Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Podobieństwa do "Harry'ego Pottera"
Prefix użytkownikaalekskot
Gdy czytałam książki zauważyłam ,że mają naprawdę wiele podobieństw do Harrego Pottera.
Jestem pewna ,że wy też zauważyliście wiele takich przypadków piszcie tu o takich ,przykładowo:
Maciej Żak ,,Władca czasu" część 2.
najpotężniejszy mag nazywa się Altus ,mi się to kojarzy z Albusem.
jeśli już taki temat jest to przepraszam.
Edytowane przez Prefix użytkownikafuerte dnia 23.07.2015 17:25
Były tu literki.
Teraz nie ma literek.

Prefix użytkownikaKrnabrny
Wiecie - pamiętajmy, że niektóre dzieła mogły powstać wcześniej. Rowling też wzięła znane już motywy fantastyczne, wplotła fajną historię, dodała szczyptę przyjaźni, pewne drobne rzeczy zmieniła, ale w dużej mierze inspirowała się wytworami wcześniejszych tekstów kultury, co moim zdaniem tylko podkreśla jej zdolności pisarskie.

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-rymy.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/krnabrny.pngs2.ifotos.pl/img/Zaznaczen_aehwnqq.pngs2.ifotos.pl/img/Zaznaczen_aenawhs.png

s2.ifotos.pl/img/Screensho_awsqanq.png

Prefix użytkownikaaskaeddie
Co jak co, ciężko jest uniknąć inspiracji i źródeł z innych autorów. Rowling stworzyła coś oryginalnego na bazie rzeczy innych ludzi, ale zrobiła to w sposób kontrolowany. Co jak co, ale HP pod względem fabuły jest rewelacyjny. :D
Mi osobiście z żadną inną książką się nie kojarzy. ;)
oi62.tinypic.com/2d593n.jpg

Prefix użytkownikaEmilianna
Ostatnio zaczęłam czytać Władcę Pierścieni (Drużyna Pierścienia) i kilka rzeczy skojarzyło mi się z Harrym Potterem. Tak, jak napisał askaeddie, pani Rowling pewnie posiłkowała się innymi książkami tworząc swój własny świat. Ciekawa jestem, czy jedną z tych lektur był właśnie WP?
A to lista rzeczy, których jak na razie dopatrzyłam się we Władcy Pierścieni, które w taki albo inny sposób kojarzą mi się z HP:
*Gandalf to czarodziej, który nosi długą, siwą brodę - jak Dumbledore. Jest też uważany za jednego za najpotężniejszych
*magiczny pierścień, wokół którego kręci się cała akcja, jest niebezpieczny dla tego, kto go nosi. Zupełnie jak pierścień Marvolo Gaunta zmieniony w horkruksa przez Voldemorta. Ponadto oba pierścienie mają również inne magiczne właściwości. Pierścień Gaunta zawiera Kamień Wskrzeszenia, a pierścień ze Śródziemia został stworzony, by dać moc i władzę.
*mieszkańcy Śródziemia niechętnie mówią o Sauronie, ze strachu często nawet nie wymieniają jego imienia, zastępując je innymi słowami - podobnie jak czarodzieje ze świata Harry'ego Pottera wolą mówić "Sam Wiesz Kto" zamiast "Voldemort"

Prefix użytkownikaNiaja
"Percy Jackson" pominę już sprawę wyglądu, ale czytając go najbardziej zwróciłam uwagę na: "Nie muszę szukać kłopotów. One zazwyczaj same mnie znajdują". Tymczasem w HPiWA: "Ja nie szukam żadnych kłopotów. To kłopoty zwykle znajdują mnie"
Trzeba wziąć pod uwagę również to, że książki przygodowe zazwyczaj pisane są na ten sam wzór, a główni bohaterowie są(lub ulegają zmianą) odważni, honorowi, prawi, gotowi oddać życie... no i są "wybrańcami".
1. Bohater, nie zbyt szczęśliwy, żyje sobie w swoim świecie.
2. Przechodzi do innego "świata", który potrzebuje pomocy.
3. Zdobywa broń, mentora, sprzymierzeńców.
4. Zostawia za sobą swój świat i pomaga temu obcemu.
5. Potem zwykle jest jakiś kryzys.
6. Bohater osiąga cel.
7. Wszystko wraca do normy - cokolwiek ona oznacza - jednak przeżyte wydarzenia zostawiają trwały ślad na bohaterze.

Mentor, oddany przyjaciel, misja, wróg, który chce zabić bohatera za wszelką cenę oraz wyjątkowość głównego bohatera <- to znajdziesz w książkach przygodowych.

Zwróciłam uwagę, że również paczki przyjaciół, najczęściej składają się z tego wzoru:
chłopak - chłopak - dziewczyna lub bohater - kujon - pocieszny przyjaciel.

Te wzory zostały zastosowane również w Harrym. Inne przykłady
Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson"
Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore"
W filmach również występują te wzory:
Bolek - Lolek - Tola (Śmiech) "Bolek i Lolek"
Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze większy śmiech) "Angelo rządzi"

Oczywiście te wzory są dość elastyczne i dochodzą wątki poboczne, inaczej wszystko byłoby nudne :)

Prefix użytkownikaAlicia_Black
Zgadzam się z przedmówcami - pani Rowling zapożyczyła trochę od innych książek (np. ,,Władcy Pierścieni'' pana Tolkiena).
Czytając to jako lekturę zauważyłam kilka wspólnych cech:
Frodo jest bardzo ważną osobą, która ma przyczynić się do zniszczenia Saurona ---> Harry według przepowiedni jest równy Voldemortowi, czyli może się przyczynić do jego zagłady.
Pierścień, który sprawia, że osoba, która go włoży staje się niewidzialna ----> Peleryna Niewidka sprawia, że osoba, która ją włoży staje się niewidzialna.
Ale przynajmniej J.K.Rowling nie ściągała ''na żywca'' pomysłów innych, tylko 'po trochu' brała z innych książek. Jednak fabuła Harry'ego Pottera jest jak najbardziej udaną :)
We are never ever ever getting back together!

Prefix użytkownikaMidnightMist
Jak już wspominacie o pierścieniu, to nie zapominajcie, że w obu były zaklęcie cząstki duszy i mocy twórców, które zapewniały im moc i nieśmiertelnoć (chronily przed zniszczeniem duszy aż do zniszczenia siebie i pozwalały na późniejsze zmartwychwstanie - filakterium liczów, występujące w wielu światach fantasy, gdzie przy okazji 99% liczów jest totalnie złe i często szalone - skąd my to znamy? jezyk). Resztę cech wspólnych już wymieniliście wcześniej.

Szczególnie dobrze, że Niaja wspomniała o pewnym schemacie budowy powieści przygodowej, a ja od siebie mogę dorzucić pewne wrażenie, że JKR budowała każdą książkę z osobna o schemat powieści kryminalnej czy detektywistycznej, z śledztwem prowadzonym przez Harry'ego, Rona i Hermionę przez rok szkolny, z kilkoma zwrotami akcji na fałszywym tropie i wielkim, zaskakującym finałem na koniec. Potem nagle Hermiona jak Velma ze Scooby-Doo tłumaczyła, że od początku coś jej nie pasowało, albo jak w Komnacie Tajemnic rozwiązała zagadkę tuż przed petryfikacją.
Przez to zawsze Harry Potter wyglądał mi jak sprytne połączenie Indiany Jonesa z powieściami Agaty Christie, a osadzone w modnym, ale za to bardzo oryginalnym settingu w klimacie fantasy.
"Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet." ~J. N. Mattis

equusgame.type.pl
Im więczej książek czytam, widzę więcej podobieństw. Ale w tym poście skupię się na pewnych trójkach.
Niaja, wypisała wszystko co przyszło mi na myśl, ale mam jeszcze kilka pomysłów.
Percy - Annabeth - Grover "Percy Jckson"
Jason - Julia - Rick "Ulysses Moore"
W filmach również występują te wzory:
Bolek - Lolek - Tola (Śmiech) "Bolek i Lolek"
Angelo - Lola - Laurenty (Jeszcze większy śmiech) "Angelo rządzi"

Dopisałbym tu cztery wzory:
Felix - Net - Nika "Felix, Net i Nika"
Jason - Leo - Piper "Obóz Herosów"
Will - Horace - Alyss "Zwiadowcy"
Artemis - Butler - Holly "Artemis Fowl"
Pomimo że ostatnie wzór pojawia się tylko w kilku książkach, to i tak przestrzega tę zasadę.
Odpowiednikami Harry 'ego są: Percy, Jason, Jason, Bolek, Angelo, Will, Artemis i Felix. To właśnie w nich wszyscy kładę największą nadzieję, i to oni są "mózgami". Odpowiedników Rona nie muszę chyba wymieniać, bo są oczywiste. Wszyscy których bym wymienił jako odpowiedniki Rona są: porywczy, specjalizują się w jednej rzeczy, i tyle, a po za tym nie należą do najlepiej uczących się. W oczy rzuca się że odpowiedniki Hermiony należą do najmądrzejszych, są w tych grupach najmniej porywcze i opanowane. Czyli widać ogromne podobieństwa.

Prefix użytkownikaStara Czarownica
Także uważam, że książki HP są niepowtarzalne. Tolkien podobnie jak Jo pisali w oparciu o kulturę europejską czerpiąc zwłaszcza z legend nordyckich i celtyckich a Jo także słowiańskich, stąd powierzchowne podobieństwo.

Prefix użytkownikaRue Riddle
Czytając Igrzyska Śmierci zauważyłam mnóstwo podobieństw, nie pamiętam wszystkich ale jak sobie przypomnę to zedytuję tego posta i dodam więc tak:
1. Voldemort - Prezydent Snow.
2. Ofiara Lily za syna - Ofiara Katniss za siostrę.
3. Zakon Feniksa - Dystrykt 13.
4. Śmierciożercy - Ludzie z Kapitolu.
Edytowane przez Prefix użytkownikaRue Riddle dnia 03.06.2017 15:17
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką xD
Wprowadziłam emotkę "Wiedzma" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczość Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiński Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały.
Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział.
Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie :D

Artykuły:
Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie.
Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę:D W tym też ;p

A tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking

Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj księżniczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorę przykład z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe xD ~ Bad wolf

Jesteś świetną męską postacią Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie miałam)

Facepalm
Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmiesznośćCwaniak
- Uwielbiam Cię xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu śmieszne Śmiech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dzięki, ulka xD

- Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest łatwa do wołania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacją dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czyż nie wspaniałe? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Państwo widzimy wielkie dzieło utalentowanej Zireael Wizard
Piękne i już Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: