Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Kara ¶mierci
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 17.01.2014 20:45
|
![]() Pochwa³y: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 22.04.07 |
Ludzie popadaj± ze skajno¶ci w skrajno¶æ. A w 90% przypadków nie maj± pojêcia o wymiarze sprawiedliwo¶ci (albo nie posiadaj± zdolno¶ci abstrakcyjnego my¶lenia) i potrafi± krzyczeæ tylko "co za kraj, co za prawo, ¿enada!' ![]() Nie mo¿na zap³aciæ za co¶, co nie ma ceny. Niektórzy twierdz±, ¿e ka¿da, absolutnie ka¿da rzecz na ¶wiecie ma swoj± cenê. To nieprawda. S± rzeczy, które ceny nie maj±, s± bezcenne. Naj³atwiej poznaæ takie rzeczy po tym, ¿e raz utracone, s± utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiêtasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieæ. I nie wiesz, co tak naprawdê s±dzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz siê o to z kim¶ k³óciæ. W samotno¶ci nie jeste¶ nawet ¶wiadomy swoich sprzeczno¶ci. ![]() Pamiêtaj. W ¶nie nie da siê szeptaæ. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 18.01.2014 12:31
|
![]() Pochwa³y: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.07.07 |
No ja szczerze mówi±c te¿ nie ogarniam, jak mo¿na jednoznacznie stwierdziæ, kto zas³uguje na ¶mieræ, a kto nie. Jasne, sama czasami w emocjach, kiedy s³yszê o strasznych zbrodniach mówiê, ¿e sprawcê to najlepiej do pieca i bêdzie spokój. Tyle, ¿e to nie jest takie proste i ju¿ pomijam fakt, ¿e je¿eli siê dowiadujemy o jakim¶ mordzie z ró¿nych ¼róde³, to nigdy nie znamy ca³ej historii w 100%. My¶lê, ¿e frustracja ludzi wynika w³a¶nie z tego, o czym napisa³a Jadek, ¿e ludzie nie znaj± siê na prawie. Tyle, ¿e z drugiej strony jak widzi siê nieudolno¶æ wymiaru sprawiedliwo¶ci, chocia¿by w walce z pijanymi kierowcami, to te¿ trudno siê dziwiæ ludziom, ¿e ¿±daj± kary ¶mierci i naje¿d¿aj± na kraj. Tylko, ¿e znowu, nawet kwestiê pijanych kierowców trzeba rozpoczynaæ od zmiany my¶lenia, bo u nas wci±¿ jest przyzwolenie na to, ¿eby po alkoholu wsiadaæ za kó³ko. No i s³aba jest wiara w nieuchronno¶æ kary dla kogo¶, kto robi³ to ju¿ nie raz, nigdy nie z³apa³a go policja, ani nigdy nikogo nie zabi³. Wiêc sobie my¶li, ¿e skoro mu siê udawa³o, to mo¿e tak robiæ. I racja, bêdzie mu siê udawa³o, dopóki kogo¶ nie zabije. Poza tym bez w±tpienia, przy poziomie "resocjalizacji" w wiêzieniach, kara ¶mierci jest gwarantem, ¿e kto¶ nie pope³ni przestêpstwa kolejny raz. Ale tak czy siak, ja po prostu bym chcia³a, ¿eby przestêpcy byli nale¿ycie karani za swoje czyny, ¿eby nie unikali kary i ¿eby przestano wydawaæ tyle wyroków "w zawieszeniu", bo to jest ¶mieszne. Nied³ugo za wszystko bêdzie siê dostawa³o wyroki w zawiasach, bo kto¶ jest m³ody i to jego pierwsze przestêpstwo. Serio, co z tego? (i nie mam na my¶li oczywi¶cie drobnych przestêpstw). Ale nie decydowa³abym o czyim¶ prawie do ¿ycia lub ¶mierci, tylko tak jak wy¿ej ju¿ pisa³y¶cie, ciê¿kie roboty, wysokie wyroki bez ceregielenia siê z przestêpcami. Wiadomo, ¿e wszystko w granicach prawa, ale mimo wszystko to pob³a¿anie wielu przestêpcom w³a¶nie zaczyna nam wychodziæ bokiem, tak jak to jest chocia¿by w przypadku tych pijanych kierowców. Karê ¶mierci mo¿na rozwa¿aæ, jak ju¿ naprawdê wszystkie inne ¶rodki zostan± wypróbowane i oka¿± siê zawodne. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 26.02.2015 22:41
|
![]() Ostrze¿enia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
Kara ¶mierci to bol±czka - jak dla mnie. To chyba tak naprawdê kwestia sumienia ka¿dego z nas. Ja mówiê szczerze : Nie potrafi³bym wykonaæ na kim¶ wyroku kary ¶mierci - nawet poprzez wci¶niêcie guziczka. I mówiê rzecz jasna o czasach pokoju. Nikomu te¿ ¿ycia nie dawa³em, i nikomu nie chcia³bym go zabieraæ. Z drugiej strony jak spojrzy siê na pana Brevicka, który zamordowa³ 77 osób i dosta³ 21 lat, a teraz domaga sie do celi gier PlayStation, bo jak nie, zacznie g³odówkê, to zaczynam mieæ powa¿ne w±tpliwo¶ci. Albo ten Trynkiewicz...Krew zalewa. Dla morderców, którzy ¶wiadomie kogo¶ zabijaj± - tzn. planuje ten czyn, wiec co chce zrobiæ, jest ¶wiadomy swego czynu, to sam nie wiem. Nie znam statystyk, ale chyba nie jest tak, ¿e jak obowi±zuje kara ¶mierci gdzie¶, to tam jest wiêcej zabójstw i morderców od krajów UE gdzie nie ma takowej kary. Pañstwo utrzyma, pañstwa da, pañstwo zapewni. Mamy te¿ dziwny paradoks. ¦rodowiska, które sprzeciwiaj± siê karze ¶mierci dziwnym zrz±dzeniem losu s± gor±cymi zwolennikami aborcji. No to jak to jest ? Jak mawia³ Reagan "za aborcj± s± ci, którzy zd±¿yli siê ju¿ urodziæ". Mo¿na pozwoliæ, ¿eby siê niewinny cz³owiek nie urodzi³ - odbiera mu siê tak± szansê, ale nie mo¿na zabiæ mordercy. Gdzie tu sens i logika ? A jak zabije kogo¶ w celi to co ? Drugie do¿ywocie dostanie ? ![]() ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 26.02.2015 22:49
|
![]() Pochwa³y: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Cz³onek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
jestem przeciwna. Z kilku powodów, po pierwsze uwa¿am, ¿e cz³owiek nie ma prawa odebraæ ¿ycia cz³owiekowi je¶li nie jest to obrona konieczna. Nawet je¶li jest to morderca. Po drugie kto¶ wyrok musi wykonaæ, taki kat staje siê morderc± te¿... co siê dzieje z jego psychik±? Po jakim¶ czasie mo¿e zwariowaæ, mo¿e dostaæ kompleksu Boga i zabijaæ ju¿ nie jako wykonawca wyroku sêdziego a jaki¶ w³asnych. Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty ró¿ne, lecz nie nale¿y do nich poezja staram siê kleciæ s³owa aby by³a w tym finezja. Obietnice z³o¿y³am, wiêc spe³niæ j± nale¿y admin co nie dotrzymuje s³owa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pêdze aby nie popa¶æ w wieczna nêdzê. Kiedy Mafia siê z wielk± pomp± rozpoczê³±, nie chcia³am aby osoba z miasta zginê³a. Choæ pocz±tkowo w mych oczach by³a¶ podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawa³a siê odgrzewana. Gdy za¶ ufaæ zaczê³am w twe piêkne s³owa, mafia nie pozwoli³a, by lekka sta³a siê ma g³owa. Rozkazali g³osowaæ wbrew mojej woli, musia³am siê pilnowaæ aby nie wyj¶æ z roli. Swojego s³owa broniæ mia³am zaciêcie, najlepiej tak aby w¶ród innych mia³o ono wziêcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie ca³a moja jest wina, g³osu bym na Ciebie nie odda³a, gdyby nie mafii kpina. Gra³a¶ zacnie, choæ nie ka¿dy to potrafi³ doceniæ, szkoda, ¿e losów miasta nie uda³o nam siê zmieniæ. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Có¿ to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy ³zy ¶miechu rozlewaj±c rzêsiste Wci±¿ sunie w dó³ si³± ty³ków rozpêdzone Ciemno¶æ nag³± powitaæ co siê jej nie spodziewa To z trzech czê¶ci ca³o¶æ misternie z³o¿ona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wci±¿ gdy w dó³ tak pokracznie z³azi Zielonym d³ugim poddupcem po³±czona A ka¿dy cz³on tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do ¿ycia powo³anego Lecz przez wyobra¼nie chore i ³yki p³ynu czystego Zdaje siê niczym wobec wspania³o¶ci swego odbytu Bo piêkny on niczym moszna na niebosk³onie M±dry jak ¿adna ze stóp co na ¶wiat zrodzona A zabawna tak, ¿e a¿ strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedty³cze <3 O³tarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa piêknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Mêski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogl±da, Lecz na ty³ek wci±¿ spogl±da. Na nic próby oderwania Wzroku od s³odkiego drania, U¶miech jego mówi wiele A¿ mam ciarki na ca³ym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwit³a na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwa³a, bo serce jej ogromne niczym g³owa Andrzeja. Refren: Chwa³a Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomo¶æ TVD najwiêksz± masz! Chwa³a Ci, nasz pierniczku! Twa s³awa siê ci±gnie za Tob± niczym smród. Lecz nie martw siê tym, bo oznacza on Twój trud. Ka¿dy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Ciê kto¶! Refren. Upija³a¶ siê w Karczmie, szala³a¶ w Hogwarcie, lecz by³a¶ w stanie pokonaæ Parchatego Trolla. Dzielnie walczy³a¶ w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiad³a¶ niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - ³osiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 28.02.2015 19:14
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Jestem przeciw, to w³a¶ciwie jest "zemsta" spo³eczeñstwa na przestêpcy, bo nie dostaje on ¿adnej szansy, poprawy i naprawy z³a które wyrz±dzi³. Chyba, ¿e zachodz± szczególne okoliczno¶ci, np. wojna. Wtedy nie mo¿na skutecznie izolowaæ, osoby która stanowi zagro¿enie dla ludzi. Jest to nadal z³o, ale z³o konieczne. Zawsze istnieje te¿ mo¿liwo¶æ pomy³ki, której nie mo¿na ju¿ bêdzie naprawiæ, nawet czê¶ciowo. S± oczywi¶cie argumenty, o dzia³aniu odstraszaj±cym takiej kary. Tylko czy jaki¶ morderca, tak bardzo zastanawia, siê wcze¶niej czy go, w ogóle z³api±? Prawo karne jednak, powinno powa¿nie traktowaæ, orzekanie faktycznego do¿ywocia i kwestiê prawa do obrony koniecznej. Bo teraz czêsto, to napadniêty lub policjant musi "gêsto" t³umaczyæ , dlaczego ³askawie nie pozwoli³ siê zabiæ. I zaraz wywi±zuje siê akademicka dyskusja, prowadzona, w "sterylnych warunkach , a nie w sytuacji walki o ¿ycie. Bez tych ostatnich kwestii, ta ca³a piêkna i humanitarna argumentacja le¿y, a wielokrotni mordercy, bêd± mogli zabijaæ, na ka¿dej przepustce. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 11.07.2015 00:57
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Jestem zdecydowanie za kar± ¶mierci dla osób, które nie wykazuj± mo¿liwo¶ci resocjalizacji, dla psychopatów, pedofilów, seryjnych morderców, etc. Ani trochê nie podoba mi siê to, ¿e musimy takich zwyrodnialców utrzymywaæ z naszych podatków, ani to, ¿e byæ mo¿e kiedy¶ wyjd± na wolno¶æ i zaczn± znowu zabijaæ. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 28.07.2015 00:59
|
![]() Pochwa³y: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Jestem za kar± ¶mierci, ale dla tych, którzy ¶wiadomie, dobrowolnie i z premedytacj± planuj± pozbawienia ¿ycia drugiego cz³owieka. Nie dla kierowcy, który potr±ci³ cz³owieka pod wp³ywem alkoholu, bo on tego nie planowa³. Tak samo w sumie z dilerami (kto¶ kupuje narkotyk, przedawkuje, to jego sprawa, koniec). Co zrobiæ z morderc±, który zabije wspó³wiê¼nia w celi? Daæ mu drugie do¿ywocie...? Niestety, ale w UE (której jestem serdecznym przeciwnikiem) kara ¶mierci jest zakazana. Mo¿na za to zabijaæ nienarodzone dzieci, ale nie niejednokrotnych morderców. Gdzie tu sens? Albo starszych poprzez eutanazjê, tylko nie tych co zabijaj± z zimn± krwi± naraz kilkoro ludzi. I co do twierdzenia tego, ¿e kto¶ (kat) stanie siê morderc±... On tylko wykona sprawiedliwy i niezawis³y wyrok. Tyle. Praca jak ka¿da inna. Czy taki lekarz dokonuj±cy aborcji jest w czym¶ lepszy? Chyba nie bardzo. Tu mamy przynajmniej zbrodniê, okrutn±, brutaln±. A tam niewinne dziecko. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
RazowaPanda |
Dodany dnia 28.07.2015 01:04
|
![]() Postów: 68 Dom: GryffindorPunkty: 1811 Ranga: ¦wietny czarodziej Data rejestracji: 24.02.15 |
Jestem za kar± ¶mierci. Zdecydowanie. Je¶li wyrok jest w 100% pewny... W zasadzie w pe³ni zgadzam siê z tym, co napisa³ batalion_88, nic dodaæ, nic uj±æ. |
|
|
|
Erudieth |
Dodany dnia 31.07.2015 13:45
|
![]() Pochwa³y: 4 Postów: 1317 Dom: GryffindorPunkty: 14924 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 29.12.14 |
Jestem za kar± ¶mierci pod warunkiem, ¿e zostaje ona wymierzona sprawiedliwie, s³usznie, niepochopnie i adekwatnie do pope³nionej zbrodni. Uwa¿am, ¿e skoro zabi³, zabijmy jego. Z³o powraca, i to z podwójn± si³±. A tak to dostanie do¿ywocie. I co? Bêdzie sobie siedzia³, a kto za to wszystko p³aci? Obywatele p³ac±cy podatki, którzy nic nikomu nie zrobili. ![]() |
|
|
|
Fantha Ameria |
Dodany dnia 20.09.2015 20:13
|
![]() Postów: 52 Dom: SlytherinPunkty: 159 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 21.08.15 |
Kara ¶mierci jest dla mnie ogó³em bez sensu. Za³ó¿my rozstrzeliwanie-Chwila strachu,niepewno¶ci "co ze mn± bêdzie?" a potem kulka w g³owê i koniec.Zero bólu,zero strachu po.Masz spokój,nie ¿yjesz.To w niektórych przypadkach by³oby wrêcz zbawienne dla przestêpcy. Szybk±,humanitarna ¶mieræ jest o wiele l¿ejsza do zniesienia ni¿ np. ciê¿kie roboty do koñca ¿ycia. Od cnót Gryfonów kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-w³asnej-wszechwiedzy Krukonów chroñ nas Slytherinie!
Harry to fajny ch³opczyk, troche niedorozwiniêty umys³owo. Posiada wiele przyjació³, wrogów, adidasów, fanek i w³osów(na g³owie). Lubi machaæ do kamery i karmiæ gumoch³ony. ![]() |
|
|
|
Blanco |
Dodany dnia 20.09.2015 21:02
|
![]() Postów: 278 Dom: RavenclawPunkty: 341 Ranga: Chodz±ca biblioteka Data rejestracji: 03.01.15 |
Zdecydowanie jest za kar± ¶mierci dla morderców i zdrajców kraju. w±tpie by ktokolwiek chcia³ mieæ takiego mordercê za ¶cian±. Gdyby by³a wprowadzona kara ¶mierci zmala³a by przestêpczo¶æ czego dowodz± badania i statystyki. Zreszt± czemu mam utrzymywaæ tak± osobê? Hogwart : Jese Blanco, ¶cigaj±cy w dru¿ynie Krukonów GTA V : Blanco 6996 ¦.P (*) e-potter (*) lumos. "Nie jestem idea³em, nie próbuje nim byæ ale nikt nie bêdzie mówi³ mi jak i gdzie mam i¶æ..." "Nie szukam ani realno¶ci, ani nierealno¶ci, ale raczej nie¶wiadomo¶ci...." "Tak, tak! Hasztag - nowy Syzyf! Ka¿dy z nas goni ten blask. Z³oty znicz, quidditch." |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 30.09.2019 23:36
|
![]() Pochwa³y: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Cz³onek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
I co do twierdzenia tego, ¿e kto¶ (kat) stanie siê morderc±... On tylko wykona sprawiedliwy i niezawis³y wyrok. Tyle. Praca jak ka¿da inna. Czy taki lekarz dokonuj±cy aborcji jest w czym¶ lepszy? Chyba nie bardzo. Tu mamy przynajmniej zbrodniê, okrutn±, brutaln±. A tam niewinne dziecko. o tym kacie napisa³am ja wiêc siê ustosunkujê do dalszej czê¶ci wypowiedzi. Ja jestem ABSOLUTNIE przeciwna aborcji (no chyba ¿e jest zagro¿enie ¿ycia matki, ale to ju¿ wybór. Ja chyba bym ryzykowa³a) wiêc dlatego nie widzê ró¿nicy. Dla mnie kat który musi wykonaæ wyrok i który to robi jest tak samo winny co lekarz przeprowadzaj±cy aborcjê, której powodem jest "niechciane dziecko". Ale w temacie o aborcji ju¿ nie raz siê wypowiada³am i to do¶æ dosadnie wiêc nie bêdê tu spamiæ po prostu zauwa¿y³am nawi±zanie do swojej wypowiedzi i chcia³am dopowiedzieæ. *jestem w szoku ¿e jest kwestia w której siê zgadzamy *Btw, trochê siê komu¶ pogl±dy wyostrzy³y kilka postów wy¿ej, wypowied¼ ze starego konta raczej mniej skrajna. Nadal jestem mimo wszystko przeciwna karze ¶mierci bo zabijanie, nawet zwyrodnialców, k³óci siê z moim chrze¶cijañskim sumieniem. Wierzê w Boga i w to, ¿e to on wymierzy odpowiedni± karê Moja chrisowa TOP5 ![]() 1. Always&Forever Chris Wood ![]() 2. Chris Hemsworth ![]() 3. Chris Evans ![]() 4. Chris Pratt ![]() 5. Chris Pine ![]() Maybe, you don't know Katherine at all. Did it ever occur to you that you have no idea who I really am? [/center]![]() Mam talenty ró¿ne, lecz nie nale¿y do nich poezja staram siê kleciæ s³owa aby by³a w tym finezja. Obietnice z³o¿y³am, wiêc spe³niæ j± nale¿y admin co nie dotrzymuje s³owa? Kto mu uwierzy? Z przeprosinami do Ciebie Kath pêdze aby nie popa¶æ w wieczna nêdzê. Kiedy Mafia siê z wielk± pomp± rozpoczê³±, nie chcia³am aby osoba z miasta zginê³a. Choæ pocz±tkowo w mych oczach by³a¶ podejrzana, wymówka z brakiem czasu, zdawa³a siê odgrzewana. Gdy za¶ ufaæ zaczê³am w twe piêkne s³owa, mafia nie pozwoli³a, by lekka sta³a siê ma g³owa. Rozkazali g³osowaæ wbrew mojej woli, musia³am siê pilnowaæ aby nie wyj¶æ z roli. Swojego s³owa broniæ mia³am zaciêcie, najlepiej tak aby w¶ród innych mia³o ono wziêcie. Przepraszam najszczerzej, lecz nie ca³a moja jest wina, g³osu bym na Ciebie nie odda³a, gdyby nie mafii kpina. Gra³a¶ zacnie, choæ nie ka¿dy to potrafi³ doceniæ, szkoda, ¿e losów miasta nie uda³o nam siê zmieniæ. Z najszerszymi przeprosinami, Tako. Có¿ to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa I z dupy ³zy ¶miechu rozlewaj±c rzêsiste Wci±¿ sunie w dó³ si³± ty³ków rozpêdzone Ciemno¶æ nag³± powitaæ co siê jej nie spodziewa To z trzech czê¶ci ca³o¶æ misternie z³o¿ona Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi I bucha wci±¿ gdy w dó³ tak pokracznie z³azi Zielonym d³ugim poddupcem po³±czona A ka¿dy cz³on tego przedziwnego bytu Nie przez Boga do ¿ycia powo³anego Lecz przez wyobra¼nie chore i ³yki p³ynu czystego Zdaje siê niczym wobec wspania³o¶ci swego odbytu Bo piêkny on niczym moszna na niebosk³onie M±dry jak ¿adna ze stóp co na ¶wiat zrodzona A zabawna tak, ¿e a¿ strach Oto jest Kath Gne - Twoje przedty³cze <3 O³tarzyk uwielbienia Chrisa ![]() Autorstwa piêknej i utalentowanej Gne <3 Chris to dupa jakich wiele, Mêski facet w fajnym ciele, Serial o nim Kath ogl±da, Lecz na ty³ek wci±¿ spogl±da. Na nic próby oderwania Wzroku od s³odkiego drania, U¶miech jego mówi wiele A¿ mam ciarki na ca³ym ciele! By Sam Quest ![]() The wasted years, the wasted youth The pretty lies, the ugly truth And the day has come where I have died Only to find, I've come alive ~Teen idle ![]() I was angry with my friend; I told my wrath, my wrath did end. I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow. And I waterd it in fears, Night & morning with my tears: And I sunned it with smiles, And with soft deceitful wiles. And it grew both day and night. Till it bore an apple bright. And my foe beheld it shine, And he knew that it was mine. And into my garden stole, When the night had veild the pole; In the morning glad I see; My foe outstretched beneath the tree. Do hymnu! Katherine jak ten kwiat wykwit³a na stronie, Katherine zostanie z nami po wsze czas. Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwa³a, bo serce jej ogromne niczym g³owa Andrzeja. Refren: Chwa³a Ci nasza, Katherino! Filmowcu najlepszy, kochana userko! Znajomo¶æ TVD najwiêksz± masz! Chwa³a Ci, nasz pierniczku! Twa s³awa siê ci±gnie za Tob± niczym smród. Lecz nie martw siê tym, bo oznacza on Twój trud. Ka¿dy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia. Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Ciê kto¶! Refren. Upija³a¶ siê w Karczmie, szala³a¶ w Hogwarcie, lecz by³a¶ w stanie pokonaæ Parchatego Trolla. Dzielnie walczy³a¶ w konkursie literackim, w redakcji Proroka zasiad³a¶ niczym król. Refren x2 ~ Pszemek - ³osiek <3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 01.10.2019 20:52
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
A ja powiem tak - kiedy¶ uwa¿a³am, ze seryjnych morderców i tego typu zbrodniarzy powinno siê zabijaæ (mo¿e nie nabijaniem na pal, jako¶ bardziej humanitarnie), ale jak siê nad tym zastanowiæ, to wcale nie jest dobre rozwi±zanie. Jak siê tak popatrzy nawet na ostatnie lata, to sporo by³o przypadków, kiedy kto¶ po spêdzeniu w wiêzieniu nawet kilku dekad zosta³ uwolniony, bo okaza³o siê, ¿e tak naprawdê by³ niewinny, choæ wszyscy byli przekonani, ¿e on to przestêpstwo pope³ni³. W ka¿dym razie nigdy nie ma 100% pewno¶ci, wiêc kara ¶mierci nie jest dobra. A jak popatrzeæ na historiê i te wszystkie wyroki, to a¿ ciary przechodz±... Nie, zdecydowanie nie powinni jej przywracaæ. Ale uwa¿am te¿, ¿e za takie ciê¿kie przestêpstwa powinny byæ gorsze warunki w wiêzieniach (mniejsze cele, wiêcej ograniczeñ itp). Chyba ¿e tak jest, nie wiem, bo siê nie znam. Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 02.10.2019 09:10
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Zgadzam siê z Rue w 100%. ¯aden sêdzia nie jest Panem Bogiem i nie jest w stanie bez najmniejszej w±tpliwo¶ci orzec czy oskar¿ony jest winny, czy nie. Zawsze mo¿e zdarzyæ siê pomy³ka. A poza tym pamiêtajmy, ¿e celem wymiaru sprawiedliwo¶ci nie jest ukaranie przestêpcy, tylko jego resocjalizacja. Oczywi¶cie, s± takie przypadki kiedy jest ona niemo¿liwa, bo delikwent jest trwale i nieodwracalnie chory na umy¶le i stanowi zagro¿enie dla otoczenia, wiêc nale¿y go izolowaæ od spo³eczeñstwa, ale to jednak tylko pojedyncze przypadki. Co do tego czy resocjalizacja jest skuteczna czy nie, to ju¿ temat na zupe³nie inn± dyskusjê... Natomiast zabicie cz³owieka jest... zabiciem cz³owieka. Nie wa¿ne jaki by nie by³ ten cz³owiek, zabijanie jest z³em którego nic nie usprawiedliwia. I jeszcze t³umaczenie tego zabijania w ten sposób, ¿e "ten cz³owiek pope³ni³ jakie¶ wielkie z³o, wiêc nale¿y mu siê odp³aciæ piêknym za nadobne" jest po prostu barbarzyñskie. To jest zemsta, a nie sprawiedliwo¶æ. Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Aventia |
Dodany dnia 02.10.2019 10:41
|
![]() Postów: 60 Dom: HufflepuffPunkty: 439 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 05.03.19 |
Ja osobi¶cie popieram karê ¶mierci. Ma to swoje za i przeciw, ale jak wszystko. Bo niestety, je¿eli kto¶ raz pope³ni³ morderstwo/gwa³t/pobicie to rzadko siê zdarza, ¿e nie zrobi tego po raz kolejny. Denerwuje mnie to, ¿e ludzie z ciê¿kimi zbrodniami id± sobie do wiêzienia jak na jakie¶ wakacje, wiêc albo kara ¶mierci albo ciê¿kie przymusowe prace - tak jak to by³o kiedy¶ (niech znowu buduj± drogi, itd.), bo czemu mam p³aciæ na ich utrzymanie. Niech sami sobie zarobi± ciê¿k± i solidn± prac±. Psychopatia jest niczym ¶wiat³o s³oneczne: jego nadmiar mo¿e wywo³aæ raka i zabiæ, ale je¶li wystawiamy siê na jego dzia³anie z umiarem, ma dobroczynny wp³yw na jako¶æ naszego ¿ycia i nasze zdrowie. ~ Kevin Dutton "M±dro¶æ psychopatów" Strach jest wytworem wyobra¼ni. To kara, cena, jak± p³aci siê za wyobra¼niê. ~ Thomas Harris "Czerwony smok" Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diab³y... Gorzej. To ludzie. ~ Andrzej Sapkowski "Wie¿a jaskó³ki" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Lynn Avery |
Dodany dnia 02.10.2019 18:57
|
![]() Postów: 33 Dom: SlytherinPunkty: 94 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 22.09.19 |
Z kar± ¶mierci jest tak, ¿e s± pope³niane b³êdy. W przypadku skazania na wiêzienie - nies³usznie skazany ma szansê jeszcze wyj¶æ. Przyk³ad Pana Komendy. Móg³ zostaæ skazany na karê ¶mierci, a wyrok móg³ zostaæ wykonany. Wtedy nie tylko by³aby zabita niewinna ofiara, to jeszcze nie tylko niewinnie oskarzony to i zabity cz³owiek. A b³êdów tego typu jest sporo. Je¶li dobrze pamiêtam, w USA w ostatnich 100 latach ok 100 osób zosta³o niewinnie skazanych na kare ¶mierci i w ok. 70 przypadkach ten wyrok wykonano. je¶li by przyj±æ, ¿e taka by³aby warto¶æ, to mamy 70-75 niewinnie zabitych ludzi, za cudz± zbrodnie. Oczywi¶cie racj± jest, ¿e wiêzienie nie powinno byæ wakacjami jak napisa³a Aventia. Ma tak¿e racjê w tym, ¿e je¿eli kto¶ zabi³ lub zgwa³ci³ raz - zrobi to ponownie. Przy skazaniu na ¶mieræ w USA czeka siê na wykonanie wyroku ¶rednio kilka lat. Od znajomego Amerykanina wiem, ¿e ¶rednio przyjmuje siê 6 o nawet 10 lat. S± przypadki 15 i 20 lat. Uwa¿am, ¿e skazanie na ¶mieræ nie rozwi±¿e problemu - ofierze nie zwróci do ¿ycia lub zdrowia. Nie ukoi bólu rodziny. Pojawi siê tylko my¶l, ¿e kto¶ inny nie bêdzie cierpieæ z powodu tego cz³owieka. Nie. Bêdzie cierpieæ z powodu innego. Wiêzienie powinno byæ nie tylko kar±, powinno byæ i straszakiem i faktyczn± resocjalizacj±. Obecna nie sprawdza siê kompletnie. Z w³asnego do¶wiadczenia zawodowego wiem, ¿e resocjalizacja udaje siê w przypadkach, których tak naprawdê nie trzeba resocjalizowaæ - w przypadku skazanych za pobicie sprawcy gwa³tu/napa¶ci/samoobrona/ ludzi, którzy znale¼li siê w wiêzieniu, bo byli czyimi¶ ofiarami, ale ¿e mamy prawo jakie mamy - trafili do wiêzienia. Z takmi osobami jest najmniej k³opotu; S± chêtne do pracy, wspó³pracuj± z terapeut±, psychologiem, pedagogiem i wychowawc± wiêziennym, unikaj± konfliktów. Chc± wróciæ na wolno¶æ, ¿yæ i p³aciæ podatki. W przypadku zbrodni najwy¿szego kalibru - zamach, gwa³t, pedofilia, morderstwo resocjalizacja siê kompletnie nie sprawdza. Pozwala nieco wyciszyæ potrzeby, ale w pojedyñczych przypadkach. Poza tym - tepojedyñcze przypadki wymagaj± ogromnej samokontroli, silnej woli, samo¶wiadomo¶ci i wielo- , naprawdê wieloletniej pracy. Uwa¿am, ¿e kara ¶mierci nic nie zmieni, jestem za tym aby wiêzienie by³o cholernie ciê¿k±, fizyczn± prac± na rzecz spo³eczeñstwa, za absolutne minimum do prze¿ycia. To winna byæ kara, a tak¿e sposobem na powstrzymanie potencjalnych przestêpców; Sama ¶wiadomo¶æ ciê¿kiego i pod³ego losu w wiêzieniu powinna byæ o tyle straszna, ¿e przestêpca stawiaj±c na szali swoje "potrzeby" a swoje ¿ycie - wybierze swoje ¿ycie. (...) Drown your dreams so mercilessly and leave their souls to me
|
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 02.10.2019 22:26
|
![]() Pochwa³y: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzeda¿y Data rejestracji: 09.04.15 |
Nie pochwalamy zabijania ludzi, wiêc karaj±c za to sami zabijajmy - tak mniej wiêcej rozumiem karê ¶mierci. Jestem przeciwniczk± stosowania takich kar, poniewa¿ wierzê w ludzi i wierzê w to, ¿e siê zmieniaj±. Uwa¿am, ¿e kara 25 lat, która jest najwy¿szym w Polsce wyrokiem, jest ju¿ sama w sobie straszna. I takie gadanie o tym, ¿e utrzymujemy i s± na wakacjach jest zwyk³ym gadaniem kocopo³ów. Znam osoby, na które system resocjalizacji zadzia³a³. Nie da siê zmieniæ cz³owieka na si³ê, ale zmieniamy siê bezwolnie. Nikt kto spêdzi³ kilka, kilkana¶cie lat w wiêzieniu nie bêdzie dok³adnie taki sam jak przed nim. Chcia³abym te¿ zauwa¿yæ, ¿e to nie dzia³a jako straszak. Nie powstrzymuje potencjalnych przestêpców. Reasumuj±c uwa¿am, ¿e ka¿dy zas³uguje na drug± szansê, a stosowanie kary ¶mierci, jest w moim mniemaniu niew³a¶ciwe. ![]() ¦ciana uznania i mi³o¶ci ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie k³am, ¿e go nie znasz Harry'ego Pottera zagra³ niektórych nawet nabra³, ¿e ma oczy koloru zielonego a tak naprawdê s± niebieskiego "Tak jak Ron" - wo³a Ulica dziewczyna piêknego lica. Potteromaniak z niej na schwa³ i nie jest to ¿aden wa³. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego je¿eli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie ka¿da Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to s³oñce, czy to deszcz W moich my¶lach on wci±¿ jest My¶lê o nim nieustannie Nawet gdy siê k±piê w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak siê to zaczê³o Lecz gdy serce moje drgnê³o Ca³a by³am zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnê Nawet je¶li spotkam bombê Jest to mi³o¶æ jednostronna Ale ¼le to nie wygl±da Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() ¦ciana chwa³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Takoizu |
Dodany dnia 03.10.2019 10:34
|
![]() Pochwa³y: 7 Postów: 1014 Dom: SlytherinPunkty: 9614 Ranga: Praktykant w ¦w Mungu Data rejestracji: 10.11.15 |
Kiedy¶ na zajêciach, mój prowadz±cy powiedzia³ bardzo fajn± rzecz, któr± siê kierujê kiedy kto¶ pyta o karê ¶mierci. - Je¶li jeste¶ za kar± ¶mierci, to zastanów siê czy sam móg³by¶ j± wykonaæ? Czy poda³by¶ osobie zastrzyk? W³±czy³ dop³yw pr±du kiedy siedzi na krze¶le i patrzy³ jak umiera? To ¿e nie ma kary ¶mierci jest wg mnie bardzo dobre. Wiem, ¿e s± zbrodnie tak okropne, ¿e a¿ ciarki przechodz± cz³owieka, ale mamy wówczas do¿ywotnie pozbawienie wolno¶ci, zak³ad karny zamkniêty, mo¿na na skazanego na³o¿yæ jakie¶ dodatkowe dolegliwo¶ci typu - brak mo¿liwo¶ci warunkowego zwolnienia przed up³ywem okre¶lonej liczby lat. Z kolei uwa¿am podobnie jak Aventia, ¿e powinno siê wprowadziæ ( choæ wiadomo, ¿e to jest nie wykonalne) prace dla wiê¼niów, którzy pope³nili najciê¿sze zbrodnie. Ale nie prace typu koszenia trawników przy szpitalu, tylko np. odbudowa domów po klêskach ¿ywio³owych. ![]() |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Gryffindor

Ravenclaw

Hufflepuff

Fantha Ameria
Slytherin

po prostu zauwa¿y³am nawi±zanie do swojej wypowiedzi i chcia³am dopowiedzieæ.
*
" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb 

~ 
~