Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Fantastyka a postrzeganie realnego świata
|
|
remusmistrz |
Dodany dnia 07.11.2018 23:49
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 194 Dom: RavenclawPunkty: 835 Ranga: Alfa i Omega Data rejestracji: 13.05.14 |
Czy po przeczytaniu książek, obejrzeniu filmów typu HP, LOTR, Wiedźmin ktoś z was np. stwierdził, że nasz świat jest tak przyziemny i nudny, sprawiły, że czuliście pewną niechęć do niego. Ja nienawidzę tego świata, a te dzieła sprawiły, że chyba bardziej gardzę tym światem. A wy? Nie czujecie przez to, że świat w jakim żyjemy jest taki marny, przyziemny, nudny? Zapraszam do dyskusji. Edytowane przez Smierciojadek dnia 08.11.2018 08:51 |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 08.11.2018 07:22
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
W żadnym stopniu. Po pierwsze nie przywiązuje takiej wagi do świata przedstawionego w czytanych przeze mnie książkach. Gdyby tak było, wszystko byłoby dla mnie podejrzane, a zabójstwa były by tak powszechne i normalne jak oddychanie ![]() Faktycznie, może ten świat, który przedstawiają nam autorzy książek jest fanatastyczny, ale nie idealny. Prawda jest taka, że nie da się stworzyć świata idealnego, bo musiałby on uwzględnić poglądy i zachcianki miliarda osób jednocześnie. Nuda i nędza w życiu zależy jedynie od naszego postrzegania. U nas w gruncie rzeczy dużo się dzieje, ale trzeba umieć odpowiednio na to patrzeć. 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 08.11.2018 12:34
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
Ja się nieśmiało przyznam, że czytając takie książki zawsze mam tęsknotę za takimi światami. Nasz świat wydaje mi się taki powszechny, choć oczywiście bywa zjawiskowy i umiem go docenić. Jednak światy z książek są niesamowite, zwierają w sobie rzeczy, których u nas brakuje, fascynują. Pamiętaj jednak remus, że w tamtych światach ciągle była wojna, niebezpieczeństwo, w Wiedźminie dużo było biedy i niesprawiedliwości władz, czyli w sumie podobnie jak u nas. Niby fajnie byłoby żyć w świecie, gdzie jest magia, elfy i strzygi, ale z drugiej strony nie chciałabym stanąć oko w oko z jakimś Uruk-hai, nocnicą czy smokiem. Mi się wydaje, że człowiek w takich momentach tęskni bardziej do tej bliskości z naturą. Przynajmniej ja tak mam. W książkach tego typu opisywane są małe, spokojne wioski z drewnianymi domkami, ludzie jeżdżą wozami konnymi, jest targ z prawdziwego zdarzenia i kamienny rynek w środku otoczonego murem miasta. Brzmi nostalgicznie i tak jakoś bliżej świata niż np. mój świat, gdzie mieszkam w ogromnym mieście, jest strasznie głośno, wszędzie plastik, bilbordy ryją mi mózg, wszędzie każdy się śpieszy... Ja dlatego uwielbiam się zanurzać w takich światach, gdzie nawet niech już będzie ta wojna, ale sam świat i bohaterowie są piękni ; ) Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Ecaeris |
Dodany dnia 08.11.2018 15:46
|
![]() Postów: 24 Dom: RavenclawPunkty: 335 Ranga: Chodząca biblioteka Data rejestracji: 09.09.18 |
Ja nie gardzę tym światem bo mimo wszystko wierzę w dobro ludzi. Mimo, że jest tyle zła to zawsze znajdzie się to światełko nadziei, dobra - albo samemu trzeba je nieść (ja się staram ). Rozumiem jednak tęsknotę za światem fantastycznym - ja głównie dlatego czytam książki aby uciec od tego świata realnego, od problemów... jednak szukam i czasem odnajduję magię w naszym świecie ![]() p a t r o n u s - m a n x c a t ![]() |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 09.11.2018 15:49
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Nie, nasz świat wcale nie jest nudny, tyle ciekawych rzeczy jest na nim. A świat HP wcale nie jest idealny, ludzie mają takie same problemy jak my, toczą się wojny. Wiadomo, czasem chciałabym umieć czarować, machnąć różdżką i mieć co się chce, ale tak naprawdę ich życie wcale nie jest wspanialsze od naszego. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
remusmistrz |
Dodany dnia 09.11.2018 16:37
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Postów: 194 Dom: RavenclawPunkty: 835 Ranga: Alfa i Omega Data rejestracji: 13.05.14 |
ania919 napisał(a): Nie, nasz świat wcale nie jest nudny, tyle ciekawych rzeczy jest na nim. A świat HP wcale nie jest idealny, ludzie mają takie same problemy jak my, toczą się wojny. Wiadomo, czasem chciałabym umieć czarować, machnąć różdżką i mieć co się chce, ale tak naprawdę ich życie wcale nie jest wspanialsze od naszego. W moim postrzeganiu to w tamtym świecie niezależnie od tego czy jest się autorem czy sprzedawcą w sklepie, urzędnikiem nadal możesz się rozwijać jako czarodziej i magia jest na porządku dziennym, duże udogodnienie imo |
|
|
|
ania919 |
Dodany dnia 09.11.2018 22:57
|
![]() Pochwały: 11 Postów: 1231 Dom: RavenclawPunkty: 39464 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 09.10.15 |
Dla nich magia jest czymś normalnym, za to nie mają np. telefonów, jak chcą coś do siebie napisać to używają sów, które brudzą i nie są niezawodne. Tak właściwie to dla kogoś z innego świata nasz świat może wydawać się magiczny. Rozmawianie (przez telefon) z kimś kto jest oddalony setki kilometrów, latanie w powietrzu (samoloty), rozmowy przez skype'a, smsy, czyż to nie brzmi jak magia? Dla kogoś kto by nie znał naszego świata na pewno tak. A nasza cywilizacja się rozwija, za kilkadziesiąt lat wiele czynności będzie mogło być zastąpione przez maszyny, są już odkurzacze, które same odkurzają, samochody, które same się prowadzą, technologie te będą udoskonalane i kiedyś wejdą w życie codzienne. I teleportacja za setki lat będzie możliwa - nasz świat ma naprawdę bardzo duże możliwości. Wiele rzeczy normalne dla czarodziejów będą dostępne również dla nas, oczywiście bedą działać nieco inaczej, ale niekoniecznie gorzej. A nawet w świecie magii nie wszystko jest możliwe, jedzenia i picia nie da się wyczarować, są choroby nieuleczalne, czarodzieje normalnie pracują tylko że w innych zawodach, baa, mają mniejszy wybór swojej ścieżki zawodowej. Ich życie wcale nie jest bajkowe. Fajnie sobie poczytać o świecie magii, ale nasz świat też jest niezwykły tylko tego nie dostrzegamy. Kto ma olej w głowie, temu dość po słowie. W Ravenclawie tylko ci, których umysł pięknem lśni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 09.11.2018 23:06
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Mnie się wydaje, że tu też się dobrze sprawdzi powiedzenie "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Zgadzam się ogólnie z poprzedniczkami, że żaden ze światów przedstawionych w książkach nie jest idealny. Jasne, że są tam rzeczy, jak choćby w HP, które bardzo chcielibyśmy mieć, umieć, widzieć na własne oczy. Ale też myślę, że Rowling świetnie pokazała w książkach, że te wszystkie udogodnienia typu, nie wiem, teleportacja, peleryna niewidka, kamień wskrzeszenia - to nie sprawia, że stajemy się szczęśliwi. To nie sprawia, że nasz świat staje się idealny, że znikają inne problemy. W pewnych kwestiach czarodziejom było łatwiej niż mugolom, a z drugiej strony, my - jak wspominała Ania - mamy telefony, komunikacja nie jest żadnym problemem. To też jest w jednym sensie zaleta, w innym nie. Ale i nasz świat i świat z książek działa na tej samej zasadzie. A tak na koniec, to wydaje mi się, że to trochę niedobrze, jeśli aż tak bardzo zatapiamy się w świat fikcji, że nasz własny przestaje nam wystarczać. Czasem trzeba wyjść z własnej głowy, remus . Polecam, dla zdrowia. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Krnabrny

Ravenclaw

Slytherin

). Rozumiem jednak tęsknotę za światem fantastycznym - ja głównie dlatego czytam książki aby uciec od tego świata realnego, od problemów... jednak szukam i czasem odnajduję magię w naszym świecie