Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Wszyscy jesteśmy nietolerancyjni
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 22.08.2018 11:59
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1187 Dom: SlytherinPunkty: 5756 Ranga: Szatan w lesie Data rejestracji: 05.01.09 |
zabira dziecko ze zlobka i siedzi z nim w domu za 1500 socjalu bo jej sie to bardziej oplaca niz zarabianie 1600 zl Skąd ty wytrzasnęłaś te 1500 socjalu? Serio pytam.Gdyby panstwo lepiej przemyslalo sprawe i nie dawalo suchuch pieniedzy tylko np. doplacalo pracodawcy do urlopow macierzynskich i L4 na dziecko albo dawalo kobietom pracujacym mozliwosc darmowego zlobka albo chociaz doplate 50% do tego zlobka to chetniej by kobiety pracowaly. Bo ten program nie miał za zadania wspierać matek pracujących, tylko kupić głosy. I samam mimo ze lubie swoja prace i wolalabym pracowac to bardziej mi sie oplaca byc osoba bezrobotna bo wtedy dostane 500 + i zasilek 1000 zl a przynajmniej nic nie bede musiala wydac na zlobek czy nianie. Skąd te 1000 zł? ![]() ![]() Oczywiście, że ten program jest niedopracowany i te pieniądze powinny pójść na żłobki i przedszkola, ale to nie jest "namacalna" wartość dla przeciętnego obywatela. Natomiast, tak jak mówiłam, moja mama też była w ciężkiej sytuacji jak byłam mała (jest sama) także rozumiem, że zdarza się tak, że ten socjal rzeczywiście jest niezbędny. I to toleruję. Nie toleruję ludzi, którzy robią sobie dzieci z myśleniem "jakoś to będzie" i wyciągają ręce po pieniądze. Ja nie wiem, czy będzie mnie stać na dziecko za plus-minus 10 lat, jak będę w takim przeciętnym "macierzyńskim" wieku - dlatego niczego takiego nie planuje. Najpierw stabilizacja, potem dzieci. Nie odwrotnie. >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
Aneta02 |
Dodany dnia 22.08.2018 12:13
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 1886 Dom: GryffindorPunkty: 28403 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 12.03.18 |
Nie toleruję ludzi, którzy robią sobie dzieci z myśleniem "jakoś to będzie" i wyciągają ręce po pieniądze. Ja nie wiem, czy będzie mnie stać na dziecko za plus-minus 10 lat, jak będę w takim przeciętnym "macierzyńskim" wieku - dlatego niczego takiego nie planuje. Najpierw stabilizacja, potem dzieci. Nie odwrotnie. Dokładnie. Potem "okaże się", że rodzice jednak nie dają rady i dziecko będzie skrzywdzone do końca życia. No ale nie zapominajcie, że niedługo będą nowe obietnice wyborcze ![]() Moim zdaniem ludzie są bardzo nietolerancyjni dla spraw, które czasem powinny być zostawione w spokoju. Niektóre pojęcia poddawane w ogóle pod zakres tolerancji czy jej braku nie powinny się tam znaleźć. ![]() W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz. Chlubne i niechlubne osiągnięcia ![]() ![]() |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 22.08.2018 12:37
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
To jest już sytuacja która w sumie sobie trwa już od bardzo dawna w Polsce i nie zanosi się na poprawę. Zresztą, co tak naprawdę da 500+ na dłuższą metę? Częściowo to pomoże, no ale jak mówicie o płacy i kobietach: zawsze to wsparcie tak? Jeśli kobieta pracuję to jest to zastrzyk gotówki. A umówmy się: dziecko kosztuje. Nawet takie małe. Nie ma czegoś takiego jak tolerancja dla głupoty w mojej opinii. I nie chodzi mi tu o płaskoziemców, bo to poglądy. Ale robienie hurtowo dzieciów tylko po to, żeby wziąć pieniądze to czysta głupota. No ale jednak trochę ich się rodzi więc plan się powiódł jakby nie patrzeć. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
| Takoizu |
Dodany dnia 22.08.2018 12:44
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 1014 Dom: SlytherinPunkty: 9614 Ranga: Praktykant w Św Mungu Data rejestracji: 10.11.15 |
Lilyatte napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak tolerancja dla głupoty w mojej opinii. I nie chodzi mi tu o płaskoziemców, bo to poglądy. Ale robienie hurtowo dzieciów tylko po to, żeby wziąć pieniądze to czysta głupota. No ale jednak trochę ich się rodzi więc plan się powiódł jakby nie patrzeć. Tylko żeby się jeszcze te dzieciaki rodziły w "normalnych" rodzinach a nie takich gdzie jest +3 a ta kasa to jedyny, albo prawie jedyny dochód rodziny. Okej - oni też potrzebują pieniędzy, nie neguje tego ale chyba ten program miał takie założenie żeby osoby, które dzieci nie mają bądź mają jedno decydowali się na nie. A teraz osoby młode jak mają wybierać - rozwijać się zawodowo przez najbliższe 5 lat i zyskać stabilizację, albo mieć dziecko i brać 500 zł mają prosty wybór. Ja sama chcąc iść ścieżką zawodową jaką chce powinnam decydować się na założenie rodziny, teraz już ale nie mogę bo nie stać mnie na to. ;/ ![]() |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 22.08.2018 13:09
|
![]() Pochwały: 10 Postów: 1642 Dom: SlytherinPunkty: 13674 Ranga: Wielki Mag Data rejestracji: 03.04.15 |
500+ nie miało być z tego co mi wiadomo jedynym źródłem dochodu. Mnie na ten przykład razi i denerwuje zachowanie koleżanki z pokoju. Jest w zawodówce i na siłę próbuje zajść w druga ciążę żeby otrzymać to świadczenie. Ale to już zbaczanie z tematu więc wrócę do wątku nietolerancji. Mnie trochę zastanawia, dlaczego zwykle ból jest jeśli chodzi o Czeczenów czy Ukraińców, ale nie na przykład Anglików czy Japończyków? Przecież to też cudzoziemcy, ale jeśli ktoś kogoś takiego spotka to nie ma takiego problemu jak z ludźmi z biedniejszych krajów. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 22.08.2018 13:12
|
![]() Postów: 76 Dom: HufflepuffPunkty: 859 Ranga: Wzór do naśladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
Sarahis napisał(a): zabira dziecko ze zlobka i siedzi z nim w domu za 1500 socjalu bo jej sie to bardziej oplaca niz zarabianie 1600 zl Skąd ty wytrzasnęłaś te 1500 socjalu? Serio pytam.Gdyby panstwo lepiej przemyslalo sprawe i nie dawalo suchuch pieniedzy tylko np. doplacalo pracodawcy do urlopow macierzynskich i L4 na dziecko albo dawalo kobietom pracujacym mozliwosc darmowego zlobka albo chociaz doplate 50% do tego zlobka to chetniej by kobiety pracowaly. Bo ten program nie miał za zadania wspierać matek pracujących, tylko kupić głosy. I samam mimo ze lubie swoja prace i wolalabym pracowac to bardziej mi sie oplaca byc osoba bezrobotna bo wtedy dostane 500 + i zasilek 1000 zl a przynajmniej nic nie bede musiala wydac na zlobek czy nianie. Skąd te 1000 zł? ![]() ![]() Oczywiście, że ten program jest niedopracowany i te pieniądze powinny pójść na żłobki i przedszkola, ale to nie jest "namacalna" wartość dla przeciętnego obywatela. Natomiast, tak jak mówiłam, moja mama też była w ciężkiej sytuacji jak byłam mała (jest sama) także rozumiem, że zdarza się tak, że ten socjal rzeczywiście jest niezbędny. I to toleruję. Nie toleruję ludzi, którzy robią sobie dzieci z myśleniem "jakoś to będzie" i wyciągają ręce po pieniądze. Ja nie wiem, czy będzie mnie stać na dziecko za plus-minus 10 lat, jak będę w takim przeciętnym "macierzyńskim" wieku - dlatego niczego takiego nie planuje. Najpierw stabilizacja, potem dzieci. Nie odwrotnie. 1000 zł zasiłku macierzyńskiego przez pierwszy rok (pod warunkiem, że jestes osoba bezrobotną czyli np. miałas umowę tylko do dnia porodu) a 500 zł ze slynnnego 500+. Plus 150 zł opiekunczego 200 zl dodatek mieszkaniowy to w sumie nawet prawie 2000 wychodzi a w pracy zarobisz 1600 rachunek jest prosty. Dochodzi do tego jeszcze jednorazowe becikowe 1000 zl. |
|
|
|
Aneta02 |
Dodany dnia 22.08.2018 13:15
|
![]() Pochwały: 14 Postów: 1886 Dom: GryffindorPunkty: 28403 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 12.03.18 |
Mnie trochę zastanawia, dlaczego zwykle ból jest jeśli chodzi o Czeczenów czy Ukraińców, ale nie na przykład Anglików czy Japończyków? Przecież to też cudzoziemcy, ale jeśli ktoś kogoś takiego spotka to nie ma takiego problemu jak z ludźmi z biedniejszych krajów. Ostatnio właściwie koleżanka nazwała mnie rasistką, bo dosyć mocno pojechałam po Azjatach Zirytowała mnie fascynacja kpopem czy całą resztą... To właśnie głupie, że na Ukrainców dużo ludzi pomstuje, a na np. Azjatów już NIE MOŻNA. Nie mówię, że to jest dobre, no ale no... Miałam do czynienia z Ukraińcami, jak zbierałam truskawki. Może jedna dziewczyna z trzydziestu zatrudnionych odstawiała szopkę, ale reszta zachowywała się całkiem w porządku. ![]() W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz. Chlubne i niechlubne osiągnięcia ![]() ![]() |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 22.08.2018 13:18
|
![]() Postów: 76 Dom: HufflepuffPunkty: 859 Ranga: Wzór do naśladowania Data rejestracji: 14.08.18 |
a zapomnialam jeszcze ze jak juz sie skonczy okres macierzynskiego to mozna pojsc na "normalne" bezrobocie i jesli wczesniej chociaz pol roku pracowalo sie na umowie o prace na pelny etat to znowu dostaje sie przez pol roku 800 zl a potem 600. Razem z 500 + i dodatkami wychodzi normalna pensja jak z najnizsza krajowa |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 22.08.2018 13:20
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Mnie trochę zastanawia, dlaczego zwykle ból jest jeśli chodzi o Czeczenów czy Ukraińców, ale nie na przykład Anglików czy Japończyków? Są jazdy na Japończyków, ogólnie Azjatów. Przecież to "skośnoocy", ale moim zdaniem nietolerancja na tą rasę jest mniejsza. Może dlatego, że oni robią większość rzeczy z których korzystamy? Oczywiście to tylko głupia sugestia, która miała być żartem. Ja sama uwielbiam Azjatów, ich uroda mnie po prostu powala na kolana. Moja przyjaciółka jest w połowie Wietnamką. Przekonuje również ludzi, którzy mnie znają, że nie warto się nad nimi pastwić. I mi wierzą Żaden z moich znajomych nic nie mówi kiedy przejdzie koło nas ktoś z krajów azjatyckich. No chyba, że coś w stylu "Patrz, Ewelina, jaki przystojniak idzie", z racji tego, że szaleję za ich urodą 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 22.08.2018 13:22
|
Mnie trochę zastanawia, dlaczego zwykle ból jest jeśli chodzi o Czeczenów czy Ukraińców, ale nie na przykład Anglików czy Japończyków? Przecież to też cudzoziemcy, ale jeśli ktoś kogoś takiego spotka to nie ma takiego problemu jak z ludźmi z biedniejszych krajów. Ostatnio właściwie koleżanka nazwała mnie rasistką, bo dosyć mocno pojechałam po Azjatach [/quote] Zirytowała mnie fascynacja kpopem czy całą resztą... To właśnie głupie, że na Ukrainców dużo ludzi pomstuje, a na np. Azjatów już NIE MOŻNA. Nie mówię, że to jest dobre, no ale no... Miałam do czynienia z Ukraińcami, jak zbierałam truskawki. Może jedna dziewczyna z trzydziestu zatrudnionych odstawiała szopkę, ale reszta zachowywała się całkiem w porządku. Tak samo jak można wstawiać chamskie i obraźliwe obrazki o ludziach otyłych czy z nadwagą (nawet jakis rok temu było ostro ze TVN na swoim fanpage na FB wstawił takiego mema) ale nie daj boże jakis kawał o gejach lub muzułmaninach o jest wielka obraza stanu... Edytowane przez ManiaLovegood dnia 22.08.2018 13:23
|
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 22.08.2018 13:23
|
Właśnie to jest ta rzecz z tolerancją której nie rozumiem. Jeśli się nie toleruje cudzoziemców, no to wszystkich. Bo inaczej to jest tak zakłamane, że aż nie wiadomo czy się śmiać czy płakać . Ja nic nie powiem na temat kpopu czy tym podobnych, no ale przecież nawet w Europie mamy tego przykład. Ludzie z biedniejszych krajów są traktowani z reguły źle. Albo ewentualnie o wiele gorzej od tych z krajów rozwiniętych. A ja trochę pojedzę o czym innym: państwo polskie to starzy ludzie głównie są. A tutaj szybko o nienawiść do Rosjan i Niemców. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
Aneta02 |
Dodany dnia 22.08.2018 13:27
|
A ja trochę pojedzę o czym innym: państwo polskie to starzy ludzie głównie są. A tutaj szybko o nienawiść do Rosjan i Niemców. To zależy od człowieka. Mój pradziadek i prababcia mają około 90 lat. Mieszkają naprawdę blisko granicy Niemiec (podobnie jak ja), przeżyli wojnę, ale... nie trzymają urazy do Niemców. Nie wszyscy Niemcy byli źli, tak samo zresztą, jak nie wszyscy Polacy byli dobrzy. Z obywatelami państwa niemieckiego mam do czynienia dosyć często i widzę w nich normalnych ludzi. ![]() W ezoteryce Wunjo wskazuje na szczęście, które osiągamy szczerymi intencjami, życzliwością i zdrowymi relacjami. To dobra karma, która wraca w najlepszym dla nas momencie. Aby działać zgodnie z energią runy, dobrze jest otaczać się dobrymi ludźmi, którzy wznoszą nas do góry, zamiast ściągać na dół. Szczęście i radość mnoży się, kiedy się je dzieli, dlatego dbaj o relacje i dziel się dobrymi wibracjami z tymi, których kochasz. Chlubne i niechlubne osiągnięcia ![]() ![]() |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 22.08.2018 13:27
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
Rzuciła mi się w oczy gne, która w swoim pierwszym poście napisała gdzie jest ta granica między nietolerancją, a niechęcią do niektórych ludzi, lub zachowań. No właśnie. Kluczem w problemie, który poruszyła Lils jest słowo "niechęć". Jedną narodowość się szykanuje, co jest przejawem totalnej nietolerancji, drugą nie po prostu nietoleruje, a do trzeciej odczuwamy niechęć, już chyba z samej zasady. "O, bo Niemcy to terroryzowali Polskę. Nie lubię Niemców". Albo "Moja mama uratowała życie Żydowi w czasie wojny, dlatego odczepcie się od Żydów". Niestety w Polsce to działa właśnie na takiej zasadzie rozpamiętywania. Jeśli kiedyś zrobili nam źle to będą źli już zawsze. 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 22.08.2018 13:49
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 1187 Dom: SlytherinPunkty: 5756 Ranga: Szatan w lesie Data rejestracji: 05.01.09 |
Mnie trochę zastanawia, dlaczego zwykle ból jest jeśli chodzi o Czeczenów czy Ukraińców, ale nie na przykład Anglików czy Japończyków? Przecież to też cudzoziemcy, ale jeśli ktoś kogoś takiego spotka to nie ma takiego problemu jak z ludźmi z biedniejszych krajów. Bo zazwyczaj oni są dobrze wychowani i kulturalni. Zazwyczaj. Ci co przyjeżdżają do Polski z Japonii to nie są biedni ludzie. Miałam styczność z różnymi narodowościami w pracy. CHIŃCZYCY SĄ NAJGORSI. Sorry, musiałam to wykrzyczeć. Są straszni. Chamscy, wredni, personel mają za nic (pracowałam w sklepie w centrum miasta, była nawet taka sytuacja, że stali mi w środku po godzinie zamknięcia, a ja kur aaa ich proszę, żeby wyszli, bo chciałam zamykać i iść do domu, to oni się śmiali i tyle :v i tego typu sytuacji miałam multum). Zresztą znajoma, która mieszkała w Chinach też mówiła, że jak kochała tą kulturę i język, tak po dłuższym czasie przebywania w tamtym społeczeństwie znienawidziła : d. Dlatego teraz trzymam się z dala od nich. >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 22.08.2018 14:36
|
Myślę, że starsze pokolenie niestety ale w kwestii tolerancji należy spisać na straty. Sobie zresztą też wiele mamy do zarzucenia. Jedyna nadzieja, że pomni własnych doświadczeń lepiej wychowamy swoje dzieci Wystarczy od najmłodszych lat uczyć dziecko takich sformułowań jak: moim zdaniem, według mnie, mógłbyś/mogłabyś, podoba/nie podoba mi się itp. zamiast: to jest brzydkie, to jest głupie, musisz, nie możesz, powinieneś... Wtedy takie dziecko nauczy się, że jego zdanie jest tylko opinią a nie prawda objawioną, że ktoś inny też ma prawo do własnego zdania, że komuś może się podobać coś co niekoniecznie podoba się nam. Takie dziecko nie powie do kolegi : jesteś głupi bo oglądasz głupie mangi tylko powie: moim zdaniem mangi nie są fajne nie oglądam ich. Prawda, że drobna ale istotna różnica? Potem tak nauczone dzieco podobnie będzie podchodzic do ludzi w sprawach bardziej istotnych niż filmowe preferencje ale trzeba zaczac od malych rzeczy. ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wciąż czekam na list z Hogwartu... ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki będą oglądały Harrego Pottera ![]() |
|
|
|
Sarahis |
Dodany dnia 22.08.2018 14:57
|
Wystarczy od najmłodszych lat uczyć dziecko takich sformułowań jak: moim zdaniem, według mnie, mógłbyś/mogłabyś, podoba/nie podoba mi się itp. zamiast: to jest brzydkie, to jest głupie, musisz, nie możesz, powinieneś... Wtedy takie dziecko nauczy się, że jego zdanie jest tylko opinią a nie prawda objawioną, że ktoś inny też ma prawo do własnego zdania, że komuś może się podobać coś co niekoniecznie podoba się nam. Jak już jesteśmy przy tym, to co z tolerancją dla rodzaju wychowania, jaki wybrali rodzice? Każdy oczywiście myśli, że wychowuje dzieci najlepiej na świecie i każdą najmniejszą uwagę bierze za personalny atak. Podam przykład z życia. Mam wujka, który odkąd ma dzieci, jest kompletnie świrnięty. I nie dość, że wychowuje te dzieci w przeświadczeniu, że są geniuszami/bogami tego świata, to jeszcze cenzuruje im wszystkie treści. Wszyściutkie. Najstarszy - prawie 10 lat - nie może nic obejrzeć ani przeczytać nic, co nie jest w domu "dozwolone". Takim oto sposobem dzieci np. nie wiedzą co to Harry Potter. Jedna z najlepszych książek dla dzieci jest u nich zakazana. Bo nie. Bo magia, bo okultyzm itp itd. Myślicie, że powinno się tolerować takie chore zasady? Czy podrzucić chłopakowi książkę jak do mnie przyjedzie następnym razem? Chociaż te dzieci mają tak sprane mózgi, że szkoda gadać. Moja mama jest wielką fanką fantasy i sci-fi, oglądała jakiś tam film właśnie z tego gatunku i jeden z tych dzieciaków mówi do niej "czemu to oglądasz? przecież to głupie" D: Oni sobie tej frazy nie wymyślili, rodzice im to powtarzali tyle razy, że sami już sądzą, że wszystko jest "głupie". >>>*<<< ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ ![]() ~~*~~ this world is a school no one expects to stay in school forever >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() ![]() >>>*<<< I just decided by the grace of the God Poseidon that you're so dead to me I dug a hole for you to lie in >>>*<<< whatever feeds your fear is closer than you think ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< ![]() >>>*<<< <3 ;___; ![]() ![]() |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 22.08.2018 15:30
|
No cóż, są i tacy ludzie. Po mojemu to zależy od rodziny i przekonania, no bo jednak zasadniczo za dużo w takiej sytuacji nie ma szans zeby wpłynąć na rodzica. Mnie w sumie rozbraja to narzucanie dzieciom cenzury. No bo posawmy jasno: co innego zakazywanie dziecku w wieku 10 lat czytania Wiedzmina, który jest dosyć specyficzny, a co innego luźnej książki dla dzieci. Ale nie mnie to oceniać, czy i jak przełoży się to na życie tych dzieci. Po prostu to przekonanie rodziców o nieomylności wpływa na potomstwo. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
ManiaLovegood |
Dodany dnia 22.08.2018 16:15
|
wychowuje te dzieci w przeświadczeniu, że są geniuszami/bogami tego świata, to jeszcze cenzuruje im wszystkie treści. Wszyściutkie. Najstarszy - prawie 10 lat - nie może nic obejrzeć ani przeczytać nic, co nie jest w domu "dozwolone". Takim oto sposobem dzieci np. nie wiedzą co to Harry Potter. Jedna z najlepszych książek dla dzieci jest u nich zakazana. Bo nie. Bo magia 😨 a ja myślałam, że mam ostrych rodziców bo jak byłam mała kazali mi zamykać oczy jak na filmie sie całowano... Zaloże sie ze nawet nie czytali HP tylko uslyszeli na kazaniu od Natanka ze to złooo i powtarzaja jak papugi. Btw dlaczego nie ma takiego nalotu na Opowiesci z Narnii albo Władce Pierścieni chociaz tam tez jest wiele magii i okultyzmu? Ano tak... bo ich autorzy to zdeklarowani katolicy a JKR jest ateistka... ![]() ![]() Mam prawie 30 lat a wciąż czekam na list z Hogwartu... ![]() Moje dzieci zamiast dobranocki będą oglądały Harrego Pottera ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 22.08.2018 16:23
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
No cóż, takie prawo rodzica, konstytucyjne na dokładkę, że może wychowywać dziecko zgodnie ze swoimi przekonaniami. To jest w ogóle ciężka sprawa, bo ludzie już chyba tak mają, że jak im się rodzą dzieci, to dostają na ich punkcie świra. A świr się jeszcze powiększa, jak się inni ludzie zaczynają wtrącać w sposób wychowania. Jasne, że jest cała masa ludzi, która przez swoje dziwne akcje robi dzieciom krzywdę, ale co z tym zrobić? Myślę, że rodzicielstwo to jest najlepszy przykład na to, że zwracanie komuś uwagi to jest jak w tym powiedzeniu - "mów do słupa, a słup jak dupa". Tu w ogóle nie ma dyskusji, rodzic w życiu się nie przyzna, że coś robi źle. Ludzie często widzą jakie popełniają błędy, ale dopiero po latach; nie inaczej jest z wychowywaniem dzieci. Jeśli chodzi o wychowywanie dzieci, to też się wiąże jeszcze jeden temat, jeśli chodzi o tolerancję. Często ludziom się wydaje, że są tolerancyjni na różne inności, wydaje się, że naprawdę są otwarci i nie przeszkadza im czyjś kolor skóry czy orientacja seksualna, ale jak ich własne dziecko przyprowadzi czarnoskórego, czy się wyoutuje, to jest koniec świata. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Lilyatte |
Dodany dnia 22.08.2018 16:31
|
O to jest ból. Są też osoby, które bardzo często na złość rodzicom wiążą się z osobami z innym kolorem skóry A jeśli chodzi o orientację: wydaje mi się że znacznie ciężej jest powiedzieć swojemu rodzicowi, że jesteś gejem, lesbijką czy osobą jeszcze innej orientacji, no bo to ktoś bliski i podświadomie liczy się ze zdaniem takiego kogoś. Dla mnie dziwne jest to, że rodzice odrzucają często taką osobę. Discord, jeśli potrzeba szybkiego kontaktu: Lilyatte #4394 Dumna mama koronadziecia ![]() ![]() ![]() The world that's waiting up for me That I call my own Through the dark, through the door Through where no one's been before But it feels like home |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Slytherin
Serio pytam.

Gryffindor

Hufflepuff
Zirytowała mnie fascynacja kpopem czy całą resztą... To właśnie głupie, że na Ukrainców dużo ludzi pomstuje, a na np. Azjatów już NIE MOŻNA. Nie mówię, że to jest dobre, no ale no...
Ravenclaw

ale trzeba zaczac od malych rzeczy.