Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Dyskusja o wydaniach/wersjach...
|
|
Krnabrny |
Dodany dnia 01.07.2018 16:02
|
![]() Pochwa³y: 4 Postów: 933 Dom: SlytherinPunkty: 13047 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 08.11.14 |
Hej, za³o¿y³em ten temat z pewnego powodu i z tego co widzia³em nie ma podobnego (choæ przejrza³em dzia³ do¶æ pobie¿nie wiêc mogê siê myliæ) Chcia³em zapytaæ - czy macie Harry'ego na w³asno¶æ czy po¿yczacie od kogo¶ z biblioteki i je¶li posiadacie to ca³± seriê czy niektóre czê¶ci? Ja mam tylko Komnatê Tajemnic w standardowym wydaniu. W³a¶nie zwracacie uwagê na ok³adki, lustracje? Obecnie jest kilka wersji, choæ jak dot±d widzia³em tylko te najpopularniejsze i zastanawiam siê nad zakupem Zakonu Feniksa, ale w wersji Mia³ kto¶ do czynienia z t± ksi±¿k± i móg³by nappisaæ co¶ o czcionce, obrazkach w ¶rodku itd? Gdybym siê zdecydowa³ musia³bym korzystaæ z sprzeda¿y wysy³kowej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 01.07.2018 16:19
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Mam w³asne, ale z dwóch wydañ HP i KF, oraz HP i KT pochodz± z tej wersji o kolorowych ok³adkach. Nastêpne ju¿ tej, której przyk³ad zaprezentowa³e¶ na zdjêciu. Czcionka chyba ta sama, papier jednak w mojej ksi±¿ce jest be¿owy i nie taki g³adki. W tych wcze¶niejszych by³ bia³y. Jakichkolwiek obrazków brak. Papierowa miêkka ok³adka ma naklejon± foliê, która z "u¿ytkowaniem" lubi siê odklejaæ. B³±d mam zawsze przed sob±.
Wszelkie b³êdy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubiê kuzynów. Uwa¿am, ¿e nale¿y wypêdziæ b³endy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 01.07.2018 21:52
|
![]() Pochwa³y: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 06.07.16 |
Posiadam ca³± seriê. W pierwszej wersji ok³adkowej, i ona podoba mi siê najbardziej. Nie wyobra¿am sobie by nie mieæ czego¶ co tak uwielbiam. Chcia³am kupiæ drugi komplet w wersji czarnej tak zwanej dla doros³ych, ale to jednak du¿y wydatek i zbêdny. Mam równie¿ Ksiêcia Pó³krwi w wersji angielskiej, ale ok³adka równie¿ standardowa. Dodatkowo posiadam trzy pierwsze czê¶ci w wydaniu ilustrowanym, i czekam a¿ zostan± wydane pozosta³e bo s± cudowne! Strasznie zwracam uwagê na wydania, i ok³adki. Nie mog³abym mieæ jednej serii w ró¿nych wydaniach i ok³adkach. Mówiê temu stanowcze NIE! Jestem na tym punkcie wrêcz uczulona. |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 21.01.2019 12:41
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Za pierwszym razem po¿ycza³am z biblioteki (oprócz ZF, bo ju¿ mia³am), ale ju¿ od dawna mam ca³± seriê![]() Wersja ta najbardziej "klasyczna", dzieciêca, chocia¿ przyznam, ¿e te czarne z jednym tylko znakiem bardzo mi siê podobaj±. Co do obrazków to ju¿ gdzie¶ pisa³am, ¿e jak dla mnie HP jest tak± ksi±¿k± przej¶ciow±, wiêc ilustrowanej wersji bym nie chcia³a, jednak¿e te ma³e obrazeczki nad rozdzia³ami mi nie przeszkadzaj± Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| ghanima |
Dodany dnia 03.05.2019 21:58
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydzia³u Punkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 03.05.19 |
Cze¶æ, nie czyta³am ca³ego forum, jestem tu nowa, wiêc je¶li ju¿ gdzie¶ o tym by³o, to wybaczcie. Harry'ego Pottera czyta³am bardzo, bardzo dawno temu nale¿ê do pokolenia, które z nim dorasta³o i z niecierpliwo¶ci± czeka³o na ukazanie siê kolejnego tomu, bo nie mog³o po prostu zdj±æ kolejnej ksi±¿ki z pó³ki, ¿eby wiedzieæ co dalej. Mam pierwsze polskie wydanie z klasycznymi "dzieciêcymi" ok³adkami i b³êdami w t³umaczeniu. Ostatnio tak mnie nasz³o, ¿eby sobie do Harry'ego powróciæ, ale tym razem z braku czasu nie czytam go, tylko s³ucham audiobooka. No i zaintrygowa³ mnie tekst s³yszany na koñcu o tym, ¿e "niniejsze wydanie zosta³o uzupe³nione w 2017 roku o nowe fragmenty przeczytane przez Piotra Fronczewskiego". I tu nasuwa mi siê pytanie, co to za nowe fragmenty? 1. Czy Rowling co¶ dopisa³a? 2. Czy pierwotnie polski t³umacz czego¶ nie przet³umaczy³? (a tak siê przecie¿ zdarza) 3. Czy starsza wersja audiobooka nie zawiera³a wszystkiego? Po to s³ucham zamiast czytaæ, ¿eby móc jednocze¶nie robiæ co¶ innego, bo ostatnio moja doba jest znacz±co zbyt krótka, a zmieniacza czasu nie posiadam, wiêc nie jestem w stanie siedzieæ z ksi±¿k±, ¿eby wychwyciæ ró¿nice pomiêdzy ni±, a nagraniem. Nie mogê sobie te¿ pozwoliæ na zakup nowego wydania w celach porównawczych, a biblioteki raczej dysponuj± wydaniem, które sama mam. (Zreszt± pewnie i tak nie mia³abym czasu na wyszukiwanie ró¿nic). Równie¿ moja pamiêæ nie jest tak fenomenalna by zauwa¿yæ, ¿e s³ucham czego¶, o czym wcze¶niej nie czyta³am. (Ilekroæ mia³am takie wra¿enie i zerka³am do ksi±¿ki, okazywa³o siê, ¿e rzeczony fragment wystêpuje w moim wydaniu). Reasumuj±c, chcia³am spytaæ czy kto¶ wie, co to za "nowe fragmenty"? Czy jest ich du¿o i czy mo¿na gdzie¶ znale¼æ jak±¶ kompilacjê tych nowych tre¶ci? |
|
|
|
Goretti MK |
Dodany dnia 04.05.2019 09:21
|
![]() Postów: 8 Dom: SlytherinPunkty: 128 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 02.05.19 |
Mam wzysstkie czê¶ci z nowszej wersji, jednak nie s± one ca³kowicie na moj± wy³±czno¶æ. Jakie¶ pó³ roku temu kuzynka da³a mi do przeczytania. Osobi¶cie do¶æ czêsto patrzê na ok³adkê, choæ w Harrym Potterze ka¿da z nich mi sie podoba, czy ta nowa czy starsza. Przyznaæ jednak muszê ¿e nowsze ok³adki maj± wspania³e obrazki, a jedn± z moich ulubionych jest chyba Kamieñ Filozoficzny oraz Wiêzieñ Azkabanub25; |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Slytherin

Ravenclaw
Gryffindor
" zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb 

~ 
~