Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Czym dla was jest seria książek "Harry Potter"
|
|
| Dawid2008 |
Dodany dnia 28.08.2007 17:55
|
![]() Postów: 2 Dom: Brak przydziału Punkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 28.08.07 |
Dla mnie przede wszystkim seria książek o Harrym jest moim drugim domem. Gdy czytam chociażby jedną z nich, czuję się tak jakbym wchodził do tego magicznego świata i wszystko inne się nie liczy. Wtedy nie myślę o niczym moje smutki, złości czy jakieś złe myśli mijają. Ja dotychczas nie mogę uwierzyć że tak niezwykła książka powstała. Jeśli nawet mania i wszystko co jest związane z tym magicznym światem minęło, to ja chociażbym miał 60lat zawsze będę do niej wracał, u mnie cała seria i wszystko co jest związane z tym oto światem, zajmuje najwyższą półkę. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:11
[img][/img]Dawid FAN
|
|
|
|
| Lara |
Dodany dnia 28.08.2007 20:20
|
![]() Postów: 90 Dom: Brak przydziału Punkty: 1032 Ranga: Prefekt Naczelny Data rejestracji: 09.06.07 |
Czym dla mnie jest seria HP? Jest czymś wyjątkowym, czymś bez czego nie mogę żyć, dzięki nim mogę odbiec od chorej rzeczywistości i pogrążyć się w świecie Magii. Poza tym są to dla mnie.... tylko książki. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:11
,, Jeżeli zabijasz spraw by ofiara czuła, że umiera'' - Bellatrix
![]() http://www.youtube.com/watch?v=a7IWiOeAyiA&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=SAFtF4ldeMU&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=pchB66yW7EI&mode=related&search= |
|
|
|
| yamajka |
Dodany dnia 28.08.2007 22:04
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 47 Ranga: Charłak Data rejestracji: 28.08.07 |
Dla mnie książki o HP z początku były sposobem na nudę, ale z czasem przeistoczyło się to w wielkie hobby. Wszystkie książki przeczytałam po kilka razy z nadzieją że np. znajdę tam coś co przeoczyłam we wcześniejszych próbach. Dla mnie te książki stały się nowym zainteresowaniem. Od czasu przeczytania kilku książek o HP zaczęłam czytać również inne należące do tego działu książki, jednak żadna nie jest tak dobra jak te. Gdy czytam te książki przenoszę się w inny (lepszy) świat, mogę odciągnąć się od nudnej rzeczywistości i problemów które niestety powracają po zamknięciu książki. Ps. Bardzo ciekawy post. Edytowane przez Limonka dnia 03.01.2008 23:41 |
|
|
|
| Giny Weasley |
Dodany dnia 16.09.2007 00:16
|
![]() Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: 20 Ranga: Mugol Data rejestracji: 15.09.07 |
Harry Potter? Już dawno wiem, że wyrwał mnie z niejednej depresji Kiedy myślałam że już wszystko pójdzie nie tak, wzięłam do ręki Harrego Pottera - i wierzcie lub nie - w dwie godziny przeczytałam pierwszą część! Tak mnie to natchnęł,o że zaraz poleciałam do biblioteki i zaraz zassałam następne! Potem Tolkiena, potem "Szkołę przy Cmentarzu" a potem już wiele, wiele innych. Harry Potter, jest dla mnie wciąż sposobem na życie, uratował mnie kiedy już naprawdę sądziłam, że lepiej umrzeć niż żyć.Pozdrawiam. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:13
Życie nie zawsze jest tym czym się wydaje - ludzie takze...
|
|
|
|
| nikola19_70 |
Dodany dnia 20.09.2007 10:01
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 122 Dom: Brak przydziału Punkty: 505 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.07.07 |
Czym dla mnie są te książki. Rozrywką, czymś co jest nie realne, a jednak pozwala mi zapomnieć o smutkach i troskach codziennego świata. Pozwala mi całkowicie wyłączyć się z rzeczywistości i przenieść się w ten, może nie lepszy świat, ale inny od mojego. A ja jestem marzycielką więc dla mnie to bardzo dużo znaczy. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:16
POZDRAWIAM STARYCH ZNAJOMYCH
|
|
|
|
| kicia777 |
Dodany dnia 21.09.2007 20:30
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 1 Dom: Brak przydziału Punkty: -81 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 07.09.07 |
Czym dla mnie jest HP ? Hm... myślę, że troszkę ucieczką od rzeczywistości, a trochę wyzwaniem, bo gdy zagłębiam się w książce to czuje jak bym była tam z Harrym, Ronem i Hermioną. I choć wiem, że to wymyślona historia, to w głębi czuję, jak by ten świat gdzieś tam istniał i szkoda mi że do niego nie należę... No i właśnie tym jest dla mnie ta książka!!! Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:17
gryfonka!!!
|
|
|
|
| Miriandel |
Dodany dnia 08.10.2007 21:40
|
![]() Postów: 25 Dom: Brak przydziału Punkty: -11 Ranga: Irytek Data rejestracji: 08.10.07 |
Dla mnie jest w s z y s t k i m . To nie hobby, czytanie tych arcydzieł spod pióra pani Rowling, to sposób na życie. Gdy mam doła - czytam. Gdy mi się nudzi - czytam. Gdy jestem zła - czytam, by zgubić złość między wierszami jej świata. W tym świecie wszystko się może zdarzyć, i to właśnie cenię. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:18
|
|
|
|
| Miss Bagwell |
Dodany dnia 11.10.2007 11:24
|
![]() Postów: 869 Dom: Brak przydziału Punkty: 2954 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 12.04.07 |
No wiesz to, że w prawie każdej części ktoś umiera nie znaczy, że jest to kryminał. Kryminał opiera się GŁÓWNIE na metodach wykrycia i przebiegu zbrodni, a w Harrym tego nie ma. śmierć nigdy nie była głównym wątkiem powieści. Najważniejsze w Pottrze są; przyjaźń, magia i walka dobra ze złem. A co do mojego stosunku o Pottera...hmm. Jest to moja ulubiona książka, do której uwielbiam często wracać. A powodów jest wiele; - świetna fabuła - znakomicie zbudowane postacie - niezwykle wciągająca i prawdziwie przestawiony świat magii. Po prostu znakomita fantastyka B) Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:19
Bjork ![]() All Is Full Of Love You'll be given love you'll be taken care of you'll be given love you have to trust it maybe not from the sources you've poured yours into maybe not from the directions you are staring at twist your head around it's all around you all is full of love all around you all is full of love you just ain't receiving... Siobhan Donaghy ![]() Ghost Full mug my friends certainly familiar Ah, hear that glitch say search the orbs Tree-ann said it his seize the circus Ram's wool that cause way a cricus Full mug my friends certainly familiar Warmy funny Anna say say maluska Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Phwoar so spirit smother me in Ah, hear that glitch fought and ought Fuel full fat her glass of milk Warm sitting here, sitting in bed Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Fever Ray If I Hard A Heart This will never end cause I want more More give me more give me more This will never end cause I want more More give me more give me more If I had a heart I could love you If I had a voice I would sing After the night when I wake up Ir17;ll se what tomorrow brings Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing Dangling feet from window frame Will they ever ever reach the floor More give me more give me more Cushion filled with all I found Underneath and inside just to come around More give me more give me more Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing ![]() The Knife - Heartbeats One night to be confused One night to speed up truth We had a promise made Four hands and then away Both under influense We had demons in To know what to say Mind is a razorblade To call for hands of above To lean on Wouldn't be good enough For me, no One night of magic rush The start of simple touch One night to push and scream And make believes. Ten days of perfect tunes The colors red and blue We had a promise made We were in love |
|
|
|
| Ive_Hanari |
Dodany dnia 14.10.2007 14:43
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 3 Ranga: Mugol Data rejestracji: 12.10.07 |
Mi seria o Harrym Potterze pomaga oderwać się od rzeczywistości. Świat w książce przedstawiony jest tak prawdziwy, że można go sobie wyobrazić, a nawet czuć się jakby się tam było ^^ Tak samo jak miss lubię często wracać do tych książek Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:20
Aby coś zyskać należy poświęcić coś o tej samej wartości
|
|
|
|
| jakytaky |
Dodany dnia 15.10.2007 16:16
|
![]() Postów: 3 Dom: Brak przydziału Punkty: 5 Ranga: Mugol Data rejestracji: 14.10.07 |
Ja przyznam się , że pierw obejrzałem ekranizację a dopiero teraz nadrabiam czytając Zamówiłem sobie dostępne książki z serii HP z vivid.pl bo akurat mieli promocję więc cena przystępna dla mojej kieszeni. Tylko brak czasu powoduję, że powoli mi to idzie- jeśli chodzi o czytanie :uhoh:
|
|
|
|
| ania1 |
Dodany dnia 16.10.2007 21:11
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 31 Dom: Brak przydziału Punkty: 22 Ranga: Mugol Data rejestracji: 01.08.07 |
Pomyślmy... dla mnie HP to jest najlepsza część życia. Tak długo jak nie zaczęłam czytać każdej części brakowało mi czegoś. HP to jest mój najlepszy sposób na życie, można z niej nauczy się wielu rzeczy W świecie książki czuje się jakbym była jej cząstką. Już po pierwszej części czułam się tak jakbym znała wszystkich jej bohaterów od dawna, a najbliższą mi postacią jest Severus. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:22
|
|
|
|
| herma_007 |
Dodany dnia 19.10.2007 22:32
|
![]() Postów: 264 Dom: Brak przydziału Punkty: 4776 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 18.06.07 |
Dla mnie seria HP jest całym życiem. Nie wiem jakim cudem zmusiłam się do przeczytania ponad 200 stronicowej książki, a byłam w 5 klasie... i się zaczęło. Obecnie na okrągło czytam tomy, nie znając jeszcze 7 części... Ta seria, napisana przej J.K.Rowling daje wiele do myślenia, zastanowienia się nad swoim postępowaniem. Można się wiele nauczyć, np. czym jest miłość, jak ją dostrzegać oraz ufać i nie ufać ... Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:23
Kiedyś kupię nóż i powyżynam wszystkich wkoło Kupię nóż, zostawię nas dwoje Bo ja kocham Bukę! |
|
|
|
| Lucio |
Dodany dnia 04.11.2007 18:14
|
![]() Postów: 19 Dom: Brak przydziału Punkty: 763 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 04.11.07 |
Seria tych książek jest dla mnie dobrym sposobem spędzenia czasu, hobby. Po części utożsamiam się prawie z każdą postacią, staram się być jak one; i szczerze mówiąc te książki pouczają i pozwalają rozwijać wyobraźnię. |
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 26.11.2007 18:52
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
HP częścią życia? Dla mnie dziwne. A propo: jaką częścią życia? Dużą, małą, a może całym życiem. Do tego jeszcze piszą mi tutaj "hp jest dla mnie świetną książką teraz nawet zbieram szach hp" . Nie mam nic przeciwko szachom. Bardzo mila gra. Rozwija umysł itp. Ale czy to konieczne? Grasz w szachy HP, siedzisz na forum o HP oglądasz o nim filmy itp. I to się szybko nudzi. Co za dużo, to niezdrowo! Żeby to chociaż było coś wartościowego. Dla mnie seria książek o HP to sterta papieru zapisana przykładani bezpodstawnej przemocy, nienawiści, walki na wszystkie możliwe sposoby i zwycięstw za wszelką cenę. Do tego wyśmiewanie się z religii... Szkoda gadać. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:24
|
|
|
|
| Jasmine |
Dodany dnia 27.11.2007 10:30
|
![]() Postów: 41 Dom: Brak przydziału Punkty: 146 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 23.11.07 |
Jedyny, nie widzę w HP wyśmiewania się z religii - możesz mi to pokazać? Za to w swojej poprzedniej wypowiedzi widzę przenośnię. Sagę o Potterze czytuję w wolnych chwilach, wracam do tych książek tak często, że rzeczywiście - jest ona częścią mojego życia. Malutką, ale jest. jedyny napisał/a: Grasz w szachy HP, siedzisz na forum o HP oglądasz o nim filmy itp. I to się szybko nudzi. Co za dużo, to niezdrowo! Żeby to chociaż było coś wartościowego. Widocznie nasze pojęcie wartościowości nieco się różni. Nie wiem czy w tej wypowiedzi zwracałeś się szczególnie do mnie, czy może do wszystkich. Zgadzam się, że szachy są bardzo rozwijającą umysł grą (owszem, grywam w zwykłe szachy), oglądam filmy HP (dużo, dużo rzadziej niż czytam sagę). Dla mnie to nie jest za dużo. Wystarczająco. Gdybyś spojrzał na mój opis na profilu, zauważyłbyś, że moje zainteresowania są bardzo szerokie^^ Nie ograniczają się tylko do HP. Ani nawet tylko do tego co mam napisane w profilu. Jest tego wiele, a sztuką nie jest lubić coś przez chwilę i potem się tym znudzić, ale lubić coś zawsze. Albo chociaż długo^^ Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:25
Nie mnie juuż tu
![]() |
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 28.11.2007 19:18
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 71 Dom: Brak przydziału Punkty: 137 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.11.07 |
"Jedyny, nie widzę w HP wyśmiewania się z religii - możesz mi to pokazać?" Proszę bardzo! "Harry Potter i Czara Ognia"- Obchody świąt Bożego Narodzenia. W grocie bożonarodzeniowej stoją jakieś figury, które nic nie maja do tego święta (Mikołaj i jego Reny). Z kolędami nie jest aż tak źle, zwłaszcza, że jak czytamy w książce, była wśród nich nawet "Cicha noc", tyle, że śpiewający ją pusty hełm znał tylko połowę słów ( ciekawe którą? ), a brakujące słowa uzupełniał Irytek wypełniając przerwy w kolędzie swoimi piosenkami, a jedna była sprośniejsza od drugiej Jeżeli w kolędach tych było odniesienie do Jezusa i jego Matki to mamy tu do czynienia z wyraźnym bluźnierstwem. Jeżeli nie było, to i tak sprośność jako jeden z akcentów Bożego Narodzenia, sprośność przeplatająca kolędy daje dużo do myślenia. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:25
|
|
|
|
| Demon |
Dodany dnia 29.11.2007 18:36
|
![]() Postów: 195 Dom: Brak przydziału Punkty: 1699 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.04.07 |
Myślę, że Pani Rowling nie chciała nikogo obrażać... A poza tym w Wielkiej Brytanii Święta Bożego narodzenia obchodzi się inaczej niż w Polsce... A czy Mikołaj i Renifery nie mają nic wspólnego z tymi Świętami? A kto przynosi prezenty? Tiaa... Pewnie Jezus.... A Harry Potter to część mnie... Dzięki tym książkom zacząłem czytać i sam pisać... Te książki dają czytelnikowi okazję oderwania się od współczesnego. Harry Potter jest THE BEST! ![]() |
|
|
|
Goszka |
Dodany dnia 30.11.2007 11:54
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 619 Dom: SlytherinPunkty: 15017 Ranga: Żywa Legenda Data rejestracji: 09.11.07 |
Dla mnie HP, to ideał książki . Czytam bardzo dużo książek, różnych rodzajów - fantastyczne, naukowe, obyczajowe, kryminalne.... HP jest połączeniem tego wszystkiego i może dlatego tak mi się podoba... Dla mnie Harry Potter to taki urlop od zajęć codziennych, np.szkoły i nauki! Harrym Potterem zainteresowałam się ponad rok temu! I od tamtej pory go uwielbiam... Jeszcze żadną książką nie zafascynowałam się tak jak tą! Jednym słowem - HARRY POTTER NIE PRZEMIJA!!! Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:26
![]() ![]() |
|
|
|
| jedyny |
Dodany dnia 30.11.2007 19:14
|
Zobaczysz, że Potter przeminie. Przeminie, bo nie niesie ze sobą czegoś takiego, co nazywane jest przesłaniem. Nieprzemijalna książka, to taka, która niesie ze sobą nieprzemijalne przesłanie. A jakie jest przesłanie HP? Odpłacać złem za zło i kierować się nienawiścią. Rzeczywiście, wielkie przesłanie. Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:27
|
|
|
|
| martynkaaa |
Dodany dnia 30.11.2007 23:59
|
![]() Postów: 16 Dom: Brak przydziału Punkty: -135 Ranga: Więzień Azkabanu Data rejestracji: 18.11.07 |
Sporo się można nauczyć.. To klasyczne pokazanie walki dobra ze złem. Pokazuje kiedy i komu ufać, ukazuje złe i dobre cechy ludzi.. Prawdziwą przyjaźń, miłość.. Wszystkie uczucia, które są z nami cały czas, w naszym prawdziwym świecie. Pierwszą książkę HP przeczytałam z nudów. A potem mnie wciągnęło. I teraz jest to uzupełnieniem mojego wolnego czasu, jak widać ;] Edytowane przez Christina dnia 07.02.2014 16:28
'Nikt nikogo nie może mieć na własność - a ten, kto tak uważa, oszukuje samego siebie..' |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Kiedy myślałam że już wszystko pójdzie nie tak, wzięłam do ręki Harrego Pottera - i wierzcie lub nie - w dwie godziny przeczytałam pierwszą część! Tak mnie to natchnęł,o że zaraz poleciałam do biblioteki i zaraz zassałam następne! Potem Tolkiena, potem "Szkołę przy Cmentarzu" a potem już wiele, wiele innych. Harry Potter, jest dla mnie wciąż sposobem na życie, uratował mnie kiedy już naprawdę sądziłam, że lepiej umrzeć niż żyć.

Zamówiłem sobie dostępne książki z serii HP z vivid.pl bo akurat mieli promocję więc cena przystępna dla mojej kieszeni. Tylko brak czasu powoduję, że powoli mi to idzie- jeśli chodzi o czytanie

Slytherin