Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Żywy worek treningowy
23.04.2026 13:24
ja będę miał w grudniu 10 :D

Specjalista ds. sprzedaży
23.04.2026 13:22
Przyszłam z insta, pogratulować xD
Także: Jadek masz jubileusz za rok xD

Harrych świąt!
22.04.2026 21:06
19 lat, czaicie??????

Harrych świąt!
22.04.2026 10:29
Dziś mija 19 lat, odkąd mam konto na HPnecie. Coś niebywałego. Urodziny

Potęga Krwistego Steka!
21.04.2026 21:23
Od mojego założenia konta do covidu minęło mniej czasu niż od covidu do teraz Duże oczy

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Czy np. Zgredek mógł zakochać się w Mrużce?
Prefix użytkownikaNedelle
Siemka. A raczej: Witajcie, moi przyjaciele!
Nie dawno wzięłam do ręki Zakon Feniksa i Czarę Ognia, ot tak po prostu. I zadałam sobie pytania. Jakie? Czy domowe skrzaty mogą się zakochać? Czy jest u nich coś takiego jak "ślub"? Czy mogą mieć dzieci? Jak one by wyglądały? Ile takie skrzaty żyją lat? (nie pamiętam, czy ta informacja była w książce..).
Sama nie potrafię odpowiedzieć. Np. taki Stworek, co robił po bitwie o Hogwart, opisanej w IŚ? Może poślubił Mrużkę?
Co wy o tym sądzicie?
Hic sunt leones

"Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo:
- Co ma wspólnego budzik i wiosło?
- Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du...
- No.... w sumie racja.
A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów :D"

Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze!

Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże!
Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury.
Kowalski! W prostych żołnierskich słowach!
Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety.
Paralizator?

Life's a piece of shit
When you look at it
Life's a laugh and death's a joke, it's true
You'll see it's all a show
Keep 'em laughin' as you go
Just remember that the last laugh is on you

i.pinimg.com/originals/97/35/3f/97353fe4cf71f36b7c09cda9a76458eb.gif

Cóż za draka, jaka farsa
Knedel nam odwala dansa
Sznejp aż oczy swe przeciera.
gdy do niego ta dociera.

Kluska bierze Sznejpa w tany
Slughorn cały uhahahany
Zaraz z nimi tańczyć chce
a to wszystko sen, hehe
- SQ <3

funkyimg.com/i/2vvaP.gif

Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie.
Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie,
Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę
Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę!

Prefix użytkownikaSherlocked
Teraz to mi nie da żyć. Ale wydaje mi sie, że mógł kochać. Miał uczucia, traktował Harrego przecież jak przyjaciela, zrobiłby dla niego wszystko. Wydaje mi się, że skoro miłość jest największą magią, a skrzaty domow dysponowały dużą mocą magiczną, to miały tez wiele uczuć w sobie, ale były ograniczane przez swych panów. Jednak co do tworzenia rodzin to nadal nic mi do głowy nie przychodzi ( no chyba, że to było tak jak w przypadku zwierząt, na zasadzie instynktu - dobra nie, cofam te słowa xD :D )
s-media-cache-ec0.pinimg.com/originals/79/be/3b/79be3b5ca2781e8e43363235d0f02e02.jpg

b1.pinger.pl/9580810455ebc2a81c716cfde3b31d0d/Fred-and-George-harry-potter-2012.gif

"-Jak się czujesz Georgie? - szepnęła pani Weasley.
Pomacał sobie głowę.
-Jak uduchowiony - wymamrotał.
-Co mu się stało? - wychrypiał Fred z przerażoną miną. - Mózg ma uszkodzony?
-Jak uduchowiony - powtórzył George, otwierając oczy i patrząc na brata. - Widzisz.. jestem trochę uduchowiony. ODUCHOWIONY, Fred, łapiesz teraz?"

27.media.tumblr.com/tumblr_luz3z6BEIc1r5hctgo1_500.gif

38.media.tumblr.com/833192c30f0e2277dbb93513a9be14ec/tumblr_n9pbqwRs961tia3zvo2_500.gif

stream1.gifsoup.com/view2/2399402/friends-theme-o.gif

24.media.tumblr.com/tumblr_lqcf1hhlk21r10kbco1_500.gif

emilychance.com/wp-content/uploads/2014/01/Kiss.gif

Prefix użytkownikaAnciol
Myślę, że mogły. Może nie brały ślubów ale wiązały się w pary na pewno. Pewnie po prostu kiedy szukały pracy to zatrudniały się razem - skoro i tak im się nie płaci to chyba nikomu nie przeszkadzało, że ma więcej niż jednego ;)
Jeg elsker Seferyn fordi han også elsker norsk ^^ <3

Wiersz autorstwa łośka <3

Anciolu, piękny i wspaniały,
kimże ja przy Tobie jestem,
taki niedojrzały...
Spójrz w oczy me,
jak lekki wiatr,
pieszczą Cię.
Odpowiedz na to pytanie,
czy życie razem nam dane?
Oddaj mnie rentę swę*,
a szepnę Ci do ucha,
Kocham Cię!

*rentę swę - użyte tu celowo

,,Twój artykuł został odrzucony przez administratora Sann dnia 22.01.2014 16:43.
Powód odrzucenia: Nie będę tego sprawdzać. I ch*j! ;D"

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/wladca_rymow.png

www.harry-potter.net.pl/images/awards2013/wladca_rymow.png

Prefix użytkownikakicksforchicks
Chyba Mrużka, ale mogę się mylić, kiedy Crouch ją zwolnił, jęczała, że co by powiedziała jej matka albo babka, gdyby wiedziały, że została wyrzucona z domu, w którym i one służyły. Nie mam pojęcia, z kim mogły się rozmnażać, ale myślę, że to wygląda podobnie jak u innych stworzeń.

http://germalotta.tumblr.com
Prefix użytkownikaAstrid Lilo
Moim zdaniem na pewno mogło. Jakoś nie mam problemy z wyobrażeniem sobie tego. Myślę, że były rody/rodziny, które pozwalały skrzatom na zakładanie rodzin. U Blacków np. przecież te wszystkie skrzaty, to była rodzina, a Blackom zależało, żeby to właśnie ten ród (jeśli można tak nazwać pokolenia skrzatów) im służył. Dlatego uważam, że u innych rodzin też tak było.
"Pamiętasz kim byłeś, zanim świat powiedział Ci kim powinieneś być?"

i.pinger.pl/pgr33/586332b5000f98284fb3b00e/piekny-elf.gif

"Nie bój się, trzeba czegoś więcej niż ludzki krzyk, żeby obudzić umarłych."

Prefix użytkownikakicksforchicks
Nessa Laime napisał(a):

Moim zdaniem musiały się zakochiwać,, bo jak inaczej rodziłyby się małe skrzaty domowe? xD Może i nie brały ślubów, ale na pewno wiązały się w pary, jak chociażby zwierzęta.

Niekoniecznie musiały się zakochiwać, ale mogły. Wiele gatunków stworzeń rozmnaża się, by zachować gatunek, aniżeli z miłości. Dla skrzatów przede wszystkim najważniejsze było służenie swojemu panu.

http://germalotta.tumblr.com
Prefix użytkownikaaskaeddie
Pewnie gdzieś tam jest to możliwe. Tyle że nie wyobrażam sobie Zgredka zakochanego w Mróżce. jezyk Sama w sumie nie wiem dlaczego, bo przypatrując się obojgu z osobna - ich losom, charakterom, sytuacji, życiu to jest to możliwe. Jednak jakoś mi to nie pasuje, niezbyt to widzę... Co nie znaczy że nie chciałabym zobaczyć Zgredka zakochanego. xD
oi62.tinypic.com/2d593n.jpg

Prefix użytkownikabatalion_88
Tak naprawdę, to niewiele wiemy o skrzatach domowych. Jedynie to, że posiadały moc magiczną, usługiwały zazwyczaj w arystokratycznych i bogatych rodach czarodziejskich (swoją drogą to nie wiem czemu bogaci je mieli, jak za darmo pracowały;p ) i potrafiły rozmawiać, czuć, jeść i pić tak samo jak czarodzieje. Czy potrafiły kochać? Osobiście nie widzę żadnych ku temu przeciwwskazań, ale akurat przykład Zgredka i Mrużki nie bardzo do mnie trafia. Ten pierwszy się "wyzwolił", poszedł na swoje, zapatrzony był w Wybrańca, a Mrużka w pana Croucha i kremowe piwo ;p Trudno powiedzieć czy łączyły się w pary, ale jakoś przecież rozmnażać się musiały nie? Może nie były to jakieś tradycyjne śluby, ale po prostu związki dwóch kochających się stworzeń w świecie magicznym. One po prostu kochały swoje zniewolenie, pracę i służbę, więc rodzi się pytanie czy miały czas jeszcze na cokolwiek... Taki Stworek z pewnością romantykiem nie był xD. Bujdka skazana była na usługiwanie starej pannie, a wspomniany Zgredek pragnął może nie tyle wolności, co odejścia raz na zawsze od rodziny Malfoyów, bo ich sposób bycia nie odpowiadał w żadnym calu. Jakby miała się zrodzić miłość między skrzatami domowymi, to ciekawe gdzie mieliby razem mieszkać, za co żyć, jak wychowywać dzieci itd. Interesujący temat, i przyznam, że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Może miłość była dla nich po prostu "utopią"? Czymś absolutnie nieosiągalnym i niemożliwym do zrealizowania?
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAndi Miller
Skoro Zgredek uważał Harry'ego za przyjaciela i był mu oddany, przeżywał jego cierpienie, itp... To znaczy, że skrzaty również posiadały uczucia, a co za tym idzie - Zgredek faktycznie mógł zakochać się w Mrużce. Szkoda, że Rowling nie zrobiła takiego ciekawego pairingu, bo chętnie bym sobie poczytała coś takiego.
"Śmierć będzie ostatnim wrogiem który zostanie pokonany."

media.tumblr.com/tumblr_lort0v2oUE1qdg4o1.gif

i.imgur.com/YzsbuS1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/49/85/3a/49853a57ce4ebbdc6bb4520f02fd3943.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/82/10/50/821050feb36c73c723ff61cbb8a8f794.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/600x315/28/29/e5/2829e5b97eedda725ae12e4c11ff3493.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/600x315/c4/f8/0e/c4f80e3be689747d14f5775926bce025.jpg

Jestem miłą ślizgonką.
Jestem leniwą puchonką.
Jestem tchórzliwą gryfonką.
Jestem nieoryginalną krukonką.

s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e3/ac/8b/e3ac8b36e48896c21959b9c17bb032a2.jpg

The need for intelligence to be cunning!

s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5d/a9/7d/5da97dc74b8155c7a0d4f5de9d076a5b.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/fe/d8/ed/fed8ed6fbb43138cb5f984eba9de5126.jpg

"We've all got both light and dark inside us. What matters is the part we choose to action. That's wo we really are."

~Sirius Black

Prefix użytkownikaWioletta
myślę, ze na pewno mógł. przecież jakoś się rozmnazaly.
przecież np. Stworek marzył zeby jego głowa wisiała w domu Blacków jak reszty jego krwnych, albo jak Mruzka wspomina matke i babke. mysle więc, ze na pewno.
nie wiem jak to się odbywało lub coś ale Zgredek bardzo dbał o Mruzke więc wszystko jest możliwe.

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: