Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Przegląd Końca Świata
|
|
Astrid Lilo |
Dodany dnia 19.03.2015 21:26
|
![]() Postów: 116 Dom: RavenclawPunkty: 465 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 05.05.14 |
Właśnie skończyłam czytać ostatnią cześć serii "Przegląd Końca Świata". Czytaliście? Co o niej sądzicie? Uważam, że jest to genialna książka. I pomijam tu styl, bohaterów itp. (choć według mnie stylistyka książki również jest świetnie skonstruowana). Chodzi mi o sam temat. To thriller umieszczony w przyszłości. Jednakże ta książka ma nas ostrzec przed ludźmi. Pokazuje, że największym niebezpieczeństwem dla ludzkości jesteśmy my sami i nadmierna chęć zmienienia natury, która zawsze miała nad nami władzę. Mira Grant ukazała nieprawdopodobne odkrycia naukowe, które zmieniły świat. Na tym polega science-fiction, ale tutaj wszystko było poparte faktami. Autorka jest wykształconą osobą, która od lat zajmuje się wirusologią. Gdyby w tej chwili ktoś przedstawił mi takie fakty, uwierzyłabym mimo nieprawdopodobieństwa. Właśnie ta seria skłoniła mnie do refleksji. Jak w tej chwili pojawiają się takie pomysły, to dlaczego kiedyś nie mogłoby wejść w życie? I czy byłoby to dobre? Opis pierwszej części: Codziennie rano trzeba wstać do szkoły, pracy, zająć się dzieckiem, wyprowadzić psa, zrobić zakupy. Czy to nie robi się nudne? Nie chcielibyście odmiany? A gdyby Wam powiedziano, że to wszystko przeszłość i teraz nic nie jest już takie same? Cieszylibyście się? Wszystko się zmieniło od Powstania. W dzień Powstania, gdy w powietrze zostały rozpylone dwie szczepionki r11; przeciw przeziębieniu i nowotworowi, ludzie martwi zaczęli ożywać. Wszędzie pojawiły się zombi, które miały tylko jeden cel r11; pożywić się ludźmi. A każdy, kto miał chociaż najmniejszy kontakt z zombi lub po prostu umarł, przestawał myśleć i stawał się bezmyślną maszyną do zabijania. Jednak ludzkość jest potężnym gatunkiem i mimo wielu strat ochroniła się przed całkowitym wymarciem. Lecz zombi po dwudziestu latach nadal są zagrożeniem. Jak żyć w takim świecie, gdzie nie można nawet wyjść na dwór bez odpowiedniej ochrony? Następne części ujawniają więcej faktów, które skłoniły mnie do założenia tego tematu. "Pamiętasz kim byłeś, zanim świat powiedział Ci kim powinieneś być?"
![]() "Nie bój się, trzeba czegoś więcej niż ludzki krzyk, żeby obudzić umarłych." |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw