Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Sprzedawca prac domowych
16.04.2026 19:29
szkoda... spędziłam tutaj świetny czas :/

Mugol
15.04.2026 22:26
Cześć :) wracam po paru latach, a tu fandom umarł ;(

Specjalista ds. sprzedaży
12.04.2026 11:40
ja wczoraj napisałam pół posta w hogwarcie po czym stwierdziłam, że mi się nie chce i usunęłam xD

O choinka!
11.04.2026 17:22
Mnie się parę razy śniło, że Hogwart ożył

Specjalista ds. sprzedaży
11.04.2026 14:59
śniło mi się ostatnio (znowu), że znów działają newsy na hpnecie xD ta strona zryła mi beret na zawsze xD

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Wszyscy jesteśmy nietolerancyjni
Prefix użytkownikaManiaLovegood
Temat jak najbardziej na czasie. Czym jest tolerancja? Coz jesli spojrzymy na geneze slowa do oznacza doalownie cos znosic, wytrzymywac. I chyba to wlasnie najlepiej oddaje to slowo. Mylnie czasem stawiamy na rowni tolerancje i akceptacje a to dwie rozne sprawy. Nie musze akceptowac czyjegos swiatopogladu, orientacji seksualnej, pomyslow na zycie itd. Mam prawo miec swoj swiatopoglad. Ale bedac tolerancyjna daje w swoim swiecie miejsce rowniez tym, z ktorymi sie nie zgadzam, ktorzy mysla i postepuja inaczej. Akceptuje fakt, ze kazdy ma prawo do zycia po swojemu nawet jesli zupelnie nie po mojemu 😊 bedac np osoba niewierzaca akceptuje fakt ze sa osoby gleboko religijne, szanuje ich prawo do uznania ze Bog istnieje ale nieooniecznie oznacza to ze musze z taka osoba co niedziele chodzic do kosciola 😊 i to moim zdaniem jest wlasciwe pojmowanie tolerancji.

Prefix użytkownikaKatherine_Pierce
No pod znaczeniem tolerancji jako znoszenia czegoś co nam przeszkadza to u mnie zależy od dnia xD czasem mam nadmiary cierpliwości i znoszę wiele irytujących mnie rzeczy, ale czasem przychodzi moment, w którym nie toleruję np ludzkiego wpier...lania się w życie innych (strasznie nie lubię osób, które komentują życie innych na zasadzie "nie powinien tak a pownien tak) czy nadmiernego hałasu.

Mnie za to zadziwia, jak wiele osób uważa się za tolerancyjne, a do tolerancji im daleko. Takim sztandarowym przykładem jest "nic nie mam do [wpisz jakąkolwiek grupę społeczną], ale...". Ale co? Albo mam z jakąś grupą problem, albo nie mam.

Merlinie, tak. Jak pisałam w pierwszym poście, nienawidzę takiego czegoś, wolę osoby jasno mówiące co ich drażni, nawet jeżeli się z tym nie zgadzam, niż osoby tak oględnie udające tolerancyjne.
Moja chrisowa TOP5 Love
1. Always&Forever Chris Wood
i.imgur.com/y6jpCsU.gif

2. Chris Hemsworth
i.imgur.com/8WsQeui.gif

3. Chris Evans
i.imgur.com/j1wiwO2.gif

4. Chris Pratt
i.imgur.com/HnITXik.gif

5. Chris Pine
i.imgur.com/hq2Slb8.gif

Maybe, you don't know Katherine at all.
Did it ever occur to you that you have no idea who I really am?

i.imgur.com/VgiX9PY.gif i.imgur.com/qBg6eY4.gif

florenceandthemachine.pl/wordpress/wp-content/uploads/2014/06/separator.png[/center]

i.imgur.com/jKG5o7X.jpg

Mam talenty różne, lecz nie należy do nich poezja
staram się klecić słowa aby była w tym finezja.
Obietnice złożyłam, więc spełnić ją należy
admin co nie dotrzymuje słowa? Kto mu uwierzy?
Z przeprosinami do Ciebie Kath pędze
aby nie popaść w wieczna nędzę.
Kiedy Mafia się z wielką pompą rozpoczęłą,
nie chciałam aby osoba z miasta zginęła.
Choć początkowo w mych oczach byłaś podejrzana,
wymówka z brakiem czasu, zdawała się odgrzewana.
Gdy zaś ufać zaczęłam w twe piękne słowa,
mafia nie pozwoliła, by lekka stała się ma głowa.
Rozkazali głosować wbrew mojej woli,
musiałam się pilnować aby nie wyjść z roli.
Swojego słowa bronić miałam zacięcie,
najlepiej tak aby wśród innych miało ono wzięcie.
Przepraszam najszczerzej, lecz nie cała moja jest wina,
głosu bym na Ciebie nie oddała, gdyby nie mafii kpina.
Grałaś zacnie, choć nie każdy to potrafił docenić,
szkoda, że losów miasta nie udało nam się zmienić.

Z najszerszymi przeprosinami, Tako.

Cóż to tak echem pijackich krzyków rozbrzmiewa
I z dupy łzy śmiechu rozlewając rzęsiste
Wciąż sunie w dół siłą tyłków rozpędzone
Ciemność nagłą powitać co się jej nie spodziewa

To z trzech części całość misternie złożona
Co czerwieni blaskiem ciekawskie oczy razi
I bucha wciąż gdy w dół tak pokracznie złazi
Zielonym długim poddupcem połączona

A każdy człon tego przedziwnego bytu
Nie przez Boga do życia powołanego
Lecz przez wyobraźnie chore i łyki płynu czystego
Zdaje się niczym wobec wspaniałości swego odbytu

Bo piękny on niczym moszna na nieboskłonie
Mądry jak żadna ze stóp co na świat zrodzona
A zabawna tak, że aż strach
Oto jest Kath

Gne - Twoje przedtyłcze <3

Ołtarzyk uwielbienia Chrisa

i.imgur.com/BaZgQJY.jpg
Autorstwa pięknej i utalentowanej Gne <3

i.imgur.com/FYC58AY.gif i.imgur.com/ItxKXYK.gif

Chris to dupa jakich wiele,
Męski facet w fajnym ciele,
Serial o nim Kath ogląda,
Lecz na tyłek wciąż spogląda.
Na nic próby oderwania
Wzroku od słodkiego drania,
Uśmiech jego mówi wiele
Aż mam ciarki na całym ciele!

By Sam Quest

i.imgur.com/oRNUlDF.gif

i.imgur.com/yYIWd7f.gif

i.imgur.com/nZLkFvK.gif

i.imgur.com/bkpMkhj.gif

i.imgur.com/bNMFy91.gif

i.imgur.com/zjAUjeo.gif i.imgur.com/RxeMExN.gif

The wasted years, the wasted youth
The pretty lies, the ugly truth
And the day has come where I have died
Only to find, I've come alive

~Teen idle

i.imgur.com/1jQBv6y.png

I was angry with my friend;
I told my wrath, my wrath did end.
I was angry with my foe:
I told it not, my wrath did grow.

And I waterd it in fears,
Night & morning with my tears:
And I sunned it with smiles,
And with soft deceitful wiles.

And it grew both day and night.
Till it bore an apple bright.
And my foe beheld it shine,
And he knew that it was mine.

And into my garden stole,
When the night had veild the pole;
In the morning glad I see;
My foe outstretched beneath the tree.

Do hymnu!
Katherine jak ten kwiat wykwitła na stronie,
Katherine zostanie z nami po wsze czas.
Skromniutka i gadatliwa, wielka jej chwała,
bo serce jej ogromne niczym głowa Andrzeja.

Refren:
Chwała Ci nasza, Katherino!
Filmowcu najlepszy, kochana userko!
Znajomość TVD największą masz!
Chwała Ci, nasz pierniczku!

Twa sława się ciągnie za Tobą niczym smród.
Lecz nie martw się tym, bo oznacza on Twój trud.
Każdy go do docenia, bo robisz cuda od niechcenia.
Trzymaj tak dalej, a nagrodzi Cię ktoś!

Refren.

Upijałaś się w Karczmie, szalałaś w Hogwarcie,
lecz byłaś w stanie pokonać Parchatego Trolla.
Dzielnie walczyłaś w konkursie literackim,
w redakcji Proroka zasiadłaś niczym król.

Refren x2
~ Pszemek - łosiek <3

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmar20202.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/wydarzenieroku1.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najmarudakath.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/admin_gadula.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2016awards_gadua.png

i.imgur.com/MMUs8xt.png

i.imgur.com/wSAFrPI.png

i.imgur.com/wcX950I.png

i.imgur.com/ahcM1ve.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najsympatyczniejszy_uzytkownik.png

www.harry-potter.net.pl/awards/images/awardswinner/najwiekszy_gawedziarz.png

i.imgur.com/ZWQLEsq.jpg

https://www.youtube.com/channel/UClbnb5X3J_Gh8r-AT
przychodzi moment, w którym nie toleruję np ludzkiego wpier...lania się w życie innych (strasznie nie lubię osób, które komentują życie innych na zasadzie "nie powinien tak a pownien tak) czy nadmiernego hałasu.

W sumie to ma głębszy sens bo wychodzi na to, że nie tolerujesz nietolerancji 😊 Sama siebie uważam za osobę tolerancyjną. Szanuje to, że jak mawiał Piłsudski, zdanie jest jak dup@ każdy ma swoje. Szanuję każdą orientację i preferencje seksualne pod warunkiem, że wszystko odbywa się za obopólną zgodą i bez udziału dzieci i zwierząt. Akceptuję inne religie, poglądy, narodowości. Ale jestem też tylko człowiekiem, który żyje w społeczeństwie pełnym uprzedzień i stereotypów i chociaz bardzo sie staram, czasem ulegam tym wplywom. No bo kto z nas na widok cyganki odruchowo nie zlapie mocniej torebki, nie obejrzy sie za para gejow na ulicy, nie powie kawalu o blondynce? Jetesmy tylko ludzmi 😊

Prefix użytkownikaSarahis
Szanuję każdą orientację i preferencje seksualne pod warunkiem, że wszystko odbywa się za obopólną zgodą i bez udziału dzieci i zwierząt.

O tak! Kiedyś była zażarta dyskusja na SB na temat, który poruszyłam, a mianowicie - mój 20+ lat kumpel spotyka się z 13-14 latką. I duża część osób pierdzieliła, ale o co wam chodzi? To ich sprawa. Ale były też głosy (w tym mój) ale chwila - z jakiegoś powodu seks z dziećmi nie jest legalny. To tak samo jakby powiedzieć, że toleruje się przemoc, bo żona sąsiada nie zgłasza na policje, że ją bije, więc wszystko jest ok. Tak samo dla tej zagubionej dziewczyny (z "niecodziennej" rodziny, nazwijmy to) taki związek był czymś normalnym.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

no one expects to stay in school forever

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/241071402/original.gif

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

media.giphy.com/media/12fgztS23saCVa/giphy.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/187528943/original.gif

>>>*<<<

data.whicdn.com/images/101292005/original.gif

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/kdYhNomVFvgfC/giphy.gif

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

>>>*<<<

I just decided by the grace of the God Poseidon

that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in

>>>*<<<

whatever feeds your fear is closer than you think

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

media.giphy.com/media/9U1eND52C37S8/source.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

66.media.tumblr.com/546f0f7fc90e4a7a2fd70ab8d714d6d5/tumblr_inline_p0vbscWj591tg9fg6_250.gif

Takoizu
ManiaLovegood napisał(a):

No bo kto z nas na widok cyganki odruchowo nie zlapie mocniej torebki, nie obejrzy sie za para gejow na ulicy, nie powie kawalu o blondynce? Jetesmy tylko ludzmi 😊

Wydaje mi się, że bycie tolerancyjnym jest w modzie, w czasach kiedy na każdym kroku można spotkać osobę o odmiennej orientacji, innym wyznaniu czy kolorze skóry, to jest na czasie. Ludzie bardzo często mówią o sobie "Jestem tolerancyjny" żeby wyjść na osobę bardziej światłą i światową. Nasz kraj jest jest dosyć stereotypowy i nieco zaściankowy. I potem ta wielce tolerancyjna osoba zachowuje się tak jak jest opisane powyżej.
Dlatego ja staram się nie wypowiadać na temat tolerancji, bo niestety zdarza mi się zachować nietolerancyjnie.
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Prefix użytkownikaBad wolf
Czytałam tylko niektóre komentarze i akurat to, co napisała ManiaLovegood mnie trochę ugodziło. Nigdy nie pomyślałam o tym, że kawały o blondynkach to rodzaj nietolerancji. Dopiero w zasadzie to do mnie trafiło. Nie spotkałam się z osobą, która mając blond włosy nie miałaby przy okazji dystansu do siebie. Pewnie dlatego nigdy nie myślałam o tym w ten sposób.
I właśnie myślałam o sobie jako o osobie tolerancyjnej, ale szczerze mówiąc, nie jestem nią. Nienawidzę blondynek za kierownicą. Miałam wypadek - z winy blondynki, zajeżdżanie drogi - zawsze przez blondynki, wymuszanie pierwszeństwa - a któż inny jak nie blondynka? Zawsze to one stwarzają zagrożenie na drodze i po prostu nie jestem w stanie ścierpieć kierowców płci pięknej z jasnymi włosami.
Ale czy to może nie jest myślenie stereotypowe? Łączy się to z brakiem tolerancji?

No i bycie rasistą. Zdecydowanie nim nie jestem, chociaż zawsze jak widzę osobę czarnoskórą, to się za nią odwrócę. Taki widok w Polsce to po prostu rzadkość, więc jest to wywołane czystą ciekawością. Nie nazwę tego bycie rasistą, chociaż....
We Wrocławiu jest masa cyganów. Wciskają róże na rynku wymuszając pieniądze, chodzą żeby powróżyć i w nagrodę za to wziąć sobie coś w zamian...
Pracowałam na sprzedaży lodów. Miałam sytuację, że za jedną gałkę (4zł) cygani (cała familia, babcia, matka z trzema córkami, a te córki miały jeszcze swoje córki) zapłacili mi 200zł. Miałam problem z wydaniem, ale się udało, a nagle zaczęly kręcić nosem, że mi dadzą drobne. No i się zgodziłam. Gdyby nie moja uwaga, to oszukałyby mnie na 100zł (dosłownie z ręki im wyrwałam te 200, bo zdążyłam oddać i przyjąć banknoty, które uprzednio wydałam, bez wspomnianej stówy). Od tego czasu (a w zasadzie od czasu jak wróżbitka-cyganka mnie uderzyła gdy nie chciałam żeby mi powróżyła - oddałam jej!) nie ufam im, żadnemu, patrzę się mniej przychylnie na osoby o ciemniejszym kolorze skóry i na każdym kroku doszukuję się oszustwa z ich strony. Ale znowu pytanie - to brak tolerancji czy myślenie stereotypowe? Jedno z drugim się dla mnie nie łączy, ale jakie wy macie zdanie na ten temat?
DIMASH

i.pinimg.com/564x/b5/cb/f5/b5cbf53e650560438f1f933aefb7b416.jpg

i.pinimg.com/originals/c3/aa/b9/c3aab950c770646a5d91dd12a6b4c827.gif

Bad wolf napisał(a):

Czytałam tylko niektóre komentarze i akurat to, co napisała ManiaLovegood mnie trochę ugodziło. Nigdy nie pomyślałam o tym, że kawały o blondynkach to rodzaj nietolerancji. Dopiero w zasadzie to do mnie trafiło. Nie spotkałam się z osobą, która mając blond włosy nie miałaby dystansu do siebie

Mysle, ze to wynika z tego, ze najszumniej w mediach poruszane sa tematy o tolerancji wobec tego, coo najlepiej sie sprzeda. Brutalna ale prawda. Badzmy szczerzy w Polskiej rzeczywistosci jak czesto bedziesz miec stycznosc z azjata, czarnoskorym czy muzulmaninem? Marginalnie. Tak jak pisalas osoba czarnoskora w PL to rzadkosc wiec kazdy sie obejrzy nawet z ciekawosci ale malo sie slyszy o atakach na czarnoskorego na tle rasistowskim no bo jest ich malo u nas. Ale ostatnio za to duzo jest Ukraincow i czy jestesmy tolerancyjni wobec nich? Ja sama nieraz slysze komentarze ze zabieraja nam prace etc. Nietolerancja spotyka na kazdym kroku osoby o odmienej fizjonomii. nikt nie mowi o tym jak szykaniwane w swoim spoleczenstwie sa osoby grube-nie akceptujemy tego ze one sa narzucamy im, ze powiny schudnac chociaz one moze nie chca. Ja wiem, ze nadwaga jest niezdrowa ale wyobrazmy sobie ze masz krzywego palca u nogi albo brodawke, ktora ty sam/a w sumie akceptujesz ale kazdy dokola narzuca ci musisz ja usunac! Wszedzie dookola reklamy cudownych srodkow na usuniecie brodawki, lekarze na insta wstawiaja mase zdjec przed i po usunieciu brodawki i sugeruja , ze skoro nie usunales twj brodawki to jestes smierdzacym leniem, kory nie dba o siebie a skoro mowisz, ze ja lubisz to na pewno klamiesz i jestes tak naprawde zakompleksonym kaszalotem. Fajnie? No nie bardzo a tak wyglada spojrzenie na osoby z nadwaga.

Prefix użytkownikakospirre
No i bycie rasistą. Zdecydowanie nim nie jestem, chociaż zawsze jak widzę osobę czarnoskórą, to się za nią odwrócę. Taki widok w Polsce to po prostu rzadkość, więc jest to wywołane czystą ciekawością. Nie nazwę tego bycie rasistą, chociaż....

Badzmy szczerzy w Polskiej rzeczywistosci jak czesto bedziesz miec stycznosc z azjata, czarnoskorym czy muzulmaninem? Marginalnie. Tak jak pisalas osoba czarnoskora w PL to rzadkosc wiec kazdy sie obejrzy nawet z ciekawosci ale malo sie slyszy o atakach na czarnoskorego na tle rasistowskim no bo jest ich malo u nas.

Tutaj się nie zgodzę. Mieszkam w Krakowie, widzę codziennie mieszankę kultur. Azjata? Nic nowego. Czarnoskóry? A co to za różnica?
Sama przyjaźnię się z gejem i jakoś nikt nigdy nie czepiał się jego odmiennej orientacji. Bo czym oni się różnią od nas? No niczym. Naprawdę.
Co za różnica czy widzę w parku dwie całujące się dziewczyny czy parę heteroseksualną? Nie zaglądajmy sobie do łóżek, mają prawo do miłości zupełnie tak samo jak inni. Naprawdę nie rozumiem osób które ciągle uważają odmienne orientacje jako coś niezwykłego, tak jakby to narodziło się wczoraj, a osoby biseksualne/homoseksualne (cokolwiek innego) były pasożytami i odmieńcami. No błagam. To miało już początki w starożytności, mamy XXI wiek a niektórzy nadal są jedną nogą w średniowieczu.
Szczerze mówiąc odmienny kolor skóry robił na mnie jakiekolwiek wrażenie gdy miałam... 8 lat? Teraz naprawdę nie zwracam na to większej uwagi, mamy w klasie chłopaka z Turcji a w przeciwległej znajduje się Azjatka. Nikt się za nimi ni oglądał, a gdy opowiadali o krajach z których pochodzą byliśmy zainteresowani kulturą, ich wygląd nic nie wnosi.

Nasz kraj jest jest dosyć stereotypowy i nieco zaściankowy.

Raczej starsze pokolenia, na szczęście jest coraz lepiej (no może oprócz tych stereotypowych januszków, którzy wierzą w każde słowo mamusi). Jestem rocznikiem 2001, nigdy jeszcze nie spotkałam się aby jakikolwiek z moich rówieśników popisywał się głupotą, wrzucając wszystkich do jednego worka.
Jasne, żarty o czarnoskórych, Żydach i inne żenujące tekściki mają miejsce, ale to po prostu spaczone poczucie humoru chłopców.
Niestety starsi ludzie często myślą w okropny sposób widząc osobę o innym kolorze skóry, innej orientacji. Krzywią się jakby połknęli cytrynę i właśnie zauważyli nagich gwałcących się na środku drogi czarnoskórych bandytów.
To naprawdę tak wygląda xD! Cóż, nie można mieć im tego za złe, chociaż muszę się pochwalić, moje babcie starają się zrozumieć współczesny świat i nie krytykują odmiennych kultur czy narodowości. Na szczęście żadna z nich nigdy problemu do odmiennych orientacji nie miała.
Chociaż wiadomo - ciemnogród w Polsce jest. I to ogromny.

Nigdy nie ufaj niczemu i nikomu, jeśli nie wiesz, gdzie jest jego mózg.

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

64.media.tumblr.com/63ddd495dff33ec7c8f44e35801573be/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo1_500.gif

orig00.deviantart.net/56d0/f/2016/049/9/c/output_byfnba_1__by_scourgemangastudios-d9s7qxh.gif

infj|aquarius|xvii|ravenclaw

~~~
there is something so special about falling in love with nature every time you see a little detail like a fallen leaf on the ground that is slowly turning brown...or spotting a tiny mushroom that is sprouting from a tree... or just getting a warm feeling when you see the moon, i am in love with the little things of life
~~~

64.media.tumblr.com/16e929c292fef1869760e896884cf51c/tumblr_oxbegt8kbQ1rbud4zo2_500.gif

Natka Potter, Lilyatte

Chciałam również podziękować wszystkim kochanym Ślizgonom za bycie tak kochanymi i pomocnymi gadzinkami <3

Prefix użytkownikaLilyatte
Ale znowu pytanie - to brak tolerancji czy myślenie stereotypowe? Jedno z drugim się dla mnie nie łączy, ale jakie wy macie zdanie na ten temat?

Po mojemu ani jedno ani drugie. Stereotypy to coś w społeczeństwie w co się wierzy. Tutaj chyba bardziej chodzi o uprzedzenie i ostrożność. A czy się łączy to zależy. Są ludzie, którzy myślą praktycznie tylko stereotypami i u nich brak tolerancji że względu na to jest naprawdę duży.

Nigdy nie pomyślałam o tym, że kawały o blondynkach to rodzaj nietolerancji. Dopiero w zasadzie to do mnie trafiło. Nie spotkałam się z osobą, która mając blond włosy nie miałaby przy okazji dystansu do siebie. Pewnie dlatego nigdy nie myślałam o tym w ten sposób.
I właśnie myślałam o sobie jako o osobie tolerancyjnej, ale szczerze mówiąc, nie jestem nią. Nienawidzę blondynek za kierownicą. Miałam wypadek - z winy blondynki, zajeżdżanie drogi - zawsze przez blondynki, wymuszanie pierwszeństwa - a któż inny jak nie blondynka? Zawsze to one stwarzają zagrożenie na drodze i po prostu nie jestem w stanie ścierpieć kierowców płci pięknej z jasnymi włosami.

;-;

Jeśli chodzi o obcokrajowców: sorry Polsko, ale pracy jest pod dostatkiem. Wystarczy się tylko ruszyć. Dla mnie to głupie, że Polacy narzekają na Ukraińców, że ci zabierają im pracę. Umówmy się: tej pracy by nie zabierali gdyby stanowiska były obsadzone. Ale jako leniwy lud my czekamy na lepsze coś i zawsze coś jest nie tak. Dlatego nie rozumiem takiego podejścia.

A ja podbiję do innego rodzaju tolerancji: politycznej. Co o tym sądzicie?
Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394

Dumna mama koronadzieciaWrozka

zapodaj.net/images/dbaa3837923e9.png

cdn.pixabay.com/photo/2014/04/02/10/21/roses-303548_1280.png

The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

Prefix użytkownikafuerte
Ale znowu pytanie - to brak tolerancji czy myślenie stereotypowe? Jedno z drugim się dla mnie nie łączy, ale jakie wy macie zdanie na ten temat?

Nie stawiałabym tu znaku równości, ale myślę, że jedno z drugim jest mocno powiązane. Nietolerancja często wynika z niewiedzy, z którą to znowu mocno łączy się posługiwanie stereotypami.

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna rzecz, która dotyczy ściśle grupy osób uważających się za tolerancyjne, a jednak używających w rozmowach słów, które są obraźliwe, typu "pedał", "czarnuch". Zastanawiam się, skąd to wynika, że ktoś kto uważa się za tolerancyjnego i nie ma problemu z daną grupą używa takich sformułowań. Dlaczego tak ciężko jest powiedzieć o kimś, że jest gejem, jakby to słowo "gej" a nie "pedał" było wulgarne i obrzydliwe.

zapodaj.net/images/d147bde5b4314.png

media.giphy.com/media/WS6ABEVwTwWew89CHo/giphy.gif

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzab2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najart2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladrym2020.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najnewsfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/wladcarymowfuer.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najzabawniejfuer.jpg

http://lastfm.pl/user/justyskag
Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna rzecz, która dotyczy ściśle grupy osób uważających się za tolerancyjne, a jednak używających w rozmowach słów, które są obraźliwe, typu "pedał", "czarnuch". Zastanawiam się, skąd to wynika, że ktoś kto uważa się za tolerancyjnego i nie ma problemu z daną grupą używa takich sformułowań.

Myślę, że to czasami wynika nie ze złej intencji tylko z faktu, że takie sformułowania są, niestety, powszechne i czasem użyje się go bezwiednie, bez zastanowienia nad tym, że to określenie obraźliwe. Sama sie czasem na tym łapie.

***sklejanie posta***

Lilyatte napisał(a):

A ja podbiję do innego rodzaju tolerancji: politycznej. Co o tym sądzicie?

Mysle, ze w PL jest z tym ciężej niż ze wszystkimi innymi typami razem wziętymi 😅😅 sama widze to po swojej rodzinie. Moge sobie lubic homo i byc za aborcja ale olaboga jak powiem ze jestem za jakims tam pomyslem partii ktorej reszta familii jest przeciwna 😁 Na szczescie polityka sie az tak mocno nie zajmuje i nie interesuje
Edytowane przez Prefix użytkownikaSam Quest dnia 26.08.2018 22:19

Takoizu
Tolerancja polityczna w Polsce? Nawiąże do wypowiedzi kogoś wcześniej, że wśród młodszego pokolenia, o ile interesuje się polityką, chyba nie ma z tym problemu. Gorzej jest wśród starszych osób, przynajmniej z mojego otoczenia. Wiadomo najwięcej sporów jest tam gdzie są zwolennicy partii rządzącej i opozycji. Ale czasami aż strach wchodzić na ten temat przy jakiejś rodzinnej uroczystości, bo kłótnia murowana.

Gdzieś wyżej był poruszony temat pracy i ja tego nie rozumiem. Polacy wyjeżdżają wszędzie gdzie tylko mogą żeby zarobić, albo też na studia za granicę. Ale niech tylko u nas pracują ludzie z Ukrainy, Chin czy innych państw to już jest żle.
Albo osoby krzyczące "Polska dla polaków" - idące na Kebaba do turka bo tylko to jest w nocy otwarte <ok>. Sama widziałam taką sytuację!
33.media.tumblr.com/4389ee5493c85321bd37937172d5c1a0/tumblr_n2hmj3ZZNl1tqs1heo1_250.gif

Takoizu i jak slusznie ktos powiedzial, jesli by byli chetni Polacy na tw miejsca to by tam pracowali. Przyklad z zycia. Moj partner szukal do firmy mlodej osoby takiej co ma tylko przyniesc, podac, pozamiatac. Przyszlo duzo facetow na rozmowe ale kazdy grymasil, ze stawka za mala (wyzsza niz najnizsza krajowa jak dla zwyklego pomagiera moim zdaniem odpowiednia), ze oni na dworze nie beda pracowac (firma zajmuje sie projektowaniem i wykonaniem ogrodow) itd. Mam wrazenie ze taki dzieciak 20 lat z zerowym wyksztalceniem chcialby od razu najlepiej z wejscia zostac kierownikiem i zarabiam 30 zl za godzine nic nie robiac 😂 Coz bezstresowe wychowanie prosze ja was...Co moj partner musial zrobic? A no zatrudnic chlopaka z Ukrainy wlasnie bo jedyny ktory byl sensowny, nie bal sie ciezkiej pracy. I teraz ten chlopak poniewaz sie sprawdzil i dobrze pracuje dostal podwyzke. Ale niestety zauwazam, ze mlodzi ludzie chca miec teraz wszstko na juz i najlepiej bez ciezkiej pracy.

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna rzecz, która dotyczy ściśle grupy osób uważających się za tolerancyjne, a jednak używających w rozmowach słów, które są obraźliwe, typu "pedał", "czarnuch". Zastanawiam się, skąd to wynika, że ktoś kto uważa się za tolerancyjnego i nie ma problemu z daną grupą używa takich sformułowań. Dlaczego tak ciężko jest powiedzieć o kimś, że jest gejem, jakby to słowo "gej" a nie "pedał" było wulgarne i obrzydliwe.

No właśnie, a to nie jest tak, że oni często sami tak o sobie mówią? I wtedy co, oni mogą, a ja nie? Większość czarnego rapu zawiera słowo "nyyyga" (wiecie, o co chodzi), mówią do siebie per czarnuch. A ja jako biała już nie mogę? (Nie żebym chciała, po prostu nigdy nie rozumiałam tej sprzeczności). Mam kumpla geja, który używa słów "pedalski" czy "ciotowaty". I też twierdzi, że może xd Ja wiem, że dowód anegdotyczny to żaden dowód, ale wydaje mi się, że jest to śliska kwestia. I to, co jednego obraża, dla kogoś innego może być kompletnie neutralne.

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/1d42d09131d8d71cafbee63f044368e7/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o4_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b7dce6f4a8eaff8a995dbf5f8cfc1cec/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o5_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/6f1f5dc3e260beb42dadeb04c6e15902/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o1_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/b11e2eb6e8bfa6bce3f8301f39685e40/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o6_640.png

~~*~~

66.media.tumblr.com/063bb7066e4e38e248da610a8e49e1ad/tumblr_oukgjqSPGu1ukld20o3_640.png

~~*~~

this world is a school

>>>*<<<
78.media.tumblr.com/775ebb82085ee128133cb573033c7888/tumblr_inline_onlmcmkN1H1ts9x2a_540.gif

>>>*<<<

78.media.tumblr.com/43c3f6cb80688fffc89b4d017dbeea45/tumblr_nvs2z09uuH1siohmeo1_500.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

24.media.tumblr.com/ea98170b338630aa6c997ba637966a44/tumblr_mli99lsGay1qd7lyko1_400.gif

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/591048ab9fa8e6dd1fe207d863379d7d/tumblr_oqdakqraui1vz54q7o1_r1_500.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

66.media.tumblr.com/5bea28b680dda6347611519e29514b3a/tumblr_o7e29wmyX31v2xrtuo1_400.gif

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

Prefix użytkownikaLilyatte
Bo to jest śliska sprawa, gady moje drogie. Ja trochę zaczepię temat z innej strony.
Zauważyliście może, że gdy człowiek biały zaczepi kogoś czarnoskórego to od razu jest ból tyłka, że rasista i nietolerancyjny. A co jeśli ciemnoskóry zaczepi białego? Luzik, nie ma problemu. Jak mu odpowiem to ucierpie ja.
Mówimy cały czas o nietolerancji głównie takiej na podłożu seksualnym. A pamiętajmy, że jest też brak tolerancji dla niektórych zachowań typu całowanie w miejscu publicznym. Albo publiczne karmienie piersią. Albo jakieś zachowania. Nie wierzę, że każdy jest tolerancyjny.
Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394

Dumna mama koronadzieciaWrozka

zapodaj.net/images/dbaa3837923e9.png

cdn.pixabay.com/photo/2014/04/02/10/21/roses-303548_1280.png

The world that's waiting up for me
That I call my own
Through the dark, through the door
Through where no one's been before
But it feels like home

No właśnie, a to nie jest tak, że oni często sami tak o sobie mówią? I wtedy co, oni mogą, a ja nie? Większość czarnego rapu zawiera słowo "nyyyga" (wiecie, o co chodzi), mówią do siebie per czarnuch. A ja jako biała już nie mogę? (Nie żebym chciała, po prostu nigdy nie rozumiałam tej sprzeczności). Mam kumpla geja, który używa słów "pedalski" czy "ciotowaty". I też twierdzi, że może xd Ja wiem, że dowód anegdotyczny to żaden dowód, ale wydaje mi się, że jest to śliska kwestia. I to, co jednego obraża, dla kogoś innego może być kompletnie neutralne.

Tez uwazam ze duzo zalezy od intencji. Ale slyszac od kogos okreslenie pedal, gruby, czarnuch nie wiemy z jaka intencja to mowi. Dlatego istnieja odpowiedniki tych slow, ktore w sposob jasny nie sa pejoratywne i ich powinno sie uzywac jesli chcemy miec pewnosc, ze ktos dobrze odczyta nasze intencje. Sama o sobie mige powiedziec, ze jestem gruba bo tylko stwierdzam tym pewien fakt mojej fizjonomii. Ale jesli ktos powie mi : jestes gruba, to nie wiem czy tylko stwierdza fakt czy idzie za tym jakas negatywna energia i niechec.

Prefix użytkownikaBumSzakalaka
Lilyatte napisał(a):

Mówimy cały czas o nietolerancji głównie takiej na podłożu seksualnym. A pamiętajmy, że jest też brak tolerancji dla niektórych zachowań typu całowanie w miejscu publicznym. Albo publiczne karmienie piersią. Albo jakieś zachowania. Nie wierzę, że każdy jest tolerancyjny.

I szczerze mówiąc to mnie najbardziej boli, jeśli chodzi o nietolerancję. Jeśli chodzi o publiczne okazywanie uczuć to sama nie widzę sensu czepiania się tego. Jak się komuś nie podoba taki widok, to niech odwróci wzrok i idzie dalej.
Podobnie z karmieniem piersią. No nie wiem, jako matka nie uśmiecha mi się karmić malucha w publicznej toalecie, siedząc na kibelku xD Jeśli ktoś dłużej ma zamiar zostać na mieście, a dziecko płacze, bo chce jeść, nie wytrzaśnie się od zaraz idealnego miejsca, gdzie można tego malucha nakarmić. Trzeba improwizować Eyebrows A tak poza tym, widok karmiącej piersią matki chyba najmniej przeszkadza mężczyznom. xD Trzeba być tolerancyjnym na bezradność mamusi w chwili głodu dziecka.

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg

_____________________~*~_____________________

- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej.

i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

BumSzakalaka

Przyjaciółko ma najdroższa!
Pisać wiersze sprawa "prosta"
W dniu miłości coś wypada,
Prawie głowa mi odpada...
Gdzieś zniknęłaś, takie życie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzieś zgubiłem,
Jestem Ci go jednak winien.
Szkoła chyba cię wykańcza,
Jednak lepsza niż szarańcza ;D
Kwaśne żelki mam pod biurkiem,
Nie otworze ich więc z hukiem,
Bo z tęsknoty już usycham
I w te kąty je upycham.
Wszędzie różu, kiczu schyłki
Życie, zabierz Walentynki.

Ps. Z tym obrazkiem to serio Wstydniś
XOXO ~ Erynia.
Wielkie serducho Love

matka nie uśmiecha mi się karmić malucha w publicznej toalecie, siedząc na kibelku xD Jeśli ktoś dłużej ma zamiar zostać na mieście, a dziecko płacze, bo chce jeść, nie wytrzaśnie się od zaraz idealnego miejsca, gdzie można tego malucha nakarmić. Trzeba improwizować Eyebrows A tak poza tym, widok karmiącej piersią matki chyba najmniej przeszkadza mężczyznom. xD Trzeba być tolerancyjnym na bezradność mamusi w chwili głodu dziecka.

Można to zrobić jednak w taki bardziej delikatny sposób, przykryć pierś chusteczką/pieluszką czy coś, a nie ostentacyjnie wywalać intymne części ciała na zewnątrz. I jakby ktoś bezdzietny się obnażał to też by mi to przeszkadzało. Na pewno słyszeliście o tej głośnej sprawie kelnera, który poprosił mamuśkę, żeby wyszła w czasie karmienia. I z tego co wiem, ona to wygrała. Dla mnie jest to niepojęte, nie chcę w czasie jedzenia oglądać czyichś nagich piersi, no ludzie. Dodam jeszcze, że restauracja to nie taka tania sprawa (zazwyczaj, a tu chyba chodziło o Sopot, więc podejrzewam, że ceny z kosmosu) i płacę też za atmosferę i komfort. A jak płacę, to wymagam.

>>>*<<<

~~*~~

~~*~~

~~*~~

~~*~~

~~*~~

this world is a school

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/c28.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

i.gifer.com/12qG.gif

>>>*<<<

>>>*<<<

>>>*<<<

<3

;___;

i.gifer.com/YLdp.gif

Sarahis napisał(a):

matka nie uśmiecha mi się karmić malucha w publicznej toalecie, siedząc na kibelku xD Jeśli ktoś dłużej ma zamiar zostać na mieście, a dziecko płacze, bo chce jeść, nie wytrzaśnie się od zaraz idealnego miejsca, gdzie można tego malucha nakarmić. Trzeba improwizować Eyebrows A tak poza tym, widok karmiącej piersią matki chyba najmniej przeszkadza mężczyznom. xD Trzeba być tolerancyjnym na bezradność mamusi w chwili głodu dziecka.

Można to zrobić jednak w taki bardziej delikatny sposób, przykryć pierś chusteczką/pieluszką czy coś, a nie ostentacyjnie wywalać intymne części ciała na zewnątrz. I jakby ktoś bezdzietny się obnażał to też by mi to przeszkadzało. Na pewno słyszeliście o tej głośnej sprawie kelnera, który poprosił mamuśkę, żeby wyszła w czasie karmienia. I z tego co wiem, ona to wygrała. Dla mnie jest to niepojęte, nie chcę w czasie jedzenia oglądać czyichś nagich piersi, no ludzie. Dodam jeszcze, że restauracja to nie taka tania sprawa (zazwyczaj, a tu chyba chodziło o Sopot, więc podejrzewam, że ceny z kosmosu) i płacę też za atmosferę i komfort. A jak płacę, to wymagam.

Tu się zgodzę z Sarahis. Naprawdę można to zrobić w sposób taktowy właśnie chociażby delikatnie zakrywając pierś chusteczką lub pieluszką albo poprosić kelnera żeby na chwilę postawił nam krzesło gdzieś w rogu sali żeby innym nie przeszkadzać. Jak będzie przy stole chciała zmienić pampersa to też mają a to pozwolić? taka sama potrzeba fizjologiczna jak głód...Naprawdę jak się chce można się dostosowac. Tolerancja to nie akceptacja wszystkiego jak leci. Sa pewne ustalone normy spoleczne ktorych mamy obowiazek przestrzegac jesli w danej spolecznosci chcemy zyc a jak sie nie podoba won do buszu jezyk

Co do publicznego okazywania uczuc tez sa pewne ustaloe normy. Nie mam nic przeciwko przytualniu czy delikatnym pocalunkom ale sa takie pary w przypadku ktorych mozna sie zastanawiac czy my im czasem w grze wstepej nie przeszkadzamy...

Prefix użytkownikaBumSzakalaka
Zgadza się, można ukryć nagość pewnej części swojego ciała, ale nie mieści mi się w głowie, żeby wywalać kogoś za to z parku czy ławki na ulicy. W dzisiejszych czasach nagość już nie jest aż tak bardzo tematem tabu, więc można przymknąć oko na takie sytuacje.
Jednak, rzeczywiście Sarahis, co do karmienia piersią w takich miejscach jak restauracja, gdzie się je, nie powinno się tego robić.

ManiaLovegood napisał(a):
Co do publicznego okazywania uczuc tez sa pewne ustaloe normy. Nie mam nic przeciwko przytualniu czy delikatnym pocalunkom ale sa takie pary w przypadku ktorych mozna sie zastanawiac czy my im czasem w grze wstepej nie przeszkadzamy...

Oczywiście, że są granice pomiędzy lizaniem się, a całowaniem. Ostatnio byłam świadkiem jak dwóch mężczyzn w skateparku uprawiało seks. Dla dorosłych było to niesmaczne, dla ludzi z mojego wieku (lat 18), śmieszne ale również żałosne. Ale co musiały sobie pomyśleć dzieci? W końcu skatepark odwiedza nie tylko grupka nastolatków, ale też dzieci w wieku 7 lat, śmigające na rolkach z komunii. Na takie rzeczy nigdy nie było tolerancji i nigdy nie będzie. Ale co szkodzi, gdy takich dwóch panów da sobie buziaka ;>

03.01.2019 r. -
Pogromca Parchatego Trolla
www.harry-potter.net.pl/images/articles/bum.png

W Hogwarcie: Madison Dixie
www.harry-potter.net.pl/infusions/hogwart/images/avatars/ao9yo2no.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkombum.jpg
www.harry-potter.net.pl/images/articles/najkom20201.jpg

- I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587.
- My name is OLIVER QUEEN.

66.media.tumblr.com/4363f636607b153051dee48f88fc8d96/tumblr_pi5gvmEQ8N1vq3qe1o2_540.gif
data.whicdn.com/images/216550281/original.gif

- Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem?
- Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej.

i.pinimg.com/originals/77/1c/bf/771cbf249ac2523f149efe9619045a26.gif

BumSzakalaka

Przyjaciółko ma najdroższa!
Pisać wiersze sprawa "prosta"
W dniu miłości coś wypada,
Prawie głowa mi odpada...
Gdzieś zniknęłaś, takie życie..
I na pewno nie w Madrycie.
Nasz rysunek gdzieś zgubiłem,
Jestem Ci go jednak winien.
Szkoła chyba cię wykańcza,