Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Strona 2 z 2: 12
|
|
Humanista czy umysł ścisły?
|
|
blad logiczny |
Dodany dnia 26.06.2015 13:28
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 525 Dom: RavenclawPunkty: 10701 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 13.12.14 |
To dla mnie trudne pytanie. Generalnie umysł ścisły, ale matematykę niezbyt lubiłem. Mam problemy z wyobraźnią. Jeśli czegoś nie widzę, to zaczynam rozważać wszystkie możliwości i to często naraz, więc zaczynam się gubić. Muszę sobie to jakoś rozrysować. Więc z typowej matematyki ciągnąłem na 3 z minusem. Kiedy jednak pojawiła się geometria i możliwości wizualizacji, to bez wysiłku skoczyłem na 4 plus. Dobrze szła mi fizyka, przedmioty przyrodnicze i zawodowe. Chemia, nawet ta teoretyczna, jak powłoki i elektronowe, to nie były lekcje, to czysta rozrywka. Nawet na niektórych innych lekcjach, czytałem sobie, książki z tej dziedziny. Dysgrafia i dysleksja, to poważny problem, nawet jak ktoś lubił język polski i historię. Jak na ironię, wylądowałem początkowo na studiach typowo humanistycznych. Też szło mi całkiem dobrze, chyba dlatego, że to też moja pasja. Błąd mam zawsze przed sobą.
Wszelkie błędy, gramatyczne, stylistyczne, ortograficzne, interpunkcyjne, to moi kuzyni. Nie lubię kuzynów. Uważam, że należy wypędzić błendy z pustymi do puszczy. |
|
|
|
Kasjopea |
Dodany dnia 06.08.2015 21:42
|
![]() Postów: 45 Dom: GryffindorPunkty: 176 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 05.08.15 |
Z całą pewnością humanistka. Z historii mogłam mieć 6, ale zabrakło mi 1 punkta!!! No a poza tym: polski, WOS to mój żywioł! ![]() Zapewne osoby, które nie są ani tym ani tym, bliższe są do humanisty, ponieważ te przedmioty są łatwiejsze do nauczenia niż ścisłe. Panowie Lunatyk, Glizdogon, Łapa i Rogacz przedstawiają... profil Kasjopei!
Może i długo tu nie jestem, ale mam tu parę osób, które wprost uwielbiam. NOW_OR_NEVER Shanti Black Lilyatte julietta115 |
|
|
|
Darmei |
Dodany dnia 06.08.2015 21:55
|
![]() Postów: 4 Dom: RavenclawPunkty: 8 Ranga: Mugol Data rejestracji: 06.08.15 |
50/50. Mam dobrze rozwinięte umiejętności zarówno ścisłe, jak i humanistyczne. Ze ścisłych najbardziej podobają mi się te wiadomości, których nie trzeba zapamiętać, a jedynie zrozumieć. Spośród humanistycznych dziedzin najbardziej kocham języki. Uwielbiam to połączenie, pozwalające mi na manewrowanie między różnymi płaszczyznami. |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 06.08.2015 22:04
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
No, wykonuję zawód murarza więc ciężko stwierdzić. Geografia zalicza się do ścisłych czy humanistycznych? ;p Poziomicą dobrze operuję, ale czy to "wyższa matematyka"? Chyba nie... Liczyć też potrafię, chemię lubiłem. No, ale mimo wszystko wolę książki, historię... Na maturze ją zdawałem, więc chyba trzeba zaznaczyć, że bardziej ze mnie humanista. Z matmy problemów nie było, ale lepiej szło zawsze z tych przedmiotów jak polski, historia, WOS. Nie mówiąc już o geografii, którą uwielbiałem. W Policealnym Studium Obsługi Ruchu Turystycznego nawet z rachunkowością problemów nie było ^^ Czytam dużo, wiersze pisałem, opowiadania... Wychodzi, że humanista jednak ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Insane Mind |
Dodany dnia 07.08.2015 04:41
|
![]() Postów: 9 Dom: RavenclawPunkty: 158 Ranga: Mol książkowy Data rejestracji: 05.08.15 |
Yyyyy.... Moja lubić potejtos... A tak poważnie rzecz ujmując. Widok wyników ankiety bardzo raduje me serce. Humaniści jeszcze opanują ten kraj. Łączmy się!! Ciekawi mnie jednak ten 3. typ ludzi, którzy nie mogą się określić : D Tacy to dopiero ciekawi muszą być (Napisane poważne! ) "... Nie będzie innego razu."
|
|
|
|
Shanti Black |
Dodany dnia 07.08.2015 09:27
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 3240 Dom: GryffindorPunkty: 44242 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 20.07.14 |
ja jestem typowym humanistą, aczkolwiek skończyłam liceum na profilu biol-chem także tego odkąd tam wylądowałam, odezwała się we mnie jakaś cząstka umysłu ścisłego, inaczej bym sobie nie poradziła. Ale ogólnie rzecz biorąc, wszyscy mówią, że mam niesamowity talent do języków, bo z łatwością przychodzi mi nauka, jakikolwiek by to język nie był. Może coś w tym jest ![]() ![]() W Hogwarcie Cynthia Lynwood. Nikt ważny, ale lubi przypały, prefekt Hogwartu. Na stronie: - prefekt Gryffindoru (14 edycja; 27.07.2015 - 11.11.2015) - przewodnicząca Karczmy pod Parchatym Trollem (31.08.2015 - 21.11.2015) - Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci)) - Prefekt Hogwartu (27.08.2017-) ![]() Bo mogę ![]() ![]() Sim Shanti w wykonaniu EmilyWright ![]() ![]() Magiczna siódemka ![]() Magiczna siódemka part II ![]() Ciekawa liczba punkcików ![]() ![]() |
|
|
|
BlueAri |
Dodany dnia 20.08.2015 14:59
|
![]() Postów: 83 Dom: RavenclawPunkty: 417 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 16.08.15 |
Zawsze mi mówili, że mam mózg do przedmiotów ścisłych. A książki przy okazji. Hmm... i dlatego chodzę na konkursy z polskiego, piszę, a jednym z moich ulubionych przedmiotów jest wos. Ale pojawiam się też na konkursach z chemii i biologii. Nie chwaląc się, mam z chemii i fizyki szóstki (druga gimnazjum). Więc sama nie wiem, kim jestem. [center]Przysięgam uroczyście, że knuję coś niedobrego A może w Ravenclawie Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie. ![]() ![]() ![]() Idź tam, gdzie prowadzi cię serce, inaczej utracisz wszystko ![]() Bo to tak jest, że dla siebie, owszem, można coś tam zrobić, ale la drugiego człowieka to już można coś niesamowicie pięknego zrobić, wszystko. Wszystko. Kto czyta książki, żyje podwójnie. Koniec psot [/center] |
|
|
|
kkinga123 |
Dodany dnia 20.08.2015 18:22
|
![]() Pochwały: 15 Postów: 546 Dom: RavenclawPunkty: 17957 Ranga: Żywa legenda Data rejestracji: 02.07.09 |
Zawsze uważałam się za humanistę, ale też w sumie z humanistycznego domu jestem, zawsze lubiłam polski, uwielbiałam historię, dobrze mi szły języki, lubiłam pisać i gadać, aż za dużo. Do liceum poszłam na humanistyczny profil, po czym w sumie z czystej fanaberii zmieniłam na ścisły, bo z drugiej strony zawsze za młodu latałam na matematyczne konkursy, no i dobrze mi ta matma szła. Dobrze się czułam i w tym i w tym, a wydaje mi się ze bycie humanistą czy scisłowcem to kwestia wyboru, bo nie sądzę żeby w podstawówce można było osądzić z czego się jest dobrym, z czego nie. Coś lubimy bardziej coś mniej, ale nie można zwalać złych wyników z jakiegoś przedmiotu na bycie umysłem ścisłym, czy humanistą, bo to nie kwestia umiejętności, ale wyboru w pewnym momencie co nam bardziej pasuje, co bardziej lubimy, a wpływa na to rodzina, otoczenie, a rozwijać umiejętności można tak samo w obu kierunkach. Na pewno denerwują mnie stereotypy humanistów nie umiejących liczyć, czy umysłów ścisłych nie umiejących sklecić zdania wielokrotnie złożonego. Rzecz nie jest w umiejętnościach, a preferencjach. Bycie złym z matmy z nikogo nie robi humanisty, moim skromnym zdaniem
|
|
|
|
Kubusiek0986 |
Dodany dnia 25.11.2016 10:33
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 1163 Ranga: Prefekt Naczelny Ravenclawu Data rejestracji: 28.06.15 |
ja bym liczył na nauki humanistyczne są proste,troszkę trudne ale da się zrozumieć jeśli ma się mądry umysł i rozum.... Matematyka dla mnie jest trudna każdy czasem ma problemy z nią,ja jestem bardziej humanistycznym człowiekiem,niż w matematyczne strony idę... Jak to się mówi nauka to jest do potęgi klucz i trzeba to wziąść do serca ale to że nie w każdym przedmiocie sobie rdzi to jest własny problem...życzę miłej nauki
|
|
|
|
Catherine Black |
Dodany dnia 25.11.2016 18:49
|
![]() Postów: 97 Dom: HufflepuffPunkty: 2194 Ranga: Wróg ciemnej strony Data rejestracji: 11.08.16 |
Nie mam pojęcia jestem raczej mieszanką i szczerze to raczej wolałabym być w czymś dobra w 100% Uwielbiam matematykę i dosyć ją rozumiem, jest dla mnie świetną rozgrzewką umysłu po wsyztkich na pół przespanych lekcjach, lubię łamigłówki i do tego matma jest cudownie logiczna (nie tak jak fizyka, która jest dla mnie czasrną magią w czystej postaci nie potrafię zaakceptować tego, że coś jest bo jest >,< , ale nie wyobrażam sobie utonąć w cyferkach do końca życiaUwielbiam historię i mogę całymi godzinami słuchać jak moja nauczycielka mówi (a mówi z szybkością tysiąc słów na minutę, więc trzeba mocno wyteżyć umysł) i wgl to zdecydowanie przyjemność dla mnie, co do dat, które chyba są dla większości największym mankamentem tego przedmiotu to są dla mnie obojętne) Bardzo interesuje mnie geografia, która łączy się chyba z moją miłością do podrózy i lubię biologię (bez przesady, ale lubię ) za to szczerze nei znoszę chemiiZ polskim to bardzo zależy od moich humorków, bo kocham czytać, lubię poetów i ogólnie bardzo to co się wiąże z historią; nie mam żadnej wrażliwości na poezję (uwielbiam słuchać, ale nie rozumiem nic, ządnej własnej interpretacji) i nie cierpię pisać tekstów na zamówienie(zawsze liczę co do słówka, żeby zaliczyć), za to z przyjemnością układam opowiadania i z moją wyobraźnią chyba też nie jest źle Ale i tutaj objawia sie moja ścisła strona umysłu, bo jestem bardzo konkretna i nie nawidzę lać wody (czego nie rozumieją w szkole -> muszę lać wodę i liczyć te przeklęte słówka) i jak przystało na umysł ścisły (i bardzo leniwy) zawsze znajdę drogę na skróty ![]() Jeśli komuś chciało sie przeczytać te moje wypociny (nie wiem co mnie naszło) to dodam, że z własnej woli (i wbrew radom wszytkich) wybrałam humana i mam nadzieję, ze z tą wylęgarnią bezrobotnych to mocno przesadzone ![]() Severus spojrzał na Harry'ego spod uniesionych brwi, z niechętnym podziwem. - Dostałeś Wybitny z Eliksirów na SUMach? Harry uśmiechnął się radośnie. - Dałem egzaminatorowi autograf. Snape jęknął. by Horcrexhexer - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ![]() ,,Problem nie jest problemem. Problemem jest twoje podejście do problemu.'' ,,Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.'' ~Kapitan Jack Sparrow ![]() |
|
|
|
Debbie |
Dodany dnia 25.11.2016 19:01
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 88 Dom: HufflepuffPunkty: 3119 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 19.07.15 |
Pamiętam, że gdy byłam młodsza, nie zbyt ogarniałam ortografię, języki, ale ogólnie się nie lubiłam uczyć. Później uczyłam się po francusku i w piątej klasie zaczęłam oglądać kreskówki po angielsku i zaczęłam bardziej się motywować. Wtedy okazywałam takie większe zainteresowanie językami. Ze względu na to, że po mamie odziedziczyłam taki słuch muzyczny (wykorzystany do nauki języków), da się stwierdzić, że jestem bardziej humanistką. Z drugiej strony, nie przepadam za historią. Interesuje mnie starożytna Grecja, kultura itp., ale co do wydarzeń politycznych, to jest bardzo złożone... Ale... cóż... Nie mogę powiedzieć, że tego nie lubię, po prostu mam na to taki niestronny punkt widzenia. Nie wiem, czy posiadam zdolność do ścisłego myślenia. Niektóre rzeczy z matmy już lepiej rozumiem niż rok temu (przygotowania do egzaminów do liceum mi dużo wyjaśniły), choć nadal z nią walczę. Całłiem lubię fizykę, najbardziej razem z biologią ze wszystkich nauk ścisłych. Gdy się uczę do przedmiotów ścisłych, wykorzystuję bardziej pamięć, niż szybkie myślenie, więc... Raczej jestem humanistką.
|
|
|
|
rafiiik |
Dodany dnia 27.11.2016 16:06
|
![]() Postów: 2 Dom: HufflepuffPunkty: 4 Ranga: Mugol Data rejestracji: 27.11.16 |
Ja od zawsze jestem ścisłowcem, matematyka, informatyka to mój żywioł. Czuję się w tym naprawdę mocna, chociaż przedmioty humanistyczne nigdy nie sprawiały mi problemów. Jednak to logiczne myślenie jest tym co lubię. Wszędzie szukam najszybszych rozwiązań, najefektywniejszych. W szachach osiągam wysokie miejsca, a więc jak widać, jestem ścisłowcem ;p |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 28.11.2016 07:04
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
Szczerze powiedziawszy to dosyć trudno odpowiedzieć mi na to pytanie. Powiedziałabym, że mój umysł jest mieszany Dobrze radzę sobie z matematyką i fizyką, ale z drugiej strony ciągnie mnie do języków i historii. Ciężko to stwierdzić, no bo różnie to jest i z częścią przedmiotów sobie nie radzę, bo to raczej kwestia lenistwa. Jedno wiem na pewno: chemia to ZUO. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
Natalie1999 |
Dodany dnia 28.11.2016 15:53
|
![]() Postów: 20 Dom: RavenclawPunkty: 462 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 09.04.16 |
Humanista. Na 100%. Nigdy nie lubiłam matematyki, fizyki na chemii to ja już kompletnie nic nie ogarniam ![]() Za to Polski, historia i języki to już bardziej. Jakoś łatwiej mi zapamiętać daty niż jakieś reakcje chemiczne czy coś rTylko w tańcu możesz stać się kimś o kim marzyszr1;
![]() rCzłowieku, ucz się tańczyć, bo cóż będą z Tobą robić aniołowie w niebier1; ![]() Co można powiedzieć o mnie?.... Niepoprawna optymistka, kochająca taniec, muzykę i konie <3. ,,Wspięłam się na jego grzbiet z niego świat jest piękniejszy'' ![]() "Koń przeszkodę bez trudu pokona, jeśli w myślach jeździec już ja przeskoczył" ![]() Mówią mi, że mam przestarzały gust. Ale mnie po prostu kręcą stare hity... ![]() ,, Takt jest muzyką duszy'' ![]() ,,Obudź się Leży tu gdzieś Suknia jak mgła Nożem słońca zerwana Tańcz, chcę widzieć jak Pieści Cię wiatr Włosami gra'' ![]() |
|
|
|
Scarllet |
Dodany dnia 28.11.2016 18:49
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 661 Dom: GryffindorPunkty: 8343 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 15.11.16 |
Ja w zasadzie raczej umysł ścisły po za fizyką Nie lubię tego przedmiotu i ciężko mi go ogarnąć Ale kocham chemie <3 A co do humanistycznych to jestem raczej kiepska. Historia to jakaś tragedia kompletnie nie mam pamięci do dat i nie lubię tego przedmiotu. Polski też średnio, a obce to już w ogóle porażka Za to chemia i biologia <3 |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 30.11.2016 15:35
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Jestem raczej humanistką, z przedmiotami ścisłymi miałam problemy w szkole, ale też nie ze wszystkimi. Przykładowo, z biologii i fizyki miałam bardzo dobre oceny i świetnie sobie radziłam, ale już matematyka i chemia były dla mnie koszmarem. Żałuję w sumie, że jestem humanistką, bo to odbiera mi możliwości, które mają osoby, o umysłach ścisłych (np. dobrze płatna praca). Nie mam też za grosz wyobraźni przestrzennej. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
Edward |
Dodany dnia 30.11.2016 15:56
|
![]() Postów: 19 Dom: GryffindorPunkty: 47 Ranga: Charłak Data rejestracji: 29.11.16 |
Humanista w "nowym" tego słowa znaczeniu, bo kiedyś oznaczał osobę wszechstronnie wykształconą i człowieka renesansu. Z pewnością nie mam talentu do wszystkiego, ale jestem wszechstronnie otwarty na wiedzę z interesujących mnie dziedzin. Coś jak Einstein lub da Vinci, ale zadowalam się w swoim "geniuszu" na mniej użytecznych dla ludzkości dziedzinach. Edytowane przez Edward dnia 30.11.2016 16:03
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
Strona 2 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Ravenclaw
Gryffindor