Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Specjalista ds. sprzedaży
11.04.2026 14:59
śniło mi się ostatnio (znowu), że znów działają newsy na hpnecie xD ta strona zryła mi beret na zawsze xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Matura
Angelina Johnson
Co więcej, jeśli się nie mylę, to logika wywodzi się z filozoficznych rozważań, które są - o kurka! - humanistyczną gałęzią.

Ja nie piszę z czego logika się wywodzi. Ale matma opiera się na logice. Nie ma matmy bez logiki. I po prostu matma jest po pierwsze źle uczona, po drugie po samym wałkowaniu zadań, staraniu się chociaż zrozumieć cokolwiek, pracowaniu nie tylko 3x w tygodniu na lekcji, ale także w domu, koniec końców da się coś z tego wykrzesać. I to nie rozwiązanie jakiegoś durnego zadania. A logika to nie tylko wyciąganie faktów z historii, to tak naprawdę nauka tego, jak podejść do problemu. Nauka tego, że warto spróbować problem rozwiązać, bo koniec końców się da! Obecnie matmę masz w ogóle wszędzie. Rolnik musi znać matmę - by wiedzieć ile ziemi kupić, nasion, jak obsiać. Osoba mająca firmę musi znać rozliczenie miesięczne, kwartalne, roczne, umieć zrozumieć jak firmie poszło na tle poprzednich lat. Co więcej, obecnie nasz świat dąży do totalnego zmechanizowania, wszystko jest w procesorach, zapis matematyczny... niedługo bez matmy w ogóle człowiek zostanie w tyle. Przecież bez matmy nawet nie obliczysz sobie głupiego dochodu rodziców, by zobaczyć, czy masz szanse ubiegać się o stypendium socjalne.

Dzięki wykresom i funkcjom możesz zobaczyć (podkreślam zobaczyć, bo pewnie humanista będzie płacił grube pieniądze matematycznym, którzy te funkcje i wykresy wykreślą) jak Twoja praca wygląda w porównaniu z poprzednimi latami, a to przecież niezwykle ważne. Czy masz progres, czy nie, jak to się rozkłada w czasie, w których miesiącach powinieneś zacisnąć pasa... Ja wiem, że rzadko kiedy tak się myśli o matmie po liceach/technikach, ale tak naprawdę jest. I po to ona jest. Te wszystkie liczby tak naprawdę nie mają żadnego znaczenia w tym momencie, są czysto orientacyjne.

Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody
made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

s5.ifotos.pl/img/batpng_aewxhsq.png

img.joemonster.org/i/2018/01/mowiace_02.jpg

img.joemonster.org/i/2014/05/slodkiezdjecia_19.jpg

Slytherin! Sss..

Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji.
Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć.

Krew na twoich rękach, Falka,
Krew na twej sukience
Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie
Spłoń i skonaj w męce!

Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D
www.harry-potter.net.pl/images/articles/admlen20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadminang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/redaktorang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/autorartang.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydanieprorokaroku.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_naj.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_naj_pomocny_adm.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_admin_naj.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_komentator.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najmilszy_administrator.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najbardziej_pomocny_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najmilszy_administrator.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najlepszy_komentator.png

Prefix użytkownikalosiek13
I po prostu matma jest po pierwsze źle uczona
I na tym w zasadzie moglibyśmy skończyć naszą małą dyskusję ;d

Rolnik musi znać matmę - by wiedzieć ile ziemi kupić, nasion, jak obsiać.
Jestem akurat ze wsi, więc wiem, że to wcale nie wygląda wcale tak pięknie jak się mówi ; )

Przecież bez matmy nawet nie obliczysz sobie głupiego dochodu rodziców, by zobaczyć, czy masz szanse ubiegać się o stypendium socjalne.
Tego akurat i tak nie obliczę...

Czy masz progres, czy nie, jak to się rozkłada w czasie, w których miesiącach powinieneś zacisnąć pasa... Ja wiem, że rzadko kiedy tak się myśli o matmie po liceach/technikach, ale tak naprawdę jest
Wydaje mi się, że będę to wiedział po stanie mojego portfela. No i w końcu księgowi z czegoś też muszą żyć, nie?

Koniec, końców, nie uważam, że matma to zupełnie niepotrzebna dziedzina, tylko po prostu nie każdy nadaje się do ogarnięcia jej w takim nawet dla kogoś "podstawowym" stopniu.
zapodaj.net/images/edba268d6e942.png

Always

zapodaj.net/images/c4ff56e394964.jpg

Angelina Johnson
Wydaje mi się, że będę to wiedział po stanie mojego portfela. No i w końcu księgowi z czegoś też muszą żyć, nie?

I tak ufasz każdemu księgowemu? On Ci powie - w tym miesiącu prawdopodobnie zarobimy 30 000 zł. A potem się okaże, że księgowy się pomylił, albo nie wyedukowany, albo specjalnie zmyślił i będziesz jeszcze na dodatek stratny. Człowiek powinien się chociaż orientować w tym, co robi, a już tym bardziej w tym, czym zarządza. A skoro matma najbardziej kojarzy się przeciętnemu Kowalskiemu z pieniędzmi, to akurat w kwestii pieniążków nie powinniśmy tak ufać drugiej osobie. Orientowanie się w podstawach naprawdę bardzo Ci pomoże w życiu. Mimo humanistycznej duszy.

I na tym w zasadzie moglibyśmy skończyć naszą małą dyskusję ;d

No nie. Jak ktoś coś chce to i sam to zrobi. Jeżeli wszystko by się opierało do nauki w szkołach państwowych, to byśmy gówno umieli. Z każdego przedmiotu. Własna praca to przecież min. 70% tego, co potem wiemy.

image.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/mp/designs/143618396,width=178,height=178,version=1077033415/chemia-milosci.png

Slytherin! Sss..

Krew na twej sukience
Spłoń i skonaj w męce!

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najbardziej_pomocny_administrator.png

Akurat jeśli chodzi o księgowość i takie sprawy, to nogą nie jestem. Uczyłem się trzy lata rachunkowości, marketingu i ekonomii. Potrafię prowadzić księgi rachunkowe, pisać sprawozdania, kalkulację mam w małym paluszku u lewej nogi. To jest ta matematyka, którą określiłbym PODSTAWOWĄ, której jednak nie uczono mnie na matematyce, a na rachunkowości chociażby ; ]

PS Na maturze tego nie ma.

Always

Angelina Johnson
Ps. Bez tego co uczyłeś się przed pójściem na studiach (i co jest wymagane na maturze), nie ogarnąłbyś ekonomii i księgowości. Matma to matma. Są różne jej gałęzie, ale każda wychodzi z tego samego, jedynego pnia.

Slytherin! Sss..

Krew na twej sukience
Spłoń i skonaj w męce!

Prefix użytkownikafuerte
No nie. Jak ktoś coś chce to i sam to zrobi. Jeżeli wszystko by się opierało do nauki w szkołach państwowych, to byśmy gówno umieli. Z każdego przedmiotu. Własna praca to przecież min. 70% tego, co potem wiemy.

No jak ktoś chce, to może i tak. Problem w tym, że mało kto chce się zajmować czymś, czego nie rozumie i co zostało mu obrzydzone przez nauczyciela, który wykładając przedmiot uważa, że wszyscy są na tym samym poziomie co on. I doskonale rozumieją wszystko, co mówi.
Nie uważam, że matematyka jest niepotrzebna. Ale fakt jest taki, że ktoś, kto w miarę ogarniał matmę, nawet nie na wybitnym poziomie, nigdy nie zrozumie kogoś, kto po prostu tego nie ogarnia. Kompletnie. I można sobie mówić, że ktoś jest debilem, jak nie ma podstaw, ale nie każdy ma predyspozycje do tego, żeby skumać matmę. Nie każdy, zwłaszcza, jak ma zaległości przez 6 lat podstawówki, bo go uczył kompletny idiota. A kompletnych idiotów nauczycieli matematyki jest w polskich szkołach od groma i to oni odpowiadają za 50% nieogarniętych uczniów. Bo bycie nogą z matmy to jedno, a nieumiejętność wytłumaczenia pewnych rzeczy, to druga sprawa.

Przy czym zgadzam się, że matematyka jest w ogromnej mierze potrzebna w życiu i niby się wydaje, że się z niej nie korzysta, a jednak... Sama czasem widzę, że pewne rzeczy jest mi trudniej ogarnąć niż komuś, kto z matmy był dobry. Albo, że rozwiązanie czegoś tam - nawet logicznego problemu - zajmuje mi trochę więcej czasu, niż komuś, kto sobie radził. Poza tym, nie mam kompletnie wyobraźni przestrzennej, więc pewnych rzeczy w ogóle nie kumam i pewnie nie skumam. I niewiele już z tym zrobię, po pierwsze dlatego, że to jednak nie jest mi niezbędne, chociaż przydatne, a po drugie dlatego, że nie byłam nigdy perfekcyjna nawet w podstawach matmy. Zawsze byłam tępakiem, który chodził na korepetycje, żeby po prostu zdać maturę i nie przekreślać sobie przyszłości. Chociaż w żadnym wypadku nie powiem, że podstawowa matura z matematyki jest trudna, bo nie jest. Co roku jest coraz prostsza, chociaż wydawałoby się, że prościej się nie da. Dla większości humanistów nigdy nie będzie pestką, ale nie mówiłabym też, że jest potwornie trudna.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Prefix użytkownikaMikasa
Cóż, fuerte, mogę Ci tylko przyklasnąć. Co do nauczycieli, to ja akurat w podstawówce (klasy 4-6) miałam rewelacyjną nauczycielkę, prawdziwego pasjonata i fachowca i do końca szkoły pozostała to JEDYNA osoba, która potrafiła mi matmę wytłumaczyć (sporadycznie chodziłam do niej na korki w gimnazjum i liceum). Z kolei w liceum miałam kobietę, która umiała pracować tylko z osobami uzdolnionymi z matematyki, a wobec innych miała postawę "no jak można tego nie rozumieć?". To było dobijające, bo kogoś takiego nawet nie chce się pytać o swoje wątpliwości.
I również zgadzam się, że matematyka nie jest tak całkiem niezbędna, ale matura z niej już tak. No i owszem - NIE JEST TRUDNA, ponieważ jest zaprojektowana tak, żeby wszyscy ją zdali. Ja osobiście miałam gdzieś mój wynik, chciałam po prostu zdać, a przecież schemat zadań jest co roku taki sam... mam kilka koleżanek, których mamy uczą w szkołach i one potwierdzają, że dzieciaki z roku na rok są coraz gorsze, coraz bardziej chamskie, coraz głupsze i coraz mniej im się chce. I ci sami ludzie później zapełniają uczelnie wyższe.

Edit: aha, no i zdanie, które chyba powinnam sobie wypisać na ścianie:
ktoś, kto w miarę ogarniał matmę, nawet nie na wybitnym poziomie, nigdy nie zrozumie kogoś, kto po prostu tego nie ogarnia. Kompletnie.

DOKŁADNIE TAK.
Edytowane przez Prefix użytkownikaMikasa dnia 08.05.2014 06:40
zapodaj.net/images/5fc92f2c1a6a1.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgaw2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/guruforummikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najgawedziarzmikasa.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/maruda.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/autor_najlepszego_artykulu.png
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najpowazniejszy_uzytkownik.png

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
No to tak. W IV klasie podstawówki miałem babkę prosto po studiach, która nauczyć nie potrafiła kompletnie. Już wtedy miałem wymęczoną czwórkę ;p. W V było o niebo lepiej, bo dostaliśmy doświadczoną ( z 20-letnim stażem ) matematyczkę, która naprawdę potrafiła wytłumaczyć największemu cymbałowi ( czyli między innymi mnie ;p ) tę matematykę ^^. VI klasa, znowu inna nauczycielka. Wielka pani dyrektor, która pojmowała świat w ten sposób, że każdy matematykę musi umieć, znać, rozumieć wszystko od A do Z.

W Gimnazjum też tam sobie jakoś szło ( nawet 4+ z olbrzymiego sprawdzianu ), ale raczej bez fajerwerków. Inna sprawa, że jako leń patentowany nigdy się szczególnie lekcjami nie przejmowałem ( odrabianie lekcji = spakowanie plecaka na następny dzień ). No, ale GimBazę skończyłem bodajże z mocną trójką za całokształt.

Potem w LO koszmar, babka gorsza od Snape'a - 100 x gorsza...Stres, nerwy, nieprzespane noce, i koniec końców poprawka w sierpniu. Były wzloty i upadki, matura zdana gładko ( nie było matmy jezyk ), i spokój święty raz na zawsze.

Myślę, że z tą matematyką, to na dwoje babka wróżyła : z jednej strony mówi się, że trzeba znać podstawy, że to ważne w sumie, do życia potrzebne ble ble ble itp. No może, i jest w tym nić prawdy. Jednak jak spojrzę na moje życie ( starcze życie ), to do tej pory nie przydała mi się wiedza dotycząca np. równań kwadratowych, ułamków, geometrii. Hmm...Nawet pisemne mnożenie - jest kalkulator, komórka, ;p

Reasumując, to myślę, że z Bożą pomocą te 30% bym uciułał, ale na 100% nie wiem ( o, procenty ! ). Nie było mi dane zdawać matmy, i już się nie przekonam czy bym zdał, czy nie - tego przedmiotu zawsze się bałem : najbardziej chyba pytania, a tylko 2 nieprzygotowania na semestr : (
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikaGoszka
Dla mnie to głupie, że komuś na siłę wciska się matmę, jak ona mu do niczego nie jest potrzebna. Jeszcze później jakieś śmieszne wymaganie punktów z tego przedmiotu przy rekrutacji na kierunki humanistyczne - no kogoś trochę walnęło w główkę.

Popieram w 100%, jest to po prostu bez sensu. Przez trzy lata liceum miałam tragicznego nauczyciela od matematyki (sympatycznego, ale jego metody wychowawcze do nikogo nie trafiały) i nagle ktoś ode mnie wymaga, żebym ją zdała na maturze. Bo tak trzeba. Żeby się dostać na studia. Humanistyczne.

Z całym szacunkiem, ale dla mnie obliczanie jedynki trygonometrycznej nie jest podstawą przydającą się w życiu. Tak samo funkcja kwadratowa, liniowa i trójkąt opisany na łuku.

Też nie powiem, że podstawowa matura z matematyki jest trudna, bo nie jest, ale jeśli nie ma się do niej odpowiedniego przygotowania i nie posiada się umiejętności kombinowania (bo nie wszystko jest we wzorach), to stanowi problem.
Jeśli zdam, a myślę, że jednak zdam, to mój wynik nie będzie przekraczał 40%. Fakt faktem, to humaniści najbardziej przeciwstawiają się maturze z matematyki, ale sądzę, że ma to swoje uzasadnienie.

Za to dzisiejszy polski rozszerzony miodzio. Jestem bardzo zadowolona, obydwa tematy były fajne :D Liczę na jakieś 90% minimum.

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
Smierciojadek
Za to dzisiejszy polski rozszerzony miodzio. Jestem bardzo zadowolona, obydwa tematy były fajne :D

A który wybrałaś? Właśnie wszyscy na razie mówią, że tematy bardzo proste. Tyle że w sumie z polskim to nigdy nic do końca nie wiadomo. : D Ja bym pewnie pisała "Sklepy cynamonowe". Dość dokładnie interpretowaliśmy te opowiadania, zresztą tam wystarczyło mieć bazę pojęciową, żeby rozwalić temat. I jeszcze zgarnąć kilka walorów. : D

Co do matematyki - miałam coś pisać, ale może faktycznie macie rację. Nie jestem w stanie zrozumieć, jak ktoś może kompletnie nie rozumieć tego przedmiotu. Dlatego nie wtrącam się do tematu. Ale mimo wszystko z obowiązkowej matury bym nie zrezygnowała.

Tegoroczna podstawa z matematyki wydawała mi się za to trochę trudniejsza niż w tamtym roku. Ale to się pewnie nie przełoży na wyniki, średnia zazwyczaj wychodzi podobna.
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png

Prefix użytkownikaGoszka
Ja wybrałam obrazy miłości :D To mój konik. Dodatkowo mam prezentację o zakochanych mężczyznach, więc konteksty literackie się posypały w olbrzymich ilościach. Walorów mam całą masę, bo wiadomości o autorach + ewentualne toposy i profesjonalne słownictwo mam oblatane jak Harry'ego Pottera. No i umówmy się, Don Kichot i Romeo i Julia, mimo, że nie są w podstawie (ani nawet w rozszerzeniu), są wręcz sztampowymi dziełami.

Ta matura dała mi szansę na dostanie się na studia, haha.

68.media.tumblr.com/fc2672d87f07e294d318933ac747d7f0/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo2_500.jpg

68.media.tumblr.com/1247c5965fe4e3bf9a88f2bfbed35765/tumblr_ogyzlc3sGg1t0amgdo3_500.jpg

http://www.filmweb.pl/user/Goszka_
Angelina Johnson
No dobra, to może trochę inaczej.
Ja może i jestem w mniejszości (w sumie to przeważającej, z tego co widzę) w tej dyskusji, bo jestem ścisła i mimo że z matmą byłam na bakier, i również miałam tragicznego nauczyciela (na matmie graliśmy w brydża i robiliśmy sudoku, bo był polskim mistrzem obydwu tych dyscyplin, nie mieliśmy zadań domowych, sprawdziany pisaliśmy wspólnie), to jednak na studiach, gdzie weszły funkcje, całki, różniczki, pochodne i inne pierdoły - jakoś sobie poradziłam. A geniuszem nie jestem. Więc po pierwsze - da się. Ale rozumiem, że humanista całek i funkcji aż tak znać nie musi.

Ale, ale. Jak słyszę, że jakim prawem od humanisty wymaga się podstaw matmy, to nie powiem co mnie strzela. Bo z drugiej strony jakim prawem wymaga się ode mnie uczenia funkcji językowych i innych pierdół z języka polskiego. To jest mi akurat kompletnie, absolutnie zbędne. I idąc Waszym tokiem myślenia, lektury też są mi zbędne, bo NIE SĄ w ogóle potrzebne mi na studiach i NIE BĘDĄ potrzebne w mojej - mam nadzieję - przyszłej pracy. Ale lektury warto znać - to są nasze osiągnięcia. Matematyka to też osiągnięcie i to bardziej praktyczne, bo to dzięki niej macie laptopy, komputery, domy, wszystko. Dzięki literaturze macie historię, zasady moralne, etyczne i to też jest ważne. Ale nie róbcie z humanistów osoby upośledzone, które mają znać tylko to i być zamknięte na wszystko inne, co sprawia im większy problem. Ja np. nienawidzę kuć, a inaczej się nie da zapamiętać biografii pisarzy, dat historycznych czy właśnie tych cholernych funkcji językowych. Ale przysiada się do tego, uczy się PODSTAW i przynajmniej jest się człowiekiem oświeconym, który w każdym temacie może choć trochę się orientować. Dlatego błagam, nie piszcie, że matma na maturze dla humanisty to wielka tragedia, jakim prawem itd.

Ogólnie wyszedł ten post trochę beznadziejnie i za ostro, za co bardzo przepraszam, ale po prostu jestem trochę zmęczona i nie chce mi się myśleć i wysilać. ;D

Slytherin! Sss..

Krew na twej sukience
Spłoń i skonaj w męce!

Ale nie róbcie z humanistów osoby upośledzone, które mają znać tylko to i być zamknięte na wszystko inne, co sprawia im większy problem.
Uważam, że ostatnie zdanie nie usprawiedliwia tego, co właśnie przytoczyłem. Napisałaś zdecydowanie za ostro...

Always

Angelina Johnson
Ale to jest upośledzenie, Losiek. Jeżeli nie znasz podstaw tego co Cię otacza, to to jest upośledzenie. Nie mówię, że upośledzeniem jest nie policzenie jakiejś funkcji. Ale z tego co wiem to maturę z matmy zdałeś - jakieś podstawy masz. Ale gdyby tego od Ciebie nie wymagali, miałbyś to zapewne w głębokim poważaniu i nic byś na ten temat nie wiedział, kompletnie nic - a to już byłoby bardzo niedobrze.

Nie zrozumcie mnie źle, ale dla mnie jeżeli w tym momencie, po tylu odkryciach, w takim tempie świata, człowiek ma się nagle cofać do jedynie jednej, wybranej przez siebie dziedziny, która idzie mu najłatwiej/go najbardziej interesuje (co się najczęściej łączy) i zlewać na wszystko inne... to jest przecież cofanie się. Cofanie wszystkiego, co dotąd osiągnęliśmy jako ludzkość. Nie powinniśmy do tego dopuścić.

Slytherin! Sss..

Krew na twej sukience
Spłoń i skonaj w męce!

Smierciojadek
Ja się całkowicie zgadzam z Angeliną. Ale w gruncie rzeczy nic mnie nie obchodzi, czy jakiś X lub Y umie matematykę, rozumie, zdaje z niej maturę czy coś innego. Nie chce się uczyć, to nie. Moim zdaniem wszystko jest do wyćwiczenia. Ale podchodząc do tego z założeniem "Nie umiem, po co mi funkcja kwadratowa, w życiu codziennym mi się nie przyda, jestem humanistą, matematyka, fuj!", no to niestety.
media2.giphy.com/media/6qdkSaKx2MfMA/giphy.gif

Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze.

66.media.tumblr.com/d139938a33b1b4a6e9d05302028f7545/tumblr_nwp9a04Ew81qdp7auo3_500.gif

Nie wiesz, co pamiętasz, dopóki nie spróbujesz tego opowiedzieć. I nie wiesz, co tak naprawdę sądzisz na dany temat, dopóki nie zaczniesz się o to z kimś kłócić. W samotności nie jesteś nawet świadomy swoich sprzeczności.

media.tumblr.com/3ad8106e3bbe79c5eb59d42068d27812/tumblr_inline_ncezf4w8z41spqcq1.gif

Pamiętaj. W śnie nie da się szeptać.

38.media.tumblr.com/aafd9a4ade7ecf23ca4f3335aeabfaf9/tumblr_n5nak092R91sai67qo1_500.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-wydarzenie1.png
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najadm2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnick20202.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/pieko.jpg
www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najlepszy_newsman.png
www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/najoryginalniejszy_nick_jadek.png
www.harry-potter.net.pl/images/najoryginalniejszy_nick.png

Prefix użytkownikaUpadly Aniol
Ja jestem upośledzony : ( Nie zdawałem matematyki - po prostu nie trzeba było. I za żadne skarby nie wpadłbym na pomysł, żeby wybrać ją jako dodatkowy przedmiot ( WOS rozszerzony wystarczył z powodzeniem ;p ).

Ja nie wiem czy mam jakieś podstawy ( zależy też kto co rozumie pod tym pojęciem ) czy też nie mam, ale przez dorosłe życie nie odczułem przykrych skutków nieznajomości matematyki. Moja mama nawet udziela korepetycji z matmy, ma ją w jednym paluszku, mnie też zawsze goniła...

Jakbym tak się wokoło rozejrzał, to nie wiem czy spotykam na co dzień ludzi żyjącymi z matematyką za pan brat, ale raczej nie...

<Przeor na Bielanach jest magistrem matematyki>
24.media.tumblr.com/tumblr_m8xhishKur1qhr8kmo1_400.gifauto.img.v4.skyrock.net/7396/7977396/pics/160621264.gif

Prefix użytkownikaSarahis
Ale, ale. Jak słyszę, że jakim prawem od humanisty wymaga się podstaw matmy, to nie powiem co mnie strzela. Bo z drugiej strony jakim prawem wymaga się ode mnie uczenia funkcji językowych i innych pierdół z języka polskiego.

Trafiłaś w samo sedno, nic dodać, nic ująć.
Dla mnie to głupie, że komuś na siłę wciska się matmę, jak ona mu do niczego nie jest potrzebna. Jeszcze później jakieś śmieszne wymaganie punktów z tego przedmiotu przy rekrutacji na kierunki humanistyczne - no kogoś trochę walnęło w główkę.

Hm, matematyka uczy logicznego myślenia. A to się chyba każdemu przyda, nie? Ale z tą rekrutacją to rzeczywiście lekka przesada.

Za tydzień wyniki :D.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: