga Zmierzch", czy innymi seriami, często zahaczającymi o grafomanię, czy wreszcie przeświadczenie o tandecie tego świata, który w zestawieniu z innymi, chociażby z uniwersum Gwiezdnych Wojen, wypada dosyć słabo. Brzmi strasznie? No właśnie. Zadaniem fandomu będzie obalenie tych, a także wielu innych mitów, stawiających naszą ulubioną serię w złym świetle. Pokazanie, że już dziś Harry Potter to nie tylko siedem powieści i osiem filmów, ale też cały kanon książek o tematyce potterowej, platforma Pottermore, będąca przedłużeniem i poszerzeniem opowiedzianej historii. To także świetlana przyszłość, jaką gwarantują trzy filmy w świecie czarodziejów, jakie zapewni nam Warner Bros i sama JKR, debiutująca przy tych produkcjach w roli scenarzystki. Myślę, że te czynniki wpłyną na znaczne powiększenie grona fanów Harryr17;ego, a to tym bardziej uzasadnia potrzebę utworzenia realnego fandomu.

Co zespoli nowopowstały fandom? Odpowiedź jest banalna r11; strona internetowa, bądź forum. Internet to obecnie główne miejsce aktywności fanów HP, więc to tutaj powinno się wszystko narodzić. Oczywiście nie chcę detronizować tej strony, ale stwierdziłem, że aktywność fandomu mogłaby zagłuszyć jej obecną formę. W tej wizji nie pomijam również pełnej współpracy ze stroną harry-potter.net.pl. Co działoby się na takim forum? Wszystkie sprawy organizacyjne, wątki na temat tworzenia strojów, pozyskiwania gadżetów, przygotowywania prelekcji itp. Nie zabraknie miejsca na luźniejsze kwestie, ale to przecież jest prawo każdego forum.

Co o tym sądzicie? Proszę o liczne odpowiedzi, negatywne i pozytywne. Jeśli przeczytasz ten wpis, napisz proszę co o tym wszystkim myślisz. Jednym z moich celów jest orientacja, czy taki twór jak Fandom Harryr17;ego Pottera, ma szansę zaistnienia w realnej rzeczywistości polskich fanów fantastyki.

Dzięki za przeczytanie i poświęcenie temu chwili uwagi! :)

PS: Zamieszczam ankietę, myślę że ułatwi mi zapoznanie się z Waszą opinią. ;)
Nie musisz się wstydzić tego, co teraz czujesz. Przeciwnie... to, że odczuwasz taki ból, jest twoją największą siłą.

Prefix użytkownikaharry7potter
POmysł jest bardzo fajny jest przeciez wiele zjazdów fanow choćby jednej konkretnej historii, w wielu krajach ludzie nawet dorośli świetnie się bawią w ten jeden dzień w roku!
NIestety Polska to bardzo pruderyjny kraj, tu znajdziesz postawę w stylu - nie pokażę swojej twarzy bo się zbłaźnię-,- A co sobie inni pomyślą-,- Jestem za młoda/stara na takie zabawy- itp itd.
Fajne by były jakieś przebieranki, zawody albo quiddicha, albo coś w stylu turnieju trójmagicznego,konkurs plastyczny, zrobić jakąś imitację lekcji,poszukiwanie horkruksów, konkursy wiedzy, inscenizowanie fragmentów książek itp.

Z ankiety jaką zamieściłeś wynika że chwilowo 2 głosy są na tak a 1 na nie.

ja tu kiedyś zamieściłam propozycję na sobowtóra postaci ze świata hp, czyli sie jakoś ucharakteryzować i wstawic fotę, ale chętnych nie ma!

No niestety to jest polska i tu może być naprawdę kiepsko, choć myślę że znajdą się prawdziwi fani z chęcią do zabawy.

Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka

http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_fanarta.png

"Dotknij mnie tylko, to cię zabiję do krówki nędzy"

"Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności."

"Im więcej ludzi pokochasz tym będziesz słabsza"

"Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie."

"-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda.
Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu?
A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda?
- Nie wiem, Yen. Powiedz mi!
- Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy.
-Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda?
- Prawda - powiedziała pustułka- jest okruchem lodu.

Prefix użytkownikaulka_black_potter
PYRKON (h) - pojadę tam kiedyś jak nie będę za stara i wyrosnę już z oglądania anime czy czytania mang.

Co do samego zlotu fanów... Zawsze uważałam, że to fajny pomysł i przy zaangażowaniu kilku osób i poświęceniu kilku (kilkunastu) godzin z życia takie coś mogłoby wypalić. Potrzebna jest tylko chęć i zapał. Wiem już z do świadczenia, że spotykając osoby ubóstwiające serię (pozdro alette) nie ma czasu na nudy. Myślę, że fandom Pottera jest ogromny i przy dobrej promocji wszystko by wypaliło. Nawet sponsorzy by się znaleźli.

A co do tego, że nie wychodzimy poza stronę. Może to brak czasu? Może dzieli nas wszystkich zbyt duża odległość? No i wiek niektórych fanów też jest dosyć dużą przeszkoda. A może jesteśmy leniwi i nie chcemy brać odpowiedzialności za zorganizowanie czegoś takiego? Jednak ktoś chyba musi się w końcu za to wziąć, bo cały czas narzekamy, że ciągle siedzimy przed kompem, a sami nic z tym nie robimy.

Z tego co widziałam (niestety tylko w necie) to te wszystkie konwenty wyglądają bosko - Pyrkon, Niucon, Love. Podobno atmosfera jest na nich zarąbista, ludzie śpią na korytarzach i w ogólnie nikt niczym się nie przejmuje. Ja chcę na na takie coś. :D

EDit. harry7potter, nikt nie chciał wstawiać swoich zdjęć, bo niektórzy cenią tu sobie prywatność i nie chcą udostępniać swojego wyglądu. Ja mogę wrzucić fotę, ale kto inny już nie będzie chciał. W końcu po to mamy tu nicki żeby być anonimowi.
Btw. nie rób takich odstępów po zakończeniu posta, bo to jest zupełnie nie potrzebne:)
Edytowane przez Prefix użytkownikaulka_black_potter dnia 02.04.2014 09:59

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Prefix użytkownikadobrosia1
Pomysł jest genialny, nareszcie ktoś wysunął fajną propozycje. Tylko brakuje kogoś, kto będzie pewnego rodzaju trzonem całego fandomu. Poza tym, te zloty musiałaby być w jakimś ogólnodostępnym miejscu. A jak możnaby było to robić na codzień? Co do pyrkonu, to ja mieszkam dokładnie w tej miejscowości gdzie się to odbywa.
Edytowane przez Prefix użytkownikadobrosia1 dnia 02.04.2014 14:52

Ulka robie odstępy bo jestem w większym stopniu wzrokowcem a cała sygnaturka zlewa mi się z resztą posta i dla mnie to wizualnie źle wygląda i źle sie czyta.

Co do tego konkursu co zaproponowałam to tak ludzie mogą się obawiać publikacji wizerunku ale w sumie pojawienie sie na takowym konwencie wiąże się z wyjściem do ludzi ze swoją twarzą często w jakimś konkretnym stroju który dla NIEFANÓW będzie wyglądał śmiesznie, żałośnie itp. Na konwentach robi się zdjęcia, wiadomo żeby zachęcić innych na kolejne zjazdy, a to się już wiąże z publikacją wizerunku.
Druga sprawa to nasza mentalność niestety ale ja już widzę np reakcje na moje filmowe tatuaże(bo oba wiążą się z filmami), fani reagują entuzjastycznie ale inni są wielce zdziweni i zdegustowani że to są symbole a nie np jakiś kwiatek, motylek czy inna gadzina! to samo się tyczy naszych upodobań a szczególnie jeśli chodzi o wiek im starszy fan z tym większym politowaniem na niego patrzą!

Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka

http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png

"Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności."

"Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie."

"-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda.
A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda?
- Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy.
-Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda?

Prefix użytkownikaulka_black_potter
No ale na konwent jedziesz z pełną świadomością tego, że udostępniasz swój wizerunek i o to chodzi, a ta strona jest po to by się odprężyć po szkole czy pracy, niekoniecznie by pokazywać wszystkim swoją mordkę. Trochę anonimowości nie zaszkodzi.

i.imgur.com/AyR1kd7.png

Christian.
i.pinimg.com/originals/02/0b/07/020b0757879bbd8cc21454799bff6f55.gif

Bo liczy się to, co masz w środku.
cdn.junglecreations.com/wp/junglecms/2017/12/Christian-Bale-Resized.jpg

Ale czasami warto założyć maskę.
pa1.narvii.com/6412/37cb60531dd1e8002b7ec87c8da0ba734a67f9f3_hq.gif

"ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB"
"zmiennokanoniczne"
"piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma"
"po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu"

by Cantaris

Ula urzędniczka
Zarejestruje ci chomiczka
Da mu zielona kartę
I marchewki starte
<muza>

by fuer

Ale czasem mordka ucharakteryzowana to mordka nie do rozpoznania później, choć wiem że wtedy mogłyby się zdarzyć manipulacje i osustwa.
Choć ja bym za wiele do charakteryzacji nie miała ;P

No ale ciekawa jestem jakie zdanie mają inni na temat takowego konwentu typowo potterowego bo szczerze mówiąc to przydał by sie taki gdzie bawić mogliby się i ci najmłodsi i ci najstarsi czyli tacy poniżej 10 lat i tacy powyżej 30 :O
Są dzieciaki takie jak moja córa które młodo zaczęły i mogłyby jechać na konwent z opiekunem i są dorosli dla takich np 13-15 latków już wapniaki takie jak ja co też miałyby ochotę sie pobawić i miło spędzić czas. Tak więc organizacja takiej imprezy to naprawde wyzwanie!

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
W moim wieku to już nie przejdzie. Aktywność w necie w zupełności wystarcza. Nawet sobie nie wyobrażam siebie jeżdżącego po jakichś miastach na zloty, żeby szukać horkruksów, pić dyniowy sok, rozmawiać o magicznych zwierzętach Przepraszam. Nie. Zagłosowałem na opcję nr 3 tylko dlatego, żeby nie obrażać Tego Kto Zamieścił Temat. Aktywnie to sobie można meczyki pooglądać - po transmisji wyjść z kolegami na boisko i w gałę połupić przy sztucznym oświetleniu xD. A co po przeczytaniu książki ? Na miotle w pelerynie śmigać ? ><. Jak ktoś chce, to proszę bardzo, czemu nie. Jednak ja pozostanę w swojej nudnej egzystencji i samotni.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikaMuminekOsw
Dzięki za odpowiedzi!
Cieszę się, że tym, którzy się wypowiedzieli, pomysł mniej lub bardziej się spodobał.

Głównym zadaniem, jakie nasz fandom miałby wykonać, to wyjście z internetu do ludzi. Ale to w żadnym wypadku nie oznacza, że mamy od razu organizować potterowe konwenty, zjazdy itd.. Zacząć trzeba od podstaw, a podstawą jest uczestnictwo w już organizowanych konwentach, jako zorganizowana grupa fanów.

Nie wiem, czy uczestniczyliście w jakimś konwencie. Jeśli nie, muszę Was oświecić, że w takim miejscu jak Pyrkon czy Polcon nie ma mowy o żadnym wstydzie lub żenadzie. Atmosfera takich imprez, to przede wszystkim brak jakiegokolwiek wyśmiewania innych. Na ludzi, którzy się przebierają, wszyscy patrzą z szacunkiem i uznaniem. W końcu dobry strój oznacza ilość czasu, jaką fan poświęcił na jego przygotowanie. Wiek nie jest żadną przeszkodą, tam spotykają się fani fantastyki w każdym wieku. Na tegorocznym Pyrkonie miałem okazję prowadzić prelekcję o HP (wiele rzeczy mi nie wyszło, ale to inna historia) i przysięgam Wam, że w pewnym momencie pytanie o pewien element świata zadał jakiś siedzący na sali 40-letni pan. Można? Można. Trzeba tylko chcieć.

Jak już wspomniałem, funkcjonowanie takiego fandomu nie musi oznaczać niewiadomo jakiej ilości zlotów, spotkań itp. Wystarczy, że spotkamy się 3-4 razy do roku na tych największych imprezach fantastycznych w Polsce (Polcon, Pyrkon, Copernicon...). Zapewniam, że czas pomiędzy spotkaniami nie będzie czasem pozbawionym działania - przygotowanie dobrego stroju to miesiące pracy. Wiem co mówię ;)

EDIT: mniszek_pospolity, wolałbym, żebyś zaznaczył ostatnią opcję. Tutaj chodzi o zgodność z rzeczywistością, a nie martwienie się o uczucia autora ;) Dla mnie forma zlotów poświęconych tylko tematyce HP to dosyć odległa wizja. Obecnie, chciałbym skupić się na aktywności konwentowej. A jeśli o nią chodzi, polacam Ci obejrzenie zdjęć i filmów z któregoś Pyrkonu albo Polconu. W takich imprezach uczestniczą ludzie w wieku 16+, więc charakter uczestnictwa byłby raczej "dorosły". Owszem, są tam elementy poświęcone najmłodszym, w które również moglibyśmy się zaangażować... ale w ogólnym zarysie to nie mają być wycieczki szkolne. A w dobrym cosplayu i porządnych prelekcjach o świecie HP nie ma nic złego ;)
Edytowane przez Prefix użytkownikaMuminekOsw dnia 02.04.2014 17:24
Nie musisz się wstydzić tego, co teraz czujesz. Przeciwnie... to, że odczuwasz taki ból, jest twoją największą siłą.

MuminekOsw ja wiemjak wyglądają mniej więcej konwenty choć miałam do czynienia tylko z jednym. Byłam z mężem i córą na tsuru w zeszłym roku, moim zdaniem poziom tematyki HP dno i dwa metry mułu.

Piszesz że załozenie takich spotkań jest raczej dorosłe a moim zdaniem prawdziwi fani i organizatory powinni wpleść w takie konwenty elementy dla najmłodszych aby młode społeczeństwo wsiąkło w te klimaty i być może wiele się zainteresuje nie tylko tematyką potterowską.
Ja to widzę tak- konwenty trwają zazwyczaj około 36 godzin do 48 jeśli zaczynają się np w sobotę rano czy koło południa to uważam że te pierwsze kilka godzin np do godz 17-18 można poświęcić najmłodszemu pokoleniu coby potem wyrobić sobie fanów na kolejne konwenty!Atrakcji może być mnóstwo a obserwacja jak bawi się starszyzna też wyrobi w tych dzieciakach pewne poglądy i postawę.
Szkoda że żaden organizator tak naprawdę nie pomyśłał o takim sposobie zorganizowania imprezy, bo po części integracyjnej czyli dzieciaki plus mlodzież i wapniaki ;) mogła by juz byc tylko część dla młodzieży i wapniaków!

Prefix użytkownikaBarlom
Szczerze to ja jestem bardzo na tak, jeżeli chodzi o spotkanie ludzi, którzy także uwielbiają Pottera. Niestety ze mnie jest straszny leń i z wyjazdami do innych miast u mnie jest słabo.
Nie ukrywam, że gdyby takie coś się pojawiło w Krakowie, to na pewno bym się tam pojawił. :) Zawsze chciałem poprowadzić lekcję magii xD Kiedyś nawet miałem strój, (peleryna i różdżka)ale odchodząc z gimnazjum zostawiłem go mojej anglistce, coby użyła go kiedyś w ramach dni języka.
Osobiście jestem bardzo na tak i liczę, że kiedyś doczekam się zlotu sabatu czarodziejów i czarownic w magicznym mieście Krakowie ;)
Mistrz opisów
Mistrz podpadania wszystkim
jeśli chcesz się na kimś zawieść pisz, a na pewno w czmś podpadnę

i62.tinypic.com/20tieex.jpg

i66.tinypic.com/jt44ed.jpg

i.imgur.com/71l0Tjd.jpg

img13.deviantart.net/0392/i/2015/216/d/8/collab_looking_for_raava_by_yamsgarden-d7csrah.png

fc01.deviantart.net/fs70/f/2013/300/f/4/avatar_state_by_dctb-d6s13wj.jpg

pre04.deviantart.net/cc2d/th/pre/i/2014/328/b/5/waterbending_in_the_sunset_by_koikii-d87jczh.pngpre04.deviantart.net/4c0d/th/pre/i/2014/020/3/9/korra_avatar_state_power_by_solkorra-d7303ro.jpg

38.media.tumblr.com/127aa12ab4392e6211c5638fe566d6fb/tumblr_nh84pjNQLi1te3e3io1_500.gif

Prefix użytkownika_raven_
Jeśli przeczytasz ten wpis, napisz proszę co o tym wszystkim myślisz.

Ekhm, no to piszę. Brzmi fajnie. O Pyrkonie słyszałam, faktycznie szkoda, że nie było tam przedstawicieli Potterheads, skoro w całej Polsce jest ich sporo. Co to za konwent fantastyki bez Pottera?! Jeśli więc chodzi o obecność w takich miejscach, to trzymam kciuki, żeby Twój pomysł znalazł podatny grunt i wyszło z tego coś fajnego.

Jeśli zaś chodzi o mnie, to ja bym się na coś takiego nie pisała. Wiem, że również dorośli ludzie bawią się w takie rzeczy, nie jestem przeciwna, ale siebie po prostu nie uważam za aż taką maniaczkę Pottera żeby ruszyć z tym w świat. Rozumiem o czym mowa, bo studiowałam z dziewczyną, która w średniowiecznym stroju biegała na zloty rycerzy (?), a kiedyś opowiadała o jakiejś popijawie z Wikingami, która skończyła się wizytą na ostrym dyżurze, wydawała mnóstwo kasy na kolejne elementy swojego stroju... fajnie było o tym słuchać. Serio, podoba mi się, że ktoś ma pasję, w którą angażuje się całym sobą - i czy to jest Potter, samochody, czy Star Wars - zawsze patrzę na to z sympatią. Nie jest to na pewno powód do wstydu. Ale to nie dla mnie, i tyle.

W ankiecie brakuje opcji ja się nie piszę, ale pomysł uważam za bardzo fajny :) ani nie twierdzę, że aktywność internetowa powinna NAM WSZYSTKIM wystarczać (bo to, że mnie wystarcza, nie oznacza, że innym też musi albo, że jestem przeciwna takim konwentom), ani tym bardziej nie uważam pomysłu za kompletną bzdurę, a autora tematu za idiotę. Dlatego w niej nie zagłosuję.

j.gifs.com/J6PONg.gif

#FinoAllaFine

But I'm a creep, I'm a weirdo.
What the hell am I doing here?
I don't belong here.

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwieksza_maruda.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_irytujacy_uzytkownik_raven.png

38.media.tumblr.com/cc771211be691b8df0a1087ee9f8cb9e/tumblr_n2wb1oF3Jo1rq3hwbo2_500.gif

WAVE GOODBYE, WISH ME WELL
I've become something else
Something else, something else, it's just this world

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
mniszek_pospolity, wolałbym, żebyś zaznaczył ostatnią opcję. Tutaj chodzi o zgodność z rzeczywistością, a nie martwienie się o uczucia autora ;)

Na com zagłosował, zagłosowałem. Dla mnie może i pomysł bzdurny - ale dla mnie . Jak komuś się chce, ma taką pasję, to droga wolna. Ja z fantastyką guzik mam wspólnego. Poza przeczytaniem Pottera jestem nowicjuszem kompletnym. No i czas, wrodzone lenistwo, i tysiące powodów, których teraz w nocy nie będę wymyślał powodują, że ja odpadam, a sam pomysł też do mnie nie przemawia. Jednak jak ktoś chce, to jego sprawa. Jaka ankieta taka odpowiedź ;p. Ja bym z chęcią zaznaczył odp taką : Pomysł uważam za chybiony, nigdy nie dam się namówić, ale róbta co chceta - ; - Entuzjastą nie jestem, ale jak ktoś ma czas i chęci, to spoko koko roko moko. Mi starcza net.
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikalosiek13
Już kiedyś zbierałem się, żeby tu coś napisać i w końcu mnie tu przywiało ;p

Pomysł uważam za świetny, jednak raczej ciężko będzie znaleźć takich mega oddanych fanów, którzy utworzą fandom. Jakby nie było, większość fanów HP to raczej dzieci, a takim to raczej trudno podróżować po Polsce ;d

Ja sam chętnie wybrałbym się na taki zlot, żeby zobaczyć z czym to się je. Przebierankom też nie powiedziałbym nie, bo nie uważam, że jestem na to za stary. Duchem nadal mam szesnaście lat, a przynajmniej to sobie wmawiam...

Ulka, jedziemy za rok na PYRKON?! ;D
zapodaj.net/images/edba268d6e942.png

Always

zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg

Prefix użytkownikaAnciol
Na przebrania nikt nie ejst za starty. Myślę, że problem polega na tym, że HP traktuje się jako książkę tylko dla dzieci więc nikt nas nie potraktowałby poważnie. Jest to bardzo niesprawiedliwe bo przecież książki Tolkiena (np Hobbit) były kierowane właśnie do dzieci! A jednak elfy na konwencie to spoko, a gryfoni to już kicha.
Trzeba by zawalczyć wpierw o miejsce w społeczeństwie fanów fantazy jezyk
Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3

Wiersz autorstwa łośka <3

Anciolu, piękny i wspaniały,
kimże ja przy Tobie jestem,
taki niedojrzały...
Spójrz w oczy me,
jak lekki wiatr,
pieszczą Cię.
Odpowiedz na to pytanie,
czy życie razem nam dane?
Oddaj mnie rentę swę*,
a szepnę Ci do ucha,
Kocham Cię!

*rentę swę - użyte tu celowo

,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43.
Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D"

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/wladca_rymow.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/wladca_rymow.png

Prefix użytkownikalosiek13
No ale to jest właśnie najlepszy z możliwych sposobów na przekonanie ludzi ;p Spotkanie na żywo i jakieś rozmowy i dyskusje. Pokazanie, że jeśli oni mogą być elfami, to równie dobrze można być Dumbledorem, Snapem, Bellatrix, Voldkiem, czy sklątką xD
zapodaj.net/images/edba268d6e942.png

Always

zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg

pumpkin_queen
Patrzę i oczom nie wierzę.

W Polsce nie ma aktywnego potterowego fandomu? Nie ma zlotów? Nie ma spotkań, meczy quidditcha i przebieranek? Fani pottera to same dzieci?

Kochani, nie możecie być w większym błędzie :)

Zacznijmy od tego, że konwenty nie muszą być wymiernym dowodem aktywności fandomu (swoją drogą, co do Pyrkonu - naprawdę nie widziałeś tam JEJ? https://scontent-...1808_n.jpg zdjęcie zostało zrobione właśnie na ostatnim Pyrkonie)

Mam 27 lat i pół mojego życia jestem fanką w Polsce. Nawet nie wiecie, jak aktywnie. Mam własne stroje, artefakty, zdjęcia, a przede wszystkim miliard przepięknych wspomnień. I nie jestem jedyna.

Co do aktywności, to zacznijmy może od Quidditcha. Wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak Polska Liga Quidditcha? Organizuje cyklicznie mecze w różnych miastach Polski, i to już od dobrych 3-4 lat. Można ich znaleźć tutaj: https://www.faceb...ha?fref=ts

Zloty? Jest cała grupa warszawska która przeprowadziła już jeden duży (amatorski) zlot i szykuje się do następnego. Znajdziecie ich tutaj: https://www.faceb...am?fref=ts

A może larpy i flashmoby? Dosłownie kilka dni temu odbył się otwarty larp potterowy w Katowicach, a zaraz po nim w samym centrum miasta ogromna manifestacja potterowego fandomu - flashmob. Zdjęcia i relacje (chociaż tych jeszcze mało, więcej będzie pewnie po weekendzie) znajdziecie tutaj: https://www.faceb...io?fref=ts

Eventy dla dzieci? Od ponad 10 lat organizowane są kolonie dla fanów HP w ZAMKACH w Polsce. Nie wierzycie? Zapraszam tutaj: https://www.faceb...CK?fref=ts

Takich przykładów jest mnóstwo. Polski fandom hp istnieje i ma się dobrze. Wy po prostu o nim niewiele wiecie i może to jest problem, ale na pewno nie brak jego aktywności.

Wracając jeszcze na chwilę do konwentów - mi się wydaje, że inicjatywy wspomniane przeze mnie powyżej już od początku miały na celu wyjście poza kanon konwentu. To o co im chodzi to głównie tworzenie klimatu, więc szukają miejsc które to umożliwią. Przypomniało mi się jeszcze to - międzynarodowy larp potterowy organizowany przez polskich fanów w Zamku Czocha - sprawdźcie koniecznie. http://rollespils...f-wizardry

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: