Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Matura
|
|
| Smierciojadek |
Dodany dnia 10.01.2014 18:25
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 6913 Dom: GryffindorPunkty: 60618 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 22.04.07 |
No ja prezentację zaczęłam pisać etapami od grudnia. Miałam wszystko tip top, wyuczyłam się na blaszkę i wszystko poszło tak, jak miało pójść. Nie umiałabym tego powiedzieć bez przygotowania. W życiu. Dlatego cieszę się, że ta zmiana procedury dopiero od rocznika 96. ![]() Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze. ![]() Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności. ![]() Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 10.01.2014 18:28
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No wiesz, ten temat też nie jest jakiś super trudny, no i nie jest raczej specjalnie nudny, więc spoko. No, ale wiadomo, co kto woli. Ja np. mowy ezopowej nie wzięłabym za żadne skarby : D. Ale nie mam już tego problemu, bo już mam maturę za sobą od dwóch lat. Mikasa, z jednej strony racja, ale nie każdy ma zdolność pójścia na żywioł. Chociaż ja akurat swoją prezentację mówiłam zupełnie inaczej niż miałam napisaną i też się opłaciło d; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 10.01.2014 18:30
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Nie jest trudny, ale muszę zahaczyć o każdą z epok, więc automatycznie zakres materiału do ogarnięcia będzie większy. Co do przygotowania, to ja jestem z tych, którzy uczą się pisząc i robiąc notatki. Dla mnie żywioł odpada. Po pierwsze jeśli nie jestem dostatecznie przygotowana, to automatycznie staję się mniej pewna siebie i idzie mi wszystko jak pod górę; po drugie wolę trzymać rękę na pulsie. Matura to nie czas na eksperymenty. ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 10.01.2014 18:34
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Będzie dobrze. Naprawdę,żeby nie zdać ustnej matury,to trzeba chyba na nią nie przyjść A wynik i tak się nigdzie nie liczy.Na pewno dasz radę, tylko po prostu przemysl sobie temat. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 10.01.2014 18:37
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Akurat o ustną maturę się nie martwię, naprawdę. Mam taką polonistkę, że przeszłam już wszelkie fazy stresu. Polski ustny mnie nie rusza XD Choć przyznam, że nie lubię wypowiadać się publicznie, kiedy wiem, że jestem oceniana. Co do reszty - sam wynik może i faktycznie się nie liczy, ale satysfakcja z wysokiej noty jest :) fuerte, dlaczego nie wzięłabyś mowy ezopowej? ![]() ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 16.04.2014 21:25
|
NIE. Ej, jest ktoś kto powiedział przed maturą, że jest do niej przygotowany? :D Jestem w połowie pisania prezentacji, jutro ją kończę, więc to jedno mam z głowy. Zostało mi za to sporo pracy z historii sztuki, ale mam jeszcze równy miesiąc, więc względnie się wyrobię. ![]() ![]() |
|
|
|
Salambe |
Dodany dnia 16.04.2014 21:35
|
![]() Postów: 33 Dom: SlytherinPunkty: 658 Ranga: Prefekt Slytherinu Data rejestracji: 10.04.14 |
Pamiętam jak rok temu zdawałam ustną maturę, kolega z klasy przyszedł 15 minut przed czasem kompletnie nie przygotowany wyjął swoją pracę powiedział do siebie będzie dobrze i zaczął się uczyć, nikt mu nie wróżył dobrze a tu nagle szok i chłopak dzięki szczęśliwemu jednemu punktowi więcej zdał ;p ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 16.04.2014 22:03
|
Wybieram się na edytorstwo. Wymarzony kierunek, na który niestety progi są wysokie. Miałam do wyboru historię, historię sztuki, wos, języki, łacinę lub filozofię, a że najbardziej lubię historię sztuki... Tak wyszło :) ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 16.04.2014 23:28
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
To zabawne, ale chętnie poszedłbym jeszcze raz na maturę ;D Wydaje mi się to teraz o wiele lepszą perspektywą, niż zakuwanie do sesji. No i te mega długie wakacje <3 Co ja bym za to dał! Łosoś, no nie wiesz, że Bauman, to największy wróg prawicy? Wstydź się, lewaku! d; Fuer, wiem, ale chciałem zrobić takie małe, lewackie prowo ;< ![]() Always ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 05.05.2014 17:47
|
Naprawdę podziwiam tych, którzy wybrali Potop. Fragmenty były tragiczne i jeśli ktoś coś z nich wyciągnął, to gratulację. Ja jestem trochę na bakier z Wysypiańskim, niespecjalnie trafiają do mnie tego typu utwory, ale liczę na trochę walorów. Wyciągnęłam z tekstu kilka naprawdę fajnych rzeczy, więc zobaczymy. Jutro matma *.* Matemaks się zawiesił. ![]() ![]() |
|
|
|
dream_ |
Dodany dnia 05.05.2014 19:46
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 4 Postów: 36 Dom: SlytherinPunkty: 3691 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 23.06.11 |
Ja wybrałam "Potop", chociaż go nie czytałam :). Dla mnie matura była prosta, temat z "Wesela" odpadł na wstępnie, nie miałam głowy do analizy tych fragmentów :P. Nie lubię dramatów. W mojej klasie większość osób wybrała "Potop", faktycznie fragment był średni, wypracowanie wyszło trochę nudne, ale sam temat był banalny (chociaż dla mnie zbyt ogólny). Czytanie ze zrozumieniem też bardzo proste, ogólnie jestem zadowolona z polskiego :). Jutro matematyka, czyli coś przyjemniejszego w końcu; p. 'Ja wolę być ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie.'
Sumy: Eliksiry - Wybitny - 94% Historia Magii - Wybitny - 91% OPCM - Powyżej Oczekiwań - 80% Transmutacja - Powyżej Oczekiwań - 50% Zaklęcia - Wybitny - 96% |
|
|
|
A. |
Dodany dnia 05.05.2014 20:10
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 2386 Dom: SlytherinPunkty: 43682 Ranga: Ten, Którego Konta Nie Można Wyszukać Data rejestracji: 29.12.07 |
Znalazłem odpowiedzi do czytania. O dziwo spodziewałem się, że poszło mi gorzej, ale nie jest tak źle. Większość się prawie pokrywa z moimi odpowiedziami. Zad. 1 - pokarm duchowy dla bohaterów Platona stanowiła miłość która wiodła do prawdy i piękna, Zad. 2 - przywołanie "Uczty" Platona pełni funkcję wprowadzenia do tematu, zobrazowania zagadnienia, Zad. 3 - teza- człowiek potrafi funkcjom czysto biologicznym czy fizjologicznym nadawać głębszy (symboliczny) sens i zmieniać je w ten sposób, przykład 1 - oficjalne obiady - nie tylko zaspokajają głód, ale służą celom politycznym, przykład 2- jedzenie wśród rodziny jako element zacieśniający więzi, Zad. 4 - pierwszy argument - z miłości można nawet zabić drugiego człowieka; drugi argument - miłość potrafi zmienić człowieka, obudzić w nim silę, Zad. 5 - a) wyliczenie, aby podkreślić różne odcienie miłości, b) personifikacja, aby ukazać ludzki wymiar miłości, c) antyteza, ma pokazać, że uczucie to ma w sobie wiele przeciwstawnych cech, Zad. 6 - sformułowania te maja podkreślić symboliczne znaczenie miłości, Zad. 7 - a- miłość buduje podstawowe społeczne więzi, bez których nasz gatunek by wyginął (rola prokreacyjna), b- miłość według księdza ma nas nauczyć życzliwości i przyjaźni względem drugiego człowieka, pozwolić nam wyjść z naszego pancerza, c- miłość to bezinteresowne dawanie oraz radość z tego, że drugi człowiek jest, Zad. 8. 1 - informatywna, 8. 2- ekspresywna, 8.3- impresywna, Zad. 9 -d, Zad. 10 - 1 os. l. poj. - autorka patrzy na zjawisko z własnej perspektywy, 1 os. l. mn. - autorka utożsamia się z odbiorcami/czytelnikami tekstu, Zad. 11 - zadanie w akapicie ostatnim to podsumowanie rozważań na temat miłości i jej roli, Zad. 12 - miłość jest trudna, ponieważ ciężko jest kochając nie wymagać wzajemności. Miłości jest tak mało, ponieważ aby była trwała, wymaga bardzo dużo wysiłku i pracy ze strony człowieka - a nam czasem tego brakuje, Zad. 13.1 - akapit 1 i 2, Zad. 13. 2 - akapit 3, zad. 13.3 - akapit 4 i 5 Wg. może mi ktoś wyjaśnić czemu CKE przygotowało arkusz dla niesłyszących na Polski? ;o Przecież tam nic do słuchania nie było (swoją drogą teksty do wypracowania gorsze (Lalka, Przedwiośnie)). Arkusz zwykły: http://www.cke.ed..._PP_A1.pdf Arkusz dla niesłyszących: http://www.cke.ed..._PP_A7.pdf Edytowane przez A. dnia 05.05.2014 20:15
|
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 05.05.2014 20:32
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Eee, a czy to nie jest oczywiste, że osoby niesłyszące mają indywidualny tok nauki? Niby jak mieliby uczestniczyć w zajęciach z osobami pełnosprawnymi? Dlatego mają specjalny arkusz, dostosowany do ich potrzeb. ![]() Always ![]() |
|
|
|
Upadly Aniol |
Dodany dnia 06.05.2014 14:27
|
![]() Ostrzeżenia: 3 Postów: 641 Dom: HufflepuffPunkty: 4098 Ranga: Sprzedawca prac domowych Data rejestracji: 10.03.14 |
A ja napiszę tylko tyle : Podziwiam każdego kto tę matmę piszę ( ja Bogu dzięki nie musiałem, 87 rocznik, ulga... ). Chyba ze stresu bym nie poszedł xp - zwłaszcza, że zawsze miałem pod górkę z tym przedmiotem, te funkcje, równania brrr - jedynie logikę i geometrię jakoś lubiłem ><. W każdym bądź razie uważam, że bym nie zdał. A opinie różne - dla jednych banał, dla drugich cholernie ciężko. Mimo wszystko mam nadzieję, że wszyscy pięknie zdają <populizm> ; ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 07.05.2014 19:02
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Jestem całkowitym KRETYNEM z matematyki, prawdziwym przypadkiem beznadziejnym i zdałam maturę rocznika '92 na 50%. I przyznaję bez bicia, nawet jak patrzę na te pierwsze (czyli najłatwiejsze) zadania dzisiaj, to nie mam pojęcia, jak to się rozwiązuje, bo po prostu z rozkoszą pozapominałam. Ale moim zdaniem matura powinna być po to, żeby część ludzi jej nie zdawało, bo inaczej jest po prostu zbędna. Egzaminy zawsze służyły do pewnej selekcji, odsiewu ludzi. Jeśli ktoś nie jest w stanie wyskrobać 30% (!!) z czegokolwiek (przygotowując się na to trzy lata), to nie ma co lamentować, tylko przyjąć do wiadomości pewien fakt - nie dla mnie ta matura. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 07.05.2014 21:53
|
Ale moim zdaniem matura powinna być po to, żeby część ludzi jej nie zdawało, bo inaczej jest po prostu zbędna. Egzaminy zawsze służyły do pewnej selekcji, odsiewu ludzi. Jeśli ktoś nie jest w stanie wyskrobać 30% (!!) z czegokolwiek (przygotowując się na to trzy lata), to nie ma co lamentować, tylko przyjąć do wiadomości pewien fakt - nie dla mnie ta matura. Z tym, że matura powinna przesiewać i nie powinno być zdawalności na poziomie 88% przy pierwszym podejściu, ale z tym drugim niekoniecznie.Dla mnie to głupie, że komuś na siłę wciska się matmę, jak ona mu do niczego nie jest potrzebna. Jeszcze później jakieś śmieszne wymaganie punktów z tego przedmiotu przy rekrutacji na kierunki humanistyczne - no kogoś trochę walnęło w główkę. Tak, tak, zaraz ktoś powie, że to podstawy podstaw, ale jak dla mnie to też nie oczywiste. Sinusy, cosinusy, delty, równania, pociągi pędzące z prędkością 200 km/h, poważnie? Mi to do niczego nie się nie przydaje, przykro mi bardzo, więc podstawa taka to nie jest. Z matmą u mnie było różnie. Potrafiłem dostać z kartkówki 4-5, a później ze sprawdzianu 1. Matmę zdałem na 39%, wynik nie powalający, ale dla mnie satysfakcjonujący, bo jak mówię - niepotrzebne. ![]() Always ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 07.05.2014 21:57
|
Ja oczywiście też jestem przeciwna obowiązkowej maturze z matematyki, ponieważ ci, którzy jej nie umieją, I TAK WSZYSTKO ZAPOMNĄ! Osoby, które zwiążą się z naukami ścisłymi i tak podeszłyby do odpowiedniego egzaminu, a czy ktoś z antytalentem (tak jak ja) potrafi po roku czy dwóch rozwiązywać te zadania? Szczerze wątpię. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 07.05.2014 22:07
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
Dla mnie to głupie, że komuś na siłę wciska się matmę, jak ona mu do niczego nie jest potrzebna. Jeszcze później jakieś śmieszne wymaganie punktów z tego przedmiotu przy rekrutacji na kierunki humanistyczne - no kogoś trochę walnęło w główkę Nie jestem wielbicielką matmy i sama miałam z nią problem - matury też super z niej nie napisałam. Ale nie zgadzam się z tym, że matma do niczego nie jest potrzebna humanistom. Bo matma to nie tylko wzory i nie tylko funkcje - ba, to tak naprawdę zabawa, a nie matma. Matma to logika, zrozumienie. Ona tego powinna uczyć (pominę, że w rzadko którym liceum jest w taki sposób uczona), uczyć myślenia przestrzennego, logicznego, zróżnicowanego podejścia do problemu. Tak jak język polski uczy nas poprawnie mówić, formułować myśli, zachowywać się w oficjalnych momentach, tak matma również jest nam potrzeba do życia. Jest to mniej zauważalne, ale moim zdaniem człowiek bez takich podstaw jest po prostu ułomny. Bo co, humanista może sobie umieć tylko przedmioty humanistyczne, ale żadnej logiki w tym nie mieć? Przecież to jest wszędzie! Prawdopodobieństwo, wszelakie sytuacje z których możesz sobie powykreślać funkcje, logarytmy! Taki najbardziej obrazowy przykład - dla zwykłego nauczyciela ułatwieniem jest napisanie najprostszego logarytmu do przygotowania testów dla uczniów. Ale nawet jeśli tego ktoś nie ogarnia to przestrzenne, logiczne myślenie, ludzie. Matma serio jest potrzebna i absolutnie powinny być wymagane chociaż jej podstawy, sam sposób dążenia do rozwiązania problemu. Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 07.05.2014 22:15
|
Żadnej logiki na matmie nie miałem, chyba że za logiczne uznać, że 2x2=4 i że suma pól kwadratów zbudowanych na przyprostokątnych trójkąta prostokątnego, równa się polu kwadratu zbudowanego na jego przeciwprostokątnej. Tak bardzo mi to w życiu pomaga. Co więcej, jeśli się nie mylę, to logika wywodzi się z filozoficznych rozważań, które są - o kurka! - humanistyczną gałęzią. ![]() Always ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 07.05.2014 22:16
|
Ten argument kompletnie do mnie nie trafia. Matematyka uczy logicznego myślenia tylko tych, którzy rozumieją matematykę. Dla takich jak ja i losiek, będzie to zawsze abstrakcja, bo ja tam żadnej logiki w tym nie widzę. W moim przypadku, funkcję nauczycielki logicznego myślenia pełniła historia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Gryffindor

Ravenclaw

Slytherin

A wynik i tak się nigdzie nie liczy.

Hufflepuff