Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Ulubione książki z dzieciństwa
|
|
Slizgonka |
Dodany dnia 04.04.2014 06:59
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 21 Dom: SlytherinPunkty: 2925 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 05.12.10 |
Dzieci z Bullerbyn! Do dzisiaj mam sentyment do tej ksiazki ^^ Generalnie mój brat jest teraz w podstawówce i non stop ma jakieś lektury, które w większości czytałam. Niedawno kończył Akademię Pana Kleksa, którą też uwielbiam. I Plastusiowy pamiętnik. Z późniejszych bardzo lubiłam Szatana z Siódmej Klasy (to chyba omawiane w piątej czy szóstej miałam), i Przygody niebieskiego mundurka (nie omawiane, ale wygrałam w jakiejś loterii czy coś ksiązkę, pochłonięta w jeden wieczór). Kiedyś zUa i wredna adminka z ePa (Lily). Teraz sobie wegetuje ot tak w magicznym świecie. |
|
|
|
tomparker |
Dodany dnia 26.12.2014 01:19
|
![]() Postów: 128 Dom: RavenclawPunkty: 1142 Ranga: Prefekt Naczelny Ravenclawu Data rejestracji: 07.09.14 |
"O psie, który jeździł koleją" Powieść, która najbardziej zapadła mi w pamięci, ponieważ była do pierwsza książka w moim życiu, przy której płakałam. Bardzo dobrze to pamiętam, siedziałam na łóżku i płakałam, kiedy Lampo został "potrącony" przez pociąg i zdechł
|
|
|
|
Sam Quest |
Dodany dnia 02.02.2016 11:34
|
![]() Pochwały: 35 Postów: 3698 Dom: RavenclawPunkty: 45365 Ranga: Specjalista ds. sprzedaży Data rejestracji: 09.04.15 |
Nie będę sie powtarzała, tylko skomentuje ![]() Mikasa: 1. Dzieci z Bullerbyn - pierwsza książka, którą przeczytałam wielokrotnie. Miałam 7-8 lat i życie dzieciaków było tam opisane sielankowo, beztrosko, było pełne przyjaźni i ciekawych zabaw. Swego czasu miałyśmy nawet z sąsiadką taki "kanal przerzutowy" dla liścików między naszymi balkonami ![]() 2. Plastusiowy Pamiętnik - Jezu!! Ileż ja Plastusiów narobiłam w życiu. Nosiłam plastelinowego ludzika w piórniku i traktowałam przybory szkolne jak myślące istoty. Uroczy świat fantazji, uwielbiałam czytać tę powiastkę. Mikasa, kocham Cię, za te dwie książki, Dzieci z Bulerbyn przeczytałam pewnie z 30 razy, bo nadal do tej ksiażki wracam i ją czytam i ją kocham, jest cudowna, najlepsza i nigdy jej nie zapomnę. Pamietam ile ja razy to czytałam mojej siostrze, straszej pięć lat. Cudowna ksiażka. A Plastusia, ubóstwiałam, czytałam tez kilkanaście razy. Jedna z lepszych książek w całym moim życiu, do 10 roku życia. ![]() Cordiale: "Chłopcy z placu broni". CI którzy czytali wiedzą. Książka nie należy do szczęśliwych, ale w sumie wszystko co lubię jest smutne. Bardzo było mi przykro z powodu Niemeczka. Czytałam to jak zaczęłam uczęszczać do szkoły podstawowej (1 - 2 klasa). Nie jest to pierwsza lektura jaką czytałam jednak najbardziej szanowana. I w sumie to tyle, tylko ona będzie na I miejscu książek z dzieciństwa. też płakałam, byla to moja lektura w 5tej klasie i nie chciałam jej czytać, moja siostra mi przeczytała pierwszy rozdział i potem nie spałam całą noc bo chciałam ją jak najszybciej dokończyć. Cudowna historia, której jednak od tamtego czasu nie czytałam. Bałam się rozczarowania. Dodam jeszcze, że była taka Bajka o Bocianie kjatku i tez ją uwielbiałam. A z takich moich pierwszych książkowych miłości to zdecydowanie "Puc, Bursztyn i Goście", przeczytałam to kilkanaście razy w ciągu jednego roku. Miałam obsesje na punkcie tej książki, chociaż nie lubię psów No i oczywiście "Baśnie Andersena" mam takie stare wydanie nie ocenzurowane i nie takie delikatne jak teraz się serwuje dzieciom. To bylo coś ![]() Ściana uznania i miłości ![]() Daniel Radclffe to mój crush Nie kłam, że go nie znasz Harry'ego Pottera zagrał niektórych nawet nabrał, że ma oczy koloru zielonego a tak naprawdę są niebieskiego "Tak jak Ron" - woła Ulica dziewczyna pięknego lica. Potteromaniak z niej na schwał i nie jest to żaden wał. Daniel Radcliffe to mój crush Wiesz dlaczego jeżeli oczy masz Z zarostem mu do twarzy O takim Danie każda Samica marzy. ![]() Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Czy to słońce, czy to deszcz W moich myślach on wciąż jest Myślę o nim nieustannie Nawet gdy się kąpię w wannie Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nie wiem jak się to zaczęło Lecz gdy serce moje drgnęło Cała byłam zakochana I tak kocham tego Dana Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana Nigdy o nim nie zapomnę Nawet jeśli spotkam bombę Jest to miłość jednostronna Ale źle to nie wygląda Oj nana, oj nana Bardzo kocham Dana wiersz by Elizabeth_ ![]() ![]() Ściana chwały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 02.02.2016 12:52
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Mi bardzo podobał się Ten Obcy. To najprawdopodobniej moja ulubiona lektura wszech czasów ^^ Wspominam mile też Pinokia - nie wiem dokładnie ile razy go przeczytałem, ale z pewnością więcej niż 5,6. Szatan z siódmej klasy też robił wrzenie, ale mniejsze. Z tych spoza kanonu lektur, to niewątpliwie było to Porwanie Baltazara Gąbki. Kocham do dziś tę powieść Stanisława Pagaczewskiego. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 02.02.2016 16:36
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
Tyle tego czytałem, że nie sposób sobie nawet przypomnieć tytułów. Treść i okładkę jednak pamiętam zadziwiająco dobrze i nawet całe cytaty. Pierwsza z "grubszych" książek to "Dzieci z Bullerbyn", potem "Czarne Stopy", w międzyczasie coś czeskich i francuskich autorów. Jedna to chyba "Żółty balonik" pozostałych tytułów nie pamiętam. Oczywiście klasyka Hansa, Ch. Andersena. "Chłopcy z Placu Broni", "Legendy polskie", ale nie wiem przez kogo zebrane. I wiele wiele innych. Potem czytałem wręcz nałogowo, zwykle tylko do 23, bo rodzice się "burzyli" . Nawet jak przez dwie doby nie było elektryczności, to wydobyłem starą lampę naftową. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 15.02.2016 23:16
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
YourSmile napisał(a): Może Was to trochę zdziwi, ale nie cierpię książki pt. "Dzieci z Bullerbyn". Przeczytałam ją raz i mówię sobie: "nigdy więcej!". Ja tak samo. Babcia próbowała mnie do tej książki przekonać, ale bardzo jej nie lubiłam. Tak samo jak "W pustyni i w puszczy", "Chłopców z placu broni" czy "Ani z zielonego wzgórza". Jakie były moje ulubione książki w dzieciństwie? Baśnie braci Grimm - chyba większość z nas je zna, dla mnie były to najlepsze i najciekawsze baśnie ze wszystkich, które były mi czytane i które czytałam sama. Zew krwi - piękna książka, ale nieco smutna. Chyba dzięki niej darzę wilki i psy taką miłością i szacunkiem. Filemonek bezogonek - do dziś pamiętam opowiadanie jak Filemonek wsiadł do jakiegoś samochodu i się zgubił ;D. O psie który jeździł koleją - piękna książka, smutne zakończenie i psi bohater. Do dziś jak myślę o tej książce, łzy mi napływają do oczu O.o Harry Potter - to chyba oczywiste. W zasadzie HP spowodował, że zaczęłam czytać książki, wcześniej bardzo tego nie lubiłam, wolałam słuchać . Eragon - uwielbiam książki fantasy, a smoki to jedne z moich ulubionych mitycznych stworzeń. Mitologia Parandowskiego - swego czasu miałam fioła na punkcie mitologii . Najbardziej uwielbiałam mitologię Egiptu, ale Grecką i Rzymską również ;D.Władca Pierścieni i Hobbit - do dziś lubię wracać do tych książek. Charlie i Fabryka Czekolady - prosta, przyjemna i ciekawa książka. Tajemniczy ogród - uwielbiam zarówno książkę jak i stare filmy. Alicja w krainie czarów - tematyka Alicji jest mi bliska do dziś, nie raz mnie inspiruje . "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 27.02.2016 19:05
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Oczywiście Dzieci z Bullerbyn i książki Chmielewskiej o Janeczce i Pawełku. Z tytułów pamiętam tylko Nawiedzony dom, ale książki były genialne. Pamiętam, że czytałam je z wypiekami na twarzy w wieku 6 albo 7 lat i chyba nawet przeczytałam więcej niż raz. Natomiast z książek, które czytali mi rodzice, to najbardziej w pamięć zapadła mi seria Pożyczalscy (Felton grał w ekranizacji). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Alura |
Dodany dnia 27.02.2016 19:56
|
![]() Postów: 29 Dom: SlytherinPunkty: 603 Ranga: Prefekt Slytherinu Data rejestracji: 18.02.16 |
Moja ukochana to "Dzieci z Bullerbyn" i "Chłopcy z Placu Broni". Jako dziecko wiele nie czytałam. Tylko lektury. Gust dość mi się zmienił ale sentyment do tych dwóch dzieł pozostał
|
|
|
|
GinnyHermiona1 |
Dodany dnia 13.03.2016 11:20
|
![]() Postów: 103 Dom: RavenclawPunkty: 293 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 07.02.15 |
Moimi ulubionymi książkami z dzieciństwa są: 1. ,,Dzieci z Bullerbyn" - czytałam ją z milion razy. Pamiętam jak kiedyś mama czytała mi ją w pociągu. Wtedy zostawiłyśmy ją w pociągu i bardzo płakałam. Mama musiała mi ja kupić drugi raz. 2. ,,Ania z Zielonego Wzgórza" i pozostałe jej części A może w Ravenclawie'' Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie |
|
|
|
Margaret Black |
Dodany dnia 13.03.2016 12:43
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 215 Dom: RavenclawPunkty: 9854 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 07.07.15 |
Ja za to naprawdę nienawidziłam Dzieci z Bullerbyn i Ani z Zielonego Wzgórza. Nie podobały mi się książki w których mało się działo i opowiadały o codziennym życiu. Gdy jednak przeczytałam lekturę Chłopcy z Placu Broni, bardzo mi się podobała. Pod koniec nawet wycisnęła z mojego nieczułego serca kilka łez (znaczy, że łzy prosto z serca - niedokładnie). "Elficka aura" - to chyba najpiękniejszy komplement, jaki kiedykolwiek otrzymałam, dziękuję <3 ![]() ![]() ![]() ![]() Żeby nie było żadnych wojen W naszym kraju (Wysłuchaj nas panie.) Żeby głód nie dotknął Nas (Wysłuchaj nas panie.) Żeby nikt nie cierpiał Gdy patrzę (Wysłuchaj nas panie.) Żeby wrogowie nasi Zdechli (Wysłuchaj nas panie.) Amen. ![]() ![]() To ja Człowiek agresywny Ze strachu Przepełniony nienawiścią Z bólu Żyjący samotnie Z obawy Szydzący ze słabszych Z niepewności Uśmiechający się Ze zmęczenia Plujący jadem Z zazdrości Zły Bo przeżarty żalem. ![]() ![]() ![]() ![]() Ej ale w sumie to ja lubię Bataliona <3 Dlaczego się tak gościa czepiacie? Sympatyczny jest ![]() ![]() Drugie miejsce to ciągle podium ![]() ![]() ![]() ![]() "Nie no co za żal, jakbym słuchał jakiejś bajki z morałem. Beznadzieja po prostu." |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 27.05.2016 14:34
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Najchętniej przeczytałam "Dzieci z Bullerbyn" oraz "Chłopcy z placu borni". Uwielbiałam książki, które miały w sobie trochę humoru (tak jak ta pierwsza wymieniona przeze mnie) i te, w których coś się działo. Kiedyś dostawałam też serię książek dla dzieci pt. "Martynka". Byłby cienkie, dlatego przeczytałam je po 50 razy i nadal je mam. Teraz do takich nie wracam, jednak trzeba podkreślić, że w dzieciństwie czytałam, bo musiałam. Chociaż muszę się przyznać, że sporo lektur opuściłam, bo nie były w ogóle ciekawe ;p 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
kospirre |
Dodany dnia 27.05.2016 14:47
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 652 Dom: SlytherinPunkty: 5045 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 18.04.16 |
Zdecydowanie były to "Dzieci z Bullerbyn", "Madika z Czerwcowego Wzgórza" oraz "Chłopcy z placu broni". Lubiałam także jak tata czytał mi Hobbita czy Władcę Pierścieni. To już było w wieku 7 lat, jak mniemam. Książki były ciekawe, coś się w nich działo i zachęcały do dalszej lektury. Po prostu chciało się je czytać! Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, jeśli nie wiesz, gdzie jest jego mózg. ![]() ![]() ![]() infj|aquarius|xvii|ravenclaw ~~~ there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life ~~~ ![]() ![]() Natka Potter, Lilyatte Chciałam również podziękować wszystkim kochanym Ślizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3 ![]() |
|
|
|
Darkhope |
Dodany dnia 27.05.2016 14:51
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 70 Dom: SlytherinPunkty: 130 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 29.03.16 |
Jednymi z ulubionych książek z czasów dzieciństwa są: - "W pustyni i w puszczy" Na prawdę świetna powieść. - "Ania z Zielonego Wzgórza" - "Ten obcy" - "Akademia Pana Kleksa" też mi zapadła w serduszko - Cała seria książek opowiadająca o przygodach Tomka Wilmowskiego autorstwa Alfreda Szklarskiego - "Przygody Trzech Detektywów" pierwsza seria książek kryminalnych, która wpadła w me ręce. Welcome in My Private Hell! ![]() Największy Człowiek Sku Świata. Hejter dzieciaczków na forach. Fanka Hannibala Lectera. Za dużo piszę o Amarenie. Grywam w pokera. Oglądam za dużo seriali. Poczucie humoru, które ogarniają i tolerują nieliczni. Just call me Dark. ![]() "I love that woman. I love her more than sharks love blood." ![]() ![]() Jak pić to tylko z nim - Kwachu <3 ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Slizgonka

Slytherin

Ravenclaw

Gryffindor

.