Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Która część jest najlepsza?
|
|
hermiona03 |
Dodany dnia 23.10.2015 18:29
|
![]() Postów: 172 Dom: RavenclawPunkty: 513 Ranga: Prefekt Ravenclawu Data rejestracji: 29.08.15 |
1. Więźnień z Azkabanu 2. Insygnia Śmierci 3. Książe Półkrwi 4. Zakon Feniksa 5. Czara Ognia 6. Kamień Fizoloficzny 7. Komnata Tajemnic Ale, i tak uważam wszystkie książki za WSPANIAŁE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Witam!!!
Więc tak, jestem rezolutną nastolatką o imieniu Maja, która kocha swoich najbliższych, muzykę i podróże. Muzyka którą wielbię to przede wszystkim rock, hard rock i metal. Do best zespołów można zaliczyć między innymi Red Hot Chili Peppers, Metallica, Led Zeppelin, Deep Purple, Pearl Jam, Nirvana, Depeche Mode, Pink Floyd, Beirut. Zakochałam się w Open'erze. Potrafię grać na gitarze i trochę na pianinie. Nie mam pojęcia co jeszcze napisać o sobie... lubię książki...AMEN! Jestem również dzielną działaczką w grupie Hermionki78 w której domagamy się śniegu. Pozdrawiam wszystkich jej członków. CHCEMY WIĘCEJ ŚNIEGU!!! Teraz za prezentuje ważne cytaty: ,,Książka to Twój najlepszy przyjaciel, nie wyśmieje, nie zostawi - a nauczy wiele'' Maria Kowalewska ,,Czytanie książek to najlepsza zabawa jaką sobie ludzkość wymyśliła'' Wisława Szymborska ,,Mówi się LewiOsa a nie LewioSA!'' Hermiona Granger'' Teraz jeszcze podziękowania: Fenris, za bycie najlepszą partnerką do rozmowy ![]() Only Dream, za to że mam Cię w znajomych i można z Tobą pogadać i ogólnie za wszystko Hermionka78, kochana, za wszystkie miłe słowa, za każde ,,Hejjo''. batalion_88, za zachęcanie by iść na boisko Kiera Karkarow, za nasze wspólne, długie, rozmowy. kkinga123, za uwielbianie Wspaniałego Stulecia Katherine_Pierce, za gadanie o Twojej pracy EmilyWright, za uciekanie by oglądać The Voice'a Całemu HP - netowi, za to że, razem dzielimy się wielbieniem HP... ![]() W Hogusiu jestem Maja Choda ![]() |
|
|
|
Inga Clinton |
Dodany dnia 25.10.2015 18:04
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 6 Postów: 835 Dom: SlytherinPunkty: 7802 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 08.02.15 |
1. HP i KP 2. HP i IŚ 3. HP i KT 4. HP i ZF 5. HP i WA 6. HP i KF 7. HP i CO Takie nietypowe coś |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 25.10.2015 19:10
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Postów: 121 Dom: SlytherinPunkty: 63 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 10.10.15 |
1 miejsce Harry Potter i Komnata Tajemnic 10/10 2 miejsce Harry Potter i Insygnia Śmierci 10/10 3 miejsce Harry Potter i Książę Półkrwi 9/10 4 miejsce Harry Potter i Zakon Feniksa 9/10 5 miejsce Harry Potter i Kamień Filozoficzny 9/10 6 miejsce Harry Potter i Więzień Azkabanu 9/10 7 miejsce Harry Potter i Czara Ognia 8/10 |
|
|
|
Elizabeth_ |
Dodany dnia 25.10.2015 20:09
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 5 Postów: 850 Dom: SlytherinPunkty: 12302 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 23.05.15 |
Moja kolejność: 1. Książe Półkrwi 2. Insygnia Śmierci (bo wspomnienia Snape'a) 3. Zakon Feniksa (bo j/w) 4. Więzień Azkabanu 5. Kamień Filozoficzny 6. Czara Ognia 7. Komnata Tajemnic Albo nie... Jednak lubię wszystkie jednakowo. Ucałowanka dla Elki. Niech moc Sznejpa będzie z Tobą! ~ Sam Quest
Noszę z dumą ![]() Totalnie Zielona W swoim podpisie wita Was Elizabeth Lili Prince-Baudelaire. Oda do Elizabeth by Sam Quest (trzymajcie się mocno) Elizabeth, Ty jesteś jak zdrowie, Jak mocno można kochać ten tylko się dowie Kto wie, jak Wielbisz Zielony i Snarry lub Drarry O zgrozo też Lucarry! Uwielbiasz czytać o Harrym Co rodzic ma dzieci i myślisz sobie O rety! Niestety nie każdy miał okazję W blasku twej chwały się tarzać, Jak koty które ubóstwiasz Po szafach twoich skakać. Lecz wiedz o najlepsza, że Chociaż pisać nie umiem, To wierzę, że mój wiersz, Nie zniknie nigdy w tłumie. - Harry, mam ci coś ważnego do powiedzenia, nie wiem jak zareagujesz... - Dumbledore odchrząknął. - Harry - profesor Snape jest twoim ojcem. - Naprawdę? - Nie. Ale zawalasz Eliksiry. Postaraj się pracować nieco sumienniej, dobrze? Fanfik którego imienia nie wolno wymawiać ![]() ![]() ![]() Siedzi w gabinecie! - wyrzucił z siebie Harry z wyraźnym niesmakiem. - Dlaczego? Nie powinien być teraz na lekcjach? - A to łobuz - podsumował Ron. - Co on robi w swoim własnym gabinecie? Trylogia Draco by Cassandra Clare Piszę: Dziesięć lat trudniej [1/10] Historia Pewnych Ślizgonów [2/12] Hogwart po północy [wstrzymane] Momenty z życia Snape'a w trzech aktach [10/10] Słowniczek x Harry [2/4] Pojednanie [3/12] Sprawa to jasna, że Puchar Domów Najlepiej wygląda w rękach Ślizgonów Why do you think I'm calling you? Just to say hello? Hello sick people. ![]() It's my own gallery of Gregory House: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Why I love him so much? ![]() ![]() Gregory House in black&white ![]() Three truths in life: ![]() ![]() ![]() ![]() Fanka snarry, lucarry, drarry, mpreg, severitusów & SmH. Harry spojrzał na niego zirytowany. - Następnym razem, gdy prześpię się z twoim ojcem, poinformuję cię o tym - wypluł i niemal natychmiast tego pożałował, bo Draco spojrzał na niego w czystym szoku. - Nie chcę z tobą o tym rozmawiać - dodał pospiesznie, czując narastającą panikę. - Masz brata. Jest bezpieczny. Teraz jest was trzech, gratuluję. Nas jest pięcioro, przyzwyczaj się do tej matematyki. Powinności by euphoria814 Zerknął w dół i ujrzał medalion. Spojrzał na Toma, znów stojącego przed nim, i uniósł brew. - Dobrze na tobie wygląda. - Tylko tyle powiedział Tom, nim z powrotem usiadł. Harry popatrzył na niego z niedowierzaniem. Chwilę później zaczął chichotać. - Wkrótce będę miał więcej kawałków twojej duszy, niż ty sam - zażartował. - Nie mogły trafić w lepsze ręce. Takiej odpowiedzi się nie spodziewał. - Bardziej służę jako cel do ćwiczeń - mruknął Barty, patrząc na Harry'ego z czułością w oczach, na wskutek czego Tom musiał zacisnąć zęby. Absolutnie gardził tym, jak jego śmierciożerca był blisko Harry'ego. Jednak wiedział, że nie mógł nic na to poradzić. Przynajmniej na razie. Barty podniósł wzrok i ich oczy się spotkały. Tom zobaczył w nich wszystko, czego potrzebował. Jego śmierciożerca się nie wycofa. A on nie zmusi go do poddania. Złośliwy uśmiech wypłynął na jego usta i ponownie spojrzał na Harry'ego. Chłopak będzie jego. Poza nim, nikt nie był wystarczająco dobry dla Harry'ego. To było takie proste. Syn Śmierci by Little.Miss.Xanda Dziesiąty Severus spojrzał na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechętnym podziwem. - Dostałeś Wybitny z Eliksirów na SUMach? Harry uśmiechnął się radośnie. - Dałem egzaminatorowi autograf. Snape jęknął. Jedenaście razy by Horcerxhexer Severus Snape. Being a hero doesn't always mean being a saint. ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 30.10.2015 20:02
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
1. Harry Potter i zakon feniksa 2. Harry Potter i książę półkrwi 3. Harry Potter i więzień azkabanu 4. Harry Potter i insygnia śmierci 5. Harry Potter i kamień filozoficzny 6. Harry Potter i czara ognia 7. Harry Potter i komnata tajemnic |
|
|
|
Mattitjah |
Dodany dnia 30.10.2015 20:36
|
![]() Postów: 44 Dom: GryffindorPunkty: 130 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 24.10.15 |
1 miejsce Harry Potter i Komnata Tajemnic 10/10 2 miejsce Harry Potter i Insygnia Śmierci 10/10 3 miejsce Harry Potter i Więzień Azkabanu 9/10 4 miejsce Harry Potter i Czara Ognia 9/10 |
|
|
|
Liliana2194 |
Dodany dnia 05.11.2015 18:47
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 20 Postów: 1283 Dom: HufflepuffPunkty: 20246 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 18.06.14 |
1. Więzień Azkabanu - ten tom najbardziej wielbię głównie dlatego, że pojawia się w nim Syriusz. ![]() 2. Czara Ognia - bardzo podoba mi się motyw Turnieju Trójmagicznego. 3. Kamień Filozoficzny - to tu poznajemy świat czarodziejów. ![]() 4. Komnata Tajemnic - mroczna i tajemnicza. ^^ 5. Zakon Feniksa - dużo Syriusza, dużo tekstu (w końcu najgrubsza książka), akcja w Ministerstwie magii. ![]() 6. Książę Półkrwi - oczywiście kocham tę część, ale pozostałe bardziej do mnie trafiają. Generalnie jest świetna, tylko trochę mniej ciekawa. 7. Insygnia Śmierci - bo brakuje mi Hogwartu. ![]() ![]() - - W Hogwarcie: - - 2) Valerie Adams 2.06.2019 - ![]() ![]() ![]() Karta postaci: tutaj1) Liliana Williams 18.06.2014 - 31.05.2019 ~ moja ulubienica spośród tej dwójki ~ ![]() ![]() ![]() Karta postaci: 1. Lijka2. Poboczne - - Za 2017/2018: - - ![]() - - INBJN - - Ten little Indian Boys went out to dine One choked his little self and then there were nine. ![]() Nine little Indian Boys sat up very late One overslept himself and then there were eight. Eight little Indian Boys travelling in Devon One said he'd stay there and then there were seven. Seven little Indian Boys chopping up sticks One chopped himself in halves and then there were six. ![]() Six little Indian Boys playing with a hive A bumblebee stung one and then there were five. Five little Indian Boys going in for law One got in Chancery and then there were four. Four little Indian Boys going out to sea A red herring swallowed one and then there were three. Three little Indian Boys walking in the zoo A big bear hugged one and then there were two. Two little Indian Boys sitting in the sun One got frizzled up and then there was one. One little Indian Boy left all alone He went out and hanged himself and then there were none. ![]() ![]() - - - - ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 20.02.2016 12:02
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Wybór zaiste bardzo trudny, bo w każdej jest coś naprawdę niesamowitego i ciekawego. Mam dylemat pomiędzy Księciem Półkrwi a Zakonem Feniksa. Myślę, że jednak KP wygrywa, bo w końcu przeczytałem go już 10 razy! Zdecydowanie najwięcej spośród innych części. Dla porównania takie Insygnia Śmierci tylko trzykrotnie... Podoba mi się VI części, że dowiadujemy się gdzie w końcu mieszka Snape, jakie relacje łączą Ministra Magii z mugolskim premierem, są nowe postacie (Slughorn, Scrimgeour, Greyback, Carrowowie). Robi się złowrogo, Malfoy musi wykonać niebezpieczne zadanie, no i do tego ta aura tajemniczości wokół horkruksów, poznajemy przeszłość Voldemorta - jaki był jako dziecko, jaka była jego rodzina i w ogóle pod tym względem jest naprawdę dobrze napisano tę część. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
GinnyHermiona1 |
Dodany dnia 12.03.2016 22:22
|
![]() Postów: 103 Dom: RavenclawPunkty: 293 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 07.02.15 |
Dla mnie wszystkie części są super, ale najlepszy jest ,,Zakon Feniksa''. Dlaczego? 1. Dzieje się tam dużo ciekawych rzeczy. 2. To najgrubsza część. ![]() 3. Akcja jest mega interesująca. 4. Dzieje się tam dużo smutnych rzeczy, np. śmierć Syriusza . które są przygnębiające, ale nadają książce klimat i trochę przygotowują do ostatniej części, w której dużo osób umiera.5. Powstaje Gwardia Dumbledora 6. Harry nie jest idealny, zachowuje się jak zwykły nastoletek, miewa swoje nastroje, staje się buntowniczy itp. 7. I wiele innych rzeczy, o których nie chce mi się już rozpisywać ![]() A to moja kolejność: 1. HP i Zakon Feniksa 2. HP i Insygnia Śmierci 3. HP i Czara Ognia 4. HP i Książę Półkrwi 5. HP i Więzień Azkabanu 6. HP i Kamień Filozoficzny 7. HP i Komnata Tajemnic Zaznaczam, że wszystkie części kocham, nawet HP i KT. A to, że mam swoją listę to przy okazji. A może w Ravenclawie'' Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie |
|
|
|
Hermionka78 |
Dodany dnia 09.05.2016 16:06
|
![]() Pochwały: 6 Postów: 1108 Dom: RavenclawPunkty: 8296 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.08.15 |
1. Harry Potter i Zakon Feniksa (9 i pół/10) - bardzo podoba mi się bitwa w Ministerstwie Magii. To jak Rowling opisała jak Rona oplatały mózgi było prześmieszne i ujmujące. Jedynym minusem była śmierć Syriusza. Luna bardzo im się przydała,.. więc nie mogli narzekać. Zdziwiłam się jednak na sposobie w jakim Joanne uśmieciła Syriusza. Umbridge była utrapieniem przy czytaniu, a jej szlabany były dość krwawe. Wspóczuję Harry'emu. 2. Harry Potter i Komnata Tajemnic (8/10) - Pomysł na dziennik Toma Riddle'a był wspaniały. Najbardziej wzruszyła mnie scena, w której Fawkes zagoił ranę Harry'emu. Gilderoy nie sprawdził się najlepiej na stanowisku nauczyciela obrony przed czarną magią, a jego oszustwa powinny być karalne. Co do bazyliszka to ciekawy pomysł i troszę się bałam jak oglądałam kawełek z nim gdy miałam 7 lat. Riddle wyglądał jak taki hologram. 3. Harry Potter i Czara Ognia - Najlepszy był Turniej Trujmagiczny (TT). Labirynt był niczego sobie. Wielkie sklątki tylnowybuhowe były ciekawe, ale nie przebiły swinksów czy jak to się tam pisało. Orginalną .zagadkę swinksa zna praktycznie każdy, ale ta była inna i mi zaimponowała. Złote jajko zjadłabym w wielkanoc, ale Harry tego nie zrobił. Potter mi zaimponował ratując Rona jak i siostrę Fleur. Dzięki temu miał drugie miejsce. 4. Harry Potter i Więzień Azkabanu (6/10) - Część, w której poznałam Dziobka to jest jedna z rzeczy za, które lubię ten tom. Al tue przecież ta książka nie jest na szczycie moich ulubionych, bo: jest strasznie przynudzająca i nie, aż tak ciekawa jak reszta. Miałam fajną wizje Syriusza latającego na Hardodzobie, a cała ta praca była z anime, ale do rzeczy: całość na prawdę fajna, ale nie tak jak reszta. Cała ta sprawa z Syriuszem była dziwna tak jak jej rozwiązanie. w tej książce i filmie jest tylko jedna sprawa : z Syriuszem, a nie jak w Zakonie Feniksa... 5. Harry Potter i Kamień Filozoficzny - Nudy, nudy i tylko nudy w tym są. Praktycznie nic się nie dzieje. Jedyne co mi się podobało to wersja Qiullera z Voldemortem z tyłu. No i ewentualnie te stacje z przeszkodami. Najbardziej podobała mi się stajca z eliksirami. O gólnie część fajna, ale nie najlepsza. Bardzo podobały mi się duchy na uczcie. Pomysł na kamień filozoficzny niczego sobie. Cała książka dość krótka, a ja wolę dłuższe książki. Dałam tylko pięć tytułów, bo tylko pięć przeczytałam. |
|
|
|
Dracoloveee |
Dodany dnia 09.05.2016 19:20
|
![]() Postów: 32 Dom: SlytherinPunkty: 276 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 13.01.16 |
Mi najbardziej przypadły do gustu Insygnia śmierci.Urzekły mnie swoją magiczną treścią ,oraz tym że było w nich dużo Voldemorta ,Bellatrix i ogólnie wszystkich śmierciożerców których wprost ubóstwiam ![]() |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 26.05.2017 15:55
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
GinnyHermiona1 napisał(a): Dla mnie wszystkie części są super, ale najlepszy jest ,,Zakon Feniksa''. Dlaczego? 1. Dzieje się tam dużo ciekawych rzeczy. 2. To najgrubsza część. ![]() 3. Akcja jest mega interesująca. 4. Dzieje się tam dużo smutnych rzeczy, np. śmierć Syriusza . które są przygnębiające, ale nadają książce klimat i trochę przygotowują do ostatniej części, w której dużo osób umiera.5. Powstaje Gwardia Dumbledora 6. Harry nie jest idealny, zachowuje się jak zwykły nastoletek, miewa swoje nastroje, staje się buntowniczy itp. 7. I wiele innych rzeczy, o których nie chce mi się już rozpisywać ![]() Dokładnie Uważam tak samo, ZF chyba najlepszy![]() Aczkolwiek moja kolejność to: 1. Wszystkie części ![]() Bo każdy tom jest na swój sposób wyjątkowy Edytowane przez Rue Riddle dnia 29.05.2017 20:37
Sen też jest bardzo wartościowy, a na pewno bardziej niż edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna że w Hogwarcie trafiłabym Slytherinu. Szczerze jednak mówiąc, jestem hybrydą, mianowicie Krugonką ![]() Wprowadziłam emotkę " " zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowało, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczość Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiński Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdziały. Moja seria o początkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdział. Moje drabble o... A zresztą sami się przekonajcie ![]() Artykuły: Patriotycznie, czyli artykuł o Ravenclawie. Ten artykuł o Wiktorze Krumie pisałam razem z Lorką - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiadałam za rozrywkę W tym też ;pA tu są takie (nie)miłe rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzę tu nie dla punktów, tylko aby z tobą pogadać ~ potterkking Oczywiście, że to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chociaż ja tam ubóstwiam twoją trytonkę i twierdzę, że jest najpiękniejsza ~ Bad wolf Witaj księżniczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorę przykład z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówiłam Ci kiedyś, że mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, miła kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciętych ripost, to z nią wszystko możliwe ~ Bad wolfJesteś świetną męską postacią ~ Angelina JohnsonUważaj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny strażnik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na władcę Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba już widzę kto będzie miał Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie miałam) ![]() Ale wiesz co? lubię Cię za ten Twój nieogar ~ gordian119Są tacy ludzie, którym się nie odmawia, a ty jesteś jedną z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jesteś jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to się zadziało, żeby ktoś poprawiał Rue Riddle ~ BumSzakalakaJesteś tak wyrodna, że ciotka Petunia już bardziej kochała Harry'ego niż ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak można nie pić, jak tu wchodzisz. Ja tego na trzeźwo nie zniosę... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moją fajową fajowatość i śmieszność ![]() - Uwielbiam Cię - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu śmieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrraśny. Taki ponury i nieociosany, męski... zostaw kluchę Neville'a i bierz Bułgara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na złą drogę... może będą z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dzięki, ulka ![]() - Pff, Krukoni są wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest łatwa do wołania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krańcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybliźniaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa Dłoń (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Może kiedyś też tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw

Slytherin

Gryffindor
Hufflepuff

. które są przygnębiające, ale nadają książce klimat i trochę przygotowują do ostatniej części, w której dużo osób umiera.
Uważam tak samo, ZF chyba najlepszy
" zamiast słowa "poszło", odnośnie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowało sb 

~ 
~