Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Percy Jackson i bogowie olimpijscy
|
|
Malwkaaa |
Dodany dnia 16.04.2014 19:38
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 412 Dom: SlytherinPunkty: 6376 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 15.07.13 |
Pięciotomowa seria o młodym herosie autorstwa Ricka Riordana jest niektórym znana. (ale rymy ) Może tylko obiła się o uszy, ale to zawsze coś. Czytaliście? Podobała Wam się? Jeśli nie czytaliście a chcecie wiedzieć cokolwiek na ten temat, to zerknijcie w dół, bo sporo się nad tym nasiedziałam Mam nadzieję, że się udało. ;DDwunastoletni Percy Jackson jest synem greckiego boga Posejdona - władcy mórz. Chłopiec trafia do Obozu Herosów, w którym potomkowie greckich bogów szkolą się do walki z potworami, które przyciągają jak magnes. W pierwszym tomie "Złodziej pioruna" Percy zostaje oskarżony, jak sama nazwa wskazuje, o kradzież Pioruna Zeusa, straszliwej broni Gromowładnego. W drugiej części "Morze Potworów" Perseusz Jackson dowiaduje się, że ma przyrodniego brata - cyklopa Tysona i wyrusza na pomoc swojemu przyjacielowi satyrowi Groverowi, który podczas poszukiwań Pana został uwięziony przez cyklopa gdzieś na Morzu Potworów. Musi także odnaleźć Złote Runo, które jest w stanie pomóc sośnie - ochronie Obozu. W trzeciej części "Klątwa Tytana" Percy, Annabeth (przyjaciółka z Obozu) i Grover poznają rodzeństwo di Angelo, którzy zostali zaatakowani przez mantikorę i uratowani przez Artemidę i jej Łowczynie. Okazuje się, że Nico i Bianca di Angelo to dzieci Hadesa, urodzone przed II wojną światową. Czwarta część "Bitwa w Labiryncie" mówi o Labiryncie stworzonym przez Dedala. Percy i jego przyjaciele wchodzą tam oczywiście. Czają się tam różne niebezpieczne stwory. Percy i Annabeth się całowali i takie tam... Ostatnia część "Ostatni Olimpijczyk" - zabijcie mnie. Nie pamiętam. Wiem, że Luke Castellan umarł chyba minutę po tym jak stał się znowu dobry... :/ OK Namęczyłam się. Seria jest bardzo fajna, ale przygody Percy'ego właściwie nie kończą się na pięciu tomach. W serii "Olimpijscy Herosi" jest tak jakby dalszy ciąg i nowi bohaterowie. Nie czytałam "Herosów", ale większość osób z mojego otoczenia owszem. Miałam zamiar przeczytać, ale znam tylko dwie osoby, które mają całą serię i jedna z całą pewnością mnie nienawidzi (ma powody), a druga to sama nie wiem czy mnie lubi czy nie "Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła."
Slytherin przyjmuje takich, Co mają czystą krew. Co mają więcej sprytu Od uczniów domów trzech. ![]() Sé onr sverdar sitja hvass! |
|
|
|
Astrid Lilo |
Dodany dnia 28.05.2014 18:21
|
![]() Postów: 116 Dom: RavenclawPunkty: 465 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 05.05.14 |
Dlaczego nie ma żadnych komentarzy? Aż dziwne, tym bardziej że fajny temat P Mnie Percy'ego poleciła koleżanka, a później pożyczyła wszystkie części Dla mnie książki są naprawdę dobre. Czyta się je szybko, no i łatwo sobie wszystko wyobrazić. Poza tym jest spora dawka humoru
|
|
|
|
monciakund |
Dodany dnia 28.05.2014 18:26
|
![]() Pochwały: 31 Postów: 2334 Dom: GryffindorPunkty: 43236 Ranga: halo, regulamin! Data rejestracji: 11.03.13 |
"Olimpijscy Herosi" jest tak jakby dalszy ciąg i nowi bohaterowie. To nie jest do końca tak jak myślisz. Zdaje mi się, bo czytała to jakiś długi czas temu, że to jest tym razem o bogach Rzymskich. Ale ogólnie bohaterowie są podobni, tylko rzymscy. I ogólnie nie wiedziałam, że mamy na forum taki fajny temat A jeśli chodzi o Perci'ego, to uwielbiam jego humor. Nazwy rozdziałów też są fajne. ![]() - - - The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die. - - - ![]() - - - Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are. - - - ![]() --- Nad przepaścią, tegoż roku Żyraf masa się w amoku Rodzi. Pamięć ludzka jest Zawodna, mimo tego fiest Tysiące, z tej okazji, Ku jej chwale od Abchazji Aż po Nordkapp wspominacie. "Czyjej chwale?", się spytacie. Jak to czyjej? Monci* naszej. Gryfa córce, redakcyjnej Na tym świecie ambitniejszej Od niej nie ma. Tu rysunek, Tam malunek i do tego Social media. Wizerunek Hp-neta tam kreuje, ego Strony reperuje. Szczerze, Bardzo, bardzo szczerze mówiąc Człek orkiestra, żywa gwiazda. Żyj nam wiecznie, twórz i kreuj. Koniec, basta - taki mus i Żyraf pasta. --- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Nieoryginalna |
Dodany dnia 28.05.2014 18:42
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 18 Postów: 1510 Dom: HufflepuffPunkty: 30436 Ranga: cierń krzyża Data rejestracji: 26.01.14 |
Całą serię o Percym dostałam chyba gdzieś na gwiazdkę czy mikołajki, ale przeczytałam tylko pierwszą część. Potem dostałam długo wyczekiwane "Igrzyska Śmierci", i o Jacksonie trochę... Zapomniałam. Czytając pierwszą część nawet mi się ona podobała, ale na pewno nie jest to jakaś książka która zapadła mi na długo w pamięć i nie mogłam się od niej oderwać. A teraz pozostałe części stoją na półr i czekają na wakacje ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() like the coldest winter chill, heaven beside you (hell within) |
|
|
|
dobrosia1 |
Dodany dnia 28.05.2014 19:01
|
![]() Postów: 764 Dom: SlytherinPunkty: 9768 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 07.03.14 |
Przeczytałam wszystkie części i "Percy Jackson", i druga seria tego autora "Olimpijscy Herosi". Na początku porwała mnie na kolana i zostawiła tam przez wszystkie części obu serii. Dzięki nim, zainteresowałam się mitologią Grecką. Jednak lepsza jest druga seria, "Olimpijscy Herosi" ![]() MÓJ RUDZIELEC! [img] ![]() [/img] Slytherin górą! ^^ ![]() ![]() |
|
|
|
Lumos123 |
Dodany dnia 23.01.2015 12:58
|
![]() Postów: 203 Dom: HufflepuffPunkty: 3008 Ranga: Osiedlowy szarlatan Data rejestracji: 18.10.14 |
Mi się podobała ta seria. Książki są ciekawe. Przyznam szczerze, że książki przeczytałam po obejrzeniu filmu, który był klapą, ale cóż tak wyszło jakoś :/. Osobiście wole chyba druga serię tego autora, czyli Krew Olimpu. Czytam teraz ostatnią książkę z tej serii. A może w Hufflepuffie,
Gdzie sami prawi mieszkają, Gdzie wierni są sprawiedliwi Hogwartu szkoły są chwałą. ![]() Wiersz o mnie :Lumos nasza jest kochana Mądra, zdolna, uwielbiana A przynajmniej tak myśli... Cóż, nie widzi nienawiści Zadaje wredne zadania w butelce I co myśli? Ja piszę wiersze? Mimo tego pewien respekt - Mimo, że ona nie prefekt Świetny medal dla kluch stworzyła Najlepszym, oczywiście, go wręczyła To miała być miła rymowanka, Lecz niech będzie niespodzianka! ;D ![]() To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce od herbaty, nie świadczy o tym, że wszyscy są tak upośledzeni. ![]() - Diabelskie sidła, diabelskie sidła... Co mówiła profesor Sprout?... Że to lubi ciemność i wilgoć... - Więc zapal coś! - wykrztusił Harry. - Tak... no jasne... ale tu nie ma drewna! - krzyknęła Hermiona, wykręcając sobie ręce. - CZY TY ZWARIOWAŁAŚ? - zawył Ron. - JESTEŚ CZARODZIEJKĄ CZY NIE? -Brat Zachariasz- powiedziała Isabelle. -Ciacho wszystkich miesięcy od stycznia do grudnia w kalendarzu Cichych Braci. Co on tu robi? -A istnieje kalendarz Cichych Braci? - zainteresował się Alec. -Sprzedają go? - Och, jesteś prefektem, Percy? - zdziwił się jeden z bliźniaków. - Dlaczego nam nie powiedziałeś? Nie mieliśmy pojęcia. - Daj spokój, przecież pamiętam, że coś o tym wspominał - powiedział drugi bliźniak. - Raz... - Albo dwa... - Chwilę temu... - Przez całe lato... -Lubię kaczki - wtrącił dyplomatycznie Jem. - Zwłaszcza te z Hyde Parku. - Zerknął z ukosa na przyjaciela. Obaj siedzieli na brzegu wysokiego stołu, z nogami zwieszonymi nad podłogą. - Pamiętasz, jak próbowałeś kiedyś mnie namówić, żebym rzucił im piróg nadziewany mięsem, bo chciałeś sprawdzić, czy uda się wyhodować rasę kaczek kanibali? -I zjadły go - przypomniał Will. - Krwiożercze małe bestie. Nigdy nie ufaj kaczkom. |
|
|
|
askaeddie |
Dodany dnia 23.01.2015 15:03
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 3 Postów: 1058 Dom: SlytherinPunkty: 6070 Ranga: Fascynat Czarnej Magii Data rejestracji: 10.01.15 |
Słyszałam, ale nie czytałam. Gdzieś na mojej długaśnej liście przewijają się te pozycje, z pewnością będę chciała przeczytać, ale raczej nie w tym roku. Nie wiedziałam że wyszła druga seria... Rany, jak ja w tyle ze wszystkimi nowinkami jestem. Szok. ![]() |
|
|
|
fullmoon |
Dodany dnia 23.01.2015 15:54
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 3 Postów: 692 Dom: GryffindorPunkty: 12854 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 26.11.14 |
Nareszcie temat dla mnie Jestem ogromnym fanem serii, Herosów też przeczytałam i posiadam dumnie wszystkie tomy Gdy oglądam filmy to boli mnie serce... Okaleczyli tę książkę. Jak większość osób, które przeczytały Percy'ego, zaczęłam się interesować mitologią grecką i teraz jestem jedyna w klasie, która coś na ten temat wie . Książki świetne, znajdują się w mojej czołówce ~ W Hogwarcie ~ Elizabeth Robertson pani Prefekt Naczelna i pałkarka dryżyny Gryfonów ![]() ![]() |
|
|
|
Padida |
Dodany dnia 23.01.2015 17:15
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 412 Dom: GryffindorPunkty: 7287 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 13.07.13 |
Jak na razie przeczytałam 3 części, a zamówiłam już Bitwę w Labiryncie ^^ Herosów oczywiście też planuję przeczytać, ale w swoim czasie. Bo moja lista książek do przeczytania jest dosyć długa, a moje środki pieniężne niezbyt duże ![]() Oglądałam film i płakałam. Nie, nie wzruszyłam się. KLAPA. Prawie cała fabuła zmieniona, więc zwłaszcza tutaj książka jest lepsza od filmu. Film Morze Potworów obejrzałam właściwie już z nudów, ale nie podobał mi się. Za to książki czyta mi się bardzo lekko i jest jedną z moich ulubionych ![]() hej |
|
|
|
Herma_22 |
Dodany dnia 23.01.2015 18:15
|
![]() Postów: 31 Dom: RavenclawPunkty: 2803 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 23.11.08 |
Percy o tak! Jedna z ciekawszych książek, a tym bardziej, że znajdziemy tam nawiązanie do mitologi i poznamy kilka nowych postaci i stworków. Miła i przyjemna seria. U mnie było tak, że najpierw obejrzałam pierwszy film, a potem sięgnęłam po książkę, a na drugą część filmu wybrałam się już do kina. Nie żałuję Czytanie przygód Percyego to czysta przyjemność
|
|
|
|
Chriss97 |
Dodany dnia 18.03.2015 11:42
|
![]() Postów: 6 Dom: GryffindorPunkty: 23 Ranga: Mugol Data rejestracji: 17.03.15 |
U mnie książki o Percym dumnie stoją na szafie już przeczytane Obie serie, książki napisane w genialny sposób, akcja trzyma w napięciu, a w niektórych momentach można się pośmiać. ![]() Aż chciałbym, żeby postała podobna strona jak HPnet o Percym, też mogłoby być nieźle
|
|
|
|
GinnyHermiona1 |
Dodany dnia 14.02.2016 19:31
|
![]() Postów: 103 Dom: RavenclawPunkty: 293 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 07.02.15 |
Serie ,, Percy Jackson i bogowie olimpijscy" należy do moich ulubionych. Bardzo spodobał mi się świat wymyślony przez pana Ricka Riordana: greccy bogowie, herosi, satyry, cyklopy, potwory. W serii cały świat greckiej mitologi jest umieszczony w XXI wieku w Stanach Zjednoczonych. Chociaż może się wydawać, że to dziwne połączenie to wcale tak nie jest. Również bardzo polubiłam i związałam się z bohaterami, którzy są naprawdę genialnie wymyśleni i dopracowani. Gorąco polecam całą serię Autorka tematu: Malwkaa napisała mniej więcej co się dzieje, w której części, ale nie pamiętała co było w ostatniej, wiec postanowiłam o tym napisać. ,,Krew Olimpu" Zaczyna się wojna. Herosi muszą stawić czoła przeciw Kronosowi i jego licznymi wojskami. Półbogami dowodzi Percy. Bogowie nie mogą pomóc herosom bronić Olimpu, ponieważ zbudził się jeden z najgroźniejszych tytanów i bogowie z nim walczą. Zdradzę, że pod koniec książki Annabeth i Percy zostają parą. A może w Ravenclawie'' Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie |
|
|
|
Liliana2194 |
Dodany dnia 25.03.2016 11:08
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 20 Postów: 1283 Dom: HufflepuffPunkty: 20246 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 18.06.14 |
Mi seria bardzo przypadła do gustu Czytałam do "Bitwy w labiryncie", ale "Ostatniego olimpijczyka" wypożyczyłam wczoraj z biblioteki, więc powinnam go niebawem przeczytać. Pierwsza część była w porządku, ale jakoś się nią nie zachwycałam. Druga spodobała mi się dużo bardziej, trzecia i czwarta jeszcze lepsze. Lubię tę serię za to, że jest ciekawa, lekka, przyjemna, momentami nawet zabawna, taka pozytywna No i nie można jej nazwać krwawą czy szczególnie smutną. Polubiłam wielu bohaterów, między innymi głównego, bo jest on postacią, której (chyba) ciężko nie lubić.Jak skończę z tą serią, wezmę się za Olimpijskich Herosów ;D Ale wygląda na to, że będę musiała wszystkie książki kupić w księgarni, bo nie ma ich w żadnej z bibliotek, które odwiedziłam :/ Edytowane przez Liliana2194 dnia 15.02.2020 22:34
![]() ![]() - - W Hogwarcie: - - 2) Valerie Adams 2.06.2019 - ![]() ![]() ![]() Karta postaci: tutaj1) Liliana Williams 18.06.2014 - 31.05.2019 ~ moja ulubienica spośród tej dwójki ~ ![]() ![]() ![]() Karta postaci: 1. Lijka2. Poboczne - - Za 2017/2018: - - ![]() - - INBJN - - Ten little Indian Boys went out to dine One choked his little self and then there were nine. ![]() Nine little Indian Boys sat up very late One overslept himself and then there were eight. Eight little Indian Boys travelling in Devon One said he'd stay there and then there were seven. Seven little Indian Boys chopping up sticks One chopped himself in halves and then there were six. ![]() Six little Indian Boys playing with a hive A bumblebee stung one and then there were five. Five little Indian Boys going in for law One got in Chancery and then there were four. Four little Indian Boys going out to sea A red herring swallowed one and then there were three. Three little Indian Boys walking in the zoo A big bear hugged one and then there were two. Two little Indian Boys sitting in the sun One got frizzled up and then there was one. One little Indian Boy left all alone He went out and hanged himself and then there were none. ![]() ![]() - - - - ![]() |
|
|
|
Inga Clinton |
Dodany dnia 25.03.2016 16:22
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 6 Postów: 835 Dom: SlytherinPunkty: 7802 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 08.02.15 |
Pięciotomowa? A Olimpijscy Herosi? Chyba jeszcze wtedy jej nie było... No więc tak. Po długim zmaganiu się z dostaniem Krwi Olimpu w końcu olałam bibliotekę i poszłam do Matrasu . I stwierdzam, że to jest okropne. Zero rozdziałów od strony Persiaka, czy Ann, bo kogo obchodzi taki Jason, który nosi okulary?! No heloł stąpajmy po tym świecie! Aa no to podsumowując. Percabeth, Reyna&Nico, Wszystkie panie kochają Leona!!! |
|
|
|
| Takoizu |
Dodany dnia 26.03.2016 15:50
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1014 Dom: SlytherinPunkty: 9614 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.11.15 |
Przeczytałam zarówno serię Bogowie Olimpijscy jak i Olimpijscy Herosi. O ile pierwsze tomów przeczytałam błyskawicznie i jestem nimi zachwycona to kolejna seria jest miejscami nudnawa i ciężko było mi przejść przez niektóre rozdziały. Oczywiście nowi bohaterowie są świetni i bardzo ich polubiłam.. No bo jak wiadomo "Wszystkie panie kochają Leona!" ale, nie wiem czegoś mi brakuje. Ostatni tom Bogów Olimpijskich - och, ach, cudo! Jestem jego wielką fanką. Ostatni tom Olimpijskich Herosów - to już koniec? Tyle? Serio? Bardzo się rozczarowałam częścią pt. Krew Olimpu. Nie wiem czy Rick się wypalił, czy co ale to jedno z moich największych rozczarowań serii. Oczywiście Percabeth 4ever! <3 ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Slytherin
Ravenclaw
P Mnie Percy'ego poleciła koleżanka, a później pożyczyła wszystkie części
Dla mnie książki są naprawdę dobre. Czyta się je szybko, no i łatwo sobie wszystko wyobrazić. Poza tym jest spora dawka humoru

Gryffindor
A jeśli chodzi o Perci'ego, to uwielbiam jego humor. Nazwy rozdziałów też są fajne. 

Hufflepuff

: