Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Podobieñstwa do "Harry'ego Pottera"
|
|
alekskot |
Dodany dnia 05.10.2014 20:31
|
![]() Postów: 161 Dom: RavenclawPunkty: 2812 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 24.06.14 |
Gdy czyta³am ksi±¿ki zauwa¿y³am ,¿e maj± naprawdê wiele podobieñstw do Harrego Pottera. Jestem pewna ,¿e wy te¿ zauwa¿yli¶cie wiele takich przypadków piszcie tu o takich ,przyk³adowo: Maciej ¯ak ,,W³adca czasu" czê¶æ 2. najpotê¿niejszy mag nazywa siê Altus ,mi siê to kojarzy z Albusem. je¶li ju¿ taki temat jest to przepraszam. Edytowane przez fuerte dnia 23.07.2015 17:25
By³y tu literki.
Teraz nie ma literek. |
|
|
|
Krnabrny |
Dodany dnia 04.03.2015 19:44
|
![]() Pochwa³y: 4 Postów: 933 Dom: SlytherinPunkty: 13047 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 08.11.14 |
Wiecie - pamiêtajmy, ¿e niektóre dzie³a mog³y powstaæ wcze¶niej. Rowling te¿ wziê³a znane ju¿ motywy fantastyczne, wplot³a fajn± historiê, doda³a szczyptê przyja¼ni, pewne drobne rzeczy zmieni³a, ale w du¿ej mierze inspirowa³a siê wytworami wcze¶niejszych tekstów kultury, co moim zdaniem tylko podkre¶la jej zdolno¶ci pisarskie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
askaeddie |
Dodany dnia 04.03.2015 21:48
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 3 Postów: 1058 Dom: SlytherinPunkty: 6070 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 10.01.15 |
Co jak co, ciê¿ko jest unikn±æ inspiracji i ¼róde³ z innych autorów. Rowling stworzy³a co¶ oryginalnego na bazie rzeczy innych ludzi, ale zrobi³a to w sposób kontrolowany. Co jak co, ale HP pod wzglêdem fabu³y jest rewelacyjny. ![]() Mi osobi¶cie z ¿adn± inn± ksi±¿k± siê nie kojarzy. ![]() |
|
|
|
Emilianna |
Dodany dnia 15.03.2015 11:54
|
![]() Postów: 3 Dom: RavenclawPunkty: 33 Ranga: Char³ak Data rejestracji: 15.03.15 |
Ostatnio zaczê³am czytaæ W³adcê Pier¶cieni (Dru¿yna Pier¶cienia) i kilka rzeczy skojarzy³o mi siê z Harrym Potterem. Tak, jak napisa³ askaeddie, pani Rowling pewnie posi³kowa³a siê innymi ksi±¿kami tworz±c swój w³asny ¶wiat. Ciekawa jestem, czy jedn± z tych lektur by³ w³a¶nie WP? A to lista rzeczy, których jak na razie dopatrzy³am siê we W³adcy Pier¶cieni, które w taki albo inny sposób kojarz± mi siê z HP: *Gandalf to czarodziej, który nosi d³ug±, siw± brodê - jak Dumbledore. Jest te¿ uwa¿any za jednego za najpotê¿niejszych *magiczny pier¶cieñ, wokó³ którego krêci siê ca³a akcja, jest niebezpieczny dla tego, kto go nosi. Zupe³nie jak pier¶cieñ Marvolo Gaunta zmieniony w horkruksa przez Voldemorta. Ponadto oba pier¶cienie maj± równie¿ inne magiczne w³a¶ciwo¶ci. Pier¶cieñ Gaunta zawiera Kamieñ Wskrzeszenia, a pier¶cieñ ze ¦ródziemia zosta³ stworzony, by daæ moc i w³adzê. *mieszkañcy ¦ródziemia niechêtnie mówi± o Sauronie, ze strachu czêsto nawet nie wymieniaj± jego imienia, zastêpuj±c je innymi s³owami - podobnie jak czarodzieje ze ¶wiata Harry'ego Pottera wol± mówiæ "Sam Wiesz Kto" zamiast "Voldemort" |
|
|
|
Niaja |
Dodany dnia 15.03.2015 15:02
|
![]() Postów: 61 Dom: SlytherinPunkty: 1676 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 16.12.14 |
"Percy Jackson" pominê ju¿ sprawê wygl±du, ale czytaj±c go najbardziej zwróci³am uwagê na: "Nie muszê szukaæ k³opotów. One zazwyczaj same mnie znajduj±". Tymczasem w HPiWA: "Ja nie szukam ¿adnych k³opotów. To k³opoty zwykle znajduj± mnie" Trzeba wzi±æ pod uwagê równie¿ to, ¿e ksi±¿ki przygodowe zazwyczaj pisane s± na ten sam wzór, a g³ówni bohaterowie s±(lub ulegaj± zmian±) odwa¿ni, honorowi, prawi, gotowi oddaæ ¿ycie... no i s± "wybrañcami". 1. Bohater, nie zbyt szczê¶liwy, ¿yje sobie w swoim ¶wiecie. 2. Przechodzi do innego "¶wiata", który potrzebuje pomocy. 3. Zdobywa broñ, mentora, sprzymierzeñców. 4. Zostawia za sob± swój ¶wiat i pomaga temu obcemu. 5. Potem zwykle jest jaki¶ kryzys. 6. Bohater osi±ga cel. 7. Wszystko wraca do normy - cokolwiek ona oznacza - jednak prze¿yte wydarzenia zostawiaj± trwa³y ¶lad na bohaterze. Mentor, oddany przyjaciel, misja, wróg, który chce zabiæ bohatera za wszelk± cenê oraz wyj±tkowo¶æ g³ównego bohatera <- to znajdziesz w ksi±¿kach przygodowych. Zwróci³am uwagê, ¿e równie¿ paczki przyjació³, najczê¶ciej sk³adaj± siê z tego wzoru: ch³opak - ch³opak - dziewczyna lub bohater - kujon - pocieszny przyjaciel. Te wzory zosta³y zastosowane równie¿ w Harrym. Inne przyk³ady Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson" Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore" W filmach równie¿ wystêpuj± te wzory: Bolek - Lolek - Tola (¦miech) "Bolek i Lolek" Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze wiêkszy ¶miech) "Angelo rz±dzi" Oczywi¶cie te wzory s± do¶æ elastyczne i dochodz± w±tki poboczne, inaczej wszystko by³oby nudne
|
|
|
|
Alicia_Black |
Dodany dnia 23.07.2015 11:58
|
![]() Postów: 4 Dom: SlytherinPunkty: 134 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 28.06.15 |
Zgadzam siê z przedmówcami - pani Rowling zapo¿yczy³a trochê od innych ksi±¿ek (np. ,,W³adcy Pier¶cieni'' pana Tolkiena). Czytaj±c to jako lekturê zauwa¿y³am kilka wspólnych cech: Frodo jest bardzo wa¿n± osob±, która ma przyczyniæ siê do zniszczenia Saurona ---> Harry wed³ug przepowiedni jest równy Voldemortowi, czyli mo¿e siê przyczyniæ do jego zag³ady. Pier¶cieñ, który sprawia, ¿e osoba, która go w³o¿y staje siê niewidzialna ----> Peleryna Niewidka sprawia, ¿e osoba, która j± w³o¿y staje siê niewidzialna. Ale przynajmniej J.K.Rowling nie ¶ci±ga³a ''na ¿ywca'' pomys³ów innych, tylko 'po trochu' bra³a z innych ksi±¿ek. Jednak fabu³a Harry'ego Pottera jest jak najbardziej udan± We are never ever ever getting back together!
|
|
|
|
MidnightMist |
Dodany dnia 23.07.2015 12:32
|
![]() Pochwa³y: 1 Postów: 19 Dom: RavenclawPunkty: 494 Ranga: Chodz±ca biblioteka Data rejestracji: 03.07.14 |
Jak ju¿ wspominacie o pier¶cieniu, to nie zapominajcie, ¿e w obu by³y zaklêcie cz±stki duszy i mocy twórców, które zapewnia³y im moc i nie¶miertelnoæ (chronily przed zniszczeniem duszy a¿ do zniszczenia siebie i pozwala³y na pó¼niejsze zmartwychwstanie - filakterium liczów, wystêpuj±ce w wielu ¶wiatach fantasy, gdzie przy okazji 99% liczów jest totalnie z³e i czêsto szalone - sk±d my to znamy? ). Resztê cech wspólnych ju¿ wymienili¶cie wcze¶niej. Szczególnie dobrze, ¿e Niaja wspomnia³a o pewnym schemacie budowy powie¶ci przygodowej, a ja od siebie mogê dorzuciæ pewne wra¿enie, ¿e JKR budowa³a ka¿d± ksi±¿kê z osobna o schemat powie¶ci kryminalnej czy detektywistycznej, z ¶ledztwem prowadzonym przez Harry'ego, Rona i Hermionê przez rok szkolny, z kilkoma zwrotami akcji na fa³szywym tropie i wielkim, zaskakuj±cym fina³em na koniec. Potem nagle Hermiona jak Velma ze Scooby-Doo t³umaczy³a, ¿e od pocz±tku co¶ jej nie pasowa³o, albo jak w Komnacie Tajemnic rozwi±za³a zagadkê tu¿ przed petryfikacj±. Przez to zawsze Harry Potter wygl±da³ mi jak sprytne po³±czenie Indiany Jonesa z powie¶ciami Agaty Christie, a osadzone w modnym, ale za to bardzo oryginalnym settingu w klimacie fantasy. "Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet." ~J. N. Mattis
|
|
|
|
|
Dodany dnia 23.07.2015 16:09
|
|
![]() You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1 Postów: Dom: Brak przydzia³u Punkty: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.01.70 |
Im wiêczej ksi±¿ek czytam, widzê wiêcej podobieñstw. Ale w tym po¶cie skupiê siê na pewnych trójkach. Niaja, wypisa³a wszystko co przysz³o mi na my¶l, ale mam jeszcze kilka pomys³ów. Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson" Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore" W filmach równie¿ wystêpuj± te wzory: Bolek - Lolek - Tola (¦miech) "Bolek i Lolek" Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze wiêkszy ¶miech) "Angelo rz±dzi" Dopisa³bym tu cztery wzory: Felix - Net - Nika "Felix, Net i Nika" Jason - Leo - Piper "Obóz Herosów" Will - Horace - Alyss "Zwiadowcy" Artemis - Butler - Holly "Artemis Fowl" Pomimo ¿e ostatnie wzór pojawia siê tylko w kilku ksi±¿kach, to i tak przestrzega tê zasadê. Odpowiednikami Harry 'ego s±: Percy, Jason, Jason, Bolek, Angelo, Will, Artemis i Felix. To w³a¶nie w nich wszyscy k³adê najwiêksz± nadziejê, i to oni s± "mózgami". Odpowiedników Rona nie muszê chyba wymieniaæ, bo s± oczywiste. Wszyscy których bym wymieni³ jako odpowiedniki Rona s±: porywczy, specjalizuj± siê w jednej rzeczy, i tyle, a po za tym nie nale¿± do najlepiej ucz±cych siê. W oczy rzuca siê ¿e odpowiedniki Hermiony nale¿± do najm±drzejszych, s± w tych grupach najmniej porywcze i opanowane. Czyli widaæ ogromne podobieñstwa. |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 12.11.2015 08:08
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Tak¿e uwa¿am, ¿e ksi±¿ki HP s± niepowtarzalne. Tolkien podobnie jak Jo pisali w oparciu o kulturê europejsk± czerpi±c zw³aszcza z legend nordyckich i celtyckich a Jo tak¿e s³owiañskich, st±d powierzchowne podobieñstwo. |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 03.06.2017 15:16
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Czytaj±c Igrzyska ¦mierci zauwa¿y³am mnóstwo podobieñstw, nie pamiêtam wszystkich ale jak sobie przypomnê to zedytujê tego posta i dodam wiêc tak: 1. Voldemort - Prezydent Snow. 2. Ofiara Lily za syna - Ofiara Katniss za siostrê. 3. Zakon Feniksa - Dystrykt 13. 4. ¦miercio¿ercy - Ludzie z Kapitolu. Edytowane przez Rue Riddle dnia 03.06.2017 15:17
Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Inga Clinton

Ravenclaw
Slytherin

). Resztê cech wspólnych ju¿ wymienili¶cie wcze¶niej. 
" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb 

~ 
~