Logowanie
Facebook
Shoutbox
Wspó³praca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjêcie
Zobacz temat
|
Ksi±¿ka czy film?
|
|
Wioletta |
Dodany dnia 24.09.2016 22:41
|
![]() Pochwa³y: 26 Postów: 3204 Dom: GryffindorPunkty: 33447 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 06.07.16 |
za wiele to nie mam do powiedzenia, bo dla mnie to oczywisty wybór, ¿e ksi±¿ki. nawet nie ma innej opcji. dlaczego? a to dlatego, ¿e w ksi±¿kach jest wiêcej szczegó³ów, bardziej wczuwam siê w postaæ i w jej uczucia, bo nie musze obserwowaæ tej sztucznej gry aktorskiej, bo w mojej g³owie wszystko wychodzi naturalnie, ogólnie super. bohaterowie s± mniej zabawni, i ¿a³o¶ni. lubiê ogl±daæ te filmy, ale uwa¿am, ¿e s± klap±. ![]() Severusie, jak mog³e¶.. ![]() WYMOWNA - 26.07.2016 Przewodnicz±ca Karczmy Pod Parchatym Trollem - 22.09.2016 - 14.04.2017 (09.04) Cz³onek Redakcji: 14.06.2017! <3 25.09.2021.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na zamówienie, i z ¿ywej sympatii do mnie! Seksi Sznejp w rêczniku na g³owie. <3 - od wspania³ej Matki Karczmy, Alette! ![]() Dla mnie, o Sznejpie utalentowana Alette. <3 [img][/img] Z dedykacj± dla mnie od Ewy! ![]() ![]() Z dedykacj± dla mnie od ulki kulki! ![]() Od Klaudka! <3 ![]() ![]() Od Julki! Izrael! ![]() Wcze¶niej: w Hogwarcie: Wioletta Elbren Escher ró¿d¿ka: 18 cali, sosna, pióro feniksa czarodziej: pó³krwi. Quidditch: Obroñca Gryffindoru oraz Zastêpca Kapitana Pottermore: wiolcis dom: Gryffindor ró¿d¿ka: heban, 12¼ cala, w³os jednoro¿ca. |
|
|
|
YodaZgredek |
Dodany dnia 25.09.2016 08:00
|
![]() Ostrze¿enia: 2 Postów: 121 Dom: SlytherinPunkty: 63 Ranga: Uczeñ Hogwartu Data rejestracji: 10.10.15 |
Ksi±¿ki du¿o lepsze. Aczkolwiek pierwsze trzy czê¶ci Harry Potter i Kamieñ Filozoficzny Harry Potter i Komnata Tajemnic Harry Potter i Wiêzieñ Azkabanu. Prawie im dorównuj±... ale od 4 czê¶ci. Sporo z ksi±¿ek pominiêto wa¿nych rzeczy przez co filmy trac± na warto¶ci. Ulubiona scena z teasera trailera Star Wars The Last Jedi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Rue Riddle |
Dodany dnia 21.05.2017 13:16
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Pochwa³y: 10 Postów: 990 Dom: RavenclawPunkty: 11291 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 24.08.15 |
Jasne ¿e ksi±¿ka! Wiêcej szczegó³ów, postaci, miejsc... Wiêcej... Magii! Nie chcê ¿eby to zabrzmia³o dziecinnie ale jak czyta siê ksi±¿ki to siê czuje taki magiczny klimat... ![]() A jak ogl±da siê filmy to po prostu omija siê mnóstwo frajdy! ![]() No i jeszcze przy ksi±¿ce rozwijamy wyobra¼niê ![]() Film wed³ug mnie to takie uzupe³nienie ksi±¿ki, ¿eby sobie to wszystko pouk³adaæ w g³owie ![]() No i nic nie zast±pi zimowych wieczorów w wygodnym fotelu, z miêkkimi poduszkami, cieplutkim kocykiem, gor±c± czekolad±, jakim¶ pysznym jedzonkiem i ksi±¿k± HP... Mmmmmm...:laczka: Edytowane przez Rue Riddle dnia 23.06.2017 13:22
Sen te¿ jest bardzo warto¶ciowy, a na pewno bardziej ni¿ edukacja zdalna ~ CoSieDzieje 16.04.2020 Moim domem na HPnecie jest Ravenclaw ale jestem pewna ¿e w Hogwarcie trafi³abym Slytherinu. Szczerze jednak mówi±c, jestem hybryd±, mianowicie Krugonk± ![]() Wprowadzi³am emotkê " " zamiast s³owa "posz³o", odno¶nie postów w Hogwarcie, co zrewolucjonizowa³o sb ![]() (No dobra, nie zrewolucjonizowa³o, ale i tak jestem z tego dumna )Moja HPnetowa twórczo¶æ Fanarty: Meropa Gaunt Trytonka Chiñski Ogniomiot Molly Weasley Hagrid i Aragog Hagrid i Sfinks Fan ficki: Moja seria o Draco Malfoyu. Psychologiczne, trzy rozdzia³y. Moja seria o pocz±tkach Hogwartu. Przygodowe, jeden rozdzia³. Moje drabble o... A zreszt± sami siê przekonajcie ![]() Artyku³y: Patriotycznie, czyli artyku³ o Ravenclawie. Ten artyku³ o Wiktorze Krumie pisa³am razem z Lork± - pozdro! A w tym wydaniu Proroka odpowiada³am za rozrywkê W tym te¿ ;pA tu s± takie (nie)mi³e rzeczy o mnie z sb ![]() Ostatnio przychodzê tu nie dla punktów, tylko aby z tob± pogadaæ ~ potterkking Oczywi¶cie, ¿e to naprawisz. Zdolna z ciebie dziewczyna ~ Nedelle Chocia¿ ja tam ubóstwiam twoj± trytonkê i twierdzê, ¿e jest najpiêkniejsza ~ Bad wolf Witaj ksiê¿niczko rozrywki ~ Prorok Niecodzienny Biorê przyk³ad z najlepszych (czyt. Ciebie) ~ AdersYooo Mówi³am Ci kiedy¶, ¿e mi przypominasz takiego hpnetowego kociaka? Taka spokojna, mi³a kulka puchu ~ ulka_black_potterOna jest ogólnie mistrzem dziwactwa, samokontroli i ciêtych ripost, to z ni± wszystko mo¿liwe ~ Bad wolfJeste¶ ¶wietn± mêsk± postaci± ~ Angelina JohnsonUwa¿aj przy Rue! To gramatyczny i ortograficzny stra¿nik HPneta! ~ Livka (Moja nowa fucha )Rue na w³adcê Hogwartu! ~ Angelina Johnson No chyba ju¿ widzê kto bêdzie mia³ Hogwardzkiego Awardsa ~ Roksolana Delakur(Nie mia³am) ![]() Ale wiesz co? lubiê Ciê za ten Twój nieogar ~ gordian119S± tacy ludzie, którym siê nie odmawia, a ty jeste¶ jedn± z takowych ~ Roksolana DelakurAwwww <3 jeste¶ jak piwo kremowe na moje serce <3 ~ Livka Jeny, co to siê zadzia³o, ¿eby kto¶ poprawia³ Rue Riddle ~ BumSzakalakaJeste¶ tak wyrodna, ¿e ciotka Petunia ju¿ bardziej kocha³a Harry'ego ni¿ ty swoje dzieci ~ MorfinGauntI mistrzowski tekst Adersa: Jak mo¿na nie piæ, jak tu wchodzisz. Ja tego na trze¼wo nie zniosê... ~ AdersYoooA oto niezbity dowód na moj± fajow± fajowato¶æ i ¶mieszno¶æ ![]() - Uwielbiam Ciê - Za co? - Za twoje teksty ![]() By Shanti Black A to jest po prostu ¶mieszne Roksolana Delakur, Asen jest bardziej... mrrra¶ny. Taki ponury i nieociosany, mêski... zostaw kluchê Neville'a i bierz Bu³gara! ~ Angelina Johnson Nie sprowadzajcie Rue na z³± drogê... mo¿e bêd± z niej ludzie! ~ ulka_black_potter ... Dziêki, ulka ![]() - Pff, Krukoni s± wredni ~ Didi Malfoy - Nie. Tylko Rue ~ Lilyatte ![]() - Rue jest ³atwa do wo³ania ~[color=#0000ff] Roksolana Delakur[/color]- Krzyczysz "obiaaaaaaad" i Rue pomimo bycia na drugim krañcu Polski reaguje ~ [color=#ffff00]CoSieDzieje[/color]Moja HPnetowa rodzinka ![]() Dobry Wujaszek (AdersYooo), Najlepsza Ciocia (Bad wolf), Dziadek Bat (batalion_88), Antybli¼niaczka (Inga Clinton), Pomocna Lewa D³oñ (EmilyWright), Po Prostu Babcia (Ewa Potter), Babcia Chrzestna (Roksolana Delakur), Bogini Spisku Hogwardzkiego (BumSzakalaka). Mo¿e kiedy¶ te¿ tu trafisz? :tanczy: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Debbie |
Dodany dnia 08.09.2017 20:26
|
![]() Ostrze¿enia: 1 Postów: 88 Dom: HufflepuffPunkty: 3119 Ranga: Pomocnik Filcha Data rejestracji: 19.07.15 |
Nie potrafiê do koñca traktowaæ filmu i ksi±¿ki jako jedn± historiê. Mimo to zdecydowanie wolê ksi±¿kê, jako historiê oryginaln±. Pozwala na wyobra¿anie sobie wydarzeñ, sytuacji, bohaterów po swojemu. Mo¿na lepiej wczuæ siê w postacie. Zawiera wa¿ne szczegó³y i ¶wiat magii przedstawiony jest dok³adnie przez autorkê. Natomiast w filmie lwiele scen maj swój urok (np. Harry lec±cy na Hardodziobie), przybli¿aj± nam niektóre okoliczno¶ci, podkre¶la akcjê, ale juz to stanowi pewne ograniczenia. Czêsto pominiête s± w nim wa¿ne fakty, inne zosta³y zmienione, albo dodane niepotrzebnie. Na przyk³ad scena przybycia Voldemorta z martwym ciaem Wybrañca do Hogwartu - osobi¶cie wyda³a mi siê sztuczna, przesadzona, a nie wprowadza³a mnie w ów klimat. Poza tym, w ekranizacji wszystko odgrywa siê mo¿e a¿ za szybko, przez co na co¶ zwraca sie mniejszej uwagi. |
|
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 08.09.2017 20:42
|
![]() Pochwa³y: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan ¦mierci Data rejestracji: 31.01.17 |
Ksi±¿ki o niebo przewy¿szaj± filmy. Oczywi¶cie zgadam siê z przedmówczyniami, ¿e jest wszystkiego wiêcej, ale jest co¶, czego nigdy film nie zast±pi chocia¿by by³ wierny w 100 % ksi±¿ce. Opis my¶li i uczuæ bohaterów. Dopiero w ksi±¿ce mo¿na zrozumieæ, co tak na prawdê nimi targa³o, jakie mieli odczucia, my¶li itd. Jest jednak kilka scen, które w filmie mi siê bardziej podoba³y, s± to: lekcja o Hardodziobach, walka Harrego z Rogogonem Wêgierskim w Turnieju, oraz to, ¿e to Neville podpowiedzia³ Harry'emu o Skrzelozielu ![]() ![]() ![]() O tym zawsze pogadam ![]() *rysowanie*ksi±¿ki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach Lodu Znajdziesz mnie na: blogu:https://sagaoludz...gspot.com/ instagramie:http://www.pictam...5597626476 mrauuuu Ulubione anime - Noragami![]() Ulubione filmy - seria Jurrasic ![]() [color=#ffff00]Ukochane bajki ![]() ![]() Dziêki za odwiedziny ^^[/color] |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 08.09.2017 20:45
|
![]() Pochwa³y: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Bardzo bym siê zdziwi³, gdyby kto¶ wybra³ film, bo ¿adna, nawet najlepsza ekranizacja nie odda tego, co jest w ksi±¿ce i oczywi¶cie zgadzam siê ze wszystkimi opiniami powy¿ej. Z filmów dobrze trzymaj± siê tylko pierwsze trzy czê¶ci, Czara Ognia jako film jest bardzo dobra, jednak pod wzglêdem zgodno¶ci z ksi±¿k± wypada blado. Natomiast ostatnie cztery filmy to ju¿ totalna katastrofa... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A je¶li chcecie zdobyæ Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie ceni± sobie fortele. Posycz sobie, ma³a ¿mijko Wij siê, ¿mijko, wij B±d¼ milutka dla Gordiana Bo ciê przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 15.04.2018 15:52
|
![]() Pochwa³y: 9 Postów: 327 Dom: GryffindorPunkty: 28841 Ranga: Harrych ¶wi±t! Data rejestracji: 15.04.18 |
Zdecydowanie ksi±¿ki, ¿adna czê¶æ filmu nie mo¿e rywalizowaæ z jak±kolwiek ksi±¿k±. Po prostu nie oddaje w pe³ni tego magicznego ¶wiata. Przede wszystkim dla mnie filmy s± dodatkiem, ale przecie¿ robione na podstawie ksi±¿ek. W ksi±¿kach mamy tego wiele, wiele wiêcej. Filmy, a zw³aszcza nastêpne czê¶ci s± znacznie skrócone. Nie raz siê zastanawia³em jakby to by³o nie znaæ ksi±¿ek i po³apaæ siê dok³adnie w tej historii tylko na podstawie filmów. Moim zdaniem ciê¿ko to zrobiæ, bo filmy s± strasznie "uciête" w stosunku do ksi±¿ek, w niektórych miejscach nawet nieznacznie zmienione. Mimo to zarówno po filmy i po ksi±¿ki siêgam czêsto. Ksi±¿ki przeczyta³em ju¿ dziesi±tki razy i mimo to mniej wiêcej co roku zaczynam od nowa czytanie ca³ej sagi, bo ci±gle mimo, ¿e znam j± na pamiêæ to mi siê nie nudzi. |
|
|
|
xblvck |
Dodany dnia 06.05.2018 17:06
|
![]() Postów: 3 Dom: GryffindorPunkty: 15 Ranga: Mugol Data rejestracji: 06.05.18 |
Zdecydowanie ksi±¿ka. Film ma zawsze jak wiemy limity czasowe, plus po prostu nie jeste¶my w stanie przedstawiæ wszystkich szczegó³ów, które znajduj± siê w ksi±¿ce. Czytaj±c ksi±¿kê ka¿dy wyobra¿a sobie zupe³nie inne rzeczy, wygl±d bohaterów, miejsc, wiele scen. Film pokazuje swoj± wersjê co jest jak dla mnie minusem wiêkszo¶ci ekranizacji. Nie zmienia to faktu, ¿e filmy HP s± naprawdê niesamowite i nie mogê siê do niczego przyczepiæ, jednak ksi±¿ka zawsze bêdzie numerem jeden. Prawdziwa ucieczka od rzeczywisto¶ci
|
|
|
|
Beatrice |
Dodany dnia 23.08.2022 11:08
|
![]() Postów: 45 Dom: GryffindorPunkty: 203 Ranga: Pogromca chochlików Data rejestracji: 31.05.15 |
Chyba nie potrafiê wybraæ, bo jednak ksi±¿ka ma wiêcej szczegó³ów, lepiej jest rozegrany w±tek mi³osny Harry'ego i Ginny. Filmy za to szybciej mo¿na obejrzeæ, ni¿ przeczytaæ ksi±¿kê i zawsze dobrze siê bawiê. Nie zawsze mam ochotê co¶ czytaæ, bo ³atwo wchodzê w zastój czytelniczy. Zreszt± mam pamiêæ fotograficzn±, wiêc pamiêtam wszystkie sceny (a w wiêkszo¶ci te¿ i dialogi). Gryffindor
_________________________________________________________ _________________________________________________________ ![]() _________________________________________________________ |
|
|
|
| Podziel siê z innymi: |
|
| Przejd¼ do forum: |

Nadal czujê siê na 17 lat, a ju¿ 26 na karku 

Christina

Gryffindor

Slytherin

Ravenclaw

~