Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
18.05.2026 22:28
Zastanawiam się, jak ożywić naszego trupa, skoro wszyscy tęsknią... to w ogóle możliwe? Whistle

Shanti Black, tyle lat w błędnym przekonaniu xD

O choinka!
17.05.2026 13:21
Moje skończy 12 w czerwcu :D

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
14.05.2026 12:27
Jejku to moje ma prawie 11 lat, ponad pół życia xD

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
13.05.2026 11:32
niesamowite, nie? a dopiero tu życie tętniło i spędzało się tu naprawdę dużo czasu.

Nedelle, poważnie? ja zawsze myślałam, że to Ty jesteś ode mnie dużo starsza HPnetowo

Potęga Krwistego Steka!
08.05.2026 20:03
Konta na HPnecie starsze od dorosłych ludzi

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Magia w życiu codziennym.
Prefix użytkownikaTheWarsaw1920
Od razu mówię, że nie będzie o voodoo, czy innych dziwnych rzeczach.

Człowiek przechodzi przez życie coraz bardziej prostolinijnie. Kiedyś fascynowały go zjawiska natury np. burze, a teraz jego wzrok skupiony jest na małym, prostokątnym ekraniku, z którego rzeczy wypływają do mózgu w prostej linii przez oczy. Ludziom brakuje tworów magicznych, niezrozumiałych, które mogłyby go zafascynować tak, jak już dawno tego nie uświadczył. Starożytność załatwiała tę sprawę przez wiary politeistyczne, które zawierały w sobie tyle drobiazgów, że mogłyby zachwiać w głowie niejednego uczonego dziś. W epoce średniowiecza sprawę tę załatwiał kościół, który jakoby nadawał mistycyzmu i sensu świata dla ówczesnego człowieka. Wraz z biegiem lat i postępu techniczno-naukowego brakuje nam zakrętów, meandrów, na których można by przysiąść na trochę dłużej. Onegdaj powstały książki, które sprawę tę załatwiają w sposób, który nadaje pasję, która ciągnie się nawet w okresie dorosłości i skupia ludzi w dużych grupach, czyli rfandomachr1;. Tam wymieniają się spostrzeżeniami na temat tych powieści, które ich łączą, dopowiadają sobie to, czego w książce zabrakło i piszą nowe teksty, które są ścisłe, bądź luźnie nawiązują do kanonu. Dzięki temu w ich życie wskakuje iskierka czegoś, co nadaje im motor myślenia i mogą wyżywać się twórczo, czując przy tym satysfakcję ze swoich tworów.
Według mnie to jest właśnie magia, która wprowadza w nasze życie coś, co możemy rozwijać, przystanąć w tym miejscu i pomyśleć. Każda pasja, którą będziemy drążyć jak woda w zakolu rzeki daje nam moc, której nie ma nikt inny. Jeżeli zabrakłoby nam pasji bylibyśmy jak: rcymbał brzmiąca, albo miedź brzęczącar1;. Słowa świętego Pawła idealnie pasują do takiej sytuacji. Musimy znaleźć w sobie coś magicznego, co będzie na nas i nasze otoczenia działało w sposób, którego nie da się wyjaśnić.

A dla Was co jest magiczne i daje Wam iskierkę, której do końca nie rozumiecie, która sprawia, że Wasze życie jest bardziej magiczne?

"Pamiętajcie o ogrodach - Czy tak trudno być poetą?
W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton!" ~ Jonasz Kofta
2.bp.blogspot.com/-3SkdEZrtMp8/UPtGYX1BbcI/AAAAAAAAAaA/1aV5hCY7IKI/s1600/ozdobniki.png
"Świecie nasz - daj nam,
Daj nam wreszcie zgodę,
Spokój daj - zgubę weź,
Zabierz ją, odprowadź." ~ Marek Grechuta
2.bp.blogspot.com/-3SkdEZrtMp8/UPtGYX1BbcI/AAAAAAAAAaA/1aV5hCY7IKI/s1600/ozdobniki.png
"Tak nas Panie obdarzasz, wżdy nam zawsze mało -
Za nic mamy - co mamy, więcej by się chciało." ~ Jacek Kaczmarski

Prefix użytkownikabatalion_88
Słowa świętego Pawła idealnie pasują do takiej sytuacji

Zaiste, bo słowa św. Pawła są tak uniwersalne, i mają jasny i czysty przekaz bez żadnych podtekstów, że można tu jednak słowo miłość zastąpić też słowem pasja. Można przecież swoje pasje realizować wszakże z miłością ^.^
A tej dziś ludziom często brakuje, bo najbardziej kochają czubek własnego nosa, własne 'nieomylne ja', i stąd może zrodzić się problem w przepełnianiu życia miłością do pasji czy też pasją do miłości ^.^

A dla Was co jest magiczne i daje Wam iskierkę, której do końca nie rozumiecie, która sprawia, że Wasze życie jest bardziej magiczne?

Jakoś nigdy nie używałem do swoich sytuacji życiowych określenia 'magiczne'... Nie pamiętam, żebym np. myślał o świętach Bożego Narodzenia, że są magiczne. Dla mnie to po prostu za mało sprecyzowane określenie. Magiczna według mnie jest gra takich wirtuozów i magików właśnie ;p jak Messi, Ronaldo, Lewandowski, Suarez, Aguero czy Neymar. Mógłbym podziwiać ich występy na boisku dzień w dzień, i nigdy by mi się nie znudziły, nope. Dlatego nie do końca właśnie pojmuję i rozumiem magię piłki nożnej, dyscypliny, bez której nie potrafię niemal żyć <3
Film może być też magiczny - wiele takich oglądałem, i po ich obejrzeniu w duchu sobie mówiłem, że były magiczne (ale nie że przepełnione magią). Samo słowo magia według mnie nabrało tak wielu znaczeń, że nie sposób odnosić go tylko i wyłącznie do samych czarów, sztuczek, kart, kryształowych kul a nawet samego Harry'ego Pottera. To dla mnie coś niemal zawsze pozytywnego, a fenomenu magii na co dzień nie sposób szczegółowo odzwierciedlić.
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: