Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Prawo Gampa
|
|
Twinnek |
Dodany dnia 08.05.2018 22:53
|
![]() Postów: 6 Dom: GryffindorPunkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 01.04.18 |
Hej dzisiaj mnie naszły takie przemyślenia z cyklu "jak to możliwe?" A mianowicie tutaj macie fragment z książki: "Profesor McGonagall podniosła różdżkę i wycelowała nią w biurko Snape'a. Pojawił się na nim wielki talerz z kanapkami, dwa srebrne puchary i dzban mrożonego soku z dyni. - Zjecie tutaj, a później pójdziecie prosto do dormitorium - oznajmiła. - Ja muszę wracać na ucztę. Kiedy drzwi się za nią zamknęły, Ron wypuścił powietrze z długim świstem. - Byłem pewny, że nas wyleją - powiedział, sięgając po kanapkę. - Ja też - rzekł Harry, biorąc sobie drugą. - Ale mamy parszywe szczęście, co? - wymamrotał Ron z ustami pełnymi kurczaka i szynki. - Fred i George latali tym fordem już sześć albo siedem razy i żaden mugol ich nie zauważył. - Przełknął i ugryzł następny wielki kęs. - Ale dlaczego ta barierka nas nie przepuściła? Harry wzruszył ramionami. - W każdym razie od tej pory musimy bardzo uważać - powiedział i wypił potężny łyk dyniowego soku. - Szkoda, że nie możemy być na uczcie. - Nie chciała, żebyśmy się przechwalali... No wiesz, żeby inni nie pomyśleli, że fajnie jest przylecieć do szkoły zaczarowanym samochodem. Kiedy zjedli tyle kanapek, ile mogli (talerz wciąż sam się napełniał), wstali i wyszli z gabinetu, kierując się do wieży Gryffindoru." Natomiast tutaj macie prawo Gampa: "Prawo Gampa (ang. Gamp's Law of Elemental Transfiguration) - prawo obowiązujące w czarodziejskim świecie dotyczące elementarnej transmutacji. Istnieje od niego pięć podstawowych wyjątków, z których pierwszy dotyczy jedzenia. Zgodnie z tym wyjątkiem nie można stworzyć jedzenia z niczego, a można je jedynie transmutować, wezwać do siebie, jeśli się wie, gdzie się znajduje albo zwiększyć jego ilość, jeżeli ma się już trochę. Pomimo że jedzenia nie da się wyczarować, to jednak można to zrobić z jadalnymi cieczami takimi jak jak sos albo woda." (źródło: http://pl.harrypo...rawo_Gampa ) I tutaj pojawia się moje pytanie, czy to możliwe by McGonagall wyczarowała im te kanapki? Piszę to ze względu na to żeby się dowiedzieć czy pojawiła się tu jakaś sprzeczność, czy zwyczajnie coś pominąłem, lub o czymś zapomniałem. Jeżeli coś pominąłem to piszcie śmiało. |
|
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 08.05.2018 23:24
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1187 Dom: SlytherinPunkty: 5756 Ranga: Szatan w lesie Data rejestracji: 05.01.09 |
wezwać do siebie, jeśli się wie, gdzie się znajduje albo zwiększyć jego ilość, jeżeli ma się już trochę Myślę, że to jest twoja odpowiedź. Minerva wezwała do siebie kanapki (jakkolwiek beznadziejnie to brzmi ;v) z Uczty i zwyczajnie pomnożyła je zaklęciem. Ciężko mi się tu dopatrywać błędu, szczerze mówiąc, ale jestem otwarta na dyskusję. >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
Twinnek |
Dodany dnia 09.05.2018 14:53
|
![]() Postów: 6 Dom: GryffindorPunkty: 26 Ranga: Charłak Data rejestracji: 01.04.18 |
Sarahis napisał(a): wezwać do siebie, jeśli się wie, gdzie się znajduje albo zwiększyć jego ilość, jeżeli ma się już trochę Myślę, że to jest twoja odpowiedź. Minerva wezwała do siebie kanapki (jakkolwiek beznadziejnie to brzmi ;v) z Uczty i zwyczajnie pomnożyła je zaklęciem. Ciężko mi się tu dopatrywać błędu, szczerze mówiąc, ale jestem otwarta na dyskusję. Rozumiem to w wypadku gdyby kanapki zostały wezwane zaklęciem np.Accio, wtedy by po prostu przyleciały, ale jest napisane że talerz z kanapkami po prostu się pojawił. Drążę temat z tego względu, gdyż uważam całą serię za bardzo dopracowaną, miejscami wręcz idealną i ciekawi mnie czy jest to zwykłe niedopatrzenie od strony twórczyni. Jest jeszcze opcja że transmutowała coś na biurku Snape'a... jakkolwiek beznadziejnie to brzmi .
|
|
|
|
Nicram_93 |
Dodany dnia 09.05.2018 14:58
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 327 Dom: GryffindorPunkty: 28841 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.04.18 |
Również mi się wydaję, że Minerwa po prostu wezwała kanapki z Wielkiej Sali lub ewentualnie z kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że cytowany fragment jest z drugiego tomu, a o prawie Gampa słyszymy z tego co pamiętam w ostatnim tomie. Rowling w kilku miejscach właśnie była niekonsekwentna w sadze. Dodawała nowe rzeczy w późniejszych tomach, które potem trochę się gryzły z niektórymi rzeczami wcześniejszymi. Niemniej myślę, że tu właśnie tak to możemy sobie wytłumaczyć, jakoś ten fragment mi akurat nie przeszkadzał ![]() Dom Gryffindor ![]() "Może w Gryffindorze, Gdzie kwitnie męstwa cnota, Gdzie króluje odwaga I do wyczynów ochota." Postać w Hogwarcie Natalie Swan (Prefekt Gryffindoru) Harry, Ron, Hermiona - czyli przyjaźń, która przetrwa wszystko ![]() ![]() ![]() Severus Snape, czyli człowiek zagadka ![]() Kluby piłkarskie ![]() Juventus F.C. ![]() Wisła Kraków ![]() Korona Kielce ![]() AKS 1947 Busko-Zdrój Filmy: ![]() Harry Potter ![]() Gwiezdne Wojny Władca Pierścieni ![]() Piraci z Karaibów ![]() Indiana Jones ![]() Kiler ![]() Mistrz kierownicy ucieka Muzyka |
|
|
|
Livka |
Dodany dnia 09.05.2018 15:07
|
![]() Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: GryffindorPunkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
A ja się nie zgodzę. Jedzenie w Wielkiej Sali również się "pojawiało", a tak naprawdę to skrzaty je "wczarowywały" na stół. Moim zdaniem tak się właśnie stało. McGonagall zwyczajnie dała znać skrzatom, żeby tutaj powinien się pojawić talerz, a one zwyczajnie postąpiły tak jakby to była Wielka Sala Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma ![]() Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou ![]() Co dobrego w 2019? ![]() Nagrody za 2018! ![]() ![]() ![]() ![]() Dom w Hogwarcie: Gryffindor ![]() Ulubione bajki ![]() ![]() ![]() ![]() Ulubione seriale ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
yersinia |
Dodany dnia 09.05.2018 19:18
|
![]() Pochwały: 4 Postów: 328 Dom: GryffindorPunkty: 3481 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 29.07.11 |
Zgadzam się z Livką. Po prostu skrzaty "wysyłały" przygotowane jedzenie do kolejnego pomieszczenia, w tym przypadku do gabinetu Snape'a. Moim zdaniem to najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie. Minerva wezwała do siebie kanapki ![]() Jestem już tak skrzywiona tą serią, że gdyby nie dalsza część wypowiedzi w nawiasie, to nawet bym się nie zorientowała, że coś jest z tym zdaniem "nie tak". |
|
|
|
Twinnek |
Dodany dnia 09.05.2018 20:43
|
Livka napisał(a): A ja się nie zgodzę. Jedzenie w Wielkiej Sali również się "pojawiało", a tak naprawdę to skrzaty je "wczarowywały" na stół. Moim zdaniem tak się właśnie stało. McGonagall zwyczajnie dała znać skrzatom, żeby tutaj powinien się pojawić talerz, a one zwyczajnie postąpiły tak jakby to była Wielka Sala ![]() Z tego co pamiętam to skrzaty normalnie gotowały jedzenie, chyba nie używały do tego żadnych czarów(w takim sensie że, nie robiły czegoś z niczego). Co zresztą potwierdzałoby prawo Gampa, mimo że skrzaty miały większą magiczną moc niż niektórzy czarodzieje. Koniec końców sam doszedłem do wniosku że McGonagall zwyczajnie sprawiła że talerz z kanapkami po prostu pojawił się na biurku, tak jak to się działo podczas "Wielkiej Uczty" w książce. |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Christina

Gryffindor
Slytherin

.