Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Podobieństwa do "Harry'ego Pottera"
|
|
alekskot |
Dodany dnia 05.10.2014 20:31
|
![]() Postów: 161 Dom: RavenclawPunkty: 2812 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 24.06.14 |
Gdy czytałam książki zauważyłam ,że mają naprawdę wiele podobieństw do Harrego Pottera. Jestem pewna ,że wy też zauważyliście wiele takich przypadków piszcie tu o takich ,przykładowo: Maciej Żak ,,Władca czasu" część 2. najpotężniejszy mag nazywa się Altus ,mi się to kojarzy z Albusem. jeśli już taki temat jest to przepraszam. Edytowane przez fuerte dnia 23.07.2015 17:25
Były tu literki.
Teraz nie ma literek. |
|
|
|
Krnabrny |
Dodany dnia 04.03.2015 19:44
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 933 Dom: SlytherinPunkty: 13047 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 08.11.14 |
Wiecie - pamiętajmy, że niektóre dzieła mogły powstać wcześniej. Rowling też wzięła znane już motywy fantastyczne, wplotła fajną historię, dodała szczyptę przyjaźni, pewne drobne rzeczy zmieniła, ale w dużej mierze inspirowała się wytworami wcześniejszych tekstów kultury, co moim zdaniem tylko podkreśla jej zdolności pisarskie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
askaeddie |
Dodany dnia 04.03.2015 21:48
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 3 Postów: 1058 Dom: SlytherinPunkty: 6070 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 10.01.15 |
Co jak co, ciężko jest uniknąć inspiracji i źródeł z innych autorów. Rowling stworzyła coś oryginalnego na bazie rzeczy innych ludzi, ale zrobiła to w sposób kontrolowany. Co jak co, ale HP pod względem fabuły jest rewelacyjny. ![]() Mi osobiście z żadną inną książką się nie kojarzy. ![]() |
|
|
|
Emilianna |
Dodany dnia 15.03.2015 11:54
|
![]() Postów: 3 Dom: RavenclawPunkty: 33 Ranga: Charłak Data rejestracji: 15.03.15 |
Ostatnio zaczęłam czytać Władcę Pierścieni (Drużyna Pierścienia) i kilka rzeczy skojarzyło mi się z Harrym Potterem. Tak, jak napisał askaeddie, pani Rowling pewnie posiłkowała się innymi książkami tworząc swój własny świat. Ciekawa jestem, czy jedną z tych lektur był właśnie WP? A to lista rzeczy, których jak na razie dopatrzyłam się we Władcy Pierścieni, które w taki albo inny sposób kojarzą mi się z HP: *Gandalf to czarodziej, który nosi długą, siwą brodę - jak Dumbledore. Jest też uważany za jednego za najpotężniejszych *magiczny pierścień, wokół którego kręci się cała akcja, jest niebezpieczny dla tego, kto go nosi. Zupełnie jak pierścień Marvolo Gaunta zmieniony w horkruksa przez Voldemorta. Ponadto oba pierścienie mają również inne magiczne właściwości. Pierścień Gaunta zawiera Kamień Wskrzeszenia, a pierścień ze Śródziemia został stworzony, by dać moc i władzę. *mieszkańcy Śródziemia niechętnie mówią o Sauronie, ze strachu często nawet nie wymieniają jego imienia, zastępując je innymi słowami - podobnie jak czarodzieje ze świata Harry'ego Pottera wolą mówić "Sam Wiesz Kto" zamiast "Voldemort" |
|
|
|
Niaja |
Dodany dnia 15.03.2015 15:02
|
![]() Postów: 61 Dom: SlytherinPunkty: 1676 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 16.12.14 |
"Percy Jackson" pominę już sprawę wyglądu, ale czytając go najbardziej zwróciłam uwagę na: "Nie muszę szukać kłopotów. One zazwyczaj same mnie znajdują". Tymczasem w HPiWA: "Ja nie szukam żadnych kłopotów. To kłopoty zwykle znajdują mnie" Trzeba wziąć pod uwagę również to, że książki przygodowe zazwyczaj pisane są na ten sam wzór, a główni bohaterowie są(lub ulegają zmianą) odważni, honorowi, prawi, gotowi oddać życie... no i są "wybrańcami". 1. Bohater, nie zbyt szczęśliwy, żyje sobie w swoim świecie. 2. Przechodzi do innego "świata", który potrzebuje pomocy. 3. Zdobywa broń, mentora, sprzymierzeńców. 4. Zostawia za sobą swój świat i pomaga temu obcemu. 5. Potem zwykle jest jakiś kryzys. 6. Bohater osiąga cel. 7. Wszystko wraca do normy - cokolwiek ona oznacza - jednak przeżyte wydarzenia zostawiają trwały ślad na bohaterze. Mentor, oddany przyjaciel, misja, wróg, który chce zabić bohatera za wszelką cenę oraz wyjątkowość głównego bohatera <- to znajdziesz w książkach przygodowych. Zwróciłam uwagę, że również paczki przyjaciół, najczęściej składają się z tego wzoru: chłopak - chłopak - dziewczyna lub bohater - kujon - pocieszny przyjaciel. Te wzory zostały zastosowane również w Harrym. Inne przykłady Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson" Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore" W filmach również występują te wzory: Bolek - Lolek - Tola (Śmiech) "Bolek i Lolek" Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze większy śmiech) "Angelo rządzi" Oczywiście te wzory są dość elastyczne i dochodzą wątki poboczne, inaczej wszystko byłoby nudne
|
|
|
|
Alicia_Black |
Dodany dnia 23.07.2015 11:58
|
![]() Postów: 4 Dom: SlytherinPunkty: 134 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 28.06.15 |
Zgadzam się z przedmówcami - pani Rowling zapożyczyła trochę od innych książek (np. ,,Władcy Pierścieni'' pana Tolkiena). Czytając to jako lekturę zauważyłam kilka wspólnych cech: Frodo jest bardzo ważną osobą, która ma przyczynić się do zniszczenia Saurona ---> Harry według przepowiedni jest równy Voldemortowi, czyli może się przyczynić do jego zagłady. Pierścień, który sprawia, że osoba, która go włoży staje się niewidzialna ----> Peleryna Niewidka sprawia, że osoba, która ją włoży staje się niewidzialna. Ale przynajmniej J.K.Rowling nie ściągała ''na żywca'' pomysłów innych, tylko 'po trochu' brała z innych książek. Jednak fabuła Harry'ego Pottera jest jak najbardziej udaną We are never ever ever getting back together!
|
|
|
|
MidnightMist |
Dodany dnia 23.07.2015 12:32
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 19 Dom: RavenclawPunkty: 494 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 03.07.14 |
Jak już wspominacie o pierścieniu, to nie zapominajcie, że w obu były zaklęcie cząstki duszy i mocy twórców, które zapewniały im moc i nieśmiertelnoć (chronily przed zniszczeniem duszy aż do zniszczenia siebie i pozwalały na późniejsze zmartwychwstanie - filakterium liczów, występujące w wielu światach fantasy, gdzie przy okazji 99% liczów jest totalnie złe i często szalone - skąd my to znamy? ). Resztę cech wspólnych już wymieniliście wcześniej. Szczególnie dobrze, że Niaja wspomniała o pewnym schemacie budowy powieści przygodowej, a ja od siebie mogę dorzucić pewne wrażenie, że JKR budowała każdą książkę z osobna o schemat powieści kryminalnej czy detektywistycznej, z śledztwem prowadzonym przez Harry'ego, Rona i Hermionę przez rok szkolny, z kilkoma zwrotami akcji na fałszywym tropie i wielkim, zaskakującym finałem na koniec. Potem nagle Hermiona jak Velma ze Scooby-Doo tłumaczyła, że od początku coś jej nie pasowało, albo jak w Komnacie Tajemnic rozwiązała zagadkę tuż przed petryfikacją. Przez to zawsze Harry Potter wyglądał mi jak sprytne połączenie Indiany Jonesa z powieściami Agaty Christie, a osadzone w modnym, ale za to bardzo oryginalnym settingu w klimacie fantasy. "Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet." ~J. N. Mattis
|
|
|
|
|
Dodany dnia 23.07.2015 16:09
|
|
![]() You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 1 Postów: Dom: Brak przydziału Punkty: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '' at line 10 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.01.70 |
Im więczej książek czytam, widzę więcej podobieństw. Ale w tym poście skupię się na pewnych trójkach. Niaja, wypisała wszystko co przyszło mi na myśl, ale mam jeszcze kilka pomysłów. Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson" Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore" W filmach również występują te wzory: Bolek - Lolek - Tola (Śmiech) "Bolek i Lolek" Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze większy śmiech) "Angelo rządzi" Dopisałbym tu cztery wzory: Felix - Net - Nika "Felix, Net i Nika" Jason - Leo - Piper "Obóz Herosów" Will - Horace - Alyss "Zwiadowcy" Artemis - Butler - Holly "Artemis Fowl" Pomimo że ostatnie wzór pojawia się tylko w kilku książkach, to i tak przestrzega tę zasadę. Odpowiednikami Harry 'ego są: Percy, Jason, Jason, Bolek, Angelo, Will, Artemis i Felix. To właśnie w nich wszyscy kładę największą nadzieję, i to oni są "mózgami". Odpowiedników Rona nie muszę chyba wymieniać, bo są oczywiste. Wszyscy których bym wymienił jako odpowiedniki Rona są: porywczy, specjalizują się w jednej rzeczy, i tyle, a po za tym nie należą do najlepiej uczących się. W oczy rzuca się że odpowiedniki Hermiony należą do najmądrzejszych, są w tych grupach najmniej porywcze i opanowane. Czyli widać ogromne podobieństwa. |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 12.11.2015 08:08
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Także uważam, że książki HP są niepowtarzalne. Tolkien podobnie jak Jo pisali w oparciu o kulturę europejską czerpiąc zwłaszcza z legend nordyckich i celtyckich a Jo także słowiańskich, stąd powierzchowne podobieństwo. |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 03.06.2017 15:16
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Czytając Igrzyska Śmierci zauważyłam mnóstwo podobieństw, nie pamiętam wszystkich ale jak sobie przypomnę to zedytuję tego posta i dodam więc tak: 1. Voldemort - Prezydent Snow. 2. Ofiara Lily za syna - Ofiara Katniss za siostrę. 3. Zakon Feniksa - Dystrykt 13. 4. Śmierciożercy - Ludzie z Kapitolu. Edytowane przez Rue Riddle dnia 03.06.2017 15:17
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką ![]() Wprowadziłam emotkę " " zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczość Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiński Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały. Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział. Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie ![]() Artykuły: Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie. Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę W tym też ;pA tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza ~ Bad wolf Witaj księżniczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorę przykład z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe ~ Bad wolfJesteś świetną męską postacią ~ Angelina JohnsonUważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie miałam) ![]() Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar ~ gordian119Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle ~ BumSzakalakaJesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmieszność ![]() - Uwielbiam Cię - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu śmieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dzięki, ulka ![]() - Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest łatwa do wołania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Christina

Ravenclaw
Slytherin

). Resztę cech wspólnych już wymieniliście wcześniej. 
" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb 

~
~ 
~