Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Pan Śmierci
18.04.2026 13:02
Aż mi się przypomniało ożywienie na początku covidu. Kiedy to było w ogóle xD

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Severus i Lily
malinka_09
Właśnie...Ale wiesz katies_one, napisałaś, że Severus "okazał się osobą zdolną do miłości". Ja się z tym nie zgadzam. Przecież każdy potrafi kochać, więc jak mógł się "okazać"? Odpisz, bo jestem ciekawa co o tym myślisz.

ElderWand
Ale ogólnie, przecież zachowywał się, jak na Ślizgona przystało w obec szlam... Lily to widziała i to jej sie nie spodobało, i się nie dziwię...
Fajnie, że sie troche dowiedzielismy o Sevie.
Dla Większego Dobra

malinka_09
No wiesz, Snape wychował się w domu, podobnym do tego jaki miał Syriusz. Pozbawionym miłości, za to pełnym gadania o szlamach i czarnej magii. Ale przecież Snape powiedział Lily, że nie ma znaczenia, że nie jest czystej krwi! Dopiero potem, gdy upokorzyła go publicznie, broniąc przed Huncwotami, nazwał ją szlamą. Wiedział, że to jej sprawi ogromną przykrośc, a tak się zazwyczaj robi podczas kłótni. Chce się najbardziej dopiec temu drugiemu.

Mitzi Caspar
"Co do tego, dlaczego Lily wybrała Jamesa...tego się już nigdy nie dowiemy. Możemy się tylko domyślać."
Cóż, James się potem zmienił, poza tym Lily lubiła jego towarzystwo, a jak wiemy nienawidziła towarzystwa Snape'a, okazała pogardę ( słudzy Voldemorta).
Poza tym jestem pewna, że doświadczyła wiele przykrości od niego.
Ale gdzieś ktoś napisał, że "nitk nie kochałby jej tak jak Snape'a"
Całkowicie się z tym zgadzam. Bo Snape nigdy nie zaznał miłości więc myślę, że obdarzyłby ją uczuciem dużo większym niż james.

A tak nie do tematu, wiecie co znalazlam? :) Fenrir w mitologii był wilkiem. Pewnie to wiecie, ale...;-)

"From childhood's hour I have not been
As others were: I have not seen
As others saw..."

/Edgar A. Poe/

malinka_09
Mitzi Casper napisała, że Lily nienawidziła towarzystwa Snape'a... no cóż, zastanówmy się. To prawda, Lily pogardzała tym, że Snape jest śmierciożercą, ale przecież on był jej przyjacielem! Może w ten sposób chciała go zmusić, by przestał służyć Voldemortowi. On tego nie zrobił, więc Lily się wściekła. Ale chciałabym zauważyć jeszcze jedno: panna Evans była na pewno osobą bardzo dziecinną. Myślała, że tak łatwo jest odejść od Czarnego Pana. Gdyby naprawdę chciała pomóc Severusowi, to może zorganizowałaby mu jakąś ochronę! Co o tym myślicie?

ElderWand
W sumie... Ale ona była wtedy młoda, a skoro była dziecinna to jeszcze bardziej to się wyklucza, że mogłaby zorganizować ochronę... Gdyby była w nim zakochana to pewnie by jej bardziej zależało, ona go lubiła, to fakt, ale moze wg niej to było za mało. Nigdy nie poczuła do niego to, co on do niej. Mysle, że to jemu zależało bardziej na tej znajomości, a że Snape wybrał Śmierciożerców to to chyba ją utwierdziło w tym, żeby mu nie pomagać, bo przecież tyle go prosiła żeby skończył z towarzystwem...
Dla Większego Dobra

Mitzi Caspar
Nie, Malinko, nie chodziło mi o samego Snape'a, tylko o jego towarzyszy,o, tak to ujmę. Czyli Mulciber, Avery i reszta...
Tak, jemu zależało na tej przyjaźni, a odnoszę wrażenie, że jej nie za bardzo. Gdyby cokolwiek do niego czuła to wysłuchałaby go...Chociaż na pewno czasem z nim było ciężko ^^
"From childhood's hour I have not been
As others were: I have not seen
As others saw..."

/Edgar A. Poe/

malinka_09
Aha, no to już rozumiem. Bo na początku myślałam Mitzi Casper, że chodzilo ci tylko o Snape'a, ale jeśli tak, to się z tobą zgadzam. Przecież nawet w rozdziale "Opowieść Księcia", Lily mówi, że ci kumple Snape'a są źli. Masz rację, że Severusowi bardziej zależało na tej przyjaźni. Co prawda Lily też miała z nim momentami trudno, bo wszyscy wiemy jaki jest Snape :D. Ale mimo wszystko go uwielbiam i wciąż trudno mi się pogodzić z tym, że taki dzielny czarodziej miał takie parszywe życie. Szkoda, bo na pewno na nie nie zasłużył.

Zastanawia mnie jeszcze jedno:
Czemu Slughorn zachwalał tak Lily, skoro to Snape był najlepszy w eliksirach? Czytałam na Wikipedii, że podobno użyczał on jej swojego podręcznika, a sam z niego nie korzystał. Co o tym myślicie?

ginny 7
tak ten związek był imponujący!TakTak
z poczatku pierwszych tomow to Severusa nienawidziłam, ale pozniej sie to zmienieało
w 6 czesci sama nie wiedzialam co myslec, ale 7 czesc wyjasnila wszystko

a z Lily moglby miec chociaz jakis maly romans!
:D:D:D:D

Ale jednak sie dobrze skonczylo!Wstydniś

ElderWand
Może Slughorn poleciał na wdzięki Lily xD A tak serio to nie wiem. Przecież on lubował się w znajomościach ze znanymi czarodziejami, a Lily taka nie była. Nikt nigdy o niej nic nie słyszał. Lily też była dobra w eliksirach, ale pewnie są jakieś inne powody tej sympatii :D no właśnie :] co reszta o tym myśli?
Dla Większego Dobra

Ariana
nigdy specjalnie to nie przepadalam za Snape'm ale zawsze mi sie wydawalo ze on ma jakis uraz czy co...no i sie okazuje ze kochal sie w Lily!to tez duzo wyjasnia..heh..jeszcze te upokorzenia ze strony James'a..Lily lubila Severus'a i to bylo widac(w koncu byli przyjaciolmi) tylko glupek Snape maczal palce w czarnej magii a to duzo przekreslio miedzy nimi..

Kausia
Ja równiez nie przepadałam z Snape'm aczkolwiek jak przeczytałam rozdział poświęcony jego wspomnienią i opis jego śmierci jakoś zmieniłam nastawienie do niego.
P.S Filmiki podane na samym początku naprawdę są wciskaczami łez :)

Tonks xD
Myślę, że Snape był dobry. Mimo tego, że był śmierciożercą. Potrafił kochać. Gdzieś przeczytałam, że miłością nieodwzajemnioną kocha się najmocniej, ale tez ta miłość boli najbardziej. Myślę, że gdyby Sev trafił do Gryffindoru wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej.

Najbardziej wzruszył (można tak powiedzieć) mnie moment śmierci Snape'a, kiedy to kazał Harry;emu spojrzeć na siebie. Kiedy przeczytałam o wspomnieniach wiedziałam, że w chwili śmierci, chce ujrzeć oczy ukochanej kobiety ;(.

Snape jest jedną z ciekawszych postaci tej książki. Zaraz obok Syriusza, Tonks, Voldemorta, Draco i paru innych :).
Edytowane przez Tonks xD dnia 04.02.2008 20:24
http://Tonks.powiedz.to/ ---> wpisywać się xD

,,- Albusie Severusie-powiedział tak cicho,że nie usłyszał tego nikt prócz Ginny, a ona taktownie udała, że macha do Rose, która już wsiadła do wagonu - nosisz imiona po dwóch dyrektorach Hogwartu. Jeden z nich był Ślizgonem i prawdopodobnie najdzielniejszym człowiekiem, jakiego znałem." :)

Moja Lista Znajomości ^^ z harry-potter.net (kolejność nie ma żadnego znaczenia) :
1) Jadomcia;
2) Ginny1112;
3) Mateusz Dumbledore;
4) Luna_Lovegood_15 ;
5) Ania95;
6) Gellert Grindelwald
(Galaretka ^^);
7) FilipFansTheHarry;
8) filis;
9) Czarna_scar;
10) MałaCzarna;
11) juleczka;
12) Feniks_Fawkes;
13) Pomyluncia;
14) miszel14;
15) Joanne Rowling;
16) Qin;
17) KaputDraconis;
18) Apocalypto Malfoy;
19) Juleczka;
20) Andromeda Tonks;
21) buch;
22) Evi-Lyn;
23) Utilek :);
24) Hermi_love_Draco;
25) cho_chang1514;
26) Alexxx ^^;
27) Claire_;
28) Hermi0901;
29) Tościk xD;
30) Hermiona26;
31) Esey.
hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg)

,, - Szpiegowałem dla ciebie, kłamałem dla ciebie, narażałem życie dla ciebie, a wszystko to robiłem, by zapewnić bezpieczeństwo synowi Lily. A teraz mi mówisz mi, że hodowałeś go jak świnię na rzeź...
- To bardzo wzruszające, Severusie - powiedział z powagą Dumbledore - A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca?
- Jego losem? - wykrzyknął Snape - Expecto patronum!
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
- Przez te wszystkie lata?...
- Zawsze."
,, - Spójrz... na... mnie - wyszeptał.
Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych czarnych oczach zanikło, stały się nieruchome, puste i martwe."

Alicja Riddle
Ja płakałam z każdą przeczytaną kartką,bo wiedziałam,że każda kartka przeczytana zbliża mnie do końca.Tyle chwil spędzonych z Harrym.To stanie o północy w kolejkach.Kiedy człowiek to sobie przypomni,łzy same cisną się do oczu.Chciałabym,żeby Rowling napisała jeszcze książkę wyjaśniającą nam Świat Magii.
Uczucie Snape'a do Lily było piękne,choć nie odwzajemnione:(
jezyk

Anonimmm
Po tej książce, Snape stał się jedną z moich ulubionych postaci. A czemu był taki "zimny, oschły"? Wątpię by ktoś u kogo non stop kłócili się w domu rodzice był kimś pełnym optymizmu (są wyjątki, ale to potwierzda regułę ;]). W dodatku w szkole był często zaczepiany przez Pottera i pewnie to też miało większy wpływ na to jaki był. Szkoda, że przyjaźń Severusa i Lily się rozpadła.

Tak przy okazji - Niby patronusem James'a był jeleń, a Lily - łania. Można powiedzieć, że taka zgodnośc ;), ale Severusa patronusem tez była łania...
Edytowane przez Anonimmm dnia 23.02.2008 13:56

Lily06011
Moj sposób postrzegania Snape'a zmienil się radykalnie po przeczytaniu rozdzialu "opowieśc Księcia" w DH. Jeśli mam być szczera to nie spodziewałam sie, że po tym co zrobił w 6 części okaże się jednak dobry,a okazało się, że Dumbledore to zaplanował! To był lekki szok:) Ciekawe dlaczego tak bardzo nienawidził Harry'ego, wiem, że był synem Jamesa, którego niecierpiał, ale przcież był też dzieckiem Lily, którą kochał:( to takie smutne, ktos tutaj napisal, że miłością nieodwzajemnipną kocha się najbardziej, a ja całkowicie z tym sie zgadzam, więc troche mi żal Snape'a. Ale z dzrugiej strony sobie na to zasłużyl, bardziej mu zależało na tym, żeby zostać śmierciożerca nia na Lily, ale jednak szkoda.
Dobrze, że Lily wybrała Jamesa, pasowali do siebie.:)

Nie wiem czy wszyscy to czytali, ale mnie bardzo podobało sie to co napisał AviD na 1 stronie jako pierwszy. Czuję sie tak samo:(

_HEDWISIA_
Więkrzośc osób na tym forum popiera Snepa, ale czy Lili miała zakochać się w nim na siłę? Czy miała za niego wyjść tylko dla tego że on ją kocha. Przecież ona też może mieć swoje zdanie. Gdyby wyszła za niego z litości na pewno nie był by to udany związek.
...a poza tym nie było by Harrego...

Nicole_Scherzinger
Nigdy nie przypuszczałam że, Snape aż tak kocha Liliy. To mnie najbardziej zaskoczyło. Liliy nie kochala Severusa tylko uważała go za swojego dobrego przyjaciela. Moim zdaniem staneła w jego obronie gdy, James "obrócił go do góry nogami"..
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
doc.rmf.pl/media/img_muzyka/wykonawca/2/2341.jpg
Dance Hits:

**Flo Rida - Low http://www.youtube.com/watch?v=RcVXn4Gz8Rk

*[50 Cent & Nicole Scherzinger - Fire http://pl.youtube.com/watch?v=XBjrYmpVkMY

*50 Cent- Ayo Technology
http://pl.youtube.com/watch?v=YFbfxOdb9zk

*Janet - Feedback (piosenka z castingu You Can Dance) http://pl.youtube.com/watch?v=5AEBY8AX-C0&feature=related

*Gwen Stefani - Hollaback Girl http://www.youtube.com/watch?v=jFqGM5fE3rw&feature=related

*Danzel - Clap Your Hands http://pl.youtube.com/watch?v=1I-vev7PgtA

*Kasia Nova - The Devil http://pl.youtube.com/watch?v=BBLqyhsotuk&feature=related

*50 Cent ft. Akon - I'll Still Kill http://pl.youtube.com/watch?v=JIGQ3GaVmqA

*Dj Remo feat. Pearline - You can dance http://pl.youtube.com/watch?v=9I-bYL0VT8c

*Timbaland & Nicole Scherzinger & Keri Hilson - Scream http://pl.youtube.com/watch?v=1iLDIj0pDHk&feature=user

Zostań mistrzem:
http://nicole.nutusia.jestmistrzem.pl./

ania1
to były najpiekniejsze fragmenty siudmej części
severus tak bardzo kochał lily......
płakałam cały czas jak czytałam wspomnienia severusa
najbardziej było widać tę miłość kiedy severus siedział w gabinecie dumbledore i rozpaczał po śmierci lily
nigdy nie zapomne tego fragmentu
a co do tego momentu gdy poprosił harrego żeby spojrzał w jego oczy to sie zgadzam z tym że chciał po raz ostatni spojrzeć w jego oczy
wkońcu jako mlody chłopak musiał czesto wpatrywać się w oczy lily i oczy harrego przypominały mu ją

Prefix użytkownikaOLCIA
To był dla mnie szok ogromny!!!! nic w tym dziwnego że Snape nienawidził Ojca Harrego no i jego samego!!! chyba dobrze że tak się stało tzn. Snape okazał się wporzadku tylko strasznie musial cierpieć podczas tych wszystkich lat! no wybór pani rowling niestety! cieszmy sie z tego że wszystko się dobrze skonczyło no poza usmierceniem kogos ale to musialo miec miejsce
Szczęśliwy człowiek jest wtedy, kiedy przestaje narzekać na problemy które ma, a zaczyna doceniać jak wiele ma ich za sobą

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: