Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Nielegalne zaklęcia
|
|
Nedelle |
Dodany dnia 11.09.2014 16:19
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 2 Postów: 1086 Dom: HufflepuffPunkty: 11317 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 26.08.14 |
Hej. Dzisiaj do mojej szkoły (Gim. nr. 33) przyjechała pani policjantka. Zamiast lekcji miałam z nią zajęcia, razem z moją klasą. Na początku myślałam: "Może to kontynuacja obozu integracyjnego?". Okazało się, że chciała z nami "pogadać" o... narkotykach. I tu zapewne zdziwicie się, czemu piszę tu o jakiejś policjantce, a w tytule widnieje napis "Nielegalne zaklęcia". Otóż... ci którzy przeczytali całą serię o HP wiedzą, że były tam właśnie trzy nielegalne zaklęcia. Mianowicie: - imperius, - cruciatus, - (najstraszniejsze) avada kedavra. Pierwsze sprawia, że mugol lub czarodziej (nawet zwierzak, czyli po prostu wszystko co żyje) jest, jak to mogę ująć, na usługi dla osoby, która rzuciła urok. Drugie zadaje spory ból, a trzecie (te najgorsze) zabija. A teraz porównaj sobie te uroki do narkotyków : imperius-tabletki r gwałtu r1; Cruciatusr11;marihuana i inne avada kedavrar11;narkotyki r krokodyl r1; I co wy na to? Jo była długi czas kelnerem, więc wiedziała jak się zachowuje młodzież... poza tym, kilka osób udowodniła, że autorka HP umieszczała kilka rzeczy z prawdziwego świata w świecie magii. Uważam, że Jo chciała nas ostrzec, poprzez opowieść o jakimś tam chłopcu z Hogwartu. Co wy o tym sądzicie? Jestem Potteromaniaczką, więc od razu skojarzyłam narkotyki z Harrym Potterem. Ale co tam! Edytowane przez Nedelle dnia 11.09.2014 19:38
Hic sunt leones "Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo: - Co ma wspólnego budzik i wiosło? - Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du... - No.... w sumie racja. A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów "Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze! Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże! Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury. Kowalski! W prostych żołnierskich słowach! Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety. Paralizator? Life's a piece of shit When you look at it Life's a laugh and death's a joke, it's true You'll see it's all a show Keep 'em laughin' as you go Just remember that the last laugh is on you ![]() Cóż za draka, jaka farsa Knedel nam odwala dansa Sznejp aż oczy swe przeciera. gdy do niego ta dociera. Kluska bierze Sznejpa w tany Slughorn cały uhahahany Zaraz z nimi tańczyć chce a to wszystko sen, hehe - SQ <3 ![]() Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie. Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie, Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę! |
|
|
|
harry7potter |
Dodany dnia 11.09.2014 16:44
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 303 Dom: SlytherinPunkty: 3877 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 13.06.13 |
hmmm słabo widze związek. imperio i tabletki gwałtu no moze troche crucio i marycha nieeeee marycha nawet jest zalecana bodajze w artretyźmie. czasem po lsd sa nieprzyjemne jazdy więc raczej pod to można podciągnąć Avada?hmmmm avade można sobie zrobić wszystkim Pottermore - dom:Gryffindor, różdżka: głóg, włos jednorożca,14.5 cala, względnie giętka
http://www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_potteromaniak_harry7potter.png ![]() "Dotknij mnie tylko, to cię zabiję do krówki nędzy" "Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności." "Im więcej ludzi pokochasz tym będziesz słabsza" "Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie." "-Emocje, kaprysy, fascynacja i gra. Uczucia i ich brak...Dary, których nie wolno przyjąć...Kłamstwo i prawda. Czym jest prawda? Zaprzeczeniem kłamstwa? Czy stwierdzeniem faktu? A jeżeli fakt jest kłamstwem, czym jest wówczas prawda?Kto jest pełen uczuć, które nim targają a kto pustą skorupą zimnego czerepu?Kto? Co jest prawdą, Geralt?Czym jest prawda? - Nie wiem, Yen. Powiedz mi! - Nie- powiedziała i spuściła oczy. Po raz pierwszy. Nigdy przedtem nie widział, by to robiła. Nigdy. -Nie- powtórzyła, -Nie mogę Geralt. Nie mogę ci tego powiedzieć. Powie ci to ten ptak, zrodzony z dotknięcia twojej dłoni. Ptaku? Czym jest prawda? - Prawda - powiedziała pustułka- jest okruchem lodu. |
|
|
|
Nedelle |
Dodany dnia 11.09.2014 16:53
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 2 Postów: 1086 Dom: HufflepuffPunkty: 11317 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 26.08.14 |
Słusznie. W każdym bądź razie z avada chodziło mi o to, że "krokodyl" zżera tkankę i nie ma na to lekarstwa. Z maryhuaną też się zgodzę, chodziło mi raczej o te inne. Chciałam przekazać, co sądzę o tej sprawie i tyle. Mam nadzieję, że zrozumiano mój przekaz... Hic sunt leones "Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo: - Co ma wspólnego budzik i wiosło? - Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du... - No.... w sumie racja. A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów "Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze! Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże! Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury. Kowalski! W prostych żołnierskich słowach! Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety. Paralizator? Life's a piece of shit When you look at it Life's a laugh and death's a joke, it's true You'll see it's all a show Keep 'em laughin' as you go Just remember that the last laugh is on you ![]() Cóż za draka, jaka farsa Knedel nam odwala dansa Sznejp aż oczy swe przeciera. gdy do niego ta dociera. Kluska bierze Sznejpa w tany Slughorn cały uhahahany Zaraz z nimi tańczyć chce a to wszystko sen, hehe - SQ <3 ![]() Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie. Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie, Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę! |
|
|
|
Nedelle |
Dodany dnia 13.09.2014 22:16
|
O to mi chodziło. Dałam taki temat, by ludzie przeczytali, co mam im do przekazania. No bo jest tak: Wchodzisz na HP.neta i widzisz nowy temat. "Nielegalne zaklęcia" - hmm, myślisz. Zapewne będziemy je tu wymieniać. I czytasz. To nie o to tu chodziło! Wrobiła mnie! - tym czasem mózg to zapamiętuje i... tu się domyślcie. Sny, nie swoje myśli... niby mam trzynaście lat, ale nie jestem jak inni. Potrafię dużo zrozumieć, przez co moim opiekunom (czyt. dziadkom i rodzicom, także mojemu bratu) opada szczęka. Nie robiłam nic na siłę, samo to jakoś takoś przyszło. Pozdrawiam. Hic sunt leones "Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo: - Co ma wspólnego budzik i wiosło? - Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du... - No.... w sumie racja. A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów "Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze! Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże! Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury. Kowalski! W prostych żołnierskich słowach! Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety. Paralizator? Life's a piece of shit When you look at it Life's a laugh and death's a joke, it's true You'll see it's all a show Keep 'em laughin' as you go Just remember that the last laugh is on you ![]() Cóż za draka, jaka farsa Knedel nam odwala dansa Sznejp aż oczy swe przeciera. gdy do niego ta dociera. Kluska bierze Sznejpa w tany Slughorn cały uhahahany Zaraz z nimi tańczyć chce a to wszystko sen, hehe - SQ <3 ![]() Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie. Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie, Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę! |
|
|
|
Nieoryginalna |
Dodany dnia 14.09.2014 10:32
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 18 Postów: 1510 Dom: HufflepuffPunkty: 30436 Ranga: cierń krzyża Data rejestracji: 26.01.14 |
Faktycznie, można to ze sobą powiązać, ale wątpię, żeby Jo zrobiła to świadomie. Myślę, że po prostu tak wyszło, zaklęcia niewybaczalne można połączyć z wieloma różnymi rzeczami. Ale nie powiem, fajnie, że przedstawiłaś nam swoją teorię, zaciekawiłaś mnie swoimi przemyśleniami Edytowane przez Nieoryginalna dnia 17.01.2015 10:10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within) |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 14.09.2014 11:30
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Według mnie, to jest teoria kompletnie naciągana. Nawet jeśli mielibyśmy porównywać Zaklęcia Niewybaczalne z jakimiś substancjami mugolskimi, to przykłady są słabo dobrane. Nie wiem, co tu jeszcze można dodać, po prostu temat wydaje mi się dziwny i niezbyt trafny. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 08.01.2016 19:48
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Tak na dobrą sprawę, to zaklęcia niewybaczalne można "podczepić" pod wszystko w zasadzie. Zupełnie nie rozumiem tu porównania klątwy Crutiatus z paleniem trawki... Chyba takiego bólu się wówczas nie odczuwa . Raczej działa na zasadzie eliksiru rozweselającego ;p Avada Kedavra - to może być wszystko. Niekoniecznie krokodylek, starczy coś innego, np. denaturat *.* - też zabija nie? Z tą pigułką gwałtu to jeszcze ujdzie, ale to też na zasadzie: dopasujmy narkotyki do zaklęć niewybaczalnych za wszelką cenę.Uważam, że Jo chciała nas ostrzec, poprzez opowieść o jakimś tam chłopcu z Hogwartu. Co wy o tym sądzicie? Ja z kolei uważam, że Jo pisząc serię o młodym czarodzieju nie miała na celu stworzenia jako takiego "poradnika bezpieczeństwa". Przynajmniej ja w ogóle bym tak nie pomyślał - jak dla mnie duża nadinterpretacja. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Cookie |
Dodany dnia 08.01.2016 20:08
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 739 Dom: RavenclawPunkty: 3722 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 01.10.14 |
Ta hipoteza wydaje mi się mocno naciągana. Tak jak napisał poprzednik: wszystko można skojarzyć ze wszystkim. Myślę, że Jo pisząc serię mogła się trochę inspirować historią (przecież wiele w swoich książkach z niej umieściła, trochę zmienione - przecież historia jest bardzo rozległa i w większości ciekawa), jednak tabletki... jakoś mi to nie słychu, naprawdę ciężko mi tu z tym skojarzyć. Po za tym... może te substancje/tabletki powstały po wydaniu ksiązki i się zainspirowali? Wszystko jest możliwe. #takbardzoz**** ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 09.01.2016 09:48
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Rowling dużo pomysłów opierała na odniesieniach do rzeczywistości. Akurat substancje psychoaktywne niezbyt pasują do zaklęć. Raczej te zaklęcia nawiązują do znanych prawd: Słowem można sobie podporządkowywać ludzi, np. Hitler i podobni podporządkowali niemal całe narody. Słowo sprawia ból. Słowo może zabijać i to dosłownie. Akurat to ostanie zaklęcie, według wielu interpretacji nawiązuje do istoty nienawiści. "Chcę abyś totalnie przestał istnieć". Od początku skojarzyło mi się z Małą Improwizacją z Dziadów Mickiewicza. Jak to leciało, "wszyscy razem na duszy usiędziem, ..... puki żyć będziem, gryźć będziem, aż z nie nieśmiertelność wydusim". Narkotyki bardziej nawiązują do niektórych eliksirów. Veritaserum do skopolaminy, używanej przez Gestapo do wymuszania zeznań. Potem tego i innych środków medycznych próbowano używać, w innych krajach, aż zostało zakazane prawem międzynarodowym. Eliksiry miłosne i wpływające na nastrój. Różne służby prowadziły eksperymenty nad metodami kontroli ludzkiej woli. Używanie takich substancji opisane, w książkach było jednym z powodów ataków na H P. To są fakty dość znane i raczej do tego nawiązywała Rowling. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
ulka_black_potter |
Dodany dnia 09.01.2016 12:07
|
![]() Pochwały: 39 Postów: 3422 Dom: HufflepuffPunkty: 36829 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 14.05.09 |
A ja myślę, że jeżeli komuś to ma pomóc, to może myśleć właśnie w ten sposób, który przedstawiła Knedel. Chodzi mi o to, że jeżeli ktoś pomyśli "O matko taki a taki narkotyk działa zupełnie jak Imperio z HP, masakra. Nie chciałabym być tak kontrolowana, nie ruszę tego cholerstwa." no to chyba bardzo fajnie, nie? Może i Rowling nie chciała, żeby narkotyki były odnośnikami zaklęć, ale kto komu broni tak myśleć. ![]() Christian. ![]() Bo liczy się to, co masz w środku. ![]() Ale czasami warto założyć maskę. ![]() "ja generalnie ten tekst klasyfikuję jako 5CMCS HE NDPSG3 - S2AB" "zmiennokanoniczne" "piszę fanficka ducha, że tak to ujmę, czyli takiego, którego nie ma" "po części trudny język wynika z założeń płomień odwagi i specyfiki tekstu" by Cantaris Ula urzędniczka Zarejestruje ci chomiczka Da mu zielona kartę I marchewki starte <muza> by fuer |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Hufflepuff
"

Slytherin

Ravenclaw

Gryffindor