Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Grupy rekonstrukcyjne o tematyce średniowiecza i wasze zdania na temat tej epoki .
|
|
Shadow_Angel |
Dodany dnia 25.05.2017 08:46
|
![]() Postów: 33 Dom: SlytherinPunkty: 251 Ranga: Najsprytniejszy wsród Ślizgonów Data rejestracji: 23.04.16 |
Należycie lup chcielibyście należeć do grupy rekonstrukcyjnej o tematyce średniowiecznej ? Może chcielibyście się znaleźć w tych czasach ? Jeżeli należycie lub chcielibyście należeć do takiej grupy to powiedzcie do jakiej formacji , jaka byłaby wasza ulubiona broń , a jaka najbardziej znienawidzona . Jeżeli chcieli byście trafić do średniowiecza to do jakiego państwa i jakiego stanu ? Ja osobiście od około półtora miesiąca należę do Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej dokładnie do Sekcji Tarczowników . Moją ulubioną bronią jest miecz i tarcza . Nienawidzę pik i halabard Zachęcam do wypowiedzi i pozdrawiam |
|
|
|
batalion_88 |
Dodany dnia 04.06.2017 20:24
|
![]() Pochwały: 2 Postów: 4036 Dom: GryffindorPunkty: 31890 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 16.07.15 |
Należycie lup chcielibyście należeć do grupy rekonstrukcyjnej o tematyce średniowiecznej ? Może chcielibyście się znaleźć w tych czasach ? Myślałem kiedyś, żeby zapisać się nawet do jakiejś grupy rekonstrukcyjnej, ale jak zwykle spełzło to na niczym. Poza tym nie wiem czy w Lublinie jakiekolwiek działają (bo na samej Lubelszczyźnie chyba tak). To było dla mnie zawsze takie pasjonujące: przebierania za rycerzy, spotkania, jakieś niby "turnieje rycerskie", broń biała (chyba, że nie o to w tym chodzi) i bitwy - ich rekonstrukcje. Średniowiecze to najdłuższa epoka w dziejach ludzkości i działo się tam naprawdę wiele. Może na klika dni bym chciał przenieść się do takiego późnego średniowiecza. Uważam, że wiele rzeczy przypisywanych tej epoce jest stereotypowych i nadanych w epokach późniejszych co ma zawsze miejsce w historii. Dziś też używamy takich terminów jak "za czasów króla Świeczka", "ale ciemnogród", "istne średniowiecze". Na pewno było wiele niedogodności -w wojny, bitwy, stan higieny BRAK Nawet w jakichś zapiskach w kronice klasztornej cystersów z Clairvaux jest napisane, że od św. Bernarda czuć było nieprzyjemną woń (bo cierpiał na jakieś problemy gastryczne), a myto się trzy razy do roku, więc ciężko byłoby tam wytrzymać. Jakoś sobie tego zupełnie nie wyobrażam. Miała też swoje ta epoka piękna cechy: architektura, styl romański, gotycki, te witraże, malowidła, śpiew gregoriański. A co do samych grup, to nie mam nic przeciwko. Podziwiam ludzi, którzy się w to angażują. Lepiej tak aktywnie spędzać wolny czas niż biegać z telefonem za pokemonami ;d ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
gordian119 |
Dodany dnia 04.06.2017 20:35
|
![]() Pochwały: 3 Postów: 3594 Dom: SlytherinPunkty: 14123 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 08.06.16 |
Opinia moja- historyka średniowiecza, jest oczywista- to najwspanialsza epoka w dziejach świata Nie znaczy to oczywiście, że chciałbym wtedy żyć, mi odpowiada we współczesności Jakoś nie odnalazłbym się w świecie, w którym mężczyzna musi być albo duchownym, albo wojownikiem żeby się liczyć (no dobra, w późnym średniowieczu doszły też miasta). Nie zmienia to faktu, że to bardzo interesująca epoka, a jak się siedzi w źródłach- wręcz poezja I nie zgodzę się absolutnie z tym, co powiedział batalion. Średniowiecze jako epokę ciemnoty określiła epoka późniejsza, jako że myśliciele renesansowi chcieli zerwać z tą tradycją, która ich zdaniem zniszczyła cywilizację antyczną, do której się odwoływali. Już pomijam kwestię, że to nieprawda, bo średniowiecze bardzo wyraźnie odwoływało się do antyku, ale już z całą pewnością nie było epoką ciemnoty. To w tych czasach powstały uniwersytety, w tych czasach powstała taka Europa jaką mamy dzisiaj. A że ludzie nie dbali o higienę? Bzdura! To właśnie w średniowieczu wynaleziono mydło, a to chyba przeczy tej teorii zdecydowanie... O higienę nie dbano w epoce późniejszej, kiedy bród uważano za naturalną ochronę przed bakteriami, a swoje potrzeby załatwiano do kominków, wszy zaś zabijano młoteczkiem. Oczywiście, standardy higieny nie były takie jak dzisiaj, ale takowe nie były jeszcze nawet w dwudziestoleciu międzywojennym. Jednym słowem- to wspaniała epoka A co do grup rekonstrukcyjnych to jakoś tak mnie to nigdy nie bawiło, ale może to dlatego, że nie interesuję się za bardzo historią wojskowości... Witam was, moi drodzy, w krainie czarów! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chcecie zdobyć Druhów gotowych na wiele, To czeka was Slytherin, Gdzie cenią sobie fortele. Posycz sobie, mała żmijko Wij się, żmijko, wij Bądź milutka dla Gordiana Bo cię przybije do drzwi! ![]() Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen ![]() Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) ![]() ![]() W Hogwarcie: Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018) Prefekt Slytherinu 2017/2018 Bruno Boccanegra (od 8.07.2018) |
|
|
|
Nedelle |
Dodany dnia 04.06.2017 22:19
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 2 Postów: 1086 Dom: HufflepuffPunkty: 11317 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 26.08.14 |
Uwielbiam średniowiecze - to moja prawie ulubiona epoka, bo pierwsze miejsce ma u mnie romantyzm. Z jednej strony chciałabym żyć w średniowieczu, ale z drugiej - kurczę, no niekoniecznie. Jestem odzwierciedleniem wolnej, roześmianej córki nieznanych dróg, a taka byłaby nikim w tamtych czasach. Nie wiedziałam nawet, że takowe grupy w ogóle istnieją. Wow. Ciekawe, czy u mnie w okolicy jest coś takiego organizowane. No i nie mogę nie wspomnieć o książkach, zwłaszcza tych, po które sięgam najczęściej, czyli... fantastykę umieszczoną właśnie w średniowieczu. Może dlatego tak kocham "Zwiadowców"? A ze "Zwiadowców" mogę płynnie przejść do pytania o broń - kocham łuk i saksę, czyli podstawowy ekwipunek zwiadowcy właśnie. Nienawidzę... hmm, chyba kuszy. Ma mniejszą celność od łuku, jest cięższa i po prostu prostacka. Nie wiem też, czy lubię trucizny - z jednej strony to po prostu nie honorowe jej używać, ale z drugiej... jest bardzo skuteczna. No i w średniowieczu powstała Katedra Marii Panny w Paryżu, a dzięki temu w XVIII wieku Hugo napisał książkę, którą także kocham, bo na jej podstawie zrobiono genialny musical i bajkę disneyowską! Hic sunt leones "Z pokojem wspólnym Ravenclaw była taka fanowska teoria, że uczniowie starszych roczników mają tak bardzo gdzieś te zagadki (bo chcą po prostu wejść do siebie, czy po coś jak mówiliście), że odpowiadają na nie na olewkę. Przykładowo: - Co ma wspólnego budzik i wiosło? - Obu tych rzeczy nie powinno się wsadzać sobie w du... - No.... w sumie racja. A pierwszoroczni patrzą wtedy na nich ze zgrozą i traktują jak bohaterów "Jesteśmy winni Szeregowemu przeprosiny. Szkoda, że nie pieniądze! Co to jest? Błyszczy i jest niepokojąco duże! Na pierwszy rzut oka to krystaliczny węgiel. Wynik oddziaływania ciśnienia i wysokiej temperatury. Kowalski! W prostych żołnierskich słowach! Inaczej najlepszy przyjaciel kobiety. Paralizator? Life's a piece of shit When you look at it Life's a laugh and death's a joke, it's true You'll see it's all a show Keep 'em laughin' as you go Just remember that the last laugh is on you ![]() Cóż za draka, jaka farsa Knedel nam odwala dansa Sznejp aż oczy swe przeciera. gdy do niego ta dociera. Kluska bierze Sznejpa w tany Slughorn cały uhahahany Zaraz z nimi tańczyć chce a to wszystko sen, hehe - SQ <3 ![]() Knedlu! Orędowniku Klusek! ty jesteś jak zdrowie. Ile Cię trzeba wielbić, ta Kluska się dowie, Co w Twą niełaskę wpadnie. Dziś wielkość Twą i chwałę Widzę i opisuję, bo mam nadzieję, że literkę dostanę! |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Slytherin
Gryffindor
Nawet w jakichś zapiskach w kronice klasztornej cystersów z Clairvaux jest napisane, że od św. Bernarda czuć było nieprzyjemną woń (bo cierpiał na jakieś problemy gastryczne), a myto się trzy razy do roku, więc ciężko byłoby tam wytrzymać. Jakoś sobie tego zupełnie nie wyobrażam. 

Nie znaczy to oczywiście, że chciałbym wtedy żyć, mi odpowiada we współczesności
Jakoś nie odnalazłbym się w świecie, w którym mężczyzna musi być albo duchownym, albo wojownikiem żeby się liczyć (no dobra, w późnym średniowieczu doszły też miasta). Nie zmienia to faktu, że to bardzo interesująca epoka, a jak się siedzi w źródłach- wręcz poezja 

Hufflepuff