Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Facebook
Shoutbox
Musisz siê zalogowaæ aby wys³aæ wiadomo¶æ.

O choinka!
03.08.2026 15:12
Dziêki Hug

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
01.08.2026 11:39
Racja, I will mourn old Hog forever, to ju¿ nie by³o to samo :v
I mimo ¿e ciê¿ko w te urodziny, to i tak wszystkiego naj naj, 17 mo¿na mieæ do 40 na spokojnie Love

O choinka!
31.07.2026 23:57
z innymi, bo brakowa³o mi pomys³ów, bo pogorszy³a siê moja sytuacja psychiczna i bo LYS zniknê³a bez s³owa

O choinka!
31.07.2026 23:57
Nie cierpiê urodzin Wrozka Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku ;(

A co do poprzedniego Hog, bardzo têskniê. Nowy mniej mi siê podoba³, bo nie wysz³y mi poboczne, bo za ma³o pisa³am

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
26.07.2026 20:12
Jako tako, nawet mi siê sb dzi¶ ¶ni³o xD

Wspó³praca
Najaktywniejsi

1) Prefix u¿ytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix u¿ytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix u¿ytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix u¿ytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix u¿ytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix u¿ytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix u¿ytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix u¿ytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix u¿ytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix u¿ytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjêcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Religia w ¶wiecie Harry'ego Pottera
Prefix u¿ytkownikamonciakund
Od d³u¿szego czasu zastanawiam siê, czy czarodzieje i czarownice w co¶ wierzyli. Czy tak jak wiêkszo¶æ polskiego spo³eczeñstwa byli chrze¶cijanami, czy mo¿e wyznawali co¶ innego. Czy w ogóle wierzyli w mugolskie bóstwa, czy mo¿e mieli kogo¶ swojego. W ksi±¿kach na ten temat niestety niczego nie znalaz³am. Zapraszam wiêc do dyskusji :)

confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

66.media.tumblr.com/tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif

---
Nad przepa¶ci±, tego¿ roku
¯yraf masa siê w amoku
Rodzi. Pamiêæ ludzka jest
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Ku jej chwale od Abchazji
A¿ po Nordkapp wspominacie.
"Czyjej chwale?", siê spytacie.
Jak to czyjej? Monci* naszej.
Gryfa córce, redakcyjnej
Na tym ¶wiecie ambitniejszej
Od niej nie ma. Tu rysunek,
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
Strony reperuje. Szczerze,
Bardzo, bardzo szczerze mówi±c
Cz³ek orkiestra, ¿ywa gwiazda.
¯yj nam wiecznie, twórz i kreuj.
Koniec, basta - taki mus i
¯yraf pasta.

---

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_pedzel.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021adminnaj.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-adminpieklo.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021wydarzenie2.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/moncia.jpg

Obchodz± Bo¿e Narodzenie, wiêc to te¿ co¶ musi znaczyæ

To akurat dla mnie nic nie znaczy, bo na pewno nie robi± tego wszyscy. No i w dzisiejszych czasach nawet niewierz±cy (widzê to na przyk³adzie du¿ej czê¶ci mojej klasy) obchodz± to ¶wiêto. Nie traktuj± tego jako ¶wiêta religijnego, tylko jako okazja do spêdzenia czasu z rodzin± i dostania prezentów ;)
confessionsofasomedaysomebody.files.wordpress.com/2015/01/ga-mer-and-christina-dancing.gif

- - -
The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.
- - -

31.media.tumblr.com/1ca838daf1b7baf7bf54202eafbe7917/tumblr_mr7lzbBN7k1rv3froo1_500.gif

- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

---
¯yraf masa siê w amoku
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Gryfa córce, redakcyjnej
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
¯yraf pasta.

---

Prefix u¿ytkownikahermiona03
monciakund napisa³(a):
To akurat dla mnie nic nie znaczy, bo na pewno nie robi± tego wszyscy. No i w dzisiejszych czasach nawet niewierz±cy (widzê to na przyk³adzie du¿ej czê¶ci mojej klasy) obchodz± to ¶wiêto. Nie traktuj± tego jako ¶wiêta religijnego, tylko jako okazja do spêdzenia czasu z rodzin± i dostania prezentów ;)

Tu, akurat siê zgadzam i dodam jeszcze ¿e moja przyjació³ka jest ateistk± a chodzi na pasterkê xD

Wiesz co, w wielu szko³ach katolickich gdzie wierzenie w jednego boga jest bardzo mocno utwierdzane HP jest zakazane. Wszyscy ksiê¿a wypowiadaj±cy siê na ten temat mówi± ¿e w ¦wiecie Magii czarodzieje mog± zrobiæ co im siê ¿ywnie podoba i nic oprócz ró¿d¿ki i umiejêtno¶ci nie potrzebuj±.
My¶lê ¿e Rowling specjalnie nie doda³a ¿adnego boga by nikogo nie uraziæ. Mog³aby wymy¶liæ zupe³nie nowego boga albo na jakim¶ bogu siê wzorowaæ. Z tym drugim mog³y byæ problemy, np. kto¶ jest wyznania chrze¶cijañskiego a inna osoba buddyzmu.
Witam!!!
Wiêc tak, jestem rezolutn± nastolatk± o imieniu Maja, która kocha swoich najbli¿szych, muzykê i podró¿e. Muzyka któr± wielbiê to przede wszystkim rock, hard rock i metal. Do best zespo³ów mo¿na zaliczyæ miêdzy innymi Red Hot Chili Peppers, Metallica, Led Zeppelin, Deep Purple, Pearl Jam, Nirvana, Depeche Mode, Pink Floyd, Beirut. Zakocha³am siê w Open'erze. Potrafiê graæ na gitarze i trochê na pianinie. Nie mam pojêcia co jeszcze napisaæ o sobie... lubiê ksi±¿ki...AMEN!

Jestem równie¿ dzieln± dzia³aczk± w grupie Hermionki78 w której domagamy siê ¶niegu. Pozdrawiam wszystkich jej cz³onków. CHCEMY WIÊCEJ ¦NIEGU!!!

Teraz za prezentuje wa¿ne cytaty:

,,Ksi±¿ka to Twój najlepszy przyjaciel, nie wy¶mieje, nie zostawi - a nauczy wiele''
Maria Kowalewska

,,Czytanie ksi±¿ek to najlepsza zabawa jak± sobie ludzko¶æ wymy¶li³a''
Wis³awa Szymborska

,,Mówi siê LewiOsa a nie LewioSA!''
Hermiona Granger''

Teraz jeszcze podziêkowania:

Fenris, za bycie najlepsz± partnerk± do rozmowy Hug
Only Dream, za to ¿e mam Ciê w znajomych i mo¿na z Tob± pogadaæ i ogólnie za wszystko
Hermionka78, kochana, za wszystkie mi³e s³owa, za ka¿de ,,Hejjo''.
batalion_88, za zachêcanie by i¶æ na boisko
Kiera Karkarow, za nasze wspólne, d³ugie, rozmowy.
kkinga123, za uwielbianie Wspania³ego Stulecia
Katherine_Pierce, za gadanie o Twojej pracy
EmilyWright, za uciekanie by ogl±daæ The Voice'a
Ca³emu HP - netowi, za to ¿e, razem dzielimy siê wielbieniem HP...:D

W Hogusiu jestem Maja Choda ;)

brak
Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Nawet sobie nie potrafiê wyobraziæ Malfoya czy Hermiony w ko¶ciele na Pasterce ;). Jako Wyspiarze raczej sk³ania³bym siê do teorii, ¿e byli protestantami. To ca³e Bo¿e Narodzenie nie by³o obchodzone w sposób religijny. Raczej co¶ na zasadzie "ferii ¶wi±tecznych" i tyle. Lepsze jedzenie, swetry od mamy Rona, ciasto od Hagrida... Choinki by³y, ale ju¿ o wspólnym op³atku w Wielkiej Sali ani s³owa. Kolêdy jakie¶ by³y, ale nawet w nich nie ma s³owa o Jezusie a o... Hipogryfach xD. Mamy co prawda Grubego Mnicha, wzmianki o tym, ¿e w Dolinie Godryka by³ ko¶ció³, ale g³ówni bohaterowie raczej wierz±cy i praktykuj±cy nie byli. Harry nawet jak mieszka³ u Dursleyów, to do ko¶cio³a co niedzielê nie chodzi. W ka¿dym b±d¼ razie nic o tym wspomniane nie jest. Dlatego uwa¿am, ¿e to "¶wiêta w Hogwarcie" to co¶ na zasadzie po prostu tradycji, i nic poza tym...
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Logiczne wg mnie, ¿e byli chrze¶cijanami, przecie¿ obchodzili takie ¶wiêta jak Bo¿e Narodzenie, czy Wielka Noc

Obchodzili Wielkanoc? Nie pamiêtam niczego takiego. Zarzucisz jakim¶ cytatem z ksi±¿ki?

Batalion, w sumie racja. Jak siê teraz tak zastanawiam, to mo¿e faktycznie niczego nie wyznawali. Przecie¿ ka¿da religia (chyba) ma jakie¶ tam swoje zasady czy dni ¶wiête, wiêc by³oby spore zamieszanie. Trzeba siê o to zapytaæ Rowling xD

- - -
- - -

- - -
- - -

---
¯yraf masa siê w amoku
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Gryfa córce, redakcyjnej
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
¯yraf pasta.

---

Prefix u¿ytkownikakkinga123
Ogólnie to anglicy wyznaj± anglikanizm. Wiêc albo to, albo nic. Mo¿e magia sama w sobie zaprzecza³a istnieniu boga, wiêc moa¿e te ¶wiêta maj± charakter ¶wiecki, tylko taka tradycja, bez pod³o¿a religijnego, ot takie ³adne ¶wiêto. Rozumiecie, tyle jest bo¿ego narodzenia w kulturze masowej, ¿e mogli to przej±æ, na takim czysto kulturowym poziomie. Tak jak atei¶ci obchodz±cy gwiazdkê, bo to tradycja. Okazja do sêdzenia mi³o czasu, a i tak dostaj± wolne ;p
W czwartej czêsci Harry i Ron dostali wielkie wielkanocnej jaja, a herminona malutkie, mniejsze od kurzego xD
Last letter of Sehzade Mustafa to Sultan Suleiman

Hunkarim, you will most likely never get the opportunity to read this letter that I will be carrying on my heart. I am writing this letter on the off chance that I fall into a fate that I hope will never happen. This is my wish. But if my wish does not happen, and this letter does indeed reach your hands, that would mean that you have executed me.
Oh Hunkarim, oh my dear father.
Since you are reading these sentences, you have cut out your own heart, and I have passed away from this planet of lies. Please know that your hands have been mixed with blood, and know that you have taken an innocent life. We made a promise to each other. I promised you that I would never rebel against you. And you swore that you would not execute me. I kept my promise, father, and I definitely did not rebel against you. I swear on my son Mehmet life, and I swear on my daughter Nergizsah life that I did not betray you! I will never. However, you, you went back on your word. You did the thing that you said you would never do! I am leaving this cruel worlld in where a father can kill his own son. Instead of living like an oppresor who, for the sake of his good fortune and for the power that the throne brings,
has targeted his father's life, I would rather die like someone who was wronged and appressed.
Maybe my name won't be written into the golden pages of history and nobody will speak of my victories, nor will I have a throne to preside over. Furthermore, people will write that i was a Sehzade who was a traitor. So be it. Let them write things that way. Let them hide the truth that Allah knows. One day will come where the stories of the oppressed will also be told... Maybe in a few years, or maybe in a hundreds of years, someone will tell my story. Someone will hear me and will learn the truth. And on that day justice will return to the oppressed.

i.imgur.com/HlRYvEP.gifi.imgur.com/dafzPqD.gifi.imgur.com/1WcHqgt.gif45.media.tumblr.com/35397a1b8534d3991c0f332557453c92/tumblr_nnueh37YNQ1uo0ulzo4_250.gifi.imgur.com/EYDhIix.gif49.media.tumblr.com/378e6d3fd739144b474bbdd669c2fc90/tumblr_nnueh37YNQ1uo0ulzo6_250.gifi.imgur.com/8FPz1r9.gifi.imgur.com/scu3Fzj.gif

i.imgur.com/oVY98CH.gif
i.imgur.com/ZNZ11IG.gif
i.imgur.com/P73W7US.gif
i.imgur.com/SfRyfAW.gif
i.imgur.com/o7A55GD.gif
i.imgur.com/pjYPwoV.gif

i.imgur.com/VrzT6hh.gifi.imgur.com/SsL6YUI.gif
i.imgur.com/TQJKFxr.gifi.imgur.com/KkaA2gj.gif
i.imgur.com/rprKW9M.gifi.imgur.com/xmMnNoT.gif
i.imgur.com/2Rt98I5.gifi.imgur.com/fl4RgJ7.gif
i.imgur.com/oVLFtqO.gif i.imgur.com/5bi2Qk9.gif

65.media.tumblr.com/7966f8192d94bbef1ffd5bc076bbaa64/tumblr_mh16esZcUo1rc2hr9o1_500.png

i.imgur.com/CL9tw9i.png

Prefix u¿ytkownikaFlappy
monciakund napisa³(a):

[quote]Obchodzili Wielkanoc? Nie pamiêtam niczego takiego. Zarzucisz jakim¶ cytatem z ksi±¿ki?

Bodaj¿e w pierwszej czê¶ci by³o napisane, ¿e ferie wiosenne nie by³y takie lekkie jak ¶wi±teczne. Nie pamiêtam tylko, czy u¿yto okre¶lenia "ferie wielkanocne", a niestety nie mam teraz ksi±¿ki pod rêk±.
Ró¿ne elementy religii przewijaj± siê w ca³ej serii, ale konkretów nie ma. S± ferie ¶wi±teczne, bal bo¿onarodzeniowy, prezenty i spotkania z rodzinami, ale jest to opisane bez podtekstu religijnego. Ot, taka okazja do wspólnego ¶wiêtowania i obdarowania siê prezentami.
Harry ma ojca chrzestnego i sam jest ojcem chrzestnym, ale ¿adne chrzciny nie s± pokazane, a i o matkach chrzestnych kogokolwiek nic nie wiemy.
Z drugiej strony nie mamy ¿adnych informacji o jakichkolwiek kap³anach, mszach czy nawet kaplicy w Hogwarcie.
Podejrzewam, ¿e czarodzieje jako tacy mogli mieæ uraz do Ko¶cio³a Katolickiego i Ko¶cio³ów Protestanckich za wielowiekowe palenie na stosach. A co do samej ksi±¿ki to przecie¿ jest to ksi±¿ka dla dzieci/m³odzie¿y i poruszanie tematów religijnych mog³oby byæ zbyt kontrowersyjne i odrzuciæ czê¶æ czytelników.
Pozdrawiam

brak
W czwartej czêsci Harry i Ron dostali wielkie wielkanocnej jaja, a herminona malutkie, mniejsze od kurzego

Serio? To chyba muszê przypomnieæ sobie ksi±¿ki, bo zupe³nie tego nie pamiêtam xD

A co do samej ksi±¿ki to przecie¿ jest to ksi±¿ka dla dzieci/m³odzie¿y i poruszanie tematów religijnych mog³oby byæ zbyt kontrowersyjne i odrzuciæ czê¶æ czytelników.

Czy ja wiem? Je¿eli w ksi±¿kach by³aby jakakolwiek zmianka o religii, to mo¿e w³a¶nie wiêcej osób by j± przeczyta³o. No i ksiê¿a nie mieliby siê czego czepiaæ xD A co do kontrowersji, to one i tak zawsze z czego¶ wynikn± xD

- - -
- - -

- - -
- - -

---
¯yraf masa siê w amoku
Zawodna, mimo tego fiest
Tysi±ce, z tej okazji,
Gryfa córce, redakcyjnej
Tam malunek i do tego
Social media. Wizerunek
Hp-neta tam kreuje, ego
¯yraf pasta.

---

Prefix u¿ytkownikabatalion_88
Tak sobie teraz czytam Czarê Ognia i my¶lê jak to z tym Bogiem i religi± w ogóle tam by³o. No bo jak Artur wraca z dzieæmi, Harrym i Hermion± do Nory po Mistrzostwach ¦wiata w quidditchu, to wybiega im naprzeciw Molly i krzyczy: "Dziêki Bogu, dziêki Bogu". W Wiê¼niu Azkabanu wielokrotnie Hermiona u¿ywa zwrotów typu: "Na lito¶æ bosk± Ron!" . Poza tym tam ten "bóg" w zdaniach wystêpuje dosyæ czêsto. Oczywi¶cie biorê pod uwagê, ¿e to mo¿e co¶ z t³umaczeniem zwi±zane, ¿eby przenie¶æ to na nasze "polskie my¶lenie". Mo¿e oni jednak w co¶ wierzyli, tylko po prostu w serii najzwyczajniej zabrak³o ju¿ miejsca na to, ¿eby jeszcze opisywaæ jak uczniowie udaj± siê do kaplicy w Hogwarcie, gdzie kazanie g³osi Gruby Mnich xD
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix u¿ytkownikaKeira Karkarow
Mi siê wydaje, ¿e czarodzieje jako tako ¿adnej religii nie maj±, bo gdyby j± mieli to pewnie by³oby bardziej podkre¶lone. Co do ¶wi±t Bo¿ego Narodzenia - nie wiem czy to ma byæ po prostu szkolna tradycja czy te¿ Rowling chcia³a wprowadziæ do ksi±¿ki co¶ wszystkim dobrze znanego, zamiast wymy¶laæ jakie¶ magiczne ¶wiêto.
"Someone let the doors open,
Who left me outside?
I'm bent I'm not broken,
Come live in my life.

All the worlds left unspoken
All the pages I write
On my knees and I'm hoping
That someone holds me tonight.
Hold me tonight..."

Prefix u¿ytkownikaBarlom
My¶lê, ¿e hermiona03 mo¿e mieæ sporo racji.
Wed³ug mnie to raczej dobre posuniêcie ze strony Rowling, ¿e nie wrzuca³a tej wiary jako¶ widocznie. Mo¿emy domniemywaæ w³a¶nie na podstawie tych skrawków (ojciec chrzestny, Bo¿e Narodzenie itd.) ¿e ta religia gdzie¶ by³a. My¶lê, te¿, ¿e rosn±ca wielowyznaniowo¶æ, szczególnie na wyspach, które kontakt z ró¿nymi wierzeniami maj± od dawna. (fakt skolonizowania sporego kawa³ka ¶wiata), odbi³a tutaj swoje piêtno. Podejrzewam, ¿e w samum Hogwarcie mimo tak niewielkiej liczny uczniów, na pewno znalaz³oby siê paru wyznawców buddyzmu, hinduizmu, anglikanizmu, czy innych wyznañ.
Poza tym, jest to na tyle dra¿liwy temat dla niektórych, ¿e wcale nie brakuje mi jakiego¶ ewidentnego nawi±zania do konkretnej religijno¶ci przedstawionych tu bohaterów.
Mistrz opisów
Mistrz podpadania wszystkim
je¶li chcesz siê na kim¶ zawie¶æ pisz, a na pewno w czm¶ podpadnê

i62.tinypic.com/20tieex.jpg

i66.tinypic.com/jt44ed.jpg

i.imgur.com/71l0Tjd.jpg

img13.deviantart.net/0392/i/2015/216/d/8/collab_looking_for_raava_by_yamsgarden-d7csrah.png

fc01.deviantart.net/fs70/f/2013/300/f/4/avatar_state_by_dctb-d6s13wj.jpg

pre04.deviantart.net/cc2d/th/pre/i/2014/328/b/5/waterbending_in_the_sunset_by_koikii-d87jczh.pngpre04.deviantart.net/4c0d/th/pre/i/2014/020/3/9/korra_avatar_state_power_by_solkorra-d7303ro.jpg

38.media.tumblr.com/127aa12ab4392e6211c5638fe566d6fb/tumblr_nh84pjNQLi1te3e3io1_500.gif

Prefix u¿ytkownikaGinnyHermiona1
Choinki by³y, ale ju¿ o wspólnym op³atku w Wielkiej Sali ani s³owa.

Z tego co wiem dzielenie siê op³atkiem praktykuje siê tylko w Polsce, a w Anglii nie ma takiej tradycji.
A co do tego jak± uznawali religiê to nie wiem, ale jestem ciekawa jak wyobra¿a³a to sobie autorka.
A mo¿e w Ravenclawie''
Zamieszkaæ wam wypadnie
Tam p³onie lampa wiedzy,
Tam mêdrcem bêdziesz snadnie

img4.wikia.nocookie.net/__cb20070628120519/harrypotter/pl/images/b/b8/Ravenclaw.JPG

Prefix u¿ytkownikaRue Riddle
Co do mnie to zdajê mi siê ¿e mieli zró¿nicowane religie. Przytoczê teraz kilka argumentów:
- Gruby MNICH.
- Ojciec CHRZESTNY.
- BO¯E NARODZENIE.
- WIELKANOC.
No i jeszcze czarodzieje z mugolskich rodzin, wiêkszo¶æ ludzi co¶ wyznaje.
Mam tylko w±tpliwo¶æ co tylko do czarodziejów krwi czystej.
Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje
16.04.2020

Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± xD
Wprowadzi³am emotkê "Wiedzma" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb Cwaniak
(No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna xD)

Moja HPnetowa twórczo¶æ Wizard

Fanarty:
Meropa Gaunt
Trytonka
Chiñski Ogniomiot
Molly Weasley
Hagrid i Aragog
Hagrid i Sfinks

Fan ficki:
Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y.
Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³.
Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie :D

Artyku³y:
Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie.
Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! Wino
A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê:D W tym te¿ ;p

A tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb Starstruck

Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking

Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle

Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza Love ~ Bad wolf

Witaj ksiê¿niczko rozrywki Kapelusz ~ Prorok Niecodzienny

Biorê przyk³ad z najlepszych :D (czyt. Ciebie) xD ~ AdersYooo

Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu xD ~ ulka_black_potter

Ona jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe xD ~ Bad wolf

Jeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± Cwaniak ~ Angelina Johnson

Uwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka
(Moja nowa fucha Cwaniak )

Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson

No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa xD ~ Roksolana Delakur
(Nie mia³am)

Facepalm
Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar xD
~
gordian119

S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych Chmurka ~ Roksolana Delakur

Awwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka

Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle xD ~ BumSzakalaka

Jeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci xD ~ MorfinGaunt

I mistrzowski tekst Adersa:
Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... xD ~ AdersYooo

A oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æCwaniak
- Uwielbiam Ciê xD
- Za co? Cwaniak
- Za twoje teksty xD

By Shanti Black Love

A to jest po prostu ¶mieszne ¦miech
Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson

Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter
... Dziêki, ulka xD

- Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy
- Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte
Eyebrows

- Rue jest ³atwa do wo³ania xD ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]
- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje Wrozka~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]

Moja HPnetowa rodzinka :D
Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka).
Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy:

A to rysunki z dedykacj± dla mnie, autorstwa Ewki Potter Serce
Podziwiajcie Ksiazka

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-03-10-10-43-1_1.png

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/screenshot_2017-08-04-15-51-26-1-1.png

A to od Klaudii Lind Love
Czy¿ nie wspania³e? Starstruck

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/img_20171008_173442-952x699_t2.jpg

A tutaj, moi Szanowni Pañstwo widzimy wielkie dzie³o utalentowanej Zireael Wizard
Piêkne i ju¿ Motylki

www.harry-potter.net.pl/images/photoalbum/album_35/r0tb14.jpg

i.postimg.cc/BZR8pL9C/hermiona.png

Prefix u¿ytkownikablad logiczny
Mam wra¿enie, i¿ Rowling nie mia³a nawet ¿adnego pomys³u na wplecenie religii do ¶wiata HP. Gdyby to zrobi³a natychmiast pojawi³yby siê liczne problemy z którymi zapewne nie wiedzia³aby jak sobie poradziæ. Wydaje mi siê, ¿e we "W³adcy Pier¶cieni" te¿ nie ma bezpo¶rednich odniesieñ do kultu, kap³añstwa i zorganizowanych form religii, mimo i¿ ca³a historia jest wprost i celowo przesi±kniêta chrze¶cijañskim spojrzeniem na ¶wiat. Oczywi¶cie nie mo¿na bezpo¶rednio porównywaæ tych utworów. Bo, w HP mamy ¶wiat magiczny ¶ci¶le powi±zany z realnym, tzn. mugolskim. Religia jest tu jednak tylko "form± dekoracji" czyli tradycji bez realnych odniesieñ do ich pochodzenia. ¦wiêta jedne czy drugie, Gruby Mnich i mnisi na obrazach, to s± takie wspominki ¶wiata który istnia³ i pozostawi³ po sobie ¶lady i zwyczaje które siê nadal kultywuje, ze wzglêdu na to, ¿e s± mi³e, fajne i "w ogóle".
B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni.
Nie lubiê kuzynów.
Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy.

Prefix u¿ytkownikaCoSieDzieje
Przecie¿ pytanie (a wcale ¿e nie) zadane w tytule tego tematu niczym nie ró¿ni siê od pytania o wiarê w Anglii, Polsce czy Stanach Zjednoczonych. Bo jednak ¶wiat magii by³ zró¿nicowany. Jak ka¿de spo³eczeñstwo by³ tworzony przez ró¿nych ludzi, o ró¿nym pochodzeniu, którzy mogli mieæ skrajnie ró¿ne do¶wiadczenia ¿yciowe. Wiêc w samym Hogwarcie i w¶ród brytyjskich czarodziejów wiara/religijno¶æ ma siê tak jak w ca³ym Zjednoczonym Królestwie.

Jako ¿e wcze¶niejsze zdania nie ³±cz± mi siê ze sob± zbyt dobrze to chcia³bym dodaæ kilka rzeczy. Obchodzenie Bo¿ego Narodzenia, Wielkanocy nie zawsze musi byæ powi±zane z wiar±, bo to tradycja i okazja to spotkania z bliskimi (czêsto po raz pierwszy od wielu miesiêcy). Przyczyn± obchodzenia tych ¶wi±t w Harrym by³o raczej pochodzenie wiêkszo¶ci czarodziejów. A mianowicie Wyspy Brytyjskie i ca³y kr±g kultury europejskiej.

Do tego jestem niemal pewien, ¿e mówimy o tak du¿ej grupie, ¿e statystyki z wikipedii co do wyznañ w Wielkiej Brytanii maj± na ni± prze³o¿enie ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zabawny.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redniec20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20201.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktor.jpg

Wcze¶niejszych nie mogê znale¼æ i dobrze

"¯ycie jak tandetny jarmark" - z³ota kryj± siê nawet w szkolnych notatkach

Podziel siê z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejd¼ do forum: