Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
| Czy przeczytałeś chociaż jedną książkę HP w oryginale? | ||||||||||||
|
||||||||||||
|
Czytanie w oryginale
|
|
Vorovitz |
Dodany dnia 11.07.2014 13:30
|
![]() Postów: 4 Dom: RavenclawPunkty: 18 Ranga: Mugol Data rejestracji: 11.07.14 |
Czy czytaliście, moi drodzy, HP w oryginale? Jakie macie wrażenia? Ja osobiście mam bardzo dobre, chociaż skończyłem tylko pierwszą część. Myślę, że dużym plusem czytania oryginału są dodatkowe godziny spędzone z HP.
|
|
|
|
Penelope |
Dodany dnia 21.07.2014 12:29
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1729 Dom: RavenclawPunkty: 17625 Ranga: Poraniona Data rejestracji: 27.02.08 |
O tak ja czytałam w oryginale pierwszą i drugą cześć, a ostatnio zaczęłam też czwartą. Różnica jest ogromna, ja sama przetłumaczyłabym to całkiem inaczej i nie raz byłam w szoku, że tłumacz zrobił to akurat tak. Polska wersja jest dobra, nie mówię że nie, ale oryginał to coś świetnego i uważam, że warto go przeczytać, jeśli tylko ktoś ma okazję. ![]() ![]() W kategorii Najlepsza Seria Obyczajowa, wygrywa Penelope - Trudny Wybór ![]() Wiersz mojej ulubionej poetki i to jeszcze o mnie ![]() Sonet Dziękczynno-pochwalny Jest taka osoba, co pięknie słowa plecie. Entuzjazmu pełna, w każdej chwili miła, Z potoku błahych słów się przy mnie wynurzyła I pomaga mi przetrwać w liter srogim świecie. Któż to taki? To Pene! Wszyscy dobrze wiecie! Cóż ja bym kochana bez Ciebie zrobiła? Co tu dużo gadać... Pewnie wciąż bym żyła. Ale żyłabym tutaj jak zgubione dziecię. Bezczynnie bym siedziała w beznamiętnej toni. Czy cokolwiek bym zrobiła gdyby nie Twa głowa? Czy cokolwiek bym stworzyła bez Twej boskiej dłoni. Więc dziękuję Ci Królowo, za Twe wielkie słowa, Że jesteś tutaj, że piszesz, chociaż czas Cię goni, I że dzięki Tobie, znowu zaczęłam od nowa... I love Smaug ![]() ![]() ![]() - O czym marzysz?- zapytał w końcu. - Marzę o lepszym życiu. O tym, by ludziom bardziej zależało na ludziach, niż na pieniądzach, by mieli honor i nie łamali obietnic. Marzę o tym, by przyjaźń była prawdziwa, a miłość nie bolała. - Odpowiedziała bez zastanowienia. - A jeśli ci powiem, że mogę ci to dać, pójdziesz ze mną? - Wyraz jego twarzy nie zdradzał uczuć, ale w oczach tliła się iskierka nadziei. - Pójdę. Dlatego, że będę chciała uwierzyć w to, że mówisz prawdę. Szkoda tylko, że taki świat nie istnieje. - Istnieje, a ja ci go pokażę, jeżeli tylko zechcesz otworzyć oczy. - Nieznajomy wyciągnął do niej rękę, a ona ją ujęła, po raz pierwszy wierząc, że może być szczęśliwa.[/color] Dedykacja dla mnie od pewnej bardzo sympatycznej osoby ;] Jest takie miejsce na oceanie, gdzie pewna wyspa się mieści, nierzadko kto się na niej pojawia, bo zwą ją wyspą boleści. Zamek potężny na niej góruje, co w dawnych czasach wzniesiony przez władcę wyspy Odysa, dla Penelopy - żony. Wiele już lat w domu nie bywał, a ona tęskni wciąż szczerze, co dzień wychodzi w bezkres spoglądać, czy wraca na swej galerze. Smutek w jej sercu, samotność w duszy, kiedy to wreszcie ustanie, rozmyśla nieustannie czy jeszcze szansa będzie ujrzeć go w żywym stanie. Odys na krańcach lądów przebywa, tułaczka go bowiem czekała na długie lata, przez boską karę ta sytuacja się stała. Wspomnienie żony cierniem mu w sercu się stało, ach jakże trudne bez niej życie być musiało. ![]() ![]() Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka nam je przekreśla. Nie mamy wtedy żadnego wyboru. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwi dziś, jak potrafimy być nimi jutro? Wykorzystaj ten dzień dzisiejszy. Obiema rękoma obejmij go. Przyjmij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, powietrze i życie, jego uśmiech, płacz, i cały cud tego dnia. Wyjdź mu naprzeciw. Wiersz Anciol, mój ulubiony ![]() Syrenka z łazienki prefektów Pośród szklanej toni, Uśmiecham się skromnie. Stoję tu na straży, Wielu ludzkich wspomnień. O czym chcesz bym śpiewała? Znam historii wiele. Wiem czym jest wierność, I kim są przyjaciele. Potrafię powiedzieć, O morskich przygodach. Strasznych wodnych stworach, Walecznych załogach. Do skarbów sekretnych, Jedyne znam drogi. Do wysp tych magicznych, I przełęczy trwogi. Poproś mnie o słowa, Od dawna tu czekam... Nie znam swoich braci, I serce mam człowieka. Nie zapominaj o mnie! Nie chcę być tu sama! Utrwalona na szkle... A całkiem zapomniana... Robak gne ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Anciol |
Dodany dnia 21.07.2014 13:07
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1288 Dom: RavenclawPunkty: 21527 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 11.08.13 |
Ale oryginał jest cholernie drogi musicie przyznać. Ciężko go dostać za rozsądną cenę nawet na allegro, a powiem szczerze nienawidzę czytać z komputera. Od tego się ino oczy psują. Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3 Wiersz autorstwa łośka <3 Anciolu, piękny i wspaniały, kimże ja przy Tobie jestem, taki niedojrzały... Spójrz w oczy me, jak lekki wiatr, pieszczą Cię. Odpowiedz na to pytanie, czy życie razem nam dane? Oddaj mnie rentę swę*, a szepnę Ci do ucha, Kocham Cię! *rentę swę - użyte tu celowo ,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43. Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D" ![]() ![]() |
|
|
|
monciakund |
Dodany dnia 01.08.2014 19:28
|
![]() Pochwały: 31 Postów: 2334 Dom: GryffindorPunkty: 43236 Ranga: halo, regulamin! Data rejestracji: 11.03.13 |
Ale oryginał jest cholernie drogi musicie przyznać. Ciężko go dostać za rozsądną cenę nawet na allegro, a powiem szczerze nienawidzę czytać z komputera. Od tego się ino oczy psują. Dlatego warto szukać ich w Taniej Książce lub na Targach Książki. Tam znajdziesz książki w oryginale np. za 15 zł. ![]() - - - The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die. - - - ![]() - - - Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are. - - - ![]() --- Nad przepaścią, tegoż roku Żyraf masa się w amoku Rodzi. Pamięć ludzka jest Zawodna, mimo tego fiest Tysiące, z tej okazji, Ku jej chwale od Abchazji Aż po Nordkapp wspominacie. "Czyjej chwale?", się spytacie. Jak to czyjej? Monci* naszej. Gryfa córce, redakcyjnej Na tym świecie ambitniejszej Od niej nie ma. Tu rysunek, Tam malunek i do tego Social media. Wizerunek Hp-neta tam kreuje, ego Strony reperuje. Szczerze, Bardzo, bardzo szczerze mówiąc Człek orkiestra, żywa gwiazda. Żyj nam wiecznie, twórz i kreuj. Koniec, basta - taki mus i Żyraf pasta. --- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
losiek13 |
Dodany dnia 01.08.2014 19:49
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 33 Postów: 2832 Dom: RavenclawPunkty: 34217 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 19.06.08 |
Ale oryginał jest cholernie drogi musicie przyznać. Ciężko go dostać za rozsądną cenę nawet na allegro, a powiem szczerze nienawidzę czytać z komputera. Od tego się ino oczy psują. Ja znalazłem kiedyś na Allegro "Deathly Hallows" za 12 zeta + przesyłka. Oczywiście musiałem kupić, a przyjemności z tego miałem ogrom. Nic nie zastąpi czytania książki w oryginale... chociaż, wróć! Jeśli na studiach wciskają Ci jakieś beznadziejne lektury, to czasem lepiej je przeczytać po polsku XD ![]() Always ![]() |
|
|
|
unicorn |
Dodany dnia 01.08.2014 21:06
|
![]() Postów: 24 Dom: RavenclawPunkty: 161 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 14.07.14 |
Przyznam, że nie czytałam w oryginale, ale zamierzam. Denerwują mnie niektóre rzeczy w polskiej wersji m.in. stowarzyszenie WESZ, w oryginale było SPEW co o wiele bardziej bardziej mi się podoba. Szkoda, że nie dało się tego inaczej przetłumaczyć... A może w Ravenclawie Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie. ![]() |
|
|
|
Minoo |
Dodany dnia 01.08.2014 21:40
|
![]() Postów: 91 Dom: SlytherinPunkty: 1641 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 25.06.14 |
Nigdy nie miałam okazji przeczytać jakiejkolwiek części po angielsku, ale jak tylko natrafi się okazja to z pewnością kupię (lub pożyczę, o ile przytrafi mi się szczęście ). "Czas przemija nawet wtedy, kiedy wydaje się to niemożliwe. Nawet wtedy, kiedy rytmiczne drganie wskazówki sekundowej zegara wywołuje pulsujący ból. Czas przemija nierówno - raz rwie przed siebie, to znów niemiłosiernie się dłuży - a mimo to przemija." |
|
|
|
NotiaPaley |
Dodany dnia 02.08.2014 01:42
|
![]() Postów: 1 Dom: SlytherinPunkty: 2 Ranga: Mugol Data rejestracji: 02.08.14 |
kilka godzin temu zaczęłam czytać pierwszą część. zdecydowanie wolę książki w standardowej formie, ale nie pogardzę ebookiem, jeśli tylko jego do dyspozycji. mimo to, bardzo przyjemnie się czyta i nawet płynnie mi to idzie :) także zachęcam wszystkich, którzy się zastanawiają, bo język nie jest trudny (jak na razie). a jeśli angielski u was kuleje, to przy odrobinie determinacji, z zestawem słowników/translatorów oraz darmowych stron z gramatyką możecie nie tylko zrozumieć większość tekstu, ale i podszkolić ten język. |
|
|
|
ania potter |
Dodany dnia 02.08.2014 20:31
|
![]() Pochwały: 1 Postów: 1163 Dom: SlytherinPunkty: 10153 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 17.04.14 |
Anciol napisał(a): Ale oryginał jest cholernie drogi musicie przyznać. Ciężko go dostać za rozsądną cenę nawet na allegro, a powiem szczerze nienawidzę czytać z komputera. Od tego się ino oczy psują. ,No....trochę trudno jest dostać za rozsądną cenę książkę w orginale. Ja nie miałam okazji czytać w orginale ale spróbóje i kupię lub pożyczę książkę. lights will guide you home and ignite your bones and i will try to fix you w Hogwarcie możecie mnie znaleźć jako Anne Leishale ![]() ![]() |
|
|
|
Liliana2194 |
Dodany dnia 02.08.2014 21:36
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 20 Postów: 1283 Dom: HufflepuffPunkty: 20246 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 18.06.14 |
Ja nie czytałam żadnej książki HP w oryginale. Dobrze by było dowiedzieć się, co pozmieniano w tłumaczeniu, ale angielskiego dopiero się uczę i nie sądzę, bym wiele stamtąd zrozumiała. Byłoby to dużo pracy przy słownikach i tłumaczach... Może kiedyś spróbuję poczytać, ale raczej jak będę lepiej znała angielski. ![]() ![]() - - W Hogwarcie: - - 2) Valerie Adams 2.06.2019 - ![]() ![]() ![]() Karta postaci: tutaj1) Liliana Williams 18.06.2014 - 31.05.2019 ~ moja ulubienica spośród tej dwójki ~ ![]() ![]() ![]() Karta postaci: 1. Lijka2. Poboczne - - Za 2017/2018: - - ![]() - - INBJN - - Ten little Indian Boys went out to dine One choked his little self and then there were nine. ![]() Nine little Indian Boys sat up very late One overslept himself and then there were eight. Eight little Indian Boys travelling in Devon One said he'd stay there and then there were seven. Seven little Indian Boys chopping up sticks One chopped himself in halves and then there were six. ![]() Six little Indian Boys playing with a hive A bumblebee stung one and then there were five. Five little Indian Boys going in for law One got in Chancery and then there were four. Four little Indian Boys going out to sea A red herring swallowed one and then there were three. Three little Indian Boys walking in the zoo A big bear hugged one and then there were two. Two little Indian Boys sitting in the sun One got frizzled up and then there was one. One little Indian Boy left all alone He went out and hanged himself and then there were none. ![]() ![]() - - - - ![]() |
|
|
|
Katherine_Pierce |
Dodany dnia 31.10.2014 20:20
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 5926 Dom: GryffindorPunkty: 47342 Ranga: Członek Rady Strachu Data rejestracji: 31.10.14 |
nieee, ale nie dlatego że nie chciałam. Chciałam i nadal chcę, ale strasznie drogie żeby kupić, a biblioteka uniwersytecka ma tylko 3 tomy i do tego są pozamawiane na 4 lata (!) więc nawet nie uznałam za sensowne podpinanie się. próbowałam czytać w ebooku, ale po pierwsze znalazłam tylko jedną wersję i to tak beznadziejną że były dwie strony na jednej (poziomo kartka), taki skan po prostu, przez co ciężko się czytało. No i mimo iż często czytam ebooki, to jak już się za coś po angielsku biorę to muszę mieć papierową wersję. Nawet ff sobie drukuję. |
|
|
|
Stara Czarownica |
Dodany dnia 12.11.2015 08:26
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 50 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 16.09.15 |
Przeczytałam po angielsku 7 część bo nie mogłam się doczekać co będzie dalej po przeczytaniu 6. Przekład jest bardzo dobry, chyba nie warto się męczyć (ma to sens jeżeli ktoś bardzo dobrze, z niuansami, zna współczesny angielski). |
|
|
|
Elizabeth_ |
Dodany dnia 12.11.2015 09:42
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 850 Dom: SlytherinPunkty: 12302 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 23.05.15 |
Przyjdzie taki dzień, że to zrobię i to będzie najpiękniejszy dzień w moim życiu. Chyba już czas zacząć polowanie na książki po angielsku. Faktycznie drogo wychodzą kupować bezpośrednio od Bloomsbury, więc będę szukać używanych sztuk. Ucałowanka dla Elki. Niech moc Sznejpa będzie z Tobą! ~ Sam Quest
Noszę z dumą ![]() Totalnie Zielona W swoim podpisie wita Was Elizabeth Lili Prince-Baudelaire. Oda do Elizabeth by Sam Quest (trzymajcie się mocno) Elizabeth, Ty jesteś jak zdrowie, Jak mocno można kochać ten tylko się dowie Kto wie, jak Wielbisz Zielony i Snarry lub Drarry O zgrozo też Lucarry! Uwielbiasz czytać o Harrym Co rodzic ma dzieci i myślisz sobie O rety! Niestety nie każdy miał okazję W blasku twej chwały się tarzać, Jak koty które ubóstwiasz Po szafach twoich skakać. Lecz wiedz o najlepsza, że Chociaż pisać nie umiem, To wierzę, że mój wiersz, Nie zniknie nigdy w tłumie. - Harry, mam ci coś ważnego do powiedzenia, nie wiem jak zareagujesz... - Dumbledore odchrząknął. - Harry - profesor Snape jest twoim ojcem. - Naprawdę? - Nie. Ale zawalasz Eliksiry. Postaraj się pracować nieco sumienniej, dobrze? Fanfik którego imienia nie wolno wymawiać ![]() ![]() ![]() Siedzi w gabinecie! - wyrzucił z siebie Harry z wyraźnym niesmakiem. - Dlaczego? Nie powinien być teraz na lekcjach? - A to łobuz - podsumował Ron. - Co on robi w swoim własnym gabinecie? Trylogia Draco by Cassandra Clare Piszę: Dziesięć lat trudniej [1/10] Historia Pewnych Ślizgonów [2/12] Hogwart po północy [wstrzymane] Momenty z życia Snape'a w trzech aktach [10/10] Słowniczek x Harry [2/4] Pojednanie [3/12] Sprawa to jasna, że Puchar Domów Najlepiej wygląda w rękach Ślizgonów Why do you think I'm calling you? Just to say hello? Hello sick people. ![]() It's my own gallery of Gregory House: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Why I love him so much? ![]() ![]() Gregory House in black&white ![]() Three truths in life: ![]() ![]() ![]() ![]() Fanka snarry, lucarry, drarry, mpreg, severitusów & SmH. Harry spojrzał na niego zirytowany. - Następnym razem, gdy prześpię się z twoim ojcem, poinformuję cię o tym - wypluł i niemal natychmiast tego pożałował, bo Draco spojrzał na niego w czystym szoku. - Nie chcę z tobą o tym rozmawiać - dodał pospiesznie, czując narastającą panikę. - Masz brata. Jest bezpieczny. Teraz jest was trzech, gratuluję. Nas jest pięcioro, przyzwyczaj się do tej matematyki. Powinności by euphoria814 Zerknął w dół i ujrzał medalion. Spojrzał na Toma, znów stojącego przed nim, i uniósł brew. - Dobrze na tobie wygląda. - Tylko tyle powiedział Tom, nim z powrotem usiadł. Harry popatrzył na niego z niedowierzaniem. Chwilę później zaczął chichotać. - Wkrótce będę miał więcej kawałków twojej duszy, niż ty sam - zażartował. - Nie mogły trafić w lepsze ręce. Takiej odpowiedzi się nie spodziewał. - Bardziej służę jako cel do ćwiczeń - mruknął Barty, patrząc na Harry'ego z czułością w oczach, na wskutek czego Tom musiał zacisnąć zęby. Absolutnie gardził tym, jak jego śmierciożerca był blisko Harry'ego. Jednak wiedział, że nie mógł nic na to poradzić. Przynajmniej na razie. Barty podniósł wzrok i ich oczy się spotkały. Tom zobaczył w nich wszystko, czego potrzebował. Jego śmierciożerca się nie wycofa. A on nie zmusi go do poddania. Złośliwy uśmiech wypłynął na jego usta i ponownie spojrzał na Harry'ego. Chłopak będzie jego. Poza nim, nikt nie był wystarczająco dobry dla Harry'ego. To było takie proste. Syn Śmierci by Little.Miss.Xanda Dziesiąty Severus spojrzał na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechętnym podziwem. - Dostałeś Wybitny z Eliksirów na SUMach? Harry uśmiechnął się radośnie. - Dałem egzaminatorowi autograf. Snape jęknął. Jedenaście razy by Horcerxhexer Severus Snape. Being a hero doesn't always mean being a saint. ![]() |
|
|
|
Victoria Owl |
Dodany dnia 12.11.2015 11:03
|
![]() Postów: 150 Dom: GryffindorPunkty: 1669 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 12.12.14 |
Jeszcze nie, ale zamierzam. Niezbyt lubie e-booki ale cóż, dla HP przeczytam. Wydaje mi sie, ze różnica bedzie ogromna. A jak nie bede wiedziała jakiegoś słówka to przecież można użyć tłumacza ^^ ,,Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota" ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Ravenclaw

Gryffindor

Slytherin

Hufflepuff