Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Kryminały
|
|
CrazyLovett |
Dodany dnia 13.09.2015 13:47
|
![]() Postów: 5 Dom: RavenclawPunkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 11.09.15 |
Czy czyta z Was ktoś książki z gatunku kryminału? Jaki jest Wasz ulubiony autor i książka przez niego stworzona? Edytowane przez Smierciojadek dnia 22.09.2015 13:23 |
|
|
|
Kathleen_Black99 |
Dodany dnia 13.09.2015 15:17
|
![]() Postów: 23 Dom: RavenclawPunkty: 61 Ranga: Uczeń Hogwartu Data rejestracji: 14.02.15 |
Uwielbiam kryminały Aghaty Christie, najbardziej "Dom Zbrodni" i "Morderstwo w Orient Expresie". Jedna moją ulubioną autorką kryminałów jest Camilla Lackberg, z jej dzieł najbardziej lubię "Latarnik" i "Syrenka" :) Ten profil jest własnością Księżniczki Gwiazd "Zdawało mu się, że Syriusz upada jak na zwolnionym filmie. Jego ciało wygięło się w łuk i osunęło do tyłu przez postrzępioną zasłonę zwisającą spod łuku ... I Harry zobaczył, jak na zniszczonej, niegdyś przystojnej twarzy jego ojca chrzestnego pojawia się mieszanina strachu i zaskoczenia, gdy przeleciał pod starożytnym łukiem i zniknął za zasłoną, która falowała jeszcze przez chwilę, jakby uderzył w nią silny wiatr, po czym znieruchomiała." ![]() |
|
|
|
CrazyLovett |
Dodany dnia 13.09.2015 15:46
|
![]() Postów: 5 Dom: RavenclawPunkty: 13 Ranga: Mugol Data rejestracji: 11.09.15 |
Jeśli chodzi o Agathe to polecam bardzo "I nie było już nikogo" lub inny tego tytuł "10 murzynków". Genialna powieść.
|
|
|
|
Liliana2194 |
Dodany dnia 13.09.2015 15:49
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 20 Postów: 1283 Dom: HufflepuffPunkty: 20246 Ranga: O choinka! Data rejestracji: 18.06.14 |
W zeszłym roku przerabialiśmy w szkole książkę Agathy Christie "Śmierć na Nilu". Byłam nią zachwycona, więc postanowiłam przeczytać pozostałe jej kryminały. Uwielbiam tę autorkę, wszystkie jej książki, po które do tej pory sięgnęłam, były bardzo ciekawe. Moją ulubioną jest zdecydowanie "I nie było już nikogo", którą uważam za prawdziwe arcydzieło. Na drugie i trzecie miejsce zasłużyły "Śmierć na Nilu" oraz "Morderstwo w Orient Expressie", choć rozwiązania tej drugiej jakimś cudem domyśliłam się pod koniec.Innych kryminałów niż tych napisanych przez Christie nie czytałam (z wyjątkiem "Psa Baskervillów" ), bo planuję dalej poznawać ten gatunek dopiero, gdy skończę z tą autorką. ![]() ![]() - - W Hogwarcie: - - 2) Valerie Adams 2.06.2019 - ![]() ![]() ![]() Karta postaci: tutaj1) Liliana Williams 18.06.2014 - 31.05.2019 ~ moja ulubienica spośród tej dwójki ~ ![]() ![]() ![]() Karta postaci: 1. Lijka2. Poboczne - - Za 2017/2018: - - ![]() - - INBJN - - Ten little Indian Boys went out to dine One choked his little self and then there were nine. ![]() Nine little Indian Boys sat up very late One overslept himself and then there were eight. Eight little Indian Boys travelling in Devon One said he'd stay there and then there were seven. Seven little Indian Boys chopping up sticks One chopped himself in halves and then there were six. ![]() Six little Indian Boys playing with a hive A bumblebee stung one and then there were five. Five little Indian Boys going in for law One got in Chancery and then there were four. Four little Indian Boys going out to sea A red herring swallowed one and then there were three. Three little Indian Boys walking in the zoo A big bear hugged one and then there were two. Two little Indian Boys sitting in the sun One got frizzled up and then there was one. One little Indian Boy left all alone He went out and hanged himself and then there were none. ![]() ![]() - - - - ![]() |
|
|
|
BlueAri |
Dodany dnia 13.09.2015 17:50
|
![]() Postów: 83 Dom: RavenclawPunkty: 417 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 16.08.15 |
A ja uwielbiam serię o prokuratorze Szackim, autorstwa Zygmunta Miłoszewskiego. Kryminały są dziwne, to muszę przyznać. W ogóle chyba nikt nie domyśliłby się kto może być mordercą. Tylko zakończenie serii nie spodobało mi się. Właściwie nie można ogarnąć o co chodzi. POLECAM! [center]Przysięgam uroczyście, że knuję coś niedobrego A może w Ravenclawie Zamieszkać wam wypadnie Tam płonie lampa wiedzy, Tam mędrcem będziesz snadnie. ![]() ![]() ![]() Idź tam, gdzie prowadzi cię serce, inaczej utracisz wszystko ![]() Bo to tak jest, że dla siebie, owszem, można coś tam zrobić, ale la drugiego człowieka to już można coś niesamowicie pięknego zrobić, wszystko. Wszystko. Kto czyta książki, żyje podwójnie. Koniec psot [/center] |
|
|
|
Shanti Black |
Dodany dnia 13.09.2015 19:02
|
![]() Pochwały: 29 Postów: 3240 Dom: GryffindorPunkty: 44242 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 20.07.14 |
Ja osobiście czytam mało kryminałów, ale ten gatunek mnie zafascynował dopiero przy okazji II Turnieju FF, gdzie musiałam kryminał napisać ![]() No i jakoś tak zaczęłam czytać i osobiście polecam wszystko Agathy Christie, a szczególnie I nie było już nikogo, 12 prac Herculesa, Rosemary znaczy pamięć, a także Camilla Läckberg - Pogromca lwów i wszystko tej autorki, oraz Charlotte Link - Gra cieni. ![]() ![]() W Hogwarcie Cynthia Lynwood. Nikt ważny, ale lubi przypały, prefekt Hogwartu. Na stronie: - prefekt Gryffindoru (14 edycja; 27.07.2015 - 11.11.2015) - przewodnicząca Karczmy pod Parchatym Trollem (31.08.2015 - 21.11.2015) - Redaktor Naczelna Proroka Niecodziennego (Wydanie 4 - Halloween), (Wydanie 5 - Nowy Rok, (Wydanie 15 Walentynki), (Wydanie 16 (Huncwoci)) - Prefekt Hogwartu (27.08.2017-) ![]() Bo mogę ![]() ![]() Sim Shanti w wykonaniu EmilyWright ![]() ![]() Magiczna siódemka ![]() Magiczna siódemka part II ![]() Ciekawa liczba punkcików ![]() ![]() |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 22.01.2016 16:52
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Kryminały zaczęłam czytać, gdy postanowiłam kupić dwie pierwsze książki, jakie wpadną mi w ręce. Jedną z nich była książka Alex Kava'y "Zabójczy wirus". Tak bardzo mi się spodobała, że kupiłam kolejną, tej samej autorki pt. "Kolekcjoner". Teraz mam chrapkę na całą serię i idealnie się złożyło, bo któraś gazeta wypuściła właśnie wszystkie książki autorstwa Kava'y. Autorka jest świetna, potrafi doskonale wejść w każdą rolę, czy to księdza pedofila-mordercy, czy psychopatę, który posiekał kobietę, a później wsadził ją do pojemnika na kanapki. Lubię wczuwać się w książkę, a pani Alex daje mi taką możliwość, perfekcyjnie opisując krwawe momenty. Polecam! 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 22.01.2016 18:24
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Jeżeli chodzi o kryminały, to tylko Mistrzyni Gatunku czyli pani Agatha Christie, którą uważam za najwybitniejszą autorkę powieści kryminalnych na świecie. Nikt tak niepokojącej atmosfery nie budował w swoich dziełach, nikt nie tworzył tak wymyślnych wątków, charakterów (nie tylko czarnych), łamigłówek. Zaskoczenie zawsze się pojawiało, bo to co w swoim świecie potrafiła wyczyniać pani Christie przechodziło pojęcia. Przeczytałem około 40 jej książek, i wciąż mi mało. Serdecznie polecam jej debiutancką powieść pt. "Tajemnicza historia w Styles", "Tajemnicę siedmiu zegarów", "Morderstwo na Plebanii", "I nie było już nikogo" (dawniej słynne 10 Murzynków), "Trzecią lokatorkę", "Samotny Dom", "Uśpione morderstwo" oraz "Kurtynę". Hercules Poirot, panna Marple, kapitan Hastings - kapitalni bohaterowie. Nikt nudzić się nie będzie ^^ ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Darkhope |
Dodany dnia 03.04.2016 22:42
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 70 Dom: SlytherinPunkty: 130 Ranga: Postrach pierwszaków Data rejestracji: 29.03.16 |
Ulubiony pisarz książek kryminalnych to wciąż James Patterson. Bywają oklepane wątki, niektórych rzeczy można się domyśleć, ale lubię sposób w jaki pisze swoje książki. Przyjemnie się je czyta. Najbardziej przypadła mi do gustu seria o detektywie Aleksie Crossie. Welcome in My Private Hell! ![]() Największy Człowiek Sku Świata. Hejter dzieciaczków na forach. Fanka Hannibala Lectera. Za dużo piszę o Amarenie. Grywam w pokera. Oglądam za dużo seriali. Poczucie humoru, które ogarniają i tolerują nieliczni. Just call me Dark. ![]() "I love that woman. I love her more than sharks love blood." ![]() ![]() Jak pić to tylko z nim - Kwachu <3 ![]() |
|
|
|
Kubusiek0986 |
Dodany dnia 01.12.2016 13:46
|
![]() Postów: 15 Dom: RavenclawPunkty: 1163 Ranga: Prefekt Naczelny Ravenclawu Data rejestracji: 28.06.15 |
chodzi o kryminały...to lubię Henninga Mankella seria kryminałów juz jeszcze 3 tomiki i koniec mam Agathe Christie no i bardzo lubię Sherlocka Holmesa
|
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

spędziłam tu trochę czasu i wspominam bardzo dobrze, tęsknię 

Christina

Ravenclaw

Hufflepuff

Gryffindor