Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Gotowanie i przepisy
|
|
| Anastazja Schubert |
Dodany dnia 07.12.2020 11:37
|
![]() Pochwały: 6 Postów: 342 Dom: RavenclawPunkty: 9789 Ranga: Pracownik departamentu Data rejestracji: 11.04.20 |
W pandemii mocno rozwijam swoje kulinarne umiejętności, więc przyszedł czas, żebym i ja się podzieliła z Wami tym, co dobrego ugotowała. Dziś przedstawiam Wam Buraczki z curry i mlekiem kokosowym Składniki: 1 burak Łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki pasty curry 100 ml bulionu 100 ml mleka kokosowego limonka Sposób przygotowania: Buraka obieramy i kroimy w jak najcieńsze paseczki - to pomoże mu się szybko ugotować. Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy do niego buraki. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Całość musi się zagotować, potem przykręcamy gaz i na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia buraków. W tym czasie mleko kokosowe mieszamy z curry. W czasie gotowania buraków bulion najprawdopodobniej się cały lub prawie cały wygotuje i wówczas dodajemy mleko kokosowe z curry. Mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy całość na gazie, żeby się "przegryzło" (wystarczą 2-3 minuty). Voila, gotowe! Podajemy z ryżem, sokiem z limonki i miętą lub kolendrą. Polecam zmieniać przepis wedle życzenia. Olej może być dowolny, niekoniecznie kokosowy, curry w przepisie, z którego korzystałam, miało być czerwone, ale ja miałam zielone i też było dobre, poza tym nie dodałam limonki, a w wyborze pomiędzy kolendrą a miętą stanęło na mięcie. Wyszło pycha! ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 14.04.2021 14:39
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Keto ciasteczka marchewkowo-korzenne Składniki: 360 gramów marchewki 100 gramów migdałów (lub mąki migdałowej) przyprawa korzenna/do piernika (cała saszetka) dodatkowe pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie ten smak) 2 jajka proszek do pieczenia 30 gramów kakao 30 gramów ziaren sezamu słodzik odrobina soli Marchewkę i migdały zmielić/zetrzeć na małych oczkach. Dodać kakao, przyprawy i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywną pianę. Rozbić żółtka, dodać do masy. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Dodać szczyptę soli i słodzik do smaku. Może się wydawać, że te dwa jajka to będzie za mało, żeby skleić ciasteczka, ale po wymieszaniu powinna być konsystencja mokrej ziemi. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Bardzo pasuje do nich dodatek jogurtu naturalnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 28.04.2021 18:02
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 31.01.17 |
To mój pierwszy wpis w tym temacie, więc zacznę skromniutko![]() Keto naleśniki bez mąki Jest to banalny przepis, do którego potrzebujemy następujące składniki: - jajka sztuk 4, - serek mascarpone 3 łyżeczki, - masło 3 łyżki, - łyżka oleju, - przyprawy wg uznania, ja dałam pół łyżeczki stevi i było spoko, ale następnym razem dam sól i pieprz. Mieszamy serek, masło i jajka na gładką masę. Wylewamy cienką porcję ciasta na rozgrzany olej, po zrumienieniu obracamy. Naleśniki się smaży krótko, nie przywarły do patelni i nie rozwaliły się przy obracaniu. Z podanej ilości składników wyszły mi 4 placki. Można na placek natrzeć ser gouda i złożyć na pół w trójkąt, żeby ser się rozpuścił. Odgrzewałam też naleśniki w mikrofali i też były dobre W smaku są jak zwykłe naleśniki, czuć tylko trochę bardziej jajka, jak w omlecie.Edit: Robiłam te placki ponownie i wyszło aż 7 placków. Im cieńsze tym smaczniejsze Trzeba uważać, żeby za długo nie smażyć, bo im bardziej brązowe, tym gorsze w smaku i twardsze.Edytowane przez Klaudia Lind dnia 30.04.2021 21:02
|
|
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 29.04.2021 19:48
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 31.01.17 |
Keto pralinki czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe Potrzebne składniki: - serek mascarpone, 125 g - łyżka masła - 125 g czekolady gorzkiej 75 % - opcjonalnie masło orzechowe zamiast masła - 5 łyżeczek słodzika, ja użyłam stewi Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli, dodajemy stewię (lub inny słodzik). Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Serek mascarpone mieszamy z masłem lub masłem orzechowym na gładką masę. Łączymy czekoladę i masło z serkiem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, wyjmujemy i formujemy małe kulki. Potem pralinki trzymamy w lodówce. Można do masy dodać mielone orzechy, lub obtoczyć pralinki dodatkowo gorzką polewą czekoladową. Jestem też wersja z kokosem, czyli pralinki a'la Rafaello, zamiast czekolady dodajemy oczywiście dużą ilość kokosu ![]() Pralinki Rafaello Będą potrzebne: - 3 łyżki wiórków kokosowych (30 g) - 3 łyżki odżywki białkowej (30 g) lub równowartość wiórków kokosowych - łyżka miękkiego masła (20 g) - 2 łyżki mascarpone (50 g) - opcjonalnie słodzik (dałam 3 łyżeczki stewi) - 1 łyżka wiórków kokosowych do obtoczenia (10 g) Aby zmiękczyć wiórki kokosowe, blendowałam je kilka minut. Dorzuciłam resztę składników i miksowałam chwilę. Masę wstawiłam na godzinę do lodówki, po tym czasie formowałam małe kulki i obtaczałam w wiórkach kokosowych. Gotowe! Pralinki trzymamy w lodówce. Edytowane przez Klaudia Lind dnia 30.04.2021 21:01
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Ravenclaw

Hufflepuff
W smaku są jak zwykłe naleśniki, czuć tylko trochę bardziej jajka, jak w omlecie.