Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
|
|
![]() |
Dodany dnia 30.04.2007 19:45
|
![]() ![]() Postów: 252 Dom: ![]() Punkty: 410 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 19.04.07 |
![]() Moim zdaniem I cz. - "Harry Potter i Kamień Filozoficzny" jest bardzo dziecinna :|. Dalsze cz. są poważniejsze, ale ta jest taka średnia :|:|... Ale w tej cz. także występują fragmenty mrożące krew w żyłach, jak na przykład spotkanie Harry'ego z Voldemortem w Zakazanym Lesie :o... Teraz wy się wypowiedzcie na ten temat: podobała wam się ta cz., czy nie, a może nie macie zdania... Odpisujcie ![]() Kto jest Śmierciożercą? Ja! Ktoś o tym wie? Może rzucę na niego Avada Kedavra?
|
|
|
Lilly__Evans |
Dodany dnia 02.05.2007 11:25
|
![]() ![]() Postów: 15 Dom: Brak przydziału Punkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 30.04.07 |
zgadzam się z Tobą. no ale w końcu w pierwszej częśći Harry miał 11 lat, więc to że było to trochę dziecinne jest zrozumiały. w 6 części jest bardziej dorosły Lilly__Evans
|
|
|
cho89 |
Dodany dnia 03.05.2007 15:12
|
![]() ![]() Postów: 261 Dom: Brak przydziału Punkty: 501 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.04.07 |
też tak myślę - książki 'dorośleją' razem z bohaterami ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 04.05.2007 15:11
|
![]() ![]() Pochwały: 12 Postów: 4033 Dom: ![]() Punkty: 19297 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 01.05.07 |
Mi sięwszystkie części podobają a pierwsza teżnie była taka nie poważna tak jak mówisz np. spotkanie z Voldeortem ono chyba nie poważne nie było.... ![]() Ślizgonka Sawyer ![]() ![]() ![]() ![]() Kto jest smierciożercą? Ja! Ktoś o tym wie? Może rzucę na niego Avada Kedavra? Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie! Fanka: ~Lost (Zagubionych) ~Naruto ~Roofi'ego ~Marcina Mrozińskiego ~Kuby Werela ~Chada Michaell'a Murray'a ~Josha Holloway'a ~Justin'a Timberlake'a ~Sean'a Paul'a ~Patryka Różnieckiego ~Avril Lavigne ~Draco Malfoy'a ~Regulusa Black'a ~Syriusza Black'a ~Jacoba Black'a ~Jazz Jackrabbit'a 2 ~Gothic'a ![]() ![]() |
|
|
marcella |
Dodany dnia 09.05.2007 17:12
|
![]() ![]() Postów: 7 Dom: Brak przydziału Punkty: 9 Ranga: Mugol Data rejestracji: 14.04.07 |
To jest no pierwsza częś więc mnie bardzo wciagneła.... ale załoze sie że gdybyś czytał ją w wieku 9 lat byłaby dla ciebie o wiele lepsza ![]() sorry za błedy
|
|
|
nikola19_70 |
Dodany dnia 09.07.2007 17:04
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 122 Dom: Brak przydziału Punkty: 505 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.07.07 |
musiała być dziecinna bo i aktorzy grający w niej byli jeszcze dzieciakami ale każda kolejna jest lepsza i fajnie tak patrzec jak Hary dorasta na naszych oczach i staje sie coraz bardziej potężnym czarodziejem |
|
|
Lady Pink |
Dodany dnia 11.07.2007 11:23
|
![]() ![]() Postów: 54 Dom: Brak przydziału Punkty: 259 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 06.06.07 |
No cóż... co do tej dziecinności. Po pierwsze był to debiut w pisaniu J.K.R, i myślę, że wtedy ksiażke kierowała szczególnie do dzieci. No a po drugie większość z was czytała ją kilka lat temu, kiedy sami byliście dziećmi ![]() ![]() ![]() Jak dla mnie KF jest nadal fajny, no ale jak mój brat to kiedyś ujął: "wyrośniesz kiedyś z tego" i myślę, że kiedys to się stanie. Nie wiem, moze za kilka, albo kilkanaście lat, ale ta chwila kiedyś nadejdzie. ![]() ![]() cos all of the stars are fading away just try not to worry you'll see them some day take what you need and be on your way and stop crying your heart out. |
|
|
Coffee |
Dodany dnia 14.07.2007 18:14
|
![]() ![]() Postów: 19 Dom: Brak przydziału Punkty: 3 Ranga: Mugol Data rejestracji: 12.07.07 |
Co do tej dziecinności to zgadzam się w zupełności z Lady Pink. Dla mnie ta część jest dobra, jak każda inna z serii, ale jest w niej coś takiego, co każe mi do niej wracać co jakiś czas ![]() Ni ma podpisu... |
|
|
syllwiaaa |
Dodany dnia 24.07.2007 12:44
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 295 Dom: Brak przydziału Punkty: 608 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 17.07.07 |
no, rzeczywiście 1. część jest trochę bardziej dziecinna, ale przecież wtedy Harry miał 11 lat, a poza tym to jest dopiero 1. część, więc wiadomo, że od razu nie pozabija 150 osób ![]() "Och, wspaniale, Potter - przerwał mu Snape, krzywiąc wargi w drwiącym uśmiechu. - Tak, to miłe, że nauczyłeś się czegoś przez prawie sześć lat. DUCHY Są PRZEZROCZYSTE. |
|
|
Flowerpower |
Dodany dnia 30.08.2007 13:17
|
![]() ![]() Postów: 87 Dom: Brak przydziału Punkty: 132 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 29.08.07 |
Książka jest faktycznie dziecinna, ale była to pierwsza czesc, która mnie wprowadziła w świat magii i dzięki niej pokochałam Harry'rgo całym sercem![]() ![]() Let me take you down 'cause I'm going to strawberry fields.
|
|
|
Luna112 |
Dodany dnia 05.09.2007 14:12
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: -3 Ranga: Irytek Data rejestracji: 31.08.07 |
A w pierwszej części Harry był takim małym dzieciakiem!Lecz Voldemort z tyłu głowy Quirella(nie wiem czy dobrze napisalam![]() ![]() Zapraszam na www.zwariowany-swiat-dorki.blog.onet.pl! Blog o Harrym i nie tylko
![]() |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 28.01.2008 17:47
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
Rzeczywiście, była ciekawa. Harry jako jedenastolatek zabija Quirella i co? I nic. Nie ma nawet wyrzutów sumienia. No może przesadzam, ale gdyby był ukierunkowany moralnie tak, jak należy, to pojawiłaby się w nim chociaż refleksja na ten temat. A tu ani widu, ani słychu. Wielki Potter jest mordercą i dobrze mu z tym. Cudowny przykład dla dzieci. Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
Ania 95 |
Dodany dnia 29.01.2008 15:40
|
![]() ![]() Postów: 1235 Dom: Brak przydziału Punkty: 1635 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.12.07 |
Właśnie. Harry nie miał wyjścia. A tak właściwie Harry nic nie zrobił Quirellowi specialnie. On się najzwyczajniej w świecie bronił. Według mnie nie możemy powiedzieć, że Harry kogokolwiek "zabił", ponieważ gdyby jego matka nie oddała za niego życia, Harry prawdopodobnie by nie żył... Warto też zauważyć, że Quirell sam sobie zasłużył na to co dostał, bratając się z Voldemortem. |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 30.01.2008 17:43
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
SkazanaNaHarrego napisał/a: Jedyny,, ty nie rozumiesz że on musiał to zrobić? miał dac się zabić? wogóle niewiem, ale twoje myślenie jest bezsensu Ja nie mówię, że Potter powinien uciec na sam widok Quirella, czy w ogóle się do niego nie zbliżać. Rozumiem, nie miał wyboru. Ale mimo wszystko przyłożył rękę do śmierci gościa i w cale się tym nie przejął. Poza tym co to za gadanie, że facet zasłużył sobie na śmierć. Nie my daliśmy mu życie i nie naszą sprawą jest osądzać, czy powinien je stracić, czy zachować. Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
Ania 95 |
Dodany dnia 30.01.2008 17:47
|
![]() ![]() Postów: 1235 Dom: Brak przydziału Punkty: 1635 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 26.12.07 |
W sumie jedyny ma rację. Nikt z nas nie może decydować, kto ile ma żyć, w jaki sposób ma umrzeć i kiedy. Jednak powyżej napisałam, że Quirell sam sobie na wszystko zasłużył i wcale mi go nie szkoda. Harry się bronił. To zrozumiałe. Wyobraźcie sobie, że jesteście w świecie magii. Jesteście Wybrańcami. Jak byście postąpili na miejscu Harry'ego? Sami byści zginęli, czy może próbowalibyście się bronić? Ja bym się próbowała bronić... Harry zabił nieświadomie. I myślę, że nigdy do niego do końca nie dotarło, że on zabił Quirella... Edytowane przez Ania 95 dnia 30.01.2008 17:48 |
|
|
jedyny |
Dodany dnia 01.03.2008 17:47
|
Drodzy uczestnicy tego aczkolwiek niezbyt udanego forum! Mój post prawdopodobnie nie pasuje do tego tematu. Nie szkodzi. Chciałbym podziękować wszystkim ( no może prawie wszystkim ) za te kilka miesięcy, które razem spędziliśmy na tym forum. Na szczęście to już koniec. Wielokrotnie zdążyłem już przeczytać, że dla antypotterów nie ma tu miejsca. Wręcz podręcznikowy przykład ograniczania wolności słowa. Mimo to przyjemność sprawiało mi odpisywanie na Wasze posty, a satysfakcję przynosiło wytykanie Wam błędów i wskazywanie prawidłowego toku myślenia. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się spotkać na tym spaczonym, potterowskim forum ani jednej inteligentnej osoby. Moje przewidywania nie spełniły się. Piszą tu także mądrzy ludzie ( jetinajt, syriusz, Miss Bagwell, Paladyn ) chociaż muszę przyznać, że odradzam im tej praktyki. Durnie, którzy wierzą nie wiadomo w co nie dadzą się przekonać nikomu i niczemu. Radzę Wam skończyć a ta farsą. Są ciekawsze fora. Niestety reszta uczestników częściowo, a kilku nawet w całości spełnia moje oczekiwania co do inteligencji ludzi piszących na tym forum. Nie chciałbym, aby ktoś zarzucił mi, że zniechęciłem się, stchórzyłem, czy coś w tym stylu. Nasze dyskusje po prostu nie maja sensu. Wy stoicie przy swoich bzdurach, a ja przy swoich poglądach. Bezskutecznie wciskamy je sobie nawzajem. HP to kiepskiej jakości fikcja robiąca ludziom wodę z mózgu. Sama dyskusja o niej sprawia wrażenie, że ten wielce naiwny świat, bez prawa naturalnego czy norm moralnych istnieje. Dzięki Bogu tak nie jest! Szkoda tylko, że ludzie poprzez zwyczajna głupotę fascynują się nim i akceptują go. Chciałbym również zauważyć pewna bezsensowność tego forum ( pewnych tematów ). Np.: temat chrześcijaństwo (Książki). Napisałem mądry post, udowodniłem bzdurność założeń użytkowniczki Serea ( sorry, ale nazwa taka, że nawet nie wiadomo jak to odmienić), potem pouczyłem Goszką co do sensu pisania postów i cisza. Temat traci sens. Odzyska go dopiero za kilka dni, kiedy to fanatyczny miłośnik HP, posiadający idiotyczna nazwę wynikającą ze zmiany, zdrobnienia itp. imienia jednego z bohaterów, napisze: Magia pasuje / nie pasuje do chrześcijaństwa., czyli to, co powtarza się w kółko setki razy. Po co taki cyrk? Jak chcecie wiedzieć takie rzeczy, to zróbcie ankietę, a tak, to ciągle piszą to samo. Proszę, potraktujcie ten post jako wcięcie do tematu nie mające wpływu na całość. Nie komentujcie go, bo: 1.Na prawie wszystkich tematach będzie się pisać o tym samym, 2.Więcej nie wejdę na to plugawe forum i nie przeczytam Waszych sprośnych komentarzy i marnych zarzutów. Możecie nawet usunąć mnie z tego forum razem ze wszystkimi moimi postami. Będę zaszczycony, że wchodząc na forum nikt już nie zobaczy profilu jedyny w bliskim sąsiedztwie najgorszych postów, jakie tylko mogą pisać potteromaniacy. Limonka, nie dopisuj do tego postu żadnych złośliwych, czy głupich komentarzy, bo przy odrobinie szczęścia nigdy ich nie przeczytam, a pisanie ich świadczyć może o ślepej chęci afirmacji własnych czterech liter, braku gustu, smaku i honoru lub po prostu, że nie do końca przeczytałaś mój post. Wszystkim brnącym dalej w to potterowskim bagno życzę szczęścia. Mogę się za Was pomodlić, ale już więcej nie będę odpowiadał na Wasze pozbawione sensu posty i czytał rzeczy, które jedynie psują dobre samopoczucie. Ja osobiście wolę nasz piękny, realny świat pełen miłości i Boga, od bzdurnej rzeczywistości, w której liczy się tylko prywata i to, kto pierwszy wyciągnie różdżkę. I jeszcze jedno. Możecie nawet modlić się do tego Waszego Pottera, ale nie obrażajcie przy okazji uczuć religijnych innych osób. Z wyrazami szacunku dla w/w czterech inteligentnych osób I machając ręka do wszystkich innych, coraz głębiej brnących w to bagno nienawiści i bezwstydu Życzę szczęścia i rozumu jedyny Jaki z tego pożytek, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
|
|
|
![]() |
Dodany dnia 05.03.2008 14:54
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 64 Dom: ![]() Punkty: 14165 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 01.03.08 |
tak czesc 1 jest najbardziej dzecinna, tak jak ktos napisal ma tam tylko 11lat... ksiazka powoli wprowadza w nas swiat magii.. gdyby odrazu bylo tak jak w pozniejszych czesciach byloby dziwnie. Mamy "dorastac" razem z bohaterami tak sie dzieje Ludzie nie mogą czegoś zyskać, jeżeli czegoś nie poświęcą. Aby coś uzyskać, musisz dać coś o takiej samej wartości. Takie jest prawo równorzędnej wymiany w alchemii. ![]() ![]() ![]() ![]() Time waits for no one. Don't forget 1.JUN.12 Moja miłość, książki fantasy: Stare Królestwo (Sabriel, Lirael, Abhorsen) Mroczne Materie (Zorza Północna, Magiczny Nóż, Bursztynowa Luneta) Saga o Ludziach Lodu (na razie skończyłem na 17 tomie) Saga o Czarnoksiężniku (15 tomów) Saga o Królestwie Światła (20 tomów) Trylogia Władcy Pierścieni Trylogia Czarnego Maga Uczennica Maga Misja Ambasadora Szepty Dzieci Mgły Trylogia Era Pięciorga Kruczy Dwór (Czarodzeje Skrzydła Nocy, Władczyni Demonów, Krwawy Księżyc) Ziemiomorze (Czarnoksiężnik z Archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy Brzeg, Tehanu, Inny Wiatr) Kroniki Amberu (5 tomów znanych jako Kroniki Corwina) Zawód Wiedźma (2 tomy) Wiedźma Opiekunka (2 tomy) Wiedźma Naczelna Wiedźmin (7 tomów) Trylogia Era Czarownic Lodowy Ogień Opowieści z Narnii (7 tomów) Miecz Prawdy (11 tomów) Jesienne Ognie Amerykańscy Bogowie Prawa i powinności Wyższa Magia Malowany Człowiek (2 tomy) Pustynna Włócznia ( 2 tomy) Wielki Bazar, Złoto Brayana Tajemnica Czarnych Rycerzy (12 tomów) Trylogia Mrocznego Elfa Trylogia Doliny Lodowego Wichru Hobbit, czyli tam i z powrotem Elantris Arcymag (2 tomy) Trylogia Zimnego Ognia Nigdziebądź Gwiezdny pył Czaropis Trylogia Skrytobójcy |
|
|
karciaa11hpfans |
Dodany dnia 07.03.2008 22:03
|
![]() ![]() Postów: 5 Dom: Brak przydziału Punkty: 310 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 29.02.08 |
gdy czytalam ta ksiazketez mialam zaledwie 11 lat i wcale nie przeszkadzalo mi to ze jest dziecinna... Nawet tego nie zauazylam![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 25.08.2008 14:26
|
![]() ![]() Pochwały: 1 Postów: 39 Dom: ![]() Punkty: 106 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 07.04.08 |
Mi się Kamień podobał, ale do ulubionych nie należy. To dopiero początek serii, należy pamiętać, Rowling dopiero się rozkręcała. Ale i tak wszystkie postacie, quidditch, przeszkody w drodze do Kamienia opisane są po mistrzosku. Daję Kamieniowi jakiejś 6 czy 7 w skali do 10. |
|
|
![]() |
Dodany dnia 25.08.2008 17:30
|
![]() ![]() Pochwały: 2 Postów: 37 Dom: ![]() Punkty: 2002 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 12.06.08 |
Harry Potter i Kamień Filozoficzny - tą książkę czytałam jak miałam 11 lat. Nie była ona dla mnie dziecinna, ponieważ byłam w wieku Harry'ego. Pierwszy rozdział jest naprawdę ciężki, ponieważ czytałam go 2 tygodnie, nie zapowiadało się, że dalsza część książki będzie tak fantastyczna. Kiedy Harry wyruszył do Hogwartu ja wyruszyłam razem z nim pędząc do źródła tej fenomenalnej przygody. 1 część świetnie wprowadziła mnie do tego świata. Rowling - jak to już ktoś przede mną powiedział - wszystko po mistrzowsku opisała. Książka jednak u wielu nie należy do najlepszych, może dlatego, że krótka, mało mroczna, dziecinna, ale i tak fantastyczna. Ocenić mi jest ją bardzo trudno, ponieważ każda książka z serii jest dla mnie bardzo ciekawa, ujmująca i po prostu świetna, myślę, że to może być 7+/10. Pamiątka ze strony:
Zarejestrowanych: 14,781 Najnowszy Użytkownik: Kerle ![]() I love her... ![]() ... and her... ![]() ...and him! ![]() SO MUCH <3 *** "W wieku sześciu lat chciałem zostać kucharką. Gdy miałem siedem - Napoleonem. Odtąd moja ambicja nie przestawała rosnąć, podobnie jak moja mania wielkości." - Salvador Dali "Magia nie zmienia zbytnio świata. Właściwie jeszcze bardziej go komplikuje. " - Joanne Kathleen Rowling "Życie jest niewiele warte, ale nic nie jest warte życia." - Andre Malraux "Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku koło siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, że tak naprawdę niebo zajmuje cała wolną przestrzeń na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy życie zaczyna być coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, ponieważ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nużącym zajęciem." - Alan Rickman "Zawsze udawaj głupiego."- Terry Pratchett "Mówienie jest rzeczą głupców, milczenie - tchórzy, a słuchanie rzeczą mędrców." - Carlos Ruíz Zafón "Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy." - Éric-Emmanuel Schmitt "Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. "- Albert Einstein "Nie pragnij być lepszym od innych, najpierw bądź samym sobą." - Fiodor Dostojewski "To co oczywiste, przeczytaj jeszcze raz." - Piotr Szreniawski "Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie." - Terry Pratchett "Nie ma pokoju bez sprawiedliwości, nie ma sprawiedliwości bez przebaczenia." - Jan Paweł II (Karol Wojtyła) "Patrząc na ciemność lub śmierć boimy się nieznanego - niczego więcej." - Joanne Kathleen Rowling |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |