Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Facebook
Shoutbox
Musisz się zalogować aby wysłać wiadomość.

Do szopy hipogryfy, do szopy wszyscy wraz!
02.06.2026 22:31
Mi tęskno za starym Hogwartem, szkoda że nigdzie nie został zapisany :v

Harrych świąt!
02.06.2026 22:06
Niecałe 13, a w tym roku stuknie ćwierćwiecze Rain

O choinka!
02.06.2026 10:16
13 jak założyłam konto, teraz 25 :(

Też tęsknię za tą stroną, dobrze się tu bawiłam i dzięki niej czułam się mniej samotna. Kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

Harrych świąt!
31.05.2026 20:16
To i ja się pochwalę. 25 lat jak zakładałem konto, 33 dzisiaj. Niestety założyłem późno, ale załapałem się na ostatki, kiedy ta strona jeszcze jakoś funkcjonowała.

Wielki Mag
27.05.2026 09:56
Ja miałem 19, i dosłownie za kilka dni minie 10 lat. Szkoda, że ta strona padła, swego czasu dużo dla mnie znaczyła tutejsza społeczność :(

Współpraca
Najaktywniejsi

1) Prefix użytkownikaAlette

Posiada 59643 punktów.

2) Prefix użytkownikafuerte

Posiada 58190 punktów.

3) Prefix użytkownikaKatherine_Pierce

Posiada 47342 punktów.

4) Prefix użytkownikaSam Quest

Posiada 45365 punktów.

5) Prefix użytkownikaShanti Black

Posiada 44242 punktów.

6) Prefix użytkownikaA.

Posiada 43682 punktów.

7) Prefix użytkownikamonciakund

Posiada 43236 punktów.

8) Prefix użytkownikaania919

Posiada 39464 punktów.

9) Prefix użytkownikaulka_black_potter

Posiada 36829 punktów.

10) Prefix użytkownikaKlaudia Lind

Posiada 34220 punktów.

Losowe zdjęcie
Zobacz temat
Drukuj temat
Recenzje waszych ulubionych płyt...
jetinajt
Dziwię się, że do tej pory taki temat nie powstał, ale cóż, ktoś musi być prekursorem i wypadło na mnie. Jak sama nazwa wskazuje tutaj recenzujemy nasze ulubione płyty, najlepiej siląc się na interpretację tekstów. Mam nadzieję, że temat się rozwinie, no ale teraz do rzeczy.

Na początek płyta do której mam pewien szczególny sentyment. Płyta wydana na dwudziestolecie Solidarności i dwudziestej piątej rocznicy debiutu Jacka Kaczmarskiego pt."Dwadzieścia (5) lat później" nie jest bynajmniej płytą wesołą.
Sama piosenka tytułowa już dużo mówi o charakterze albumu. Opowiada historię muszkieterów, choć jak pisze autor "już nie tych samych, pożółkłych starości goryczą, liczących się z realiami, choć realia się z nimi nie liczą. " Dawne ideały poszły w zapomnienie, ich miejsce zapełniła chęć łatwego życia, pieniądze, kariera. Dawna przyjaźń poszła w zapomnienie, stała się fasadą do dworskich intryg. Jak śpiewa Jacek:

"Przyjaciele okłamują się w ukłonach,
Nie ufają sobie dawno już za grosz:
Nowych czasów bólem dali się przekonać,
Że się zdradą, a nie szpadą kreśli los!

Każdy za siebie, kosztem każdego
Na prywatną miarę grób mości;
"Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" -
Stara baśń niewinnej młodości..."

Inna piosenką określająca charakter płyty jest niewątpliwie "Pan Wołodyjowski". "Do nieba leci Mały rycerz, wybuchem rozerwany w strzępy. W Rzeczypospolitej granice Tureckie walą się zastępy". Na nic przemiana Kmicica, na nic poświęcenie Podbipięty, na nic oddanie Skrzetuskiego. Polska padła na kolana. Nasi bohaterowie znowu rozczarowani światem, nie wiedzą jak żyć.

"Trzęsie się z płaczu pan Zagłoba
Nad symboliczną Polski trumną
I krwi nie woła - sam nad grobem,
Bo umrzeć łatwo; żyć jest trudno."

Lecz czy warto się przejmować? Czy też, "wbrew serc pokrzepieniu łzę cenić tylko na policzku. I na niebieskim, na sklepieniu wypisać krwią dewizę - Nic to!"

Te dwie piosenki w większości oddają charakter tej płyty, która oddaje rozczarowanie Polaków swoją rzeczywistością (trudno nie zauważyć podobieństwa pomiędzy muszkieterami, a bohaterami solidarności) i historią. Nie jest to jednak główny temat. Wśród utworów na tej płycie znajdą się i piosenki wesołe i frywolne ("Mufka"), jak i opisujące dramat drugiej wojny światowej ("Przyjaciele", "Świadkowie", "Ballada wrześniowa:- jedna z najbardziej dynamicznych i agresywnie zagranych piosenek Kaczmarskiego). Znajdą się i takie, które opisują to czym jest człowiek, jego wady, jego naturę ("Przypowieść o ślepcach", "Jan Kochanowski"). Naprawdę polecam tę płytę. Jest ona zagrana bardzo dynamicznie i ciekawie zaśpiewana ('Bob Dylan"). Jej wielkim atutem są także teksty (jak zawsze u Kaczmarskiego), które nie są tylko zapchajdziurami do muzyki jak u większości autorów, ale dostarczają wielu tematów do przemyśleń.

PS.
Mam takie pytanie do administratorów. Czy w poddziale Pozostałe, nie mógłby powstać dział "Muzyka i poezja"? Filmy i książki mają takie działy, dziwie się więc, że muzyka takiego nie ma,

PS2.
Tu jest parę linków do Piosenek z płyty:
- "Ballada wrześniowa" http://pl.youtube...5i5t2J7w1s
- "Rublow" http://pl.youtube...VCo28AAHkU
- "Ambasadorowie" http://pl.youtube...VCo28AAHkU
- "Pan Wołodyjowski" http://gottwald.w...lodyjowski
- "Jan Kochanowski" http://drogowit.w...ochanowski
- "Świadkowie" http://pilsudczyk...swiadkowie

No i oczywiście oficjalna strona Jacka Kaczmarskiego www.kaczmarski.ar...
Edytowane przez jetinajt dnia 17.01.2008 21:58
http://www.harry-potter.net.pl/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=1717&rowstart=0

http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY

[quote]Ridcully mlasnął z satysfakcją.
- My w Ankh-Morpork wiemy, z czego się robi piwo - stwierdził.
Magowie pokiwali głowami - rzeczywiście wiedzieli. Dlatego pili gin z tonikiem.
[/quote]

http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s

[quote]Harry shouted, "Crucio!";(...)"I see what Bellatrix meant," said Harry, the blood thundering through his brain, "you need to really mean it."

...a potem (...) ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań.
[/quote]

blackberry
Rzeczywiście, fajny temat. Mnie osobiście dziwi bardziej właśnie kwestia poezji. Przydałby się osobny dział...

Co do ulubionej płyty, to miałam ogromny dylemat. W sumie, to chyba mogłabym znaleźć taką z każdego gatunku muzycznego. No,_ale postanowiłam koniec końców opisać te płytę, której ostatnio (od jakiegoś roku ^^) najczęściej słuchać. Jest to płyta "Miasto mania" Marii Peszek. Większość ludzi pewnie słyszy to nazwisko po raz pierwszy ,więc dla wyjaśnienia zaznaczę, że jest to córka dosyć znanego polskiego aktora Jana Peszka, sama również z wykształcenia aktorka (swoją drogą naprawdę dobra). No to..do dzieła.

Ciężko jest stwierdzić, do jakiego gatunku twórczość Peszek się zalicza. Najczęściej jest ona określana jako alternatywny pop, chociaż ja widzę w niej wiele elementów jazzu. No i oczywiście w jej piosenkach jest to "coś",_czego nie da się w żaden sposób zdefiniować,_ani tym bardziej zaszufladkować. Może właśnie za to ją lubię?

Mój pierwszy kontakt z "Miasto manią", która jest kompleksowym projektem, a płyta jego głównym punktem, ograniczył się do piosenki "Moje miasto", która wywołała u mnie zachwyt, połączony ze zdziwieniem. Dlaczego? Bo była inna, niż mogłabym się tego spodziewać. Nie traktowała o podniosłych sprawach, tym bardziej nie o nieszczęśliwej miłości, a la większość naszych gwiazdek pop. Opisywała coś tak z pozoru banalnego - miasto. Jego własną muzykę wind autobusów i świateł, jego różne oblicza, zmiany jakie w nim zachodzą.. A wszystko z towarzyszeniem wspaniałej muzyki. Delikatny głos Peszek, który przywodzi na myśl właściwie szept, do tego towarzyszące mu instrumenty smyczkowe. Potrzebowałam tygodnia, żeby zabrać się za przesłuchiwanie reszty piosenek. Kiedy już to zrobiłam, zwyczajnie się zakochałam. I tak już zostało do dziś.

Piosenki z na pozór mają banalne, wręcz infantylne teksty. Jednak tylko na pozór.Autorka bowiem całkiem świadomie bawi się słowami. Tworzy zaskakujące, czasami nawet absurdalne połączenia wyrazów. Łamie wszelkie kanony i zasady łącząc je z przepełnioną pięknem i delikatnością muzyką. Nic nie jest tu oczywiste ,_"wszystko ma drugie, trzecie, czwarte , piąte dno";) .

Maria Peszek jest dla mnie wartościową artystką właśnie dlatego, że tworzy coś, co nikomu innemu nie przyszłoby do głowy. Nie możemy przeczytać o niej w "Fakcie" ani w "Bravo" , ponieważ nie tworzy ona muzyki dla mas. Jej twórczość trzeba zrozumieć, a wtedy już bardzo łatwo ją pokochać.

Zresztą, przeczytajcie co na temat "Miasto manii" pisze sama Maria Peszek. http://www.miasto...
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:23
Dzieci są milsze od dorosłych
zwierzęta są milsze od dzieci
mówisz że rozumując w ten sposób
muszę dojść do twierdzenia
że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek

no to co

milszy mi jest pantofelek
od ciebie ty skurwysynie.

A. Bursa Pantofelek

Miss Bagwell
Och jetinajt czytasz w moich myślach! Również myślałam nad takim tematem, ale miałam wątpliwości czy się przyjmie.
Więc zacznę od tego,_że chyba nie jestem w stanie wybrać swojej ulubionej płyty czy artysty ponieważ poważnie zgrzeszyłabym wobec tych wszystkich innych wspaniałych ludzi, których muzkę kocham.
Zacznę może od tego, że muzyka to moja pasja, ale zajmuję się nią tak'' na poważnie'' Wychowywałam się na muzyce której słuchał głównie mój tata: Queen, Led Zeppelin, Scorpions, U2, Mozart, Vangelis, Bach, Nazareth, Madonna etc.
Jak widać muzyka zupełnie z rożnych światów, dlatego też moje gusta muzyczne są po prostu nie określone. Kocham słuchać od muzyki klasycznej po ciężki metal czy punka.
Jest jednak artysta niezwykle bliski mojemu sercu, którego muzyka towarzyszmy mi od wielu lat: Vangelis. To grecki mistrz muzyki elektronicznej i filmowej, którego muzyka pełna jest niesamowitych brzmień instrumentów elektronicznych.
Płytka, którą darzę szczególnym uwielbieniem to ''Oceanic'' wydana w 1996 roku.
Kiedy usłyszałam ją po raz pierwszy w wieku sześciu lat zakochałam się w niej bezgranicznie i od tej pory jestem jej wierna jak pies;)
Słuchają jej (polecam na noc po ciężkim dniu - genialne) wydaje się jakby to była muzyka nie z tego świata i aż trudno uwierzyć, że stworzył ją człowiek za pomocą jakiejś maszyny... Właściwie do nie da się napisać recenzji na temat tego krążka - tego trzeba po prostu posłuchać.
Polecam też ''El Greco'' oraz wszystkie inne płytki tego niesamowitego artysty. Naprawdę warto.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:26
Bjork

www.totalmusicmagazine.com/interviews/bjork_1.jpg

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

maybe not from the sources
you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love
you just ain't receiving...

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Full mug my friends certainly familiar
Ah, hear that glitch say search the orbs

Tree-ann said it his seize the circus
Ram's wool that cause way a cricus

Warmy funny Anna say say maluska

Sworn under an oath to war

Phwoar so spirit smother me in
Ah, hear that glitch fought and ought

Fuel full fat her glass of milk
Warm sitting here, sitting in bed

Fever Ray

If I Hard A Heart

This will never end cause I want more
More give me more give me more

If I had a heart I could love you
If I had a voice I would sing
After the night when I wake up
Ir17;ll se what tomorrow brings

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Dangling feet from window frame
Will they ever ever reach the floor

Cushion filled with all I found
Underneath and inside just to come around

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

www.thelineofbestfit.com/wp-content/media/2010/01/TheKnife.jpg

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
One night to speed up truth
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To call for hands of above
To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
The start of simple touch
One night to push and scream
And make believes.

Ten days of perfect tunes
The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Prefix użytkownikaLady Mary Jane
Hm. Ulubiona płyta. Rzeczywiście bardzo trudna decyzja. Jednak biorąc pod uwagę, że żyję hip hopem mam dwie genialne płyty - klasyki polskiego rapu. Molesta Ewenement 'Skandal' , i oczywiście pierwsza hip hopowa płyta w Polsce Kaliber44 'Księa Tajemnicza. Prolog.' Obie te płyty pozostawiły w moim sercu wiele dylematów, przemyśleń ... Choć są to dwie bardzo różniące od siebie płyty, to obydwie bardzo mi pasują.

Zacznijmy od Molesty i jej "Skandalu"

Płyta powstała wtedy, gdy Ewenement zwał się 'Mistic Molesta'. Niesamowicie harcorowa płyta nagrana przez dwóch niesamowitych warszawskich MC [Vienio i Włodi] Bitami zajął się DJ600V. Płyta genialna pod wieloma względami. Teksty, które są jedną wielką prawdą. Podkład, który jest jednym z najlepszych podkładów w Polsce. Bity utrzymane w ciężkim underground'owym stylu. Moje ulubione dwa kawałki z tej płyty to przede wszystkim 'Xeroboy' i 'Szacunek'. Oba niezwykle mocne. A oto spis wszystkich kawałków z tej płyty:

Intro
Klima
Kontroluj się
Armageddon
28.09.1997
Wolę się nastukać
Wiedziałem, że tak będzie
Xeroboy
Szacunek
Się żyje
P.K.U.
Upadek
Jeszcze jedno
Osiedlowe akcje
Sztuki
Wiedziałem, że tak będzie (club mix)
Outro

Kaliber 44 'Księga tajemnicza. Prolog.'

Płyta wprost genialna. Słuchać hip hopu zaczynałam od tej płyty, którą pożyczył mi kuzyn. Psychorap, to te klimaty, w których od zawsze czułam się najlepiej. Kocham wszystkie kawałki z tej płyty. Nie będę za dużo się rozpisywać, bo trudno mówić mi o płycie, która mnie zaczarowała. O płycie, do której mam tak wielki sentyment.

Pozdrawiam,
Mary J.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:27
Chcę z Tobą przejść przez piekło...

Miss Bagwell
Wiecie co wszyscy tak pysznicie się na forum jak ważna jest dla was muzyka i jak ją kochacie , ale żeby napisać coś więcej na jej temat to jednak na to was nie stać. Moim zdaniem wasze zainteresowanie muzyką kończy się wraz z wyłączeniem MTV. Żadna to pasja, co najwyżej chwilowe zauroczenie jakąś piosenką albo raczej teledyskiem... :rol:
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 23.04.2008 10:17
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

3.bp.blogspot.com/_vGxu95Ycrow/R1KrsnBY_jI/AAAAAAAAASo/DBetTxwp2DY/s320/ghostsalbum300.jpg

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Miss Bagwell napisał/a:
Wiecie co wszyscy tak pysznicie się na forum jak ważna jest dla was muzyka i jak ją kochacie , ale żeby napisać coś więcej na jej temat to jednak na to was nie stać. Moim zdaniem wasze zainteresowanie muzyką kończy się wraz z wyłączeniem MTV. Żadna to pasja, co najwyżej chwilowe zauroczenie jakąś piosenką albo raczej teledyskiem... :rol:

Nigdy nie powiedziałam, że muzyka to moje życie i w ogóle 'oh' 'ah' i 'eh'. Miss, po pierwsze ten temat nie jest od dyskusji na temat, czy kochamy muzykę, czy też nie - czy się pysznimy na tym forum, czy jesteśmy skromni. Do licha, naprawdę nie wiem co chciałaś nam przekazać przez swój post. Temat jest o 'RECENZJACH' naszych ulubionych płyt. I owszem, może ja nie napisałam zbyt wiele na temat płyty Kalibra, ale tylko dlatego, że nie mam już nic więcej do powiedzenia. Teraz pewnie zacytujesz to poprzednie zdanie, i powiesz mi, że to nie było do mnie. Wiem, to pewnie było do wszystkich, ale proszę Cię - odpowiedz mi na pytanie, po co to napisałaś? Prowokacja.? No nie wiem. Ja tylko chciałam powiedzieć, że na temat płyt, które opisałam nie mam nic więcej do powiedzenia. I według mnie napisałam wystarczająco dużo.

Pozdrawiam,
Mary J.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:27

Prefix użytkownikaE-Vaire
Phi, typowa prowokacja, kiepska zresztą. Temat o recenzjach, a Miss wyskakuje wspaniale ze swoim komentarzem. Zupełnie nie na miejscu! Teraz będzie bałagan i się nie da przeczytać jakiejś ciekawej recenzji Oo

Prefix użytkownikaSunshine
Wiecie co wszyscy tak pysznicie się na forum jak ważna jest dla was muzyka i jak ją kochacie , ale żeby napisać coś więcej na jej temat to jednak na to was nie stać. Moim zdaniem wasze zainteresowanie muzyką kończy się wraz z wyłączeniem MTV. Żadna to pasja, co najwyżej chwilowe zauroczenie jakąś piosenką albo raczej teledyskiem... Roll

Tak, za to Miss Bagwell jest taką melomanką, że o jaaa i jeszcze bardziej. Wiesz, to jest śmieszne. Kto się pyszni, ten się pyszni ;)
Miss, dużo osób może być melomanami, ale nie interesować się całymi płytami danych wykonawców, czy tam składanek, tylko osobnymi piosenkami. Przykład? No dajmy na to JA, i mogłabym jeszcze wymienić dużo osób, które bez muzyki dnia nie przeżyją, a przesłuchane w życiu płyty mogliby wyliczyć na palcach jednej ręki. Widać, że na muzyce znasz się tyle, co ja na motoryzacji. Następnym razem, jak nie masz o czymś bladego pojęcia, to się po prostu nie wypowiadaj.

Otóż, meloman jest to miłośnik muzyki. Mógłby spędzać godziny z radiem, albo mp3 na uszach, muzykę stawia przed takimi rzeczami jak internet, telewizja etc. Nie jest powiedziane, że jak ktoś nie ma miliona płyt, to po prostu tylko udaje, że lubi słuchać muzykę.. dla szpanu, żeby wyrobić sobie opinię w oczach innych ludzi.. diabli wiedzą.

Nie koniecznie trzeba chodzić do szkoły muzycznej, kształcić się w tym kierunku, kupować drogie płyty, kolekcjonować autografy, zdjęcia, plakaty ulubionych wykonawców czy kapel. Mnie na przykład do szkoły muzycznej nie ciągnie. Nie kupuję płyt, nie zbieram autografów. A jednak za melomankę się uważam. I widzisz? Tyle wiesz.. zastanów się następnym razem.

Co do płyt, to najlepiej wspominam Trance Allstars Vol. 1
Zbiór bardzo ciekawych trance'owych kawałków, bite 4h muzyki ;)
CD 1:
01. Tricky Disco - Discotronic
02. Ride On A Meteorite - Antares vs Bigroom Society
03. X-Terminate - Ziggy X
04. Shouldr17;ve Known - Cosmic Gate
05. Canr17;t Stop The Rain - Cascada
06. If I Could Be With You - DJ Dean
07. All I Need 2006 - Apollo vs. Mackenzie
08. Love You More - Armin Van Buuren
09. Dance 4 Life - Tiesto feat. Maxi Jazz
10. Another You, Another Me - Lange vs. Gareth Emery
11. Numero Uno - Steve Twain pres. Escape One
12. Just A Girl - Ian Van Dahl
13. Skyline - Andre Visior
14. Through Your Eyes - Giuseppe Ottaviani
15. Shipwrecked - Mike Foyle
16. Remember Me - Interstate
17. Arisen - Arksun
18. Time After Time - Freddy Fader
19. Bass Up! - Hitmen
20. Direct Dizko - Club Scence Investigation

CD 2:
01. Sound Of Machines - Blank & Jones
02. Mainline - 4 Strings
03. Split - Mr. Sam
04. Liquefaction - Activa vs Matt Abott
05. Electrify - Tatana
06. Find The Way - Ron Van Den Beuken
07. Another Day - Stoneface & Terminal
08. Noah - Wittendörfer
09. Airflow - Activa
10. Maximus - T4L
11. Tom Tom - Carlo Resoort
12. Divine - Selu Vibra
13. Poseidon - Leon Bolier presents Supresa
14. Keep Going On - DJ Spoke
15. Colour My Eyes - Mark Norman
16. Technophobia - Progression
17. Savannah La Mar - Savannah
18. Skywalker - Ekon
19. 4 Seasons In 1 Day - Storer17;n Forward
20. Jump - Cerla vs. Manian
Edytowane przez Prefix użytkownikaSunshine dnia 23.04.2008 19:59

Miss Bagwell
Ale poemat na część miłości do muzyki :rol:
Ja nie wymagam od nikogo wykształcenia muzycznego , ale skoro pół hp.netu zarzeka sie , żę kocha muzykę (kocha nie lubi) a stać ich tylko na wypisanie tego czego słuchają w danej chwili no to ja dziękuję za taką miłość.
Ja nie mówię o melomanach bo wiem kim są , ale o ludziach ,którzy wiedzą o coś więcej o tym czego słuchają a nie ograniczają się do wykonawcy bądź tytułu.
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Prefix użytkownikaSunshine
Ale poemat na część miłości do muzyki Roll
Ja nie wymagam od nikogo wykształcenia muzycznego , ale skoro pół hp.netu zarzeka sie , żę kocha muzykę (kocha nie lubi) a stać ich tylko na wypisanie tego czego słuchają w danej chwili no to ja dziękuję za taką miłość.
Ja nie mówię o melomanach bo wiem kim są , ale o ludziach ,którzy wiedzą o coś więcej o tym czego słuchają a nie ograniczają się do wykonawcy bądź tytułu.

Miss, hahaha, ja Ci dobrze radze. Dowiedz się KTO to jest meloman, potem można podyskutować ;p

Ja się powtarzać nie będę. Po prostu z każdym Twoim postem widać, że nie masz o tym zielonego pojęcia, a jeszcze zamierzasz wmawiać to innym. No sorry, ale to jest aż śmieszne. (tutaj chyba pasuje to popularne żal.pl :rol: )

Prefix użytkownikaE-Vaire
Ja powiem tak: melomania, Missy, to nie jest WIEDZA na temat słuchanej przez melomana muzyki. Ja mogę nie znać TYTUŁÓW czy WYKONAWCÓW, a i tak mogę być melomanką. Nie jestem nią, ale jeśli tak powiem to nie udowodnisz mi, że kłamię podając takie argumenty jak w swoim ostatnim poście.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:28

Prefix użytkownikaMistrzyni_Afrytow
Nie skomentuje tego... Za to opiszę Wam wspaniałą płytę polskiego hip - hopu. Stworzył ją ś.p. "Magik", czyli Piotr L*uszczyk, dawny lider Kalibra 44, Rahim - Sebastian Salbert oraz Wojtek "Focus" Alszer. Wszyscy wymienieni przeze mnie panowie tworzyli do 2003 r. jeden z najlepszych polskich zespołów - Paktofonika. PFK stworzyło najlepszą według mnie płytę, którą niestety muszę pożyczać od kumpla, bowiem na dzisiejszy dzień nie jestem w stanie jej nabyć. Kinematografia to zbiór najbardziej raperskich i najlepiej wykonanych utworów Magika, Focusa i Rahima. Składali oni tę płytę ponad dwa lata, czyli od początku swojej kariery jako Paktofonika. Kinematografia to ich debiutancka płyta i dzięki wytwórni Gigant Records, każdy szanujący czarną muzykę mógł zakupić ich wspaniałe dzieło od 18 grudnia 2000 roku. Złotym środkiem na zrobienie tak dobrej roboty, to połączenie trzech różnych stylów jej autorów. Każdy ich utwór to oddzielna historia z życia wzięta. Rapując dają z siebie 110%. Wielu ludzi sądzi, że to właśnie ta płyta i działalność Paktofoniki jako muzycznego zespołu rapującego uzdrowiła polski hip-hop. Tak, ich głównym celem było trafienie do jak największej grupy odbiorców. Szkoda, że przeciwności losu przeszkodziły im kontynuować spełnianie tego marzenia ;)

Panie i Panowie przed Wami jedna z najlepszych polskich hip-hopowych płyt. Paktofonika - Kinematografia:

1. Na Mocy Paktu
2. Priorytety
3. Gdyby...
4. Ja To Ja
5. Powierzchnie Tnące
6. ToNieMy
7. Popatrz
8. Chwile Ulotne
9. WC
10. Nowiny
11. Nie Ma Mnie Dla Nikogo
12. Jestem Bogiem
13. Lepiej Być Nie Może
14. Rób Co Chcesz...
15. W Moich Kręgach
16. Kilo

Spotkałam się z takim stwierdzeniem: "Ta płyta może człowieka uzdrowić, albo zniszczyć. To najpiękniej zapisana legenda". Sama prawda...

* Niestety, polskie znaki mi nie wchodzą. Powinno być "łuszczyk", tyle, że z dużej litery. Przepraszam za niedogodności.
Edytowane przez Prefix użytkownikaMistrzyni_Afrytow dnia 24.04.2008 18:34
"Powstałem z nicości, obrałem drogę ku wolności..."

img390.imageshack.us/img390/5254/10rt3.jpg
Bóg mu już nie ufa
Nie dotrzymał obietnicy
Nie stoi w szeregach anielskich
Stał się nikim
Stał się człowiekiem.

img517.imageshack.us/img517/1779/55708225ia2.png

Mam manię: To ciągłe słów kompletowanie. Tak było, jest i tak zostanie...

www.mhh.pl/portal/upload/editor/lolasz/Image/paktofonika_wstep.jpg
Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika

Do tych należy jutrzejszy dzień,
Co nowych łakną zdobyczy.
Kto się usuwa w ciszę i cień,
Ten się do żywych nie liczy.

A. Asnyk

Mówimy NIE stereoptypom.
Nie rozmawiam z osobami poniżej 150 IQ^^
Nie napiszę "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widać.
Gra pozorów. To coś co lubie.
Chcesz mnie poznać? Powodzenia...
Wiesz co się liczy?

img403.imageshack.us/img403/6435/20hh3.jpg

Dew neh loh moh na wszystkich zatwardziałych w swych przekonaniach.

Dam ci jedno takie słowo i jeden taki dzień
Mam ogień który płonie i rozrywa cień,
Znam chwile co jak nóż przecinają sznur,
Dam ci jedno takie słowo które zburzy mur...

Odcięli aniołom skrzydła
bo dawały wolność.
Odarli z ich szat
gdyż za piękne były.
Obrzucili je błotem
bo białą skórę miały
Teraz stoją
Ranne, nagie, brudne
lecz nadal doskonałe...

~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

"Bo nie siła lecz charakter daje nam przewagę..."

Marcelina Bekeczna

Adrian
Agnieszka
Angela
Burzowa Chmurka^^
Clover
Dominika
Karolina
Krzysiu
Madzia
Marta
Michał
Natalia
Ola
Sebastian

To nie lista przyjaciół. To osoby, które na długo utkwią w mej pamięci... =*

img291.imageshack.us/img291/6815/61zx6.jpg

Bo ja jestem Bogiem
Uświadom to sobie
Ty też jesteś Bogiem
Tylko wyobraź to sobie
Słyszysz słowa od których włos jeży się na głowie...

O rany rany
Jestem niepokonany

$skromny i bystry
$Szczery do bólu
$Że aż przezroczysty
$W pełni poczytalny
$Za czyny swe odpowiedzialny
$Jak Ty nieprzemakalny
$Wyprzedza świat realny
$Da przepływ momentalny, Energię, cios werbalny
$Eksperymentalny
$W sposób niekonwencjonalny głoszę treści, słuchaj proszę
$Trafiam cię w punkt centralny
$Wiedz że niepewności spłoszę
$Gniew boski jest nieobliczalny
$Unoszę cię, bo z góry widok kapitalny....
$Widzę, widzę, widzę. Więcej wiem więcej. Tak to jest mniej więcej
$ Lekko jak hel napełniam trwogą, i zapewniam jak wrogom kontakt z podłogą. Twą dozgonną chęć dorównania swym bogom

img261.imageshack.us/img261/7295/aniol2ci6.jpg
Boże, ludzie starzeją się, marzenia nikną
Ja chce tylko swoim bliski zapewnić wszystko.
Mam jedną sprawę całkiem osobistą
Czasem już nie potrafię żyć z tą myślą
To czego pragnę od lat to dla mnie wszystko
Boże, myślę że mogę nazwać to modlitwą...

Co przyszło odejdzie, upadnie co powstało
Jutro będzie dużo tego czego dziś jest mało
Ja i świat tą całość mam
I co by się nie działo dalej gram

Oddajmy hołd Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany...
http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=related

jestem jebanym debilem - Ktoś tu mi się na profil włamał, MIMID!

Miss Bagwell
Widzę Mistrzyni, że jesteś wielką fanką polskiego hip-hopu. No cóż ja go szczerze nie znoszę , aczkolwiek szanuję twoje zauroczenie tą muzyką bo chcąc nie chcąc nie chcąc mam sentyment do Tede czy Liorya. Wbrew temu co mówi Peja uważam ich za prekursorów polskiego hip-hopu. xD
Mój brat kupił kiedyś płytkę ''Mezo'' o bardzo mi się podobała, ale tak poza tym uważam, że polski rap i hip-hop nie ma w sobie ''tego czegoś''. Nie wiem, ja po prostu tego nie czuję.

Ale ostatnio zauroczył mnie nowy krążek Britney Spears ''Blackout''. Nie spodziewałam się , że tak trudno będzie go zdobyć. Ale jak w końcu wpadł mi w łapki to nie mogłam się oderwać. Brit już dawno odbiegła od klasycznego popu jaki serwowała nam parę lat wcześniej i w gruncie rzeczy to dobry ruch: nowe brzmienia wpadają w ucho xD
Myślałam, że z powodu tych wpadek życiowych będzie trochę smęcić , ale nic takiego nie ma tam miejsca! Spears daje czadu na całego poczynając od energetycznego ''Gimme more'' a na "Why Should I Be Sad'' kończąc. Szczególnym uwielbieniem darzę kawałek "Toy Soldier". Słucham tego i słucham i oderwać się nie mogę. jezyk
Świetny jest też ''Get Naked (I Got a Plan)". Gdy go słucham wpadam w taki dziwny klimatxD. ''Break the Ice"- to najnowszy singiel Brit i choć teledysk nie jest zbyt zachęcający to kawałek jest porywający.
Ogólnie rzecz biorąc płytę polecam nie tylko fanom Britney , ale fanom dobrej muzyki rozrywkowej.
Edytowane przez Miss Bagwell dnia 25.04.2008 09:46
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Miss Bagwell napisał/a:
Widzę Mistrzyni, że jesteś wielką fanką polskiego hip-hopu. No cóż ja go szczerze nie znoszę , aczkolwiek szanuję twoje zauroczenie tą muzyką bo chcąc nie chcąc nie chcąc mam sentyment do Tede czy Liorya. Wbrew temu co mówi Peja uważam ich za prekursorów polskiego hip-hopu. xD
Mój brat kupił kiedyś płytkę ''Mezo'' o bardzo mi się podobała, ale tak poza tym uważam, że polski rap i hip-hop nie ma w sobie ''tego czegoś''. Nie wiem, ja po prostu tego nie czuję.

Ekhm. Tede? Liroy? Mezo ... ?! Miss, wiem, że każdy ma gusta i guściki. Przeboleję jeszcze Tedego. Liroy też przejdzie, ale to już podchodzi pod ścierwo. Ale przepraszam bardzo, jeśli mówisz o muzyce Meza, to do ciężkiej cholery, za przeproszeniem, nie nazywaj tego hip hopem. Bo Mezo odpieprza disco polo. No po prosto diso polo. I nawiasem mówiąc, to wstydzę się za poznańską scenę hh. Jeszcze tylko nielegalne jakoś żyją, ale wszyscy, którzy dostali szansę, woleli nagrywać dla masy, do której należysz Miss. Słyszałaś kiedyś o DKA, o Pihu, o Magiku, Pezecie, Pelsonie, Włodim, Vieniu... ? Nie, bo oni robili i robią [oprócz ś.p. Magika] prawdziwy hip hop dla prawdziwych, wiernych słuchaczy. A te wszystkie idiotyczne składy typu Ascetoholix wolały nagrywać dla masy, nie dla swoich ludzi, ze swojej ulicy. I powtarzam artyści typu: Mezo, Liber, Doniu to po prostu jedno wielkie ścierwo. Aha: Miss, szanuję Twoją opinię, lecz jeśli mówisz o artyście typu Mezo, to nie nazywaj jego muzyki hip hopem. Bo to są tylko rymówki podchodzące pod disco polo.

Mary J.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:29

Miss Bagwell
Ach jesteś kolejną osobą, która zarzuca mi brak szacunku wobec polskiego hip-hopu bo nazywam Meza hip-hopowcem B)
Cóż to jest podobna sytuacja jaka zaistniała wobec Piotra Rubika- krytycy zarzucali mu, że to co tworzy to sacro- polo czy coś w tym guście.
To nie jest tak, że skoro ktoś ma dresy i trochę zarapuje to jest od razu hip-hopowcem a ten kto napisze utwory i rozłoży je na mnóstwo instrumentów i głosy to jest kompozytorem muzyki poważnej. Ale mimo, wszystko Mezo jest dla mnie hip-hopowcem. Wiem co tak naprawdę fanów polskiego hip-hopu w nim przeszkadza- Mezo zapoczątkował zupełnie nowy i świeży kierunek w polskim hip-hopie. Nie smęci i nie dręczy jak Peja, ale śpiewa w sposób na jaki nie odważył się nikt inny_- na wesoło. Do tej pory mogłam tylko gapić się na przymulone gęby w TV kiedy leciały polskie songi a teraz widzę coś nowego, innego i świeżego. To ze ty nazywasz widza pragnącego usłyszeć i zobaczyć coś nieco innego to już twój problem. Jesteś po prostu zamknięta na nowości. Jak wszyscy starzy przedstawiciele hh w Polsce. Którzy nawiasem mówiąc poszli w dostawkę. B)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:30
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Miss i tutaj się z Tobą nie zgodzę w żadnym przypadku. Bo to, co mówisz, to zwykłe farmazony. Wiem, że nie znasz polskiego hh. Wiesz, dlaczego akurat_to w.i.e.m ? Bo mówisz tak, jakbyś uważała Meza za swojego indywidualnego mistrza hip hopu. A takowym nie jest i nidy nie będzie. Bo nigdy nie przypisze mu się, w środowisku hh oczywiście, tytułu MC. Nigdy w życiu kochana.! Mezo, jest dzieckiem pseudo-hh. To, co robi, dla mnie i dla ludzi, którzy kręcą się w środowisku prawdziwego hh, zawsze będzie tzw. hip hopolem. Bo prawdziwy hip hop nie ma opowiadać o szcześliwym życiu w bogactwach, tylko o prawdziwych blokowiskach, o trudnym życiu, o tym, jak los potrafi kopnąć w dupę za przeproszeniem. A on myśli [Mezo], że jak ubierze bluzę z kapturem, szerokie spodnie i buty, to świeci i trzeba nazywać go najlepszym Master of Ceremony w Polsce. To gówno prawda Miss. Owszem, możesz nazywać go hip hopowcem, możesz bronić swoich racji, ale prawda jest i będzie taka, że Mezo nigdy nie nagrywał prawdziwego, opowiadającego o życiu hip hopu.

Mary J.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:31

Miss Bagwell
To jest twoje zdanie i ja nie będę się z nim gryźć. Cóż znawcą polskiego hh nie jestem bo wole punk, ale wiem jak to mniej więcej wygląda. Mezo nie jest dla mnie żadnym mistrzem , ale w gruncie rzeczy wolę jego niż tego przymuleńca Peję. B)
Co do tego o czy mam mówić ''prawdziwy'' hh... Wiesz to jest trochę śmieszne żeby w muzyce istniały kanony jakich nie można zerwać. To dostatecznie świadczy , o tym że polski hh jest ograniczony bo ile można mówić o biedzie i blokowiskach w których i tak nic ciekawego się nie dzieje? Życie nie kończy się na życiu w bloku moja droga , ale to chyba pewnie wiesz tak jak i wiedza twoi idole. Bo Peja nie wmówi mi żadną swoją piosenką jakie to trudne jest życie skoro sam ma na koncie krocie za płyty i koncerty.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:32
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Miss, nie, nie, niee... ;] Peja ma multum kawałków, w których mówi o tym, jak było kiedyś, jak żył i, że wie, że teraz ma pełny wypas, może mieć wszystko, ale nie możesz mi powiedzieć, że polski hh jest ograniczony. Owszem, piszą czasami teksty, od których już mi się rzygać chce, ale kochana: Polski hip hop, nie polega tylko na blokowiskach. Polega na ukazaniu prawdziwego życia blokersów, hip hopowców i innych, których społeczeństwo uznało za niebezpiecznych dla otoczenia. Jest także wiele innych kawałków na różniaste tematy. Ale hip hop nigdy nie powie Ci o miłości. Powie o zdradzie, powie o honorze, powie o klubach piłkarskich, powie o narkotykach, powie o wszystkim, ale nigdy, przenigdy nie powie o miłości. Bo sama nigdy nie słyszałam, żeby jakiś poważany raper śpiewał coś w stylu: 'Jak ja Cię kocham, nie mogę bez ciebie żyć, jesteś dla mnie wszystkim' to nie są tematy na hip hop. I mogę wymieniać w nieskończoność jakie tematy porusza prawdziwy hh. Mogłabym, ale tego nie zrobię, bo zawsze znajdziesz coś, do czego mogłabyś się przyczepić. I większość tej całej masy, dla której nagrywają "hip hop-olowcy" nigdy nie znało takich składów jak Paktofonika, Kalbier 44, Molesta Ewenement, DonGuralseko, Matheo, DKA, Schellerinii, ZIPera, DGE, HG, Kaczy, Pih, Borixon, Pezet, O.S.T.R., czy bardzo przeze mnie poważanego NAS [Nagły atak Spawacza]. Nie słyszało o nich, bo ni nagrywają o tym, co ludzie uważają za 'stare i niemodne' czyli o życiu. Bo życie to nieskończoność tematów. I tak jest z hip hopem. Miss, kocham hh, słucham o od pięciu czy sześciu lat, i ja mogę z Tobą gryźć się w nieskończoność, bo będę bronić tego, co prawdziwe według tych, co siedzą już w hh kilka ładnych lat.

Mary J.
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:32

Miss Bagwell
A no właśnie; miłość! A niby dlaczego nie można rapować o miłości? Co to grzech? Wstyd dla faceta? Moim zdaniem Mezo pokazał, że rymy o rapie też mogą być cool i za to jest tak znienawidzony przez ''prawdziwych'' hip-hopowców. Przecież przedstawiciele z wcześniejszych epok hh również śpiewali o miłości tylko nie w tak bezpośredni sposób jak to zrobił Mezo. Cóż moim zdaniem ten hh ,który nazywasz prawdziwym ju po prostu przemija... Kiedyś aż huczało w MTV od polskich utworów hh a teraz...? No właśnie - milczenie owiec. Ludzie słuchają muzyki amerykańskiej i prostaczeją, że tak powiem. Z czasem zaczyna do nich trafiać tylko muzyka nie wymagająca zbytniego myślenia , muzyka prosta jednym zdaniem. Mało kto chce dziś słuchać o tym jak to źle i nie dobrze jest na świcie. Ludzie wolą miłość_- najbardziej rozchwytywany temat wszech czasów.B)
Edytowane przez Prefix użytkownikaChristina dnia 28.03.2013 21:33
Bjork

All Is Full Of Love

You'll be given love
you'll be taken care of
you'll be given love
you have to trust it

you've poured yours
into
maybe not
from the directions
you are
staring at

twist your head around
it's all around you
all is full of love
all around you

all is full of love

Siobhan Donaghy

Ghost

Fever Ray

If I Hard A Heart

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah
Ah ah ah ah ah ah ah

The Knife - Heartbeats

One night to be confused
We had a promise made
Four hands and then away

Both under influense
We had demons in
To know what to say
Mind is a razorblade

To lean on
Wouldn't be good enough
For me, no

One night of magic rush
And make believes.

The colors red and blue
We had a promise made
We were in love

Prefix użytkownikaMistrzyni_Afrytow
Pozwólcie, że ja także wypowiem się na temat polskiego hip-hopu. Każdy wie i zdaje sobie sprawę ( nawet wierny fan naszego rapu ), że polska scena hip-hopu stoi teraz bardzo nisko. Ja na przykład słucham najczęściej bardzo starych piosenek tego typu, współczesny rap mnie nie kręci. Widać, że na dzień dzisiejszy większość z nich tworzy na siłę, jak to określiła Mary J - dla masy. Kiedyś rzeczywiście robili to z miłości do muzyki, dla siebie i swoich kręgów, podwórka. Stare piosenki były o życiu, o prawdzie, o tym o czym się tu dzieje. Rozważnie używali wolności słowa, pierwsi przełamywali tabu, byli uważani, za buntowników. Ich muzyka miała na celu pokazanie ludziom ich błędów, oderwaniem ich od dna. Często były to słowa pesymistyczne, niemal tragiczne, ale tzw. ludzie ulicy właśnie takie mieli życie. Jednak Miss Bagwell mylisz się twierdząc, iż były tworzone tylko takowe. Wiele z piosenek miało rytmiczny bit, podnoszące na duchu słowa i jasny, choć często wulgarny przekaz. Ale powiedz mi, dlaczego zazwyczaj ludzie przeklinają? Aby umocnić swoją wypowiedź, dobitnie Nam coś przekazać. A rytmy hip-hopu właśnie po to istnieją.

Tede i Liroya szczerze powiedziawszy nigdy nie słuchałam (noo Tede chyba raz, ale już tego nie pamietam^^), więc ich komentować raczej nie powinnam. Za to Mezo tak samo jak Doniu, czy Liber często kiedyś można było ich usłyszeć w radiu. Co prawda dla mnie także wszyscy troje odbiegają od prawdziwego rapu, od jego korzeni. Jednak Mary J. - Ty chyba nigdy nie słuchałaś disco polo. Taka dziewczyna u mnie w klasie słucha jakieś "Jesteś dla mnie czymś tam..." i to jest dopiero porażka, a nie muzyka. Przynajmniej dla mnie. Mezo tworzy taki mały odłam popu, jednak na prawdę od prawdziwego hip-hopu na dzień dzisiejszy jego piosenki odbiegają. Zresztą muzyka typu rap to nie tylko życiowe słowa, ale charakterystyczne bity, których Pan Jacek Mejner nie posiada na swoich płytach. Jego dawne piosenki na upartego można by zaliczyć do pewnego odłamu polskiego hip-hopu, jednak teraz - nie mogę się z Tobą Miss zgodzić. Ale ja też, zawsze przed meczem, mimo że kocham prawdziwy polski, dobry rap, lubię posłuchać piosenki Mezo& Duze Pe - Futbol. Wtedy mam więcej siły, aby kibicować Mistrzowi ;)

I na sam koniec chciałabym coś sprostować:

Widzę Mistrzyni, że jesteś wielką fanką polskiego hip-hopu.

Oczywiście, że jestem, choć długo nie mogłam się do niego przekonać. Jednak do rapu mam wielki sentyment, przypomina mi dwie, na prawdę ważne dla mnie osoby, które mnie w tą czarną muzykę wciągnęły, a z którymi nie mam już kontaktu. Ta muzyka też za każdym razem podnosiła mnie na duchu, kiedy miała problem. Jednak nie bronię ślepo każdego polskiego rapera, słucham także kilku radiowych piosenek (szczególnie dzieła Sean Paula, yeah xD). Do hip-hopu podchodzę na trzeźwo, nie z każdą piosenką się zgadzam i nie wierzę, że każdy polski bit jest dobry i tylko rap zalicza się do prawdziwej "muzy". To nie jest tak. Jednak głownie preferuję właśnie ten typ muzyki.

(...)ale tak poza tym uważam, że polski rap i hip-hop nie ma w sobie ''tego czegoś''. Nie wiem, ja po prostu tego nie czuję.

Czy ludzie, którzy tego nie czują jeszcze istnieją? Oczywiście żartuje. Szczerzę powiedziawszy i tak jest miło zdziwiona, że znalazłam tutaj dość dużo dziewczyn słuchających PFK-a, czy innych. Co do "tego czegoś" to rozumiem, że porównałaś polskich raperów do zagranicznych. No cóż, może zaraz to zdanie zostanie skomentowane i to ostro, ale murzyni jako raperzy są najlepsi przede wszystkim dlatego, że mają w sobie ten rytm, oni żyją muzyką od kołyski. Za granicą też są większe możliwości do tworzenia i lepsi producenci, oraz podkłady bitowe. Jestem ciekawa jak dobra byłaby polsko-raperska piosenka z tymi ludźmi, z którymi pracuje 50 cent. A po drugie wolę polski hip-hop dlatego, że nie jestem dobra z angielskiego a rap przede wszystkim powinno się rozumieć ;)

I nawiasem mówiąć, to wstydzę się za poznańską scenę hh. Jeszcze tylko nielegale jakoś żyją, ale wszyscy, którzy dostali szansę, woleli nagrywać dla masy, do której należysz Miss.

Ja również na dzień dzisiejszy wstydzę się za poznańską scenę, choć nie powinnyśmy skreślać każdego poznańskiego rapera. Co do mas, to mi się wydaje, że ludzi słuchających prawdziwego rapu od korzeni także możemy nazywać masą. Jest Nas dość wiele i na pewno wyjdziemy na światło dzienne jak na światło dzienne wyjdą także dobre bity i zdolni raperzy. Tacy jak np. Paktofonika. Dziękuje.
"Powstałem z nicości, obrałem drogę ku wolności..."

img390.imageshack.us/img390/5254/10rt3.jpg
Bóg mu już nie ufa
Nie dotrzymał obietnicy
Nie stoi w szeregach anielskich
Stał się nikim
Stał się człowiekiem.

img517.imageshack.us/img517/1779/55708225ia2.png

Mam manię: To ciągłe słów kompletowanie. Tak było, jest i tak zostanie...

www.mhh.pl/portal/upload/editor/lolasz/Image/paktofonika_wstep.jpg
Focusmok, Magik[*], Rahim - Paktofonika

Do tych należy jutrzejszy dzień,
Co nowych łakną zdobyczy.
Kto się usuwa w ciszę i cień,
Ten się do żywych nie liczy.

A. Asnyk

Mówimy NIE stereoptypom.
Nie rozmawiam z osobami poniżej 150 IQ^^
Nie napiszę "Pisze Poprawnie Po Polsku", bo to chyba widać.
Gra pozorów. To coś co lubie.
Chcesz mnie poznać? Powodzenia...
Wiesz co się liczy?

img403.imageshack.us/img403/6435/20hh3.jpg

Dew neh loh moh na wszystkich zatwardziałych w swych przekonaniach.

Dam ci jedno takie słowo i jeden taki dzień
Mam ogień który płonie i rozrywa cień,
Znam chwile co jak nóż przecinają sznur,
Dam ci jedno takie słowo które zburzy mur...

Odcięli aniołom skrzydła
bo dawały wolność.
Odarli z ich szat
gdyż za piękne były.
Obrzucili je błotem
bo białą skórę miały
Teraz stoją
Ranne, nagie, brudne
lecz nadal doskonałe...

"Bo nie siła lecz charakter daje nam przewagę..."

Marcelina Bekeczna

Adrian
Agnieszka
Angela
Burzowa Chmurka^^
Clover
Dominika
Karolina
Krzysiu
Madzia
Marta
Michał
Natalia
Ola
Sebastian

To nie lista przyjaciół. To osoby, które na długo utkwią w mej pamięci... =*

img291.imageshack.us/img291/6815/61zx6.jpg

Bo ja jestem Bogiem
Uświadom to sobie
Ty też jesteś Bogiem
Tylko wyobraź to sobie
Słyszysz słowa od których włos jeży się na głowie...

O rany rany
Jestem niepokonany

$skromny i bystry
$Szczery do bólu
$Że aż przezroczysty
$W pełni poczytalny
$Za czyny swe odpowiedzialny
$Jak Ty nieprzemakalny
$Wyprzedza świat realny
$Da przepływ momentalny, Energię, cios werbalny
$Eksperymentalny
$W sposób niekonwencjonalny głoszę treści, słuchaj proszę
$Trafiam cię w punkt centralny
$Wiedz że niepewności spłoszę
$Gniew boski jest nieobliczalny
$Unoszę cię, bo z góry widok kapitalny....
$Widzę, widzę, widzę. Więcej wiem więcej. Tak to jest mniej więcej
$ Lekko jak hel napełniam trwogą, i zapewniam jak wrogom kontakt z podłogą. Twą dozgonną chęć dorównania swym bogom

img261.imageshack.us/img261/7295/aniol2ci6.jpg
Boże, ludzie starzeją się, marzenia nikną
Ja chce tylko swoim bliski zapewnić wszystko.
Mam jedną sprawę całkiem osobistą
Czasem już nie potrafię żyć z tą myślą
To czego pragnę od lat to dla mnie wszystko
Boże, myślę że mogę nazwać to modlitwą...

Co przyszło odejdzie, upadnie co powstało
Jutro będzie dużo tego czego dziś jest mało
Ja i świat tą całość mam
I co by się nie działo dalej gram

Oddajmy hołd Królowi polskiego Hip-Hopu. Magik - Ha I Pe Ha O Pe bez reszty oddany...
http://pl.youtube.com/watch?v=LUMULYGN710&feature=related

jestem jebanym debilem - Ktoś tu mi się na profil włamał, MIMID!

Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Live Tweet This Yahoo

Przejdź do forum: