Logowanie
Facebook
Shoutbox
Współpraca
Najaktywniejsi
1)
Alette
2)
fuerte
3)
Katherine_Pierce
4)
Sam Quest
5)
Shanti Black
6)
A.
7)
monciakund
8)
ania919
9)
ulka_black_potter
10)
Klaudia Lind
Losowe zdjęcie
Zobacz temat
|
Demonologia i parapsychologia
|
|
Zireael |
Dodany dnia 12.11.2017 21:04
|
![]() Pochwały: 5 Postów: 766 Dom: GryffindorPunkty: 12754 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 14.07.14 |
Widziałam na forum temat dotyczący wiary, ja chcę jednak od tego odejść. Chodzi o samo pojęcie egzorcyzmów lub też zjawisk paranormalnych. Nie zwracam się tutaj jedynie do ludzi wierzących w Boga. Chodzi mi o samo zainteresowanie się rzeczami w pewnym znaczeniu niecodziennymi. Horrorami opartymi na faktach. Jakie macie do tego podejście? Jestem ciekawa, ponieważ ostatnio sama zaczęłam się tym zajmować i bardzo zainteresowała mnie ta kwestia. ![]() ![]() ![]() Uważaj, komu się narażasz, bo nie znasz dnia ani godziny, kiedy przyjdzie po Ciebie mafia.. ![]() ![]() Jeśli bóg, to tylko jeden ![]() ![]() Prawdziwy rycerz powinien się w swoim życiu wykazywać pięcioma cechami: 1. Hojnością ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Mądrością ![]() ![]() ![]() ![]() 3. Walecznością ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4. Honorem ![]() ![]() ![]() 5. Współczuciem ![]() ![]() przede wszystkim jednak.. ![]() ...powinien pozostawać w naszych sercach bez względu na wszystko ![]() ![]() Jak gdyby jedynym właściwym czasem życia była przeszłość... ![]() ![]() MOJA KAPLICZKA *Wyznawczyni Borszewicza!* szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę gdzie szewc chodzi w butach gdzie jak cię widzą to dzień dobry szukam świata w którym człowiek człowiekowi człowiekiem *** czasem chciałbym zostawić to wszystko i ta głupia nadzieja że mam coś jeszcze do zostawienia *** *Orędowniczka Happysad!* Bo wszystkie drogi stąd Prowadzą na tory Wszystkie drogi stąd Na kolejowy most.. Już do Ciebie biegnę Ile w płucach mam sił Chociaż patrzę przed siebie I nie widzę nic Tak często Cię widzę Choć tak rzadko spotykam Smaku Twego nie znam Choć tak często Cię mam Na końcu języka I już się modlę Do spadających gwiazd Bo mi brakuje ciepła Twych rozchylonych warg Hej Ja przed Tobą się rozbieram Zrzucam zmięte brudne myśli I przed Tobą umieram Chore serce otwieram Bez znieczulenia O, udupienie totalne Niewiasty nosisz imię Ile Cię trzeba dotknąć razy Żeby się człowiek poparzył Koncerty: - festiwal, Poznań; pierwsze zetknięcie z zespołem - festiwal, Swarzędz; deszcz; znałam prawie każdą piosenkę - Poznań; pierwszy zamknięty koncert; ~zmęczony~<3 *Wierny członek Overwatch!* ]Bohaterowie nigdy nie umierają. Zhakować można wszystko.. i wszystkich. ![]() *Od lat na liście rezerwowej Avengersów!* - Żołnierzyk. Postać nie z tej epoki. - Ale za to z tej planety. ![]() - Dość tego! Wszyscy stoicie niżej ode mnie! Patrzysz na boga, szkaradny stworze! I nie godzę się, aby pomiatał mną... - Wielki mi bóg. ![]() - Tu holograficzny sobowtór Tony'ego Starka. Nagraj wiadomość. - To pilne. - To nagraj się pilnie. O, włamanie! ![]() *Winter is coming..* Jeśli dostaniesz jakieś imię, przyjmij je, uczyń swoim, a wtedy już nigdy cię nim nie zranią. ![]() Ten, kto boi się przegrać, już przegrał. ![]() ![]() Mój ukłon w stronę starych, cudownych bajek ![]() Mulan - za pokazanie, że bycie sobą jest najważniejsze<3 ![]() Planeta Skarbów - bo nauczyła wierzyć we własne siły<3 ![]() Zakochany kundel - za zaszczepienie w sercu tej bezinteresownej miłości<3 ![]() Herkules - za udowodnienie, że ciężką pracą można osiągnąć wszystko<3 ![]() Alladyn - nauczył, że powinno się podążać za marzeniami<3 ![]() ![]() Tabliczka cytatów! Strach nauczy się mnie bać ~Dotyk Julii Miłość - zabije Cię i jednocześnie Cię ocali ~Delirium Piekło jest puste, a wszystkie demony są tutaj ~William Shakespeare Usta twoje: ocean różowy. Spojrzenie: fala wzburzona. A twoje szerokie ramiona: Pas ratunkowy... ~Portret Niektórzy twierdzą, że bogów nie ma i po śmierci jest jedynie pustka. Ja już poznałem tę pustkę, nie boję się umrzeć ~Wiedźmin: Dziki Gon - Jesteś psychopatą. - Wolę określenie "człowiek z wyobraźnią" ~Szeptem -Chcesz posiąść moje ciało? -Chciałbym z nim zrobić wiele rzeczy, poza tą jedną.. ~Szeptem ![]() Kpop to styl życia ![]() ~Stałem w drzwiach garderoby i patrzyłem na członków zespołu, wiedząc, że nie mogę do nich dołączyć. Przepraszam.. Naprawdę chciałem wyjść na scenę. Na scenę, która jest moim życiem. Dziękuję wam i... kocham was...~ ![]() ~Nawet jeśli języki są różne, muzyka pozostaje ta sama~ ![]() ~Mam parę nóg na których mogę stanąć, nawet gdy upadnę osiem razy~ ![]() Avatar: Legenda Aanga + inne animopodobne rzeczy ![]() - No coś Ty.. Ja to zrobiłam? - Tak. Właśnie awansowałaś z wariatki na świruskę. Moje gratulacje! ![]() - Pij sok z kaktusa, jest bardzo mokry! Nic nie jest bardziej mokre od tego soku!! ![]() - Kto to jest Zuko? - To taki jeden facet w kucyku, który nas goni. - Co masz do kucyków, kucyku? - To jest wilczy ogon wojownika! ![]() - Nienawidzę cię stryju, śmierdzisz! - Chyba tak nie powiedziałeś? - Tak, powiedziałem.. ![]() Zemsta to tylko piękne słowo, które zwyczajnie usprawiedliwia samolubne czyny. ![]() Lepiej zostać zranionym niż ranić innych. Dobrzy ludzie będą szczęśliwi na przekór wszystkiemu. ![]() Możesz o mnie mówić, ile chcesz, ale nie waż się powiedzieć słowa o moim barcie! ![]() Gry, do których chętnie wracam: - Heroes (III najlepsza) - Wiedźmin - Civilization (głównie IV) - Overwatch - Skyrim - Battlefield - Leauge of Legends - Uncharted - Tomd Raider Jeśli chcesz pogadać o grach, uderzaj do mnie ![]() ![]() Członkini redakcji czwartego, piętnastego i szesnastego numeru Proroka! |
|
|
|
Klaudia Lind |
Dodany dnia 12.11.2017 21:28
|
![]() Pochwały: 13 Postów: 1044 Dom: HufflepuffPunkty: 34220 Ranga: Pan Śmierci Data rejestracji: 31.01.17 |
Bardzo ciekawy temat poruszyłaś, który nota bene jest mi bliski. Będąc młodsza miałam niemal fioła na punkcie parapsychologi i demonów. Chętnie czytałam o tym, oglądałam programy, próbowałam wywoływać duchy itd. Obecnie, temat jest nadal mi bliski, ale już się w niego nie zagłębiam, bo po prostu się boję. Wierzę w duchy, zjawy, siły nieczyste, reinkarnacje, opętania i wiele wiele innych i ta właśnie wiara wywołuje u mnie strach. Nie mam zamiaru być świadkiem spotkania się "oko w oko" z czymś paranormalnym. Nie oglądam horrorów i nie czytam o faktach dotyczących np. duchów. Moja wyobraźnia od razu by mi płatała figla, a już bez tego widzę upiory i mam koszmary. ![]() ![]() ![]() O tym zawsze pogadam ![]() *rysowanie*książki*anime*wiedza ezoteryczna*Saga o Ludziach Lodu Znajdziesz mnie na: blogu:https://sagaoludz...gspot.com/ instagramie:http://www.pictam...5597626476 mrauuuu Ulubione anime - Noragami![]() Ulubione filmy - seria Jurrasic ![]() [color=#ffff00]Ukochane bajki ![]() ![]() Dzięki za odwiedziny ^^[/color] |
|
|
|
Livka |
Dodany dnia 26.02.2018 15:23
|
![]() Pochwały: 8 Postów: 521 Dom: GryffindorPunkty: 10109 Ranga: Wielki mag Data rejestracji: 22.01.18 |
Że też nie widziałam tego tamatu wcześniej! ![]() Na początku chciałabym zaznaczyć, ze nie wiem czy idetyfikuje się z jakąkolwiek religią. Uważam, że w wielu jest sporo prawdy i jakby tak sklecić z tych kilku jedną to powstałoby coś sensownego (po dodaniu do tego nauki rzecz jasna). Nie wykluczam również możliwości, że po życiu nie ma nic. Dlatego też mam dylemat, ponieważ jeżeli jest COŚ to bardzo możliwe, że nasza średnia z dobrych i złych uczynków jednak do czegoś się przyda. Wtedy jest miejsce na demony i opętanie. Jeżeli jednak nie ma nic to znaczy, że jesteśmy materią równie nieistotną jak kamień czy ziarenko piasku. Różni nas jednak od nich iskra życia, którą potocznie nazywamy duszą. Idąc tym tokiem rozumowania, ta dusza musi zostać na ziemi po obumarciu powłoki. I teraz, czy dusza wstępuję w coś innego (reinkarnacja)? Czy też krąży w takiej formie niebytej (duchy). A dodam jeszcze, że w tych swoich kminach dochodzę do wniosku, że wierzę w każdą z tych rzeczy po trochu, a jednocześnie jestem sceptyczna. Chciałabym z kimś podyskutować, bo mam za dużo rozważań na ten temat Cześć wszystkim! Tak naprawdę to mnie tu nie ma ![]() Same dobre gwiazdy spotkały się na nieba szczycie, Z ducha, ognia i rosy tchnęły w ciebie życie Portret upamiętniający słynna bitwę na HPnecie. Na tym arcydziele JA - Livka Andrewparte w czasie bitwy Hogwartczykow o SB, autorstwa mistrzyni Painta Lou ![]() Co dobrego w 2019? ![]() Nagrody za 2018! ![]() ![]() ![]() ![]() Dom w Hogwarcie: Gryffindor ![]() Ulubione bajki ![]() ![]() ![]() ![]() Ulubione seriale ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Keira Karkarow |
Dodany dnia 29.10.2019 17:10
|
![]() Postów: 697 Dom: GryffindorPunkty: 1813 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 07.07.15 |
Jako ateistka nie wierzę w coś takiego jak demony, ale bardzo ciekawi mnie ich motyw w liteaturze, filmach itp. Jako miłośniczka horrorów, widziałam sporo tych o opętaniach czy zjawiskach paranormalnych, niektóre były oparte na faktach. Ale mimo wszystko, nie wierzę w to, że demony czy opętania istnieją. Owszem, w tych filmach pewnie jest trochę prawdy, ale akurat demony i inne tego typu przyjemności uważam za dodatek, który ma dodać elementu grozy. "Someone let the doors open,
Who left me outside? I'm bent I'm not broken, Come live in my life. All the worlds left unspoken All the pages I write On my knees and I'm hoping That someone holds me tonight. Hold me tonight..." |
|
|
|
lothien |
Dodany dnia 11.11.2019 19:20
|
![]() Postów: 67 Dom: HufflepuffPunkty: 1758 Ranga: Świetny czarodziej Data rejestracji: 09.08.19 |
Proszę mnie nie zlinczować, ale ja bardziej wierzę w demony niż w Boga. Nie chcę nikogo urazić moją wypowiedzią, piszę tutaj o swoich przemyśleniach. Jeżeli ktoś chce "naprostować" moje spostrzeżenia albo je skomentować - śmiało, jestem na to otwarta, przyjmę każde zdanie. Zarówno demony, jak i cała ta "ciemna" strona wiary bardzo mnie fascynuje i jednocześnie przeraża. Wierzę w większość egzorcyzmów, o których słyszał świat, natomiast w "cudy boże" już nie wierzę, bo coś takiego jak dla mnie po prostu nie istnieje Co innego, kiedy widać nagrany przypadek opętania, bo raczej nikt mi nie powie, że nagrania z opętania Anneliese Michel były oszukane... W każdym razie tak nie brzmiały, gęsiej skórki idzie dostać podczas słuchania tego. Paradoksalnie, demony czepiają się osób zagorzale wierzących, więc ja jestem w 100% bezpieczna. Uwielbiam zarówno filmy, dokumenty jak i książki o tej tematyce. A jeśli mogę tylko wtrącić, to chciałabym polecić książkę R. Mroza "Czarna Madonna". Dobra książka, polecam każdemu kto lubi podobne tematy. |
|
|
|
Aventia |
Dodany dnia 13.11.2019 21:53
|
![]() Postów: 60 Dom: HufflepuffPunkty: 439 Ranga: Ulubieniec nauczycieli Data rejestracji: 05.03.19 |
Ogólne rzecz ujmując sprawa się tyczy tego, że rzekomo nie ma jednego bez drugiego. Cóż, nie wierzę w Boga. Dla mnie jeden, jedyny Bóg to śmieszny wymysł. Bliżej mi do wiary w bóstwa. Bóstwa dobre i złe. Ja osobiście wierzę w 'demony', chociaż wolę je nazywać złymi bóstwami/złymi bytami, ale hej!, wierzę. Zjawiskami paranormalnymi interesuję się od dziecka, a dokładniej od momentu kiedy to wyskoczyłam z tekstem 'czemu kiedyś palono czarownice na stosie?' - wyprzedzając pytania, nikt wcześniej o tym przy mnie nie mówił i nie widziałam tego na obrazkach, itd, bo miałam zaledwie 4 lata, a już wyleciałam z takim textem. Sporo przerobiłam filmów, kilka książek nawet połknęłam z tą tematyką. Ba!, mam nawet swoją własną tablicę Ouija zrobioną na zamówienie, ale z niej nie korzystam, bo zapewne dostałabym nią przez łeb, gdyby mój luby zobaczył, że w domu jej używam. Bawiłam się w kilka rzeczy, gdzieś schowane i zapieczętowane są karty tarota Crowleya i inne rzeczy do tej zabawy, ale przez kilka niezbyt miłych sytuacji odłożyłam temat i nie wiem co by mnie musiało pokusić, abym ponownie sięgnęła po książki leżące na półkach i te rzeczy. Chociaż znając moją silną wolę, to sięgnę po to znowu, gdy tylko mnie najdzie 'jazda' na ten temat. Albo dołączę do wiary Wicca. Może wtedy to chwycę - nie wiem, aktualnie nie mam, albo sobie wmawiam, że nie mam czasu, albo kolejne użeranie się z poltergeistem przemawia do mnie na 'nie rusz!'. Psychopatia jest niczym światło słoneczne: jego nadmiar może wywołać raka i zabić, ale jeśli wystawiamy się na jego działanie z umiarem, ma dobroczynny wpływ na jakość naszego życia i nasze zdrowie. ~ Kevin Dutton "Mądrość psychopatów" Strach jest wytworem wyobraźni. To kara, cena, jaką płaci się za wyobraźnię. ~ Thomas Harris "Czerwony smok" Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie. ~ Andrzej Sapkowski "Wieża jaskółki" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
fuerte |
Dodany dnia 13.11.2019 22:14
|
![]() Pochwały: 30 Postów: 3226 Dom: RavenclawPunkty: 58190 Ranga: Harrych świąt! Data rejestracji: 15.07.07 |
Nie wierzę w ogóle w takie rzeczy i jak słyszę o jakichś egzorcyzmach to mam ochotę przewracać oczami. Ale jakby spoko, temat do fascynacji, jak każdy inny, różne mają ludzie zainteresowania, różne mają wytłumaczenia dla chorób czy dziwnych zachowań. Nie bawiłam się nigdy w wywoływanie czegokolwiek, chociaż może raz na jakiejś kolonii jak miałam dwanaście lat, ale nic się nie wydarzyło. Takze doświadczenia mam żadne, nie fascynuje mnie to, nie zajmuje, nie zastanawiam się nad tym. Życie jest wystarczająco przerażające i bez sensu, żeby sobie jeszcze dokładać jakichś dodatkowych strachów. A może po prostu fakt, że w nic nie wierzę ani w aniołki, ani w demony sprawie, że po prostu totalnie mnie to nie interesuje. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
| Podziel się z innymi: |
|
| Przejdź do forum: |

Sharllottka
wracam po paru latach, a tu fandom umarł 

Gryffindor

Hufflepuff

Ravenclaw