Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
losiek13
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Języka wężów nie da się nauczyć
|
|
DarekMarkowski |
Dodany dnia 10.03.2008 00:36
|
![]() ![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 30 Ranga: Charłak Data rejestracji: 24.08.07 |
Języka wężów nie da się nauczyć. Czemu mi te słowa chodzą po głowie? Jeśli się nie mylę, to powiedziała Hermiona w drugiej części. To jakim cudem Ron się nauczył? Niczym cudowne dziecko? Od Harry'ego? Nie przypominam sobie, aby Harry tak często go używał, żeby Ron mógł zapamiętać. Jest to trochę naciągane, jak jeszcze kilka rzeczy w tej książce. Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:38 Lubie historie Harrego Pottera
|
|
|
Sev1302 |
Dodany dnia 10.03.2008 09:10
|
![]() ![]() Postów: 420 Dom: Brak przydziału Punkty: 761 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 23.02.08 |
Nom, też mnie zdziwiło jak Ron powiedział, że ot tak zapamiętał parę słów jak Harry mówił, co prawda wspomniał też że długo je ćwiczył itd. No ale jak Herma kiedyś powiedziała, że nie da się tego nauczyć to.... nie wiem (może jakieś czary-mary![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
Adela |
Dodany dnia 10.03.2008 11:10
|
![]() ![]() Postów: 112 Dom: Brak przydziału Punkty: 197 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.02.08 |
Zgodzę się z Sev1302. Dobra, usłyszał i zapamiętał. Ale po jednorazowym usłyszeniu jakiegoś słowa po, np. japońsku (przyjmując, że się go nie zna) da się go zapamiętać i powtórzyć po tak długim czasie?! Ja bym zapomniała po 5 minutach. Widocznie nie jestem tak inteligentna jak Ronuś. Edytowane przez ![]() |
|
|
Adela |
Dodany dnia 10.03.2008 18:15
|
![]() ![]() Postów: 112 Dom: Brak przydziału Punkty: 197 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 25.02.08 |
No więc to wyjaśnia jak Komnata otworzyła się przed Ginny. Ale co do Rona... to chyba rzeczywiście jest cudownym dzieckiem. Innego wyjaśnienia nie widzę. |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 10.03.2008 19:00
|
![]() ![]() Postów: 235 Dom: Brak przydziału Punkty: 593 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.09.07 |
Dumbledore rozumiał mowę trytonów. Jak kto nie pamięta kto nimi jest to przypomnę, że są to podwodne stworzenia. Dumbledore rozumiał mowę wężów na pewno. A Ron rzeczywiście mógł zapamiętać jak Harry otwierał ten medalion, bo w końcu Neville okazał się świetnym przywódcą i odwagą zabijając węża. Więc dlaczego Ron nie mógł zapamiętać jak Harry mówił, przecież widział tyle razy jak Harry rozmawia w języku wężów moim zdaniem, rzeczywiście on zapamiętał to. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: Kto chce być w moim zakonie feniksa niech się zapisuje juz jest nowy Zakon [img]gryffindor.gif[/img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
Im_Ginny |
Dodany dnia 10.03.2008 20:00
|
![]() ![]() Postów: 737 Dom: Brak przydziału Punkty: 896 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 21.08.07 |
Draco_123 napisał/a: Ginny chyba jakoś nim musiała się posługiwać, żeby otworzyć Komnatę Tajemnic. Może i nie da się go nauczyć, ale można się nim posługiwać. Bo niby jak Ginny by mogła otworzyć Komnatę Tajemnic? Paweł w drugiej cz. było napisane, że Ginny została opętana przez 'duszę' Toma, a on jak wiem znał język wężów bo było Dziedzicem Slytherina. Edytowane przez ![]() I'm... Im
We don't need no education. We don't need no thought control. No dark sarcasm in the classroom. Teacher, leave those kids alone. Hey, Teacher, leave those kids alone! All in all it's just another brick in the wall. All in all you're just another brick in the wall. [ Pink Floyd - Another brick in the wall (part II)] ![]() *Angel Witch *Saxon *Megadeth *Alice In Chains * Iron Maiden *Radiohead *Dżem *Metallica *Led Zeppelin *Queen *Pink Floyd *Van Halen *W.A.S.P *Mercyful Fate ![]() Alternatywno-rockowa trójca na tej stronie: *mimid *Im *Claire |
|
|
Gizmolina |
Dodany dnia 10.03.2008 21:38
|
![]() ![]() Postów: 181 Dom: Brak przydziału Punkty: 1629 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 20.02.08 |
Hmmm... Moim zdaniem Dumbledore nie był wężousty- no bo niby jak? Tylko "dziedzice Slytherina" mogli się nią posługiwać (no i Harry, ale to już wiadomo dlaczego ![]() Co do Rona - on nie nauczył się mowy wężów, tylko powtórzył po Harrym jedno wcześniej zasłyszane "słowo". A skoro wcześniej dużo ćwiczył... Tak to każdy potrafi ![]() Edytowane przez ![]() WWW.VERITASERUM.CBA.PL
|
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 11.03.2008 15:18
|
![]() ![]() Postów: 235 Dom: Brak przydziału Punkty: 593 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 02.09.07 |
Masz racje Gizmolina Ron jedynie zapamiętał i jedynie to powtórzył i nie musiał rozumieć języka wężów, żeby otworzyć Komnatę Tajemnic, a Ginny rzeczywiście była opętana przez dusze Toma stąd umiała język wężów. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
Do walki zagrzewa feniksa śpiew Dumbledorem naszym mistrzem, Dumbledore naszym wodzem Który na śmierciożerców zawziął się srodze Ref:Nie pozwolimy by Zło zwyciężyło By szczelinami jak gaz się sączyło Śmierciożerstwu niczym wężowi łeb odetniemy Albo próbując w boju polegniemy Zakon Feniksa na straży Dobra stoi I go do końca zniszczyć nie pozwoli Zło i jego sługi zwyciężymy Nienawiść miłością zastąpimy Ref: Żaden z nas nigdy Zakonu nie zdradzi Chociaż ostrożność nigdy nie zawadzi Odwaga i wierność to nasze cnoty Których przestrzegamy co do joty Ref: Niech ta pieśń i feniksa śpiew Rozbrzmiewa w świecie niczym Dobra zew My w jego służbie zwyciężymy I Zło z tego świata wyplenimy Ref: Kto chce być w moim zakonie feniksa niech się zapisuje juz jest nowy Zakon [img]gryffindor.gif[/img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 11.03.2008 15:27
|
![]() ![]() Pochwały: 3 Postów: 64 Dom: ![]() Punkty: 14165 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 01.03.08 |
Dumbledore na 100% nie był wężousty![]() Edytowane przez ![]() Ludzie nie mogą czegoś zyskać, jeżeli czegoś nie poświęcą. Aby coś uzyskać, musisz dać coś o takiej samej wartości. Takie jest prawo równorzędnej wymiany w alchemii. ![]() ![]() ![]() ![]() Time waits for no one. Don't forget 1.JUN.12 Moja miłość, książki fantasy: Stare Królestwo (Sabriel, Lirael, Abhorsen) Mroczne Materie (Zorza Północna, Magiczny Nóż, Bursztynowa Luneta) Saga o Ludziach Lodu (na razie skończyłem na 17 tomie) Saga o Czarnoksiężniku (15 tomów) Saga o Królestwie Światła (20 tomów) Trylogia Władcy Pierścieni Trylogia Czarnego Maga Uczennica Maga Misja Ambasadora Szepty Dzieci Mgły Trylogia Era Pięciorga Kruczy Dwór (Czarodzeje Skrzydła Nocy, Władczyni Demonów, Krwawy Księżyc) Ziemiomorze (Czarnoksiężnik z Archipelagu, Grobowce Atuanu, Najdalszy Brzeg, Tehanu, Inny Wiatr) Kroniki Amberu (5 tomów znanych jako Kroniki Corwina) Zawód Wiedźma (2 tomy) Wiedźma Opiekunka (2 tomy) Wiedźma Naczelna Wiedźmin (7 tomów) Trylogia Era Czarownic Lodowy Ogień Opowieści z Narnii (7 tomów) Miecz Prawdy (11 tomów) Jesienne Ognie Amerykańscy Bogowie Prawa i powinności Wyższa Magia Malowany Człowiek (2 tomy) Pustynna Włócznia ( 2 tomy) Wielki Bazar, Złoto Brayana Tajemnica Czarnych Rycerzy (12 tomów) Trylogia Mrocznego Elfa Trylogia Doliny Lodowego Wichru Hobbit, czyli tam i z powrotem Elantris Arcymag (2 tomy) Trylogia Zimnego Ognia Nigdziebądź Gwiezdny pył Czaropis Trylogia Skrytobójcy |
|
|
Klaudia@Harry Potter |
Dodany dnia 11.03.2008 16:36
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 636 Dom: Brak przydziału Punkty: 1840 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.08 |
Ja też się zgadzam, że Hermiona powiedziała że mowy wężów nie da się nauczyć. Ja nie wiem jakim cudem Ron mógł się tego nauczyć. Przecież wiadomo, że to taka mała niezdara i nieuk.![]() Edytowane przez ![]() Moje nowe konto to: Lotien.
|
|
|
nimfadora21 |
Dodany dnia 11.03.2008 17:02
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 85 Dom: Brak przydziału Punkty: 348 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.12.07 |
Klaudia@Harry Potter zapędziłaś się! Nie mów tak o Ronie, nie każdy jest idealny i ty chyba też nie. Co do mowy wężów to rzeczywiście nie da się jej nauczyć i Ron tego nie zrobił on ją ZAPAMIĘTAŁ, a między tymi dwoma znaczeniami jest naprawdę wielka różnica. Co innego jak umiesz angielski na pamięć i nie zastanawiasz się jak przetłumaczyć go z Polskiego, a co innego jak zapamiętasz, że ulica to street, rozumiesz? To ma wielkie znaczenie. Edytowane przez ![]() moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-) [img] http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img] Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią Ulubiony aktor: Rupert Grint Ulubiona aktorka: Emma Watson Wymarzona miotła: Piorunx ![]() Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki Ulubiony nauczyciel: McGonagall Patronus: Kot Animag: Sarna Dom: Gryffindor Ulubiony kolor: niebieski, złoty ![]() ![]() ![]() Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej! |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 11.03.2008 21:38
|
Zgadzam się z nimfadorą, Ron to zapamiętał, a nie się jej nauczył. Klaudia@Harry Potter, a ty to niby masz same piątki w szkole? I wszystko kapujesz za pierwszym razem? Wątpię. Albus nie był wężousty, ale umiał go na pewno rozpoznać gdy ktoś go używał. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
|
|
nimfadora21 |
Dodany dnia 14.03.2008 15:51
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 85 Dom: Brak przydziału Punkty: 348 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 27.12.07 |
Draco_123 dziękuję, że się ze mną zgadzasz. Do bardzo ciekawy temat, ale ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia? Zdania są podzielone, ale chciałam dodać, że oglądałam Komnatę Tajemnic i trzy tygodnie po tym rozwiązywałam taki test z nią związany i kiedy pojawiło się pytanie, co powiedział Harry, kiedy otwierał Komnatę Tajemnic to odpowiedziałam. A z tego co wiem, to Ron ma dobrą pamięć. Edytowane przez ![]() moje ulubione powiedzonko:
"NIE MÓW DO MNIE NIMFADORA":-) [img] http://hogsmeade.pl/button/gryffindor.jpg[/img] Ulubiony przedmiot: Transmutacja, Obrona przed Czarną Magią Ulubiony aktor: Rupert Grint Ulubiona aktorka: Emma Watson Wymarzona miotła: Piorunx ![]() Różdżka: 8 cali, kawałek klapy od sedesu, kawałek klamki Ulubiony nauczyciel: McGonagall Patronus: Kot Animag: Sarna Dom: Gryffindor Ulubiony kolor: niebieski, złoty ![]() ![]() ![]() Mój nick jest dość długi, więc, aby go całego nie pisać możecie pisać nimfa. Łatwij i prościej! |
|
|
Miss Bagwell |
Dodany dnia 21.03.2008 19:26
|
![]() ![]() Postów: 869 Dom: Brak przydziału Punkty: 2954 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 12.04.07 |
Ron nauczył się tylko jednego zwrotu, który już parę razy od Harry`ego zasłyszał. Nie nauczył się CAŁEGO języka wężów, bo jak słusznie ujęła to Hermiona - jego nauczyć się nie da. Edytowane przez ![]() Bjork ![]() All Is Full Of Love You'll be given love you'll be taken care of you'll be given love you have to trust it maybe not from the sources you've poured yours into maybe not from the directions you are staring at twist your head around it's all around you all is full of love all around you all is full of love you just ain't receiving... Siobhan Donaghy ![]() Ghost Full mug my friends certainly familiar Ah, hear that glitch say search the orbs Tree-ann said it his seize the circus Ram's wool that cause way a cricus Full mug my friends certainly familiar Warmy funny Anna say say maluska Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Phwoar so spirit smother me in Ah, hear that glitch fought and ought Fuel full fat her glass of milk Warm sitting here, sitting in bed Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Sworn under an oath to war Fever Ray If I Hard A Heart This will never end cause I want more More give me more give me more This will never end cause I want more More give me more give me more If I had a heart I could love you If I had a voice I would sing After the night when I wake up Ir17;ll se what tomorrow brings Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing Dangling feet from window frame Will they ever ever reach the floor More give me more give me more Cushion filled with all I found Underneath and inside just to come around More give me more give me more Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah Ah ah ah ah ah ah ah If I had a voice I would sing ![]() The Knife - Heartbeats One night to be confused One night to speed up truth We had a promise made Four hands and then away Both under influense We had demons in To know what to say Mind is a razorblade To call for hands of above To lean on Wouldn't be good enough For me, no One night of magic rush The start of simple touch One night to push and scream And make believes. Ten days of perfect tunes The colors red and blue We had a promise made We were in love |
|
|
![]() |
Dodany dnia 24.03.2008 13:42
|
![]() ![]() Postów: 22 Dom: ![]() Punkty: 2887 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 03.06.07 |
Ta scena jest tak naciągana jak śmierć Snape'a. Jak ją pierwszy raz przeczytałem to pomyślałem, że pomyliłem książki lub mój mózg odmawia posłuszeństwa. NIE DA SIĘ zapamiętać mowy wężów. TYLKO ludzie pochodzący z prostej linii Salazara Slytherina mogli się nim posługiwać, bo umieli go od dziecka, mieli taki dar. 1. Harry umiał język wężów, bo Voldemort w Noc Duchów przekazał mu cząstkę swojej mocy. 2. Ginny została opętana przez Toma Riddle'a i jak to świetnie zostało ukazane i w książce, i w filmie: "Gdy chcę mogę być bardzo przekonujący". Podobnie jak z Voldemortem w V. części. Voldemort opętał Pottera i mówił ZA NIEGO. To nie Potter mówił z Dumbledore'em tylko Voldemort. Jak ktoś tu napisał. To tak, gdybyśmy usłyszeli jakieś słowo po japońsku i nagle go zapamiętali. Kolejna naciągana scena, Ron po prostu NIE MIAŁ PRAWA umieć język węży. Edytowane przez ![]() |
|
|
Klaudia@Harry Potter |
Dodany dnia 24.03.2008 14:08
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 636 Dom: Brak przydziału Punkty: 1840 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 13.02.08 |
No dobra. Ron nie pojmuje różnych rzeczy szybko. I dlatego trochę mnie to zadziwiło że nauczył się mowy węży tak szybko, a to trudna sztuka. Ale w HPiIŚ zrobił się bardziej dojrzały i taki mądrzejszy.![]() Edytowane przez ![]() Moje nowe konto to: Lotien.
|
|
|
Mishia |
Dodany dnia 24.03.2008 14:10
|
![]() ![]() Postów: 46 Dom: Brak przydziału Punkty: 76 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 22.08.07 |
Rzeczywiście, jest to dosyć ciekawe. Ronald na pewno nie mógł się nauczyć mowy wężów bo to jest niemożliwe, no chyba, że go oświeciło co jest mało prawdopodobne. Albo autorka kompletnie zapomniała co napisała w II części albo...jak to ujął DarekMarkowski Ron jest jakimś cudownym dzieckiem ;/. Albo jeszcze inaczej, miał coś ze Slytherina co jest oczywistym absurdem. |
|
|
Akazasona |
Dodany dnia 24.03.2008 14:31
|
![]() ![]() Postów: 13 Dom: Brak przydziału Punkty: 25 Ranga: Charłak Data rejestracji: 15.01.08 |
To było jedynie ''otwórz się", zatem sądzę, że po wielokrotnym powtórzeniu Ron byłby w stanie się owego słowa nauczyć, ale jak mi wiadomo z książek Harry nie chodził non stop koło Rona, powtarzając w kółko "otwórz się'' mową węży... No, ale cóż wiele razy Rowling zdarzało się już nie dopatrzeć szczegółów. A więc uznajmy, iż Ronald Weasley to "cudowne dziecko"![]() Edytowane przez ![]() |
|
|
Draco_123 |
Dodany dnia 24.03.2008 20:19
|
Wy to jednak robicie dziury w całym naprawdę. Nevilla też nie podejrzewałem żeby był takim świetnym przywódcą i będzie na czele buntu w szkole. A tu proszę jest na czele GD w szkole i nawet zabił Nagini. Więc jeżeli Neville który był okropnym fajtłapą i słabo sobie radził z lekcjami, a stanął na czele buntu tak i Ron mógł chociaż w podobnie ZASYCZEĆ jak Harry i tyle. Edytowane przez ![]() Płoną domostwa, leje się krew
|
|
Krzychu_110 |
Dodany dnia 24.03.2008 23:13
|
![]() ![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 81 Dom: Brak przydziału Punkty: 519 Ranga: Prefekt Data rejestracji: 11.06.07 |
Gizmolina napisał/a: Hmmm... Moim zdaniem Dumbledore nie był wężousty- no bo niby jak? Tylko "dziedzice Slytherina" mogli się nią posługiwać (no i Harry, ale to już wiadomo dlaczego ![]() Co do Rona- on nie nauczył się mowy wężów, tylko powtórzył po Harrym jedno wcześniej zasłyszane "słowo". A skoro wcześniej dużo ćwiczył... Tak to każdy potrafi ![]() Nigdzie nie jest napisane że tylko dziedzice Slytherina mogli się nią posługiwać więc nie mów takich głupot, w książce jest tylko mowa o tym że to jest niezwykle rzadki dar i jednym z czarodziejów posiadających ten dar był Slytherin, a Dumbledore też mógł mieć ten dar, a z tego co czytałem w wywiadach Jo to ona powiedziała że Dumbledore jest wężousty. Edytowane przez ![]() |
|
Podziel się z innymi: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przejdź do forum: |