Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
12 potraw
|
|
Livka |
Dodany dnia 17.12.2018 09:43
|
![]() Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: GryffindorPunkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Hej! Z racji tego, ze w Niemczech nie mam mozliwisci dostepu do wszystkich tradycyjnych skladnikow to probuje zorganizowac swieta majac jedynie dostep do tych prduktow stad. Niestety, przepisy z mojego rodzinnego domu sprawdza sie moze na 3 lub 4 potrawy. Dlatego pytam Was, jakie 12 potraw znajduje sie u was na stole? Moze uda mi sie dzieki wam zapelnic stol Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma ![]() Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou ![]() Co dobrego w 2019? ![]() Nagrody za 2018! ![]() ![]() ![]() ![]() Dom w Hogwarcie: Gryffindor ![]() Ulubione bajki ![]() ![]() ![]() ![]() Ulubione seriale ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 17.12.2018 09:52
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
Livka, nie znam nikogo, u kogo rzeczywiście byłoby 12 potraw U nas są trzy, zawsze w tej samej kolejności- barszcz z uszkami - kapusta z grzybami + ziemniaki (zdecydowanie mój faworyt) - karp Edit! Jeszcze sobie przypomniałam, że nie ma wigilii jeżeli babcia nie zrobi racuchów <3 reszta to jakieś przekąski typu wędliny i sałatki. Np. przenigdy nie było u mnie pierogów na święta, dość późno w ogóle dowiedziałam się o tej tradycji Tak szczerze, to nie przepadam jakoś szczególnie za wigilijną kuchnią, ale to co jest, całkowicie mi wystarcza. No i moja mama robi najlepszy barszcz na świecie. Edytowane przez Mikasa dnia 17.12.2018 10:01
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Angelina Johnson |
Dodany dnia 17.12.2018 09:56
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 8024 Dom: SlytherinPunkty: 32803 Ranga: Komentuj FF, to się uśmiechnę Data rejestracji: 13.05.07 |
Ja spędzałam święta w dwóch województwach i w każdym są trochę inne dania, więc wypiszę wszystkie: - barszcz z uszkami - zupa groch z kapustą (serio, to jest dziwne, ale smaczne i podawane zamiast barszczu) - śledzie pod pierzynką (najlepsze!) - śledzie w oleju, w occie i inne te wariacje śledzi - naleśniki albo krokiety z kapustą i grzybami albo ze szpinakiem (ale wsadzić tam możesz co chcesz przecież) - oczywiście ryba po grecku - karp albo inna ryba smażona w panierce - jakaś ryba w galarecie (bleh) - u mojego mugola jeszcze smażą ziemniaki z masełkiem do tego wszystkiego ;D I obowiązkowo musi być kompot z suszu! Pamiętaj chemiku młody, komentuj ficki lub zmień się w odchody made by Mikasa, Butelka 31.07.2020r. ![]() ![]() ![]() ![]() Slytherin! Sss.. Nigdy nie pozwoliłem aby szkoła przeszkadzała mi w edukacji. Zawsze miałam szczęście. I znów będę je mieć. Krew na twoich rękach, Falka, Krew na twej sukience Płoń, płoń, Falka, za twe zbrodnie Spłoń i skonaj w męce! Trochę wstyd, ale cóż, zasłużyłam ;D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 17.12.2018 09:58
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 21 Postów: 2007 Dom: RavenclawPunkty: 22743 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 24.04.13 |
To ja jeszcze dodam punkt do tematu - piszcie, jakie są wasze ulubione potrawy z tego wszystkiego Kompot z suszu jest też u nas, ale chyba tylko mama go pije... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
BumSzakalaka |
Dodany dnia 17.12.2018 10:02
|
![]() Pochwały: 9 Postów: 1359 Dom: RavenclawPunkty: 17304 Ranga: Pogromca Parchatego Trolla Data rejestracji: 30.11.15 |
U mnie na jednym stole jest prawie wszystko co wypisała Angelina ![]() - barszcz z uszkami - śledzie w oleju, w occie i inne te wariacje śledzi - krokiety z kapustą i grzybami albo ze szpinakiem - ryba po grecku - ryba smażona w panierce i ziemniaki z cebulką - sałatka jarzynowa - pieczone pierogi z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami - jajka z majonezem i serem Najbardziej uwielbiam pieczone pierogi <3 Są takie boskie! 03.01.2019 r. - Pogromca Parchatego Trolla ![]() W Hogwarcie: Madison Dixie ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - I'm gonna do it my way. I suggest you hold very still, prisoner 4587. - My name is OLIVER QUEEN. ![]() ![]() _____________________~*~_____________________ - Tak, jak mówili! Geralt! Tak, jak mówili... Jestem twoim przeznaczeniem? Powiedz! Jestem twoim przeznaczeniem? - Jesteś czymś więcej, Ciri. Czymś więcej. ![]() _____________________~*~_____________________ BumSzakalaka Przyjaciółko ma najdroższa! Pisać wiersze sprawa "prosta" W dniu miłości coś wypada, Prawie głowa mi odpada... Gdzieś zniknęłaś, takie życie.. I na pewno nie w Madrycie. Nasz rysunek gdzieś zgubiłem, Jestem Ci go jednak winien. Szkoła chyba cię wykańcza, Jednak lepsza niż szarańcza ;D Kwaśne żelki mam pod biurkiem, Nie otworze ich więc z hukiem, Bo z tęsknoty już usycham I w te kąty je upycham. Wszędzie różu, kiczu schyłki Życie, zabierz Walentynki. Ps. Z tym obrazkiem to serio ![]() XOXO ~ Erynia. Wielkie serducho ![]() |
|
|
|
Mikasa |
Dodany dnia 17.12.2018 10:06
|
wow wow, zainteresowały mnie te pieczone pierogi, zjadłabym <3 Żeby były trzy linijki, to zapytam: przygotowujecie jakąś potrawę samodzielnie? Czy mama wygania was z kuchni albo nadzoruje nawet mieszanie składników łyżką? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Livka |
Dodany dnia 17.12.2018 10:08
|
![]() Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: GryffindorPunkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
To zeby nie bylo to ja napisze jakie sa u mnie, przy czym pomyslowowsc mojej mamy w liczeniu mnie ujmuje 1. Barszcz 2. Uszka 3. Pierogi z kapusta i grzybami 4. Krokiety albo z kapusta i grzybami, albo z serem i pieczarkami 5. Salatka jarzynowa 6. Pierogi 7. Karp w galarecie 8. Karp smazony 9. Sledzie 10. Rolada lososiowo- szpinakowa 11. Kapusta z grochem albo kapusta z grzybami 12. Oplatek!!! Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma ![]() Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou ![]() Co dobrego w 2019? ![]() Nagrody za 2018! ![]() ![]() ![]() ![]() Dom w Hogwarcie: Gryffindor ![]() Ulubione bajki ![]() ![]() ![]() ![]() Ulubione seriale ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Scarllet |
Dodany dnia 17.12.2018 11:02
|
![]() Pochwały: 7 Postów: 661 Dom: GryffindorPunkty: 8343 Ranga: Żywy worek treningowy Data rejestracji: 15.11.16 |
To może i ja się podzielę.. - barszcz z uszkami - Pierogi - Kapusta z grzybami - ryba po grecku i ryba z pieczarkami - sałatki warzywne - karp I moje ulubione - pieczarki w cieście <3 ''A ja Ciebie zaklnę w żywy kamień! I będą Cię czcić w Republice Nowego Przylądka.'' -Zireael 2020 ![]() ![]() W Hogwarcie Corinne Laurientis |
|
|
|
PaulaSmith |
Dodany dnia 17.12.2018 11:29
|
![]() Pochwały: 23 Postów: 2775 Dom: HufflepuffPunkty: 23034 Ranga: Niezwyciężony mag Data rejestracji: 05.01.17 |
U mnie w domu jest bardzo podobnie, ale wymienię wszystko, co będzie ![]() 1. Uszka z grzybami - dla mnie główne danie mniam! 2. Barszcz 3. Krokiety z pieczarkami i serem 4. Karp smażony tylko w mące - pycha 5. Śledzie w śmietanie - bleeeee 6. Śledzie pod pierzynką - bleeeee 7. Sałatka jarzynowa 8. Ryba po japońsku - uwielbiam! Ryba smażona w cieście z papryką konserwowa, cebulą i ogórkiem korniszonym w zalewie pomidorowej słodko-kwaśnej 9. Tatar z wędzonego łososia 10. Tort makowy 11. Babka orzechowa 12. Kompot z suszu - bleeeeee piją tylko rodzice Tak ode mnie w sumie najwięcej w wigilię jem uszek i barszczu, ale inne potrawy też bardzo lubię i nie mogę się doczekać wigilii, bo robi się je raz do roku.a odpowiadając na pytanie Mikasy - trochę robię na wigilię - uszka to moja broszka i krokiety. Dodatkowo piekę jeszcze dwa ciasta i robię dwie wersje mięsa na drugi dzień ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarahis ![]() |
|
|
|
Roksolana Delakur |
Dodany dnia 17.12.2018 11:38
|
![]() Ostrzeżenia: 1 Pochwały: 6 Postów: 435 Dom: RavenclawPunkty: 7863 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 12.08.16 |
no to u mnie 12 nie ma ale mogę napisać 1. karpik w panierce 2. łosoś taki na ostro kwaśno miodowo (pyszota) 3. ziemniaczki 4. barszcz z uszkami 5. kapusta z grzybami (kwaśna oczywiście im kwaśniejsza tym lepiej) 6. kapusta z grochem (to samo co wyżej tylko z grochem) 7. chlebek (No bo rybka itp) 8. makówki (tradycyjna śląska potrawa, sucharki nasączone ponczem takim jakby, przekładane makiem i bakaliami, albo się ją kocha albo nienawidzi (większość nienawidzi)) 9. szarlotka (dobra, mamina, w sumie robię ją ja, ale dalej jest mamina) 10. no i żeby było parzyście do cytrynka jeszcze bo rybka wiadomo 11. sól (jak chcecie 12 to macie 12) 12. pieprz i się wszystko zgadza
|
|
|
|
Blackeyed_ |
Dodany dnia 17.12.2018 12:49
|
![]() Postów: 14 Dom: HufflepuffPunkty: 134 Ranga: Pomocna dłoń Data rejestracji: 02.11.18 |
U mnie też nie ma 12 potraw, a i tak ciężko to wszystko zjeść ![]() 1. Barszcz z uszkami 2. Paszteciki z kapustą i grzybami (to raczej jako przystawka do barszczu) 3. Karp smażony 4. Sałatka jarzynowa 5. Czasem też robimy roladki z sałatki jarzynowej - zawijamy trochę w wędlinę i zalewamy galaretą OMNOMNOM 6. Pierogi 7. Ryba po grecku albo po japońsku, albo jedna i druga 8. Kompot z suszu (ale tylko jeśli ja go zrobię )9. Śledzie (ja ich nie tykam) To chyba wszystko _________________________________________ Eventlessness has no posts to drape duration on. From nothing to nothing is no time at all. John Steinbeck, East of Eden ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
monciakund |
Dodany dnia 18.12.2018 14:48
|
![]() Pochwały: 31 Postów: 2334 Dom: GryffindorPunkty: 43236 Ranga: halo, regulamin! Data rejestracji: 11.03.13 |
U mnie zazwyczaj są: -barszcz z uszkami albo zupa grzybowa (zależy od roku) - sałatka jarzynowa - sałatka z pieczarek (smażone pieczarki, jajka, szczypiorek i majonez. Pycha!) - ryba po grecku - pierogi z kapustą i grzybami -rolada z łososia i szpinaku -karp smażonych -kompot z suszu - jakieś tam śledzie, ale że jak dla mnie są fujka to nawet nie wiem jakie Dodatkowo na kolejne dni po wigilii u mnie w domu zawsze piecze się schab ![]() - - - The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die. - - - ![]() - - - Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are. - - - ![]() --- Nad przepaścią, tegoż roku Żyraf masa się w amoku Rodzi. Pamięć ludzka jest Zawodna, mimo tego fiest Tysiące, z tej okazji, Ku jej chwale od Abchazji Aż po Nordkapp wspominacie. "Czyjej chwale?", się spytacie. Jak to czyjej? Monci* naszej. Gryfa córce, redakcyjnej Na tym świecie ambitniejszej Od niej nie ma. Tu rysunek, Tam malunek i do tego Social media. Wizerunek Hp-neta tam kreuje, ego Strony reperuje. Szczerze, Bardzo, bardzo szczerze mówiąc Człek orkiestra, żywa gwiazda. Żyj nam wiecznie, twórz i kreuj. Koniec, basta - taki mus i Żyraf pasta. --- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Nquus |
Dodany dnia 22.12.2019 22:51
|
![]() Ostrzeżenia: 2 Pochwały: 1 Postów: 269 Dom: GryffindorPunkty: 5511 Ranga: Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz! Data rejestracji: 03.05.18 |
1. Barszcz grzybowy 2. Śledzie w oleju 3. Śledzie w pomidorach 4. Karp 5. Ryba 6. Sałatka jarzynowa 7. Sałatka z pieczarek i fasoli 8. Fasola 9. Łazanki 10. Ryba po grecku 11. Talerz owoców 12. Wódeczka 13. Pierogi z grochem i kapustą 14. Pierogi z grzybami "Choćbyś życie swe włożył w wilka wychowanie, szkoda trudu; wilk wilkiem i tak pozostanie." "Czym byś wilka nie karmił, zawsze na las spogląda." "Wilk nie winien temu, że Pan Bóg stworzył go wilkiem." "Wilki są chyba szlachetniejsze od owiec, z trudem wyobrażają sobie istnienie bez tych ostatnich, zaś owce? Szkoda mówić. " |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Christina

Gryffindor

Ravenclaw

Slytherin

Hufflepuff