Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Trylogia Dziedzictwo
|
|
| Alexxia |
Dodany dnia 03.03.2007 14:26
|
![]() Postów: 94 Dom: Brak przydziału Punkty: 423 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 07.02.07 |
Wspaniała powieść fantasty osadzona w realiach ciemnych wieków średniowiecza napisana przez Christophera Paoliniego. Jak narazie pojawiły się pierwsze 2 tomy: Eragon i Najstarszy. Opowiadają one o niezwykłych przygodach Eragona, zwyczajnego szesnastolatka, który pewnego dnia znajduje smocze jajo. Od tego, jakże ważnego, momentu rozpoczyna sie jego przygoda z magią, czarami i oczywiście jego smokiem. Pierwsze 2 cześci trylogii okazały się naprawdę mistrzowskimi dziełami. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają fantastykę...
|
|
|
|
| Marta |
Dodany dnia 03.03.2007 16:38
|
![]() Postów: 210 Dom: Brak przydziału Punkty: -1667 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 07.07.06 |
Ja tam raczej za fantastyką nie przepadam... Wyjątki to Potter i Władca Pierścieni. Mam w domu "Eragona", nawet zaczęłam czytać, ale w końcu mi się znudziło. Cóż, to chyba po prostu nie dla mnie, bo wiem, że wiele osób lubi te książki. http://www.pokemonomstop.fasthost.pl
http://www.bykom-stop.avx.pl http://dziecineo.prv.pl http://www.antyspam.pl Koniecznie wejdź... |
|
|
|
| TomV |
Dodany dnia 03.03.2007 20:01
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 115 Dom: Brak przydziału Punkty: 3128 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 23.12.06 |
Nie czytałem "Eragona" ani "Najstarszego", ale oprócz opini wychwalających te książki spotkałem się z zupełnie odmienną. Przedstawię ją Wam, bo chciałbym sie dowiedzieć co o niej myślicie: Eragon jest opowieścią jednowątkową i przewidywalną. Postaci zarysowane są pobieżnie. A więc fani Eragona, co Wy na to?? ![]() Gdyby ktoś nie zrozumiał to NIE JEST MOJA OPINIA, więc jeśli kogoś to porusza, albo niedajboże obraża, proszę się nie denerwować, tylko odeprzeć argumenty przeciwko dziełom Paoliniego. Bierz co się da i nie oddawaj!
|
|
|
|
| Peeves |
Dodany dnia 03.03.2007 22:40
|
![]() Postów: 5424 Dom: Brak przydziału Punkty: 8978 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 06.02.07 |
w sumie czytałam Eragona dawno temu i to trochę pobirżnie bo mało czasu na to miałam, jakiś fantastycznych przeżyć nie zachowałam z lektury, ale chętnie bym to przeczytala choćby z ciekawości "Aggressive, tough and defiant may describe me, but that leaves the impression I'm mean and I'm not. People expect me to have fangs."
Joann Jett |
|
|
|
| Alexxia |
Dodany dnia 04.03.2007 00:14
|
![]() Postów: 94 Dom: Brak przydziału Punkty: 423 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 07.02.07 |
owszem zgadzam się z opinią iż to Harry Potter pozostanie numerem jeden, jednakże Eragon jest wg. mnie świetną książką... Film jest znacznie gorszy i w niektórych momentach nawet różni się od książki... Lecz to było do przewidzenia, gdyż tak jest bardzo często... Podobnie jest zresztą w Harrym Potterze... |
|
|
|
Dezerterka |
Dodany dnia 04.03.2007 10:57
|
![]() Postów: 2786 Dom: SlytherinPunkty: 5375 Ranga: Praktykant w Ministerstwie Magii Data rejestracji: 19.02.07 |
A ja NIE ZNOSZĘ Eragorna... Nie portafię tego czytać - ani po polsku ani po angielsku. Nie chce nikogo obrażać Swoją opinią, ale po prostu NIENAWIDZE tej książki!!!!! |
|
|
|
| cath riddle |
Dodany dnia 04.03.2007 11:23
|
![]() Postów: 12 Dom: Brak przydziału Punkty: 614 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 01.03.07 |
Ja uwielbiam Eragona. Książkę przeczytałam dość dawno i od razu przypadła mi do gustu. Kiedy obejrzałam film myślałam, że się potnę maszynką do golenia .Według mnie film ani trochę nie był podobny do książki. Taki sam był tylko początek i konec. A tak to całkiem inne okoliczności, miejsca i przygody . Dla tego mam takie obrzydzenie do filmów. Narodziłam się na nowo, w Nibylandii 7 lat temu. Wtedy, kiedy Tata przeczytał mi pierwszą część Harrego Pottera. I wtedy kiedy otworzyłam oczy na magię i świat fantasty...
Chcesz pogadać?? Klikaj na gg... Tylko ostrzegam- jestem szurnięta ![]() |
|
|
|
| Araya |
Dodany dnia 07.03.2007 17:15
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 636 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 24.01.07 |
Te książki bardzo mnie zainteresowały. Ogólnie rzecz biorąc, nie lubię czytac, a one (tak, jak wcześniej "Harry" "zmusiły" mnie do odkrywania nowych tajemnic wraz z bohaterami powieści. Sprawiły, że znowu godzinami siedziałam przy książce, nie mogąc się od niej oderwac. Podziwiam Paoliniego, że w dzisiejszym "interesownym" świecie potrafił się przebic ze swoim dziełem napisanym w nastoletnim wieku. A jeśli chodzi o przytoczone tu przez Toma słowa, to doprawdy nie wiem, kto wysnuwa takie opinie o "Eragonie". Ale najwyraźniej ktoś, kto nie czytał tej książki - wątpię, żeby ktokolwiek przewidział zakończenie "Najstarszego". Chyba, że jasnowidz... A postaci i ch charaktery są barwnie, ciekawie opisane.Tak więc, polecam tę książkę wszystkim lubiącym gatunek fantasy. rTo nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności.r1;
|
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 18.03.2007 22:25
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Eragon jest według mnie całkiem dobry, książka mnie naprawdę wciągnęła, a zważywszy na to, że Christoper napisał go w wieku 15 lat to można wyobrażać go sobie później jako świetnego pisarza. Edytowane przez E-Vaire dnia 01.04.2008 16:02
|
|
|
|
| Slytherin |
Dodany dnia 21.03.2007 21:03
|
![]() Postów: 88 Dom: Brak przydziału Punkty: 114 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 11.03.07 |
Uważam że to bardzo fajne książki a czyta się je równie dobrze jak harrego. A film t moim zdaniem kicz w porónaniu zarówno do powieści jak i filmowej adaptacji przygód młodego czarodzieja. Od cnót Gryfonów, kretynizmu Puchonów i wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie!
|
|
|
|
| Zelda |
Dodany dnia 29.03.2007 21:46
|
![]() Postów: 6 Dom: Brak przydziału Punkty: 143 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 29.03.07 |
Książka mnie bardzo wciągnela i przeczytalam ją w tydzień Jak już kończylam Najstarszego to mi się okropnie smutno zrobilo, że Murtahgh...i myślalam nad tym do końca dnia ;pCo do filmu-wg mnie jest beznadziejny, ale bardzo spodobal mi się aktor grający Murtagha Dużo ludzi myśli, że ta książka jest beznadziejna, bo napisal ją 15 latek. A przecież nie którzy mogą miec talent w wieku 15 lat, a nie którzy to w ogóle mogą nie mieć talentu do pisania książek. :>
|
|
|
|
| Flegma |
Dodany dnia 05.04.2007 22:18
|
![]() Postów: 1674 Dom: Brak przydziału Punkty: 2392 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.03.07 |
Ja tam uwielbiam Eragona i juz nie moge sie doczekac trzeciej czesci! moja kolezanka twierdzi ze styl ma dziwny, ale jak dla mnei to trzeba sie wczuc jak do kazdej ksiazki! a po za tym w filmowy Eragon jest o niebo ladniejszy od filmowego Harrego, o niebo .. nawet o dwa! |
|
|
|
| Shaman |
Dodany dnia 10.04.2007 18:48
|
![]() Postów: 606 Dom: Brak przydziału Punkty: 1421 Ranga: Dorosły czarodziej Data rejestracji: 07.04.07 |
Przeczytałem zarówno "Eragona" jak i "Najstarszego". Obie są świetną lekturą, ale jednak to nie to co Harry Potter albo Władca Pierścieni. Bez trudu można się w nich doszukać nawiązań do HP, WP i nawet Gwiezdnych Wojen. Na pierwszy rzut oka można zauważyć że autor nie wspiął się jeszcze na swoje wyżyny. Przed nim jeszcze długa droga zanim napisze coś całkowicie swojego bez zapożyczeń. Paolini jest bardzo młody więc ma dużo czasu. Ale i tak polecam te powieści wszystkim którzy lubią poczytać dobrą książkę i z wytęsknieniem czekam na trzecią część przygód Eragona i Safiry. |
|
|
|
| tina ledung |
Dodany dnia 17.04.2007 19:24
|
![]() Postów: 184 Dom: Brak przydziału Punkty: 375 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 01.03.07 |
ja dzisiaj skończyłam czytać eragona i uważam że jest to świetna książka. niw potrafię opisać słowami jak teraz jest ważna dla mnie ta książka. uwielbiam taki rodzaj fantastyki: z magią, białą bronią i w ogóle magicznymi stworzeniami, najbardziej elfami. jutro zabieram się do czytania najstarszego. a-tinka.blog.onet.pl
biblioteka-a-tinki.blog.onet.pl |
|
|
|
Ginny_Weasley12 |
Dodany dnia 21.04.2007 20:23
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 5671 Dom: SlytherinPunkty: 7696 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.07 |
dla mnie to najlepsza książka jaka moze być! nawet lepsza od HP! ale narazie czytałam tylko Eagona, b nie mam skąd skimić Najstarszego... gdzie mozna go kupic? ktos mi powie? prosze!.. ![]() Draco&Hermiona - mówię NIE! Dołącz. Być może istnieją czasy piękniejsze, Ale te są nasze. Ciąg dalszy w profilu. Jestem fanką Kurzego Wylotu oraz Brudnego Odbytu. Wiedzcie, że to jedna i ta sama osoba. ;D [O]ld [G]ood [S]tyle of H-P.net *Angela *Angelina *Mimid *Christina *Śmierciojadek *Lestrange *Essi *Adzilla *Wera *Lenne *Hemcia *Nacia *filis ![]() Od cnót Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, Wiedzy-o-wlasnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie! ![]() Śmierciożerca ![]() Trzeba żyć, a nie tylko istnieć. ![]() Mój ulubieniec, a siatkówka to moje życie! |
|
|
|
| Flegma |
Dodany dnia 24.04.2007 13:00
|
![]() Postów: 1674 Dom: Brak przydziału Punkty: 2392 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.03.07 |
Ja go w Empiku u mnie w galerii kupiłam. Ale mi nawet Najstarszy jeszcze bardziej się podoba niż Eragon!! Teraz wyczekuję na Imperium. Czy wie ktos kiedy moze bedzie? |
|
|
|
| ola_p |
Dodany dnia 26.04.2007 16:35
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 11 Ranga: Mugol Data rejestracji: 17.04.07 |
Ostatnio skończyłam czytać Eragona, a za Najstarszego chyba sie nie weznę, bo uwarzam, że połowe z bohaterów wzią z Harrego Pottera. I wątki też są podobne. Mam mieszne uczcia co do tej książki. NAPRAWDĘ BARDZO MIESZANE |
|
|
|
E-Vaire |
Dodany dnia 28.05.2007 14:35
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 2 Postów: 1391 Dom: RavenclawPunkty: 5150 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 19.08.06 |
Na razie nawet nie wiadomo kiedy wyjdzie oryginał. Obawiam się, że żadnych spoilerów nie będzie. No i w sumie dobrze, nie tak jak HP, że ciągle mówią o czym będzie kolejna część. Ale gdyby chociaż podali datę premiery =( EDIT: Przed chwilą czytałam posty różnych ludzi na www.filmweb.pl i trzecia ma się podobno nazywać Empire (Imperium). Tak twierdzi wiele osób i wiadomość dość wiarygodna, no nie? Podobno na wikipedii też jest tekst, który mówi, że to ma być PRAWDOPODOBNIE ta nazwa. Daty premiery nigdzie nie znalazłam, jedynie przypuszczenia, że np. ma być wydana w 2008. EDIT2: O, jedna osoba napisała: ""Imperium" ma ponoć wyjść na przełomie października i listopada tego roku." Edytowane przez E-Vaire dnia 28.05.2007 14:46
|
|
|
|
Ginny_Weasley12 |
Dodany dnia 19.06.2007 19:06
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 5671 Dom: SlytherinPunkty: 7696 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.07 |
nie rozumiem o co ci chodzi :/ nareszcie soie kupilam Najstarszego! mama sie troche wkurzyla, ze tak drogo, ale pow. ze to prezent za średnią. no i zaczelam czytać. bardzo mi sie podoba. czasem nawet nosze ją do szkoły, bo w sumie nie ma juz jakotakich lekcji. ![]() Draco&Hermiona - mówię NIE! Dołącz. Być może istnieją czasy piękniejsze, Ale te są nasze. Ciąg dalszy w profilu. Jestem fanką Kurzego Wylotu oraz Brudnego Odbytu. Wiedzcie, że to jedna i ta sama osoba. ;D [O]ld [G]ood [S]tyle of H-P.net *Angela *Angelina *Mimid *Christina *Śmierciojadek *Lestrange *Essi *Adzilla *Wera *Lenne *Hemcia *Nacia *filis ![]() Od cnót Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, Wiedzy-o-wlasnej-wszechwiedzy Krukonów, chroń nas Slytherinie! ![]() Śmierciożerca ![]() Trzeba żyć, a nie tylko istnieć. ![]() Mój ulubieniec, a siatkówka to moje życie! |
|
|
|
| Lady_Black |
Dodany dnia 22.06.2007 12:46
|
![]() Postów: 22 Dom: Brak przydziału Punkty: 937 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 03.01.07 |
Nie czytam poprzednich postów, zeby nie natrafić na spojlery. Mogę się wiec powtórzyć![]() Przeczytałam "Eragona." Przeczytałam i pokochałam. Teraz poluje na drugą cześć. Książka jest po prostu... Jakby to ująć... G-E-N-I-A-L-N-A! Dostałam ją, kiedy w tym roku po operacji leżałam w szpitalu, i przeczytałam w jeden dzień. Wciagnęło mnie prawie jak Hp. Super! |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Slytherin
. Dla tego mam takie obrzydzenie do filmów.
A postaci i ch charaktery są barwnie, ciekawie opisane.
Ravenclaw
Jak już kończylam Najstarszego to mi się okropnie smutno zrobilo, że Murtahgh...i myślalam nad tym do końca dnia ;p