Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Harrych świąt!
04.06.2026 12:11
24 jak założyłam konto, teraz 34, jestem z wami od ponad dekady, szkoda, że strona się sypie ;(

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
02.06.2026 22:31
Mi tęskno za starym Hogwartem, szkoda że nigdzie nie został zapisany :v

Harrych świąt!
02.06.2026 22:06
Niecałe 13, a w tym roku stuknie ćwierćwiecze Rain

O choinka!
02.06.2026 10:16
13 jak założyłam konto, teraz 25 :(

Też tęsknię za tą stroną, dobrze się tu bawiłam i dzięki niej czułam się mniej samotna. Kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

Harrych świąt!
31.05.2026 20:16
To i ja się pochwalę. 25 lat jak zakładałem konto, 33 dzisiaj. Niestety założyłem późno, ale załapałem się na ostatki, kiedy ta strona jeszcze jakoś funkcjonowała.

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Co musiałby się zmienić w Polsce na lepsze, żeby stała się Twoim wymarzonym krajem?
Prefix użytkownikaBruja
W obliczu ostatnich wydarzeń myślę, że jest to pytanie na czasie. Podejrzewam, że większość wie czego by nie chciała, ale bardziej mnie interesuje czego byśmy chcieli. Jakiego kraju pragniemy i jaki chcielibyśmy stworzyć? Czy miałby to być państwo prawa? Czy powinno być sprawiedliwe? Czy władza sądownicza, wykonawcza i ustawodawcza powinna być podzielona, żeby nikt nie mógł mieć pełni władzy w swoich rękach czy jest nam to obojętne?

Co musiałby się zmienić z rzeczy które mają wpływ na nasze codzienne życie? Np. czy chcielibyśmy, np. lepszej komunikacji miejskiej czy więcej dróg, żeby było wygodniej jechać samochodem?

Jak powinna wyglądać służba zdrowia czy edukacja?

Widomo każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Np. lepsza komunikacja miejska zmniejsza korki i jest przyjaźniejsza środowisku, więc jest też zdrowsza dla ogółu, ale nie jest tak wygodna jak własny samochód.

Podsumowując jaka jest Twoja wizja Polski? Co powinno się zmienić, żeby było lepiej?

Prefix użytkownikabatalion_88

Podsumowując jaka jest Twoja wizja Polski?

Nieczerwona, nietęczowa, tylko Polska Narodowa! Śmiech

A na serio, to ja kiedyś sobie chyba z milion razy wyobrażałem jaka by była Polska moich marzeń. No, jeśli chodzi o geografię, klimat czy inne takie, to nie mam większych zastrzeżeń, jest w sam raz <;

Przede wszystkim więcej kapitalizmu, mniej socjalizmu - to taka podstawa. W obecnej chwili to szkoda gadać. Już nie będę się rozwodził nad 500+, mieszkanie + czy co tam jeszcze. Jedyne na co pragnę zwrócić uwagę, to to, że w końcu funkcjonariusze SB nie będą mieli przywilejów emerytalnych - i za to PiS (i TYLKO za to w sumie) mogę ich pochwalić i przyklasnąć.

O ideałach śp. Romana Dmowskiego, Obozu Wielkiej Polski, endecji i takiej formacji jaką było SN (Stronnictwo Narodowe) można sobie pomarzyć... Polska powinna być otwarta, wielokulturowa, wolnorynkowa, jednak z naciskiem położonym na tradycję, wartości chrześcijańskie i konserwatywne. Mojej "wizji Polski" nie da się niestety ubrać w jakieś ramy i pojęcia, nie można jej zaszufladkować.

Nie miałbym nic przeciw gdyby służba zdrowia lub edukacja były prywatne (choć to dziś wzbudza kontrowersje), jednak na pewno jest za wiele biurokracji, formalności, ingerencji państwa w wychowywanie dzieci przez rodziców, wtrącanie się we wszystko - taka mini inwigilacja. Wiele by trzeba zmienić - ale szczerze, to ja tego już "nie widzę", nie wierzę w to - wciąż jesteśmy skażeni poprzednią epoką - nie było stanowczego odcięcia pępowiny od PRL-u III RP, dlatego mamy takie cyrki jak ta z sądami czy trybunałem np. jak do tej pory. Niczego nie obalano, tylko się dogadano - i takie są tego rezultaty.

Władza powinna być podzielona - jak najbardziej: trójpodział to coś oczywistego. Czy powinno być sprawiedliwie? Tak, ale jak dziś mamy... posłanka pewnej partii zostaje uniewinniona za pobranie łapówki w wysokości 50 000zł i dobrze, afery, korupcje, przekręty, brak fundamentalnych zasad jaką jest zasada uczciwości - stąd to wszystko.

I Polska marzy mi się jako kraj bez aż tak wielkich i skrajnych podziałów jakie dziś obserwujemy. Przecież jesteśmy Polakami, powinna nas łączyć wspólna sprawa, wspólne interesy, bez biegania do Brukseli, bez donosów, bo to przypomina trochę poprzednie czasy jak wujek ze wschodu ingerował w naszą suwerenność, niezależność.

Polska jako ważna część i liczący się gracz w Europie, a nie chłopiec do bicia, nie piesek na łapkach klęczący przed bogatszymi, nie żadne multi kulti, nieopanowana i terroryzowana przez poprawność polityczną serwowaną nam przez zachodnie media.

Jasne, nie każdy musi wierzyć w to samo, ubierać się tak samo, myśleć, głosować itd., ale w kwestiach fundamentalnych powinniśmy być razem, zjednoczeni, otwarci na innych, ale w imię solidarności postawić twarde veto w sprawach, które dla nas są ważne.

Komunikacja... nie narzekam obecnie <; Na własnym podwórku, ja decyduje, w swoim domu mam prawo do obrony, do użycia w skrajnych przypadkach, broni palnej, dorośli mogą jak chcą sobie zapalić skręta - bez krzywdy dla innych <;

To jest Utopia o czym piszę, ale ja chciałbym Polski suwerennej, niezależnej, z poszanowaniem dla każdego i przede wszystkim zapewnienia jak największej swobody i wolności osobistej swoim obywatelom. Nie, że "wszystko wolno", ale w pewnych sferach ja decyduje, a nie państwo - dzieci są rodziców, nie państwa, po co nam tylu urzędników, po co ta biurokracja? Jak to jest, że człowiek, który jest przedsiębiorczy i zaradny, pracowity musi płacić podatek dochodowy, a ten, który rzucił pracę pobiera zasiłki...

I z silną armią, świetnie wyszkolonymi jednostkami specjalnymi, ale to mają być zawodowcy - około 200 000 zawodowych żołnierzy. Co do sądów, to pisałem już gdzie indziej, więc nie będę się wypowiadał. O, straż miejską bym zlikwidował totalnie - są niepotrzebni, to niepotrzebnie tracone pieniądze z budżetu. Ich zadania spokojnie może przejąć policja, bo co taki strażnik może? Mandat dać za niesprzątniętą kupę po piesku, albo za palenie papierosa na przystanku autobusowym, ewentualnie za spożywanie alkoholu... bez sensu.

Można by też ograniczyć liczbę tych wszystkich ministrów, wiceministrów posłów, senatorów itd.

A ustrój? Czy o takiej demokracji marzyli nasi przodkowie? Czy tak miała wyglądać w ich marzeniach silna Polska i niepodległa? Chyba trzeba sobie samemu odpowiedzieć, ale nie sądzę, żeby dzisiejszy stan naszego państwa był tym snem sprzed wielu lat...
i67.tinypic.com/2rdhw1i.png

m.popkey.co/ce2f16/X1Oxe_f-maxage-0_s-200x150.gifm.popkey.co/f3c2c0/YAAKy_f-maxage-0_s-200x150.gif

Prefix użytkownikaAventia
Polska powinna być zdecydowanie świecka. Jestem za tym, żeby odciąć kościół i opodatkować (tak jak jest w normalnych krajach). Wtedy pieniądze by się znalazły.

Szkolnictwo mnie przeraża. Powinno być lepiej zorganizowane. Dużo niepotrzebnych materiałów jest wkładanych do głowy uczniom, a nie uczą konkretów. Szkoła powinna uczyć nas życia, a nie, że wychodzi się z niej i w gruncie rzeczy człowiek nie wie jak sobie poradzić. Gdzie tego mamy się nauczyć? W domu, gdzie rodziców w większości nie ma, bo chodzą do pracy, a Ty sam spędzasz w szkole pół dnia.
Lektury... Ja rozumiem, że mają pokazać dany wiek i wgl, ale po co na jakiś okres katować kilkoma książkami, na które nie ma się czasu, bo zajęcia dodatkowe, bo korepetycje... Powinny być też sprawdzane lektury i takie, gdzie trafią do dzieciaków, bo jakoś trzeba zachęcić ucznia.
I jestem za tym, żeby religia była tak jak kiedyś - poza zajęciami szkolnymi na plebaniach czy jak to tam było. Kto chce ten chodzi, kto nie chce ten nie chodzi i nie ma niepotrzebnego stresu z lataniem i szukaniem etyki w innych placówkach.

Służba zdrowia ma wiele do życzenia, ale ja się też nie dziwię, skoro człowiek wykształcony usłyszy 'jak się nie podoba, to wyjedź za granicę'. No sorry, ale to jest nienormalne. A później płacz i lament, że nie ma specjalistów, że długie kolejki, że warunki straszne (jak się rozrzuca kasę i niepotrzebnie daje grube hajsy tam gdzie nie powinno, to oczywiście, że nie ma!). I sama się przekonałam, bo jak byłam w tym roku po operacji to strasznie leki przeciwbólowe wydzielali. Człowiek czuje się jak wrak, boli jak cholera i musi cierpieć, bo niestety, nie ma leków, bo nie ma pieniędzy. Niech Rząd zacznie odpowiednio wspierać szkoły i szpitale. Serio, życzę tak tym ciołkom normalnego leżenia w szpitalu w bólach. Ciekawe jak długo by wytrzymali -.-

Jak to powiedział Piłsudski 'Polska, piękny kraj, tylko ludzie to ****.'. Niestety, muszę się z nim zgodzić. I ze smutkiem stwierdzam, że nad Polską przydałby się porządny bat. Piłsudski się w grobie przewraca, a mnie przeraża to jakie mamy stosunki z innymi państwami - jesteśmy pośmiewiskiem. Zachowujemy się niczym york, pies zaczepno-obronny z jednym wyjątkiem, szczekamy, ale nie ma nas już kto bronić.
Psychopatia jest niczym światło słoneczne:
jego nadmiar może wywołać raka i zabić, ale jeśli wystawiamy się na jego działanie
z umiarem, ma dobroczynny wpływ na jakość naszego życia i nasze zdrowie.

~ Kevin Dutton "Mądrość psychopatów"

Strach jest wytworem wyobraźni. To kara, cena, jaką płaci się za wyobraźnię.

~ Thomas Harris "Czerwony smok"

Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie.

~ Andrzej Sapkowski "Wieża jaskółki"

i.pinimg.com/originals/02/09/70/02097011b93d362ebe06402d4e483893.gif
i.pinimg.com/564x/12/4c/8b/124c8b31ca83d7c94f864b9aa7ed1609.jpgi.pinimg.com/564x/37/55/8e/37558e17d336f34c45edf6f7fdfa66da.jpg
i.pinimg.com/originals/d4/d4/f1/d4d4f13aefe982fbf72ec3af2aa6619f.gif
i.pinimg.com/originals/12/b3/c0/12b3c0721ac9ec6522002bbbb3876bc7.gif

Prefix użytkownikagordian119
Kto chce ten chodzi, kto nie chce ten nie chodzi i nie ma niepotrzebnego stresu z lataniem i szukaniem etyki w innych placówkach.

Ani religia, ani etyka nie są zajęciami obowiązkowymi. Ja nie chodziłem ani na jedno, ani na drugie ;)

Lektury... Ja rozumiem, że mają pokazać dany wiek i wgl, ale po co na jakiś okres katować kilkoma książkami, na które nie ma się czasu, bo zajęcia dodatkowe, bo korepetycje...

Nie jestem polonistą i nie znam się na dydaktyce tego przedmiotu, ale wydaje mi się, że tu nie chodzi o "pokazanie jakiegoś tam wieku", tylko o utrzymanie dziedzictwa kulturowego. Po prostu jakoś tak jest, że są takie książki które stanowią fundamenty kultury danego narodu czy kręgu kulturowego i które trzeba chronić przed zapomnieniem.

A jeśli chodzi o mnie, to powiem wam, że jakkolwiek wielu bolączek nie miałby nasz kraj, wszystko jestem w stanie znieść, gdyby zmieniła się jedna rzecz - mentalność ludzi. Aktualnie nasze wychowane za słusznie minionego systemu społeczeństwo dosłownie wszystkiego oczekuje od państwa. Ludzie oczekują, że państwo zapewni im wszystko: pracę, dom, samochód, może jeszcze niedługo dojdzie do tego oczekiwanie od państwa, że znajdzie im partnera... Cóż, moim zdaniem zdrowo funkcjonujące państwo to takie, w którym obywatele sami troszczą się o siebie i mają to, co sami zdobędą, a rola państwa ogranicza się do organizowania warunków do rzeczonego rozwoju, co wiąże się głównie z zapewnieniem bezpieczeństwa. Niestety o ile w ogóle jest to możliwe, to dojdzie do tego najwcześniej za pokolenia naszych wnuków... I naprawdę, jeśli nasz naród by zmądrzał, ludzie zaczęliby sami o siebie dbać, a nie tylko wiecznie narzekać na to że bida aż piszczy a za komuny to lepij było bo każdy miał pracę i mieszkanie, mam wrażenie że Polska stałaby się naprawdę zdatnym do naprawdę szczęśliwego życia miejscem.

Z innych rzeczy, to na pewno chciałbym zmiany systemu edukacji. Tutaj jednak muszę przyznać, że... naprawdę nie mam pojęcia jak powinien on wyglądać. To jest bardzo złożony problem, o którym można dyskutować godzinami i nie dojść do porozumienia, niemniej tak jak jest teraz jest bardzo źle. To, co na pewno powinno się zmienić i to chyba w pierwszej kolejności, to system nauczycielstwa. To jest katastrofa, że do tego zawodu pchają się ludzie, którzy w ogóle się do tego nie nadają, tacy którym po prostu w życiu nie wyszło i złapali się tego jako ostatniej deski ratunku, a teraz doprowadzają do, nie boję się tego powiedzieć, stoczenia się młodego pokolenia. Ostatnio toczy się u nas dość głośna dyskusja o podwyżkach dla nauczycieli. Ja osobiście rozwiązałbym to tak - dałbym im te podwyżki, nawet podwoił im pensje, ale potem sprawdził kto faktycznie się do tego zawodu nadaje. Bo aktualnie to wygląda w ten sposób, że kto bardziej inteligentny, to od szkoły trzyma się z daleka. Nauczycielami zostają kompletne miernoty, z którymi dosłownie nic nie można zrobić, bo nauczyciela nie można ot tak po prostu zwolnić rozwiązując umowę.
Witam was, moi drodzy,
w krainie czarów!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/gordian.png

www.harry-potter.net.pl/images/articles/najpow2020.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-powazny.png

i.imgur.com/Jy8q3a1.jpg

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/12/d8/e5/12d8e53b202c07dd261102bf53ad10c5.jpg

A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.

Posycz sobie, mała żmijko
Wij się, żmijko, wij
Bądź milutka dla Gordiana
Bo cię przybije do drzwi!

pobierak.jeja.pl/images/3/5/8/235806_coachingowe-brednie.jpg

Od Hermionki78 na Halloweeeeeeeeeen

i.imgur.com/Ki6Z5wP.jpg

Order Dobrego Ucznia za 3. miejsce w konkursie na najaktywniejszego ucznia Hogwartu (2017/2018) :D
i.imgur.com/GnXvW0r.png

W Hogwarcie:

Gordian Stella (4.07-2016-8.07.2018)
Prefekt Slytherinu 2017/2018

Bruno Boccanegra (od 8.07.2018)

Prefix użytkownikaAventia
Ani religia, ani etyka nie są zajęciami obowiązkowymi. Ja nie chodziłem ani na jedno, ani na drugie ;)

Podziwiam i zazdroszczę, albowiem u nas był i z tego co wiem dalej jest wymóg religia albo etyka, a jak etyki nie ma w Twojej szkole to szukasz po całej miejscowości. I to nie jest jakieś zadupie zabite dechami.

Nie jestem polonistą i nie znam się na dydaktyce tego przedmiotu, ale wydaje mi się, że tu nie chodzi o "pokazanie jakiegoś tam wieku", tylko o utrzymanie dziedzictwa kulturowego. Po prostu jakoś tak jest, że są takie książki które stanowią fundamenty kultury danego narodu czy kręgu kulturowego i które trzeba chronić przed zapomnieniem.

Dlatego preferuję jedną książkę na dany okres, ponieważ jest pierdyliat tekstów dodatkowych. A jeżeli już chcą pokazać różnice w pisaniu na języku polskim to niech dadzą coś polskiego i dla porównania z innego kraju, bo kulturę równie dobrze można też poznać na historii.

Ja osobiście rozwiązałbym to tak - dałbym im te podwyżki, nawet podwoił im pensje, ale potem sprawdził kto faktycznie się do tego zawodu nadaje. Bo aktualnie to wygląda w ten sposób, że kto bardziej inteligentny, to od szkoły trzyma się z daleka. Nauczycielami zostają kompletne miernoty, z którymi dosłownie nic nie można zrobić, bo nauczyciela nie można ot tak po prostu zwolnić rozwiązując umowę.

Zgadzam się. Takie rozwiązanie by było dobre. Tylko by trzeba pilnować i robić 'naloty' bez informowania, a nie z ostrzeżeniem kiedy się pojawią, bo tak to nie ma sensu.
I wrócić do tego, kiedy od młodego człowieka wymagało się kreatywnego myślenia, a nie myślenia pod klucz, bo to już wgl jest paranoja. Co z tego, że mogę napisać rewelacyjne wypracowanie, skoro nie trafię w klucz i to wszystko pójdzie w diabły. Przerażające jest to jak robią z młodych osoby, które sobie życiowo nie poradzą, ale jak to się mówi 'głupim społeczeństwem łatwiej się rządzi'.
Psychopatia jest niczym światło słoneczne:
jego nadmiar może wywołać raka i zabić, ale jeśli wystawiamy się na jego działanie
z umiarem, ma dobroczynny wpływ na jakość naszego życia i nasze zdrowie.

~ Kevin Dutton "Mądrość psychopatów"

Strach jest wytworem wyobraźni. To kara, cena, jaką płaci się za wyobraźnię.

~ Thomas Harris "Czerwony smok"

Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie.

~ Andrzej Sapkowski "Wieża jaskółki"

i.pinimg.com/originals/02/09/70/02097011b93d362ebe06402d4e483893.gif
i.pinimg.com/564x/12/4c/8b/124c8b31ca83d7c94f864b9aa7ed1609.jpgi.pinimg.com/564x/37/55/8e/37558e17d336f34c45edf6f7fdfa66da.jpg
i.pinimg.com/originals/d4/d4/f1/d4d4f13aefe982fbf72ec3af2aa6619f.gif
i.pinimg.com/originals/12/b3/c0/12b3c0721ac9ec6522002bbbb3876bc7.gif

Prefix użytkownikaLivka
Wypowiem się na temat systemu edukacji.
W porównaniu z innymi krajami mamy o wiele lepiej. Zdecydowanie lepiej. Specjaliści o których wspomnialas, kiedy pisałaś o lekarzach, uczą się właśnie u nas.

Polacy są jednymi z najlepiej wykształconych ludzi. Mamy darmowe studia, które są zupełnie rzadkie.
A mimo wszystko byłabym za częściowa reforma, skupiająca się na dopracowaniu programu nauczania do predyspozycji ucznia. Szkoła zabija kreatywność w dużej mierze.

A co do religii- myślę, że to dużo zależy od nauczyciela. Ja osobiście miałam fantastycznych księży, zakonnice i katechetów. W większości przypadkow religia nie była tylko nauka o chrzesnijastwie, ale takie bardziej religioznawstwo. Coś fantastycznego. A jeśli już religia jako religia to uczyła mnie zakonnica, która była tak zwyczajnie dobra osoba. Kochała Boga. I choć ja sama nie identyfikuje się do końca z religią chrześcijańską, to ja podziwiam. Nikt mnie nie nauczył w życiu tyle empatii co ta kobieta (mówię tu o ludziach spoza rodziny).
Cześć wszystkim!

Tak naprawdę to mnie tu nie ma
www.harry-potter.net.pl/images/articles/2021-zaginiony.png

Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie,
Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie

Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou :D

i.imgur.com/mIvFdxW.jpg

Co dobrego w 2019?

i.imgur.com/41ekEzT.jpg

Nagrody za 2018!

www.harry-potter.net.pl/images/articles/objawienieliv.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/potterlivka.jpg

www.harry-potter.net.pl/images/articles/livkavtff.jpg

i.imgur.com/fra84T9.jpg

Dom w Hogwarcie: Gryffindor

media1.tenor.com/images/3a943d0a82fac73aabb9e1bc57b24800/tenor.gif

Ulubione bajki

i.imgur.com/xic27Eh.gif

78.media.tumblr.com/b1fc69f273fad20db4d9e0733f3d0015/tumblr_inline_oasqsc5pV01ttddq8_500.gif

media1.tenor.com/images/5d0760ac83b2e11a55d5394ca9ad0125/tenor.gif

i.imgur.com/Qiv5MYZ.gif

Ulubione seriale

i.pinimg.com/originals/9f/85/de/9f85deabcc4e05ab269193e46d7c8399.gif

i.imgur.com/yfkYKsY.gif

1.bp.blogspot.com/-yKDQ03BvPck/Und_UEmhFnI/AAAAAAAA1Rg/ICt6-PqD2Aw/s1600/GIF+GLEE+HANDS+LOGO+lilybop.gif

78.media.tumblr.com/35b1bd3837d620915c0c879a6fc99c79/tumblr_os6d6psCgQ1v77151o1_500.gif

media.giphy.com/media/QR8m21Hkb4eLm/giphy.gif

laughingsquid.com/wp-content/uploads/2016/08/lsthings3.gif

78.media.tumblr.com/70afc44914622d3f20644da58e37b8c7/tumblr_n1b9levafC1snfsvoo1_400.gif

i.imgur.com/2MQlMXj.gif

78.media.tumblr.com/e87122836695b288757a7ddaf4035dac/tumblr_p18wpbDXXp1r09d6po1_540.gif

Prefix użytkownikalothien
Co musiałoby się zmienić? Przede wszystkim koniec z utrzymywaniem pasożytów i zmiana władzy! Za dużo manipulacji w tym wszystkim, ale pieniądze potrafią zdziałać cuda. Cieszę się, że przez program 500+ władza chciała "zachęcić" Polaków do rozmnażania się (jako, że mieliśmy niż), ale to wszystko poszło w złą stronę. Mam koleżankę, która ma 4 dzieci - dostaje co miesiąc 2000 zł, a mimo to pracuje. Zarobione pieniądze przeznacza na budżet domowy, a pieniądze od państwa przeznacza na dzieci, które mają naprawdę dobrze. A część tej kwoty wpłaca na konto bankowe, i dzieci po ukończeniu 18 lat będą mogły korzystać z tych pieniędzy. Można? Można.
Przeciwieństwem są te wszystkie osoby, które dostają 500+ i wciąż żądają więcej, twierdząc, że im się należy. Ostatnio widziałam wpis na forum jakieś dziewczyny, "Skoro ceny wszystkiego idą w górę, to czy osoby, którym przysługuje 500+, nie powinny dostawać więcej?"
To ona chyba nie rozumie, że ceny wszystkiego rosną, żeby między innymi starczyło pieniędzy dla takich jak ona, bo z tego co mi wiadomo, to środki na ten "program" skończyły się już po kilku miesiącach Facepalm

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: